Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

THE PREACHING OF THE CROSS
(Greek)

Μήνυμα του Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ
που κηρύχθηκε από τον Αιδ. Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν
στο Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή πρωί, 27 Μαΐου 2018
A sermon written by Dr. R. L. Hymers, Jr.
and preached by Rev. John Samuel Cagan
at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Morning, May 27, 2018

“Διότι ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ εἰς μὲν τοὺς ἀπολλυμένους εἶναι μωρία, εἰς ἡμᾶς δὲ τοὺς σωζομένους εἶναι δύναμις Θεοῦ”
     (Α΄ Κορινθίους α΄. 18).


Ο ποιμένας μας, ο Δρ Χάιμερς, κηρύττει εδώ και εξήντα χρόνια. Έχει κηρύξει χιλιάδες μηνύματα. Έγραψε το μήνυμα που κηρύττω αυτήν τη στιγμή. Εκατοντάδες γραπτά μηνύματά του βρίσκονται στον ιστοτόπο μας, λέξη προς λέξη. Μεταφράζονται σε 38 γλώσσες. Τα βιντεοσκοπημένα και γραπτά μηνύματα καταφτάνουν σε 221 χώρες του κόσμου. Ποιμένες σε ολόκληρο τον κόσμο κηρύττουν τα μηνύματά του. Ο Δρ Χάιμερς είναι εξαιρετικός ιεροκήρυκας! Και όμως, με όλη του την εμπειρία, του είναι δύσκολο να αποφασίσει τι να κηρύξει.

“Γιατί είναι τόσο δύσκολο;” μπορεί να ρωτήσετε. Θα σας πω γιατί. Θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εκκλησία μας την Κυριακή το πρωί που δεν θα είναι αληθινοί Χριστιανοί. Κάποιοι θα έχουν βουδιστικό υπόβαθρο. Άλλοι θα έχουν καθολικό ή νέο-ευαγγελικό υπόβαθρο, κατ' όνομα Χριστιανοί, Χριστιανοί μόνο στο όνομα. Κάποιοι δεν θα έχουν κανένα αληθινό θρησκευτικό υπόβαθρο. Άλλοι θα είναι μη-σωσμένοι άνθρωποι της εκκλησίας μας, που γνωρίζουν πολλά για τη Βίβλο, αλλά που δεν έχουν βιώσει ποτέ τη νέα γέννηση. Όλοι θα έχουν ένα κοινό πράγμα. Δεν θα έχουν μεταστραφεί πραγματικά στον Ιησού Χριστό.

Την Κυριακή το πρωί το κήρυγμα είναι περίπου μία ώρα μόνο ή λιγότερο. Σε αυτή τη σύντομη ώρα, το κήρυγμα πρέπει να λέει κάτι που να αλλάζει όλα όσα πιστεύατε για τη θρησκεία, και να δείχνει ότι ο πραγματικός ο Χριστιανισμός είναι αληθινός, όχι μόνο κάποια αλήθεια, αλλά η αλήθεια – η μόνη αλήθεια. Το κήρυγμα πρέπει να σας κάνει να συμφωνείτε μ' αυτό και να σας αλλάξει ολόκληρο τον τρόπο σκέψης, και να προσπαθήσει να σας πείσει να εγκαταλείψετε τις ψεύτικες ιδέες σας, να νιώσετε το βάρος της αμαρτίας σας, και να παραδώσετε ολόκληρη τη ζωή σας στον Ιησού Χριστό. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα που μας έχει ανατεθεί! Και υπάρχει περίπου μία ώρα μόνο για να το κάνουμε! Αυτό που πρόκειται να κηρύξω μπορεί να σας φαίνεται σαν ένα απλό κήρυγμα του Ευαγγελίου, αλλά έχει προηγηθεί πολλή σκέψη και προσευχή.

Το κείμενό μας είναι ένα μόνο εδάφιο της Γραφής. Τώρα προσεύχομαι πως τα λίγα λόγια που θα πω επάνω σ' αυτό θα σας βοηθήσουν· προσεύχομαι τουλάχιστον να θυμάστε λίγα απ' αυτά που θα πω όταν γυρίσετε στο σπίτι σας σήμερα, ότι τουλάχιστον, οι ιδέες που θα δώσω θα σας κάνουν να σκεφτείτε τον Κύριο Ιησού Χριστό, και το τι έχει κάνει για τη σωτηρία της αιώνιας ψυχής σας. Εδώ λοιπόν, είναι το κείμενο, στην Α΄ Κορινθίους α΄. 18. Ακούστε καθώς το διαβάζω.

“Διότι ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ εἰς μὲν τοὺς ἀπολλυμένους εἶναι μωρία, εἰς ἡμᾶς δὲ τοὺς σωζομένους εἶναι δύναμις Θεοῦ” (Α' Κορινθίους α΄. 18).

Αυτό το μήνυμα θα έχει τρία βασικά σημεία: (1) ο ίδιος ο λόγος του σταυρού· (2) η μωρία του λόγου του σταυρού σ' αυτούς που χάνονται· και (3) ο λόγος του σταυρού από μόνος του δεν αρκεί για να έχουμε μια ισχυρή εκκλησία.

I. Πρώτον, ο ίδιος ο λόγος του σταυρού.

Τι εννοεί ο Απόστολος Παύλος με τις λέξεις: “ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ”; Ο όρος “ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ” έχει ένα βασικό θέμα. Σημαίνει πως υπάρχει μόνο μία αλήθεια που παρουσιάζεται σ' αυτές τις λέξεις. Αναφέρονται στο ένα και μοναδικό αληθινό Ευαγγέλιο. Υπάρχει ένα Ευαγγέλιο, όπως υπάρχει μόνο ένας Θεός. Και υπάρχει μόνο ένας Σωτήρας – ο Ιησούς Χριστός. Δεν πιστεύουμε τη μεταμοντέρνα ιδέα ότι “ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ” μπορεί να ισχύει για μένα αλλά όχι για σένα. Ο μεταμοντερνιστής μπορεί να πει: “Αυτή είναι η αλήθεια σου. Είναι αλήθεια για σένα. Αλλά δεν είναι η δική μου αλήθεια.” Εγώ λέω πως αυτό το πράγμα είναι μεταμοντέρνες ασυναρτησίες. Όταν η Βίβλος μιλάει για το σταυρό, μιλάει για μια αντικειμενική αλήθεια – μια αλήθεια με την οποία πρέπει να έρθει αντιμέτωπος κάθε άνθρωπος. Μια αλήθεια που παραμένει αληθής είτε την πιστεύετε είτε όχι. Αφού ο Θεός μίλησε για αυτή στην Αγία Γραφή, είναι αλήθεια είτε πιστεύετε ότι είναι αλήθεια είτε όχι. Είναι μια αντικειμενική αλήθεια, που σημαίνει ότι είναι αλήθεια ακόμη κι αν το μυαλό σας δεν κατανοεί τη σημασία της.

Επίσης, “ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ” είναι θεμελιωμένος, όχι μόνο σε αυτό που λέει η Βίβλος, αλλά και στα ιστορικά γεγονότα – το γεγονός ότι ο Ιησούς Χριστός υπέφερε βαθιά για την αμαρτία σας, ότι πέρασε μεγάλη αγωνία και πόνο στον κήπο της Γεθσημανής, όταν οι αμαρτίες σας τοποθετήθηκαν στο σώμα Του. Πέρασε φρικτά βασανιστήρια όταν Τον χτύπησαν σχεδόν μέχρι θανάτου στην αυλή του Πιλάτου. Στη συνέχεια Τον έσυραν στο Γολγοθά, όπου έβαλαν καρφιά στα χέρια και στα πόδια Του, όπου σήκωσαν το σταυρό, και Τον άφησαν να κρέμεται εκεί, αιμορραγώντας και πεθαίνοντας για να πληρώσει την ποινή για την αμαρτία σας, για να μπορέσετε να σωθείτε, όχι μόνο να συγχωρεθείτε για την αμαρτία σας, αλλά και για να δικαιωθείτε διαμέσου του θανάτου Του, δηλαδή, να λογαριαστείτε αναμάρτητοι διαμέσου μιας απλής πράξης πίστης σ' Αυτόν.

“Ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ” είναι ο λόγος που σας δείχνει ότι είστε

“νεκροὶ εἰς τὰ ἁμαρτήματα” (Κολοσσαείς β΄. 13),

και ότι μόνο ο αντικαταστατικός θάνατος του Χριστού στη θέση σας, μπορεί να πληρώσει αναπληρωματικά για τις αμαρτίες σας, να ακυρώσει τις αμαρτίες σας, και να σας δώσει νέα ζωή διαμέσου της ανάστασης του Χριστού από τους νεκρούς.

“Ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ” δείχνει ότι δεν κερδίζετε τη σωτηρία με καλές πράξεις ή με το να έρχεστε περιστασιακά στην εκκλησία. Όχι! Όχι! Ο λόγος του σταυρού δείχνει την αλήθεια πως όλα τα καλά πράγματα που κάνετε δεν έχουν να κάνουν τίποτα με τη σωτηρία σας. “Ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ” απομακρύνει όλα τα υποτιθέμενα “καλά” πράγματα που κάνετε – και λέει πως το μόνο πράγμα που μπορεί να σας σώσει είναι αυτό που έκανε ο Ιησούς επάνω στον σταυρό, καθώς έκανε πλήρη εξιλέωση για την αμαρτία σας αναπληρωματικά – ένας άνθρωπος, ο Χριστός (ο Θεάνθρωπος) πεθαίνει για να πληρώσει για τις αμαρτίες σας, χωρίς προσθήκες καλών πράξεων που έχετε κάνει, ή “αποφάσεων” που έχετε πάρει.

Δεν αμφιβάλλω ούτε για ένα λεπτό ότι έχετε κάνει κάποια καλά πράγματα. Απλά λέω πως αυτά τα καλά πράγματα δεν θα σας σώσουν! Η σωτηρία έρχεται μέσω του θανάτου του Ιησού, του μονογενή Υιού του Θεού, του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδας, που πήρε τις αμαρτίες σας επάνω στον εαυτό Του και πλήρωσε γι' αυτές όταν καρφώθηκε στο Σταυρό. Ο Απόστολος Παύλος τα έκανε όλα αυτά ξεκάθαρα όταν είπε:

“Ἀλλ᾿ ὁ Θεὸς δεικνύει τὴν ἑαυτοῦ ἀγάπην εἰς ἡμᾶς, διότι ἐνῷ ἡμεῖς ἤμεθα ἔτι ἁμαρτωλοί, ὁ Χριστὸς ἀπέθανεν ὑπὲρ ἡμῶν. Πολλῷ μᾶλλον λοιπὸν ἀφοῦ ἐδικαιώθημεν τώρα διὰ τοῦ αἵματος αὑτοῦ, θέλομεν σωθῆ ἀπὸ τῆς ὀργῆς δι᾿ αὐτοῦ” (Ρωμαίους ε΄. 8-9).

Ο Θεός σάς αγάπησε ενώ ήσασταν ακόμη αμαρτωλοί. Ο Χριστός πέθανε για να πληρώσει την ποινή για τις αμαρτίες σας ενώ ήσασταν ακόμη αμαρτωλοί. Και μπορείτε να δικαιωθείτε διαμέσου του Αίματός Του, αν και είστε αμαρτωλοί.

Κύριε Ιησού, αυτό το πράγμα σού ζητώ ταπεινά,
   Περιμένω, ευλογητέ Κύριε, στα σταυρωμένα πόδια Σου.
Με πίστη, για τον καθαρισμό μου, βλέπω το Αίμα να χύνεται,
   Τώρα πλύνε με, και θα γίνω λευκότερος κι απ' το χιόνι.
Λευκότερος κι απ' το χιόνι, ναι, λευκότερος κι απ' το χιόνι.
   Τώρα πλύνε με, και θα γίνω λευκότερος κι απ' το χιόνι.
(“Whiter Than Snow” του James Nicholson, 1828-1896).

Ακούω τη φωνή που με καλεί Χριστέ,
   Στο θείο αίμα ν' αγνισθώ που έχυσες για με.
Θείε Λυτρωτή έρχομαι σε Σε,
   Δέξου και καθάρισε και μένα, ω Χριστέ.
   (“Ακούω τη φωνή/I Am Coming, Lord” του Lewis Hartsough, 1828-1919).

Αυτός είναι ο λόγος του σταυρού!

“Διότι ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ εἰς μὲν τοὺς ἀπολλυμένους εἶναι μωρία, εἰς ἡμᾶς δὲ τοὺς σωζομένους εἶναι δύναμις Θεοῦ” (Α' Κορινθίους α΄. 18).

Αλλά υπάρχει κι άλλη ιδέα στο κείμενό μας.

II. Δεύτερον, η μωρία του λόγου του σταυρού σ' αυτούς που χάνονται.

Παρακαλώ ακούστε αυτά τα λόγια,

“Διότι ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ εἰς μὲν τοὺς ἀπολλυμένους εἶναι μωρία.”

Ακούστε ξανά αυτό το κείμενο.

“Διότι ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ εἰς μὲν τοὺς ἀπολλυμένους εἶναι μωρία…” (Α΄ Κορινθίους α΄. 18).

Η λέξη “μωρία” σημαίνει “χαζομάρα”, “ανοησία”. Το κήρυγμα που λέει πως πρέπει να σωθείτε από την αμαρτία μέσω του θανάτου του Χριστού είναι απλά “χαζομάρα” στο νου που δεν έχει μεταστραφεί.

Αυτοί που χάνονται δεν βλέπουν καμία αξία στο κήρυγμα του αναπληρωματικού θανάτου του Χριστού για την πληρωμή της αμαρτίας τους. Ο λόγος που το θεωρούν ανόητο είναι επειδή δεν βλέπουν καμία αξία σε αυτό. Εκεί είναι που χρειαζόμαστε το Άγιο Πνεύμα. Ο Ιησούς είπε:

“Ἐλθὼν ἐκεῖνος θέλει ἐλέγξει τὸν κόσμον περὶ ἁμαρτίας…” (Ιωάννην ιϛ΄. 8).

Το Άγιο Πνεύμα πρέπει να κατακρίνει έναν άνθρωπο, να τον πείσει για την αμαρτία, αλλιώς δεν θα δει την αξία του θανάτου του Χριστού επάνω στο σταυρό. Αν ένας άνθρωπος δεν έχει πεισθεί ακόμα από το Άγιο Πνεύμα σχετικά με την αμαρτία, θα θεωρεί το κήρυγμα του σταυρού μόνο ως κάτι το ανόητο. Η αρχαία ελληνική λέξη “μωρία” προέρχεται από τη λέξη “μωρός”, από την οποία έχουμε την αγγλική λέξη “moron” (βλάκας). Ο λόγος του σταυρού μοιάζει με λόγια ενός βλάκα, ενός χαζού, μέχρι να πεισθείτε στην καρδιά σας, από το Πνεύμα του Θεού, ότι είστε χαμένοι αμαρτωλοί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον δεν μπορείτε να “μάθετε” να είστε αληθινοί Χριστιανοί. Η σωτηρία δεν έρχεται με την εκμάθηση ανθρώπινης σοφίας. Ο Απόστολος Παύλος το έκανε αυτό σαφές στο εδάφιο είκοσι ένα, όταν είπε:

“Ὁ κόσμος δὲν ἐγνώρισε τὸν Θεὸν διὰ τῆς σοφίας” (Α΄ Κορινθίους α΄. 21).

Η σωτηρία δεν έρχεται με την εκμάθηση ανθρώπινης σοφίας οποιουδήποτε είδους. Πρέπει να υπάρξει επιφώτηση στην καρδιά, που να σας δείχνει ότι είστε απελπισμένοι αμαρτωλοί. Μέχρι να συμβεί αυτό, το κήρυγμα που σας λέει ότι η μόνη λύση στο πρόβλημά σας είναι η σταύρωση του Χριστού, μοιάζει με ανούσια λόγια ενός βλάκα. Αν δεν νιώθετε μέσα σας ότι το πρόβλημά σας είναι η αμαρτία, τότε δεν θα δείτε ποτέ τη σημασία του θανάτου του Χριστού επάνω στο σταυρό. Η Βίβλος λέει:

“Ὁ Χριστὸς ἀπέθανε διὰ τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν”(Α΄ Κορινθίους ιε΄. 3).

Πέθανε στη θέση μας, για να πληρώσει την ποινή για τις αμαρτίες μας. Η Βίβλος λέει:

“Τὸ αἷμα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ Υἱοῦ αὐτοῦ καθαρίζει ἡμᾶς ἀπὸ πάσης ἁμαρτίας” (Α΄ Ιωάννη α΄. 7).

Αλλά αυτό θα σας φανεί στην καλύτερη περίπτωση σαν μια ενδιαφέρουσα θεωρία, και σαν ανοησίες στους υπόλοιπους, μέχρι να ανοίξουν τα μάτια σας από το Πνεύμα του Θεού για να δείτε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σωθείτε από την κατάρα της αμαρτίας. Μόνο όταν έχετε πεισθεί για την αβοήθητη αμαρτωλή σας κατάσταση θα είστε σε θέση να ψάλλετε από την καρδιά σας,

Εγώ δεν έχω τίποτα καλό
   Ώστε να απαιτήσω τη χάρη Σου,
Θα καθαρίσω τα ιμάτιά μου
   Με το αίμα του Αμνού του Γολγοθά.
Ο Ιησούς πλήρωσε τα πάντα, τα πάντα σ' Αυτόν χρωστώ,
   Η αμαρτία είχε αφήσει πορφυρό σημάδι,
Αυτός την έκανε άσπρη σαν χιόνι.
   (“Jesus Paid It All” της Elvina M. Hall, 1820-1899).

Αλλά ο λόγος του σταυρού από μόνος του δεν θα μας δώσει μια ισχυρή εκκλησία. Αυτό με φέρνει στο τελευταίο σημείο.

III. Τρίτον, ο λόγος του σταυρού από μόνος του δεν αρκεί για να έχουμε μια ισχυρή εκκλησία.

Ο λόγος του σταυρού είναι απαραίτητος για να σωθείτε. Στο σταυρό πέθανε ο Χριστός και έχυσε το Αίμα Του για να σας σώσει από την αμαρτία σας. Αλλά το κήρυγμα του σταυρού από μόνο του δεν θα μας δώσει μια ισχυρή εκκλησία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο Χριστός έδωσε στις εκκλησίες ποιμένες. Η Βίβλος λέει ότι ο Χριστός “ἔδωκεν ἄλλους... δὲ ποιμένας” (Εφεσίους δ΄. 11). Η αρχαία λέξη που μεταφράζεται “ποιμένας” είναι ποιμήν. Σημαίνει “βοσκός”. Ο Ιησούς έδωσε σε κάποιους άνδρες το χάρισμα να είναι ποιμένες, βοσκοί, της τοπικής τους εκκλησίας. Και ο ποιμένας είναι χαρισμά προς την εκκλησία. Οι άνθρωποι της εκκλησίας είναι τα πρόβατα, το κοπάδι. Ο ποιμένας είναι ο βοσκός της εκκλησίας. Φροντίζει τα πρόβατα. Προστατεύει τα πρόβατα. Τα καθοδηγεί και φροντίζει να μην περιπλανιούνται. Αυτό κάνει ο βοσκός.

Μια άλλη ελληνική λέξη για τον “ποιμένα” είναι ο επίσκοπος. Η λέξη σημαίνει “επιτηρητής”. Η Βίβλος λέει: “Ἐὰν τις ὀρέγηται ἐπισκοπήν (έργο του επισκόπου, επιτηρητή, ποιμένα), καλὸν ἔργον ἐπιθυμεῖ” (Α΄ Τιμόθεον γ΄. 1). Ο ποιμένας επιβλέπει την εκκλησία. Την επιτηρεί. Κυριολεκτικά την κοιτάζει από επάνω. Παρακολουθεί την εκκλησία. Προσεύχεται και σκέφτεται για την εκκλησία. Βλέπει πώς είναι η εκκλησία. Βλέπει ποια είναι τα προβλήματα. Ο ποιμένας βλέπει την εκκλησία με τρόπο που οι άλλοι δεν τη βλέπουν. Με την καθοδήγηση του Θεού, βλέπει τι πρέπει να γίνει. Ο ποιμένας εποπτεύει – επιτηρεί – τους ανθρώπους της εκκλησίας. Βλέπει πώς τα πάνε. Βλέπει τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους. Και με την καθοδήγηση του Θεού, τους βοηθάει να προοδεύσουν στη χριστιανική τους ζωή.

Χωρίς χαρισματικό ποιμένα, η εκκλησία δεν θα πετύχει. Μπορεί να έχει ένα σωρό δραστηριότητες. Μπορούμε να έχουμε συναθροίσεις. Μπορούμε να φέρνουμε επισκέπτες την Κυριακή. Μπορούμε να σας δίνουμε φυλλάδιο με ύμνους και ανακοινώσεις. Μπορούμε να σας δίνουμε γεύμα. Μπορούμε να έχουμε καλό κήρυγμα – το κήρυγμα του σταυρού – και το κάνουμε. Αλλά ο λόγος του σταυρού από μόνος του δεν θα μας δώσει μια ισχυρή εκκλησία.

Αλλά γιατί έδωσε ο Θεός ποιμένες στην εκκλησία; Γιατί αναφέρεται το χάρισμα του ποιμένα ως ένα από τα πνευματικά χαρίσματα; Αν το κήρυγμα από μόνο του παρήγαγε μια ισχυρή εκκλησία, γιατί ο Κύριός μας δεν έδωσε μόνο “εὐαγγελιστάς”, χωρίς να χρειάζονται οι ποιμένες; Ο Χριστός ήξερε πως το κήρυγμα του σταυρού από μόνο του δεν ήταν αρκετό για μια ισχυρή εκκλησία. Η εκκλησία χρειάζεται ποιμένα, και γι' αυτό “ἔδωκεν ἄλλους... δὲ ποιμένας”.

Χωρίς ποιμένα, η εκκλησία θα αποτύχει, ακόμα κι αν το κήρυγμα είναι καλό. Θα εξασθενίσει. Θα έχει πρόβλημα. Στο τέλος θα πεθάνει. Χωρίς ποιμένα, οι άνθρωποι της εκκλησίας θα ξανακυλήσουν. Θα ψυχρανθούν. Μπορεί να κάνουν μεγάλα λάθη στη ζωή τους. Θα μπουν σε μπελάδες. Γιατί;

Πρώτον, επειδή υπάρχει Διάβολος. Η Βίβλος λέει ότι “ὡς λέων ὠρυόμενος περιέρχεται ζητῶν τίνα νὰ καταπίῃ” (Α΄ Πέτρου ε΄. 8). Ποιον θα καταπιεί; Τα πρόβατα! Αλλά ο Διάβολος δεν θέλει να τον σκέφτεστε. Θέλει να σας αρπάξει και να σας φάει – και εσείς δεν θα καταλάβετε καν ότι ήταν ο Διάβολος που το έκανε! Ο Διάβολος και οι δαίμονές του είναι εκεί έξω – είτε το θυμόσαστε, είτε όχι.

Δεύτερον, επειδή όλοι οι άνθρωποι είναι αμαρτωλοί. Επειδή ο Αδάμ δεν υπάκουσε τον Θεό, όλοι μας γεννιόμαστε με αμαρτωλή φύση. Η Βίβλος λέει: “Διὰ τῆς παρακοῆς τοῦ ἑνὸς ἀνθρώπου (του Αδάμ) οἱ πολλοὶ κατεστάθησαν ἁμαρτωλοί” (Ρωμαίους ε΄. 19). Όλοι – ακόμα και οι Χριστιανοί – έχουν αυτήν την αμαρτωλή φύση. Από τη φύση μας αμαρτάνουμε. Από τη φύση μας κάνουμε λάθη. Ο νόμος του Μέρφι (Murphy's Law) λέει: “Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά”. Τα πράγματα δεν βελτιώνονται από μόνα τους. Μπορούν να πάνε στραβά, μπορούν να πάρουν την κατηφόρα, πολύ εύκολα. Και το κάνουν. Οι άνθρωποι δεν γίνονται από τη φύση τους ισχυροί Χριστιανοί. Μπορούν να ξανακυλήσουν. Μπορούν να ψυχρανθούν. Μπορούν να κάνουν λάθη. Και τα κάνουν. Δεν χρειάζεται να δυσκολευτείτε για να συμβούν αυτά τα πράγματα. Συμβαίνει από μόνα τους. Οι εκκλησίες δεν γίνονται ισχυρές από μόνες τους. Μπορούν να γίνουν αδύναμες. Μπορούν να μπουν σε μπελάδες. Είναι πολύ εύκολο. Δεν χρειάζεται να δυσκολευτείτε για να συμβεί αυτό. Αυτό θα συμβεί από μόνο του! Και όντως συμβαίνει. Γι' αυτό η εκκλησία χρειάζεται ποιμένα. Ο Χριστός “ἔδωκεν ἄλλους... δὲ ποιμένας”. Δόξα τω Θεώ που το έκανε!

Ο ποιμένας της εκκλησίας μας είναι ο Δρ Χάιμερς. Βρίσκεται στη διακονία εδώ και εξήντα χρόνια. Ο Θεός τον έχει χρησιμοποιήσει για να φέρει εκατοντάδες ανθρώπους στον Χριστό. Έχει συμβουλέψει ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια. Έχει φροντίσει ανθρώπους. Τους έχει βοηθήσει. Ο Δρ Χάιμερς ξεκίνησε δύο εκκλησίες. Καθοδήγησε την εκκλησία μας διαμέσου δυσκολιών και παθημάτων. Καθοδήγησε την εκκλησία μας διαμέσου ενός φρικτού σχίσματος. Ο Θεός τον χρησιμοποίησε για να χτίσει την εκκλησία μας, να μας φροντίσει, να μας προστατεύσει, να μας κρατήσει. Ο Δρ Χάιμερς δεν είναι μόνο ποιμένας. Είναι εξαιρετικός ποιμένας! Ευχαριστώ τον Θεό για τον ποιμένα μας, τον Δρ Χάιμερς!

Εσείς τι θα κάνετε; Δεν είστε ο ποιμένας. Αλλά μπορείτε να τον βοηθήσετε. Μπορείτε να του μιλήσετε όταν βλέπετε κάτι που μπορεί να είναι λάθος. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους διακόνους και τους ηγούμενους της εκκλησίας μας. Είστε εδώ για να βοηθήσετε τον ποιμένα. Αν βλέπετε προβλήματα, μην τα αφήνετε. Μην υποθέτετε ότι ο ποιμένας τα ξέρει. Αν δείτε ή ακούσετε κάτι που μπορεί να είναι λάθος, πείτε το στον ποιμένα.

Κάποιοι από εσάς δεν είστε καν Χριστιανοί. Δεν έχετε εμπιστευτεί τον Ιησού. Η αμαρτία σας δεν έχει πλυθεί από το Αίμα Του. Τι γίνεται με εσάς; Πρέπει να σωθείτε διαμέσου του Χριστού. Πέθανε επάνω στο Σταυρό για να πληρώσει για την αμαρτία σας. Έχυσε το Αίμα Του για να ξεπλύνει την αμαρτία σας. Αναστήθηκε από τους νεκρούς για να σας δώσει ζωή. Αν θέλετε να μιλήσετε μαζί μας για την εμπιστοσύνη στον Ιησού, καθώς οι άλλοι θα πηγαίνουν επάνω για φαγητό, ελάτε και καθίστε στις δύο πρώτες σειρές. Αμήν.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Saved by the Blood of the Crucified One”
(του S. J. Henderson, 1902).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

THE PREACHING OF THE CROSS

Μήνυμα του Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ
που κηρύχθηκε από τον Αιδ. Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν

“Διότι ὁ λόγος τοῦ σταυροῦ εἰς μὲν τοὺς ἀπολλυμένους εἶναι μωρία, εἰς ἡμᾶς δὲ τοὺς σωζομένους εἶναι δύναμις Θεοῦ”
     (Α΄ Κορινθίους α΄. 18).

I.   Πρώτον, ο ίδιος ο λόγος του σταυρού,
Α΄ Κορινθίους α΄. 18α, Κολοσσαείς β΄. 13, Ρωμαίους ε΄. 8-9.

II.  Δεύτερον, η μωρία του λόγου του σταυρού σ' αυτούς
που χάνονται, Α΄ Κορινθίους α΄. 18β, Ιωάννην ιϛ΄. 8,
Α΄ Κορινθίους α΄. 21, ιε΄. 3, Α΄ Ιωάννη α΄. 7.

III. Τρίτον, ο λόγος του σταυρού από μόνος του δεν αρκεί για
να έχουμε μια ισχυρή εκκλησία, Εφεσίους δ΄. 11,
Α΄ Τιμόθεον γ΄. 1, Α΄ Πέτρου ε΄. 8, Ρωμαίους ε΄. 19.