Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
Η ΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ

THE CALL TO DISCIPLESHIP
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 1 Ιουλίου 2018
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Evening, July 1, 2018

“Ἔλεγε δὲ πρὸς πάντας· Ἐὰν τις θέλῃ νὰ ἔλθῃ ὀπίσω μου, ἄς ἀπαρνηθῇ ἑαυτὸν καὶ ἄς σηκώσῃ τὸν σταυρὸν αὑτοῦ καθ᾿ ἡμέραν καὶ ἄς μὲ ἀκολουθῇ. Διότι ὅστις θέλει νὰ σώσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ, θέλει ἀπολέσει αὐτήν· καὶ ὅστις ἀπολέσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ ἕνεκεν ὁμοῦ, οὗτος θέλει σώσει αὐτήν” (Λουκάν θ΄. 23-24).


Σε ποιον το είπε αυτό ο Χριστός; Το είπε στους 12 μαθητές εδώ. Αλλά το είπε σε όλον τον λαό στο παράλληλο κείμενο στο Κατά Μάρκον η΄. 34,

“Καὶ προσκαλέσας τὸν ὄχλον μετὰ τῶν μαθητῶν αὑτοῦ, εἶπε πρὸς αὐτούς· Ὅστις θέλει νὰ ἔλθῃ ὀπίσω μου, ἄς ἀπαρνηθῇ ἑαυτὸν καὶ ἄς σηκώσῃ τὸν σταυρὸν αὑτοῦ, καὶ ἄς μὲ ἀκολουθῇ” (Μάρκον η΄. 34).

Άρα είναι σαφές ότι ο Ιησούς το είπε αυτό σε πολλούς από τους επίδοξους ακολούθους Του – συμπεριλαμβανομένων των Δώδεκα. Για να είστε μαθητές του Ιησού, πρέπει όλοι να απαρνηθείτε τον εαυτό σας, να σηκώσετε το σταυρό σας, και να Τον ακολουθήσετε. Αν δεν το κάνετε αυτό, δεν μπορείτε να είστε αληθινοί Χριστιανοί – αλλά μόνο αδύναμοι νεο-ευαγγελικοί, Χριστιανοί στο όνομα μόνο! Ο Ιησούς λέει: “Θέλετε να είστε ακόλουθοί μου; Τότε πρέπει να απαρνηθείτε τον εαυτό σας, και να σηκώσετε το σταυρό σας, και να με ακολουθήσετε.”

Τι γίνεται αν αρνηθείτε να το κάνετε αυτό; Το κείμενο είναι σαφές. Διαβάστε το εδάφιο 24,

“Διότι ὅστις θέλει νὰ σώσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ, θέλει ἀπολέσει αὐτήν· καὶ ὅστις ἀπολέσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ ἕνεκεν ὁμοῦ, οὗτος θέλει σώσει αὐτήν” (Λουκάν θ΄. 24).

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων που έρχονται στην εκκλησία μας. Τους αποκαλώ “λήπτες” και “δότες”. Οι “λήπτες” είναι αυτοί που έρχονται να “πάρουν” κάτι από την εκκλησία. Οι “δότες” είναι αυτοί που δίνουν τον εαυτό τους για να είναι μαθητές του Χριστού. Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε εκατό καρέκλες με εγωιστές. Τι θα καταλαβαίναμε; Θα σκότωνε αυτήν την εκκλησία το να έχει εκατό τέτοια άτομα! Δεν θα έρθουν καν στην βραδινή συνάθροιση της Κυριακής! Είναι ευαγγελικοί “λήπτες”. Και οι άνθρωποι που συνεχώς παίρνουν, ληστεύουν την εκκλησία – δεν βοηθούν ποτέ μια εκκλησία. Δεν γίνονται ποτέ μαθητές του Χριστού! Καταστρέφουν την εκκλησία! Μην τολμήσετε και φέρετε εγωιστές ανθρώπους σαν κι αυτούς! “Οι λιγότεροι είναι καλύτεροι από τους περισσότερους.”

“Διότι ὅστις θέλει νὰ σώσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ, θέλει ἀπολέσει αὐτήν· καὶ ὅστις ἀπολέσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ ἕνεκεν ὁμοῦ, οὗτος θέλει σώσει αὐτήν” (Λουκάν θ΄. 24).

Κάποιος θα πει: “Είναι πολλά αυτά που πρέπει να εγκαταλείψουμε – έχουμε πολλά να χάσουμε.” Κι έτσι, χάνει τα πάντα, και πηγαίνει στην Κόλαση! Για να εμπιστευτείτε τον Ιησού, δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τίποτα άλλο. Αν εμπιστευτείτε οτιδήποτε πέρα από τον Ιησού Χριστό, θα χάσετε τα πάντα!

“Διότι ὅστις θέλει νὰ σώσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ, θέλει ἀπολέσει αὐτήν· καὶ ὅστις ἀπολέσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ ἕνεκεν ὁμοῦ, οὗτος θέλει σώσει αὐτήν” (Λουκάν θ΄. 24).

Όταν ήμουν δεκαεπτά χρονών, “παραδόθηκα να κηρύξω”. Μου αρέσει ο παλιομοδίτικος όρος, “παραδόθηκα να κηρύξω”. Δεν τον ακούω πια. Αλλά είναι τόσο σωστός σήμερα όσο ποτέ. Ένας αληθινός ιεροκήρυκας πρέπει να “παραδοθεί” για να κηρύξει. Ξέρει ότι δεν είναι εύκολο. Ξέρει ότι δεν θα βγάλει πολλά χρήματα. Ξέρει ότι δεν θα έχει την επιδοκιμασία του κόσμου. Ξέρει λίγα για την δυσκολία και τη δυστυχία που θα περάσει. Οι καλύτεροι ιεροκήρυκες τα ξέρουν αυτά τα πράγματα. Ξέρουν επίσης ότι θα πρέπει να περάσουν χρόνια στο σχολείο – για να έχουν μια δουλειά που δεν θα πληρώνει πολύ – μια δουλειά που ο χαμένος κόσμος τη θεωρεί άχρηστη – μια δουλειά στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο θα τους κοροϊδεύουν και θα τους εναντιώνονται.

Ήξερα πολλά απ' αυτά τα πράγματα σύντομα μετά από την ηλικία των 17. Μου πήρε οκτώ χρόνια να πάρω το πτυχίο μου στο κολέγιο τα βράδια (εργαζόμουν οκτώ ώρες την ημέρα και πήγαινα στο κολέγιο το βράδυ). Δούλευα 16 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, για να πληρώσω το κολέγιο που πήγαινα τα βράδια. Χρειάστηκα άλλα τρία χρόνια, σε ένα θεολογικό σεμινάριο που μισούσα, για να πάρω το μεταπτυχιακό μου. Χρειάστηκα άλλα σαράντα χρόνια για να έχω μια εκκλησία σαν αυτήν. Θα το ξαναέκανα; Ω, ναι! Χωρίς αμφιβολία!

Γιατί δεν σταμάτησα; Είχα παραδοθεί να κηρύξω. Ήταν τόσο απλό. Θα το ξαναέκανα αν ήμουν 17; Ω, ναι! Απολύτως! Δεν έχω καμία αμφιβολία γι' αυτό! Έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση – στο να είσαι ιεροκήρυκας που έχει κληθεί από τον Θεό σ' αυτόν τον καιρό αποστασίας! Αν μπορούσα να επιλέξω οποιαδήποτε άλλη δουλειά σε όλο τον κόσμο – από Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε ηθοποιό βραβευμένο με Όσκαρ, θα επέλεγα χωρίς δισταγμό να είμαι ποιμένας αυτής της εκκλησίας. Και ο Θεός ξέρει ότι σας λέω την αλήθεια! Το ξέρει και ο γιος μου, ο Ρόμπερτ.

Κοιτάξτε τους σπουδαίους Χριστιανούς που έμειναν, όταν η εκκλησία μας κατέρρεε. Έσωσαν αυτήν την εκκλησία. Τους αποκαλούμε “οι τριάντα εννέα”. Όλοι οι φίλοι τους έφυγαν. Έχασαν όλους τους φίλους τους – στο σχίσμα της εκκλησίας! Νομίζετε ότι είναι αυτό το πράγμα εύκολο; Εργάστηκαν πιο σκληρά απ' όλους τους υπόλοιπους Χριστιανοί που γνωρίζω – συμπεριλαμβανομένων όλων εσάς των νέων. Έδωσαν χιλιάδες δολάρια – πολλά περισσότερα από τα δέκατα. Ερχόντουσαν σε κάθε συνάντηση και δούλευαν μέσα στη νύχτα – για να σώσουν αυτήν την εκκλησία. Πολλοί απ' αυτούς είδαν τα παιδιά τους να φεύγουν, και να επιστρέφουν στον κόσμο. Βίωσαν μεγάλες απώλειες για να σώσουν αυτήν την εκκλησία για τον Ιησού.

Ρωτήστε τους αν μετανιώνουν που έδωσαν τα πάντα για τον Ιησού! Ρωτήστε τους! Ρωτήστε τους! Πολλοί απ' αυτούς κατέστρεψαν τη ζωή τους για να σώσουν αυτήν την εκκλησία για τον Ιησού Χριστό. Ρωτήστε τους αν έκαναν λάθος! Ρωτήστε τους αν θα το ξαναέκαναν. Πηγαίντε, ρωτήστε τους!

Ρωτήστε τον κύριο Προύντχομ (Mr. Prudhomme). Έχασε ένα σπίτι με πισίνα. Το το πήρε εκείνη. Του φώναζε όλη νύχτα. Ένιωθε σαν να ήταν στην Κόλαση. Του κατέστρεψε τη ζωή! Ξέρετε ποια ήταν. Μήπως έκανε λάθος ο κύριος Προύντχομ; Το μετάνιωσε που έχασε τα πάντα; Το θυμάται, νομίζετε, με θλίψη το γεγονός ότι απαρνήθηκε τον εαυτό του για να σηκώσει τον σταυρό του και να ακολουθήσει τον Ιησού; Όχι, δεν λυπάται! Δεν του είπα ότι θα το έλεγα αυτό. Δεν χρειαζόταν να του το πω. Ξέρει, βαθιά μέσα στην ψυχή του, ότι “ὅστις ἀπολέσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ ἕνεκεν ὁμοῦ, οὗτος θέλει σώσει αὐτήν” (Λουκάν θ΄. 24). Ρωτήστε την κυρία Σαλαζάρ (Mrs. Salazar)! Πηγαίντε, ρωτήστε την. Ο σύζυγός της έχει πεθάνει. Τα παιδιά της έχουν φύγει. Ρωτήστε την αν λυπάται που σήκωσε τον σταυρό της και ακολούθησε τον Ιησού. Δεν την ρώτησα αν μπορούσα να το πω αυτό. Δεν χρειαζόταν να την ρωτήσω. Ξέρω ότι θα ξαναέκανε το ίδιο πράγμα. Γνωρίζει ότι “ὅστις ἀπολέσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ ἕνεκεν ὁμοῦ, οὗτος θέλει σώσει αὐτήν”. Ρωτήστε την κυρία Χάιμερς (Mrs. Hymers). Δεν κέρδισε κάτι που με παντρεύτηκε! Δεν είχαμε τίποτα. Μέναμε σε μία γκαρσονιέρα. Δεν είχαμε έπιπλα. Δεν είχαμε τηλεόραση. Καθόμασταν στο πάτωμα και κοιτάγαμε ένα κλουβί με ένα παπαγαλάκι που είχε δώσει κάποιος. Είχα πολύ μικρό μισθό. Όλοι μας επιτίθονταν. Έπρεπε να με ανεχτεί – και ήμουν συνέχεια κατεστραμμένος μέσα μου από τις φρίκες του ενός εκκλησιαστικού σχίσματος μετά το άλλο. Καμία νεαρή κοπέλα δεν θα 'πρεπε να περάσει αυτά που πέρασε η γυναικούλα μου για να έχουμε τη σπουδαία εκκλησία που έχουμε απόψε. Ρωτήστε την αν έκανε λάθος. Ρωτήστε την αν θα το ξαναέκανε. Δεν την ρώτησα αν μπορούσα να το πω αυτό. Δεν χρειαζόταν να την ρωτήσω! Ξέρω ότι θα ξαναέκανε για τον Ιησού! Ρωτήστε τον κύριο Λι (Mr. Lee). Οι γονείς του στράφηκαν εναντίον του για πάντα, επειδή σήκωσε τον σταυρό του για να ακολουθήσει τον Ιησού. Ρωτήστε τον αν έκανε λάθος που κατέστρεψε τη ζωή του για να ακολουθήσει τον Ιησού. Ξέρω ότι θα το ξαναέκανε, χωρίς να γογγύζει ή να παραπονιέται. Ρωτήστε τον κύριο Ματσουσάκα (Mr. Matsusaka). Θα μπορούσε να είχε γίνει αστυνομικός. Τον ήθελαν. Αλλά θα είχε ένα πρόγραμμα με το οποίο θα του ήταν αδύνατο να βοηθήσει αυτήν την εκκλησία. Θυμάμαι όταν άφησε μια καλή δουλειά στην αστυνομία για να μας βοηθήσει να σώσουμε αυτήν την εκκλησία. Θυμάμαι που σήκωσε τον σταυρό του και απαρνήθηκε τον εαυτό του για να είναι ένας από τους “τριάντα εννέα”. Ο Θεός να σε ευλογεί, αγαπητέ μου αδελφέ! Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτά που κάνατε – και ούτε και ο Θεός θα τα ξεχάσει! Ο Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν (John Samuel Cagan) σώθηκε από το παράδειγμά σας. Δώσατε πολλά, αλλά πήρατε τον επόμενο ποιμένα της εκκλησίας μας. Και όταν ο Χριστός επιστρέψει θα γνωρίσετε τη χαρά του να είστε “δότες” και όχι “λήπτες”! Θα βασιλεύσετε με τον Χριστό στη Βασιλεία Του για πάντα! Ο Τζιμ Έλιοτ (Jim Elliot) πέθανε μαρτυρικό θάνατο, προσπαθώντας να φέρει το Ευαγγέλιο σε μια ειδωλολατρική φυλή. Και ο Τζιμ Έλιοτ ήταν αυτός που είπε:

“Δεν είναι ανόητος εκείνος που δίνει αυτό που δεν μπορεί να κρατήσει, για να κερδίσει αυτό που δεν μπορεί να χάσει.”

Αμήν.

Ένας νεαρός στην εκκλησία μας είπε στον Δρ Κέιγκαν: “Είμαι επαγγελματίας τώρα. Δεν μπορώ να κάνω πάνω από δύο ώρες εργασία στην εκκλησία.” Ο Δρ Κέιγκαν είπε: “Και ο Δρ Τσαν; Αυτός είναι γιατρός. Κι αυτός είναι επαγγελματίας! Κάνει αμέτρητες ώρες εργασίας στην εκκλησία – και αμέτρητες ώρες επιπλέον με ευαγγελισμό στα κολλέγια, πολλές περισσότερες από κάθε άλλον.” Ναι, κοιτάξτε τον Δρ Τσαν! Ξέρει ότι ο Ιησούς είχε δίκιο – “Ἐὰν τις θέλῃ νὰ ἔλθῃ ὀπίσω μου, ἄς ἀπαρνηθῇ ἑαυτὸν καὶ ἄς σηκώσῃ τὸν σταυρὸν αὑτοῦ καθ᾿ ἡμέραν καὶ ἄς μὲ ἀκολουθῇ” (Λουκάν θ΄. 23). Επίσης, κοιτάξτε τον Δρ Κέιγκαν. Του πρόσφεραν μια πολύ υψηλόβαθμη δουλειά με ασφάλιση και μεγάλα οφέλη – κι όχι μία φορά, αλλά τέσσερις φορές. Απέρριψε όλες τις προσφορές. Γιατί; Επειδή θα έπρεπε να φύγει από το Λος Άντζελες και να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, ή στην Ουάσινγκτον. Τα απέρριψε όλα – εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια – για να μείνει σ' αυτήν την εκκλησία και να τη σώσει από την καταστροφή όταν έγινε το σχίσμα. Ήταν ανόητος; Ακούστε τον Jim Elliott, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για τον Χριστό ως μάρτυρας. Γράψτε αυτό που είπε στο μπροστινό μέρος της Βίβλου σας.

“Δεν είναι ανόητος εκείνος που δίνει αυτό που δεν μπορεί να κρατήσει, για να κερδίσει αυτό που δεν μπορεί να χάσει”
   (Τζιμ Έλιοτ, μάρτυρας για τον Χριστό).

Θα μπορούσα να συνεχίσω και να αναφερθώ στον σταυρό που σήκωσαν και στην αυτοθυσία όλων των “τριάντα εννέα” – του κύριου Σονγκ (Mr. Song), του κύριου Μενσία (Mr. Mencia), του κύριου Γκρίφιθ (Mr. Griffith) – που ήρθε στην εκκλησία με έναν σωλήνα να κρέμεται από το σώμα του μετά από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο. Θυμάμαι να τον βλέπω με άσπρο πρόσωπο, και με ιδρώτα να τρέχει στο πρόσωπό του, στηριζόμενος στον άμβωνα για να μην λιποθυμήσει – ψάλλοντας

Θα προτιμούσα να έχω τον Ιησού παρά ασήμι και χρυσάφι,
   Θα προτιμούσα να είμαι δικός Του παρά να έχω πλούτη ανείπωτα.
Θα προτιμούσα να έχω τον Ιησού παρά οτιδήποτε
   Που μπορεί ο κόσμος να προσφέρει.

Ήταν ανόητος ο κύριος Γκρίφιθ;

“Δεν είναι ανόητος εκείνος που δίνει αυτό που δεν μπορεί να κρατήσει, για να κερδίσει αυτό που δεν μπορεί να χάσει.”

Θα μπορούσα να συνεχίσω και να ονομάσω κάθε μία από τις γυναίκες, και κάθε έναν από τους άντρες, που ανήκουν στους “τριάντα εννέα” – που απαρνήθηκαν τον εαυτό τους και σήκωσαν τον σταυρό τους καθημερινά για να ακολουθήσουν τον Ιησού Χριστό, και για να δημιουργήσουν μια ζωντανή εκκλησία για τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Όταν κάψαμε την υποθήκη αυτού του κτιρίου, είπα σε σας τους νέους να σταματήσετε και να σκεφτείτε. Εμείς σύντομα θα έχουμε φύγει. Ποιος θα πάρει τη θέση της κυρίας Ρουπ (Mrs. Roop) στο εκκλησιαστικό όργανο; Ποιος θα πάρει τη θέση του κύριου Ρουπ (Mr. Roop) να φυλάει την πόρτα; Ποιος από σας θα πάρει τη θέση, τη μία μέρα μετά την άλλη, και τη μία νύχτα μετά την άλλη – ποιος από σας θα απαρνηθεί τον εαυτό του και θα αντικαταστήσει τον Ρίτσαρντ και τον Ρόναλντ Μπλάντιν (Richard & Ronald Blandin); Ποιος θα απολέσει τη ζωή του, τη μια ώρα μετά την άλλη, τη μία μέρα μετά την άλλη, χωρίς εγκόσμια ανταμοιβή, ώστε να πάρει τη θέση τους όταν φύγουν; – καθώς όλοι οι “τριάντα εννέα” θα έχουν φύγει σύντομα – πολύ νωρίτερα απ' ό,τι φαντάζονται πολλοί απερίσκεπτοι νέοι. Ποιος θα αντικαταστήσει την κυρία Κούκ (Mrs. Cook) στην κουζίνα; Ποιος θα αντικαταστήσει τον Ουίλι Ντίξον (Willie Dixon); Τρώτε το φαγητό τους. Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε έναν από σας που θα μπορούσε να αντικαταστήσει ακόμη και τον κύριο Ντίξον, που είναι τώρα ογδόντα ετών. Δεν βλέπω ποιος θα αντικαταστήσει αυτόν τον αγαπητό άνθρωπο! Γνωρίζετε καν τι κάνει; Είναι ανόητος που περνάει τις μέρες του, και αρκετές νύχτες την εβδομάδα, για να σας ταΐζει; Είναι αυτός ανόητος;

“Δεν είναι ανόητος εκείνος που δίνει αυτό που δεν μπορεί να κρατήσει, για να κερδίσει αυτό που δεν μπορεί να χάσει.”

Ποιος από εσάς τους νέους θα θυσιάσει τα πάντα για να βοηθήσει αυτήν την εκκλησία να είναι ισχυρή για άλλα τριάντα ή σαράντα χρόνια; Ο Δρ Κέιγκαν θα έχει φύγει. Ποιος θα τον αντικαταστήσει; Ο Δρ Τσαν θα έχει φύγει. Ποιος θα πάρει τη θέση του; Οι περισσότεροι από σας δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον κύριο Ντίξον ή τον Ρικ και τον Ρον Μπλάντιν! Νομίζετε ότι δεν είναι σημαντικοί, αλλά εσείς δεν θα μπορούσατε να τους αντικαταστήσετε! Χρειάζεται αυτοθυσία. Χρειάζεται να σηκώσετε σταυρό. Ο Ιησούς είπε:

“Ἐὰν τις θέλῃ νὰ ἔλθῃ ὀπίσω μου, ἄς ἀπαρνηθῇ ἑαυτὸν καὶ ἄς σηκώσῃ τὸν σταυρὸν αὑτοῦ καθ᾿ ἡμέραν καὶ ἄς μὲ ἀκολουθῇ. Διότι ὅστις θέλει νὰ σώσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ, θέλει ἀπολέσει αὐτήν· καὶ ὅστις ἀπολέσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ ἕνεκεν ὁμοῦ, οὗτος θέλει σώσει αὐτήν” (Λουκάν θ΄. 23, 24).

Όταν ο Θεός καλούσε τον Δρ Κέιγκαν, διάβασε το Βασανισμένος για τον Χριστό/Tortured for Christ από τον ποιμένα Γουόρμπραντ (Wurmbrand). Ήταν φυσιολογικό γι' αυτόν να αγαπήσει τον ποιμένα Γουόρμπραντ επειδή ήταν Εβραίος όπως κι ο ποιμένας Γουόρμπραντ. Και όταν διάβασε το “Βασανισμένος για τον Χριστό”, ο Δρ Κέιγκαν σκέφτηκε ότι ήθελε να βρει μια εκκλησία με τις ίδιες αξίες αυτοθυσίας που δίδασκε ο Γουόρμπραντ. Ο Δρ Κέιγκαν με είδε να κηρύττω στο δρόμο κοντά στο πανεπιστήμιο UCLA. Είδε τον κόσμο να μου ουρλιάζει και να μου πετάει πράγματα. Ο Δρ Κέιγκαν σκέφτηκε: “Αυτόν τον άνθρωπο θα ήθελα να ακούσω να κηρύττει.” Έτσι βρήκε πού ήταν η εκκλησία μας και ήρθε. Τις προάλλες ο Δρ Κέιγκαν μού είπε ότι με είχε ακούσει να λέω: “Θα εξαντληθείτε για κάτι. Γιατί να μην εξαντληθείτε για τον Χριστό;”

Ο Δρ Κέιγκαν ήταν τότε νέος άνδρας ηλικίας είκοσι κάτι. Τι σκέψη για έναν νεαρό άνδρα! “Θα εξαντληθείτε για κάτι.” Φυσικά! Όλοι “εξαντλούνται” αργά ή γρήγορα! Τα μαλλιά σας αρχίζουν και πέφτουν. Το πρόσωπό σας γεμίζει ρυτίδες. Η ζωή είναι στην καλύτερη περίπτωση δύσκολη. Πριν το καταλάβετε έχετε αρχίσει και γερνάτε. Και τότε εξαντλήστε και πεθαίνετε. “Θα εξαντληθείτε για κάτι.” Ναι, πράγματι, αυτό θα συμβεί σε όλους σας. Σίγουρα θα εξαντληθείτε!

Αλλά μετά μια ακόμη βαθύτερη σκέψη – “Γιατί να μην εξαντληθείτε για τον Χριστό;” Όλοι οι σπουδαίοι Χριστιανοί μέσα στους αιώνες έχουν σκεφτεί τέτοια πράγματα – “Θα εξαντληθείς για κάτι. Γιατί να μην εξαντληθείς για τον Χριστό;” Δεν ξέρω πώς γίνεται να διαβάσετε για τον Χένρι Μάρτιν (Henry Martyn) (1781-1812) και να μην θέλετε να “εξαντληθείτε” όπως κι αυτός στην ηλικία των 31. Δεν ξέρω πώς γίνεται να διαβάσετε για τη ζωή του Ρόμπερτ Μακσέιν (Robert McCheyne) (1813-1843) και να μην θέλετε να “εξαντληθείτε” για τον Χριστό όπως κι αυτός στην ηλικία των 29. Κάποιοι από σας φοβάστε τόσο πολύ να διαβάσετε γι' αυτούς που δεν τους αναζητάτε καν στη Βικιπαίδεια. Φοβάστε μήπως σας επηρεάσουν; Πού είναι οι άντρες όπως ο Χένρι Μάρτιν και ο Ρόμπερτ Μακσέιν; Πού είναι οι νέες γυναίκες όπως η Γκλάντις Όλγουαρντ (Gladys Aylward); Δεν μπορούμε να είμαστε εκκλησία που εμπνέει τους νέους να γίνουν μαθητές, εκτός και αν εσείς γίνετε μαθητές για να τους δείξετε το δρόμο!

Η δική μας κυρία Κουκ (Mrs. Cook) αγάπησε έναν γέρο άνθρωπο ο οποίος πέθανε είκοσι χρόνια πριν αυτή γεννηθεί. Γεννήθηκε μέσα σε μια πολύ πλούσια οικογένεια και κληρονόμησε όλα τα χρήματα. Ήταν επίσης παγκοσμίου φήμης αθλητής. Και τότε έγινε μαθητής του Ιησού. Έδωσε όλα τα χρήματά του προσεκτικά και σκόπιμα. Στη συνέχεια πήγε στην Κίνα ως ιεραπόστολος, στο εσωτερικό της χώρας. Για δεκατέσσερα χρόνια κρατήθηκε μακριά από τη σύζυγό του και το παιδί του λόγω της κλήσης του να κηρύξει στους ειδωλολάτρες. Αργότερα πήγε στην καρδιά της Αφρικής και ετοίμασε ένα νέο μέρος ιεραποστολής. Στο τέλος πέθανε, μακριά στο εσωτερικό της Αφρικής. Η καριέρα του και ο πλούτος του είχαν εξαφανιστεί – για τον Χριστό. Το σπίτι του και η οικογενειακή του ζωή χάθηκαν επίσης. Κοντά στο τέλος της ζωής του, αυτός ο υπέροχος άνθρωπος είπε: “Δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να θυσιάσω στον Κύριο Ιησού Χριστό”. Η κυρία μας Κουκ αγάπησε αυτόν τον γέρο που πέθανε είκοσι χρόνια πριν αυτή γεννηθεί. Και χαίρομαι που τον αγάπησε. Αν δεν τον είχε αγαπήσει και δεν είχε επηρεαστεί απ' αυτόν, θα ήταν μία ακόμη εγωιστική, μεσήλικη, λευκή γυναίκα, μεγαλώνοντας καθαρόαιμα σκυλιά στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο. Αλλά επειδή επηρεάστηκε από τον Τσ. Τ. Σταντ (C. T. Studd), περνάει εκατοντάδες ώρες ταΐζοντας και φροντίζοντας για εσάς τους νέους, εδώ στην καρδιά του Λος Άντζελες. Πριν από μερικά χρόνια η κυρία Κουκ μού έφτιαξε μια μικρή πλάκα με τα λόγια του ήρωά της, του Τσαρλς Σταντ, επάνω της. Τη βλέπω καθημερινά στο γραφείο μου. Λέει:

“Μόνο μια ζωή,
   Σύντομα θα έχει περάσει.
Μόνο αυτά που γίνονται για τον Χριστό
   θα μείνουν.”
      – Τσ. Τ. Σταντ.

Και ο Ιησούς λέει σε όλους μας:

“Ἐὰν τις θέλῃ νὰ ἔλθῃ ὀπίσω μου, ἄς ἀπαρνηθῇ ἑαυτὸν καὶ ἄς σηκώσῃ τὸν σταυρὸν αὑτοῦ καθ᾿ ἡμέραν καὶ ἄς μὲ ἀκολουθῇ. Διότι ὅστις θέλει νὰ σώσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ, θέλει ἀπολέσει αὐτήν· καὶ ὅστις ἀπολέσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ ἕνεκεν ὁμοῦ, οὗτος θέλει σώσει αὐτήν” (Λουκάν θ΄. 23, 24).

Πρέπει να έχουμε μια εκκλησία γεμάτη νεαρούς μαθητές του Χριστού, αν θέλουμε να σώσουμε νέους ανθρώπους και να τους εκπαιδεύσουμε για να γίνουν και αυτοί μαθητές του Ιησού! Παρακαλώ σταθείτε και ψάλλετε τον ύμνο υπ' αριθμόν 2, “Αγάπην πλείω δος/More Love to Thee”.

Αγάπην πλείω δος, Χριστέ,
   Κι εμού την προσευχήν επάκουε.
Ζητώ γονυκλινώς αγάπην πλείω δος
   Προς Σε, Θεέ, Σώτερ Χριστέ.

Εζήτουν γήινα καλά ποτέ,
   Ζητώ νυν μόνον Σε, Αγαπητέ!
Σου δέομαι θερμώς, αγάπην πλείω δος
   Προς Σε, Θεέ, Σώτερ Χριστέ.

Εις δε την τελευτήν αγωνιών,
   Αλλά την δόξαν Σου κατανοών,
Θα κράζω διαρκώς, αγάπην πλείω δος
   Προς Σε, Θεέ, Σώτερ Χριστέ.
(“More Love to Thee” της Elizabeth P. Prentiss, 1818-1878).


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “More Love to Thee”
(της Elizabeth P. Prentiss, 1818-1878).