Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΔΕΩΝ!

GIDEON’S ARMY!
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 24 Ιουνίου 2018
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Evening, June 24, 2018

“Εἶπε Κύριος πρὸς τὸν Γεδεών, Πολὺς εἶναι ὁ λαὸς ὁ μετὰ σοῦ ὥστε νὰ παραδώσω τοὺς Μαδιανίτας εἰς τὴν χεῖρα αὐτοῦ, μήπως ὁ Ἰσραήλ καυχηθῇ ἐναντίον μου, λέγων, Ἡ χεὶρ μου μὲ ἔσωσε” (Κριτές ζ΄. 2).


Είναι απλή ιστορία. Αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική ιστορία. Ο Γεδεών ήταν ένας νέος άνδρας που ζούσε σε μια εποχή μεγάλης αποστασίας. Αυτό πρέπει να μας τραβήξει αμέσως την προσοχή επειδή εμείς ζούμε αυτή τη στιγμή στη μεγάλη αποστασία των εσχάτων καιρών.

I. Πρώτον, η αποστασία.

Ο λαός του Ισραήλ έπραξε πονηρά ενώπιον του Θεού. Και ο Θεός τούς τιμώρησε, επιτρέποντάς τους να γίνουν δούλοι των Μαδιανιτών. Αυτοί ήταν εχθροί του Ισραήλ. Ο λαός του Ισραήλ οπισθοχώρησε από τους βάναυσους Μαδιανίτες. Κρύφτηκαν σε σπηλιές για να ξεφύγουν από τους άθεους Μαδιανίτες. Οι Μαδιανίτες ήταν τόσο ισχυροί που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες των Ισραηλιτών. Έκλεψαν τα πρόβατά τους, τα βόδια τους και τα γαϊδούρια τους. Το Ισραήλ ήταν συντετριμμένο και απελπισμένο. Τότε έκραξαν προς τον Κύριο.

Τότε ο Θεός ήρθε στον Γεδεών. Ο Θεός ήρθε σ' αυτόν ενώ κρυβόταν από τους Μαδιανίτες. Και ο Θεός είπε στον Γεδεών: “Ὁ Κύριος μετὰ σοῦ, δυνατὲ ἐν ἰσχύϊ” (Κριτές ϛ΄. 12).

Εγώ δεν ήμουν άντρας δυνατός ἐν ἰσχύϊ όταν πήγαινα σε ένα φιλελεύθερο, θεολογικό σεμινάριο που απέρριπτε τη Βίβλο, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. Ήμουν ένας μαλακός και ήπιος Βαπτιστής κήρυκας. Αλλά αυτό που είδα σε εκείνο το σεμινάριο με έκανε να θυμώσω πολύ με τον σύγχρονο ευαγγελικισμό. Δεν πίστευαν στον Θεό της Βίβλου. Ήταν υπό τον έλεγχο των Μαδιανιτών – αυτών που ήθελαν να βάλουν τον Θεό σε ζουρλομανδύα – αυτών που δεν ήθελαν τον Θεός να ελέγχει τις σκέψεις τους ή τη ζωή τους.

Ο Δρ Ντέιβιντ Φ. Ουέλς (Dr. David F. Wells) έχει γράψει ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για τη φθορά του ευαγγελικισμού στην εποχή μας. Λέγεται Η αλήθεια δεν χωράει: ή Τι συνέβη στην ευαγγελική θεολογία;/No Place for Truth: or Whatever Happened to Evangelical Theology? (Eerdmans, 1993). Ο Δρ Ουέλς είναι θυμωμένος άνθρωπος. Λέει: “Ο ευαγγελικός κόσμος έχει χάσει τον ριζοσπαστισμό του” (σελ. 295). Οι ευαγγελικές εκκλησίες δεν εμπνέουν τους νέους να είναι ριζοσπαστικοί Χριστιανοί. Είναι μαλακές, αδύναμες και εγωιστικές – δεν μιλάνε εξαιτίας του φόβου του τι θα σκεφτούν οι άνθρωποι. Το ευαγγελικό κατεστημένο θα πολεμήσει οποιονδήποτε που θέλει να δει τις σημερινές εκκλησίες αναμορφωμένες και ζωντανές. Ο Δρ Ουέλς είπε: “Η συμμόρφωση είναι ισχυρή δύναμη στον ευαγγελικό κόσμο, και καταπνίγει γρήγορα τους μοναχούς αμφισβητίες” (σελ. 295).

Προσπάθησαν απελπισμένα να με κάνουν να συμμορφωθώ με την απιστία τους στο σεμινάριο που πήγαινα. Μου είπαν πως ποτέ δεν θα είχα δική μου εκκλησία Νοτίων Βαπτιστών αν συνέχιζα να υπερασπίζομαι τη Βίβλο. Τους είπα: “Αν είναι αυτό το κόστος, τότε δεν τη θέλω.”

Έχασα τα πάντα μ' αυτήν τη θέση που πήρα. Τι είχα να χάσω; Είχα ήδη χάσει όλα όσα είχαν σημασία για μένα. Οι Νότιοι Βαπτιστές δεν είχαν πλέον κάτι που να ήθελα. Μισούσα όλες τις εκκλησίες των Νοτίων Βαπτιστών. Μισούσα το σεμινάριο. Μισούσα την εκκλησία μου επειδή δεν με υποστήριζε. Μισούσα τη ζωή μου. Μισούσα τα πάντα εκτός από τον Ιησού και τη Βίβλο. Περπατούσα μόνος το βράδυ. Έπρεπε να συνεχίσω να περπατάω αλλιώς ένιωθα ότι θα χάσω το μυαλό μου.

Μια νύχτα έπεσα για ύπνο στο δωμάτιο του κοιτώνα μου. Ο Ίδιος ο Θεός με ξύπνησε. Ο κοιτώνας ήταν ήσυχος. Κανένας ήχος. Βγήκα έξω μέσα στη νύχτα. Καθώς στεκόμουν σε έναν λόφο δίπλα στο σεμινάριο, μπορούσα να δω τα φώτα του Σαν Φρανσίσκο επάνω στα νερά του κόλπου. Ο άνεμος φύσηξε μέσα από τα μαλλιά μου και μέσα από τα ρούχα μου. Έκανε παγωνιά. Και μέσα στον άνεμο ο Θεός μού είπε: “Δεν θα ξεχάσεις ποτέ αυτή τη βραδιά. Τώρα θα κηρύττεις μόνο για να με ικανοποιείς. Τώρα θα μάθεις να μην φοβάσαι. Τώρα θα μιλάς μόνο εκ μέρους μου. Θα είμαι μαζί σου.”

Τώρα ξέρω ότι αυτή ήταν η κλήση μου για να κηρύξω. Πριν από αυτό ήμουν εθελοντής. Τώρα ήμουν κήρυκας που τον είχε καλέσει ο Θεός. Πιστεύω πως κάθε άφοβος ιεροκήρυκας πρέπει να περάσει από μια παρόμοια κρίση πριν ο Θεός τον εμπιστευτεί να μιλήσει την αλήθεια. Δεν υπήρχε συναίσθημα. Μόνο αυτό, “Αν δεν το πεις εσύ, δεν θα το πει κανένας, και πρέπει απεγνωσμένα να ειπωθεί – και οι άλλοι φοβούνται να το πουν, οπότε αν δεν το πεις εσύ, κανείς δεν θα το πει, ή τουλάχιστον δεν θα το πουν πολύ καλά.” Αυτές οι σκέψεις έχουν χαραχτεί στο μυαλό μου για πάντα. Ο Δρ E. Ου. Τόουζερ (Dr. A. W. Tozer), σε μία έκθεση με τίτλο “Το χάρισμα της προφητικής διορατικότητας/The Gift of Prophetic Insight”, δήλωσε: “Θα αντιταχθεί, θα καταγγείλει και θα διαμαρτυρηθεί στο όνομα του Θεού και θα δεχτεί το μίσος και την αντίθεση ενός μεγάλου τμήματος της Χριστιανοσύνης... Αλλά δεν θα φοβηθεί τίποτα που αναπνέει με θνητή ανάσα.” Ίσως γι' αυτό ο Δρ Μπομπ Τζόουνς ο τρίτος (Dr. Bob Jones III) είπε ότι είμαι “σαν προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης στους τρόπους και στο πνεύμα”. Για περαιτέρω εξήγηση όλων αυτών, διαβάστε την αυτοβιογραφία μου, “Ενάντια σε όλους τους φόβους/Against All Fears”.

Αυτή η μεταμεσονύκτια εμπειρία με τον Θεό με έκανε να καταλάβω έναν άνθρωπο σαν τον Γεδεών. Ο Θεός τού είπε: “Ὁ Κύριος μετὰ σοῦ, δυνατὲ ἐν ἰσχύϊ.” Αν και σίγουρα δεν είμαι ο Γεδεών, τουλάχιστον τον καταλαβαίνω τώρα. Ο Γεδεών είπε: “Ἐγκατέλιπεν ἡμᾶς ὁ Κύριος καὶ παρέδωκεν ἡμᾶς εἰς τὰς χεῖρας τῶν Μαδιανιτῶν” (Κριτές ϛ΄. 13).

Ο Γεδεών ένιωθε ανάξιος και ανίκανος να το κάνει αυτό το πράγμα. Όπως κι ο Μωϋσής, ο Γεδεών έδωσε δικαιολογίες. Να 'μαστε, φίλοι μου, στη μέση της μεγάλης αποστασίας των εσχάτων ημερών. Νιώθουμε ανάξιοι και ανίκανοι να αντισταθούμε στην ψεύτικη θρησκεία των νεο-ευαγγελικών Μαδιανιτών. Η αποστασία είναι πολύ βαθιά. Η δύναμη των ευαγγελικών Μαδιανιτών είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σώσουμε τη Βίβλο και τον Θεό της Βίβλου απ' αυτούς τους αποστάτες.

II. Δεύτερον, ο Θεός της Βίβλου είναι ακόμα ζωντανός!

Ο Θεός είπε: “Ἐγὼ εἶμαι ὁ Κύριος· δὲν ἀλλοιοῦμαι”! (Μαλαχίας γ΄. 6). Τότε το Πνεύμα του Θεού ήρθε επάνω στον Γεδεών. Έστειλε αγγελιοφόρους που συγκέντρωσαν τα πλήθη των Ισραηλιτών για να πολεμήσουν κατά των Μαδιανιτών.

“Τότε ὁ Ἱεροβάαλ, ὅστις εἶναι ὁ Γεδεών, ἐξηγέρθη πρωΐ, καὶ πᾶς ὁ λαὸς ὁ μετ᾿ αὐτοῦ, καὶ ἐστρατοπέδευσαν πλησίον τῆς πηγῆς Ἁρώδ· τὸ δὲ στρατόπεδον τῶν Μαδιανιτῶν ἦτο κατὰ τὸ βόρειον αὐτῶν, πρὸς τὸν λόφον Μορὲχ ἐν τῇ κοιλάδι. Καὶ εἶπε Κύριος πρὸς τὸν Γεδεών, Πολὺς εἶναι ὁ λαὸς ὁ μετὰ σοῦ ὥστε νὰ παραδώσω τοὺς Μαδιανίτας εἰς τὴν χεῖρα αὐτοῦ, μήπως ὁ Ἰσραήλ καυχηθῇ ἐναντίον μου, λέγων, Ἡ χεὶρ μου μὲ ἔσωσε· τώρα λοιπὸν κήρυξον εἰς ἐπήκοον τοῦ λαοῦ, λέγων, Ὅστις εἶναι δειλὸς καὶ φοβούμενος, ἄς στρέψῃ καὶ ἄς σπεύσῃ ἀπὸ τοῦ ὄρους Γαλαάδ. Καὶ ἔστρεψαν ἐκ τοῦ λαοῦ εἰκοσιδύο χιλιάδες· καὶ ἔμειναν δέκα χιλιάδες” (Κριτές ζ΄. 1-3).

Ο Θεός είπε στον Γεδεών: “Πολὺς εἶναι ὁ λαὸς ὁ μετὰ σοῦ.” Πήγαινε και πες τους: “Ὅστις εἶναι δειλὸς καὶ φοβούμενος, ἄς στρέψῃ καὶ ἄς σπεύσῃ ἀπὸ τοῦ ὄρους” (Κριτές ζ΄. 3).

Έφυγαν είκοσι δύο χιλιάδες. Δέκα χιλιάδες παρέμειναν με τον Γεδεών. Αυτό συνέβη σε μας. Η εκκλησία μας είχε 1.100 άτομα όταν συγκεντρωνόμασταν στο Γυμνάσιο Λε Κoντ (Le Conte Junior High School). Αλλά τα περισσότερα άτομα φοβόντουσαν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για τον Ιησού. Άλλοι εγκατέλειψαν την εκκλησία μας αναζητώντας “διασκέδαση” – ή σεξ – ή ναρκωτικά. Αυτοί που έφυγαν περιγράφτηκαν από τον Ιησού στην Παραβολή του Σπορέα. Στο Κατά Λουκάν η΄. 10-15 εξηγείται αυτή η παραβολή. Το πρώτο είδος ανθρώπων είναι εκείνοι που ακούν τον λόγο του Θεού, και έρχεται ο Διάβολος και αφαιρεί τον λόγο από τις καρδιές τους “διὰ νὰ μή πιστεύσωσι καὶ σωθῶσιν” (Λουκάν η΄. 12). Το βλέπουμε αυτό σχεδόν κάθε εβδομάδα. Έρχονται και κοιτάζουν το iPad τους αντί για να ακούνε το κήρυγμα. Ή κλείνουν τα μάτια τους και σκέφτονται κάτι άλλο. Ο λόγος του Θεού δεν τους κάνει κανένα καλό, επειδή άφησαν τον Διάβολο να αφαιρέσει τον λόγο από την καρδιά τους.

Το δεύτερο είδος είναι εκείνοι που ακούνε τον λόγο με χαρά. Αλλά δεν έχουν ριζωθεί στον Χριστό. Με αποτέλεσμα να φαίνονται ότι πιστεύουν για λίγο. Αλλά όταν μπούνε σε πειρασμό αποστατούν.

Το τρίτο είδος ανθρώπων είναι εκείνοι που ακούνε τον λόγο και φεύγουν. Τότε πνίγονται από τις μέριμνες και τα πλούτη και τις απολαύσεις της ζωής “και δεν φτάνουν στον καρπό”. Ο Δρ Τζ. Βέρνον Μαγκί (Dr. J. Vernon McGee) είχε δίκιο όταν είπε πως και τα τρία αυτά είδη ανθρώπων δεν είχαν μεταστραφεί ποτέ. Έτσι ήταν όλα τα άτομα που εγκατέλειψαν την εκκλησία μας στο παρελθόν. Οι ζωές τους δείχνουν πως κανένας απ' αυτούς δεν είχε μεταστραφεί πραγματικά. Ερχόντουσαν μόνο για τη συντροφιά και τη διασκέδαση που έχουμε στην εκκλησία. Αλλά όταν δοκιμάστηκαν έφυγαν επειδή ποτέ δεν είχαν μετανοήσει και ποτέ δεν είχαν αναγεννηθεί. Ήταν σαν τους είκοσι δύο χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν να βοηθήσουν τον Γεδεών αλλά ήταν τόσο φοβισμένοι που δεν παρέμειναν για να γίνουν στρατιώτες του Θεού! Και στρατιώτες του σταυρού!

“Καὶ εἶπε Κύριος πρὸς τὸν Γεδεών, Πολὺς εἶναι ὁ λαὸς ὁ μετὰ σοῦ ὥστε νὰ παραδώσω τοὺς Μαδιανίτας εἰς τὴν χεῖρα αὐτοῦ, μήπως ὁ Ἰσραήλ καυχηθῇ ἐναντίον μου, λέγων, Ἡ χεὶρ μου μὲ ἔσωσε” (Κριτές ζ΄. 2).

Αλλά υπήρχαν ακόμα πολλοί άνθρωποι. Ο Θεός είπε στον Γεδεών: “Ὁ λαὸς εἶναι ἔτι πολύς· καταβίβασον αὐτοὺς εἰς τὸ ὕδωρ, καὶ ἐκεῖ θέλω ἐκκαθαρίσει αὐτοὺς εἰς σέ” (Κριτές ζ΄. 4). Έκανε πολύ ζέστη εκεί “πρὸς τὸν λόφον Μορὲχ ἐν τῇ κοιλάδι” (Κριτές ζ΄. 1). Οι Ισραηλίτες διψούσαν πολύ. Οι περισσότεροι από τους άντρες του Γεδεών έτρεξαν προς το νερό, έσκυψαν και έριξαν τα χέρια τους μέσα στο νερό, καθώς άρχισαν να καταπίνουν. “Καὶ ὁ ἀριθμὸς τῶν λαπτόντων μὲ τὴν χεῖρα αὑτῶν πρὸς τὸ στόμα αὑτῶν ἦτο τριακόσιοι ἄνδρες” (Κριτές ζ΄. 6). Οι περισσότεροι απ' αυτούς έπεσαν με τα χέρια στο νερό επειδή ήταν τόσο διψασμένοι. Αλλά μόνο τριακόσιοι πήραν το νερό στα χέρια τους και ήπιαν από τα χέρια τους. Ήξεραν ότι έπρεπε να κρατήσουν τα κεφάλια τους ψηλά, σε επιφυλακή για τους Μαδιανίτες.

“Καὶ εἶπεν ὁ Κύριος πρὸς τὸν Γεδεών, Διὰ τῶν τριακοσίων ἀνδρῶν, οἵτινες ἔλαψαν, θέλω σώσει ὑμᾶς, καὶ θέλω παραδώσει τοὺς Μαδιανίτας εἰς τὴν χεῖρά σου· ἅπαν δὲ τὸ ἐπίλοιπον τοῦ λαοῦ ἄς ὑπάγωσιν ἕκαστος εἰς τὸν τόπον αὑτοῦ” (Κριτές ζ΄. 7).

Μέρχι εκεί θα προχωρήσουμε με την ιστορία των τριακοσίων ανδρών του Γεδεών απόψε. Οι Μαδιανίτες ήταν εκεί στην κοιλάδα, “ὡς ἀκρίδες κατὰ τὸ πλῆθος· καὶ αἱ κάμηλοι αὐτῶν ἀναρίθμητοι ὡς ἡ ἄμμος παρὰ τὸ χεῖλος τῆς θαλάσσης κατὰ τὸ πλῆθος” (Κριτές ζ΄. 12). Εκείνη τη νύχτα ο Θεός παρέδωσε τον ισχυρό στρατό των Μαδιανιτών στους τριακόσιους άνδρες του Γεδεών. Οι Μαδιανίτες έτρεξαν να σωθούν. Και οι Ισραηλίτες έπιασαν τους άρχοντες των Μαδιανιτών, τον Ορήβ και τον Ζηβ, και έκοψαν τα κεφάλια τους και τα έφεραν στον Γεδεών (βλ. Κριτές ζ΄. 25). Ο Θεός έδωσε τη νίκη με μια μικρή ομάδα τριακοσίων μόλις στρατιωτών!

Εδώ είναι το μάθημα για μας απόψε. Οι περισσότερες εκκλησίες σήμερα ηγούνται από άντρες που ενδιαφέρονται μόνο για αριθμούς. Αυτοί οι άντρες είναι ευαγγελικοί Μαδιανίτες. Νομίζουν ότι είναι απαραίτητο να έχουν εκατοντάδες ανθρώπους στη συνάθροιση. Και όμως είναι ανίσχυροι. Θα ήταν καλό γι' αυτούς τους κήρυκες να συλλογιστούν τον Γεδεών και τη μικροσκοπική του ομάδα πιστών στρατιωτών.

Ο Τζόναθαν Σ. Ντίκερσον (Jonathan S. Dickerson) έχει γράψει ένα σπουδαίο βιβλίο με τίτλο Η μεγάλη ευαγγελική ύφεση/The Great Evangelical Recession (Baker Books). Έδωσε τα στατιστικά στοιχεία. Σήμερα μόνο το 7% των νέων μας λένε ότι είναι ευαγγελικοί Χριστιανοί. Το σαράντα πέντε τοις εκατό των ευαγγελικών Χριστιανών θα πεθάνουν μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των νέων ευαγγελικών Χριστιανών σύντομα θα μειωθεί από 7% σε μόλις “4% ή λιγότερο – εκτός και αν δημιουργηθούν νέοι μαθητές” (ibid., p. 144).

Γιατί τέτοια μείωση στον αριθμό των νέων στις εκκλησίες; Είμαι πεπεισμένος ότι είναι επειδή δεν προκαλούνται από τον ζωντανό Χριστιανισμό. Ποιος είναι ο στόχος μας; Ο στόχος μας σ' αυτήν την εκκλησία είναι να βοηθήσουμε τους νέους να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο που μπορούν εν Χριστώ. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε μια ομάδα νέων, σαν τον στρατό του Γεδεών. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε νέους να έρθουν στην εκκλησία μας και να γίνουν μαθητές του Ιησού Χριστού. Τα άτομα που θέλουμε να στρατολογήσουμε στον στρατό του Χριστού είναι οι νέοι άνθρωποι. Είναι οι νέοι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι καινούργιο και προκλητικό. Ο Ιησούς είπε:

“Ὅστις θέλει νὰ ἔλθῃ ὀπίσω μου, ἄς ἀπαρνηθῇ ἑαυτὸν καὶ ἄς σηκώσῃ τὸν σταυρὸν αὑτοῦ, καὶ ἄς μὲ ἀκολουθῇ” (Μάρκον η΄. 34).

Όσοι δεν ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τον Ιησού, ό,τι και να τους κοστίσει, μπορούν να φύγουν. Αυτοί που θέλουν να τους φροντίσουν σαν μωρά είναι εκείνοι που τους αποκαλώ “λήπτες”. Αυτοί που είναι “λήπτες” δεν θέλουν να απαρνηθούν τον εαυτό τους. Δεν θέλουν να δώσουν τίποτα στον Ιησού. Αν θέλετε μια ζωή να σας φροντίζουν, δεν είναι αυτή η εκκλησία για σας.

Η σύζυγός μου, η Ιλιάνα, ήρθε στην εκκλησία μας όταν ήταν μόλις δεκαέξι χρονών. Μέσα σε τρεις εβδομάδες βρήκε τρόπο να έρχεται στην εκκλησία μόνη της. Δεν χρειαζόταν κάποιον να την “φέρει” μετά από μόλις τρεις εβδομάδες. Αμέσως έγινε εργάτρια στην εκκλησία μας. Έγινε τηλεφωνήτρια όταν ήταν μόλις 17. Με παντρεύτηκε όταν ήταν μόλις 19. Όταν γεννήθηκαν τα δίδυμα αγόρια μας τα έφερε στην εκκλησία την πρώτη Κυριακή. Ο γιος μου, ο Λέζλι, δεν έχει χάσει ποτέ την κυριακάτικη εκκλησία από την ημέρα που γεννήθηκε. Ο Ουέσλι έχει χάσει μόνο μια Κυριακή λόγω ασθένειας σε όλη του τη ζωή. Πολλές άλλες γυναίκες έλεγαν ότι αυτό ήταν υπερβολικό. Κρατούσαν τα παιδιά τους στο σπίτι κάθε φορά που είχαν ένα ελαφρύ κρυολόγημα. Αλλά η σύζυγός μου είχε δίκιο και οι άλλοι έκαναν λάθος. Σχεδόν όλα τα παιδιά τους άφησαν την εκκλησία για να ζήσουν μια εγωιστική ζωή. Τα δύο αγόρια μου είναι εδώ σε κάθε συνάθροιση μέχρι σήμερα. Είναι εδώ επειδή η σύζυγός μου είναι μαθήτρια του Χριστού. Ο Δρ Κρέιτον Λ. Τσαν (Dr. Kreighton L. Chan), τον οποίον θα τιμηθούμε για τα εξηκοστά γενέθλιά του σε λίγα λεπτά, είπε για την κυρία Χάιμερς: “Την ήξερα όταν πρωτοήλθε στην εκκλησία μας. Είχε τότε, και εξακολουθεί να έχει, μεγάλη αγάπη για τον Χριστό και πάθος για χαμένες ψυχές. Ως (έφηβη) έδωσε τη ζωή της στη διακονία της εκκλησίας μας, και τα έδωσε όλα... Νέοι, ας είναι η κυρία Χάιμερς πρότυπο για σας. Αν ακολουθήσετε το παράδειγμα της, η εκκλησία μας θα έχει ένα λαμπρό και ένδοξο μέλλον.”

Αφού γιορτάζουμε απόψε τα εξηκοστά γενέθλια του Δρ Τσαν, πρέπει να πω ότι και αυτός είναι ένα λαμπρό παράδειγμα μαθητή του Χριστού. Είναι χειροτονημένος ποιμένας της εκκλησίας μας. Ήταν πολύ ασθενικός όταν ήταν παιδί. Ήταν τόσο άρρωστος που τον είχαν σε γυάλινο κλουβί στο νοσοκομείο για το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας. Ήρθε στην εκκλησία μας ως έφηβος που σπούδαζε για να γίνει γιατρός. Άλλοι γιατροί του έλεγαν ότι δεν θα ζήσει μέχρι την ηλικία των τριάντα. Θα μπορούσε να γίνει ένας αδύναμος μικρός άνθρωπος που ήθελε την εκκλησία να τον φροντίζει. Αλλά όχι! Έδωσε τον εαυτό του στο έργο της εκκλησίας και έγινε μαθητής του Χριστού. Του έλεγαν να μην ζορίζεται, αλλιώς θα πέθαινε πριν από την ηλικία των τριάντα. Αλλά το έργο του Χριστού στην πραγματικότητα ενίσχυσε τον Δρ Τσαν. Έχει ζήσει μια καλή, δυναμική ζωή για τριάντα περισσότερα χρόνια από το αναμενόμενο. Σήκωσε τον σταυρό του και ακολούθησε τον Ιησού. Και τώρα κάθεται σ' αυτήν την εξέδρα ως ισχυρός άνθρωπος του Θεού στην ηλικία των εξήντα!

Θα μπορούσα να συνεχίσω και να σας μιλήσω για τον κύριο Μενσία (Mr. Mencia) και την κυρία Σαλαζάρ (Mrs. Salazar) και τον κύριο Μπεν Γκρίφιθ (Mr. Ben Griffith), ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές απόψε μαζί με τη σύζυγό του. Θα μπορούσα να σας μιλήσω για τον κύριο και την κυρία Βέρτζιλ Νίκελ (Mr. & Mrs. Virgel Nickell), που μας δάνεισαν τα περισσότερα χρήματα για να αγοράσουμε αυτό το κτίριο. Ο κύριος Νίκελ είναι 75 ετών με σακχαρώδη διαβήτη – αλλά οδηγάει για πάνω από μία ώρα για να είναι στην εκκλησία μας κάθε Τετάρτη βράδυ, κάθε Κυριακή πρωί, και κάθε Κυριακή βράδυ. Ή θα μπορούσα να σας μιλήσω γι' αυτόν τον εντυπωσιακό νεαρό άνδρα, τον Αιδεσιμότατο Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν (Reverend John Samuel Cagan), που σύντομα θα με αντικαταστήσει ως ποιμένας αυτής της εκκλησίας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν γίνει μαθητές του Ιησού, και στρατιώτες του σταυρού.

Ο ποιμένας μου, ο Δρ Τίμοθι Λιν (Dr. Timothy Lin) είπε: “Οι λιγότεροι είναι καλύτεροι από τους περισσότερους... Τα καθίσματα μπορούν να γεμίσουν την Κυριακή, αλλά το γεγονός παραμένει ότι υπάρχουν ελάχιστα άτομα στις συμπροσευχές... Δεν μπορούμε να πούμε πως αυτό το πράγμα είναι υγιές” (The Secret of Church Growth, p. 39).

Κοιτάξτε τη Βίβλο. Θα δείτε ξανά και ξανά ότι “οι λιγότεροι είναι καλύτεροι από τους περισσότερους”. Ο Ιησούς πήρε 11 άντρες και άλλαξε τον κόσμο επειδή οι άντρες Του ήταν πρόθυμοι να πεθάνουν γι' Αυτόν και για τον σκοπό Του. Στην ιστορία της εκκλησίας βλέπουμε το ίδιο πράγμα. Μόλις 120 άνθρωποι ήταν παρόντες στην Πεντηκοστή. Ελάχιστοι Μοραβικοί Χριστιανοί πυροδότησαν το σύγχρονο ιεραποστολικό κίνημα. Ελάχιστοι Μεθοδιστές, μια μικρή χούφτα, πυροδότησαν τη Μεγάλη Αφύπνιση. Ελάχιστοι άνθρωποι ακολούθησαν τον Τζέιμς Χάτσον Τέιλορ (James Hudson Taylor) για να ευαγγελίσουν το εσωτερικό της Κίνας.

Αυτοί που δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν το καλύτερό τους εαυτό για τον Χριστό μπορούν να φύγουν. Αυτοί που θέλουν να αντιμετωπίζονται μια ζωή σαν μωρά μπορούν να φύγουν. Αυτοί που δεν θέλουν ποτέ να νιώσουν άβολα μπορούν να φύγουν. Είναι οι αέναοι “λήπτες” που δεν δίνουν ποτέ τίποτα για τον Χριστό. Αν θέλουμε να έχουμε μια εκκλησία μαθητών, πρέπει να αφήσουμε τους “λήπτες” να φύγουν, ώστε να έχουμε νέους ανθρώπους που θέλουν να τα βάλουν με τους Μαδιανίτες του μαλακού νεο-ευαγγελικισμού, και να τον αλλάξουν. Πρέπει να ενθαρρύνουμε εκείνους που θέλουν να κάνουν τη ζωή τους να μετράει για τον Ιησού Χριστό. Και δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε εκείνους που θέλουν να τους αντιμετωπίζουμε σαν μωρά που δεν μεγαλώνουν ποτέ! Πρέπει να ενθαρρύνουμε εκείνους που θέλουν να γίνουν μαθητές του Ιησού, και πρέπει να αφήσουμε τους υπόλοιπους να πάνε σπίτια τους, όπως έκανε ο Γεδεών!

Παρακαλώ σταθείτε και ψάλλετε τον ύμνο υπ' αριθμόν 1 στο φυλλάδιό σας, “Του Χριστού στρατιώτες/Onward, Christian Soldiers”. Ψάλλετέ το!

Του Χριστού στρατιώτες προχωρείτ' εμπρός,
   Οδηγός μπροστά σας πάει ο σταυρός,
Μόνος αρχηγός μας είν' ο Ιησούς,
   Και μ' Αυτόν νικούμε όλους τους εχθρούς.
Του Χριστού στρατιώτες προχωρείτ' εμπρός,
   Οδηγός μπροστά σας πάει ο σταυρός.

Σαν στρατός βαδίζουν όλοι οι πιστοί,
   Όπου περπατήσαν άγιοι πολλοί,
Όλοι ενωμένοι σώμα του Χριστού,
   Όλοι λυτρωμένοι με τη χάρη Του.
Του Χριστού στρατιώτες προχωρείτ' εμπρός,
   Οδηγός μπροστά σας πάει ο σταυρός.

Θρόνους, δόξες, πλούτη σβήνουν οι καιροί,
   Μα η εκκλησία μένει ασάλευτη,
Ούτε πύλες Άδου είναι δυνατόν,
   Να την αποσπάσουν από τον Χριστό.
Του Χριστού στρατιώτες προχωρείτ' εμπρός,
   Οδηγός μπροστά σας πάει ο σταυρός.
(“Onward, Christian Soldiers” του Sabine Baring-Gould, 1834-1924).


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Νόα Σονγκ (Mr. Noah Song):
“Onward, Christian Soldiers” (του Sabine Baring-Gould, 1834-1924).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΔΕΩΝ!

GIDEON’S ARMY!

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Εἶπε Κύριος πρὸς τὸν Γεδεών, Πολὺς εἶναι ὁ λαὸς ὁ μετὰ σοῦ ὥστε νὰ παραδώσω τοὺς Μαδιανίτας εἰς τὴν χεῖρα αὐτοῦ, μήπως ὁ Ἰσραήλ καυχηθῇ ἐναντίον μου, λέγων, Ἡ χεὶρ μου μὲ ἔσωσε” (Κριτές ζ΄. 2).

I.    Πρώτον, η αποστασία, Κριτές ϛ΄. 12, 13.

II.   Δεύτερον, ο Θεός της Βίβλου είναι ακόμα ζωντανός!
Μαλαχίας γ΄. 6, Κριτές ζ΄. 1-3, Λουκάν η΄. 12,
Κριτές ζ΄. 4, 1, 6, 7, 12, Μάρκον η΄. 34.