Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΝΙΚΗΤΗΣ!

HOW TO BE AN OVERCOMER!
(Greek)

Από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.),
Επίτιμος ποιμένας
Προσαρμοσμένο από ένα κήρυγμα που μου άλλαξε τη ζωή,
από τον Τίμοθι Λιν, (Timothy Lin), Ph.D., τον ποιμένα μου για 24 χρόνια.

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή απόγευμα, 26 Ιουλίου 2020
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Afternoon, July 26, 2020

Ύμνος πριν από το κήρυγμα:
“Am I a Soldier of the Cross?” (του Isaac Watts, 1674-1748).

“Ἐγέρθητι, Βορρᾶ· καὶ ἔρχου, Νότε· πνεῦσον εἰς τὸν κῆπόν μου· διὰ νὰ ἐκχυθῶσι τὰ ἀρώματα αὐτοῦ” (Άσμα ασμάτων δ΄. 16).


Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα που έχω ακούσει σε όλη μου τη ζωή. Αν διαβάσετε την αυτοβιογραφία μου, θα δείτε γιατί αυτό το μήνυμα άλλαξε τη ζωή μου. Ο Δρ Ρόμπερτ Λ. Σάμνερ (Dr. Robert L. Sumner) είπε: “Εκτιμώ και θαυμάζω έναν άνθρωπο που είναι πρόθυμος να σταθεί για την αλήθεια – ακόμη και όταν όλα τα προγνωστικά είναι εναντίον του. Ο Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ είναι τέτοιος Χριστιανός” (The Honor Was All Mine: Giants of the Faith Whose Paths Crossed Mine, Biblical Evangelism Press, 2015, pp. 103-105). Ένας από τους ιεραποστόλους μας στην Ινδονησία είπε: “Ο Δρ Χάιμερς είναι ήρωας που έχει επιβιώσει από πολλούς θανατηφόρους πολέμους.” Αυτό είναι το μήνυμα του Δρ Τίμοθι Λιν που με ενέπνευσε να εργαστώ για να γίνω νικητής. Ελπίζω αυτό το μήνυμα να αλλάξει και τη δική σας ζωή.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΩΡΑ.
ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ WWW.SERMONSFORTHEWORLD.COM.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΥΜΠΙ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ “ΕΦΑΡΜΟΓΗ”.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Ο Δρ Τίμοθι Λιν είπε: “Ο άνθρωπος δεν δημιουργήθηκε τυχαία· δημιουργήθηκε με σκοπό να έχει κυριαρχία επάνω στη δημιουργία του Θεού… Η ζωή του Ιωσήφ αποκαλύπτει την προετοιμασία που χρειάζεται ο πιστός για μελλοντική κυριαρχία (στην επερχόμενη Βασιλεία του Χριστού).

Πριν γίνει ο Ιωσήφ κυβερνήτης της Αιγύπτου, ο Θεός τον πέρασε από έναν μακρύ και σκληρό δρόμο για να τον προετοιμάσει να είναι νικητής και φύλακας του Λόγου Του μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα σπουδαία πράγματα που έκανε ο Ιωσήφ δεν σχετίζονται μόνο με την Αίγυπτο, αλλά και με το Ισραήλ, και με την εκκλησία του Θεού μέσα στους αιώνες. Χωρίς τη κυβέρνηση του Ιωσήφ, όχι μόνο οι Αιγύπτιοι θα λιμοκτονούσαν, αλλά και το έθνος του Ισραήλ μπορεί να εκμηδενιζόταν, και η αποκάλυψη της λύτρωσης του Θεού στη Γένεση δεν θα είχε ολοκληρωθεί.

Τα βήματα που πήρε ο Θεός για να χτίσει την πνευματική ζωή του Ιωσήφ μπορούν να εξεταστούν υπό το φως του Άσματος ασμάτων δ΄. 16.

“Ἐγέρθητι, Βορρᾶ· καὶ ἔρχου, Νότε· πνεῦσον εἰς τὸν κῆπόν μου· διὰ νὰ ἐκχυθῶσι τὰ ἀρώματα αὐτοῦ” (Άσμα ασμάτων δ΄. 16).

Μελετώντας προσεκτικά τη ζωή του Ιωσήφ, μπορεί κανείς να παρατηρήσει το πώς ο Θεός άφησε τον βόρειο άνεμο και τον νότιο άνεμο να φυσήξουν εναλλάξ επάνω του, μέχρις ότου τα αρώματα του χαρακτήρα του ξεχύθηκαν. Ο Θεός προετοίμασε τον χαρακτήρα του με παθήματα, άσκησε το σώμα του με κόπο, τον εξέθεσε σε ντροπή και ταπείνωση, και τον αγανάκτησε με αδικία και ατιμία, για να καλλιεργηθεί το μυαλό του, να σταθεροποιηθεί η ευαισθησία του, να ενισχυθεί η βούλησή του, να αναπτυχθεί η πίστη και ο χαρακτήρας του, και η πίστη του στον Κύριο αυξήθηκε. Οι ενέργειες του βόρειου ανέμου και του νότιου ανέμου στη ζωή του Ιωσήφ φαίνονται ξεκάθαρα.

Νότιος άνεμος – Απόλαυση γονικής στοργής

Παρακαλώ πηγαίντε στη Γένεση λζ΄. 1-4.

“Κατῴκησε δὲ ὁ Ἰακώβ ἐν τῇ γῇ, ἐν ᾗ παρῴκησεν ὁ πατήρ αὐτοῦ, ἐν τῇ γῇ Χαναάν. Αὕτη εἶναι γενεαλογία τοῦ Ἰακώβ. Ὁ Ἰωσήφ, νέος ὤν ἐτῶν δεκαεπτά, ἐποίμαινε τὰ πρόβατα μετὰ τῶν ἀδελφῶν αὑτοῦ, τῶν υἱῶν τῆς Βαλλᾶς καὶ τῶν υἱῶν τῆς Ζελφᾶς, τῶν γυναικῶν τοῦ πατρὸς αὑτοῦ· καὶ ἀνέφερεν ὁ Ἰωσήφ πρὸς τὸν πατέρα αὐτῶν τὴν κακήν αὐτῶν φήμην. Ὁ δὲ Ἰσραήλ ἠγάπα τὸν Ἰωσήφ ὑπὲρ πάντας τοὺς υἱοὺς αὑτοῦ, διότι ἦτο υἱὸς τοῦ γήρατος αὑτοῦ· καὶ ἔκαμεν εἰς αὐτὸν χιτῶνα ποικιλόχρωμον. Βλέποντες δὲ οἱ ἀδελφοὶ αὐτοῦ, ὅτι αὐτὸν ἠγάπα ὁ πατήρ αὐτῶν ὑπὲρ πάντας τοὺς ἀδελφοὺς αὐτοῦ, ἐμίσησαν αὐτὸν καὶ δὲν ἠδύναντο νὰ ὁμιλῶσι πρὸς αὐτὸν εἰρηνικῶς” (Γένεση λζ΄. 1-4).

Ο Δρ Λιν είπε: “Η γονική αγάπη είναι πολύ σημαντική για τα μελλοντικά χαρακτηριστικά ενός παιδιού…”

“Ο Ιωσήφ ήξερε τις διαφορές μεταξύ της αγάπης και του κακού… η αγάπη και η αλήθεια είναι δύο διαδραστικές έννοιες, αλλά αυτό δεν ισχύει για την αγάπη και το κακό, που είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες. Το να αποφεύγεις να εκθέσεις το κακό δεν είναι αγάπη, αλλά δειλία… Όταν το κίνητρο του ατόμου είναι ανιδιοτελές, το να εκθέτεις το κακό είναι μια ευγενής πράξη και πρέπει να ενθαρρύνεται… Οι λεπτομέρειες των δύο ονείρων του Ιωσήφ πλήγωσαν τον εγωισμό των αδελφών του και διέγειραν το φθόνο τους· ωστόσο ο Ιωσήφ αγαπούσε ακόμα τους αδελφούς του και παρέμενε υπάκουος γιος στον πατέρα του.”

Εγώ δεν είχα την αγάπη του πατέρα μου, αλλά η αγάπη και η αποδοχή της μητέρας μου με εμπόδισαν απ' το να γίνω πικρός προς τον πατέρα μου. Η μητέρα μου δεν ήταν τέλεια, αλλά “Ήταν το πιο ευγενικό, το πιο γλυκό και το πιο έξυπνο άτομο που γνώριζα στη νεανική μου ζωή. Με δίδαξε να αγαπώ τα βιβλία, να οδηγώ αυτοκίνητο, και πιο σημαντικό απ' όλα, να σηκώνομαι και να λέω αυτά που πρέπει να ειπωθούν, ακόμα κι αν στέκομαι μόνος” (σελ. 16 της αυτοβιογραφίας μου). Έτσι, η μητέρα μου ήταν πάντα υπερασπιστής και συνήγορός μου. Τα τελευταία λόγια που μου είπε ήταν: “Σ' αγαπώ, Ρόμπερτ” (σελ. 181). Όταν η μητέρα μου επιτέλους σώθηκε στην ηλικία των 80 ετών, ήταν ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που συνέβησαν στη ζωή μου.

Βόρειος άνεμος – Πώληση ως δούλος –
Γένεση λζ΄. 18-36

Παρακαλώ πηγαίντε στη Γένεση λζ΄. 23-28 και σταθείτε καθώς το διαβάζω.

“Ὅτε λοιπὸν ἦλθεν ὁ Ἰωσήφ πρὸς τοὺς ἀδελφοὺς αὑτοῦ, ἐξέδυσαν τὸν Ἰωσήφ τὸν χιτῶνα αὐτοῦ, τὸν χιτῶνα τὸν ποικιλόχρωμον, τὸν ἐπ᾿ αὐτόν· καὶ λαβόντες αὐτόν, ἔρριψαν εἰς τὸν λάκκον· ὁ δὲ λάκκος ἦτο κενός· δὲν εἶχεν ὕδωρ. Ἔπειτα ἐκάθησαν νὰ φάγωσιν ἄρτον, καὶ ἀναβλέψαντες εἶδον· καὶ ἰδού, συνοδία Ἰσμαηλιτῶν ἤρχετο ἀπὸ Γαλαὰδ μετὰ τῶν καμήλων αὐτῶν φορτωμένων ἀρώματα καὶ βάλσαμον καὶ μύρον, καὶ ἐπορεύοντο νὰ φέρωσιν αὐτὰ κάτω εἰς τὴν Αἴγυπτον. Καὶ εἶπεν ὁ Ἰούδας πρὸς τοὺς ἀδελφοὺς αὑτοῦ, Τίς ἡ φέλεια, ἐὰν φονεύσωμεν τὸν ἀδελφὸν ἡμῶν καὶ κρύψωμεν τὸ αἷμα αὐτοῦ; ἔλθετε καὶ ἄς πωλήσωμεν αὐτὸν εἰς τοὺς Ἰσμαηλίτας· καὶ ἄς μή βάλωμεν τὰς χεῖρας ἡμῶν ἐπ᾿ αὐτόν· διότι ἀδελφὸς ἡμῶν, σὰρξ ἡμῶν εἶναι. Καὶ ὑπήκουσαν οἱ ἀδελφοὶ αὐτοῦ. Καὶ ἐνῷ διέβαινον οἱ Μαδιανῖται ἔμποροι, ἀνέσυραν καὶ ἀνεβίβασαν τὸν Ἰωσήφ ἐκ τοῦ λάκκου καὶ ἐπώλησαν τὸν Ἰωσήφ διὰ εἴκοσι ἀργύρια εἰς τοὺς Ἰσμαηλίτας· οἱ δὲ ἔφεραν τὸν Ἰωσήφ εἰς Αἴγυπτον” (Γένεση λζ΄. 23-28).

Μπορείτε να καθήσετε.

Ο Δρ Λιν είπε: “Η ειλικρίνεια, η υπακοή, η υπομονή, η πιστότητα, η επιμέλεια, η στοχαστικότητα και η σοφία δεν επιτυγχάνονται μέσω μιας εύκολης ζωής, αλλά υπομένοντας δυσκολίες και εμπόδια. Ο Ιωσήφ δεν θα ήταν ποτέ πλήρως εξοπλισμένος να γίνει νικητής αν είχε παραμείνει στο σπίτι του. Η πώλησή του για 20 αργύρια θα είχε κάνει πολλούς να αρρωστήσουν θανάσιμα. Αλλά ο Ιωσήφ δεν κατηγόρησε και δεν καταράστηκε τους αδελφούς του, αν και ίσως να αναρωτήθηκε πώς θα εκπλήρωνε ο Θεός τα δύο όνειρά του μέσα σ' αυτές τις συνθήκες.”

Νότιος άνεμος – Απόκτηση εμπιστοσύνης και εκτίμησης –
Γένεση λθ΄. 1-6

Παρακαλώ πηγαίντε στη Γένεση λθ΄. 1-6 καθώς το διάβαζω.

“Ὁ δὲ Ἰωσήφ κατεβιβάσθη εἰς τὴν Αἴγυπτον· καὶ ὁ Πετεφρῆς ὁ αὐλικὸς τοῦ Φαραώ, ὁ ἄρχων τῶν σωματοφυλάκων, ἄνθρωπος Αἰγύπτιος, ἠγόρασεν αὐτὸν ἐκ τῶν χειρῶν τῶν Ἰσμαηλιτῶν, οἵτινες κατεβίβασαν αὐτὸν ἐκεῖ. Καὶ ἦτο ὁ Κύριος μετὰ τοῦ Ἰωσήφ, καὶ ἦτο ἄνθρωπος εὐοδούμενος· καὶ εὑρίσκετο ἐν τῷ οἴκῳ τοῦ κυρίου αὑτοῦ Αἰγυπτίου. Καὶ εἶδεν ὁ κύριος αὐτοῦ, ὅτι ὁ Κύριος ἦτο μετ᾿ αὐτοῦ, καὶ εὐώδωνεν ὁ Κύριος εἰς τὰς χεῖρας αὐτοῦ πάντα ὅσα ἔκαμνε. Καὶ εὕρηκεν ὁ Ἰωσήφ χάριν ἔμπροσθεν αὐτοῦ καὶ ὑπηρέτει αὐτόν· καὶ κατέστησεν αὐτὸν ἐπιστάτην ἐπὶ τοῦ οἴκου αὑτοῦ· καὶ πάντα ὅσα εἶχε, παρέδωκεν εἰς τὰς χεῖρας αὐτοῦ. Καὶ ἐξ ἐκείνου τοῦ καιροῦ, ἀφοῦ κατέστησεν αὐτὸν ἐπιστάτην ἐπὶ τοῦ οἴκου αὑτοῦ καὶ ἐπὶ πάντων ὅσα εἶχεν, εὐλόγησεν ὁ Κύριος τὸν οἶκον τοῦ Αἰγυπτίου ἐξ αἰτίας τοῦ Ἰωσήφ· καὶ ἦτο ἡ εὐλογία τοῦ Κυρίου ἐπὶ πάντα ὅσα εἶχεν, ἐν τῷ οἴκῳ καὶ ἐν τοῖς ἀγροῖς. Καὶ παρέδωκε πάντα ὅσα εἶχεν εἰς τὰς χεῖρας τοῦ Ἰωσήφ· καὶ δὲν ἤξευρεν ἐκ τῶν ὑπαρχόντων αὑτοῦ οὐδέν, πλήν τοῦ ἄρτου τὸν ὁποῖον ἔτρωγεν. Ἦτο δὲ ὁ Ἰωσήφ εὐειδής καὶ ὡραῖος τὴν ὄψιν” (Γένεση λθ΄. 1-6).

Κοιτάξτε με.

Ο Ιωσήφ πωλήθηκε σε έναν αρχηγό της φρουράς του Φαραώ που λεγόταν Πετεφρής. Αντί του να διαμαρτυρηθεί, ο Ιωσήφ δούλεψε και εκπλήρωσε τα καθήκοντά του. Κέρδισε την εμπιστοσύνη του κυρίου του, του Πετεφρή, και έγινε άνθρωπος χαρακτηριζόμενος από την επιτυχία. Αλλά ο Ιωσήφ χρειαζόταν περισσότερη εκπαίδευση. Έτσι ο Θεός τού επέτρεψε να ταπεινωθεί.

Βόρειος άνεμος – Αντιμετώπιση πειρασμού και αδικίας –
Γένεση λθ΄. 7-20

Τώρα σταθείτε καθώς θα διαβάζω τη Γένεση λθ΄. 1-18. Ο Δρ Λιν είπε: “Όταν ο βόρειος άνεμος φυσάει στη ζωή τους, πολλοί νέοι πιστεύουν ότι είναι τραγικό… Αλλά αυτά τα προβλήματα είναι συχνά εκδήλωση της χάρης του Θεού. Ο Ιερεμίας είπε: “Καλὸν εἰς τὸν ἄνθρωπον νὰ βαστάζῃ ζυγὸν ἐν τῇ νεότητι αὑτοῦ” (Θρήνοι γ΄. 27). Μια εύκολη ζωή χωρίς αγώνα μπορεί να καταστρέψει ένα νεαρό άτομο. Αλλά ο ζυγός που βαστάζεται στα νιάτα είναι σκαλοπάτι προς ένα υψηλότερο επίπεδο.”

“Ὁ δὲ Ἰωσήφ κατεβιβάσθη εἰς τὴν Αἴγυπτον· καὶ ὁ Πετεφρῆς ὁ αὐλικὸς τοῦ Φαραώ, ὁ ἄρχων τῶν σωματοφυλάκων, ἄνθρωπος Αἰγύπτιος, ἠγόρασεν αὐτὸν ἐκ τῶν χειρῶν τῶν Ἰσμαηλιτῶν, οἵτινες κατεβίβασαν αὐτὸν ἐκεῖ. Καὶ ἦτο ὁ Κύριος μετὰ τοῦ Ἰωσήφ, καὶ ἦτο ἄνθρωπος εὐοδούμενος· καὶ εὑρίσκετο ἐν τῷ οἴκῳ τοῦ κυρίου αὑτοῦ Αἰγυπτίου. Καὶ εἶδεν ὁ κύριος αὐτοῦ, ὅτι ὁ Κύριος ἦτο μετ᾿ αὐτοῦ, καὶ εὐώδωνεν ὁ Κύριος εἰς τὰς χεῖρας αὐτοῦ πάντα ὅσα ἔκαμνε. Καὶ εὕρηκεν ὁ Ἰωσήφ χάριν ἔμπροσθεν αὐτοῦ καὶ ὑπηρέτει αὐτόν· καὶ κατέστησεν αὐτὸν ἐπιστάτην ἐπὶ τοῦ οἴκου αὑτοῦ· καὶ πάντα ὅσα εἶχε, παρέδωκεν εἰς τὰς χεῖρας αὐτοῦ. Καὶ ἐξ ἐκείνου τοῦ καιροῦ, ἀφοῦ κατέστησεν αὐτὸν ἐπιστάτην ἐπὶ τοῦ οἴκου αὑτοῦ καὶ ἐπὶ πάντων ὅσα εἶχεν, εὐλόγησεν ὁ Κύριος τὸν οἶκον τοῦ Αἰγυπτίου ἐξ αἰτίας τοῦ Ἰωσήφ· καὶ ἦτο ἡ εὐλογία τοῦ Κυρίου ἐπὶ πάντα ὅσα εἶχεν, ἐν τῷ οἴκῳ καὶ ἐν τοῖς ἀγροῖς. Καὶ παρέδωκε πάντα ὅσα εἶχεν εἰς τὰς χεῖρας τοῦ Ἰωσήφ· καὶ δὲν ἤξευρεν ἐκ τῶν ὑπαρχόντων αὑτοῦ οὐδέν, πλήν τοῦ ἄρτου τὸν ὁποῖον ἔτρωγεν. Ἦτο δὲ ὁ Ἰωσήφ εὐειδής καὶ ὡραῖος τὴν ὄψιν. Καὶ μετὰ τὰ πράγματα ταῦτα, ἡ γυνή τοῦ κυρίου αὐτοῦ ἔρριψε τοὺς ὀφθαλμοὺς αὑτῆς ἐπὶ τὸν Ἰωσήφ· καὶ εἶπε, Κοιμήθητι μετ᾿ ἐμοῦ. Ἀλλ᾿ ἐκεῖνος δὲν ἤθελε, καὶ εἶπε πρὸς τὴν γυναῖκα τοῦ κυρίου αὑτοῦ, Ἰδού· ὁ κύριός μου δὲν γνωρίζει οὐδὲν ἐκ τῶν ὅσα εἶναι μετ᾿ ἐμοῦ ἐν τῷ οἴκῳ· καὶ πάντα ὅσα ἔχει, παρέδωκεν εἰς τὰς χεῖράς μου· δὲν εἶναι ἐν τῷ οἴκῳ τούτῳ οὐδεὶς μεγαλήτερός μου, οὔτε εἶναι ἀπηγορευμένον εἰς ἐμὲ ἄλλο τι πλήν σοῦ, διότι εἶσαι ἡ γυνή αὐτοῦ· καὶ πῶς νὰ πράξω τοῦτο τὸ μέγα κακόν, καὶ νὰ ἁμαρτήσω ἐναντίον τοῦ Θεοῦ; Ἄν καὶ ἐλάλει πρὸς τὸν Ἰωσήφ καθ᾿ ἑκάστην ἡμέραν, οὗτος ὅμως δὲν ὑπήκουσεν εἰς αὐτήν νὰ κοιμηθῇ μετ᾿ αὐτῆς, διὰ νὰ συνευρεθῇ μετ᾿ αὐτῆς. Καὶ ἡμέραν τινὰ εἰσῆλθεν ὁ Ἰωσήφ εἰς τὴν οἰκίαν διὰ νὰ κάμῃ τὰ ἔργα αὑτοῦ, καὶ οὐδεὶς ἐκ τῶν ἀνθρώπων τοῦ οἴκου ἦτο ἐκεῖ ἐν τῷ οἴκῳ. Καὶ ἐκείνη ἥρπασεν αὐτὸν ἀπὸ τοῦ ἱματίου αὐτοῦ, λέγουσα, Κοιμήθητι μετ᾿ ἐμοῦ· ἀλλ᾿ ἐκεῖνος ἀφήσας τὸ ἱμάτιον αὑτοῦ εἰς τὰς χεῖρας αὐτῆς, ἔφυγε, καὶ ἐξῆλθεν ἔξω. Καὶ ὡς εἶδεν ὅτι ἀφῆκε τὸ ἱμάτιον αὑτοῦ εἰς τὰς χεῖρας αὐτῆς καὶ ἔφυγεν ἔξω, ἐβόησε πρὸς τοὺς ἀνθρώπους τῆς οἰκίας αὑτῆς καὶ ἐλάλησε πρὸς αὐτούς, λέγουσα, Ἴδετε, ἔφερεν εἰς ἡμᾶς ἄνθρωπον Ἑβραῖον διὰ νὰ μᾶς ἐμπαίξῃ· εἰσῆλθε πρὸς ἐμὲ διὰ νὰ κοιμηθῇ μετ᾿ ἐμοῦ καὶ ἐγὼ ἐβόησα μετὰ φωνῆς μεγάλης· καὶ ὡς ἤκουσεν ὅτι ὕψωσα τὴν φωνήν μου καὶ ἐβόησα, ἀφήσας τὸ ἱμάτιον αὑτοῦ παρ᾿ ἐμοὶ ἔφυγε καὶ ἐξῆλθεν ἔξω. Καὶ ἀπέθεσε τὸ ἱμάτιον αὐτοῦ παρ᾿ αὐτῇ, ἑωσοῦ ἦλθεν ὁ κύριος αὐτοῦ εἰς τὸν οἶκον αὑτοῦ. Καὶ εἶπε πρὸς αὐτὸν κατὰ τοὺς λόγους τούτους, λέγουσα, Ὁ δοῦλος ὁ Ἑβραῖος, τὸν ὁποῖον ἔφερες εἰς ἡμᾶς, εἰσῆλθε πρὸς ἐμὲ διὰ νὰ μὲ ἐμπαίξῃ, καὶ ὡς ὕψωσα τὴν φωνήν μου καὶ ἐβόησα, ἀφήσας τὸ ἱμάτιον αὑτοῦ παρ᾿ ἐμοὶ, ἔφυγεν ἔξω” (Γένεση λθ΄. 1-18).

Μπορείτε να καθήσετε.

Μια μέρα καθώς ο Ιωσήφ εργαζόταν στο σπίτι του Πετεφρή, η σύζυγός του άρπαξε τον Ιωσήφ και προσπάθησε να τον κάνει να ξαπλώσει μαζί της. Αλλά ο Ιωσήφ καθώς τραβήχτηκε για να της ξεφύγει, άφησε το ρούχο του στο χέρι της και έφυγε.

Αυτός ο πειρασμός μπορεί να ήταν ακαταμάχητος για άλλους νεαρούς άνδρες, αλλά ο Ιωσήφ μπόρεσε να τον νικήσει. Τον νίκησε γρήγορα ξεφεύγοντας γρήγορα. Κάποιοι πειρασμοί μπορούν να νικηθούν αντιμετωπίζοντας τους, αλλά οι πειρασμοί που συνδέονται με το σεξ και τη λαγνεία μπορούν να νικηθούν μονάχα φεύγοντας (το Β΄ Τιμόθεον β΄. 22 λέει: “Τὰς δὲ νεανικὰς ἐπιθυμίας φεῦγε”). Η νίκη του Ιωσήφ – η πιστότητά του – στον Θεό, στον Πετεφρή που είχε τόση μεγάλη εμπιστοσύνη σ' αυτόν, και στον εαυτό του, ώστε η αγνότητά του να κρατηθεί από τη μόλυνση. Για χάρη του Θεού προτίμησε να πάει φυλακή παρά να παραδοθεί στην επιθυμία της πονηρής γυναίκας. Για χάρη του Πετεφρή δεν υπερασπίστηκε τον εαυτό του, για να μην ντροπιάσει τη γυναίκα του κυρίου του. Κι έτσι παρέμεινε σιωπηλός. Όταν ο Πετεφρής επέστρεψε στο σπίτι, δέχτηκε την κατηγορία της γυναίκας του και έβαλε τον Ιωσήφ στη φυλακή.

Νότιος άνεμος – Προαγωγή και φιλία –
Γένεση λθ΄. 21 - μ΄. 22

Πηγαίντε στη Γένεση λθ΄. 19-22. Σταθείτε καθώς το διαβάζω.

“Καὶ ὡς ἤκουσεν ὁ κύριος αὐτοῦ τοὺς λόγους τῆς γυναικὸς αὑτοῦ, τοὺς ὁποίους ἐλάλησε πρὸς αὐτόν, λέγουσα, Οὕτω μοὶ ἔκαμεν ὁ δοῦλός σου, ἐξήφθη ἡ ὀργή αὐτοῦ. Καὶ λαβὼν ὁ κύριος τοῦ Ἰωσήφ αὐτόν, ἔβαλεν αὐτὸν εἰς τὴν ὀχυρὰν φυλακήν, εἰς τὸν τόπον ὅπου οἱ δέσμιοι τοῦ βασιλέως ἦσαν πεφυλακισμένοι καὶ ἔμενεν ἐκεῖ ἐν τῇ ὀχυρᾷ φυλακῇ. Ἀλλ᾿ ὁ Κύριος ἦτο μετὰ τοῦ Ἰωσήφ καὶ ἐπέχεεν εἰς αὐτὸν ἔλεος, καὶ ἔδωκε χάριν εἰς αὐτὸν ἔμπροσθεν τοῦ ἀρχιδεσμοφύλακος. Καὶ παρέδωκεν ὁ ἀρχιδεσμοφύλαξ εἰς τὰς χεῖρας τοῦ Ἰωσήφ πάντας τοὺς δεσμίους, τοὺς ἐν τῇ ὀχυρᾷ φυλακῇ· καὶ πάντα ὅσα ἐπράττοντο ἐκεῖ, αὐτὸς ἔκαμνεν αὐτά” (Γένεση λθ΄. 19-22).

Μπορείτε να καθήσετε.

Αν και το φυσικό περιβάλλον του Ιωσήφ άλλαξε προς το χειρότερο, η πνευματική του πεποίθηση δεν άλλαξε. Και η παρουσία του Θεού συνέχισε να τον ευλογεί μέσα στη φυλακή.

Ο Ιωσήφ μπόρεσε να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον μέσα στη φυλακή. Ο οινοχόος και ο αρτοποιός του Φαραώ, που ήταν επίσης στη φυλακή, ήταν προβληματισμένοι από όνειρα. Κανείς δεν μπορούσε να τους πει τι σήμαιναν αυτά τα όνειρα. Ο Ιωσήφ πίστευε ότι ο Θεός μπορούσε να κάνει τα πάντα. Ερμήνευσε τα όνειρα του οινοχόου και του αρτοποιού. Μετά από τρεις ημέρες και οι δύο ερμηνείες εκπληρώθηκαν. Ο οινοχόος αποκαταστάθηκε, και ο αρτοποιός κρεμάστηκε. Φυσούσε ο νότιος άνεμος του Ιωσήφ, ακόμα και στη φυλακή.

Βόρειος άνεμος – Υπομένοντας αχαριστία και καθυστέρηση –
Γένεση μ΄. 23

Κοιτάξτε τη Γένεση μ΄. 23.

“Ὁ ἀρχιοινοχόος ὅμως δὲν ἐνεθυμήθη τὸν Ἰωσήφ, ἀλλὰ ἐλησμόνησεν αὐτόν” (Γένεση μ΄. 23).

Η φυλάκιση του Ιωσήφ για δύο ακόμη χρόνια πρέπει να ήταν σοβαρός βόρειος άνεμος γι' αυτόν. “Ὁ ἀρχιοινοχόος ὅμως δὲν ἐνεθυμήθη τὸν Ἰωσήφ, ἀλλὰ ἐλησμόνησεν αὐτόν” (Γένεση μ΄. 23). Αυτό δείχνει τον αχάριστο χαρακτήρα του οινοχόου. Μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει έναν άνθρωπο να μισήσει τον κόσμο για την αχαριστία του, αλλά όχι τον Ιωσήφ. Είχε μάθει την αρετή του να περιμένεις τον Θεό να εργαστεί. Ο Θεός παρέτεινε τον χρόνο του στη φυλακή για να αυξήσει την υπομονή του Ιωσήφ στο να περιμένει τον Θεό να εργαστεί, και για να εμβαθύνει την εμπιστοσύνη του στην πιστότητα του Θεού. Η καθυστέρηση του Θεού ήταν απόδειξη της πρόσθετης χάρης Του προς τον νικητή Του. Αργότερα, ο Δαβίδ είπε: “Πρόσμενε τὸν Κύριον· ἀνδρίζου, καὶ ἄς κραταιωθῇ ἡ καρδία σου· καὶ πρόσμενε τὸν Κύριον” (Ψαλμός κζ΄. 14).

Νότιος άνεμος – Κυβερνώντας σαν Βασιλιάς –
Γένεση μζ΄. 12-31

Σταθείτε καθώς διαβάζω τη Γένεση μζ΄. 12-17.

“Καὶ ἔτρεφεν ὁ Ἰωσήφ τὸν πατέρα αὑτοῦ καὶ τοὺς ἀδελφοὺς αὑτοῦ καὶ πάντα τὸν οἶκον τοῦ πατρὸς αὑτοῦ μὲ ἄρτον, κατὰ τὰς οἰκογενείας αὐτῶν. Καὶ ἄρτος δὲν ἦτο καθ᾿ ὅλην τὴν γῆν· διότι ἡ πεῖνα ἦτο βαρεῖα σφόδρα, ὥστε ἡ γῆ τῆς Αἰγύπτου καὶ ἡ γῆ τῆς Χαναὰν ἀπέκαμον ὑπὸ τῆς πείνης. Καὶ συνήγαγεν ὁ Ἰωσήφ ἅπαν τὸ ἀργύριον, τὸ εὑρισκόμενον ἐν τῇ γῇ τῆς Αἰγύπτου καὶ ἐν τῇ γῇ Χαναάν, διὰ τὸν σῖτον τὸν ὁποῖον ἠγόραζον· καὶ ἔφερεν ὁ Ἰωσήφ τὸ ἀργύριον εἰς τὸν οἶκον τοῦ Φαραώ. Καὶ ἀφοῦ ἐξέλιπε τὸ ἀργύριον ἐκ τῆς γῆς Αἰγύπτου καὶ ἐκ τῆς γῆς Χαναάν, ἦλθον πάντες οἱ Αἰγύπτιοι πρὸς τὸν Ἰωσήφ, λέγοντες, Δὸς ἄρτον εἰς ἡμᾶς· ἐπειδή διὰ τί νὰ ἀποθάνωμεν ἔμπροσθέν σου; διότι ἐξέλιπε τὸ ἀργύριον. Εἶπε δὲ ὁ Ἰωσήφ, Φέρετε τὰ κτήνη σας καὶ θέλω σᾶς δώσει ἄρτον ἀντὶ τῶν κτηνῶν σας, ἐὰν ἐξέλιπε τὸ ἀργύριον. Καὶ ἔφεραν τὰ κτήνη αὑτῶν πρὸς τὸν Ἰωσήφ καὶ ἔδωκεν εἰς αὐτοὺς ὁ Ἰωσήφ ἄρτον ἀντὶ τῶν ἵππων καὶ ἀντὶ τῶν προβάτων καὶ ἀντὶ τῶν βοῶν καὶ ἀντὶ τῶν ὄνων· καὶ ἔθρεψεν αὐτοὺς μὲ ἄρτον ἐν τῷ ἐνιαυτῷ ἐκείνῳ ἀντὶ πάντων τῶν κτηνῶν αὐτῶν” (Γένεση μζ΄. 12-17).

Μπορείτε να καθήσετε.

Ο Δρ Λιν είπε: “Καμία τιμωρία δεν είναι ευχάριστη όταν λαμβάνεται· είναι πάντα οδυνηρή και δυσάρεστη. Αλλά φέρνει τον καρπό της δικαιοσύνης σε εκείνους που έχουν εκπαιδευτεί απ' αυτήν.” Πηγαίντε στην Προς Εβραίους ιβ΄. 11,

“Πᾶσα δὲ παιδεία πρὸς μὲν τὸ παρὸν δὲν φαίνεται ὅτι εἶναι πρόξενος χαρᾶς, ἀλλὰ λύπης, ὕστερον ὅμως ἀποδίδει εἰς τοὺς γυμνασθέντας δι᾿ αὐτῆς καρπὸν εἰρηνικὸν δικαιοσύνης” (Εβραίους ιβ΄. 11).

Κοιτάξτε με.

Στο τέλος αυτών των δύο ετών, ο Θεός έδωσε στον Φαραώ ένα όνειρο με το οποίο ο οινοχόος θυμήθηκε ότι ο Ιωσήφ είχε ερμηνεύσει το δικό του όνειρο. Ο οινοχόος είπε στον Φαραώ να ζητήσει από τον Ιωσήφ να ερμηνεύσει το όνειρο του Φαραώ! Το όνειρο σήμαινε ότι τα επτά χρόνια αφθονίας θα τελείωναν με επτά χρόνια πείνας. Ο Φαραώ διόρισε τον Ιωσήφ να φέρει εις πέρας το σχέδιο, και να προετοιμάσει τα πάντα για τα επτά χρόνια πείνας. Ο Φαραώ είδε ότι ο Ιωσήφ ήταν υπερφυσικά προικισμένος για να κάνει αυτό το έργο. Κι έτσι ο Ιωσήφ έγινε κυβερνήτης σε όλη τη γη της Αιγύπτου (μα΄. 38-43). Ο Ιωσήφ κυβέρνησε τους Αιγύπτιους με σοφία και συμπόνια – και κυβέρνησε τους αδελφούς του με πειθαρχία και αγάπη. Τελικά ο Ιωσήφ τιμήθηκε υπεράνω των αδελφών του (κθ΄. 26).

Ο Δρ Λιν είπε: “Όπως ο Θεός εκπαίδευσε τον Ιωσήφ για να ηγηθεί μίας επίγειας βασιλείας, έτσι ο Θεός εκπαιδεύει τους νικητές Του για να έχουν εξουσία στην επερχόμενη Βασιλεία Του. Η σωτηρία είναι άνευ όρων, καθώς δεν είναι λόγω των έργων. Αλλά η κυβέρνηση μαζί με τον Χριστό στην επερχόμενη Βασιλεία Του έχει όρους.” Η Βίβλος λέει:

“Ἐὰν ὑπομένωμεν, θέλομεν καὶ συμβασιλεύσει” (Β΄ Τιμόθεον β΄. 12).

Ο Ποιμένας Ρίτσαρντ Γουόρμπραντ (Richard Wurmbrand) πέρασε 14 χρόνια παθημάτων σε μια κομμουνιστική φυλακή. Ο Ποιμένας Γουόρμπραντ είπε: “Δεν έχω γνωρίσει Χριστιανό ο οποίος παρέμεινε πιστός μέσα από αντιξοότητες και πνευματικές δυσκολίες που να μην εμπλουτίστηκε απ' αυτές” (Πρόλογος του “If Prison Walls Could Speak”).

Ξανά, ο Ποιμένας Γουόρμπραντ είπε: “Αδελφοί και αδελφές μου, πρέπει να πιστέψετε ότι οι ζωές σας είναι σαν πηλός στα χέρια του Θεού. Ο Θεός δεν κάνει ποτέ λάθη. Αν κατά καιρούς είναι σκληρός μαζί σας… απλά εμπιστευτείτε. Ανακαλύψτε το μήνυμα για το οποίο σας πλάθει. Αμήν.” (σ. 16).

Αν γίνετε νικητές όπως ο Ιωσήφ, έχετε αυτήν την υπόσχεση από τον Θεό. Πηγαίντε στην Αποκάλυψη β΄. 26.

“Καὶ ὅστις νικᾷ καὶ ὅστις φυλάττει μέχρι τέλους τὰ ἔργα μου, θέλω δώσει εἰς αὐτὸν ἐξουσίαν ἐπὶ τῶν ἐθνῶν” (Αποκάλυψη β΄. 26).

Σε ευχαριστώ, Δρ Τιμόθι Λιν, που με διδάξες αυτό που ακούσαμε στο σπουδαίο σου κήρυγμα. Μου άλλαξε τη ζωή, αγαπητέ ποιμένα. Χρωστάω τη ζωή μου σ' αυτή τη διδασκαλία!

Παρακαλώ σταθείτε και ψάλλετε τον ύμνο μας για σήμερα, “Είμαι στρατιώτης του Σταυρού;”

Είμαι στρατιώτης του σταυρού, ακόλουθος του Αρνίου,
Και θα φοβηθώ να δεχτώ τον σκοπό Του, ή θα ντραπώ να μιλήσω το όνομά Του;

Πρέπει να πάω στους ουρανούς επάνω σε ανθισμένες κλίνες ευκολίας,
Ενώ άλλοι πολέμησαν για το βραβείο, και έπλευσαν μέσ' από αιματηρές θάλασσες;

Δεν υπάρχουν εχθροί να αντιμετωπίσω εγώ; Δεν πρέπει εγώ να σταματήσω την πλημμύρα;
Είναι αυτός ο πονηρός κόσμος φίλος της χάρης, που θα με βοηθήσει να πάω στον Θεό;

Σίγουρα πρέπει να πολεμήσω, αν θα βασιλεύσω, αύξησε το θάρρος μου, ύριε!
Θ' αντέξω το φορτίο, θα υπομείνω τον πόνο, στηριζόμενος στον Λόγο σου.
   (“Am I a Soldier of the Cross?” του Dr. Isaac Watts, 1674-1748).

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Αν δεν έχετε ακόμη σωθεί, θέλω να εμπιστευτείτε τον Ιησού Χριστό. Κατέβηκε από τον Ουρανό για να πεθάνει στον Σταυρό για να πληρώσει την ποινή για την αμαρτία σας. Τη στιγμή που θα εμπιστευτείτε τον Ιησού, το Αίμα Του θα σας καθαρίσει από κάθε αμαρτία. Προσεύχομαι να εμπιστευτείτε τον Ιησού.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.