Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΛΟΥΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!

WASHED IN CHRIST’S BLOOD!
(Greek)

Μήνυμα του Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ
που κηρύχθηκε από τον Αιδ. Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν
στο Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή πρωί, 3 Ιουνίου 2018
A sermon written by Dr. R. L. Hymers, Jr.
and preached by Rev. John Samuel Cagan
at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Morning, June 3, 2018

“Εἰς τὸν ἀγαπήσαντα ἡμᾶς καὶ λούσαντα ἡμᾶς ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν μὲ τὸ αἷμα αὑτοῦ” (Αποκάλυψη α΄. 5).


Το πρώτο μισό του εδαφίου είναι ο χαιρετισμός του Αποστόλου Ιωάννη, στον οποίον προσεύχεται για τους αναγνώστες του, στις επτά εκκλησίες, να έχουν χάρη και ειρήνη από τον Ιησού Χριστό, “ὅστις εἶναι ὁ μάρτυς ὁ πιστός, ὁ πρωτότοκος ἐκ τῶν νεκρῶν καὶ ὁ ἄρχων τῶν βασιλέων τῆς γῆς”. Αφού έκανε αυτή τη δήλωση για τον Χριστό, ο Ιωάννης είπε:

“Εἰς τὸν ἀγαπήσαντα ἡμᾶς καὶ λούσαντα ἡμᾶς ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν μὲ τὸ αἷμα αὑτοῦ” (Αποκάλυψη α΄. 5).

Το κείμενο μιλάει για τον Χριστό, τον “ἀγαπήσαντα ἡμᾶς καὶ λούσαντα ἡμᾶς” με το ίδιο Του το Αίμα. Στο όνομα της λογιότητας, οι σύγχρονοι κριτικοί κειμένου άλλαξαν το “λούσαντα” σε “λύσαντα”. Το έκαναν αυτό με βάση την αλλαγή ενός ελληνικού γράμματος στο μολυσμένο από τον Γνωστικισμό Σιναϊτικό κείμενο, στην ελληνική Καινή Διαθήκη των Νέστλι-Αλάντ (Nestle-Aland Greek New Testament). Αλλά το “λύσαντα” είναι από το υποδεέστερο αλεξανδρινό κείμενο, που είναι μολυσμένο από τον Γνωστικισμό. Οι Γνωστικοί θα είχαν φρικιάσει με την ιδέα κάποιου να “λούζεται” με αίμα! Έτσι, οι Αλεξανδρινοί με τις γνωστικιστικές ιδέες ξεφορτώθηκαν ένα ελληνικό γράμμα – για να το κάνουν “λύσαντα” αντί για “λούσαντα”.

Ο Δρ Τσαρλς Τζον Έλικοτ (Charles John Ellicott) (1829-1903) ήταν αγγλικανός μελετητής, καθηγητής της Καινής Διαθήκης στο Κέιμπριτζ, και πρόεδρος της επιτροπής μελετητών που μετέφρασαν την Αναθεωρημένη Έκδοση (Revised Version, RV) της Καινής Διαθήκης. Ο Δρ Έλικοτ ήταν ο συντάκτης των Σχολίων του Έλικοτ για ολόκληρη τη Βίβλο/Ellicott’s Commentary on the Whole Bible (Zondervan Publishing House). Τα σχόλια του Έλικοτ λένε σχετικά με το κείμενό μας:

Αντί για “μας έλουσε”, κάποια (χειρόγραφα) λένε “μας έλυσε”. Η διαφορά των δύο λέξεων είναι μόνο ένα γράμμα στα Ελληνικά. Ο γενικός τόνος σκέψης θα μας οδηγούσε στο να προτιμήσουμε το “έλουσε” ως τη σωστή λέξη. Σε μια σοβαρή περίσταση, την οποία ο Ιωάννης θα θυμόταν ξεκάθαρα, ο Κύριός μας είχε πει: “Ἐὰν δὲν σὲ νίψω, δὲν ἔχεις μέρος μετ᾿ ἐμοῦ”. Η σκέψη του “εξαγνιστικού αίματος”, τεταμένη από την ανάμνηση του νερού και του αίματος που ο ίδιος είχε δει να ρέει από τη διάτρητη πλευρά του Χριστού (Ιωάννην ιθ΄. 34), επαναλαμβανόταν συχνά στο μυαλό του, Αποκάλυψη ζ΄. 13, 14, Α΄ Ιωάννη α΄. 7, ε΄. 5-8 (Charles John Ellicott, M.A., D.D., Ellicott’s Commentary on the Whole Bible, Zondervan Publishing House, n.d., volume VIII, p. 535, σημείωση στην Αποκάλυψη α΄. 5).

Επίσης, στην Αποκάλυψη ζ΄. 14, μας λέει:

“Οὗτοι εἶναι οἱ ἐρχόμενοι ἐκ τῆς θλίψεως τῆς μεγάλης, καὶ ἔπλυναν τὰς στολὰς αὑτῶν καὶ ἐλεύκαναν αὐτὰς ἐν τῷ αἵματι τοῦ Ἀρνίου” (Αποκάλυψη ζ΄. 14).

Σ' αυτό το εδάφιο μας λέει ξεκάθαρα πως εκείνοι στον Ουρανό έχουν στολές που “ἔπλυναν” και “ἐλεύκαναν ἐν τῷ αἵματι τοῦ Ἀρνίου”. Δεδομένου ότι αυτό είναι το σαφές μήνυμα της Αποκάλυψης ζ΄. 14, θα πρέπει αυτό να ξεκαθαρίσει τη χρήση του “λούσαντα” στο κείμενό μας:

“Εἰς τὸν ἀγαπήσαντα ἡμᾶς καὶ λούσαντα ἡμᾶς ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν μὲ τὸ αἷμα αὑτοῦ” (Αποκάλυψη α΄. 5).

Ο Δρ Τζον Φ. Ουάλβορντ (Dr. John F. Walvoord) επεσήμανε πως η ελληνική λέξη “λούω” (πλένω) έχει ένα παραπάνω γράμμα από το “λύω” (λύνω). Ο Δρ Ουάλβορντ είπε πως μελετητές όπως ο Έλικοτ προτιμούν τη μεγαλύτερη λέξη (λούω) επειδή “είναι πιο εύκολο για έναν αντιγραφέα να παραμελήσει ένα γράμμα παρά να προσθέσει ένα γράμμα” (John F. Walvoord, Th.D., The Revelation of Jesus Christ, Moody Press, 1966, footnote 1, p 38). Αυτό είναι ισχυρό επιχείρημα υπέρ της μετάφρασης που χρησιμοποιούμε.

Ο εξηγητικός κανόνας του Λουθήρου της “αναλογίας της Γραφής” εξακολουθεί να ισχύει – ένα κομμάτι της Γραφής διαφωτίζει το άλλο, που μιλάει για το ίδιο θέμα – ειδικά όταν είναι στο ίδιο βιβλίο! Γι' αυτό κατεβάζουμε τα μάτια μας και γυρίζουμε τις πλάτες μας στους σύγχρονους γραμματείς που έχουν προσπαθήσει να πάρουν από εμάς εκείνη την ιερή, εμπνευσμένη ελληνική λέξη “λούω”. Δόξα τω Θεώ, κάθε αληθινός Χριστιανός μπορεί να φωνάξει “δόξα” στον Ιησού, “τὸν ἀγαπήσαντα ἡμᾶς καὶ λούσαντα ἡμᾶς ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν μὲ τὸ αἷμα αὑτοῦ”!

Τώρα υπάρχει λόγος που δίνω έμφαση σ' αυτό το θέμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για σας να “πλυθείτε” από τις αμαρτίες σας, και όχι απλά να “λυθείτε” απ' αυτές. Θα συναντήσετε τον Θεό πρόσωπο με πρόσωπο. Αν συναντήσετε τον Θεό στην κρίση, με αμαρτία στο λογαριασμό σας, θα έχετε τεράστιο πρόβλημα! Πρέπει να έχετε ένα εντελώς καθαρό μητρώο στην Τελική Κρίση, αλλιώς ο Θεός θα σας καταδικάσει στις αιώνιες φλόγες της Κόλασης (Αποκάλυψη κ΄. 11-15). Όταν ο Θεός εξετάσει τα αρχεία σας, να ελπίζετε να μην βρει καμιά αμαρτία που να καταγράφεται εκεί. Την Ημέρα της Κρίσης δεν θα είναι αρκετό οι αμαρτίες σας να είναι “λυμένες”. Ω, όχι! Για να σωθείτε από τα αιώνια βασανιστήρια της Κόλασης, πρέπει να πλυθείτε και να γίνετε λευκοί “ἐν τῷ αἵματι τοῦ Ἀρνίου” (Αποκάλυψη ζ΄. 14). Μας λέει στο έβδομο κεφάλαιο της Αποκάλυψης πως εκείνοι στον Ουρανό “ἔπλυναν τὰς στολὰς αὑτῶν καὶ ἐλεύκαναν αὐτὰς ἐν τῷ αἵματι τοῦ Ἀρνίου” (Αποκάλυψη ζ΄. 14). Απ' αυτό το εδάφιο γνωρίζουμε πως όλοι μας πρέπει να πλυθούμε στο Αίμα του Χριστού αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την Κόλαση και να είμαστε ασφαλείς στον Ουρανό. Γι' αυτό δίνω τόση μεγάλη έμφαση σ' αυτό το θέμα. Πρέπει να πλυθείτε, και να γίνετε καθαροί διαμέσου του Αίματος του Χριστού, αλλιώς θα πάτε στην Κόλαση για όλη την αιωνιότητα. Αυτοί οι φιλελεύθεροι και νεο-ευαγγελικοί “διδάσκαλοι της Βίβλου” μπορεί να νομίζουν ότι είναι εντάξει να λένε “λύσαντα” αντί για “λούσαντα”. Αλλά εμένα η δουλειά μου είναι να κηρύττω σε αμαρτωλούς σαν κι εσάς. Έχετε αμαρτίες στο λογαριασμό σας! Πρέπει να πλυθείτε και να γίνετε καθαροί, αλλιώς ο Θεός θα σας στείλει στην Κόλαση. Τι μπορεί να ξεπλύνει την αμαρτία σας; Μόνον το Αίμα του Ιησού!

“Εἰς τὸν ἀγαπήσαντα ἡμᾶς καὶ λούσαντα ἡμᾶς ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν μὲ τὸ αἷμα αὑτοῦ” (Αποκάλυψη α΄. 5).

Επιτρέψτε μου να σας πω, εδώ και τώρα, πως το Αίμα του Χριστού είναι εξαιρετικά σημαντικό! Το πού θα περάσετε την αιωνιότητα εξαρτάται από το Αίμα του Χριστού! Το αν ζείτε μια επιτυχημένη χριστιανική ζωή εξαρτάται από το Αίμα του Χριστού. Εδώ είναι μερικά σημαντικά σημεία σχετικά με το Αίμα.

I. Πρώτον, οι θυσίες αίματος υπήρχαν από την αρχή της δημιουργίας.

Όλοι οι αρχαίοι λαοί του κόσμου πίστευαν στις θυσίες αίματος. Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος αρχαίος πολιτισμός σε ολόκληρο τον κόσμο που να μην είχε θυσίες αίματος. Για παράδειγμα, οι Αζτέκοι στο αρχαίο Μεξικό έσφαξαν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους στους ειδωλολατρικούς βωμούς τους, για να κατευνάσουν τους ψεύτικους θεούς τους και τα είδωλά τους. Οι Μάγια έκαναν το ίδιο πράγμα. Όλες οι φυλές των νησιών του Ειρηνικού στην αρχαιότητα είχαν θυσίες αίματος. Το ίδιο και σχεδόν κάθε φυλή στην Αφρική. Οι αρχαίοι Κινέζοι έκαναν θυσίες αίματος στον μονοθεϊστικό Θεό τους, που λεγόταν Σανγκ Τι, σχεδόν 2.000 χρόνια προ Χριστού. Οι Κινέζοι ήξεραν για έναν Θεό, και για την ανάγκη θυσίας αίματος, στην αυγή της ιστορίας, στην αρχή της δημιουργίας! Οι αρχαιότεροι Κινέζοι έγραψαν για τον Θεό, και για τις θυσίες αίματος σ' Αυτόν, σε κομμάτια οστών και κελύφη χελωνών, τα οποία έχουν ανασκαφεί πρόσφατα. Αυτά τα αντικείμενα έχουν ηλικία πάνω από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Από πού προέκυψε αυτή η ιδέα; Παραδόθηκε από τη μία γενιά στην άλλη από τις πρώτες θυσίες του Αδάμ και των απογόνων του.

Ο Μωυσής έγραψε το Βιβλίο της Γένεσης στο ξεκίνημα της ιστορίας. Κατέγραψε το γεγονός ότι έπρεπε να σφαχτούν ζώα για να καλύψουν τους πρώτους γονείς μας όταν αμάρτησαν. Ο γιος τους, ο Άβελ, έφερε μια θυσία αίματος που ευχαρίστησε τον Θεό. Ο αδελφός του, ο Κάιν, έφερε μια θυσία χορταρικών που απορρίφθηκε. Ο Νώε έκανε θυσίες αίματος στον Θεό. Το ίδιο και ο Αβραάμ. Όλες αυτές οι θυσίες έγιναν πολύ πριν ειπωθεί στον εβραϊκό λαό να θυσιάσει ζώα στον Θεό. Όταν ήταν δούλοι στην Αίγυπτο, ο Θεός τούς είπε να θυσιάσουν αρνιά και να βάλουν το αίμα στους παραστάτες των θυρών τους. Ο Θεός είπε πως όταν έβλεπε εκείνο το αίμα θα τους προσπερνούσε, και δεν θα τους κατέκρινε για την αμαρτία τους. Έχουμε έναν ύμνο γι' αυτό,

Όταν δω το αίμα, όταν δω το αίμα,
   Όταν δω το αίμα, θα περάσω,
Θα περάσω από πάνω σας.
   (“When I See the Blood” του John Foote, 19ος αιώνας).

Αυτό είπε ο Θεός στους Εβραίους στη δουλεία, στην Αίγυπτο, στο πρώτο Πάσχα. Ο Θεός είπε στους Εβραίους εκείνο το βράδυ:

“Ὅταν ἴδω τὸ αἷμα, θέλω σᾶς παρατρέξει, καὶ ἡ πληγή δὲν θέλει εἶσθαι εἰς ἐσᾶς διὰ νὰ σᾶς ἐξολοθρεύσῃ, ὅταν πατάξω τὴν γῆν τῆς Αἰγύπτου” (Έξοδος ιβ΄. 13).

Ο εβραϊκός λαός συνέχισε να γιορτάζει συμβολικά τη θυσία αίματος του Πάσχα μέχρι και σήμερα. Το βράδυ πριν σταυρωθεί, ο Χριστός τροποποίησε την έννοια του Πάσχα όταν το άλλαξε και το έκανε το Δείπνο του Κυρίου. Κάποιες εκκλησίες το αποκαλούν Θεία Κοινωνία, αλλά κάθε Τριαδική εκκλησία το ασκεί. Η Βίβλος λέει:

“Καὶ ἐνῷ ἔτρωγον, λαβὼν ὁ Ἰησοῦς τὸν ἄρτον καὶ εὐλογήσας ἔκοψε καὶ ἔδιδεν εἰς τοὺς μαθητὰς καὶ εἶπε· Λάβετε, φάγετε· τοῦτο εἶναι τὸ σῶμά μου· καὶ λαβὼν τὸ ποτήριον καὶ εὐχαριστήσας, ἔδωκεν εἰς αὐτούς, λέγων· Πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες· διότι τοῦτο εἶναι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης, τὸ ὑπὲρ πολλῶν ἐκχυνόμενον εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν” (Ματθαίον κϛ΄. 26-28).

Βλέπετε, όλες οι θυσίες αίματος των ειδωλολατρών ήρθαν από μια αμυδρή μνήμη της ανάγκης του ανθρώπου να θυσιάζει στον Θεό. Και το Πάσχα της Παλαιάς Διαθήκης σηματοδοτούσε τη θυσία που θα έκανε ο Μεσσίας, ο Χριστός, επάνω στο Σταυρό. Και σήμερα, το Δείπνο του Κυρίου κοιτάει προς τα πίσω σ' αυτό που έκανε ο Χριστός για να μας σώσει σε εκείνον το σταυρό. Ο θάνατος του Χριστού στο Σταυρό, και η έκχυση του Αίματός Του εκεί, είναι το κεντρικό θρησκευτικό γεγονός ολόκληρης της ιστορίας του κόσμου!

“Εἰς τὸν ἀγαπήσαντα ἡμᾶς καὶ λούσαντα ἡμᾶς ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν μὲ τὸ αἷμα αὑτοῦ” (Αποκάλυψη α΄. 5).

Θα σας πω ακριβώς γιατί η εξιλέωση Αίματος του Χριστού στο Σταυρό είναι τόσο σημαντική. Αλλά πρώτα πρέπει να εξηγήσω κάτι άλλο.

II. Δεύτερον, ο Σατανάς μισεί το Αίμα του Χριστού.

Στο Βιβλίο της Αποκάλυψης διαβάζουμε,

“Κατερρίφθη (ο Σατανάς) ὁ κατήγορος τῶν ἀδελφῶν ἡμῶν, ὁ κατηγορῶν αὐτοὺς ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ ἡμῶν ἡμέραν καὶ νύκτα. Καὶ αὐτοὶ ἐνίκησαν αὐτὸν διὰ τὸ αἷμα τοῦ Ἀρνίου...” (Αποκάλυψη ιβ΄. 10-11).

Ο Σατανάς γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί κάποιος να τον νικήσει είναι διαμέσου του Αίματος του Αρνίου – δηλαδή του Αίματος του Χριστού, που είναι το Αρνίο του Θεού. Η Βίβλος λέει ότι ο Σατανάς είναι ανθρωποκτόνος. Θέλει να καταστρέψει όποιον μπορεί. Και αυτός είναι ο λόγος που μισεί το Αίμα του Χριστού. Ξέρει ότι αν κάποιος έχει το Αίμα του Χριστού, έχει νικηθεί. Ο αμαρτωλός υπερνικά τον Σατανά με το Αίμα του Χριστού. Ο Σατανάς δεν θέλει να συμβεί αυτό. Γι' αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να υποτιμήσει και να δυσφημίσει το Αίμα του Χριστού.

Στο τελευταίο μέρος του δέκατου ένατου αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Σατανάς κίνησε πολλούς κορυφαίους φιλελεύθερους θεολόγους να επιτεθούν στο Αίμα του Χριστού, άνδρες όπως τον Δρ Χάρι Έμερσον Φόσντικ (Dr. Harry Emerson Fosdick) και τον Δρ Νέλς Φερέ (Dr. Nels Ferre). Ο Δρ Φερέ είπε: “Το αίμα του Χριστού δεν έχει περισσότερη δύναμη από το αίμα μίας κότας”. Ο Δρ Φόσντικ αποκάλεσε την εξιλέωση Αίματος, “μια θρησκεία σφαγείων”. Άνθρωποι όπως αυτοί μίλησαν οργισμένα κατά του Αίματος του Χριστού – αφού τους ενέπνευσε ο Σατανάς να το κάνουν.

Αλλά, ξεκινώντας στο δεύτερο μέρος του εικοστού αιώνα, ο Σατανάς άρχισε να επιτίθεται κατά του Αίματος του Χριστού με διαφορετικό τρόπο. Έπεισε συντηρητικούς ευαγγελικούς άνδρες να υποτιμήσουν το Αίμα του Χριστού. Ο Δρ Τζ. Βέρνον Μαγκί (Dr. J. Vernon McGee), ο πιο γνωστός και αγαπημένος ραδιοφωνικός δάσκαλος της Βίβλου, άρχισε να παρατηρεί αυτή τη δαιμονική τάση. Στη σημείωσή του επάνω στο κείμενό μας στην Αποκάλυψη α΄. 5, ο Δρ Μαγκί είπε:

Δεν είμαι διατεθειμένος να μειώσω το αίμα του Χριστού όπως κάνουν σήμερα κάποιοι άνθρωποι. Μου αρέσει ακόμα ο ύμνος με αυτά τα λόγια,

Υπάρχει μια πηγή με αίμα
   Τραβηγμένο απ' τις φλέβες του Εμμανουήλ,
Και οι αμαρτωλοί βουτηγμένοι εκεί,
   Χάνουν όλες τις ένοχες βρωμιές τους.

(J. Vernon McGee, Th.D., Thru the Bible, Thomas Nelson Publishers, 1983, volume V, pp. 890, 891; σημείωμα στην Αποκάλυψη α΄. 5-6).

Είναι προφανές ότι ο Δρ Μαγκί αναφερόταν σε ανθρώπους που υποτιμούν το Αίμα του Χριστού, όπως ο Ρ. Μπ. Θάιμ (R.B. Thieme), ο Τζον Μακάρθουρ (John MacArthur) και ακόμη κι ο Τσαρλς Κ. Ράιρι (Charles C. Ryrie), ο οποίος σχετικά με την προσφορά του Κάιν, είπε: “Μια προσφορά χωρίς αίμα ήταν απολύτως κατάλληλη” (Charles C. Ryrie, Th.D., The Ryrie Study Bible, Moody Press, 1978; σημείωση στη Γένεση δ΄. 3). Δεν μπορούσα να πιστέψω τα μάτια μου όταν διάβασα εκείνη τη σημείωση από τον Δρ Ράιρι. Θεωρώ εξίσου περίεργο το γεγονός ότι ο Ουόρεν Ουίρσμπι (Warren Wiersbe) “συνεχάρη” τον Ράιρι για αυτό που είπε! (Warren W. Wiersbe, 50 People Every Christian Should Know, Baker Books, 2009, p. 207). Όλα αυτά μου φαίνονται σαν ένας ακόμη συμβιβασμός στις προκαταλήψεις του φιλελευθερισμού. Πρέπει να σταματήσουμε να αναζητάμε την έγκριση των φιλελεύθερων μελετητών – τελεία και παύλα!

Αυτοί οι άνθρωποι δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν την τεράστια σημασία του Αίματος του Σωτήρα! Πολλοί τούς έχουν ακολουθήσει και πλέον δεν επαινούν το Αίμα στο κήρυγμά τους. Για μένα αυτό είναι μια σοβαρή πλάνη των εσχάτων καιρών. Δεν θα εξαπατηθούμε αν έχουμε κατά νου ότι ο Σατανάς μισεί το Αίμα του Χριστού, και ότι είναι ψεύτης και πλάνος! Αμήν. Όλοι οι ποιμένες πρέπει συχνά να κηρύττουν επάνω στο τίμιο Αίμα του Χριστού! Εξάλλου, έτσι το αποκαλεί η Βίβλος,

“...τὸ τίμιο αἷμα τοῦ Χριστοῦ” (Α΄ Πέτρου α΄. 19).

III. Τρίτον, το Αίμα του Χριστού μάς λυτρώνει.

Ολόκληρο το κείμενο στην Α΄ Πέτρου λέει:

“Ἐξεύροντες ὅτι δὲν ἐλυτρώθητε ἀπὸ τῆς ματαίας πατροπαραδότου διαγωγῆς ὑμῶν διὰ φθαρτῶν, ἀργυρίου ἤ χρυσίου, ἀλλὰ διὰ τοῦ τιμίου αἵματος τοῦ Χριστοῦ, ὡς ἀμνοῦ ἀμώμου καὶ ἀσπίλου” (Α΄ Πέτρου α΄. 18-19).

Δεν είστε λυτρωμένοι με χρυσό. Ο Θεός δεν σας σώζει με ασήμι. Ο Θεός δεν σας σώζει σύμφωνα με το πόσα χρήματα δίνετε στην εκκλησία. Είμαστε λυτρωμένοι “διὰ τοῦ τιμίου αἵματος τοῦ Χριστοῦ”.

Λύτρωση σημαίνει να εξαγοράζεις κάποιον από τη δουλεία. Ο Ιησούς είπε ότι ήρθε “διὰ νὰ δώσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν” (Ματθαίον κ΄. 28). Δεν χρειαζόταν να το εξηγήσει επειδή τα δύο τρίτα των ανθρώπων στον κόσμο εκείνον τον καιρό ήταν δούλοι. Υπήρχαν δούλοι από κάθε φυλή, από την αρχαία Βρετανία, από την Ισπανία, από την Αφρική – από παντού. Κάθε εθνότητα του κόσμου σε κάποια φάση ήταν υποδουλωμένη. Οι Εβραίοι ήταν δούλοι στην Αίγυπτο για 400 χρόνια, όπως είπα πριν από λίγο.

Ο Απόστολος Πέτρος είπε ότι ο Χριστός σας εξαγοράζει από τη δουλεία με το ίδιο Του του Αίμα. Από τι σας εξαγοράζει; Από τη δουλεία της αμαρτίας. Εκατομμύριοι άνθρωποι στο Λος Άντζελες είναι δούλοι της αμαρτίας. Είναι εθισμένοι στα τσιγάρα – και δεν σταματάνε. Είναι εθισμένοι στην πορνογραφία, και δεν σταματάνε να παρακολουθούν. Εσείς είστε δούλοι στην αμαρτία! Αλλά η Βίβλος λέει ότι ο Χριστός μπορεί να σας ελευθερώσει. Μπορεί να σας λυτρώσει από την αμαρτία της ανυπότακτης, άπιστης καρδιάς σας. Αυτό νομίζω είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Ο Χριστός μπορεί να σας λυτρώσει από την πονηρή και άπιστη καρδιά σας! Υπάρχουν πολλά ακόμη, αλλά μου τελειώνει ο χρόνος! Ολόκληρη η σωτηρία σας εξαρτάται από το Αίμα του Χριστού! Το Αίμα του Χριστού μπορεί να σας λυτρώσει από κάθε αμαρτία! Ακούστε τον Ουίλιαμ Κάουπερ (William Cowper):

Από τότε, που με πίστη, είδα το ποτάμι
   Που πηγάζει από τις ρέουσες πληγές Σου,
Η λυτρωτική αγάπη ειναι το θέμα μου,
   Και θα είναι μέχρι να πεθάνω.

Υπάρχει μια πηγή με αίμα
   Τραβηγμένο απ' τις φλέβες του Εμμανουήλ,
Και οι αμαρτωλοί βουτηγμένοι εκεί,
   Χάνουν όλες τις ένοχες βρωμιές τους.
(“There Is a Fountain” του William Cowper, 1731-1800;
      με τη μελωδία του “Amazing Grace”).

Και η Φάνι Κρόσμπι (Fanny Crosby) είπε:

Λυτρωμένος, λυτρωμένος,
   Λυτρωμένος με το αίμα του Αρνίου.
Λυτρωμένος, λυτρωμένος,
   Είμαι παιδί Του και για πάντα θα είμαι.
(“Redeemed” της Fanny J. Crosby, 1820-1915).

IV. Τέταρτον, το Αίμα του Χριστού μπορεί να σας καθαρίσει από κάθε αμαρτία.

Μην ξεχνάτε ποιος είναι ο Ιησούς! Δεν είναι ο οποιοσδήποτε! Κανένας άλλος άνθρωπος που γνωρίζετε δεν έχει αίμα που μπορεί να σας καθαρίσει από την αμαρτία. Αλλά ο Ιησούς δεν είναι σαν τον κάθε άνθρωπο. Ω, όχι! Ο Ιησούς είναι ο αιώνιος Υιός του Θεού, το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, “Θεός ἀληθινός ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ”.

“Πάντα δι᾿ αὐτοῦ ἔγειναν, καὶ χωρὶς αὐτοῦ δὲν ἔγεινεν οὐδὲ ἕν, τὸ ὁποῖον ἔγεινεν” (Ιωάννην α΄. 3).

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός δημιούργησε ολόκληρο το σύμπαν πριν κατέβει από τον Ουρανό. Είναι εκείνος του οποίου το Αίμα μπορεί να σας καθαρίσει από την αμαρτία – και να σας κάνει καθαρούς ώστε να πάτε στον Ουρανό! Ο Απόστολος Ιωάννης είπε:

“Τὸ αἷμα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ Υἱοῦ αὐτοῦ καθαρίζει ἡμᾶς ἀπὸ πάσης ἁμαρτίας” (Α΄ Ιωάννη α΄. 7).

Το κείμενό μας λέει το ίδιο πράγμα,

“Εἰς τὸν ἀγαπήσαντα ἡμᾶς καὶ λούσαντα ἡμᾶς ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν μὲ τὸ αἷμα αὑτοῦ” (Αποκάλυψη α΄. 5).

Θα θέλατε να σας συμβεί αυτό; Θα θέλατε να σωθείτε από τα χέρια του Σατανά; Το Αίμα του Χριστού μπορεί να το κάνει αυτό! Θα θέλατε να λυτρωθείτε από την αμαρτία; Το Αίμα του Χριστού μπορεί να το κάνει αυτό! Θα θέλατε να καθαριστείτε από κάθε αμαρτία, ώστε να μπορείτε να πάτε στον Ουρανό και να χαρείτε μαζί μας εκεί; Το Αίμα του Χριστού μπορεί να το κάνει αυτό!

Αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε. Πριν το Αίμα του Χριστού κάνει αυτά τα πράγματα για σας, πρέπει να γυρίσετε την πλάτη στην αμαρτία σας. Πρώτον αυτό. Πρέπει να στραφείτε από τις αμαρτίες σας. Στη συνέχεια, δεύτερον, πρέπει να εμπιστευτείτε τον Ιησού. Ελάτε σ' Αυτόν με πίστη και εμπιστευτείτε Τον. Κάποιος θα πει: “Αυτό είναι όλο;” Ναι! Αυτό είναι όλο! Και το Αίμα Του θα καθαρίσει κάθε αμαρτία, και θα σας φέρει σε κοινωνία και χαρά με τον Θεό Πατέρα! Θα στραφείτε από την αμαρτία σας και θα εμπιστευτείτε τον Ιησού; Ακούστε καθώς ο Κος Γκρίφιθ (Mr. Griffith) ψάλλει ξανά μια στροφή από το σόλο του. Μην το ψάλλετε πολύ γρήγορα, κύριε Γκρίφιθ.

Ούτε ασήμι ούτε χρυσό απόκτησε τη λύτρωσή μου,
   Ούτε τα πλούτη της γης μπορούσαν να σώσουν την καημένη μου ψυχή.
Το αίμα του σταυρού είναι το μόνο μου θεμέλιο,
   Ο θάνατος του Σωτήρα μου με κάνει τώρα υγιή.
Είμαι λυτρωμένος, αλλά όχι με ασήμι,
   Είμαι αγορασμένος, αλλά όχι με χρυσό.
Αγορασμένος με τιμή, το αίμα του Ιησού,
   Πολύτιμη τιμή αγάπης ανείπωτης.
(“Nor Silver, Nor Gold” του Dr. James M. Gray, 1851-1935).

Αν θα θέλατε να μιλήσετε μαζί μας για να εμπιστευτείτε τον Ιησού, ενώ οι άλλοι πηγαίνουν επάνω για φαγητό, ελάτε και καθίστε στις δύο πρώτες σειρές. Αμήν.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Nor Silver Nor Gold”
(του Dr. James M. Gray, 1851-1935).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΛΟΥΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!

WASHED IN CHRIST’S BLOOD!

Μήνυμα του Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ
που κηρύχθηκε από τον Αιδ. Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν

“Εἰς τὸν ἀγαπήσαντα ἡμᾶς καὶ λούσαντα ἡμᾶς ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν μὲ τὸ αἷμα αὑτοῦ” (Αποκάλυψη α΄. 5).

(Αποκάλυψη ζ΄. 14)

I.   Πρώτον, οι θυσίες αίματος υπήρχαν από την αρχή της δημιουργίας, Έξοδος ιβ΄. 13, Ματθαίον κϛ΄. 26-28.

II.  Δεύτερον, ο Σατανάς μισεί το Αίμα του Χριστού,
Αποκάλυψη ιβ΄. 10-11, Α΄ Πέτρου α΄. 19.

III. Τρίτον, το Αίμα του Χριστού μάς λυτρώνει,
Α΄ Πέτρου α΄. 18, 19, Ματθαίον κ΄. 28.

IV. Τέταρτον, το Αίμα του Χριστού μπορεί να σας καθαρίσει από
κάθε αμαρτία, Ιωάννην α΄. 3, Α΄ Ιωάννη α΄. 7.