Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

(ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΕΣΟΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ)
THE SECRET OF SUCCESS IN CHINA
(A SERMON GIVEN AT THE CHINESE MID-AUTUMN FESTIVAL)
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 30 Σεπτεμβρίου 2018
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Evening, September 30, 2018

“Ἐξεύρω τὰ ἔργα σου καὶ τὴν θλῖψιν καὶ τὴν πτωχείαν· εἶσαι ὅμως πλούσιος…” (Αποκάλυψη β΄. 9).


Ένας βιογράφος του Κινέζου Χριστιανού πατριαρχικού ποιμένα Ουάνγκ Μινγκντάο (Wang Mingdao) είπε:

Ανεξάρτητα από την πολιτική που ακολουθεί η κινεζική κυβέρνηση, η εκκλησία στην Κίνα θα επηρεάσει βαθιά τη μορφή του Χριστιανισμού παγκοσμίως για πολλές γενιές. Με (περίπου) εβδομήντα εκατομμύρια ψυχές (τώρα 160 εκατομμύρια) και ρυθμό ανάπτυξης 7 τοις εκατό ετησίως, ο αριθμός των Χριστιανών στην Κίνα ξεπερνάει κατά πολύ τον αριθμό των Χριστιανών στα περισσότερα από τα έθνη της γης. Όπως και οι Χριστιανοί σε όλον τον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι Κινέζοι Χριστιανοί αντιπροσωπεύουν την εμπροσθοφυλακή της εκκλησίας τον εικοστό πρώτο αιώνα (Thomas Alan Harvey, Acquainted With Grief, Brazos Press, 2002, p. 159).

Ο Ντέιβιντ Άικμαν (David Aikman), στο βιβλίο του, Ο Ιησούς στο Πεκίνο/Jesus in Beijing, είπε:

Αξίζει να αναλογιστούμε το ενδεχόμενο ότι όχι μόνο το αριθμητικό, αλλά και το πνευματικό κέντρο... για τον Χριστιανισμό μπορεί να μετακινηθεί αποφασιστικά από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, καθώς ο εκχριστιανισμός της Κίνας συνεχίζεται και η Κίνα γίνεται παγκόσμια υπερδύναμη... Η διαδικασία μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει με τις ελπίδες και τα έργα των ηγούμενων των κατ' οίκον εκκλησιών της Κίνας (David Aikman, Jesus in Beijing, Regnery Publishing, 2003, pp. 291, 292).

Η περιγραφή της εκκλησίας της Σμύρνης από τον Χριστό είναι μια εικόνα του τι συμβαίνει στο κίνημα των “κατ' οίκον εκκλησιών” στην Κίνα σήμερα,

“Ἐξεύρω τὰ ἔργα σου καὶ τὴν θλῖψιν καὶ τὴν πτωχείαν· εἶσαι ὅμως πλούσιος…” (Αποκάλυψη β΄. 9).

Σχετικά με την εκκλησία της Σμύρνης, ο Δρ Τζέιμς Ο. Κομπς (Dr. James O. Combs) είπε:

Η Σμύρνη, βόρεια της Εφέσου, μια εκκλησία της οποίας ήταν ποιμένας για δεκαετίες ο Πολύκαρπος, ο οποίος και πέθανε ως μάρτυρας το 155 μ.Χ. όταν ήταν πάνω από 90 ετών... υπέφεραν πολλά δεινά και κατάσχεση κοσμικών αγαθών, αλλά ήταν πλούσιοι πνευματικά (James O. Combs, D.Min., Litt.D., Rainbows From Revelation, Tribune Publishers, 1994, p. 33).

Όπως και η εκκλησία της Σμύρνης, οι πιστοί Χριστιανοί των κατ' οίκον εκκλησιών στην Κίνα υποφέρουν μεγάλους διωγμούς και “θλίψεις”, αλλά είναι πνευματικά τόσο “πλούσιοι” που ο ευαγγελισμός τους παράγει ρυθμό ανάπτυξης “7% ετησίως” (Thomas Alan Harvey, ibid.). Έτσι, ο αριθμός των Χριστιανών στην Κίνα “ξεπερνάει κατά πολύ τον αριθμό των Χριστιανών στα περισσότερα από τα έθνη της γης”. Πιστεύω πως η πλειοψηφία των 160 εκατομμυρίων Χριστιανών στην Κίνα έχουν πραγματικά μεταστραφεί, και ότι υπάρχουν ήδη περισσότεροι αληθινοί Χριστιανοί στην Κίνα από ό,τι υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι εκπληκτικό! Πρέπει να αναρωτηθούμε: “Ποιος είναι ο λόγος της επιτυχίας τους; Ποιο είναι το μυστικό του ευαγγελισμού τους;” Γιατί μπορεί να ειπωθεί γι' αυτούς,

“Ἐξεύρω τὰ ἔργα σου καὶ τὴν θλῖψιν καὶ τὴν πτωχείαν· εἶσαι ὅμως πλούσιος…”; (Αποκάλυψη β΄. 9).

Όταν αναλογιστούμε το γεγονός ότι ο ευαγγελικός Χριστιανισμός δεν μεγαλώνει καθόλου στην Αμερική, και το γεγονός ότι πολλοί λένε ακόμη και ότι ο ευαγγελικός Χριστιανισμός εδώ πεθαίνει, εμείς στην Αμερική πρέπει να σκεφτούμε βαθιά τι δεν έχουν αυτοί που το έχουμε εμείς, και τι έχουν αυτοί που δεν το έχουμε εμείς.

I. Πρώτον, τι δεν έχουν αυτοί που το έχουμε εμείς.

Δεν έχουν εκκλησιαστικά κτίρια! Μόνο οι εκκλησίες “Three-Self” έχουν κτίρια. Αλλά οι “κατ' οίκον εκκλησίες” είναι αυτές που μεγαλώνουν, και έχουν ελάχιστα εκκλησιαστικά κτίρια. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει εκκλησιαστικά κτίρια όπως έχουμε εμείς!

Δεν έχουν έγκριση από την κυβέρνηση. Καταδιώκονται συνεχώς από την κυβέρνηση της Κίνας. Δεν έχουν ελευθερία θρησκείας όπως έχουμε εμείς!

Δεν έχουν θεολογικά σεμινάρια για να διδάσκουν ποιμένες όπως έχουμε εμείς. Η μόνη εκπαίδευση που έχουν οι ποιμένες στην Κίνα είναι στο σπίτι κάποιου – και είναι πολύ σύντομη και όχι πολύ διεξοδική. Εκπαιδεύονται όσο μπορούν μέσα σε μία ατμόσφαιρα διωγμών.

Δεν έχουν κτίρια κυριακών σχολείων. Δεν έχουν λεωφορεία για “διακονίες λεωφορείων”. Δεν έχουν “χριστιανική τηλεόραση”. Δεν έχουν “χριστιανικό ραδιόφωνο”. Δεν έχουν χριστιανικούς εκδοτικούς οίκους. Δεν έχουν εξοπλισμό για κάνουν παρουσιάσεις “Power Point”. Δεν έχουν τηλεοπτικούς προβολείς για να δείξουν τον κήρυκα σε μεγάλη οθόνη. Δεν έχουν “χριστιανικά ροκ συγκροτήματα”. Δεν έχουν εκκλησιαστικά όργανα και συνήθως δεν έχουν πιάνα. Δεν έχουν τυπωμένο υλικό κυριακού σχολείου. Συχνά δεν έχουν καν Βίβλους για όλους, ούτε υμνολόγια. Όχι, δεν έχουν αυτά που έχουμε εμείς! Αντ' αυτού, έχουν σποραδικούς διωγμούς και θλίψη από την κυβέρνηση. Μερικές φορές πρέπει να πάνε φυλακή απλά και μόνον επειδή είναι Χριστιανοί. Υπάρχει πάντα αυτή η απειλή γι' αυτόν που γίνεται σοβαρός Χριστιανός! Πηγαίντε στο www.persecution.com για να διαβάσετε σχετικά με τον διωγμό των Χριστιανών στην Κίνα. Ωστόσο, οι Χριστιανοί στην Κίνα είναι άκρως επιτυχημένοι στο να κερδίσουν χαμένες ψυχές. Ο αριθμός των Χριστιανών αυξάνεται ραγδαία σε όλη την Κίνα, στη μεγαλύτερη πνευματική αναζωπύρωση της σύγχρονης ιστορίας!

“Ἐξεύρω τὰ ἔργα σου καὶ τὴν θλῖψιν καὶ τὴν πτωχείαν· εἶσαι ὅμως πλούσιος…” (Αποκάλυψη β΄. 9).

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΩΡΑ.
ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ WWW.SERMONSFORTHEWORLD.COM.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΥΜΠΙ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ “ΕΦΑΡΜΟΓΗ”.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Φοβάμαι ότι πολλές από τις εκκλησίες μας στην Αμερική περιγράφονται καλύτερα από αυτό που είπε ο Ιησούς στην εκκλησία της Λαοδικείας,

“Λέγεις ὅτι πλούσιος εἶμαι καὶ ἐπλούτησα καὶ δὲν ἔχω χρείαν οὐδενός, καὶ δὲν ἐξεύρεις ὅτι σὺ εἶσαι ὁ ταλαίπωρος καὶ ἐλεεινὸς καὶ πτωχὸς καὶ τυφλὸς καὶ γυμνός” (Αποκάλυψη γ΄. 17).

II. Δεύτερον, τι έχουν αυτοί που δεν το έχουμε εμείς.

Θα σας πω τι έχουν αυτοί που δεν το έχουμε εμείς. Και εδώ βρίσκεται το μυστικό της δικής τους επιτυχίας – και ο λόγος της δικής μας αποτυχίας!

Έχουν ταλαιπωρία – και έτσι μαθαίνουν να κουβαλάνε το σταυρό! Οι περισσότεροι Αμερικανοί Χριστιανοί δεν θέλουν να υποφέρουν την απώλεια μιας βραδιάς την εβδομάδα για να πάνε σε συμπροσευχή. Οι περισσότεροι Αμερικανοί Χριστιανοί δεν θέλουν να υποφέρουν την απώλεια μιας βραδιάς την εβδομάδα για να πάνε να κερδίσουν ψυχές. Οι περισσότεροι Αμερικανοί Χριστιανοί δεν θέλουν να χάσουν την άνεση μίας κυριακάτικης βραδιάς για να πάνε στην εκκλησία! Πολλοί ποιμένες στην Αμερική πρέπει να χάσουν βάρος. Πρέπει να υποφέρουμε την απώλεια μερικών θερμίδων. Αλλά στην Κίνα οι κήρυκες είναι λεπτοί. Γι' αυτό και μπορούν να κηρύττουν με σθένος και δύναμη. Πρέπει να χάσουμε βάρος, αλλιώς δεν μπορούμε να κηρύξουμε με σθένος. Στην Κίνα έχουν λεπτότερους άνδρες που είναι πλήρεις με το Πνεύμα όταν κηρύττουν. Δεν έχω δει ποτέ έναν Κινέζο κήρυκα “κατ' οίκον εκκλησίας” που να ήταν υπέρβαρος. Γι' αυτό και οι άνθρωποι στην Κίνα έχουν μεγάλη αναζωπύρωση, ενώ ο Χριστιανισμός ξεραίνεται και ξεθωριάζει εδώ στην Αμερική, και σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο! Απαιτείται ένας ορισμένος βαθμός ταλαιπωρίας για να ασκηθείς. Απαιτείται ταλαιπωρία για να κάνεις δίαιτα και να τρως λιγότερο μέχρι να χάσεις βάρος! Απαιτείται ταλαιπωρία για να γίνεις το είδος του ανθρώπου που θέλει ο Θεός να είσαι! Ο μεγάλος Κινέζος ευαγγελιστής Δρ Τζον Σανγκ (Dr. John Sung) είπε:

Η μεγάλη ταλαιπωρία φέρνει μεγάλη αναζωπύρωση... Ο Θεός βρίσκει τη μέγιστη χρήση για εκείνους... που έχουν ακονιστεί μέσα στα πιο δύσκολα περιβάλλοντα... Η περισσότερη ταλαιπωρία φέρνει περισσότερα οφέλη... Οι ζωές των μαθητών είναι παρόμοιες με τις ελιές: όσο πιο σκληρά πιεζόμαστε, τόσο περισσότερο λάδι βγάζουμε από μέσα μας. Μόνο αυτοί που έχουν περάσει από ταλαιπωρίες μπορούν να δείξουν ενσυναίσθηση (αγάπη) και παρηγοριά σε άλλους (John Sung, Ph.D., The Journal Once Lost, Genesis Books, 2008, p. 534).

Ο Ιησούς είπε:

“Ἐὰν τις θέλῃ νὰ ἔλθῃ ὀπίσω μου, ἄς ἀπαρνηθῇ ἑαυτὸν καὶ ἄς σηκώσῃ τὸν σταυρὸν αὑτοῦ καὶ ἄς μὲ ἀκολουθῇ” (Ματθαίον ιϛ΄. 24).

Ξανά, ο Ιησούς είπε:

“Ἐξεύρω τὰ ἔργα σου καὶ τὴν θλῖψιν καὶ τὴν πτωχείαν· εἶσαι ὅμως πλούσιος…” (Αποκάλυψη β΄. 9).

Έχουν ταλαιπωρία στην Κίνα! Κι έτσι έχουν τα πλούτη της ευλογίας του Θεού στην αναζωπύρωση! Κι εμείς εδώ στην εκκλησία μας, επίσης ας απαρνηθούμε τους εαυτούς μας, και ας σηκώσουμε τους σταυρούς μας για να ακολουθήσουμε τον Χριστό – ό,τι και να μας κοστίσει!

Δεύτερον, έχουν δάκρυα όταν προσεύχονται για τους χαμένους! Ένας αδερφός, ο οποίος ξέρει, μου είπε: “Υπάρχουν πολλά δάκρυα στην Κίνα.” Έχει απόλυτο δίκιο! Κλαίνε όταν προσεύχονται για τους χαμένους. Γι' αυτό και υπάρχουν τόσες πολλές μεταστροφές στον Χριστό! Η Βίβλος λέει:

“Οἱ σπείροντες μετὰ δακρύων ἐν ἀγαλλιάσει θέλουσι θερίσει” (Ψαλμός ρκϛ΄. 5).

Προσευχηθείτε ώστε ο Θεός να σας δώσει μια καρδιά που πονάει για τις χαμένες ψυχές! (όλοι προσεύχονται).

Τρίτον, κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν χαμένες ψυχές στις “κατ' οίκον εκκλησίες” τους. Ο Ντ. Λ. Μούντι (D. L. Moody) είπε: “Φέρτε τους με την αγάπη σας.” Έτσι φέρνουν ανθρώπους στις κατ οίκον εκκλησίες στην Κίνα – κι αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς! “Φέρτε τους με την αγάπη σας”. Όταν ευαγγελίζουμε, στην ουσία φέρνουμε με την αγάπη μας τους ανθρώπους στον Χριστό – και στην τοπική εκκλησία. “Φέρτε τους με την αγάπη σας.” Αυτό δεν το λέει ο φιλελευθερισμός! Αυτό δεν το λέει ο “λάιφ στάιλ” ευαγγελισμός! Αυτό το λέει ο Ντ. Λ. Μούντι! Νομίζω ότι είχε απόλυτο δίκιο. Αυτό λειτουργεί στην Κίνα – και θα λειτουργήσει κι εδώ! “Φέρτε τους με την αγάπη σας.”

Αν βιαζόμαστε να φύγουμε από τις συναθροίσεις, δεν θα κερδίσουμε ψυχές. Μόνο αυτοί που μένουν μπορούν να κερδίσουν ψυχές. Μόνο αυτοί που είναι φιλικοί με τους χαμένους πριν και μετά από τις συναθροίσεις μπορούν να κερδίσουν ψυχές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προσθέσουμε χαμένες ψυχές σε μια εκκλησία! Πρέπει να τους “φέρουμε με την αγάπη μας” – όπως κάνουν και στην Κίνα! Ψάλλετε το “Κάνε με κανάλι ευλογίας/Make Me a Channel of Blessing”! Είναι ο αριθμός 4 στο φυλλάδιο με τους ύμνους.

Κάνε με κανάλι ευλογίας σήμερα,
   Κάνε με κανάλι ευλογίας, προσεύχομαι.
Τη ζωή μου κατέχοντας, την υπηρεσία μου ευλογώντας,
   Κάνε με κανάλι ευλογίας σήμερα.
(“Make Me a Channel of Blessing” του Harper G. Smyth, 1873-1945).

Δεν πρέπει να κλείσω αυτή τη συνάθροιση χωρίς να πω λίγα λόγια σε σας που δεν έχετε ακόμη μεταστραφεί. Το ότι έρχεστε στην εκκλησία δεν σημαίνει ότι είστε μεταστραμμένοι. Η μελέτη της Βίβλου δεν θα σας μεταστρέψει. Πρέπει να μετανοήσετε από τις αμαρτίες σας. Πρέπει να στραφείτε στον Ιησού Χριστό και να έρθετε σ' Αυτόν. Πέθανε μέσα στον πόνο και στο Αίμα επάνω στον Σταυρό για να σώσει τις ψυχές σας. Πρέπει να καθαριστείτε από τις αμαρτίες σας διαμέσου του Αίματός Του. Ελάτε στον Ιησού και σωθείτε από την αμαρτία, τον θάνατο και την Κόλαση. Προσεύχομαι να είναι αυτή η εμπειρία σας. Αμήν.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ (Mr. Benjamin Kincaid Griffith):
“Jesus Loves Me” (της Anna B. Warner, 1820-1915).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

THE SECRET OF SUCCESS IN CHINA

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Ἐξεύρω τὰ ἔργα σου καὶ τὴν θλῖψιν καὶ τὴν πτωχείαν· εἶσαι ὅμως πλούσιος…” (Αποκάλυψη β΄. 9).

I.   Πρώτον, τι δεν έχουν αυτοί που το έχουμε εμείς, Αποκάλυψη γ΄. 17.

II.  Δεύτερον, τι έχουν αυτοί που δεν το έχουμε εμείς,
Ματθαίον ιϛ΄. 24, Ψαλμός ρκϛ΄. 5.