Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

REVIVAL FOR SURVIVAL
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Πέμπτη βράδυ, 31 Αυγούστου 2017
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Thursday Evening, August 31, 2017


Παρακαλώ σταθείτε και ψάλλετε τον αριθμό 19 στο φυλλάδιό σας, “Εδώ είναι η αγάπη, απέραντη σαν τον ωκεανό/Here is Love, Vast as the Ocean”.

Εδώ είναι η αγάπη, απέραντη σαν τον ωκεανό, καλοσύνη σαν πλημμύρα,
    Όταν ο Άρχοντας της Ζωής, η Λύτρωσή μας, έχυσε για μας το πολύτιμο Αίμα Του.
Ποιος δεν θα θυμάται την αγάπη Του; Ποιος δεν θα ψάλλει τον έπαινό Του;
    Δεν μπορεί να ξεχαστεί ποτέ, για όλες τις αιώνιες ημέρες του Ουρανού.

Στο βουνό της σταύρωσης, οι πηγές άνοιξαν βαθιές και ευρείες.
    Μέσ' από τις πλημμυρίδες του ελέους του Θεού, ήρθε ένα απέραντο κύμα χάρης.
Η χάρη και η αγάπη, σαν ισχυρά ποτάμια, χύνονταν συνεχώς από ψηλά,
    Η ειρήνη και η δικαιοσύνη του Ουρανού, φίλησαν με αγάπη έναν ένοχο κόσμο.

Αποδεχόμενος όλη την αγάπη Σου, θα σε αγαπώ, όλες τις ημέρες μου.
    Θα αναζητήσω μόνο τη βασιλεία Σου, και η ζωή μου θα είναι για τον έπαινό Σου.
Μόνο Εσύ θα είσαι η δόξα μου, τίποτα στον κόσμο δεν βλέπω.
    Εσύ με καθάρισες και με αγίασες, Εσύ ο Ίδιος με ελευθέρωσες.

Με την αλήθεια Σου με κατευθύνεις, με το Πνεύμα Σου μέσω του Λόγου Σου.
    Η χάρη σου ικανοποιεί την ανάγκη μου, καθώς Σε εμπιστεύομαι, Κύριέ μου.
Από την πληρότητά Σου δίνεις την μεγάλη Σου αγάπη και δύναμη σε μένα,
    Χωρίς μέτρο, πλήρεις και απεριόριστες, ελκύοντας την καρδιά μου σε Σένα.
(“Here is Love, Vast as the Ocean” του William Rees, 1802-1883).

Προσευχηθείτε όλοι ώστε ο Θεός να είναι παρών εδώ μαζί μας απόψε (προσεύχονται). Τώρα ψάλλετε τον αριθμό 22, “Χαρείτε ο Σωτήρας ζει/The Strife Is O’er”.

Χαρείτε ο Σωτήρας ζει,
Ανέστη ο Χριστός και ζει,
Κι αιωνίως Αυτός θα ζει!
Αλληλούια!

Χριστός ανέστη νικητής,
Στον θάνατο θριαμβευτής,
Πηγή αιώνιας ζωής.
Αλληλούια!

Πέθανε πάνω στον Σταυρό,
Αλλά ανέστη εκ νεκρών,
Και μεσιτεύει υπέρ ημών.
Αλληλούια!

Άξιος ο Αμνός, τιμή,
Να λάβει και προσκύνηση,
Και δόξα και αίνο και ισχύ.
Αλληλούια!
   (“The Strife Is O’er,” μετάφραση του Francis Pott, 1832-1909).

Προσευχηθείτε όλοι ώστε ο Ιησούς Χριστός να δοξαστεί εδώ απόψε (προσεύχονται). Τώρα ψάλλετε τον αριθμό 23, “Τι θαυμαστό όταν σκεφτώ/And Can It Be?”

Τι θαυμαστό όταν σκεφτώ το αίμα του Σωτήρα μου,
Τον πόνο που υπέφερε για με που Τον εσταύρωσα.
Αγάπη καταπληκτική, Θεός για με να σταυρωθεί!
Τι θαυμαστή αγάπ' αυτή, Θεός για με να σταυρωθεί!

Τι θαυμαστό μυστήριο, πεθαίνει ο Αθάνατος.
Τα Σεραφείμ εκπλήττονται στο μέγα τούτο γεγονός.
Ας υμνηθεί στη γη παντού η ένδοξη χάρη Θεού,
Που μες στην κάθεμια ψυχή το δέος πάντα προκαλεί.

Τον θρόνο Του στον ουρανό και όλα τ' άφησε ψηλά.
Μονάχα ένα κράτησε, ήταν η αγάπη Του για με.
Ω έλεος ανέκφραστο, ο Ύψιστος ήρθ' ως εδώ.
Ο νους δεν το χωρεί ποτέ, ήρθε στη γη να βρει εμέ.
   (“And Can It Be?” του Charles Wesley, 1707-1788).

Μπορείτε να καθίσετε. Ο αρχιδιάκονός μας, ο Κος Μπεν Γκρίφιθ (Ben Griffith), θα έρθει να μας ψάλλει.

Είμαστε εδώ απόψε για να δοξάσουμε τον Κύριο Ιησού Χριστό – και μόνο Αυτόν! Τώρα πηγαίντε μέσα στη Βίβλο σας στις Παροιμίες, κεφάλαιο 14, εδάφιο 14. Είναι στη σελίδα 681 της Βίβλου με τα σχόλια του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible). Παρακαλώ σταθείτε ξανά καθώς θα διαβάζω το κείμενο.

“Ὁ διεφθαρμένος τὴν καρδίαν θέλει ἐμπλησθῆ ἀπὸ τῶν ὁδῶν αὑτοῦ” (Παροιμίες ιδ΄. 14).

Ρωτήστε τον εαυτό σας – “Είμαι γεμάτος με τις δικές μου οδούς; Έχει ψυχρανθεί η καρδιά μου; Προσπαθώ να προσευχηθώ όταν είμαι μόνος, αλλά δεν νιώθω την παρουσία του Θεού.” Είστε έτσι εσείς; Όταν πηγαίνετε για ευαγγελισμό υπάρχει φωτιά μέσα σας που σας σπρώχνει να αναζητήσετε μια χαμένη ψυχή; Ή μήπως έχετε λιγότερο ζήλο από ό,τι είχατε κάποτε για τον ευαγγελισμό; Όταν ακούτε κάποιον να προσεύχεται δυνατά, λένε η καρδιά σας και τα χείλη σας, “Αμήν” σε κάθε αίτημα; Ή μήπως νομίζετε πως δεν είναι τόσο καλοί όσο εσείς όταν αρχίσατε να προσεύχεστε για πρώτη φορά; Ή σκέφτεστε πως “σύντομα θα πέσουν”; Ψάχνετε για ελαττώματα σε έναν νέο Χριστιανό; Σκέφτεστε πως δεν είναι τόσο καλοί όσο ήσασταν εσείς όταν πρωτοσωθήκατε; Όταν το κήρυγμα σάς κάνει να σκέφτεστε τα ελαττώματά σας, μήπως σκέφτεστε, “Δεν θα τα ομολογήσω ποτέ. Ποτέ δεν θα με κάνεις να ομολογήσω”; Χαίρεστε που δίνεται προσοχή σε ένα νέο άτομο; Ή μήπως νομίζετε πως δεν είναι τόσο καλοί όσο ήσασταν εσείς όταν πρωτοσωθήκατε; Είστε τόσο καλοί Χριστιανοί όσο ήσασταν όταν πρωτοσωθήκατε; Ή μήπως έχει γίνει η καρδιά σας ψυχρή και κενή;

“Ὁ διεφθαρμένος τὴν καρδίαν θέλει ἐμπλησθῆ ἀπὸ τῶν ὁδῶν αὑτοῦ” (Παροιμίες ιδ΄. 14).

Όταν πρωτοσωθήκατε, κάνατε οτιδήποτε για τον Κύριο. Εκείνον τον καιρό, λέγατε, “Θέλω να υπηρετώ τον Ιησού. Ποτέ δεν θα μπορούσα να κάνω αρκετά γι' Αυτόν.” Μπορείτε να το πείτε αυτό τώρα και να το εννοείτε; Ή είστε διεφθαρμένοι Χριστιανοί; Δεν μιλάω μόνο στους νέους. Μιλάω στους “39” – μιλάω τόσο στους ηλικιωμένους όσο και στους νέους. Δεν μιλάω στους χαμένους νέους ανθρώπους. Μιλάω σε σας που είστε σωσμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχετε αφήσει την πρώτη σας αγάπη; Είστε τόσο γεμάτοι με αγάπη για τον Χριστό όπως όταν πρωτοσωθήκατε; Ο Ιησούς είπε στους Χριστιανούς στην Έφεσο,

“Πλήν ἔχω τι κατὰ σοῦ, διότι τὴν ἀγάπην σου τὴν πρώτην ἀφῆκας. Ἐνθυμοῦ λοιπὸν πόθεν ἐξέπεσες καὶ μετανόησον καὶ κάμε τὰ πρῶτα ἔργα” (Αποκάλυψη β΄. 4, 5).

Είμαι ιεροκήρυκας εδώ και 60 περίπου χρόνια. Η καρδιά μου έχει διαφθαρεί κατά καιρούς μέσα σ' αυτές τις 6 δεκαετίες. Πώς βγαίνω από μια τέτοια κατάσταση; Συμβαίνει ως έτσι. Πρώτα αναγνωρίζω πως η καρδιά μου είναι γεμάτη με τις δικές μου οδούς. Λυπάμαι τον εαυτό μου. Νιώθω λυπημένος. Παραπονιέμαι για το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Δεύτερον, αρχίζω να συνειδητοποιώ πως έχω αφήσει την πρώτη μου αγάπη για τον Ιησού. Τρίτον, θυμάμαι από πού έπεσα. Ελέγχομαι περί των αμαρτιών που έχουν έρθει μεταξύ εμένα και του Ιησού. Τότε θυμάμαι τον Ιησού επάνω στον Σταυρό, που πεθαίνει για να πληρώσει για τις αμαρτίες μου. Μετανοώ και Τον εμπιστεύομαι εκ νέου. Είναι σχεδόν σαν μια δεύτερη μεταστροφή. “Εκπλήρωσε το όραμά μου.” Ψάλλετέ το.

Εκπλήρωσε το όραμά μου, Σωτήρα, σου ζητώ,
   Σήμερα μόνον τον Ιησού να δω.
Αν και με οδηγείς μέσα από την κοιλάδα,
   Η ανεξίτηλη δόξα Σου με περιβάλλει.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, θείε Σωτήρα,
   Έως ότου με τη δόξα Σου να λάμψει το πνεύμα μου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, ώστε να δουν όλοι,
   Την αγία ομοίωσή Σου να αντανακλάται μέσα μου.
(“Fill All My Vision” της Avis Burgeson Christiansen, 1895-1985).

Δεν θα σας ζητήσω να κάνετε κάτι που δεν θα το κάνω εγώ. Συμβούλεψα τον Τζον Κέιγκαν (John Cagan) να παραδοθεί στη διακονία του κηρύγματος. Τελικά είπε πως θα το κάνει. Τότε ανακάλυψα πως ήταν καλύτερος κήρυκας από μένα. Είχε τη δύναμη της νιότης, ενώ εγώ ήμουν γέρος και είχα χάσει τη δύναμή μου. Ζήλεψα τον Τζον. Με βασάνιζε, μέχρι που μια νύχτα τού το ομολόγησα. Τότε το ομολόγησα σε εσάς. Τότε θεραπεύτηκα και η χαρά μου αποκαταστάθηκε. Σας ζητώ απόψε να κάνετε αυτό που έκανα. Ήμουν τόσο διεφθαρμένος στην καρδιά που φοβόμουν πως μπορεί να μην θέλετε να σας κηρύττω πια. Τότε ο Θεός έστειλε ένα άγγιγμα πνευματικής αναζωπύρωσης στην εκκλησία μας, και εγώ μετανόησα και επέστρεψα στον Ιησού για να καθαριστώ και πάλι από το πολύτιμο Αίμα Του. Σας φαίνεται παράξενο πως ένας άντρας 76 ετών, που κηρύττει 60 χρόνια, χρειάζεται να μετανοήσει; Όχι, δεν είναι παράξενο. Είναι ο μόνος τρόπος να ανανεωθείτε και να αναζωπυρωθείτε μέσα στην καρδιά σας. “Μετανόησον καὶ κάμε τὰ πρῶτα ἔργα” (Αποκάλυψη β΄. 5). Μετανοήστε ξανά και ξανά. Επιστρέψτε στον Ιησού και καθαριστείτε ξανά και ξανά από το Αίμα Του! Ο μεγάλος Μεταρρυθμιστής Λούθηρος είπε, “Ολόκληρη η ζωή μας πρέπει να είναι μια συνεχής και αδιάκοπη μετάνοια”. Ο Λούθηρος έπρεπε συνεχώς να μετανοεί και να επιστρέφει στον Ιησού για καθαρισμό. Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς.

Πιστεύω πως η επιστολή Ιακώβου ε΄. 16 μπορεί να εφαρμοστεί στην αναζωπύρωση. Λέει, “Ἐξομολογεῖσθε εἰς ἀλλήλους τὰ πταίσματά σας καὶ εὔχεσθε ὑπὲρ ἀλλήλων, διὰ νὰ ἰατρευθῆτε...” Παρατηρήστε τη λέξη “ πταίσματα”. Η αρχαία λέξη είναι “παράπτωμα”. Ο Δρ Στρονγκ (Dr. Strong) λέει πως η κύρια έννοια αυτής της λέξης είναι “η πτώση· ένα σφάλμα, ένα λάθος, και άλλες αμαρτίες”. Αυτό που μας ζητάει δεν είναι να ομολογήσουμε μόνο τις μεγάλες αμαρτίες, αλλά εδώ μας λέει να ομολογήσουμε τις “πτώσεις” μας, τα “σφάλματα και τα λάθη” μας. Τον θυμό μας προς κάποιον, την αδιαφορία, τις ζήλιες, την έλλειψη αγάπης, άλλα σφάλματα που έρχονται μεταξύ εμάς και του Θεού.

Συχνά οι καρδιές μας γιατρεύονται με την ομολογία των ελαττωμάτων μας στον Θεό και μόνο. Παρατήρησα το πρόσωπο του Κάι Πέρνγκ (Kai Perng) να λάμπει με αγάπη και ενδιαφέρον. Πριν απ' αυτό είχε ένα πικρό, θυμωμένο βλέμμα. Τον ρώτησα τι συνέβη. Μου είπε, “Είδα πώς εργάστηκε το Άγιο Πνεύμα στην Κα Σίρλεϊ Λι (Mrs. Shirley Lee). Ήθελα να έχω την ειρήνη και τη χαρά που είχε. Oμολόγησα στον Θεό πως ήμουν θυμωμένος μαζί σου, ποιμένα. Τότε ο θυμός μου έφυγε και είχα ειρήνη και ενδιαφέρον για τους άλλους.” Υπέροχα! Μου έδωσε μεγάλη χαρά όταν τον άκουσα να το λέει αυτό! Του είπα πως τον αγαπώ. Αυτή είναι η ομολογία. Πρόκειται για τη συγχώρεση των άλλων και τη νέα ειρήνη και χαρά από τον Θεό! Αυτό κάνει η αναζωπύρωση – θα έχετε νέα ειρήνη και χαρά όταν ομολογείτε τα σφάλματά σας στον Θεό.

Αλλά όταν ο Θεός κινείται ανάμεσά μας, πρέπει να ομολογείτε τα σφάλματά σας απευθείας σε έναν αδελφό ή αδελφή. Να ομολογείτε τα λάθη σας ο ένας στον άλλον. Το εδάφιο ε΄. 16 του Ιακώβου μπορεί να μεταφραστεί κυριολεκτικά ως “‘Να συνηθίζετε να ομολογείτε τα σφάλματά σας ο ένας στον άλλον, και να συνηθίζετε να προσεύχεστε ο ένας για τον άλλον.’ Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να περιμένετε μέχρι να σας χτυπήσει η ασθένεια πριν ομολογήσετε” (Ρ. Τσ. Χ. Λένσκι (R. C. H. Lenski). Στην Κίνα συνηθίζουν να ομολογούν τα ελαττώματά τους ο ένας στον άλλον και συνηθίζουν να προσεύχονται ο ένας για τον άλλον. Γι' αυτό έχουν συνεχή αναζωπύρωση στην Κίνα.

Είπα σε έναν αδερφό πως θα έκανα πρόσκληση για να έρθετε και να προσευχηθούμε για σας, όπως έκανα δύο άλλες φορές. Τον ρώτησα, “Πιστεύεις πως θα έρθει κανείς;” Το σκέφτηκε για λίγο, και είπε, “Όχι. Κανείς δεν θα έρθει”. Τον ρώτησα γιατί δεν θα έρθει κανείς. Είπε πως νομίζετε πως θέλω αναζωπύρωση, ώστε να έρθουν περισσότεροι άνθρωποι στην εκκλησία μας. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Πώς θα βοηθούσε αν έρχονταν περισσότεροι άνθρωποι; Πώς θα τους βοηθούσαμε αν έρχονταν; Τους προσφέρουμε φιλία, χαρά και βαθιά αδελφότητα. Αλλά εσείς οι ίδιοι τα έχετε αυτά; Τα έχετε; Ή έχετε μόνο μια θρησκεία καθήκοντος χωρίς αγάπη; Αγαπάτε και φροντίζετε ο ένας τον άλλο; Δεν έχετε βαθιά φιλία, έτσι; Δεν έχετε χαρά, έτσι; Δεν έχετε βαθιά αδελφότητα, έτσι; Η καρδιά σας δεν έχει βαθιά αγάπη για τους νέους ανθρώπους, έτσι; Να είστε ειλικρινείς, δεν έχετε πλέον βαθιά αγάπη για τον Ιησού, έτσι; Πώς μπορούμε να προσφέρουμε αυτά τα πράγματα στους άλλους όταν δεν τα έχουμε εμείς;

Όταν σας ζητώ να ομολογήσετε τα σφάλματα και τις αμαρτίες σας, σκέφτεστε, “Θα ντραπώ αν το κάνω αυτό”. Κάνετε ήδη έργο – μεγάλο έργο! Δεν χρειάζεστε περισσότερα έργα. Χρειάζεστε περισσότερη αγάπη! Περισσότερη αγάπη για τον Χριστό! Η περισσότερη αγάπη του ενός για τον αλλον μπορεί να έρθει μόνο όταν έχουμε περισσότερη αγάπη γι' Αυτόν!

Εκπλήρωσε το όραμά μου, κάθε επιθυμία,
   Για τη δική Σου δόξα, ενέπνευσε την ψυχή μου,
Με την τελειότητά Σου, την αγία αγάπη Σου,
   Πλημμύρισε το μονοπάτι μου με ουράνιο φως.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, θείε Σωτήρα,
   Έως ότου με τη δόξα Σου να λάμψει το πνεύμα μου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, ώστε να δουν όλοι,
   Την αγία ομοίωσή Σου να αντανακλάται μέσα μου.

Σκεφτόμουν τον καημένο Σαμψών τις προάλλες. Τέσσερα ολόκληρα κεφάλαια της Βίβλου είναι αφιερωμένα στον Σαμψών. Παρουσιάζεται ως σωσμένος άνθρωπος στο εδάφιο ια΄. 32 της επιστολής προς Εβραίους. Πότε σώθηκε; Πιστεύω πως σώθηκε λίγα λεπτά πριν το θάνατό του, όταν επιτέλους κραύγασε στο Θεό για βοήθεια. Αλλά ο Ιησούς τον είχε καλέσει να είναι άγιος άνθρωπος, “Ναζηραῖος εἰς τὸν Θεὸν” (Κριτές ιγ΄. 5). “Καὶ πνεῦμα Κυρίου ἤρχισε νὰ διεγείρῃ αὐτὸ” (Κριτές ιγ΄. 25). Αλλά ο Σαμψών δεν αγάπησε τον Θεό με όλη του την καρδιά. Για το μεγαλύτερο μέρος της σύντομης ζωής του ήταν σαν εσάς. Νόμιζε πως μπορούσε να ζήσει τη χριστιανική ζωή με τη δική του δύναμη, με τη δική του ικανότητα. Αλλά δεν μπορούσε. Απέτυχε ξανά και ξανά, όπως εσείς και όπως εγώ. Στο τέλος οι σατανικές δυνάμεις τον πήραν και του έβγαλαν τα μάτια, “καὶ ἤλεθεν ἐν τῷ οἴκῳ τοῦ δεσμωτηρίου” (Κριτές ιϛ΄. 21).

Ω αδελφοί και αδελφές, δεν είστε μερικοί από εσάς σαν τον καημένο Σαμψών; Σας έχει καλέσει ο Ιησούς. Σας κίνησε το Άγιο Πνεύμα στο παρελθόν για να κάνετε σπουδαία πράγματα για τον Θεό. Αλλά σταδιακά γίνατε πικροί και λυπημένοι. Δεν είστε ευτυχισμένοι τώρα. Δεν έχετε πραγματική αγάπη για την εκκλησία τώρα. Έρχεστε στην εκκλησία με τυφλωμένα μάτια. Η θρησκεία σας είναι σαν σκληρή δουλειά χωρίς χαρά. Σαν δουλειά σκλάβου! Αυτό μόνο! Έρχεστε στην εκκλησία σαν σκλάβοι. Είναι σκληρή δουλειά. Δεν σας αρέσει να είστε εδώ πια. Αλέθετε “ἐν τῷ οἴκῳ τοῦ δεσμωτηρίου” όπως ο καημένος ο Σαμψών. Δεν ξέρω πώς νιώθουν οι άλλοι γι' αυτόν, αλλά εγώ έχω κλάψει πικρά δάκρυα γι' αυτόν όταν διαβάζω πως “ἤλεθεν ἐν τῷ οἴκῳ τοῦ δεσμωτηρίου” – δεμένος με χάλκινα δεσμά και αλυσίδες, αλέθοντας, σπρώχνοντας τον μύλο που άλεθε το σιτάρι, την μία ώρα μετά την άλλη.

Και ξέρω πως έτσι είναι και η θρησκεία σας, και μερικές φορές η καρδιά μου κλαίει για σας. Δεν έχετε χαρά. Δεν έχετε αγάπη. Δεν έχετε ελπίδα. Απλά συνεχίζετε και αλέθετε σαν σκλάβοι στον οίκο του δεσμωτηρίου. Ναι! Για μερικούς από εσάς, αυτή η εκκλησία είναι μία φυλακή, ένα δεσμωτήριο όπου αλέθετε καθώς γίνεται η λατρεία, όπου αλέθετε σαν σκλάβοι καθώς γίνεται το έργο του ευαγγελισμού. Το μισείτε! Αλλά δεν ξέρετε πώς να ξεφύγετε! Είστε δεμένοι με πνευματικές αλυσίδες, αλέθοντας, αλέθοντας, αλέθοντας χωρίς ελπίδα. Μερικές φορές σκέφτεστε να φύγετε. Το ξέρω πως κάποιοι από εσάς το σκέφτονται. Αλλά δεν μπορείτε να φύγετε. Οι μόνοι φίλοι που έχετε είναι εδώ. Οι μόνοι συγγενείς που έχετε είναι εδώ! Πώς μπορείτε να ξεφύγετε από την αδιάκοπη άλεση, τη μισητή σκλαβιά και τη δουλειά μιας εκκλησίας που σας φαίνεται σαν φυλακή; Θέλω να σας βοηθήσω! Ο Θεός είναι μάρτυράς μου! Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ξεφύγετε. Πώς το ξέρεις, κήρυκα; Επειδή ήμουν στην ίδια θέση που είστε εσείς αυτήν τη στιγμή! Ήμουν αλυσοδεμένος σε μια εκκλησία, αλέθοντας, αλέθοντας, μισώντας το – αλλά δεν έβρισκα καμία διαφυγή! Ο μόνος τρόπος διαφυγής είναι ο Ιησούς! Ομολογήστε τα λάθη σας! Γιατί όχι; Τα λάθη σας είναι οι αλυσίδες που σας δεσμεύουν! Ξεφορτωθείτε τις! Μετανοήστε και καθαριστείτε από το Αίμα, επειδή μόνο ο Ιησούς μπορεί να λύσει τις αλυσίδες σας και να σας ελευθερώσει ξανά.

“Ἐξομολογεῖσθε εἰς ἀλλήλους τὰ πταίσματά σας καὶ εὔχεσθε ὑπὲρ ἀλλήλων, διὰ νὰ ἰατρευθῆτε...” (Ιακώβου ε΄. 16).

Εξομολογήστε τους φόβους σας, τις αμφιβολίες σας, τις αμαρτίες σας, το θυμό σας, την πίκρα σας, τη ζήλια σας. “Ἐξομολογεῖσθε εἰς ἀλλήλους τὰ πταίσματά σας καὶ εὔχεσθε ὑπὲρ ἀλλήλων, διὰ νὰ ἰατρευθῆτε...” (Ιακώβου ε΄. 16). Η Κα Λι το έκανε! Και ο Ιησούς την γιάτρεψε. Ο Κάι Πέρνγκ το έκανε, και ο Ιησούς τον γιάτρεψε. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια ακτίνα ελπίδας. Σκέφτεστε, “Μπορεί να είναι αλήθεια;” Ναι! Είναι αλήθεια! Όλοι, παρακαλώ προσευχηθείτε ώστε κάποιος να ομολογήσει τα λάθη του και να γιατρευτεί από τον Ιησού (προσεύχονται).

“Ο Χριστός είπε, ‘Μακάριοι οἱ πενθοῦντες’ (Ματθαίον ε΄. 4) που αναφέρεται σε αυτούς που νιώθουν το βάρος της αμαρτίας τους και κλαίνε εξαιτίας της. Η αμαρτία είναι πάντα πρόβλημα για τον Χριστιανό που λαχταράει την αναζωπύρωση, και η αναζωπύρωση πάντα αντιμετωπίζει με άβολο τρόπο τα πράγματα που ο κόσμος δεν βλέπει. Η αναζωπύρωση ρίχνει φως στα σκοτεινά μέρη... ως προετοιμασία για την αναζωπύρωση, ο Έβαν Ρόμπερτς (Evan Roberts) τούς υπενθύμιζε πως το Άγιο Πνεύμα δεν θα ερχόταν μέχρι οι άνθρωποι να είναι προετοιμασμένοι: ‘Πρέπει να απαλλάξουμε την εκκλησία από όλα τα άσχημα συναισθήματα – όλον το φθόνο, την προκατάληψη και τις παρεξηγήσεις. (Μην προσεύχεστε) μέχρι να συγχωρεθούν όλα τα αδικήματα: αλλά αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να συγχωρήσετε, γονατίστε στη σκόνη, και ζητήστε ένα πνεύμα που συγχωρεί. Τότε θα το αποκτήσετε’” ...μόνο ο καθαρός Χριστιανός μπορεί να ζήσει κοντά στον Θεό (Brian H. Edwards, Revival, Evangelical Press, 2004, p. 113)... “Κάθε άνθρωπος ξέχασε τον άλλον. Κάθε ένας ήταν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Θεό (καθώς ομολογούσαν τις αμαρτίες τους)... (Αυτό είναι) χαρακτηριστικό σχεδόν κάθε καταγεγραμμένης αναζωπύρωσης. Δεν υπάρχει αναζωπύρωση χωρίς βαθύ, άβολο και ταπεινωτικό έλεγχο περί αμαρτίας” (ibid., p. 116)... “Έχουμε αυτόν τον καιρό μια ανίερη εκκλησία, επειδή οι Χριστιανοί δεν νιώθουν την αμαρτία και δεν την φοβούνται... Αυτοί που λαχταρούν περισσότερο την αναζωπύρωση θα πρέπει να ξεκινήσουν με το να εξετάζουν τις καρδιές τους και τις ζωές τους ενώπιον ενός άγιου Θεού. Αν καλύπτουμε τις αμαρτίες μας και δεν τις ομολογούμε τώρα (δεν θα έχουμε αναζωπύρωση)... Ένας άγιος Θεός κάνει τον Χριστιανό να συνειδητοποιεί ακόμα και τη μικρότερη αμαρτία... Όσοι γνωρίζουν πως βρίσκονται στην παρουσία ενός άγιου Θεού, πάντα νιώθουν την προσωπική αμαρτία... Αυτό το βαθύ έργο του ελέγχου οδηγεί πάντοτε στην ελευθερία και στη χαρά της νέας εμπειρίας της συγχώρεσης. Μετά τη ‘συντριβή της καρδιάς’ έρχονται τα ξεσπάσματα της χαράς της σωτηρίας” (ibid., p. 120).

Είχαμε δεκαεπτά νέους που ελπίζουμε πως μεταστράφηκαν σε εκείνες τις συναθροίσεις. Βιώσαμε ένα άγγιγμα αναζωπύρωσης σε εκείνες τις συναθροίσεις. Στη χειρότερη περίπτωση εκείνοι οι νέοι άνθρωποι αφυπνίστηκαν. Κανείς δεν περίμενε να αφυπνιστούν και πιθανώς να σωθούν. Ωστόσο, όταν ανακοίνωσα τα ονόματά τους, κανείς δεν χάρηκε μέσα στην εκκλησία μας. Γιατί δεν χαρήκατε; Στην Κίνα, θα έκλεγαν από τη χαρά! Γιατί όχι εδώ;

Δεκαεπτά νέα άτομα ελπίζουμε πως σώθηκαν, αλλά δεν υπήρχαν δάκρυα χαράς, καμία χαρά ανάμεσά μας. Γιατί; Επειδή “Ὁ διεφθαρμένος τὴν καρδίαν θέλει ἐμπλησθῆ ἀπὸ τῶν ὁδῶν αὑτοῦ” (Παροιμίες ιδ΄. 14).

“Δὲν θέλεις πάλιν ζωοποιήσει ἡμᾶς, διὰ νὰ εὐφραίνηται ὁ λαὸς σου εἰς σέ;” (Ψαλμός πε΄. 6).

Δεν μπορούμε να χαρούμε με δάκρυα μέχρι να ομολογήσουμε τα λάθη μας με δάκρυα! Αυτό συμβαίνει στην Κίνα. Γιατί όχι στην εκκλησία μας; Φοβάστε να ομολογήσετε τα λάθη σας ο ένας στον άλλον, και να προσευχηθείτε ο ένας για τον άλλον, ώστε να γιατρευτείτε. Ο φόβος του τι θα σκεφτούν οι άλλοι σάς εμποδίζει από το να ομολογήσετε. Ο Ησαΐας είπε, “Σὺ τίς εἶσαι καὶ φοβεῖσαι ἀπὸ ἀνθρώπου θνητοῦ... καὶ ἐλησμόνησας Κύριον τὸν Ποιητήν σου...” (Ησαΐας να΄. 12, 13).

“Δοκίμασόν με, Θεέ, καὶ γνώρισον τὴν καρδίαν μου·
ἐξέτασόν με καὶ μάθε τοὺς στοχασμοὺς μου·
καὶ γνώρισον τὴν καρδίαν μου·
ἐξέτασόν με καὶ μάθε τοὺς στοχασμοὺς μου·
καὶ ἰδέ, ἄν ὑπάρχῃ ἐν ἐμοὶ ὁδὸς ἀνομίας·
καὶ ὁδήγησόν με εἰς τὴν ὁδὸν τὴν αἰώνιον.”
   (Ψαλμός ρλθ΄. 23, 24).

Εκπλήρωσε το όραμά μου, μην αφήσεις την αμαρτία
   Να επισκιάσει το φως που λάμπει μέσα μου.
Το ευλογητό Σου πρόσωπο μόνο να δω,
   Να χορτάσει η ψυχή μου με την απέραντη χάρη Σου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, θείε Σωτήρα,
   Έως ότου με τη δόξα Σου να λάμψει το πνεύμα μου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, ώστε να δουν όλοι,
   Την αγία ομοίωσή Σου να αντανακλάται μέσα μου.
(“Fill All My Vision” της Avis Burgeson Christiansen, 1895-1985).

Δεν ήρθατε πριν. Το ξέρατε πως έπρεπε, αλλά φοβόσασταν. Η Κα Τσαν (Mrs. Chan) μού είπε στο τηλέφωνο πως είχε ξανακυλήσει. Τότε την κοίταξα την Κυριακή το πρωί – και η Κα Τσαν κοίταξε εμένα. Μπορούσα να δω πως ήθελε να έρθει. Πήρα το χέρι της και της είπε, “Έλα”. Ήρθε. Φοβόταν να έρθει. Αφού, ήταν η γυναίκα του Δρ Τσαν! Τι θα σκεφτόταν ο κόσμος αν αυτή ομολογούσε τα λάθη της; Ξεχάστε το τι σκέφτονται οι άλλοι! Καθώς στεκόμαστε και ψάλλουμε, ελάτε και γονατίστε εδώ και ομολογήστε τα λάθη σας. Ο Θεός σάς ελέγχει περί της αμαρτίας, και στη συνέχεια το Αίμα που έχυσε ο Χριστός επάνω στον Σταυρό σάς καθαρίζει εκ νέου.

Εκπλήρωσε το όραμά μου, μην αφήσεις την αμαρτία
   Να επισκιάσει το φως που λάμπει μέσα μου.
Το ευλογητό Σου πρόσωπο μόνο να δω,
   Να χορτάσει η ψυχή μου με την απέραντη χάρη Σου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, θείε Σωτήρα,
   Έως ότου με τη δόξα Σου να λάμψει το πνεύμα μου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, ώστε να δουν όλοι,
   Την αγία ομοίωσή Σου να αντανακλάται μέσα μου.
(“Fill All My Vision” της Avis Burgeson Christiansen, 1895-1985).


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ (Mr. Benjamin Kincaid Griffith):
“More Love to Thee” (της Elizabeth P. Prentiss, 1818-1878).