Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

THREE PROOFS OF CHRIST’S RESURRECTION
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 1 Απριλίου 2018
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Evening, April 1, 2018

“Διότι ἔχει γνῶσιν περὶ τούτων ὁ βασιλεύς, πρὸς τὸν ὁποῖον καὶ λαλῶ μετὰ παρρησίας· ἐπειδή εἶμαι πεπεισμένος ὅτι δὲν λανθάνει αὐτὸν οὐδὲν τούτων, διότι τοῦτο δὲν εἶναι πεπραγμένον ἐν γωνίᾳ” (Πράξεις κϛ΄. 26).


Στο 26ο κεφάλαιο των Πράξεων ο Λουκάς καταγράφει για τρίτη φορά τη μαρτυρία μεταστροφής του Παύλου. Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί την έδωσε ο Λουκάς τρεις φορές. Πέρα από τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού, δεν υπάρχει γεγονός στην ιστορία του Χριστιανισμού που να είναι πιο σημαντικό από τη μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου.

Ο Παύλος είχε συλληφθεί επειδή κήρυττε,

“…περὶ τινος Ἰησοῦ ἀποθανόντος, τὸν ὁποῖον ὁ Παῦλος ἔλεγεν ὅτι ζῇ” (Πράξεις κε΄. 19).

Και τώρα ο Παύλος στεκόταν, με τα χέρια του δεμένα με αλυσίδες, ενώπιον του Βασιλιά Αγρίππα. Ο Αγρίππας ήταν Ιουδαίος. Γι' αυτό ο Παύλος υπερασπίστηκε αυτά που κήρυττε βάσει των προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης σχετικά με την ανάσταση του Χριστού. Ο Παύλος υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας πως ο Βασιλιάς Αγρίππας γνώριζε ήδη για τη σταύρωση και την ανάσταση του Χριστού. Η σταύρωση και η ανάσταση είχαν λάβει χώρα σχεδόν τριάντα χρόνια νωρίτερα. Όλοι οι Ιουδαίοι τα γνώριζαν αυτά τα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου και του Βασιλιά Αγρίππα. Γι' αυτό ο Παύλος είπε,

“…ἔχει γνῶσιν περὶ τούτων ὁ βασιλεύς, πρὸς τὸν ὁποῖον καὶ λαλῶ μετὰ παρρησίας· ἐπειδή εἶμαι πεπεισμένος ὅτι δὲν λανθάνει αὐτὸν οὐδὲν τούτων, διότι τοῦτο δὲν εἶναι πεπραγμένον ἐν γωνίᾳ” (Πράξεις κϛ΄. 26).

“Τοῦτο δὲν εἶναι πεπραγμένον ἐν γωνίᾳ.” Αυτή ήταν μια κοινή ελληνική έκφραση εκείνης της εποχής. Ο Δρ Γκέιμπελαϊν (Dr. Gaebelein) σχολίασε,

Η διακονία του Ιησού ήταν ευρέως γνωστή στην Παλαιστίνη, και ο Αγρίππας θα την είχε ακουστά. Ο θάνατος και η ανάσταση του Ιησού είχαν πιστοποιηθεί επαρκώς, και το χριστιανικό ευαγγέλιο είχε ήδη διακηρυχθεί για τρεις δεκαετίες. Σίγουρα ο βασιλιάς γνώριζε αυτά τα πράγματα, “επειδή δεν έγιναν σε κάποια γωνιά” (The Expositor’s Bible Commentary, Frank E. Gaebelein, D.D., General Editor, Zondervan Publishing House, 1981, volume 9, p. 554; σημείωση στις Πράξεις κϛ΄. 25-27).

Πολλοί άνθρωποι σήμερα νομίζουν ότι η ανάσταση του Χριστού ήταν κάποιο αφανές γεγονός που το γνώριζαν μόνο λίγοι άσχετοι ψαράδες. Αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια! Η ανάσταση του Χριστού ήταν γνωστή από όλους τους Ιουδαίους στο Ισραήλ, και είχε ακουστεί σε όλον τον ρωμαϊκό κόσμο για σχεδόν τριάντα χρόνια! Η ανάσταση του Χριστού δεν είχε κρατηθεί μυστικό!

“Διότι τοῦτο δὲν εἶναι πεπραγμένον ἐν γωνίᾳ” (Πράξεις κϛ΄. 26).

Ο Δρ Λένσκι (Dr. Lenski) είπε,

Όλα όσα ειπώθηκαν για τον Ιησού διεξήχθησαν στην ίδια την πρωτεύουσα του έθνους, και συμμετείχαν το Συνέδριο και ο (ρωμαίος διοικητής) Πιλάτος, και ο Ιησούς ήταν εθνική προσωπικότητα, η φήμη του οποίου έφτασε και στις γειτονικές χώρες. “Δεν έγιναν σε γωνιά”... δεν ήταν μια μικρή αφανής υπόθεση για την οποία δεν γνώριζε κανείς τίποτα, αλλά ήταν κάτι τόσο μεγάλο και ζωτικό, τόσο δημόσιο και εκτεταμένο, που ο (Βασιλιάς) Αγρίππας ήταν υποχρεωμένος να του δώσει την πλήρη βασιλική του προσοχή (R. C. H. Lenski, D.D., The Interpretation of the Acts of the Apostles, Augsburg Publishing House, 1961 edition, p. 1053; σημείωση στις Πράξεις κϛ΄. 26).

“Διότι τοῦτο δὲν εἶναι πεπραγμένον ἐν γωνίᾳ” (Πράξεις κϛ΄. 26).

Οι εχθροί του Χριστού είχαν τρεις δεκαετίες για να αποδείξουν ότι δεν είχε αναστηθεί από τους νεκρούς. Αλλά είχαν αποτύχει. Όσο σκληρά και να είχαν προσπαθήσει, οι εχθροί δεν είχαν καταφέρει να αποδείξουν ότι ο Ιησούς παρέμεινε νεκρός μετά τη σταύρωσή Του. Μέχρι τον καιρό που ο Παύλος μίλησε στον Βασιλιά Αγρίππα, χιλιάδες Ιουδαίοι, και δεκάδες χιλιάδες Εθνικοί, διακήρυτταν: “Ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς”.

Η ανάσταση του Χριστού είναι το θεμέλιο του Χριστιανισμού. Αν το σώμα του Ιησού δεν αναστήθηκε από τον τάφο, δεν υπάρχει βάση για τη χριστιανική πίστη. Ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος είπε,

“Ἄν ὁ Χριστὸς δὲν ἀνέστη, μάταιον ἄρα εἶναι τὸ κήρυγμα ἡμῶν, ματαία δὲ καὶ ἡ πίστις σας” (Α΄ Κορινθίους ιε΄. 14).

Γι' αυτό και οι εχθροί του Χριστού είχαν προσπαθήσει τόσο σκληρά να διαψεύσουν την ανάστασή Του! Αλλά είχαν όλοι αποτύχει. Διαφωνώ με τον Γκρεγκ Λόρι (Greg Laurie) σε πολλά θέματα, αλλά συμφωνώ μαζί του όσον αφορά την ανάσταση του Χριστού. Ο Γκρεγκ Λόρι έδωσε τρεις λόγους για τους οποίους απέτυχαν οι εχθροί του Χριστού – τρεις αποδείξεις για την ανάσταση του Ιησού Χριστού από τους νεκρούς (Greg Laurie, Why the Resurrection? Tyndale House Publishers, 2004, pp. 13-24). Θα τις παραφράσω.

“Διότι τοῦτο δὲν εἶναι πεπραγμένον ἐν γωνίᾳ” (Πράξεις κϛ΄. 26).

I. Πρώτον, ο άδειος τάφος.

Η πρώτη απόδειξη της ανάστασης του Ιησού είναι ο άδειος τάφος. Το γεγονός ότι ο τάφος του Ιησού ήταν άδειος τρεις μέρες μετά τον θάνατό Του είναι μία από τις μεγάλες αποδείξεις της ανάστασής Του. Όλοι οι συγγραφείς των τεσσάρων Ευαγγελίων συμφωνούν απόλυτα πως ο τάφος του Χριστού ήταν άδειος τρεις μέρες μετά τον θάνατό Του. Πολλοί άλλοι μάρτυρες επιβεβαίωσαν επίσης το γεγονός του άδειου τάφου.

Η παλαιότερη επίθεση κατά της ανάστασης του Χριστού ήταν ότι κάποιος έκλεψε το σώμα του Ιησού. Οι αρχιερείς

“…ἔδωκαν εἰς τοὺς στρατιώτας ἀργύρια ἱκανά, λέγοντες· Εἴπατε ὅτι οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ ἐλθόντες διὰ νυκτὸς ἔκλεψαν αὐτόν, ἐνῷ ἡμεῖς ἐκοιμώμεθα... Ἐκεῖνοι δὲ λαβόντες τὰ ἀργύρια, ἔπραξαν ὡς ἐδιδάχθησαν. Καὶ διεφημίσθη ὁ λόγος οὗτος παρὰ τοῖς Ἰουδαίοις μέχρι τῆς σήμερον” (Ματθαίον κη΄. 12-15).

Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν έπεισε πολλούς ανθρώπους. Η κοινή λογική θα σας πει ότι οι μαθητές δεν έκλεψαν το σώμα Του και προσποιήθηκαν ότι αναστήθηκε. Τρεις μέρες νωρίτερα οι μαθητές είχαν φύγει τρέχοντας, φοβούμενοι για τις ζωές τους, όταν ο Χριστός συνελήφθη και σταυρώθηκε. Είναι υπερβολικά απίθανο ότι αυτοί οι φοβισμένοι άνθρωποι θα είχαν βρει αρκετό θάρρος για να κλέψουν το σώμα του Ιησού – και στη συνέχεια να αρχίσουν να κηρύττουν με τόλμη ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς – με κίνδυνο της ζωής τους! Όχι, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο επιχείρημα! Τα γεγονότα απλά δεν ταιριάζουν. Οι μαθητές ήταν κρυμμένοι σε ένα δωμάτιο με την πόρτα κλειδωμένη “διὰ τὸν φόβον τῶν Ἰουδαίων” (Ιωάννην κ΄. 19). Ήταν σε κατάσταση σοκ. Δεν πίστευαν ότι θα αναστηθεί. Κανείς από τους οπαδούς του Χριστού δεν είχε την πίστη ή το θάρρος να προκαλέσει την ισχυρή ρωμαϊκή κυβέρνηση και να κλέψει το σώμα του Ιησού. Αυτό είναι ένα ψυχολογικό γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Οι μόνοι άλλοι ύποπτοι, που θα μπορούσαν να είχαν κλέψει το σώμα του Χριστού, ήταν οι εχθροί Του. Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι οι εχθροί του Χριστού δεν είχαν κανένα κίνητρο να ληστέψουν τον τάφο Του. Οι αρχιερείς και οι άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες θανάτωσαν τον Χριστό επειδή απειλούσε το θρησκευτικό τους σύστημα και τον τρόπο ζωής τους. Το τελευταίο πράγμα που ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν ο κόσμος να πιστέψει ότι ο Χριστός ήταν και πάλι ζωντανός! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυτοί οι θρησκευτικοί ηγέτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξαλείψουν κάθε εμφάνιση της ανάστασής Του. Το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο μας λέει πως πήγαν στον ρωμαίο κυβερνήτη, τον Ποντίο Πιλάτο,

“λέγοντες· Κύριε, ἐνεθυμήθημεν ὅτι ἐκεῖνος ὁ πλάνος εἶπεν ἔτι ζῶν, Μετὰ τρεῖς ἡμέρας θέλω ἀναστηθῆ. Πρόσταξον λοιπὸν νὰ ἀσφαλισθῇ ὁ τάφος ἕως τῆς τρίτης ἡμέρας, μήποτε οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ ἐλθόντες διὰ νυκτὸς κλέψωσιν αὐτὸν καὶ εἴπωσι πρὸς τὸν λαόν, Ἀνέστη ἐκ τῶν νεκρῶν· καὶ θέλει εἶσθαι ἡ ἐσχάτη πλάνη χειροτέρα τῆς πρώτης” (Ματθαίον κζ΄. 63-64).

Ο Πιλάτος τούς είπε να πάρουν φρουρούς στον τάφο και “ἀσφαλίσατε καθὼς ἐξεύρετε” – βάλτε φρουρούς στον τάφο και ασφαλίστε τον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (Ματθαίον κζ΄. 65). Έτσι σφράγισαν τον τάφο και έβαλαν στρατιώτες εκεί για να τον προστατεύουν (Ματθαίον κζ΄. 66). Παραδόξως, φαίνεται ότι αυτοί οι αρχιερείς και οι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν περισσότερη πεποίθηση στην ανάσταση του Χριστού απ' ό,τι οι δικοί Του μαθητές!

Η αλήθεια είναι ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες έλαβαν ακραία μέτρα για να φροντίσουν να μην κλαπεί το σώμα του Χριστού. Ήθελαν να αποδείξουν ότι η υπόσχεση του Χριστού πως θα αναστηθεί από τους νεκρούς ήτανε ψέμα. Οι θρησκευτικοί ηγέτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα κυκλοφορίας ιστοριών ότι ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς. Η κλοπή του σώματος θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα είχαν κάνει οι εχθροί Του. Αλλά αν είχαν κλέψει το σώμα, αναμφίβολα θα το είχαν παρουσιάσει όταν οι μαθητές άρχισαν να κηρύττουν την ανάστασή Του. Αλλά οι εχθροί του Χριστού ποτέ δεν παρουσίασαν το σώμα Του. Γιατί; Πολύ απλά επειδή δεν είχαν σώμα να παρουσιάσουν! Ο τάφος ήταν άδειος! Ο Χριστός είχε αναστηθεί από τους νεκρούς!

“Διότι τοῦτο δὲν εἶναι πεπραγμένον ἐν γωνίᾳ” (Πράξεις κϛ΄. 26).

Ο άδειος τάφος είναι η πρώτη απόδειξη της ανάστασης του Χριστού από τους νεκρούς, αλλά υπάρχουν κι άλλες!

II. Δεύτερον, οι αναφορές αυτοπτών μαρτύρων.

Όταν ο Ιησούς σταυρώθηκε, οι μαθητές Του απελπίστηκαν. Η πίστη τους καταστράφηκε. Δεν είχαν καμία ελπίδα να Τον δουν ξανά ζωντανό. Τότε ήρθε ο Ιησούς,

“καὶ ἐστάθη εἰς τὸ μέσον, καὶ λέγει πρὸς αὐτούς· Εἰρήνη ὑμῖν” (Ιωάννην κ΄. 19).

Οι μαθητές Τον είδαν ζωντανό ξανά και ξανά.

“Ἐφανέρωσεν ἑαυτὸν ζῶντα μετὰ τὸ πάθος αὑτοῦ διὰ πολλῶν τεκμηρίων, ἐμφανιζόμενος εἰς αὐτοὺς τεσσαράκοντα ἡμέρας” (Πράξεις α΄. 3).

Ο Απόστολος Παύλος είπε πως ο αναστημένος Χριστός,

“ἐφάνη εἰς τὸν Κηφᾶν (Πέτρο), ἔπειτα εἰς τοὺς δώδεκα, μετὰ ταῦτα ἐφάνη εἰς πεντακοσίους καὶ ἐπέκεινα ἀδελφοὺς διὰ μιᾶς... ἔπειτα ἐφάνη εἰς τὸν Ἰάκωβον, ἔπειτα εἰς πάντας τοὺς ἀποστόλους, τελευταῖον δὲ πάντων ἐφάνη καὶ εἰς ἐμὲ” (Α΄ Κορινθίους ιε΄. 5-8).

Ο Δρ Τζον Ρ. Ράις (Dr. John R. Rice) είπε,

Σκεφτείτε πόσο συντριπτική ήταν αυτή η μαρτυρία κυριολεκτικά εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν δει τον Ιησού μετά την ανάστασή Του, μερικοί εκ των οποίων Τον είδαν ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια σαράντα ημερών! (Πράξεις α΄. 3). Ο κανόνας της Βίβλου ήταν “ἐπὶ στόματος δύο μαρτύρων καὶ τριῶν”. Εδώ υπήρχαν εκατοντάδες μάρτυρες. Πολλοί άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με τη μαρτυρία ενός ή δύο αυτοπτών μαρτύρων.
     Απαιτούνται μόνο δώδεκα στόματα για να συμφωνηθεί ένα ορκωτό δικαστήριο που θα διευθετήσει μια σημαντική υπόθεση. Εδώ κυριολεκτικά εκατοντάδες αυτόπτες μάρτυρες συμφώνησαν ότι ο Ιησούς αναστήθηκε από τους νεκρούς. Κανένας ποτέ δεν εμφανίστηκε να πει ότι είχε δει το νεκρό Του σώμα μετά από την τρίτη ημέρα, ή να αντικρούσει κανένα από τα αποδεικτικά στοιχεία.
     Η μαρτυρία αυτών των μαρτύρων – των αυτοπτών μαρτύρων, των μαρτύρων που ψηλάφισαν τον Σωτήρα, που Τον άγγιξαν, που ένιωσαν τα σημάδια των καρφιών στα χέρια και στα πόδια Του, που Τον είδαν να τρώει, που επικοινωνούσαν μαζί Του για σαράντα ημέρες – αυτή η μαρτυρία ήταν ισχυρότερο αποδεικτικό στοιχείο από οτιδήποτε που έχει ζητηθεί ποτέ για οποιαδήποτε υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιοδήποτε άλλο δικαστήριο στον κόσμο... Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι τόσο συντριπτικά που απορρίπτονται μόνο από εκείνους που δεν θέλουν να πιστέψουν και που δεν ελέγχουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Γι' αυτό και η Βίβλος δηλώνει ότι ο Ιησούς “ἐφανέρωσεν ἑαυτὸν ζῶντα μετὰ τὸ πάθος αὑτοῦ διὰ πολλῶν τεκμηρίων”, Πράξεις α΄. 3 (John R. Rice, D.D., The Resurrection of Jesus Christ, Sword of the Lord Publishers, 1953, pp. 49-50).

“Διότι τοῦτο δὲν εἶναι πεπραγμένον ἐν γωνίᾳ” (Πράξεις κϛ΄. 26).

Ο άδειος τάφος, και οι εκατοντάδες αυτόπτες μάρτυρες, αποτελούν ισχυρές αποδείξεις για την ανάσταση του Χριστού από τους νεκρούς. Αλλά υπάρχουν κι άλλες.

III. Τρίτον, ο μαρτυρικός θάνατος των Αποστόλων.

Αν η ανάσταση ήταν ψέμα γιατί όλοι οι Απόστολοι υπέφεραν τόσα πολλά για να το διακηρύξουν; Οι Απόστολοι όχι μόνο συνέχισαν να κηρύττουν την ανάσταση του Χριστού, αλλά προτίμησαν να πεθάνουν παρά να την αρνηθούν! Καθώς διαβάζουμε την ιστορία της εκκλησίας, βλέπουμε πως όλοι οι Απόστολοι (με εξαίρεση τον Ιωάννη – ο οποίος βασανίστηκε και εξορίστηκε) πέθαναν με απαίσιους θανάτους επειδή κήρυξαν ότι ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς. Ο Δρ Τζέιμς Ντ. Κένεντι (Dr. James Kennedy) είπε,

     Αυτό είναι γεγονός ζωτικής σημασίας. Στην ιστορία της ψυχολογίας δεν έχει συμβεί ποτέ ένα άτομο να είναι πρόθυμο να παραδώσει τη ζωή του για κάτι που ήξερε ότι ήταν ψέμα. Στο παρελθόν αναρωτιόμουν γιατί ο Θεός επέτρεψε στους αποστόλους και σε όλους τους αρχαίους Χριστιανούς να περάσουν τέτοια παθήματα, τέτοια τεράστια, απίστευτα βασανιστήρια... έχουμε την πιστότητα, τον χαρακτήρα, τα παθήματα, και το θάνατο αυτών των μαρτύρων, οι περισσότεροι εκ των οποίων σφράγισαν τη μαρτυρία τους με το αίμα τους... Ο Πολ Λιτλ (Paul Little) είπε: “Οι άνθρωποι θα πεθάνουν γι' αυτό που πιστεύουν ότι είναι αλήθεια... Δεν πεθαίνουν, όμως, γι' αυτό που ξέρουν ότι είναι ψέμα” (D. James Kennedy, Ph.D., Why I Believe, Thomas Nelson Publishers, 2005 edition, p. 47).

Αυτοί οι άνδρες πέθαναν επειδή είπαν ότι ήταν μάρτυρες της ανάστασης του Χριστού από τους νεκρούς:

Ο Πέτρος – μαστιγώθηκε βάναυσα και σταυρώθηκε ανάποδα.
  Ο Ανδρέας – σταυρώθηκε σε έναν σταυρό σχήματος Χ.
    Ο Ιάκωβος, ο γιος του Ζεβεδαίου – αποκεφαλίστηκε.
      Ο Ιωάννης – τοποθετήθηκε σε καζάνι με βραστό λάδι, και
        εξορίστηκε στη Πάτμο.
          Ο Φίλιππος – μαστιγώθηκε και σταυρώθηκε.
            Ο Βαρθολομαίος – γδάρθηκε ζωντανός και σταυρώθηκε.
              Ο Ματθαίος – αποκεφαλίστηκε.
                Ο Ιάκωβος, ο αδελφός του Κυρίου – ρίχτηκε απ' την κορυφή του Ναού,
                  και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.
                    Ο Θαδδαίος – σκοτώθηκε με βέλη.
                      Ο Μάρκος – σύρθηκε μέχρι θανάτου.
                        Ο Παύλος – αποκεφαλίστηκε.
                          Ο Λουκάς – κρεμάστηκε σε ένα ελαιόδεντρο.
                            Ο Θωμάς – διαπεράστηκε από δόρατα, και ρίχτηκε μέσα στις
                               φλόγες ενός φούρνου.
(The New Foxe’s Book of Martyrs, Bridge-Logos Publishers,
   1997, pp. 5-10; Greg Laurie, Why the Resurrection?
   Tyndale House Publishers, 2004, pp. 19-20).

Αυτοί οι άνδρες πέρασαν τρομερά παθήματα, και πέθαναν τρομερούς θανάτους, επειδή είπαν πως ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς. Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν για κάτι που δεν έχουν δει! Αυτοί οι άνθρωποι είδαν τον Χριστό αφού αναστήθηκε από τον τάφο! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον τα βασανιστήρια και ο θάνατος δεν μπορούσαν να τους σταματήσουν από το να ανακηρύξουν, “Ο Χριστός έχει αναστηθεί από τους νεκρούς!”

Ο Πέτρος Τον είδε εκεί στην ακτή,
Έφαγε μαζί Του εκεί δίπλα στη θάλασσα.
Ο Ιησούς έλεγε, με χείλη κάποτε νεκρά,
“Πέτρο, με αγαπάς;”
Αυτός που ήταν νεκρός είναι ζωντανός ξανά,
Αυτός που ήταν νεκρός είναι ζωντανός ξανά.
Έσπασε τα ισχυρά, ψυχρά δεσμά του θανάτου –
Αυτός που ήταν νεκρός είναι ζωντανός ξανά!
   (“Alive Again” του Paul Rader, 1878-1938).

Αυτοί οι άνδρες άλλαξαν από άπιστοι δειλοί σε άφοβοι μάρτυρες – επειδή είδαν τον Χριστό αφού αναστήθηκε από τον τάφο!

Ο Θωμάς Τον είδε εκεί στο δωμάτιο,
Τον αποκάλεσε Δάσκαλο και Κύριό Του,
Έβαλε τα δάχτυλά του μέσα στις τρύπες
Που έγιναν από τα καρφιά και τη λόγχη.
Αυτός που ήταν νεκρός είναι ζωντανός ξανά,
Αυτός που ήταν νεκρός είναι ζωντανός ξανά.
Έσπασε τα ισχυρά, ψυχρά δεσμά του θανάτου –
Αυτός που ήταν νεκρός είναι ζωντανός ξανά!
   (Paul Rader, ibid.).

Πώς θα ήθελα οι εκκλησίες μας να μάθουν να ψάλλουν ξανά αυτόν τον σπουδαίο ύμνο του Πολ Ρέιντερ (Paul Rader)! Αν μου γράψετε και το ζητήσετε, θα σας στείλω τη μουσική. Γράψτε στον Dr. R. L. Hymers, Jr., P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015 – και ζητήστε τη μουσική για τον ύμνο του Πολ Πέιντερ “Alive Again”.

Θα μπορούσαμε να στοιβάξουμε ακόμη περισσότερα στοιχεία για την ανάσταση του Χριστού, αλλά δεν θα σας έπειθαν. Μερικοί άνθρωποι ακόμη κι αφού είδαν τον Χριστό αναστημένο από τους νεκρούς “ἐδίστασαν” (Ματθαίον κη΄. 17). Πρέπει να έρθετε στον Χριστό με πίστη. Ο προενσαρκωμένος Χριστός είπε,

“Θέλετε μὲ ζητήσει καὶ εὑρεῖ, ὅταν μὲ ἐκζητήσητε ἐξ ὅλης τῆς καρδίας ὑμῶν” (Ιερεμίας κθ΄. 13).

“Διότι μὲ τὴν καρδίαν πιστεύει τις πρὸς δικαιοσύνην” (Ρωμαίους ι΄. 10).

Εγώ συνάντησα τον αναστημένο Χριστό στις 10:30 το πρωί, στις 28 Σεπτεμβρίου 1961, σε μία αίθουσα του κολλεγίου Biola (τώρα πανεπιστημίου) αφού άκουσα ένα κήρυγμα του Δρ Τσαρλς Τζ. Γούντμπριτζ (Dr. Charles J. Woodbridge), ο οποίος είχε φύγει από το Θεολογικό Σεμινάριο του Fuller το 1957 εξαιτίας του αρχόμενου φιλελευθερισμού (βλέπε Harold Lindsell, Ph.D., The Battle for the Bible, Zondervan Publishing House, 1978 edition, p. 111). Και εσείς μπορείτε επίσης να γνωρίσετε τον αναστημένο Χριστό – αν θέλετε να Τον γνωρίσετε τόσο πολύ ώστε να “ἀγωνίζεσθε νὰ εἰσέλθητε διὰ τῆς στενῆς πύλης” (Λουκάν ιγ΄. 24). Όταν έρχεστε στον Χριστό, οι αμαρτίες σας εξιλεώνονται και ξεπλένονται από το Αίμα Του – και αναγεννιέστε διαμέσου της ανάστασής Του από τους νεκρούς. Προσεύχομαι να έρθετε σύντομα στον Χριστό! Αμήν.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “In Christ Alone”
(των Keith Getty και Stuart Townend, 2001).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

THREE PROOFS OF CHRIST’S RESURRECTION

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Διότι ἔχει γνῶσιν περὶ τούτων ὁ βασιλεύς, πρὸς τὸν ὁποῖον καὶ λαλῶ μετὰ παρρησίας· ἐπειδή εἶμαι πεπεισμένος ὅτι δὲν λανθάνει αὐτὸν οὐδὲν τούτων, διότι τοῦτο δὲν εἶναι πεπραγμένον ἐν γωνίᾳ” (Πράξεις κϛ΄. 26).

(Πράξεις κε΄. 19, Α΄ Κορινθίους ιε΄. 14)

I.   Πρώτον, ο άδειος τάφος, Ματθαίον κη΄. 12-15, Ιωάννην κ΄. 19,
Ματθαίον κζ΄. 63-64, 65, 66.

II.  Δεύτερον, οι αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, Ιωάννην κ΄. 19,
Πράξεις α΄. 3, Α΄ Κορινθίους ιε΄. 5-8.

III. Τρίτον, ο μαρτυρικός θάνατος των Αποστόλων, Ματθαίον κη΄. 17,
Ιερεμίας κθ΄. 13, Ρωμαίους ι΄. 10, Λουκάν ιγ΄. 24.