Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΙΩΝΑΣ – Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗΣ!

JONAH – THE PROPHET OF REVIVAL!
(Greek)

Από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.),
Επίτιμος ποιμένας

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή απόγευμα, 14 Ιουνίου 2020
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Afternoon, June 14, 2020

“Καὶ ἔγεινε λόγος Κυρίου πρὸς Ἰωνᾶν τὸν υἱὸν τοῦ Ἀμαθί, λέγων, Σηκώθητι, ὑπαγε εἰς Νινευή, τὴν πόλιν τὴν μεγάλην, καὶ κήρυξον κατ᾿ αὐτῆς· διότι ἡ ἀσέβεια αὐτῶν ἀνέβη ἐνώπιόν μου” (Ιωνάς α΄. 1, 2).


Το βιβλίο του Ιωνά πρέπει να γράφτηκε από τον ίδιο τον προφήτη Ιωνά. Το λέω αυτό επειδή αποκαλύπτει τις σκέψεις και τις προσευχές του Ιωνά, που κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να τις γνωρίζει, παρά μονάχα ο ίδιος ο Ιωνάς. Το γεγονός ότι ο Ιωνάς είναι ιστορικό πρόσωπο φαίνεται από το Β΄ Βασιλέων ιδ΄. 24-25 όταν οι αρχαίοι ραβίνοι τον αποκάλεσαν, “Ἰωνάν, υἱὸν τοῦ Ἀμαθί, τὸν προφήτη, τὸν ἀπὸ Γὰθ-ἐφέρ” (Β΄ Βασιλέων ιδ΄. 25). Ο Ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός μίλησε για τον Ιωνά ως πραγματικό, ιστορικό προφήτη. Πηγαίντε παρακαλώ στο Κατά Ματθαίον ιβ΄. 39-41. Σταθείτε καθώς διάβαζω τι είπε ο Ιησούς για τον Ιωνά,

“Ἐκεῖνος δὲ ἀποκριθεὶς εἶπε πρὸς αὐτούς· Γενεὰ πονηρὰ καὶ μοιχαλὶς σημεῖον ζητεῖ, καὶ σημεῖον δὲν θέλει δοθῆ εἰς αὐτήν εἰμή τὸ σημεῖον Ἰωνᾶ τοῦ προφήτου. Διότι ὡς ὁ Ἰωνᾶς ἦτο ἐν τῇ κοιλίᾳ τοῦ κήτους τρεῖς ἡμέρας καὶ τρεῖς νύκτας, οὕτω θέλει εἶσθαι ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ καρδίᾳ τῆς γῆς τρεῖς ἡμέρας καὶ τρεῖς νύκτας. Ἄνδρες Νινευῖται θέλουσιν ἀναστηθῆ ἐν τῇ κρίσει μετὰ τῆς γενεᾶς ταύτης καὶ θέλουσι κατακρίνει αὐτήν, διότι μετενόησαν εἰς τὸ κήρυγμα τοῦ Ἰωνᾶ, καὶ ἰδού, πλειότερον τοῦ Ἰωνᾶ εἶναι ἐδώ” (Ματθαίον ιβ΄. 39-41).

Παραμείνετε όρθιοι και πηγαίντε στο Κατά Λουκάν ια΄. 29-30.

“Καὶ ἐνῷ οἱ ὄχλοι συνηθροίζοντο, ἤρχισε νὰ λέγῃ· Ἡ γενεὰ αὕτη εἶναι πονηρά· σημεῖον ζητεῖ, καὶ σημεῖον δὲν θέλει δοθῆ εἰς αὐτήν εἰμή τὸ σημεῖον Ἰωνᾶ τοῦ προφήτου. Διότι καθὼς ὁ Ἰωνᾶς ἔγεινε σημεῖον εἰς τοὺς Νινευΐτας, οὕτω θέλει εἶσθαι καὶ ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου εἰς τὴν γενεὰν ταύτην” (Λουκάν ια΄. 29-30).

Μπορείτε να καθήσετε.

Οπότε, το Β΄ Βασιλέων ιδ΄. 25 δίνει τις ιστορικές πληροφορίες σχετικά με τον Ιωνά. Και στο Κατά Λουκάν ια΄. 29-30 βλέπουμε τον Ιησού Χριστό να αναφέρεται στον Ιωνά ως σημείο. Και στο Κατά Ματθαίον ιβ΄. 39-41 αναφέρει την ανάσταση του Ιωνά ως σημείο της δικής Του ταφής και ανάστασης την τρίτη ημέρα μετά την ταφή Του. Άρα, η Παλαιά Διαθήκη καταγράφει τον Ιωνά ως πραγματικό πρόσωπο, και ο Ίδιος ο Χριστός μάς λέει ότι ο θάνατος και η ανάσταση του Ιωνά ήταν προφητεία για τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού.

Ο Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε πολύ σωστά: “Δεν μας πείθουν οι (φιλελεύθεροι) τόμοι του καθηγητή Γκράντγκραϊντ (Gradgrind) και του Δρ Ντράιαζνταστ (Dryasdust). Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά τα πράγματα συνέβησαν ακριβώς όπως ειπώθηκαν σύμφωνα με την Αγία Γραφή.” (Αναφορά από τον Dr. J. Vernon McGee, Thru the Bible, volume III, σημείωση στον Ιωνά, Εισαγωγή, σ. 738).

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΩΡΑ.
ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ WWW.SERMONSFORTHEWORLD.COM.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΥΜΠΙ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ “ΕΦΑΡΜΟΓΗ”.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

I. Πρώτον, η κλήση του Ιωνά.

“Καὶ ἔγεινε λόγος Κυρίου πρὸς Ἰωνᾶν τὸν υἱὸν τοῦ Ἀμαθί, λέγων, Σηκώθητι, ὑπαγε εἰς Νινευή, τὴν πόλιν τὴν μεγάλην, καὶ κήρυξον κατ᾿ αὐτῆς…” (Ιωνάς α΄. 1, 2).

Εδάφιο 3,

“Καὶ ἐσηκώθη ὁ Ἰωνᾶς διὰ νὰ φύγῃ… ἀπὸ προσώπου Κυρίου” (Ιωνάς α΄. 3).

Καταλαβαίνω αυτόν τον άνθρωπο, τον Ιωνά. Γι' αυτό και το μικρό βιβλίο του Ιωνά είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία από την Παλαιά Διαθήκη. Ο Ιωνάς σηκώθηκε να φύγει από το πρόσωπο του Κυρίου. Εγώ δεν το έκανα αυτό. Κλήθηκα να γίνω ιεραπόστολος και το ήξερα. Αλλά ήμουν τόσο φτωχός φοιτητής που ήξερα ότι δεν μπορούσα να αποφοιτήσω από το κολέγιο. Έπρεπε να είμαι απόφοιτος κολεγίου και θεολογικού σεμιναρίου για να γίνω ιεραπόστολος των Νοτίων Βαπτιστών. Αλλά ένιωθα σαν τον Ιωνά. Ήξερα ότι κλήθηκα, αλλά προσπάθησα να φύγω από το πρόσωπο του Θεού από τον φόβο μήπως αποτύχω στο κολέγιο. Ο Θεός μου έλεγε να κάνω κάτι αδύνατο.

Ένας νεαρός φοιτητής του σεμιναρίου μού είπε: “Δεν μπορώ να μπω στη διακονία επειδή ξέρω ότι θα τα κάνω θάλασσα.” Φοβόταν μήπως αποτύχει στη διακονία. Το σκέφτηκα αυτό. Τότε είπα: “Τα έχω κάνει θάλασσα τόσες πολλές φορές που δεν το φοβάμαι πλέον.”

Όταν ο άνθρωπος έχει κληθεί από τον Θεό, ο φόβος είναι που τον κρατάει από τη διακονία. Είναι πάντα ο φόβος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αυτός ο συγκεκριμένος νεαρός ήταν κορυφαίος σε ό,τι έκανε – αλλά φοβόταν τη διακονία. Ο μικρότερος αδερφός του έλεγε γι' αυτόν: “Ο αδερφός μου μπορεί να κάνει τα πάντα.” Αλλά δεν μπορούσε να απελευθερωθεί από το φόβο ότι “θα τα κάνει θάλασσα”. Είχε ύψος πάνω από 1,80 μ., ήταν μαθητής του “Άριστα”, και είχε το χάρισμα να είναι κήρυκας. Αλλά έφυγε από το πρόσωπο του Κυρίου επειδή φοβόταν!

Τώρα, νέοι, επιτρέψτε μου να σας πω κάτι που έμαθα στη ζωή: “Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε που ο Θεός σας καλεί να κάνετε – οτιδήποτε!” Η Βίβλος λέει: “Τὰ πάντα δύναμαι διὰ τοῦ ἐνδυναμοῦντός με Χριστοῦ” (Φιλιππησίους δ΄. 13). Επειδή έχω αποδείξει αυτό το εδάφιο, ξέρω ότι είναι αλήθεια. Να 'μαι στο 80ο έτος της ζωής μου, έχω επιζήσει από τον καρκίνο, έχω ρευματοειδή αρθρίτιδα στα γόνατά μου, αλλά δεν φοβάμαι, παρά το γεγονός ότι δύο άνδρες πήραν τα 3/4 της εκκλησίας μας σε ένα φρικτό εκκλησιαστικό σχίσμα. Κι όμως, είμαι ήρεμος σαν μικρό μωρό στην αγκαλιά της μητέρας μου. Φοβάμαι; Ειλικρινά, δεν φοβάμαι καθόλου! Η γιαγιά μου από την πλευρά της μητέρας μου έλεγε: “Δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι παρά τον ίδιο τον φόβο,” που το άκουσε από τον Πρόεδρο Φραγκλίνο Ντ. Ρούζβελτ (Franklin D. Roosevelt) τον καιρό της μεγάλης ύφεσης. Και ανακάλυψα ότι η γιαγιά μου είχε δίκιο!

Ανακάλυψα επίσης ότι δεν μπορείτε ποτέ να φύγετε “ἀπὸ προσώπου Κυρίου”. Γιατί; Επειδή ο Θεός πηγαίνει μαζί σας όπου κι αν βρίσκεστε – γι' αυτό! Μπορείτε να πάτε στη Θαρσείς, όπως έκανε ο Ιωνάς. Αλλά ο Θεός ήταν τόσο εκεί όσο ήταν και στο σπίτι του! Και ο Θεός δεν θα αφήσει έναν κήρυκα να φύγει χωρίς μεγάλη μάχη.

Γνώριζα κάποτε έναν άντρα που ήταν αλκοολικός. Ανακάλυψα αργότερα ότι έπινε για να διώξει από το μυαλό του το γεγονός ότι ο Θεός τον είχε καλέσει, αλλά φοβόταν να υπακούσει το κάλεσμα του Θεού. Κι έτσι μεθούσε κάθε βράδυ για να μην φοβάται. Τον έλεγαν Τζον Μπιρτς (John Birch). Ήταν εκεί μαζί μου στο θεολογικό σεμινάριο, και μπαινοέβγαινε κρυφά στον κοιτώνα επειδή ήταν μεθυσμένος!

Ήξερα έναν άλλο άντρα που τον έλεγαν Άλαν. Οδήγησα τον Άλαν στον Χριστό, αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Γιατί; Ο Άλαν φοβόταν ότι αν σωζόταν θα έπρεπε να πάει στον Παράδεισο! Γιατί φοβόταν να πάει στον Παράδεισο; Μου είπε μια μέρα: “Θα πρέπει να ξαναδώ τον πατέρα μου, ο οποίος είναι πολύ θυμωμένος μαζί μου επειδή δεν πήγα στο σεμινάριο να γίνω πρεσβυτερικός κήρυκας όπως κι αυτός.” Ο Άλαν ήταν πάνω των εξήντα χρονών. Καθόταν σε μια πρεσβυτερική εκκλησία κάθε Κυριακή, φοβούμενος μήπως σωθεί, επειδή ο νεκρός πατέρας του θα ήταν θυμωμένος μαζί του στον Παράδεισο! Βασανιζόταν απ' αυτήν τη σκέψη για πάνω από σαράντα χρόνια. Αλλά κατάφερα να τον πείσω ότι ο πατέρας του (ο Αιδ. Κος Μπλακ) θα χαμογελούσε και θα τον αγκάλιαζε, όπως έκανε ο πατέρας του άσωτου γιου, όταν αυτός επέστρεψε σπίτι. Ο Άλαν ήταν το πρώτο άτομο που οδήγησα ποτέ στον Χριστό!

Όταν ήμουν στο θεολογικό σεμινάριο, μία κοπέλα σώθηκε σε μια από τις συναντήσεις μας. Ήταν ντροπαλή κοπέλα, αλλά είδα ότι ήταν προβληματισμένη, οπότε πήγα να της μιλήσω. Μου είπε: “Φοβάμαι να πω στη μητέρα μου ότι έχω σωθεί.” Της είπα: “Πήγαινε και πες της το. Δεν θα νευριάσει.” Αλλά έκανα λάθος. Όταν η μητέρα της έμαθε ότι σώθηκε, την έδιωξε από το σπίτι. Είδα την κοπέλα να κλαίει. Οπότε, της είπα: “Άσε με να πάω και να μιλήσω εγώ με τη μητέρα σου.” Φόρεσα κοστούμι και γραβάτα και πήγα να δω τη γυναίκα. Όταν έμαθε ποιος ήμουν, άρχισε να μου φωνάζει. Τελικά μπήκα στο σαλόνι της γυναίκας. Της είπα, “Δεν θα αφήσεις την κόρη σου να γυρίσει σπίτι;” Μου είπε: “Το άντεχα όταν έκανε σεξ και έπαιρνε ναρκωτικά. Αλλά τώρα είναι Χριστιανή! Και δεν θα την ξαναφήσω να μπει στο σπίτι μου.”

Η καημένη κοπέλα μετακόμισε στο σπίτι κάποιου της εκκλησίας και βρήκε δουλειά, και τελείωσε το κολέγιο. Τελικά παντρεύτηκε έναν καλό νεαρό Χριστιανό. Απ' ό,τι ξέρω η μητέρα της δεν παρευρέθηκε στο γάμο. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι πήγαν ως ιεραπόστολοι σε μια χώρα της Ευρώπης. Τους στέλνουμε χρήματα κάθε μήνα για να τους βοηθήσουμε.

Τότε μια μέρα άκουσα ότι είχαν μαζευτεί πολλές εφημερίδες στην πόρτα του σπιτιού της μητέρας της. Η αστυνομία μπήκε μέσα και βρήκε τη μητέρα – νεκρή στο πάτωμα – κρατώντας ένα μισοάδειο μπουκάλι βότκας!

Ω, τι δάκρυα και πόνο έπρεπε να περάσει αυτή η κοπέλα για να γίνει Χριστιανή και ιεραπόστολος! Αλλά αγάπησε τον Ιησού αρκετά ώστε να ξεπεράσει τους φόβους της και να ακολουθήσει τον Κύριο στην ιεραποστολή! Και ήταν αρκετά πνευματική ώστε να ακούσει τι είπε ο Ιησούς, και να υπακούσει αυτά που είπε.

Σταθείτε και πηγαίντε μέσα στη Βίβλο σας στο Κατά Ματθαίον ι΄. 34-39.

“Μή νομίσητε ὅτι ἦλθον νὰ βάλω εἰρήνην ἐπὶ τὴν γῆν· δὲν ἦλθον νὰ βάλω εἰρήνην, ἀλλὰ μάχαιραν. Διότι ἦλθον νὰ διαχωρίσω ἄνθρωπον κατὰ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ καὶ θυγατέρα κατὰ τῆς μητρὸς αὐτῆς καὶ νύμφην κατὰ τῆς πενθερᾶς αὐτῆς· καὶ ἐχθροὶ τοῦ ἀνθρώπου θέλουσιν εἶσθαι οἱ οἰκιακοὶ αὐτοῦ. Ὅστις ἀγαπᾷ πατέρα ἤ μητέρα ὑπὲρ ἐμέ, δὲν εἶναι ἄξιος ἐμοῦ· καὶ ὅστις ἀγαπᾷ υἱὸν ἤ θυγατέρα ὑπὲρ ἐμέ, δὲν εἶναι ἄξιος ἐμοῦ· καὶ ὅστις δὲν λαμβάνει τὸν σταυρὸν αὑτοῦ καὶ ἀκολουθεῖ ὀπίσω μου, δὲν εἶναι ἄξιος ἐμοῦ. Ὅστις εὕρῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ θέλει ἀπολέσει αὐτήν, καὶ ὅστις ἀπολέσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ δι᾿ ἐμὲ θέλει εὑρεῖ” (Ματθαίον ι΄. 34-39).

Μπορείτε να καθήσετε.

Ξέρω ότι κάποιοι από εσάς έχετε γονείς που θα προσπαθήσουν να σας κάνουν να φύγετε από την εκκλησία μας. Θυμηθείτε το θάρρος αυτής της κοπέλας και ακολουθήστε το παράδειγμά της. Αν το κάνετε, θα θυμώσουν μαζί σας – για λίγο. Αλλά όταν δουν την καλή σας ζωή, στο τέλος – στο μέλλον – θα έρθουν στην εκκλησία μας μαζί σας. Αλλά πρέπει να έχετε πίστη να ακολουθήσετε τον Χριστό, ακόμα κι αν δεν σας ξαναδεχτούν! Μην είστε σαν τον Ιωνά και προσπαθήσετε να φύγετε από το πρόσωπο του Κυρίου!!!

Στην κινεζική εκκλησία, είχα δύο κοντινούς φίλους – τον Μπεν και τον Τζακ. Ο Μπεν δεν δεχόταν τον Δρ Λιν. Στο τέλος κλέφτηκε με την κοπέλα του. Δεν τον ξαναείδα ποτέ. Αλλά ο Τζακ εκπαιδεύτηκε για να γίνει φαρμακοποιός. Ωστόσο, δεν του άρεσε, οπότε πήγε στο θεολογικό σεμινάριο Τάλμποτ (Talbot Seminary) και έγινε κήρυκας. Ήταν πολύ στενός φίλος μου. Ήμουν ο κουμπάρος στο γάμο του. Ο Τζακ εμπιστεύτηκε τον Ιησού σε μία από τις συναντήσεις μας. Έγραψε τότε: “Χρόνια αργότερα, αυτό το πράγμα απέδωσε τον καρπό της σωτηρίας του πατέρα και της μητέρας μου… Είδα τον πατέρα μου να εκπαιδεύεται και να υπηρετεί ως δάσκαλος του Κυριακού σχολείου, έχοντας μεγάλη επιρροή στη ζωή των μαθητών του και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εκκλησίας.”

II. Δεύτερον, το πάθημα του Ιωνά.

“Καὶ ἐσηκώθη ὁ Ἰωνᾶς διὰ νὰ φύγῃ εἰς Θαρσεὶς ἀπὸ προσώπου Κυρίου καὶ κατέβη εἰς Ἰόππην· καὶ εὕρηκε πλοῖον πορευόμενον εἰς Θαρσείς, καὶ ἔδωκε τὸν ναῦλον αὐτοῦ καὶ ἐπέβη εἰς αὐτό, διὰ νὰ ὑπάγῃ μετ᾿ αὐτῶν εἰς Θαρσεὶς ἀπὸ προσώπου Κυρίου. Ἀλλ᾿ ὁ Κύριος ἐξήγειρεν ἄνεμον μέγαν ἐπὶ τὴν θάλασσαν, καὶ ἔγεινε κλύδων μέγας ἐν τῇ θαλάσσῃ καὶ τὸ πλοῖον ἐκινδύνευε νὰ συντριφθῇ” (Ιωνάς α΄. 3-4).

Κοιτάξτε με. Ο Ιωνάς ήξερε ότι η καταιγίδα ήταν από τον Θεό.

“Καὶ εἶπε πρὸς αὐτούς, Σηκώσατέ με καὶ ῥίψατέ με εἰς τὴν θάλασσαν, καὶ ἡ θάλασσα θέλει ἡσυχάσει ἀφ᾿ ὑμῶν· διότι ἐγὼ γνωρίζω, ὅτι ἐξ αἰτίας ἐμοῦ ἔγεινεν ὁ μέγας οὗτος κλύδων ἐφ᾿ ὑμᾶς” (Ιωνάς α΄. 12).

Τελικά οι ναύτες πήραν τον Ιωνά και τον έριξαν στη θάλασσα, και η θάλασσα σταμάτησε να οργίζεται.

“Καὶ διέταξε Κύριος μέγα κῆτος νὰ καταπίῃ τὸν Ἰωνᾶν. Καὶ ἦτο ὁ Ἰωνᾶς ἐν τῇ κοιλίᾳ τοῦ κήτους τρεῖς ἡμέρας καὶ τρεῖς νύκτας. Καὶ προσηυχήθη Ἰωνᾶς πρὸς Κύριον τὸν Θεὸν αὑτοῦ ἐκ τῆς κοιλίας τοῦ κήτους” (Ιωνάς α΄. 17 - β΄. 1).

Αρχικά δυσκολευόμουν να το πιστέψω αυτό. Αλλά αργότερα είδα ότι αυτό το περιστατικό ήταν ένας τύπος του Ιησού, που πέθανε στον Σταυρό, θάφτηκε, και στη συνέχεια αναστήθηκε από τους νεκρούς.

Αργότερα διάβασα αυτά που είπε ο Δρ Μ. Ρ. Ντεχάαν (Dr. M. R. DeHaan) για τον Ιωνά και το κήτος. Ο Δρ Ντεχάαν είπε ότι ο Ιωνάς ήταν νεκρός μέσα στο κήτος. Ο Δρ Τζ. Βέρνον Μαγκί (Dr. J. Vernon McGee) είπε:

Αυτό το βιβλίο στην πραγματικότητα είναι προφητικό για την ανάσταση. Ο Ίδιος ο Κύριος Ιησούς είπε ότι όπως ο Ιωνάς ήταν σημάδι για τους Νινευίτες, έτσι κι Αυτός θα ήταν σημάδι για τη δική Του γενιά με την ανάσταση Του από τους νεκρούς… Το μικρό βιβλίο του Ιωνά απεικονίζει και διδάσκει την ανάσταση του Κυρίου Ιησού (Thru the Bible, σημείωση στην ανάσταση του Ιωνά από τους νεκρούς, volume III, p. 739).

Κοιτάξτε τον Ιωνά α΄. 17.

“Καὶ διέταξε Κύριος μέγα κῆτος νὰ καταπίῃ τὸν Ἰωνᾶν. Καὶ ἦτο ὁ Ἰωνᾶς ἐν τῇ κοιλίᾳ τοῦ κήτους τρεῖς ἡμέρας καὶ τρεῖς νύκτας” (Ιωνάς α΄. 17).

Τώρα κοιτάξτε τις σημαντικότερες λέξεις στο βιβλίο του Ιωνά, τις τελευταίες έξι λέξεις του Ιωνά β΄. 9:

“Ἡ σωτηρία εἶναι παρὰ τοῦ Κυρίου” (Ιωνάς β΄. 9β).

Ας σταματήσω εδώ για να σας δώσω τις σκέψεις μου σχετικά με το πάθημα του Ιωνά μέσα στο κήτος.

Όταν διάβασα το βιβλίο του Ιωνά πριν από μερικά βράδια, μου έκανε εντύπωση κάτι που δεν είχα ξανασκεφτεί. Συνήθως πιστεύουμε ότι οι πνευματικές αναζωπυρώσεις “πυροδοτούνται” από εξωτερικές συνθήκες. Αρκετοί γνωστοί κήρυκες λένε ότι ο κορονοϊός θα “πυροδοτήσει” μια αναζωπύρωση. Δεν το πιστεύω αυτό καθόλου!!! Αυτή είναι ιδέα του Φίνεϊ (Finney) και δεν ισχύει καθόλου.

Αλλά εδώ είναι η πραγματικότητα της πνευματικής αναζωπύρωσης – “πυροδοτείται” (μισώ τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι νεο-ευαγγελικοί σήμερα) – η αναζωπύρωση “πυροδοτείται” από τον Ίδιο τον Θεό, “Ἡ σωτηρία εἶναι παρὰ τοῦ Κυρίου” (Ιωνάς β΄. 9β).

Αλλά θα σας πω τι είδα ξεκάθαρα πριν από μερικά βράδια – Όταν διαβάζουμε για τις μεγάλες πνευματικές αναζωπυρώσεις της Ιστορίας, ανακαλύπτουμε ότι όλες οι μεγάλες αναζωπυρώσεις ξεκινούν με τους ηγούμενους να έχουν παθήματα. Θα αναφέρω μερικές περιπτώσεις που μου έρχονται στο μυαλό.

Τζον Ουέσλι (John Wesley) – Απλώς αναφέρω μερικά από τα παθήματα που βίωσε πριν από την Πρώτη Μεγάλη Αφύπνιση. Απέτυχε ως ιεραπόστολος στη Τζόρτζια. Βίωσε συγκρούσεις με δαίμονες. Έκαψαν το ομοίωμά του. Σχεδόν πέθανε. Ο φίλος του, ο Τζορτζ Ουίτφιλντ (George Whitefield) σταμάτησε να συνομιλεί μαζί του. Συκοφαντήθηκε από την ίδια την εκκλησία του. Συκοφαντήθηκε στην εκκλησία του πατέρα του, και ο Ποιμένας αρνήθηκε να του δώσει το Δείπνο του Κυρίου. Παντρεύτηκε μια γυναίκα που του ξερίζωσε τα μαλλιά και τον άφησε. Στη συνέχεια, ο Ουέσλι βίωσε τη δική του Πεντηκοστή. Μόνο τότε βίωσε τη δική του Πεντηκοστή! Χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν μέσα στο κρύο για να τον ακούσουν να κηρύττει. Ο δικηγόρος του Βασιλιά μίλησε για τη ζωή και το έργο του: “Κανένα άλλο άτομο δεν επηρέασε τόσα πολλά μυαλά. Καμία άλλη φωνή δεν άγγιξε τόσες καρδιές. Κανένας άλλος άνθρωπος δεν εργάστηκε τόσο για την Αγγλία.” Πρόσφατα, ένας εκδοτικός οίκος είπε ότι ο Τζον Ουέσλι ήταν “ένας από τους ισχυρότερους ιεροκήρυκες μετά την Αποστολική εποχή”.

Μαρί Μόνσεν (Marie Monsen) – Ξεκίνησε να νηστεύει και να προσεύχεται για πνευματική αναζωπύρωση στην Κίνα. Ο Διάβολος την τράβηξε στο έδαφος και κουλουριάστηκε γύρω από το σώμα της σαν μεγάλο φίδι. Συνέχισε χωρίς βοήθεια ή υποστήριξη, μια μοναχική, ανύπαντρη γυναίκα ιεραπόστολος που προσευχήθηκε για τη μεγάλη αναζωπύρωση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα στις κατ' οίκον εκκλησίες της Κίνας.

Τζόναθαν Γκόφορθ (Jonathan Goforth) – Αυτός και η σύζυγός του πήγαν στην Κίνα όπου υπέφεραν πολύ. Τέσσερα από τα μωρά τους πέθαναν. Ο ίδιος ο Κος Γκόφορθ παραλίγο να πεθάνει δύο φορές. Έπρεπε να μεταφέρει τα νεκρά του μωρά μέσα σε ένα καλάθι για 12 ώρες για να τους δώσει μια χριστιανική ταφή. Μακάρι να είχα χρόνο να σας πω πόσο υπέφεραν η Κα Γκόφορθ και τα παιδιά της. Όταν πέθανε το μωρό τους, η Κόνστανς, “το σώμα της μικρής μας Κόνστανς ενταφιάστηκε δίπλα στους τάφους των αδερφών της, την ημέρα των γενεθλίων της, στις 13 Οκτωβρίου 1902.”
     Μόνο τότε έπεσε η φωτιά της αναζωπύρωσης του Θεού στις συναθροίσεις του Γκόφορθ. Δόθηκε μια ευκαιρία για προσευχή. Η Κα Γκόφορθ είπε: “Ήρθε ξαφνικά και βίαια σαν καταιγίδα… Έτσι ήταν εδώ με την καταιγίδα της προσευχής. Δεν σταμάταγε και κανείς δεν προσπάθησε να το σταματήσει… Καθώς οι άνδρες και οι γυναίκες ήρθαν υπό τη δύναμη του Θεού… Κάποιοι που είχαν απομακρυνθεί από τον Θεό, τώρα επέστρεφαν σ' Αυτόν ομολογώντας δημόσια τις αμαρτίες τους… Δεν υπήρχε σύγχυση. Ολόκληρη η συνάθροιση ήταν ενωμένη στην προσευχή… Πηγαίναμε όλοι απευθείας στις συναθροίσεις από τα γόνατά μας, και, ω, η χαρά και η δόξα!… Μπορούσαμε μόνο να σκύψουμε τα κεφάλια μας και να ακούσουμε τη φωνή του Θεού να μας λέει, ‘Ἡσυχάσατε καὶ γνωρίσατε ὅτι ἐγὼ εἶμαι ὁ Θεός.’ Τώρα έχουμε μάθει ότι είναι ‘Οὐχὶ διὰ δυνάμεως, οὐδὲ διὰ ἰσχύος, ἀλλὰ διὰ τοῦ Πνεύματός μου, λέγει ὁ Κύριος τῶν δυνάμεων.’
     Μεγάλα πλήθη, πάνω από 700 άτομα, συσσωρεύονταν μπροστά για να ομολογήσουν τις αμαρτίες τους… Ήταν δύσκολο να λήξουν οι συναντήσεις. Κάθε συνάντηση διαρκούσε περίπου τρεις ώρες. Στην πραγματικότητα, κάθε συνάντηση διαρκούσε όλη μέρα… Δινόταν ένα μικρό μήνυμα από τον Γκόφορθ που συνεχιζόταν από εκείνη την αρχή σε κάτι καλύτερο στην εμπειρία κάθε ψυχής. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν αυστηροί Πρεσβυτερικοί, υπό κανονικές συνθήκες συγκρατημένοι, που τώρα έκραζαν προς τον Θεό για έλεος… Ένας ισχυρός Πρεσβυτερκός κήρυκας βρέθηκε αργότερα, μόνος στο δωμάτιό του, κλαίγοντας με μεγάλο πόνο ψυχής. Η Κα Γκόφορθ είπε: “Τι προσευχές – με ευθύτητα και απλότητα, με βεβαιότητα! Ήταν υπέροχο να είσαι μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα!”
     “Οι λευκοί ιεραπόστολοι συμμετείχαν με τους Κινέζους αδελφούς τους ομολογώντας τα λάθη τους και τις αμαρτίες τους και τις αδυναμίες τους. Ήταν ένας καιρός που όλοι ήταν ενωμένοι – Κινέζος με Κινέζο, ιεραπόστολος με Κινέζο, κι αυτό επειδή ήταν ενωμένοι εν Χριστώ. Και ο Χριστός έλεγε σε όλους μας: ‘Διὰ νὰ ἦναι ἕν… Ἐγὼ ἐν αὐτοῖς καὶ σὺ ἐν ἐμοί, διὰ νὰ ἦναι τετελειωμένοι εἰς ἕν.’”

Είχαμε κάποιες συναντήσεις στην πρώην εκκλησία μας που φαίνονταν εξωτερικά σαν τις συναντήσεις με τον Δρ Γκόφορθ στην Κίνα. Είπα επίτηδες “εξωτερικά”. Αλλά οι περισσότεροι από τους “ηγούμενους” στην εκκλησία μας είπαν ψέματα στον Θεό όταν ομολόγησαν τις αμαρτίες τους. Κι έτσι, όπως είπε ο Δρ Τόουζερ (Dr. Tozer), διέπραξαν δύο αμαρτίες – την αμαρτία του ψέματος, και την αμαρτία του ψέματος στο όνομα του Θεού! Ο Κρέιτον (Kreighton) είπε ψέματα στον Δρ Kέιγκαν (Dr. Cagan) όταν είπε ότι δεν χρειαζόταν να “κηρύξει” για νιώσει “εκπληρωμένος”. Έτσι, αυτός ο καημένος ανθρωπάκος έγινε περισσότερο σαν τον Ιούδα, που πρόδωσε τον Χριστό, παρά σαν τον Πέτρο που μετανόησε ειλικρινά.

Η πραγματική αναζωπύρωση με τον Τζόναθαν Γκόφορθ ήταν παρόμοια με την πραγματική αναζωπύρωση που είδα προσωπικά με τον Δρ Τίμοθι Λιν (Dr. Timothy Lin), στην Πρώτη Κινεζική Βαπτιστική Εκκλησία στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όπου δεν υπήρχε έμφαση στα “χαρίσματα του Πνεύματος” – αλλά μόνο ειλικρινής μετάνοια και προσευχή. Δυστυχώς, μου φαίνεται ότι “η τύψη και η μετάνοια” ήταν μόνο συναισθηματικές – και όχι ειλικρινείς. Με εκπλήσσει ακόμα ότι άνδρες όπως ο Κρέιτον και ο Γκρίφιθ φαίνονταν να πίστευαν ότι μπορούσαν να ξεγελάσουν τον Θεό!!! Τι τύφλωση!!!

Καθώς έγραφα αυτό το μήνυμα στο μπάνιο μας πριν από μερικά βράδια, καθόμουν στην άκρη της μπανιέρας μας. Σε κάποια φάση έπεσα προς τα πίσω μέσα στην μπανιέρα, χτυπώντας το κεφάλι μου στο κάτω μέρος της μπανιέρας μας. Ήμουν ξαπλωμένος με τα πόδια μου στον αέρα. Προσπάθησα να σηκωθώ, αλλά δεν μπορούσα. Καθώς βρισκόμουν εκεί, παγιδευμένος μέσα στην μπανιέρα, νόμιζα ότι είχα σπάσει το σβέρκο μου. Αλλά μπορούσα να κουνήσω τα δάχτυλα των ποδιών μου, οπότε ήξερα ότι δεν είχα σπάσει την σπονδυλική μου στήλη.

Καθώς βρισκόμουν σε εκείνη την απαίσια κατάσταση, ο Διάβολος μου είπε ότι ποτέ δεν θα είχαμε πραγματική αναζωπύρωση. Τότε ήταν που ο Θεός μού έδειξε ότι οι μεγαλύτερες αναζωπυρώσεις της Ιστορίας ήρθαν αφού άνθρωποι όπως ο Ουέσλι, η Μαρί Μόνσεν και ο Τζόναθαν Γκόφορθ, και άλλοι όπως ο Τζον Σανγκ, είχαν βιώσει εξαιρετικές δοκιμασίες, όπως ο Ιωνάς στο στομάχι του κήτους, προτού ο Θεός τούς εμπιστευτεί μια τέτοια αναζωπύρωση. Μπορούμε να έχουμε μια πραγματική αναζωπύρωση τώρα; Ίσως. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς και πολύ αληθείς, αλλιώς ο Θεός δεν θα στείλει την πραγματική πνευματική αναζωπύρωση για την οποία κάποιοι από εμάς προσευχόμαστε εδώ και τόσα χρόνια!

Όπως κι ο Ιωνάς, ο Ποιμένας Ρίτσαρντ Ουόρμπραντ (Richard Wurmbrand) βρισκόταν στο στομάχι του κήτους για 14 χρόνια σε μια κομμουνιστική φυλακή. Πέρασε τρία απ' αυτά τα 14 χρόνια στην απομόνωση, βλέποντας μόνο τους κομμουνιστές βασανιστές του. Γιατί επέτρεψε ο Θεός στον Ουόρμπραντ να τα περάσει όλα αυτά; Αν διαβάσετε τα βιβλία του, θα δείτε ότι ο Θεός χρησιμοποίησε το κελί του για να τον διδάξει να είναι στοργικός και ειλικρινής. Ποτέ δεν έχω συναντήσει άλλον άνθρωπο τόσο ειλικρινή όσο τον Ρίτσαρντ Ουόρμπραντ. Στην απομόνωση έμαθε να μιλάει ειλικρινά σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή. Ανθρωπάκια όπως ο Κρέιτον και ο Γκρίφιθ δεν ήταν ποτέ ειλικρινείς. Είπαν ψέματα ακόμη και στον Θεό. “Εξομολογήθηκαν” αμαρτίες που ποτέ δεν σήμαιναν τίποτα γι' αυτούς.

Είναι εύκολο να δούμε ότι ο Τζον Ουέσλι, η Μαρί Μόνσεν και ο Τζόναθαν Γκόφορθ ήταν σοβαροί άνθρωποι, όχι μικρολόγοι. Το ίδιο και ο Ιωνάς!

Ο Δρ Ε. Ου. Τόουζερ (Dr. A. W. Tozer) είπε: “Αν είμαστε αρκετά ανόητοι ώστε να το κάνουμε, μπορεί να περάσουμε όλο το χρόνο ζητώντας μάταια από τον Θεό να στείλει αναζωπύρωση, καθώς αγνοούμε τυφλά τις απαιτήσεις Του και συνεχίζουμε να παραβιάζουμε τους νόμους Του. Ή μπορούμε να αρχίσουμε τώρα να υπακούμε και να μάθουμε την ευλογία της υπακοής. Ο Λόγος του Θεού είναι μπροστά μας. Πρέπει μόνο να διαβάσουμε και να κάνουμε ό,τι είναι γραμμένο εκεί και η αναζωπύρωση… θα έρθει τόσο φυσικά όσο ο θερισμός έρχεται μετά τη σπορά και το φύτεμα” (“What About Revival? – Part I”). Αυτό που ψάχνει ο Θεός είναι η ειλικρίνεια!


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΙΩΝΑΣ – Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗΣ!

JONAH – THE PROPHET OF REVIVAL!

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Καὶ ἔγεινε λόγος Κυρίου πρὸς Ἰωνᾶν τὸν υἱὸν τοῦ Ἀμαθί, λέγων, Σηκώθητι, ὑπαγε εἰς Νινευή, τὴν πόλιν τὴν μεγάλην, καὶ κήρυξον κατ᾿ αὐτῆς· διότι ἡ ἀσέβεια αὐτῶν ἀνέβη ἐνώπιόν μου” (Ιωνάς α΄. 1, 2).

(Β΄ Βασιλέων ιδ΄. 25, Ματθαίον ιβ΄. 39-41, Λουκάν ια΄. 29-30)

I.   Πρώτον, η κλήση του Ιωνά,
Ιωνάς α΄. 1, 2, 3, Φιλιππησίους δ΄. 13, Ματθαίον ι΄. 34-39.

II.  Δεύτερον, το πάθημα του Ιωνά,
Ιωνάς α΄. 3-4, 12, α΄. 17 - β΄. 1, α΄. 17, β΄. 9β.