Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ

CHRIST’S AGONY IN GETHSEMANE
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Σάββατο βράδυ, 17 Φεβρουαρίου 2018
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Saturday Evening, February 17, 2018

“Καὶ ἔρχονται εἰς χωρίον ὀνομαζόμενον Γεθσημανῆ, καὶ λέγει πρὸς τοὺς μαθητὰς αὑτοῦ· Καθήσατε ἐδώ, ἑωσοῦ προσευχηθῶ· καὶ παραλαμβάνει τὸν Πέτρον καὶ τὸν Ἰάκωβον καὶ Ἰωάννην μεθ᾿ ἑαυτοῦ, καὶ ἤρχισε νὰ ἐκθαμβῆται καὶ νὰ ἀδημονῇ. Καὶ λέγει πρὸς αὐτούς· Περίλυπος εἶναι ἡ ψυχή μου ἕως θανάτου· μείνατε ἐδὼ καὶ ἀγρυπνεῖτε” (Μάρκον ιδ΄. 32-34).


Ο Χριστός είχε φάει το γεύμα του Πάσχα με τους μαθητές Του. Στο τέλος του δείπνου, ο Χριστός τούς έδωσε το ψωμί και το ποτήρι – το οποίο αποκαλούμε το “Δείπνο του Κυρίου”. Τους είπε πως το ψωμί αντιπροσώπευε το σώμα Του, το οποίο θα σταυρωνόταν το επόμενο πρωινό. Τους είπε πως το ποτήρι αντιπροσώπευε το Αίμα Του, το οποίο θα έχυνε για να μας καθαρίσει από την αμαρτία μας. Τότε ο Ιησούς και οι μαθητές έψαλλαν έναν ύμνο, και άφησαν το δωμάτιο για να βγουν έξω στη νύχτα.

Κατέβηκαν την ανατολική πλαγιά της Ιερουσαλήμ και πέρασαν τον χείμαρρο των Κέδρων. Στη συνέχεια περπάτησαν λίγο πιο πέρα, στην άκρη του κήπου της Γεθσημανής. Ο Ιησούς άφησε οκτώ από τους μαθητές στην άκρη του κήπου και τους είπε να προσευχηθούν. Στη συνέχεια πήγε βαθύτερα μέσα στον κήπο, όπου άφησε τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Ο Ίδιος ο Ιησούς προχώρησε κι άλλο μέσα στο σκοτάδι, κάτω από τα ελαιόδεντρα. Εκεί ήταν που “ἤρχισε νὰ ἐκθαμβῆται (να ταράζεται) καὶ νὰ ἀδημονῇ (να αγωνιά). Καὶ λέγει πρὸς αὐτούς· Περίλυπος εἶναι ἡ ψυχή μου ἕως θανάτου... Καὶ προχωρήσας ὀλίγον, ἔπεσεν ἐπὶ τῆς γῆς καὶ προσηύχετο νὰ παρέλθῃ ἄν ἦναι δυνατὸν ἀπ᾿ αὐτοῦ ἡ ὥρα ἐκείνη” (Μάρκον ιδ΄. 33, 35).

Ο Τζ. Τσ. Ράιλ (J. C. Ryle) είπε: “Η ιστορία της αγωνίας του Κυρίου μας στον κήπο της Γεθσημανής είναι ένα βαθύ και μυστήριο κείμενο της Γραφής. Περιέχει πράγματα που οι σοφότεροι (θεολόγοι) δεν μπορούν να εξηγήσουν πλήρως. Ωστόσο, έχει... απλές αλήθειες τεράστιας σπουδαιότητας” (J. C. Ryle, Expository Remarks on Mark, The Banner of Truth Trust, 1994, p. 316; σημειώσεις στο Κατά Μάρκον ιδ΄. 32-42).

Ας πάμε στο μυαλό μας στη Γεθσημανή απόψε. Ο Μάρκος μάς λέει πως “ἤρχισε νὰ ἐκθαμβῆται” (Μάρκον ιδ΄. 33). Η λέξη “ἔκθαμβος” σημαίνει “έκπληκτος, ταραγμένος και ανήσυχος”. “Καὶ προχωρήσας ὀλίγον, ἔπεσεν ἐπὶ τῆς γῆς”... Και τους είπε: “Περίλυπος εἶναι ἡ ψυχή μου ἕως θανάτου” (Μάρκον ιδ΄. 34, 35).

Ο Τζ. Τσ. Ράιλ είπε: “Υπάρχει μόνο μία λογική εξήγηση για αυτά τα πράγματα. Δεν ήταν φόβος για τα σωματικά παθήματα... Ήταν η αίσθηση του τεράστιου φορτίου της ανθρώπινης ενοχής, που άρχισε εκείνη τη χρονική στιγμή να Τον βαραίνει με ιδιαίτερο τρόπο. Ήταν η αίσθηση του (ανείπωτου) βάρους των αμαρτιών και παραβάσεών μας που φορτώνονταν επάνω Του. Γινόταν ‘κατάρα ὑπὲρ ἡμῶν’. Βάσταζε τις ασθένειες και τις θλίψεις μας... Γινόταν ‘ἁμαρτία ὑπὲρ ἡμῶν ὁ μή γνωρίσαντας ἁμαρτίαν’. Η άγια φύση Του ένιωσε (βαθιά) το φρικτό φορτίο που τέθηκε επάνω Του. Αυτοί ήταν οι λόγοι για την εξαιρετική θλίψη Του. Πρέπει να δούμε στην αγωνία του Κυρίου μας στη Γεθσημανή την υπερβολική κακία της αμαρτίας. (Οι ιδέες των ευαγγελικών σήμερα) είναι πολύ χαμηλότερες απ' ό,τι θα έπρεπε να είναι σχετικά με την αμαρτία” (Ryle, p. 317).

Ελπίζω να μην σκέφτεστε ελαφρώς για τις αμαρτίες του να μην έρχεστε στην εκκλησία, του να μην διαβάζετε τη Βίβλο, και αντί αυτών να παίζετε βιντεοπαιχνίδια, να παρακολουθείτε πορνογραφία, να χορεύετε και να μεθάτε. Όλες αυτές οι αμαρτίες σας τοποθετήθηκαν επάνω στον Ιησού στη Γεθσημανή. Αλλά υπάρχουν κι άλλα – πολλά άλλα. Η μεγαλύτερη αμαρτία που τοποθετήθηκε επάνω στον Ιησού στον κήπο της Γεθσημανής είναι η εκ φύσεως αμαρτία μας, η ολική διαφθορά μας, η οποία προέρχεται από το γεγονός ότι είμαστε εντελώς ασεβείς αμαρτωλοί. Είναι “η διαφθορά ὑπάρχουσα ἐν τῷ κόσμῳ διὰ τῆς ἐπιθυμίας” (Β΄ Πέτρου α΄. 4). Είναι το γεγονός ότι “ἐγείναμεν ὡς ἀκάθαρτον πρᾶγμα” (Ησαΐας ξδ΄. 6). Είναι ο εγωισμός, η απληστία και η αντίσταση που έχουμε μέσα μας εναντίον του Θεού. Είναι “τὸ φρόνημα τῆς σαρκὸς (το οποίο) εἶναι ἔχθρα εἰς τὸν Θεόν” που αντιστέκεται στον Θεό και θέλει να ζήσει χωρίς Αυτόν (Ρωμαίους η΄. 7). Είναι η άσχημη, αηδιαστική καρδιά που έχετε (Ρωμαίους η΄. 7). Είναι η αμαρτωλή καρδιά που έχετε, την οποία κληρονομήσατε από τον Αδάμ, τον πρώτο αμαρτωλό. Την κληρονομείτε στα γονίδιά σας, στο αίμα σας και στην ψυχή σας. (Ρωμαίους ε΄. 12) – “Διότι... διὰ τῆς παρακοῆς τοῦ ἑνὸς ἀνθρώπου οἱ πολλοὶ (όλη η ανθρωπότητα) κατεστάθησαν ἁμαρτωλοί” (Ρωμαίους ε΄. 19).

Δείτε πώς τα μικρά νεογέννητα γεννιούνται μέσα στην αμαρτία. Ο Α. Ου. Πινκ (Α. W. Pink) είπε: “Η διαφθορά της ανθρώπινης φύσης ανακαλύπτει τον εαυτό της στα μικρά παιδιά... Και πόσο νωρίς το κάνει! Αν υπήρχε κάποια (κληρονομημένη) αγαθότητα στον άνθρωπο, θα εμφανιζόταν σίγουρα (στα νεογέννητα μωρά), προτού εμφανιστούν κακές συνήθειες μέσω της επαφής με τον κόσμο. Αλλά βρίσκουμε πως τα μωρά είναι καλά; Απεναντίας. Το αμετάβλητο αποτέλεσμα της ανάπτυξης των ανθρώπων είναι ότι μόλις μεγαλώσουν λίγο είναι κακοί. Εκδηλώνουν αυτο-θέληση, κακία και εκδίκηση. Κλαίνε και ζητάνε αυτό που δεν είναι καλό γι' αυτούς και (θυμώνουν με τους γονείς τους) όταν τους αρνούνται κάτι, προσπαθώντας συχνά να τους δαγκώσουν. Εκείνοι που γεννήθηκαν και ανατράφηκαν εν μέσω της τιμιότητας είναι ένοχοι (κλοπής) προτού δουν ποτέ κάποια πράξη κλοπής. Αυτά (τα σφάλματα)... η ανθρώπινη φύση δείχνει πως είναι (αμαρτωλή) από την αρχή της ύπαρξής της” (A. W. Pink, Gleanings from the Scriptures, Man’s Total Depravity, Moody Press, 1981, pp. 163, 164). Η Επιτροπή για την εγκληματικότητα της Μινεσότα (Minnesota Crime Commission) το κατέστησε ακόμη πιο σαφές σε μία από τις εκθέσεις της. “Κάθε μωρό αρχίζει τη ζωή του ως μικρό αγρίμι. Είναι εντελώς εγωιστικό και εγωκεντρικό. Θέλει αυτό που θέλει όταν το θέλει... την προσοχή της μητέρας του, το παιχνίδι του φίλου του, το ρολόι του θείου του. Όταν του αρνούνται αυτά τα πράγματα ουρλιάζει με οργή και επιθετικότητα, τα οποία θα ήταν δολοφονικά αν δεν ήταν τόσο ανήμπορο... Αυτό σημαίνει πως όλα τα παιδιά, όχι μόνο ορισμένα παιδιά, γεννιούνται εγκληματίες, δηλ. αμαρτωλοί” (αναφορά από τον Haddon W. Robinson, Biblical Preaching, Baker Book House, 1980, pp. 144, 145).

Μόλις πάρουμε τη βρεφική ανάσα μας,
Οι σπόροι της αμαρτίας μεγαλώνουν για το θάνατο.
Ο νόμος σου απαιτεί μια τέλεια καρδιά,
Αλλά εμείς είμαστε μολυσμένοι παντού.
   (“Psalm 51,” του Dr. Isaac Watts, 1674-1748).

Το μωρό ουρλιάζει από τη στιγμή που γεννιέται. Κανένα μωρό ζώων δεν το κάνει αυτό. Θα το σκότωναν πολύ γρήγορα τα άλλα ζώα αν φώναζε και ούρλιαζε σαν ανθρώπινο μωρό. Αλλά τα ανθρώπινα μωρά ουρλιάζουν κατά του Θεού, της εξουσίας και της ίδιας της ζωής, αμέσως μετά τη γέννησή τους. Γιατί; Επειδή γεννηθήκατε με έμφυτη αμαρτία από τον πατέρα σας Αδάμ, γι' αυτό. Γι' αυτό η τάση σας είναι να αντισταθείτε, να διαφωνήσετε με τους χριστιανούς ηγούμενους, να απαιτήσετε αυτό που θέλετε εσείς και να αρνηθείτε να κάνετε αυτό που είναι σωστό. Αυτή είναι η βασική αιτία του παγκόσμιου πόνου και θανάτου – είναι η έμφυτη αμαρτία. Αυτός είναι ο λόγος που αμαρτάνετε, ακόμα και μετά τη μεταστροφή. Οι γονείς σας μπορεί να νομίζουν ότι είστε νέοι Χριστιανοί, αλλά στην πραγματικότητα είστε νεαροί αμαρτωλοί που μισούν να κάνουν το θέλημα του Θεού!

Προσθέστε όλη αυτήν την εκ φύσεως αμαρτία με τις αμαρτίες που οι άνθρωποι διαπράττουν στη σκέψη, στο λόγο και στην πράξη και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο Ιησούς ήταν σοκαρισμένος! Ήταν συντριμμένος όταν ο Θεός έβαλε τις αμαρτίες του κόσμου επάνω Του.

Παρακαλώ πηγαίντε μέσα στη Βίβλο σας στην περιγραφή του Λουκά. Βρίσκεται στη σελίδα 1108 της Βίβλου με τα σχόλια του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible). Είναι το Κατά Λουκάν κβ΄. 44. Παρακαλώ σταθείτε και διαβάστε το δυνατά.

“Καὶ ἐλθὼν εἰς ἀγωνίαν, προσηύχετο θερμότερον, ἔγεινε δὲ ὁ ἱδρὼς αὐτοῦ ὡς θρόμβοι αἵματος καταβαίνοντες εἰς τὴν γῆν” (Λουκάν κβ΄. 44).

Μπορεί να καθήσετε. Ο Τζ. Τσ. Ράιλ είπε: “Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε τη βαθιά αγωνία που υπέστη ο Κύριός μας στον κήπο; Ποιος ήταν ο λόγος για τον έντονο πόνο, τόσο ψυχικό όσο και σωματικό, που υπέμεινε; Υπάρχει μόνο μία ικανοποιητική απάντηση. Ήταν το βάρος της λογαριασμένης αμαρτίας του κόσμου, που στη συνέχεια άρχισε να Τον βαραίνει... Ήταν το τεράστιο βάρος αυτών των αμαρτιών που Τον έκανε να υποφέρει από αγωνία. Ήταν η αίσθηση της ενοχής του κόσμου που Τον βάραινε, που έκανε τον αιώνιο Υιό του Θεού να ιδρώσει μεγάλες σταγόνες αίματος” (J. C. Ryle, Luke, Volume 2, The Banner of Truth Trust, 2015 edition, pp. 314, 315; σημείωση στο Κατά Λουκάν κβ΄. 44).

“Τὸν μή γνωρίσαντα ἁμαρτίαν, (ο Θεός) ἔκαμεν ὑπὲρ ἡμῶν ἁμαρτίαν” (Β΄ Κορινθίους ε΄. 21).

“Ὁ Κύριος ἔθεσεν ἐπ᾿ αὐτὸν τὴν ἀνομίαν πάντων ἡμῶν” (Ησαΐας νγ΄. 6).

“Ὅστις τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν αὐτὸς ἐβάστασεν ἐν τῷ σώματι αὑτοῦ” (Α΄ Πέτρου β΄. 24).

Ο Τζ. Τσ. Ράιλ είπε: “Πρέπει να κρατηθούμε γερά στη παλιά διδασκαλία πως ο Χριστός ‘βάσταξε τις αμαρτίες μας,’ τόσο στον κήπο (της Γεθσημανής) όσο και στον σταυρό. Καμία άλλη διδασκαλία δεν μπορεί ποτέ να εξηγήσει (τον αιματηρό ιδρώτα του Χριστού), ή να ικανοποιήσει τη συνείδηση του ένοχου ανθρώπου” (ibid.). Ο Τζόζεφ Χαρτ (Joseph Hart) είπε:

Δείτε τον Υιό του Θεού που υποφέρει,
Λαχανιασμένος, που στενάζει, στάζοντας αίμα!
Τα τόσο έντονα παθήματά Του,
Οι άγγελοι δεν τα καταλαβαίνουν.
Στον Θεό, και μόνον στον Θεό,
Είναι τα βάσανά Του πλήρως γνωστά.
   (“Thine Unknown Sufferings” του Joseph Hart, 1712-1768;
      με τη μελωδία του “‘Tis Midnight, and on Olive’s Brow”).

Ξανά, ο Τζόζεφ Χαρτ είπε:

Εκεί ο Υιός του Θεού βάσταξε όλη μου την ενοχή,
Αυτό διαμέσου της χάρης μπορεί να πιστευθεί.
Αλλά η φρίκες που ένιωσε,
Είναι πολύ μεγάλες για να τις συλλάβουμε.
Καμία δεν μπορεί να σε διεισδύσει,
Ζοφερή, θλιβερή Γεθσημανή.
   (“Many Woes He Had Endured” του Joseph Hart, 1712-1768;
      με τη μελωδία του “Come, Ye Sinners”).

Και Ουίλιαμ Ουίλιαμς (William Williams) είπε:

Το τεράστιο φορτίο ανθρώπινης ενοχής φορτώθηκε επάνω στον Σωτήρα•
Με τη λύπη ως ιμάτιο, για αμαρτωλούς ήταν ντυμένος,
Για αμαρτωλούς ήταν ντυμένος.
   (“Love in Agony” του William Williams, 1759;
      με τη μελωδία του “Majestic Sweetness Sits Enthroned”).

“Καὶ ἐλθὼν εἰς ἀγωνίαν, προσηύχετο θερμότερον, ἔγεινε δὲ ὁ ἱδρὼς αὐτοῦ ὡς θρόμβοι αἵματος καταβαίνοντες εἰς τὴν γῆν” (Λουκάν κβ΄. 44).

“Ὁ Κύριος ἔθεσεν ἐπ᾿ αὐτὸν τὴν ἀνομίαν πάντων ἡμῶν” (Ησαΐας νγ΄. 6).

Αυτή είναι η αρχή της αντιπροσωπευτικής εξιλέωσης του Χριστού. “Αντιπροσωπευτική” σημαίνει πως ένα άτομο υποφέρει στη θέση ενός άλλου. Ο Χριστός υποφέρει στη θέση σας, για την αμαρτία σας, επειδή δεν έχει αμαρτία δική Του. Ο Χριστός βάσταξε την αμαρτία μας στη Γεθσημανή, κάτω από τα ελαιόδεντρα τα μεσάνυχτα. Θα καρφωνόταν σε έναν σταυρό το πρωί, κάνοντας πλήρη πληρωμή για την αμαρτία σας. Πώς μπορείτε να απορρίπτετε τέτοια αγάπη – την αγάπη που έχει ο Ιησούς για σας; Πώς μπορείτε να σκληραίνετε την καρδιά σας και να απορρίπτετε τέτοια αγάπη; Αυτός είναι ο Θεός Υιός, που υποφέρει στη θέση σας, για να πληρώσει για την αμαρτία σας. Είστε τόσο ψυχροί και σκληροί που η αγάπη Του για σας δεν σημαίνει τίποτα;

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, έχετε γίνει τόσο ψυχροί και σκληροί που όταν ακούτε για τα παθήματα του Ιησού για σας, δεν συγκινήστε πια; Έχετε γίνει τόσο περίεργοι που μπορώ να μιλάω για την αγωνία του Ιησού για να πληρώσει για την αμαρτία σας και δεν σημαίνει τίποτα για σας; Έχετε γίνει τόσο σκληροί όσο οι στρατιώτες που κάρφωσαν τον Ιησού στο Σταυρό – και στη συνέχεια έριχναν κλήρους για τον χιτώνα Του καθώς πέθανε δίπλα τους; Ας μην είναι έτσι! Σας καλώ απόψε το βράδυ να εμπιστευτείτε τον Σωτήρα και να καθαριστείτε από την αμαρτία σας με το άγιο Αίμα Του!

Λέτε “Υπάρχουν πολλά που θα έπρεπε να εγκαταλείψω”. Ω, ας σταματήσετε να ακούτε τον Διάβολο! Δεν υπάρχει τίποτα σ' αυτόν τον κόσμο τόσο σημαντικό όσο αυτό!

Αλίμονο! Έχυσε το αίμα Του ο Σωτήρας μου; Πέθανε ο Κυρίαρχός μου;
Θα αφιέρωνε εκείνο το άγιο κεφάλι, Για ένα σκουλήκι σαν εμένα;

Αλλά δάκρυα θλίψης δεν μπορούν να πληρώσουν, Το χρέος της αγάπης που χρωστάω.
Εδώ, Κύριε, δίνω τον εαυτό μου, Είναι το μόνο που μπορώ να κάνω.
   (“Alas! And Did My Saviour Bleed?” του Dr. Isaac Watts, 1674-1748).

Είστε έτοιμοι να εμπιστευθείτε τον Ιησού; Είστε έτοιμοι να δώσετε τον εαυτό σας σ' Αυτόν; Είστε συγκινημένοι μέσα στην καρδιά σας με αγάπη γι' Αυτόν; Αν όχι, σας παρακαλώ μην φύγετε. Αλλά, αν είστε, ελάτε και καθήστε στις δύο πρώτες σειρές. Αμήν.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Gethsemane, The Olive-Press!”
(του Joseph Hart, 1712-1768; με τη μελωδία του
“‘Tis Midnight, and on Olive’s Brow”).