Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ!

THE TEMPTATION OF CHRIST
AND THE FALL OF SATAN!
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή πρωί, 29 Ιουλίου 2018
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Morning, July 29, 2018


Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ήρθε αντιμέτωπος με τον Σατανά. Κοιτάξτε το Κατά Ματθαίον δ΄. 1. Βρίσκεται στη σελίδα 997 της Βίβλου με τα σχόλια του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible).

“Τότε ὁ Ἰησοῦς ἐφέρθη ὑπὸ τοῦ Πνεύματος εἰς τὴν ἔρημον διὰ νὰ πειρασθῇ ὑπὸ τοῦ διαβόλου” (Ματθαίον δ΄. 1).

Κοιτάξτε με. Το πρώτο όνομα του Σατανά που δίνεται εδώ είναι “διάβολος”. Η αρχαία λέξη “διάβολος” σημαίνει “δυσφημιστής” ή “συκοφάντης”. Προσπάθησε να βάλει σε πειρασμό τον Ιησού, ώστε να Τον “συκοφαντήσει” αν ο Χριστός ενέδινε σ' αυτόν. Τώρα κοιτάξτε το εδάφιο τρία,

“Καὶ ἐλθὼν πρὸς αὐτὸν ὁ πειράζων εἶπεν· Ἐὰν ἦσαι Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, εἰπὲ νὰ γείνωσιν ἄρτοι οἱ λίθοι οὗτοι” (Ματθαίον δ΄. 3).

Το δεύτερο όνομα του Σατανά εδώ είναι “ὁ πειράζων”. Η λέξη “πειράζω” σημαίνει “βάζω σε πειρασμό” ή “δοκιμάζω”. Ο Ιησούς έκανε αναφορά στη Βίβλο, Δευτερονόμιο η΄. 3. “Μὲ ἄρτον μόνον δὲν θέλει ζήσει ὁ ἄνθρωπος, ἀλλὰ μὲ πάντα λόγον ἐξερχόμενον διὰ στόματος Θεοῦ” (Ματθαίον δ΄. 4).

Τώρα, ο ίδιος ο Διάβολος έκανε αναφορά στη Γραφή. Ο Σαίξπηρ είχε δίκιο όταν είπε: “Ο Διάβολος μπορεί να κάνει αναφορά στη Γραφή για τον δικό του σκοπό.” Ο Διάβολος έκανε αναφορά στον Ψαλμό ϟα΄. 11-12, αν και δεν έκανε την αναφορά με ακρίβεια. Οι αιρέσεις όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι Μορμόνοι κάνουν αναφορές σε κάποια εδάφια της Βίβλου, αλλά δεν τις κάνουν με ακρίβεια. Ο Ιησούς απάντησε με ακρίβεια στον Διάβολο,

“Εἶπε πρὸς αὐτὸν ὁ Ἰησοῦς· Πάλιν εἶναι γεγραμμένον, δὲν θέλεις πειράσει Κύριον τὸν Θεὸν σου,” Δευτερονόμιο ϛ΄. 16 (Ματθαίον δ΄. 7).

Τότε ο Διάβολος δοκίμασε τον Ιησού για τρίτη φορά, και είπε ότι θα έδινε στον Ιησού όλα τα βασίλεια του κόσμου, αν ο Ιησούς τον προσκυνούσε. Τώρα κοιτάξτε το Κατά Ματθαίον δ΄. 10,

“Τότε ὁ Ἰησοῦς λέγει πρὸς αὐτόν· Ὕπαγε, Σατανᾶ· διότι εἶναι γεγραμμένον, Κύριον τὸν Θεὸν σου θέλεις προσκυνήσει καὶ αὐτὸν μόνον θέλεις λατρεύσει,” αναφερόμενος στο Δευτερονόμιο ϛ΄. 13 και ι΄. 20 (Ματθαίον δ΄. 10).

Ο Δρ Τζ Βέρνον Μαγκί (Dr. J. Vernon McGee) είπε: “Ο Κύριος Ιησούς απάντησε στον Σατανά κάθε φορά από τον Λόγο (τη Βίβλο). Ο Διάβολος φαίνεται πως σκέφτηκε ότι (η Βίβλος) έδωσε καλές απαντήσεις επειδή στο αμέσως επόμενο εδάφιο διαβάζουμε ‘Τότε ἀφίνει αὐτὸν ὁ διάβολος’ (Ματθαίον δ΄. 11)” (J. Vernon McGee, Thru the Bible, σημειώσεις στο Κατά Ματθαίον δ΄. 1-11).

Προσέξτε στο δέκατο εδάφιο ότι ο Ιησούς έδωσε ένα τρίτο όνομα του Διαβόλου, “Ὕπαγε, Σατανᾶ...” Η λέξη “Σατανάς” σημαίνει “κατήγορος”. Ο Ιησούς δοκιμάστηκε για να αποδείξει ότι δεν είχε καταρρεύσει. Ξέρω ότι εμείς δεν είμαστε τόσο ισχυροί όσο ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Αλλά μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του και να εκπαιδευτούμε ώστε να είμαστε στρατιώτες Του και μαθητές Του! Προσέξτε ότι ο Χριστός απάντησε σε κάθε πειρασμό με αναφορά στη Βίβλο, τον Λόγο του Θεού. Δεν είπε: “Εγώ νομίζω αυτό ή εκείνο,” ή “Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος.” Ο Ιησούς απλώς ανέφερε τα σωστά εδάφια της Βίβλου για να απαντήσει στον Διάβολο. Σπούδασα για το μεταπτυχιακό μου σε ένα πολύ φιλελεύθερο θεολογικό σεμινάριο που απέρριπτε τη Βίβλο. Πήγα εκεί επειδή δεν είχα αρκετά χρήματα για να πάω σε ένα καλό σεμινάριο όπως εκείνο στο οποίο πηγαίνει ο Τζον Κέιγκαν (John Cagan). Αλλά έμαθα ένα πράγμα σε εκείνο το κακό σεμινάριο. Έμαθα να απαντάω στους καθηγητές αναφέροντάς τους απλά τη Βίβλο. Με αποκαλούσαν στενόμυαλο φονταμενταλιστή. Δεν με ενοχλούσε καθόλου! Εγώ ακολουθούσα τον Ιησού. Ήμουν δικός Του μαθητής – όχι δικός τους!

Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό για σας να επιστρέφετε εδώ και να μαθαίνετε τη Βίβλο. Μην τρέχετε σε κάποια άλλη εκκλησία ή συμμελέτη της Βίβλου. Ο άνθρωπος που καθοδηγεί εκείνη την ομάδα μπορεί να μην γνωρίζει πολύ καλά τη Βίβλο, και δεν θα μπορούν να σας εκπαιδεύσουν ως μαθητές του Χριστού. Αν συνεχίσετε να έρχεστε εδώ, θα σας διδάξουμε τον αγνό Λόγο του Θεού, και θα σας δώσουμε να απομνημονεύσετε πολλά βασικά εδάφια. Ορίστε ένα εδάφιο για να απομνημονεύσετε σήμερα.

“Ἐν τῇ καρδίᾳ μου ἐφύλαξα τὰ λόγιά σου, διὰ νὰ μή ἁμαρτάνω εἰς σέ” (Ψαλμός ριθ΄. 11).

Τώρα θέλω να δείτε από τη Βίβλο, από τον Λόγο του Θεού, από πού προήρθε ο Σατανάς. Κάποιοι απ' αυτούς τους αδύναμους νεο-ευαγγελικούς θα σας πουν ότι δεν είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τον Σατανά. Αλλά πρέπει να ξέρετε κάτι για τον Διάβολο αν θέλετε να γίνετε μαθητές του Χριστού! Πηγαίντε στον Ησαΐα ιδ΄. 12-15. Βρίσκεται στη σελίδα 726 της Βίβλου με τα σχόλια του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible). Παρακαλώ σταθείτε και διαβάστε το σιωπηλά, καθώς θα το διαβάζω δυνατά.

“Πῶς ἔπεσες ἐκ τοῦ οὐρανοῦ, Ἑωσφόρε, υἱὲ τῆς αὐγῆς· συνετρίφθης κατὰ γῆς, σὺ ὁ καταπατῶν τὰ ἔθνη. Σὺ δὲ ἔλεγες ἐν τῇ καρδίᾳ σου, Θέλω ἀναβῆ εἰς τὸν οὐρανόν, θέλω ὑψώσει τὸν θρόνον μου ὑπεράνω τῶν ἄστρων τοῦ Θεοῦ· καὶ θέλω καθήσει ἐπὶ τὸ ὄρος τῆς συνάξεως, πρὸς τὰ μέρη τοῦ βορρᾶ· θέλω ἀναβῆ ἐπὶ τὰ ὕψη τῶν νεφελῶν· θέλω εἶσθαι ὅμοιος τοῦ Ὑψίστου. (Θα γίνω Θεός!) Εἰς τὸν Άδην ὅμως θέλεις καταβῆ, εἰς τὰ βάθη τοῦ λάκκου” (Ησαΐας ιδ΄. 12-15).

Μπορείτε να καθήσετε.

Στο εδάφιο 12 ο Διάβολος αποκαλείται “Εωσφόρος”. Εωσφόρος σημαίνει “λαμπρό φως” στα Εβραϊκά. Γνωρίζοντας και μόνο ότι το όνομα του Διαβόλου είναι “λαμπρό φως” μπορεί να βοηθήσει κάποιους από σας αργότερα. Σε κάποιες αιρετικές και πεντηκοστιανές ομάδες οι άνθρωποι βλέπουν ένα “λαμπρό φως” και νομίζουν ότι είναι το Άγιο Πνεύμα. Όχι! Όχι! Είναι ο Σατανάς! Είναι ο Εωσφόρος! Στη Β΄ Κορινθίους ια΄. 14, η Βίβλος λέει: “Αὐτὸς ὁ Σατανᾶς μετασχηματίζεται εἰς ἄγγελον φωτός.” Όταν δείτε φως επάνω στο κεφάλι κάποιου, είναι ο Σατανάς! Δεν είναι ο Θεός! Δεν είναι το Άγιο Πνεύμα. Είναι ο Σατανάς, ο οποίος “μετασχηματίζεται εἰς ἄγγελον φωτός”. Υπάρχουν σήμερα πολλά δημοφιλή βιβλία που μιλάνε για ανθρώπους που πεθαίνουν, και που πηγαίνουν στον Ουρανό, και στη συνέχεια επιστρέφουν στη γη. Σχεδόν πάντα λένε ότι είδαν ένα “φως” στον Ουρανό. Σε σχεδόν κάθε περίπτωση έχουν εξαπατηθεί από τον Σατανά – είδαν τον Σατανά και νόμιζαν ότι ήταν ο Θεός! Αλλά αυτό δεν είναι δυνατό. Ο Χριστός μάς είπε:

“Οὐδεὶς εἶδέ ποτέ τὸν Θεόν” (Ιωάννην α΄. 18).

Αν όντως είδαν κάποιο “φως” δεν ήταν ο Θεός! Ήταν ή ο Εωσφόρος (ο Σατανάς) ή ένας από τους δαίμονές του! Ποτέ ο Θεός!

Επιστρέφουμε στον Ησαΐα ιδ΄. 12. Ο Εωσφόρος “καταπάτησε τα έθνη” όταν εκδιώχθηκε από τον Ουρανό στη γη. Ο Εωσφόρος ήταν αρχικά ένας ισχυρός άγγελος στον Ουρανό. Αλλά ο Εωσφόρος εκδιώχθηκε από τον Ουρανό επειδή προσπάθησε να πάρει τη θέση του Παντοκράτορα Θεού. Κοιτάξτε τον Ησαΐα ιδ΄. 13-15, καθώς το διαβάζω ξανά. Παρακαλώ σταθείτε.

“Σὺ δὲ ἔλεγες ἐν τῇ καρδίᾳ σου, Θέλω ἀναβῆ εἰς τὸν οὐρανόν, θέλω ὑψώσει τὸν θρόνον μου ὑπεράνω τῶν ἄστρων τοῦ Θεοῦ· καὶ θέλω καθήσει ἐπὶ τὸ ὄρος τῆς συνάξεως, πρὸς τὰ μέρη τοῦ βορρᾶ· θέλω ἀναβῆ ἐπὶ τὰ ὕψη τῶν νεφελῶν· θέλω εἶσθαι ὅμοιος τοῦ Ὑψίστου. Εἰς τὸν Άδην ὅμως θέλεις καταβῆ, εἰς τὰ βάθη τοῦ λάκκου” (Ησαΐας ιδ΄. 13-15).

Κοιτάξτε τη σημείωση του Σκόφιλντ (Scofield) στο κάτω μέρος της σελίδας 726. Λέει: “Τα εδάφια 12-14 προφανώς αναφέρονται στον Σατανά... Αυτό το τρομερό κείμενο σηματοδοτεί την αρχή της αμαρτίας μέσα στο σύμπαν. Όταν ο Εωσφόρος είπε: ‘Θέλω,’ ξεκίνησε η αμαρτία.” Τώρα κοιτάξτε την Αποκάλυψη ιβ΄. 9. Βρίσκεται στη σελίδα 1341 κοντά στο τέλος της Βίβλου. Ακολουθήστε με καθώς θα το διαβάζω.

“Καὶ ἐρρίφθη ὁ δράκων ὁ μέγας, ὁ ὄφις ὁ ἀρχαῖος, ὁ καλούμενος Διάβολος καὶ ὁ Σατανᾶς, ὁ πλανῶν τὴν οἰκουμένην ὅλην, ἐρρίφθη εἰς τὴν γῆν, καὶ οἱ ἄγγελοι αὐτοῦ ἐρρίφθησαν μετ᾿ αὐτοῦ” (Αποκάλυψη ιβ΄. 9).

Ο μεγάλος δράκος εδώ είναι ο Εωσφόρος, ο Σατανάς, “ὁ ὄφις ὁ ἀρχαῖος, ὁ καλούμενος Διάβολος καὶ ὁ Σατανᾶς”. Οι περισσότεροι σύγχρονοι μελετητές λένε ότι αυτό αναφέρεται σε έναν ακόμη εκδιωγμό του Σατανά στο τέλος του κόσμου. Αυτό το εδάφιο βοηθάει να εξηγήσουμε τον ίδιο εκδιωγμό για τον οποίον διαβάσαμε στον Ησαΐα ιδ΄. Και στις δύο περιπτώσεις, από εκεί προέρχεται ο Σατανάς. Μας λέει επίσης στο εδάφιο 9 ότι “οἱ ἄγγελοι αὐτοῦ ἐρρίφθησαν μετ᾿ αὐτοῦ”. Έτσι, αυτοί οι άγγελοι που εξεγέρθηκαν έγιναν οι δαίμονες που ήρθαν αντιμέτωποι με τον Ιησού μέσα στην Βίβλο. Υπάρχει άλλη μία φράση που πρέπει να παρατηρήσετε στην Αποκάλυψη ιβ΄. 9, “Ὁ Σατανᾶς, ὁ πλανῶν τὴν οἰκουμένην ὅλην”.

Αν και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ δεν ήταν εκκλησιαζόμενος Χριστιανός, καταλάβαινε ότι υπήρχε Διάβολος. Ο Τσώρτσιλ ήξερε ότι ο Διάβολος βρισκόταν πίσω από τον Χίτλερ και τις σατανικές δυνάμεις της Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο Τσώρτσιλ ήξερε ότι δεν μπορούσε να βρει ειρηνική λύση με τον Χίτλερ. Άλλοι, όπως ο Τσάμπερλεν, ο Λόρδος Χάλιφαξ και οι “κατευναστές” νόμιζαν ότι μπορούσαν να συνάψουν ειρήνη με τον Χίτλερ. Αλλά ο Τσώρτσιλ γνώριζε ότι έπρεπε να σταματήσουν τις δαιμονικές δυνάμεις αυτού του κόσμου αλλιώς θα ήταν το τέλος του “χριστιανικού πολιτισμού”, όπως τον χαρακτήρισε ο Τσώρτσιλ.

Αυτό πρέπει να πολεμήσουμε ως μαθητές του Χριστού. Ο συνεργάτης μου, ο Αιδ. Τζον Κέιγκαν, θα κηρύξει σχετικά με τον εχθρό μας – τον Διάβολο – απόψε στις 6:15. Θα σας έχουμε ετοιμάσει ένα καλό, ζεστό γεύμα και θα ακούσετε τον Ποιμένα Τζον να κηρύττει. Φροντίστε να επιστρέψετε στις 6:15 απόψε!

Παρακαλώ σταθείτε και ψάλλετε τον σπουδαίο ύμνο του Λούθηρου, “Θεός το φρούριον ημών”. Είναι το νούμερο ένα στο φυλλάδιο με τους ύμνους. Παρακαλώ σταθείτε και ψάλλετε!

Θεός το φρούριον ημών, ασπίς εν τοις κινδύνοις,
   Και βοηθός παντός πιστού, εν ώρα της οδύνης.
Κατά του πονηρού, του των ψυχών εχθρού,
   Προπύργιον ημών, ο πάντα κυβερνών,
Ο άρχων της ειρήνης.

Εάν ημείς εις εαυτούς έχομεν την ελπίδα,
   Ματαίως θέλομεν ζητεί ουράνια πατρίδα.
Αλλ' είναι μεθ' ημών ο Μέγας Ηγεμών,
   Χριστός ο Λυτρωτής, εχθρού του της ψυχής,
Συντρίψας την παγίδα.
   (“A Mighty Fortress is Our God” του Martin Luther, 1483-1546).


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “A Mighty Fortress Is Our God”
(του Martin Luther, 1483-1546).