Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ANSWERING QUESTIONS
(Greek)

Από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.),
Επίτιμος ποιμένας

Μάθημα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή απόγευμα, 4 Οκτωβρίου 2020
A lesson given at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Afternoon, October 4, 2020

Ύμνος πριν από το μάθημα:
“O For a Thousand Tongues” (του Charles Wesley, 1707-1788).


Θα έπρεπε να προσβάλεσθε αν κάποιος σας κάνει μια ερώτηση; Φυσικά και όχι. Ο Απόστολος Πέτρος είπε:

“Ἀλλὰ ἁγιάσατε Κύριον τὸν Θεὸν ἐν ταῖς καρδίαις ὑμῶν, καὶ ἐστὲ πάντοτε ἕτοιμοι εἰς ἀπολογίαν μετὰ πραότητος καὶ φόβου πρὸς πάντα τὸν ζητοῦντα ἀπὸ σᾶς λόγον περὶ τῆς ἐλπίδος τῆς ἐν ὑμῖν” (Α΄ Πέτρου γ΄. 15).

Συνηθισμένες ερωτήσεις

1. Δεν πιστεύω τη Βίβλο.

Ο Απόστολος Παύλος παρέθεσε τη Βίβλο σε Έλληνες που δεν την πίστευαν. Ο Παύλος δεν προσπαθούσε να πείσει αυτούς στους οποίους έδινε μαρτυρία. Όταν δίνουμε μαρτυρία ο βασικός μας σκοπός είναι η διακήρυξη, όχι η υπεράσπιση.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΩΡΑ.
ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ WWW.SERMONSFORTHEWORLD.COM.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΥΜΠΙ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ “ΕΦΑΡΜΟΓΗ”.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Το βασικό μήνυμα της Βίβλου είναι το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να έχει αιώνια ζωή. Αν λέει ότι δεν πιστεύει στην αιώνια ζωή, μπορείτε να πείτε: “Τι καταλαβαίνεις ότι λέει η Βίβλος σχετικά με αυτό το θέμα; Ποια είναι η κατανόησή σου για το τι διδάσκει η Βίβλος γι' αυτό το θέμα;”

Το 98 τοις εκατό, θα πει: “Τηρώντας τις δέκα εντολές ή ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού.” Τότε μπορείτε να πείτε: “Αυτό φοβόμουν. Έχεις απορρίψει τη Βίβλο χωρίς να καταλαβαίνεις το βασικό της μήνυμα, επειδή η απάντησή σου δεν είναι μόνο λανθασμένη, είναι εντελώς αντίθετη απ' αυτό που διδάσκει η Βίβλος. Τώρα, δεν νομίζεις ότι θα ήταν πιο σωστό εκ μέρους σου να μου επιτρέψεις να μοιραστώ μαζί σου τι διδάσκει η Βίβλος σχετικά μ' αυτό το θέμα; Τότε θα μπορείς να πάρεις μια σοβαρή απόφαση για το αν θα την απορρίψεις ή αν θα την αποδεχτείς.”

Τώρα θα σας διαβάσω 10 προβλέψεις σχετικές με τον Ιησού.

(1) Χλευασμός,

“Καὶ ἔδωκαν εἰς ἐμὲ χολήν διὰ φαγητὸν μου, καὶ εἰς τὴν δίψαν μου μὲ ἐπότισαν ὄξος” (Ψαλμός ξθ΄. 21).

(2) Παθήματα για άλλους

“Αὐτὸς τῳόντι τὰς ἀσθενείας ἡμῶν ἐβάστασε καὶ τὰς θλίψεις ἡμῶν ἐπεφορτίσθη… αὐτὸς ἐτραυματίσθη διὰ τὰς παραβάσεις ἡμῶν, ἐταλαιπωρήθη διὰ τὰς ἀνομίας ἡμῶν… ὁ Κύριος ἔθεσεν ἐπ᾿ αὐτὸν τὴν ἀνομίαν πάντων ἡμῶν” (Ησαΐας νγ΄. 4-6).

(3) Θαύματα

“Τότε οἱ ὀφθαλμοὶ τῶν τυφλῶν θέλουσιν ἀνοιχθῆ καὶ τὰ ὦτα τῶν κωφῶν θέλουσιν ἀκούσει” (Ησαΐας λε΄. 5 – 713 π.Χ.).

(4) Προδοσία από έναν φίλο

“Καὶ αὐτὸς ὁ ἄνθρωπος, μετὰ τοῦ ὁποίου ἔζων εἰρηνικῶς, ἐπὶ τὸν ὁποῖον ἤλπισα, ὅστις ἔτρωγε τὸν ἄρτον μου, ἐσήκωσεν ἐπ᾿ ἐμὲ πτέρναν” (Ψαλμός μα΄. 9).

(5) Προδοσία για τριάντα αργύρια

“Δότε μοι τὸν μισθὸν μου… Καὶ ἔστησαν τὸν μισθὸν μου τριάκοντα ἀργύρια” (Ζαχαρίας ια΄. 12 – 487 π.Χ.).

(6) Φτύσιμο και μαστίγωμα

“Τὸν νῶτόν μου ἔδωκα εἰς τοὺς μαστιγοῦντας… δὲν ἔκρυψα τὸ πρόσωπόν μου ἀπὸ ὑβρισμῶν καὶ ἐμπτυσμάτων” (Ησαΐας ν΄. 6 – 712 π.Χ.).

(7) Σταύρωση

“Ἐτρύπησαν τὰς χεῖράς μου καὶ τοὺς πόδας μου” (Ψαλμός κβ΄. 16).

(8) Εγκατάλειψη από τον Θεό

“Θεὲ μου, Θεὲ μου, διὰ τί μὲ ἐγκατέλιπες” (Ψαλμός κβ΄. 1).

(9) Η ανάστασή Του

“Οὐδὲ θέλεις ἀφήσει τὸν Ὅσιόν σου νὰ ἵδῃ διαφθοράν” (Ψαλμός ιϛ΄. 10).

(10) Η μεταστροφή των εθνών προς Αυτόν

“Ἰδοὺ, ὁ δοῦλός μου… θέλει ἐξαγγείλει κρίσιν εἰς τὰ ἔθνη” (Ησαΐας μβ΄. 1 – 712 π.Χ.).

Αυτές είναι μόνο 10 προφητείες για τον Ιησού. Υπάρχουν περισσότερες από δύο χιλιάδες συγκεκριμένες προφητείες μέσα στη Βίβλο που έχουν ήδη εκπληρωθεί.

Πριν από μερικά χρόνια το περιοδικό National Enquirer έδωσε 61 προφητείες από κορυφαίους σύγχρονους “προφήτες”. Αυτές οι 61 προφητείες υποτίθεται ότι θα συνέβαιναν τους τελευταίους έξι μήνες του ίδιου έτους. Πόσο καλά τα πήγαν; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, έκαναν λάθος και στις 61 προφητείες! Είπαν ότι ο Πάπας Παύλος θα αποσυρθεί και ότι θα αναλάβει την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μια επιτροπή λαϊκών· ότι ο Τζορτζ Φόρμαν θα συγκρατούσε τον τίτλο του πρωταθλητή πυγμαχίας σε έναν αγώνα με τον Μοχάμεντ Αλί στην Αφρική· και ότι ο Τεντ Κένεντι θα έκανε καμπάνια για την προεδρία! Η μόνη διαφορά μεταξύ των σύγχρονων προφητειών και εκείνων της Βίβλου είναι ότι οι σύγχρονες “προφητείες” ήταν αναμφισβήτητα λανθασμένες, και οι Βιβλικοί προφήτες ήταν πάντα σωστοί!

2. Η εξέλιξη δεν διαψεύδει τη δημιουργία;

Ο Δρ Ε. Ου. Τόουζερ (Dr. A. W. Tozer) είπε: “Εμείς που πιστεύουμε τη Βίβλο γνωρίζουμε ότι το σύμπαν έχει δημιουργηθεί. Δεν είναι αιώνιο αφού είχε αρχή. Δεν είναι το αποτέλεσμα διαδοχικών ευτυχών συμπτώσεων κατά των οποίων όλα τα αντίστοιχα εξαρτήματα βρήκαν τυχαία το ένα το άλλο, μπήκαν στη θέση τους και άρχισαν να δουλεύουν. Για να το πιστέψει αυτό κάποιος θα απαιτούσε ευπιστία που λίγοι άνθρωποι έχουν.”

Ρώτησαν έναν νεαρό: “Τι στοιχεία σε έπεισαν ότι η εξέλιξη είναι αληθινή;” Απάντησε: “Οι ομοιότητες μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Για μένα, αυτό αποδεικνύει την εξέλιξη.”

Τη δεκαετία του '50 ο Τζέιμς Γουάτσον (James Watson) και ο Φράνσις Κρικ (Francis Crick) ανακάλυψαν το βασικό μόριο της ζωής, το DNA – μια ανακάλυψη για την οποία κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ. Το ανθρώπινο σώμα έχει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο μόρια DNA. Είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα.

Ο Κρικ, που ήταν άθεος και πίστευε στη θεωρία της εξέλιξης, αποφάσισε να υπολογίσει την πιθανότητα που είχε ένα μόριο DNA να εμφανιστεί αυθόρμητα κατά τη διάρκεια 4,6 δισεκατομμυρίων ετών· όσον χρόνο λένε ότι υπάρχει η γη. Ποιες ήταν οι πιθανότητες ενός μορίου DNA ενός μόνο κυττάρου στην ιστορία της γης; Ξέρετε το συμπέρασμά του; Μηδέν. Ακόμα και σε 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, δεν θα μπορούσε να συμβεί!

Μήπως είπε τότε ο Φράνσις Κρικ ότι πρέπει ο Θεός να το έκανε; Όχι.

Φαίνεται παράξενο που κανένας απ' αυτούς τους επιστήμονες, έχοντας λάβει αυτά τα στοιχεία, δεν παραδέχτηκε ότι η θεωρία τους ήταν λανθασμένη; Κανένας απ' αυτούς δεν είπε: “Από τον καιρό του Δαρβίνου, διδάσκουμε κάτι αναληθές. Σας διδάξαμε ότι η ζωή προέκυψε από την αρχέγονη λάσπη καθώς τα αμινοξέα συγκεντρώθηκαν και σχημάτισαν ένα κύτταρο. Και μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, να 'μαστε. Νομίζαμε ότι έτσι συνέβη. Αλλά η θεωρία μας έχει διαψευστεί. Λυπούμαστε που σας παραπλανήσαμε.”

Ξέρετε τι έκανε ο Φράνσις Κρικ; Σκαρφίστηκε μια θεωρία ακόμη πιο αδύνατη. Η νέα του θεωρία ήταν ότι μια προηγμένη φυλή όντων, από κάποιο μακρινό πλανήτη, έστειλε διαστημόπλοια με το σπέρμα τους, και σπόρησε διάφορους πλανήτες. Και από εκεί προήλθαμε. Ακούγεται λίγο σαν τον Πόλεμο των άστρων!

Δεν γίνεται να προέλθει ζωή από τη μη ζωή. Γι' αυτό η Βίβλος λέει: “Ἐν ἀρχῇ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν οὐρανὸν καὶ τὴν γῆν” (Γένεση α΄. 1).

Τρεις αποδείξεις που με βοήθησαν να πιστέψω στην ύπαρξη του Θεού:

(1) Ο νόμος αίτιου και αποτελέσματος.

     Επειδή βλέπω στο σύμπαν αιτίες και αποτελέσματα που λογικά μoυ δείχνουν πως υπάρχει μια μεγάλη αόρατη αιτία η οποία πιστεύω ότι είναι ο Θεός.

(2) Η απόδειξη του σχεδίου.

     Αν πηγαίνατε στον Άρη και βρίσκατε εκεί ένα τέλεια σχεδιασμένο ρολόι, θα μπορούσατε λογικά να συμπεράνετε ότι το ρολόι δείχνει την ύπαρξη ενός κατασκευαστή ρολογιών. Άρα ένας καλαίσθητος σχεδιασμένος κόσμος δείχνει την ύπαρξη ενός κατασκευαστή κόσμων, έναν σχεδιαστή που αποκαλώ Θεό.

(3) Η απόδειξη της προσωπικότητας.

     Κοιτάζουμε τον διάσημο πίνακα Μόνα Λίζα. Βλέπουμε αποδείξεις προσωπικότητας. Ο πίνακας δεν θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα απρόσωπης αιτίας. Αυτή η τρίτη απόδειξη είναι σημαντική επειδή δεν γίνεται να λογοδοτήσουμε σε μια αιτία ή σε μία δύναμη, αλλά γίνεται και θα πρέπει να λογοδοτήσουμε σε ένα πρόσωπο για τις αμαρτίες μας.

3. Ο δικός μου Θεός δεν είναι έτσι.

Η ζωή του Τζον Ουέσλι (John Wesley), που ξεκίνησε τη Μεθοδιστική Εκκλησία, δείχνει ξεκάθαρα πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη στον Ιησού Χριστό και μόνον για τη σωτηρία. Πήγε στο θεολογικό σεμινάριο της Οξφόρδης για πέντε χρόνια και στη συνέχεια διακόνησε στην Εκκλησία της Αγγλίας για περίπου δέκα χρόνια. Προς το τέλος αυτής της περιόδου, το 1735 περίπου, έγινε ιεραπόστολος από την Αγγλία στη Τζόρτζια.

Σε όλη του τη ζωή, ήταν σχετικά αποτυχημένος στη διακονία του, αν και ήταν, επιφανειακά, πολύ ευσεβής. Σηκωνόταν στις τέσσερις το πρωί και προσευχόταν για δύο ώρες. Στη συνέχεια, διάβαζε τη Βίβλο για μια ώρα, και μετά πήγαινε στις φυλακές και στα νοσοκομεία για να υπηρετήσει όλων των ειδών ανθρώπων. Διδάσκε, προσευχόταν και βοηθούσε άλλους ανθρώπους μέχρι αργά το βράδυ. Το έκανε αυτό για χρόνια. Και μάλιστα, η Μεθοδιστική Εκκλησία παίρνει το όνομά της από τη μεθοδική ζωή ευσέβειας που ζούσαν ο Ουέσλι και οι φίλοι του.

Στο δρόμο της επιστροφής από την Αμερική, είχε μια μεγάλη καταιγίδα στη θάλασσα. Το μικρό πλοίο στο οποίο ταξίδευαν ήταν έτοιμο να βυθιστεί. Τεράστια κύματα έσπασαν το κατάστρωμα του πλοίου και ο άνεμος έσκισε τα πανιά. Ο Ουέσλι φοβήθηκε ότι θα πεθάνει εκείνη την ώρα, και τρομοκρατήθηκε. Δεν είχε καμία βεβαιότητα για το τι θα του συνέβαινε όταν πέθαινε. Παρά όλες τις προσπάθειές του να είναι καλός, ο θάνατος γι' αυτόν ήταν ένα μεγάλο, μαύρο, τρομακτικό ερωτηματικό.

Στην άλλη πλευρά του πλοίου ήταν μια ομάδα ανδρών που έψαλε ύμνους. Τους ρώτησε: “Πώς μπορείτε να ψάλλετε όταν αυτή τη νύχτα θα πεθάνετε;” Απάντησαν: “Αν αυτό το πλοίο βουλιάξει, εμείς θα ανεβούμε για να είμαστε μαζί με τον Κύριο για πάντα.”

Ο Ουέσλι έφυγε κουνώντας το κεφάλι του, σκεπτόμενος: “Πώς μπορούν να το ξέρουν αυτό; Τι περισσότερο έχουν κάνει από εμένα;” Τότε πρόσθεσε: “Ήρθα για να μεταστρέψω τους ειδωλολάτρες. Αλλά ποιος θα μεταστρέψει εμένα;”

Με την πρόνοια του Θεού, το πλοίο κατάφερε να επιστρέψει στην Αγγλία. Ο Ουέσλι πήγε στο Λονδίνο και πήγε στην οδό Άλντερσγκεϊτ (Aldersgate) σε μία μικρή εκκλησία. Εκεί άκουσε έναν άνδρα να διαβάζει ένα κήρυγμα που είχε γράψει δύο αιώνες νωρίτερα ο Μαρτίνος Λούθηρος, με τίτλο “Πρόλογος του Λουθήρου στην επιστολή προς Ρωμαίους”. Αυτό το κήρυγμα περιέγραφε τι ήταν η αληθινή πίστη. Είναι η εμπιστοσύνη στον Ιησού Χριστό και μόνον για τη σωτηρία – και όχι στα δικά μας καλά έργα.

Ο Ουέσλι ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι όλη του τη ζωή βρισκόταν σε λάθος δρόμο. Εκείνο το βράδυ έγραψε αυτά τα λόγια στο ημερολόγιό του: “Στις εννέα παρά τέταρτο περίπου, ενώ περιέγραφε την αλλαγή που εκτελεί ο Θεός στην καρδιά μέσω της πίστης στον Χριστό, ένιωσα μία θαλπωρή στην καρδιά μου. Ένιωσα ότι εμπιστεύτηκα τον Χριστό, μόνο τον Χριστό, για σωτηρία· και μου δόθηκε μία βεβαιότητα ότι μου είχε αφαιρέσει τις αμαρτίες, τις δικές μου, και με έσωσε από το νόμο της αμαρτίας και του θανάτου.”

Αυτό είναι. Αυτό είναι σωτήρια πίστη. Μετανοώντας από τις αμαρτίες του, εμπιστεύτηκε τον Ιησού Χριστό και μόνον για σωτηρία. Τώρα, θα λέγατε ότι ο Ουέσλι δεν είχε πιστέψει στον Ιησού Χριστό πριν από εκείνο το βράδυ; Φυσικά και είχε πιστέψει. Ήταν σπουδαστής της Βίβλου και είχε μελετήσει για τον Χριστό στα Αγγλικά, στα Λατινικά, στα Ελληνικά και στα Εβραϊκά. Είχε πιστέψει στον Χριστό σε όλες αυτές τις γλώσσες. Αλλά είχε εμπιστευτεί τον Τζον Ουέσλι για τη σωτηρία του.

Μετά από αυτό, έγινε ο σπουδαιότερος κήρυκας του δέκατου όγδοου αιώνα. Αλλά όλα ξεκίνησαν όταν εμπιστεύτηκε τον Ιησού Χριστό και μόνον για τη σωτηρία του και τον δέχτηκε ως Κύριο Του. (Dr. D. James Kennedy, Evangelism Explosion, fourth edition, Tyndale House Publishers, 1996, σ. 183-184).

Η επιστημολογία είναι κλάδος της φιλοσοφίας που ασχολείται με το ερώτημα – πώς ξέρουμε κάτι; Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι απαντούν για το τι πιστεύουν για τον Θεό.

1. Ορθολογισμός. Η χρήση του ορθολογισμού έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σε πολλά παράξενα και αλλόκοτα θρησκευτικά μονοπάτια.

2. Αποκάλυψη. Η Χριστιανική Εκκλησία πάντα υποστήριζε ότι ο Θεός αποκάλυψε τον εαυτό Του μέσω της Βίβλου, και πάνω απ' όλα μέσω του Υιού Του, του Ιησού Χριστού. Οπότε, το ερώτημα τώρα δεν είναι το τι νομίζει ο καθένας από εμάς. Το ερώτημα είναι: “Τι έχει πει ο Θεός μέσα στη Βίβλο και μέσω του Υιού Του, του Ιησού Χριστού;”

4. Οι άπιστοι είναι χαμένοι;

     Πείτε: “Αυτό που κάνουμε αυτήν τη στιγμή είναι πολύ πιο επείγον από το να διευθετήσουμε μια θεολογική διαφωνία.”
     Μπορείτε να πείτε: “Μπομπ, αυτή είναι καλή ερώτηση, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να αφήσουμε τους άπιστους στην Αφρική στα χέρια του Θεού, ο οποίος είναι απείρως μεγάλος και απείρως ελεήμων. Σήμερα θέλω να ξέρεις με βεβαιότητα ότι έχεις αιώνια ζωή. Ίσως αργότερα μπορούμε να δούμε όλα όσα είπε ο Θεός για εκείνους που δεν έχουν ακούσει ποτέ το Ευαγγέλιο… Το πρόβλημα έχει να κάνει με το ερώτημα: ‘Θα έστελνε ο Θεός τους άπιστους στην Κόλαση απλά και μόνο επειδή δεν πίστεψαν σε έναν Χριστό για τον οποίον δεν ακούσαν ποτέ;’
     Η Βίβλος διδάσκει ότι ο Χριστός δεν ήρθε να καταδικάσει εκείνους που είναι ήδη καταδικασμένοι. Οι άνθρωποι καταδικάζονται για ένα και μόνο πράγμα – τις αμαρτίες τους.”

5. Δεν πιστεύω στη ζωή μετά τον θάνατο.

(1) Πλάτων. Ο αρχαίος φιλόσοφος Πλάτων έδειξε ότι ένας σπόρος για να γίνει δέντρο με νόστιμα φρούτα έπρεπε πρώτα να περάσει από διαδικασία αποσύνθεσης και θανάτου. Ο Πλάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ανθρώπινο σώμα πρέπει να πεθάνει πριν μπορέσει να εμφανιστεί σε έναν άλλο κόσμο και μια άλλη ζωή.
     Ο Πλάτων έζησε τέσσερις αιώνες πριν από τον Χριστό και τον Απόστολο Παύλο. Ωστόσο, δίδαξε τις ίδιες αποδείξεις για τη ζωή μετά το θάνατο, που επεσήμαναν ο Παύλος και ο Χριστός στην Α΄ Κορινθίους ιε΄. 35-36 και στο Κατά Ιωάννην ιβ΄. 24.

(2) Ο φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ παρατήρησε ότι όλοι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το σωστό και το λάθος, μια αίσθηση ηθικού καθήκοντος. Είπε: “Γιατί να κάνεις το σωστό αν δεν επικρατεί δικαιοσύνη;” Με άλλα λόγια, έλεγε ότι για να έχει νόημα η αίσθηση του καθήκοντος, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη, αλλιώς γιατί να κάνεις το σωστό αν δεν επικρατεί δικαιοσύνη; Ισχυρίστηκε ότι αφού η δικαιοσύνη δεν επικρατεί σε αυτήν τη ζωή, πρέπει να υπάρχει ένα άλλο μέρος όπου επικρατεί. Με άλλα λόγια, ο φιλόσοφος Καντ υποστήριξε ότι η δικαιοσύνη απαιτεί τη ζωή μετά το θάνατο. Ακούγεται σαν αυτό που περιγράφει η Βίβλος στην επιστολή προς Εβραίους θ΄. 27.
     Άρα, για τον Ιμμάνουελ Καντ, η πρακτική ηθική απαιτεί τη ζωή μετά το θάνατο, και έναν κριτή που μοιάζει πολύ με τον Θεό της Βίβλου.

(3) Ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής, όπως διατυπώθηκε από τον Αϊνστάιν. Αναφέρει ότι η ενέργεια και η ύλη δεν μπορούν να δημιουργηθούν ή να καταστραφούν. Αν ο άνθρωπος σταματήσει να υπάρχει, θα είναι το μόνο πράγμα στο σύμπαν στο οποίο συνέβη αυτό. Η Βίβλος στην Α΄ Κορινθίους ιε΄. 49-51 περιγράφει πώς το σώμα του Χριστιανού θα συνεχίσει να ζει. Άρα, ο Αϊνστάιν δεν ήταν άθεος.

(4) Τα τελευταία λόγια των ετοιμοθάνατων.
     Ο άθεος Γκίμπον (Gibbon), όταν πέθαινε, φώναξε: “Τα πάντα είναι σκοτάδι.” Ένας άλλος άθεος που λεγόταν Άνταμς (Adams) όταν πέθαινε ακούστηκε να ουρλιάζει: “Υπάρχουν δαίμονες σ' αυτό το δωμάτιο και θέλουν να με τραβήξουν κάτω”.
     Αντιθέτως, ο Χριστιανός υμνογράφος Τόπλαντι (Toplady) φώναξε: “Τα πάντα είναι φως, φως, φως!” Ο Έβερετ (Everett), για 25 λεπτά πριν πεθάνει, έλεγε: “Δόξα, δόξα, δόξα.” Σε χιλιάδες ανθρώπους έχει δοθεί να δουν αυτό που ερχόταν, τη ζωή στην οποία πήγαιναν.

6. Οι αναμνήσεις των ανθρώπων που έχουν αναβιώσει.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι πρόσφατα αρκετοί επιστήμονες προκάλεσαν αναταραχή στον επιστημονικό κόσμο επειδή τα συμπεράσματα των ερευνών τους τους ώθησαν να πιστέψουν ότι η ζωή συνεχίζεται πέρα από τον τάφο. Έχω ακούσει για γνωστούς επιστήμονες που βίωσαν μια πρόγευση είτε του Παραδείσου είτε της Κόλασης. Αυτές οι εμπειρίες μάς αφήνουν με ερωτήσεις που θέλουν απαντήσεις. Αλλά παρέχουν ενδιαφέρουσες μαρτυρίες.

Η Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ-Ρος (Elizabeth Kubler-Ross) προφανώς δεν ήταν Χριστιανή, αλλά αυτή ήταν η δήλωσή της: “Τα στοιχεία είναι πλέον αδιαμφισβήτητα. Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο.” Η Δρ Κιούμπλερ-Ρος είπε ότι αυτές οι επιθανάτιες εμπειρίες έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά. “Απλώς φοβόμαστε να μιλήσουμε γι' αυτές.” είπε.

Ο Δρ Ρέιμοντ Μούντι (Dr. Raymond Moody): “Υπάρχει ένα βουητό ή ένα κουδούνισμα τη στιγμή του θανάτου.” Όλοι ανέφεραν ότι επεπλέαν πάνω από το σώμα τους και έβλεπαν από κάτω όλους τους γιατρούς μέσα στην αίθουσα. Δεν είναι λίγοι, αλλά πάνω από πεντακόσιοι άνθρωποι, από όλον τον κόσμο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ανέφεραν ότι είδαν κάποιο πρόσωπο που περιέγραψαν ως θρησκευτική προσωπικότητα. Αυτό ισχύε ιδιαίτερα για τους άθεους.

Η Δρ Κιούμπλερ-Ρος είπε στους εκατοντάδες γιατρούς που την άκουσαν να μιλά: “Συνήθιζα να λέω: ‘Πιστεύω στη ζωή μετά το θάνατο.’ Αλλά τώρα το ξέρω.

Χίλιοι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου και μελετητές σηκώθηκαν για να επευφημήσουν τη γιατρό όταν ολοκλήρωσε την ομιλία της.

7. Τι γίνεται με τη μετενσάρκωση;

Είναι κάτι που πιστεύουν στον Ινδουισμό και τον Βουδισμό, αλλά όχι στον Χριστιανισμό! Θα απαντούσα: “Η Βίβλος λέει: ‘Εἶναι ἀποφασισμένον εἰς τοὺς ἀνθρώπους ἅπαξ νὰ ἀποθάνωσι, μετὰ δὲ τοῦτο εἶναι κρίσις’” (Εβραίους θ΄. 27).

Όλες αυτές οι ιδέες αγνοούν την εξιλέωση του Ιησού Χριστού και την τέλεια δικαιοσύνη Του. Με τον θάνατό Του στον Σταυρό, μια για πάντα, αφαιρεί όλες τις αμαρτίες μας. Οπότε, όταν εμπιστευόμαστε τον Ιησού, καθαριζόμαστε διαμέσου του Αίματος που έχυσε επάνω στον Σταυρό!

8. Η Κόλαση δεν είναι αληθινή.

Μερικές φορές είναι χρήσιμο να πούμε: “Ξέρεις κάτι; Είναι γεγονός της ψυχολογίας ότι αρνούμαστε με πάθος αυτά τα πράγματα που φοβόμαστε απεγνωσμένα. Αναρωτιέμαι αν ο λόγος που δεν πιστεύεις στην Κόλαση είναι επειδή βαθιά στην ψυχή σου, φοβάσαι ότι αν υπάρχει ένα τέτοιο μέρος μπορεί να πας εκεί.” Συχνά η απάντηση είναι: “Μάλλον έχεις δίκιο.”

Αλλά πρέπει να συνεχίσετε και να πείτε σ' αυτόν που μιλάτε: “Δεν θέλω να πιστεύεις στην Κόλαση. Μπορείς να γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι δεν θα πας στην Κόλαση. Γ' αυτό μιλάει το Ευαγγέλιο. Πιστεύω στην Κόλαση, αλλά ξέρω ότι δεν θα πάω εκεί λόγω της υπόσχεσης του Θεού. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να πω: ‘Ξέρω ότι δεν θα πάω στην Κόλαση επειδή δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοιο μέρος.’”

9. Έχουμε την Κόλασή μας εδώ στη γη.

Ξέρεις κάτι; Έχεις δίκιο εν μέρει. Έχω γνωρίσει τοξικομανείς που πέρναγαν μια ζωντανή Κόλαση επί γης. Έχω γνωρίσει αλκοολικούς που ήταν υποδουλωμένοι στο αλκοόλ.

Ο ποιμένας Μαρκ Μπάκλεϊ (Mark Buckley) έχει μιλήσει για τη χρήση ναρκωτικών και για το πώς κατέληξε σε ψυχιατρείο. Ο ποιμένας Μπάκλεϊ δραπέτευσε από την Κόλαση επί γης όταν εμπιστεύτηκε τον Ιησού. Ο Ιησούς έσωσε τον Αιδ. Μπάκλεϊ από την τοξικομανία – μια Κόλαση επί γης. Μπορείτε να παραγγείλετε ένα αντίγραφο της θαυμάσιας μεταστροφής του στον Ιησού – τη σωτηρία εν Χριστώ που του άλλαξε τη ζωή. Πηγαίντε στο Amazon.com και παραγγείλτε το βιβλίο του Μαρκ. Έχει τίτλο: “From Darkness to Light: My Journey” του ποιμένα Μαρκ Μπάκλεϊ. Αν διαβάσετε τις πρώτες σελίδες, θα διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο. Εγώ μόλις το τελείωσα για δεύτερη φορά.

Δεν είμαστε Σαββατιανοί, αλλά συμφωνούμε με τον ποιμένα Μπάκλεϊ, ο οποίος είπε:

“Όταν εμπιστευόμαστε τον Θεό και αναπαυόμαστε, μπορεί να μας δώσει ιδέες και κατανόηση που μας κάνουν πιο καρποφόρους μακροπρόθεσμα… Δεν μιλάω για πνευματικό νομικισμό. Σας ενθαρρύνω να αφιερώνετε χρόνο για ανάπαυση ώστε να είστε υγιείς” (From Darkness to Light: My Journey, του Mark Buckley).

Σταθείτε και ψάλλετε τον ύμνο μας!

Ώ, να 'χα χίλιες γλώσσες για να ψάλλω
   Τον έπαινο του μεγάλου Λυτρωτή μου,
Τις δόξες του Θεού και Βασιλιά μου,
   Τους θριάμβους της χάρης Του.

Ελεήμων Δεσπότη μου και Θεέ μου,
   Βοήθησέ με να διακηρύξω,
Να εξαπλώσω σε ολόκληρη την οικουμένη,
   Τη τιμή του ονόματός Σου.

Ιησούς! Το όνομα που καθησυχάζει τους φόβους μου,
   Που σταματάει τις λύπες μου,
Σαν γλυκιά μουσική στ' αυτιά του αμαρτωλού,
   Είναι ζωή, και υγεία, και ειρήνη!

Καταστρέφει τη δύναμη της αμαρτίας,
   Ελευθερώνει τον αιχμάλωτο,
Το αίμα Του καθαρίζει και τον πιο βρώμικο,
   Το αίμα Του ωφέλησε εμένα!
(“O For a Thousand Tongues” του Charles Wesley, 1707-1788).


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.