Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ
ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΕ!

A GOOD MAN LOST AND A BAD MAN SAVED!
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 5 Μαρτίου 2017
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Evening, March 5, 2017

“Εἶπε δὲ καὶ πρὸς τινας, τοὺς θαρροῦντας εἰς ἑαυτοὺς ὅτι εἶναι δίκαιοι καὶ καταφρονοῦντας τοὺς λοιπούς, τὴν παραβολήν ταύτην· Ἄνθρωποι δύο ἀνέβησαν εἰς τὸ ἱερὸν διὰ νὰ προσευχηθῶσιν, ὁ εἶς Φαρισαῖος καὶ ὁ ἄλλος τελώνης. Ὁ Φαρισαῖος σταθεὶς προσηύχετο καθ᾿ ἑαυτὸν ταῦτα· Εὐχαριστῶ σοι, Θεέ, ὅτι δὲν εἶμαι καθὼς οἱ λοιποὶ ἄνθρωποι, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἤ καὶ καθὼς οὗτος ὁ τελώνης· νηστεύω δὶς τῆς ἑβδομάδος, ἀποδεκατίζω πάντα ὅσα ἔχω. Καὶ ὁ τελώνης μακρόθεν ἱστάμενος, δὲν ἤθελεν οὐδὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς νὰ ὑψώσῃ εἰς τὸν οὐρανόν, ἀλλ᾿ ἔτυπτεν εἰς τὸ στῆθος αὑτοῦ, λέγων· Ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ. Σᾶς λέγω, Κατέβη οὗτος εἰς τὸν οἶκον αὑτοῦ δεδικαιωμένος μᾶλλον παρὰ ἐκεῖνος· διότι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν θέλει ταπεινωθῆ, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν θέλει ὑψωθῆ” (Λουκάν ιη΄. 9-14).


Εδώ έχουμε μία παραβολή. Είναι μία ιστορία που είπε ο Ιησούς για να εξηγήσει μία μεγάλη αλήθεια. Ο Ιησούς είπε αυτήν την παραβολή σε ανθρώπους που είχαν πεποίθηση στον εαυτό τους, που εμπιστεύονταν τη δική τους καλοσύνη, που καταφρονούσαν τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Δρ Ρ. Α. Τόρι (Dr. R. A. Torrey) ήταν σπουδαίος ευαγγελιστής. Συχνά κήρυττε επάνω σ' αυτά τα εδάφια. Αποκαλούσε αυτό το κήρυγμα, “Ένας καλός άνθρωπος που χάθηκε και ένας κακός άνθρωπος που σώθηκε”. Ο Δρ Τόρι είπε, “Κάποιοι από εσάς μπορεί να νομίζετε πως έχω διαστρεβλώσει το θέμα. Πως θα έπρεπε να είναι ‘Ένας καλός άνθρωπος που σώθηκε και ένας κακός άνθρωπος που χάθηκε’. Αλλά κάνετε λάθος. Το θέμα είναι ξεκάθαρο, ‘Ένας καλός άνθρωπος που χάθηκε και ένας κακός άνθρωπος που σώθηκε’”. Ο Χριστός μάς έδωσε αυτήν την ιστορία. Ο Χριστός μίλησε για έναν καλό άνθρωπο και έναν κακό άνθρωπο. Ο Χριστός μάς είπε πως ο καλός άνθρωπος χάθηκε και πως ο κακός άνθρωπος σώθηκε.

Οι Φαρισαίοι ήταν καλοί άνθρωποι. Ήταν θρήσκοι. Ζούσαν καλές ζωές. Οι τελώνες ήταν φοροεισπράκτορες. Εισέπρατταν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν. Ήταν σαν μαφιόζοι. Εξανάγκαζαν τον κόσμο να τους δίνει μεγάλα χρηματικά ποσά. Κάποια από τα χρήματα τα έδιναν στους Ρωμαίους. Τα υπόλοιπα τα κρατούσαν για τον εαυτό τους. Οι Ιουδαίοι τούς μισούσαν. Τους θεωρούσαν προδότες, και πολύ κακούς ανθρώπους. Οι τελώνες ήταν οι χειρότεροι αμαρτωλοί. Ήταν εκβιαστές και κλέφτες. Σε αυτήν την παραβολή ο Ιησούς στην ουσία χωρίζει στα δύο ολόκληρη την ανθρωπότητα. Χωρίζει την ανθρωπότητα σε δύο ομάδες ατόμων – αυτών που θεωρούν τους εαυτούς τους δίκαιους ενώ είναι χαμένοι, και αυτών που γνωρίζουν ότι είναι αμαρτωλοί και σώζονται. Οι χαμένοι και οι σωσμένοι. Οι καταδικασμένοι και οι εκλεκτοί. Το άχυρο και το σιτάρι. Αυτοί που βρίσκονται στον ευρύχωρο δρόμο προς την Κόλαση, και αυτοί που βρίσκονται στον στενό δρόμο προς τη σωτηρία. Ο Ιησούς χώρισε στα δύο την ανθρωπότητα, και κάθε άνθρωπος εδώ απόψε ανήκει σε μία από αυτές τις δύο ομάδες. Σε ποια ομάδα ανήκετε εσείς απόψε; Ο Ιησούς είπε, “Ἄνθρωποι δύο ἀνέβησαν εἰς τὸ ἱερὸν διὰ νὰ προσευχηθῶσιν, ὁ εἶς Φαρισαῖος καὶ ὁ ἄλλος τελώνης”. Ένας καλός άνθρωπος και ένας κακός άνθρωπος. Εσείς ποιος από τους δύο είστε;

I. Πρώτον, ο “καλός” άνθρωπος που χάθηκε.

“Ὁ Φαρισαῖος σταθεὶς προσηύχετο καθ᾿ ἑαυτὸν ταῦτα· Εὐχαριστῶ σοι, Θεέ, ὅτι δὲν εἶμαι καθὼς οἱ λοιποὶ ἄνθρωποι, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἤ καὶ καθὼς οὗτος ὁ τελώνης· νηστεύω δὶς τῆς ἑβδομάδος, ἀποδεκατίζω πάντα ὅσα ἔχω” (Λουκάν ιη΄. 11-12).

Στα μάτια του κόσμου ήταν πραγματικά “καλός” άνθρωπος. Ήταν ηθικός άνθρωπος. Ήταν καθαρός άνθρωπος. Ήταν θρήσκος άνθρωπος. Ήταν γενναιόδωρος άνθρωπος. Ήταν σεβαστός άνθρωπος. Ήταν ακριβώς σαν κι εμένα πριν σωθώ. Φόρεσα το κουστούμι μου και μπήκα στο σαλόνι του θείου μου. Οι υπόλοιποι ήταν μεθυσμένοι. Κοιμόντουσαν επάνω στον καναπέ και στο πάτωμα. Ήμουν περίπου 18 χρονών. Σκέφτηκα, “Δεν θέλω να είμαι σαν αυτούς”. Ήμουν καλό παιδί. Δεν έπαιρνα ναρκωτικά. Δεν μεθούσα. Και είχα ήδη σταματήσει το κάπνισμα. Ήμουν καλό παιδί. Είχα ήδη δεχτεί την ιδέα πως θα γινόμουν Βαπτιστής κήρυκας. Ήμουν πολύ καλός. Αλλά ήμουν ακόμα χαμένος! Ήμουν υπερήφανος που δεν είχα κάνει τα πράγματα που έκαναν τα άλλα παιδιά. Ένιωθα υπερηφάνεια για τον εαυτό μου. Πίστευα πως δεν είχα κανένα πρόβλημα. Αλλά για κάποιον λόγο δεν ένιωθα καλά με τον εαυτό μου. Ρωτούσα τον εαυτό μου, “Τι παραπάνω θέλει ο Θεός;” Πήγαινα στην εκκλησία. Πήγαινα κάθε Κυριακή πρωί και κάθε Κυριακή βράδυ. Άκουγα τον Μπίλλυ Γκράχαμ (Billy Graham) να κηρύττει στο ραδιόφωνο κάθε Κυριακή απόγευμα. Έψαλλα στη χορωδία της νεολαίας κάθε Κυριακή βράδυ. Είχα δώσει τη ζωή μου στον Θεό, για να γίνω κήρυκας. Ωστόσο, βαθιά μέσα στην καρδιά μου δεν είχα ειρήνη. Η Βίβλος λέει, “Εἰρήνη δὲν εἶναι εἰς τοὺς ἀσεβεῖς, λέγει ὁ Θεὸς μου” (Ησαΐας νζ΄. 21). Τι παραπάνω ήθελε ο Θεός; Ήμουν σαν τον Φαρισαίο!

Ο Φαρισαίος εμπιστευόταν τον εαυτό του. Καταφρονούσε τους υπόλοιπους. Δεν παραδεχόταν πως ήταν αμαρτωλός. Δεν ομολογούσε πως είχε αμαρτωλή καρδιά. Προσευχήθηκε “καθ᾿ ἑαυτὸν” παρά στον Θεό. Έδωσε συγχαρητήρια στον εαυτό του για τη δική του δικαιοσύνη. Και εσείς έτσι είστε απόψε! Νομίζετε πως είστε καλοί έτσι όπως είστε. Έχετε πλανήσει τον εαυτό σας. Έχετε ακούσει τον Σατανά. Σας έχει πλανήσει αυτός. Εξωτερικά είστε ειλικρινείς και ηθικοί. Αλλά η καρδιά σας είναι βαθύτατα αμαρτωλή. Η Βίβλος λέει πως η καρδιά σας “εἶναι ἀπατηλή ὑπὲρ πάντα καὶ σφόδρα διεφθαρμένη” (Ιερεμίας ιζ΄. 9). Όταν το κηρύττω αυτό, δεν σας αρέσει. Αγχώνεστε και να νιώθετε άβολα. Δεν θέλετε να εξετάσετε την καρδιά σας. Θέλετε να κρυφτείτε από τον Θεό, όπως ο Αδάμ. Θέλετε να καλύψετε την αμαρτία σας, όπως ο Αδάμ. Θέλετε να κατηγορήσετε άλλους ανθρώπους, όπως ο Αδάμ. Και είστε καταραμένοι από τον Θεό, όπως ο Αδάμ! Είστε χαμένοι. Χαμένοι στη θρησκεία και στην ηθικότητα. Χαμένοι στην αυταπάτη. Χαμένοι στις ψεύτικες ελπίδες. Και αν πεθάνετε όπως είστε, θα χαθείτε για ολόκληρη την αιωνιότητα.

Αιωνιότητα, αιωνιότητα,
Χαμένοι για όλη την αιωνιότητα.
Αιωνιότητα, αιωνιότητα,
Χαμένοι για όλη την αιωνιότητα!
(“Eternity” του Elisha A. Hoffman, 1839-1929).

Ρωτούσα τον εαυτό μου, “Τι παραπάνω θέλει ο Θεός;” Ό,τι και να έκανα έδειχνε να μη φτάνει! Ήμουν ανήσυχος κάθε μέρα και κάθε νύχτα – όπως κι εσείς! Ποτέ δεν θα είστε ευτυχισμένοι έτσι! Ποτέ δεν θα έχετε ειρήνη έτσι! “Εἰρήνη δὲν εἶναι εἰς τοὺς ἀσεβεῖς, λέγει ὁ Θεὸς μου” (Ησαΐας νζ΄. 21). Είστε σαν τον πλούσιο άρχοντα. Εξωτερικά έχετε ακολουθήσει τον νόμο του Θεού, αλλά δεν έχετε σκεφτεί την εσωτερική αμαρτία της καρδιάς σας. Δεν καταλαβαίνετε την πνευματική έννοια του νόμου του Θεού. Ο νόμος του Θεού καταδικάζει ακόμη και τη μικρότερη λαγνεία της καρδιάς σας! Εσείς πιστεύετε πως είστε καλοί άνθρωποι. Αλλά είστε αμαρτωλοί στα μάτια του Θεού! Αν πεθάνετε σ' αυτήν την κατάσταση θα πάτε κατευθείαν στις φλόγες της αιώνιας Κολάσεως!

Αιωνιότητα, αιωνιότητα,
Χαμένοι για όλη την αιωνιότητα.

Αλλά θέλω να σας δείξω άλλο ένα πράγμα γι' αυτόν τον άνθρωπο. Η προσευχή του αποκαλύπτει τι απατεώνας ήταν· και πως ήταν εντελώς ψεύτης. Δεν είχε καθόλου επίγνωση του Θεού. Η “προσευχή” ήταν ανειλικρινής και ψεύτικη. Οι προσευχές κάποιων ανθρώπων συχνά αποκαλύπτουν πως δεν είναι πραγματικά μεταστραμμένοι. Οι προσευχές τους ακούγονται ψεύτικες. Είναι μηχανικές προσευχές. Είναι σαν να προσποιούνται. Στην πραγματικότητα δεν είναι καν αληθινές προσευχές! Είναι απλά κενές λέξεις που λες για να εντυπωσιάσεις τους άλλους – ή για να πλανείς τον εαυτό σου. Αυτός ο άνθρωπος στην ουσία δεν προσευχήθηκε καθόλου! Συγχαίρει τον εαυτό του για την “καλοσύνη” του – “Εὐχαριστῶ σοι, Θεέ, ὅτι δὲν εἶμαι καθὼς οἱ λοιποὶ ἄνθρωποι”. Τι παραφροσύνη! Δεν το ξέρει πως ο Θεός καταλαβαίνει πόσο ψεύτικα είναι τα λόγια του; Ψεύτικα λόγια! Πιστεύει καν στον Θεό; Όχι με κάποιον ουσιώδη τρόπο. Ο Θεός είναι απλά μία αόριστη ιδέα, όχι ένας προσωπικός και αληθινός Θεός – όχι ο ζωντανός Θεός! Πώς το ξέρω αυτό; Επειδή “σταθεὶς προσηύχετο καθ᾿ ἑαυτὸν ταῦτα” (Λουκάν ιη΄. 11). Θα μπορούσε επίσης να μεταφραστεί, “προσευχήθηκε στον εαυτό του”. Στην πραγματικότητα, αυτός ο άνθρωπος δεν προσευχήθηκε στον Θεό καθόλου. Απλώς καυχήθηκε για τη δική του καλοσύνη. Προσευχήθηκε στον εαυτό του, όχι στον Θεό! Έτσι δεν προσεύχεστε κι εσείς, αν προσεύχεστε κάν; Δεν νιώθετε μερικές φορές πως προσεύχεστε μόνο και μόνο για να ακούσετε τον εαυτό σας να προσεύχεται; Γι' αυτό δεν φοβάστε να προσευχηθείτε ανοιχτά κατά τη διάρκεια των συμπροσευχών μας; Δεν είναι επειδή ξέρετε πόσοι άλλοι θα νομίζουν πως οι προσευχές σας είναι ψεύτικες; Πως προσεύχεστε μόνο για τις εντυπώσεις; Κι αυτό δεν δείχνει πώς είστε χαμένοι άνθρωποι, χαμένοι άνθρωποι που δεν μπορούν πραγματικά να προσευχηθούν στον Θεό; Στο εδάφιο 14, ο Ιησούς μάς είπε ξεκάθαρα πως αυτός ο υποτιθέμενος “καλός” άνθρωπος δεν “δικαιώθηκε”. Δεν ήταν σωσμένος άνθρωπος! Ήταν χαμένος άνθρωπος. Ήταν θρήσκος αλλά χαμένος άνθρωπος. Θα πήγαινε στην Κόλαση για όλη την αιωνιότητα!

Αιωνιότητα, αιωνιότητα,
Χαμένοι για όλη την αιωνιότητα!

Αυτός ο άνθρωπος ήταν υποκριτής – όπως κι εσείς! Υποκρινόταν πως προσευχόταν στον Θεό – όπως κι εσείς! Μία μέρα η δική σας “καλοσύνη” δεν θα σας βοηθήσει. Θα σας συμβεί κάτι τρομερό, όπως συμβαίνει σε όλους. Αλλά εκείνη την ημέρα του τρόμου και του πόνου, η υποκρισία σας δεν θα σας βοηθήσει. Η Βίβλος λέει, “Τρόμος θέλει καταλάβει τοὺς ὑποκριτάς” (Ησαΐας λγ΄. 14). Θα πεθάνετε και θα σταθείτε ενώπιον του Θεού, και ο Θεός θα πει, “Ποτὲ δὲν σᾶς ἐγνώρισα· φεύγετε ἀπ᾿ ἐμοῦ” (Ματθαίον ζ΄. 23). Οι ψευδοθρησκεία σας δεν θα σας βοηθήσει εκείνη τη στιγμή. Ο Θεός θα ρίξει όλους τους υποκριτές σαν κι εσάς στη φωτιά της Κολάσεως. Ήταν καλός άνθρωπος στα μάτια του κόσμου. Αλλά ήταν χαμένος άνθρωπος στα μάτια του Θεού! Μπορεί να είστε καλοί στα μάτια του κόσμου. Αλλά είστε χαμένοι στα μάτια του Θεού.

II. Δεύτερον, ο κακός άνθρωπος που σώθηκε.

“Καὶ ὁ τελώνης μακρόθεν ἱστάμενος, δὲν ἤθελεν οὐδὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς νὰ ὑψώσῃ εἰς τὸν οὐρανόν, ἀλλ᾿ ἔτυπτεν εἰς τὸ στῆθος αὑτοῦ, λέγων· Ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ” (Λουκάν ιη΄. 13).

Δεν ήταν καλός άνθρωπος. Δεν ήταν ηθικός άνθρωπος. Δεν είχε δει πόσο αμαρτωλός ήταν. Το Άγιο Πνεύμα τού έδειξε πως στην πραγματικότητα ήταν χαμένος αμαρτωλός. Ένιωσε πως του άξιζε μόνο τιμωρία από τον Θεό. Ένιωσε σαν τον ψαλμωδό που είπε, “Ἡ ἁμαρτία μου ἐνώπιόν μου εἶναι διαπαντός” (Ψαλμός να΄. 3). Ο Δρ Τζον Γκιλ (Dr. John Gill) είπε, “Δεν μπορούσε να κοιτάξει προς τον ουρανό· ήταν γεμάτος ντροπή· η λύπη έκανε το πρόσωπό του να πέσει· ο φόβος της οργής και της δυσαρέσκειας του Θεού, τον κατέλαβε· είδε τον εαυτό του ως ανάξιο της χάρης του Θεού. Χτύπησε το στήθος του...το έκανε αυτό για να αφυπνίσει και να διεγείρει...την ψυχή του, για να επικαλεστεί τον Θεό... λέγοντας, ‘Θεέ, ελέησέ με τον αμαρτωλό’! Αυτή είναι η προσευχή του· μικρή, αλλά πλήρης...στην οποία ομολογεί πως είναι αμαρτωλός, αμαρτωλός εν τω Αδάμ, αμαρτωλός που είχε κληρονομήσει την αμαρτωλή φύση του Αδάμ, που είχε συλληφθεί και γεννηθεί μέσα στην αμαρτία· και αμαρτωλός στην πράξη, έχοντας κάνει πολλές αμαρτίες· ένας ένοχος και βρώμικος αμαρτωλός – στον οποίον άξιζε η οργή του Θεού, και το κατώτερο μέρος της κολάσεως... Είχε αμαρτήσει κατά του Θεού” (σημείωμα στο Κατά Λουκάν ιη΄. 13).

Όμως είναι δυνατόν να νιώσετε το βάρος της αμαρτίας σας, αλλά και πάλι να μην σωθείτε. Έχω δει πρόσωπα ανθρώπων γεμάτα δάκρυα εξαιτίας της αμαρτίας τους. Αλλά ποτέ δεν σώθηκαν, κι ας πέρασαν ένα διάστημα δακρύων και λύπης για την αμαρτία τους. Έχω δει ανθρώπους να έχουν μεγάλη λύπη και έλεγχο περί της αμαρτίας τους. Αλλά χωρίς να έχουν μεταστραφεί. Έχω ακούσει ανθρώπους να λένε, “Ένιωσα αμαρτωλός και κακός”. Τους έχω ακούσει να λένε τέτοια πράγματα με δάκρυα – αλλά δεν είχαν σωθεί! Πώς γίνεται αυτό; Θα σας το κάνω όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται. Ο έλεγχος περί αμαρτίας δεν είναι μεταστροφή από την αμαρτία. Μπορεί να νιώσετε έλεγχο περί της αμαρτίας σας αλλά να μην σωθείτε από τον Ιησού. Έχω δει ανθρώπους να ξεσπάνε σε κλάματα ξανά και ξανά – χωρίς να εμπιστεύονται τον Κύριο Ιησού Χριστό. Ο Δρ Μάρτιν Λόιντ-Τζόουνς (Dr. Martyn Lloyd-Jones) το καταλάβαινε αυτό. Είπε, “Όταν κάποιος γίνεται Χριστιανός περνάει μία κρίση, είναι ένα κρίσιμο συμβάν, μία μεγάλη αναστάτωση που η Καινή Διαθήκη περιγράφει με όρους όπως νέα γέννηση, ή νέα κτίση...Κι όχι μόνο αυτό, αλλά περιγράφεται ως μία υπερφυσική πράξη που γίνεται από τον Ίδιο τον Θεό, κάτι που παρομοιάζεται με μία νεκρή ψυχή που ζωντανεύει...”. Είναι μία κρίση στην οποία ο Θεός σε κάνει να μισείς την αμαρτωλή καρδιά σου. Είναι μία κρίση που ο Θεός την δημιουργεί μέσα σου. Έρχεται μόνο όταν το βάρος της αμαρτίας σε κάνει να αναζητήσεις ανακούφιση. Ο Ιωάννης Βουνιάνος (John Bunyan) ένιωθε το βάρος της αμαρτίας για εφτά χρόνια. Ήταν εφτά χρόνια Κολάσεως επί γης. Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία πως ο έλεγχος περί αμαρτίας δεν είναι μεταστροφή από την αμαρτία.

Όταν βλέπουνε ανθρώπους με δάκρυα στα μάτια, οι σύγχρονοι ευαγγελικοί νομίζουν πως σημαίνει ότι σώθηκαν! Αλλά δεν έχουν φτάσει στα βάθη της αγωνίας. Όταν βλέπεις ένα δάκρυ και τους λες αμέσως να εμπιστευτούν τον Χριστό, συνήθως δεν θα συμβεί αυτό. Δεν είναι αρκετά κατεστραμμένοι ώστε να ζητήσουν από τον Ιησού να τους σώσει. Γι' αυτό λένε συχνά, “Και τότε εμπιστεύτηκα τον Ιησού”. Γράφουν μία ολόκληρη σελίδα για τον εαυτό τους. Αλλά έχουν πολύ λίγα να πουν για τον Κύριο Ιησού Χριστό. Και μετά, όταν τους ρωτήσουμε μετά από μερικές εβδομάδες, λένε, “Πίστεψα το γεγονός ότι ο Ιησούς πέθανε για μένα”. “Το γεγονός” δείχνει πως εμπιστεύτηκαν μία διδασκαλία, και όχι τον Ίδιο τον Ιησού. Ένας χαμένος αμαρτωλός ποτέ δεν θα εμπιστευτεί τον Ίδιο τον Ιησού. Παρά μονάχα όταν πραγματικά αποθαρρυνθεί. Παρά μονάχα όταν δει πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαφυγής από τον πόνο και την οδύνη του ελέγχου. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει γρήγορα. Αλλά συνήθως πρέπει να περάσει αρκετές ψευδομεταστροφές. Μόνο τότε θα πει μαζί με τον Απόστολο, “Ταλαίπωρος ἄνθρωπος ἐγώ· τὶς θέλει μὲ ἐλευθερώσει ἀπὸ τοῦ σώματος τοῦ θανάτου τούτου;” (Ρωμαίους ζ΄. 24). Μόνο τότε θα κράξει για το έλεος του Θεού, όπως έκανε ο τελώνης! Μόνο τότε θα απαντήσει ο Θεός και θα τον ελκύσει στον Ιησού!

Οι σύγχρονοι ευαγγελικοί θέλουν τα πάντα εύκολα και γρήγορα. Το είδαμε αυτό στην περσινή αναζωπύρωση. Πολλοί από εσάς είπατε, “Και τότε εμπιστεύτηκα τον Ιησού για να με σώσει”. Ή “Τότε πίστεψα το γεγονός ότι ο Ιησούς με έσωσε”. Τον Κύριο Ιησού Χριστό τον αφήσατε εντελώς έξω. Τον αφήσατε έξω επειδή δεν νιώσατε έλεγχο περί της αμαρτίας σας. Δεν ελεγχθήκατε για το σκοτάδι της καρδιάς σας. Δεν ελεχθήκατε για την έχθρα κατά του Θεού. Δεν ελεγχθήκατε για το γεγονός ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τον εαυτό σας. Ο Τζον Κέιγκαν (John Cagan) είπε, “Έπρεπε να έρθω στον Ιησού, αλλά δεν μπορούσα”. “Ταλαίπωρος ἄνθρωπος ἐγώ· τὶς θέλει μὲ ἐλευθερώσει;” Σας λέμε πως έχετε απλά πιστέψει το γεγονός ότι ο Ιησούς θα μπορούσε να σας σώσει. Νευριάζετε λίγο και μετά επιστρέφετε στον πνευματικό σας ύπνο. Οι περισσότεροι από εσάς δεν έχετε μεταστραφεί! Πρέπει να επιστρέψετε και να ξαναξεκινήσετε ολόκληρη τη διαδικασία. Η μεταστροφή είναι το σημαντικότερο πράγμα μπορεί να συμβεί στη ζωή σας. Δεν μπορείτε να εξηγήσετε την πίστη που έχετε στον Ιησού μέσα σε μία πρόταση. Ή σε μισή πρόταση, όπως έκανε μία κοπέλα, μία κοπέλα που την έχει ξαναπάρει ο ύπνος, και δεν νιώθει το βάρος της αμαρτίας καθόλου. Αν δεν νιώθετε το βάρος της αμαρτίας σας, με δάκρυα, γιατί απαντάτε στην πρόσκληση; Νομίζετε ότι μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι; Κάτι για να σας βοηθήσουμε να βιώσετε τη μεταστροφή μέσα σε μερικά λεπτά; Και 1.000 φορές να έρθετε εδώ μπροστά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για σας. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να σας διδάξουμε. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να πούμε για να σας βοηθήσουμε! Μόνο ο Θεός μπορεί να σας βοηθήσει – και ο Θεός δεν βοηθάει τους υποκριτές. Μπορείτε να πάρετε πτυχίο γιατρού από το πανεπιστήμιο χωρίς σκληρή μελέτη και άυπνες νύχτες; Όχι βέβαια! Αλλά η μεταστροφή εν Χριστώ είναι απείρως πιο σημαντική από ένα διδακτορικό δίπλωμα. Η αληθινή μεταστροφή είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να βιώσετε στη ζωή σας. Αλλά ποτέ δεν θα μεταστραφείτε αν δεν νιώσετε χαμένοι. Δεν θα μεταστραφείτε αν δεν νιώσετε απελπισμένοι. Δεν θα μεταστραφείτε αν δεν μισήσετε την αμαρτία της καρδιάς σας και της ζωής σας. Αν δεν κράξετε, “Ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ”. Ας σταθούμε και ας ψάλλουμε τον ύμνο νούμερο 10 στο φυλλάδιο. Είναι το “Ελάτε, αμαρτωλοί/Come, Ye Sinners” του Τζόζεφ Χάρτ (Joseph Hart) (1712-1768).

Τώρα, σας παροτρύνω να εμπιστευτείτε τον Ιησού απόψε. Αν νιώθετε το βάρος της αμαρτίας σας, αν νιώθετε απελπισμένοι, αν νιώθετε χαμένοι, ελάτε εδώ μπροστά από τον άμβωνα και θα σας μιλήσουμε για τον Ιησού. Ο Ιησούς κατέβηκε από τον ουρανό στη γη. Τον κάρφωσαν επάνω σε έναν Σταυρό και πέθανε εκεί στη θέση σας, για να πληρώσει το τίμημα της αμαρτίας σας, για να σας λυτρώσει από την κατάκριση και την Κόλαση. Και ο Ιησούς αναστήθηκε σωματικά από τους νεκρούς και αναλήφθηκε στον Ουρανό. Όταν Τον εμπιστευτείτε, θα σας σώσει από την αμαρτία σας. Σταθείτε και ψάλλετε, “Ελάτε, αμαρτωλοί”. Είναι το νούμερο 10 στο φυλλάδιο σας.

Ελάτε, αμαρτωλοί, φτωχοί και ταλαίπωροι,
   Αδύναμοι και πληγωμένοι, άρρωστοι και πονεμένοι,
Ο Ιησούς στέκεται έτοιμος να σας σώσει,
   Γεμάτος ευσπλαχνία, αγάπη και δύναμη,
Είναι ικανός, είναι ικανός, είναι πρόθυμος, μην αμφιβάλλετε,
   Είναι ικανός, είναι ικανός, είναι πρόθυμος, μην αμφιβάλλετε.

Ελάτε, κουρασμένοι, φορτωμένοι,
   Μελανιασμένοι και ραγισμένοι από την πτώση,
Αν περιμένετε μέχρι να γίνετε καλά,
   Δεν θα έρθετε ποτέ,
Όχι δίκαιους, όχι δίκαιους, αμαρτωλούς ήρθε να καλέσει ο Ιησούς,
   Όχι δίκαιους, όχι δίκαιους, αμαρτωλούς ήρθε να καλέσει ο Ιησούς.


Δείτε τον Σωτήρα, που έχει τώρα αναληφθεί,
   Ζητήστε το άξιο αίμα Του,
Αναπαυτείτε σ' Αυτόν εντελώς,
   Μην εμπιστευτείτε τίποτα άλλο,
Μόνο ο Ιησούς, μόνο ο Ιησούς, κάνει καλό στους αβοήθητους αμαρτωλούς,
   Μόνο ο Ιησούς, μόνο ο Ιησούς, κάνει καλό στους αβοήθητους αμαρτωλούς.
(“Come, Ye Sinners” του Joseph Hart, 1712-1768, τροποποιημένο από τον Ποιμένα).


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Come, Ye Sinners” (του Joseph Hart, 1712-1768).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ
ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΕ!

A GOOD MAN LOST AND A BAD MAN SAVED!

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Εἶπε δὲ καὶ πρὸς τινας, τοὺς θαρροῦντας εἰς ἑαυτοὺς ὅτι εἶναι δίκαιοι καὶ καταφρονοῦντας τοὺς λοιπούς, τὴν παραβολήν ταύτην· Ἄνθρωποι δύο ἀνέβησαν εἰς τὸ ἱερὸν διὰ νὰ προσευχηθῶσιν, ὁ εἶς Φαρισαῖος καὶ ὁ ἄλλος τελώνης. Ὁ Φαρισαῖος σταθεὶς προσηύχετο καθ᾿ ἑαυτὸν ταῦτα· Εὐχαριστῶ σοι, Θεέ, ὅτι δὲν εἶμαι καθὼς οἱ λοιποὶ ἄνθρωποι, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἤ καὶ καθὼς οὗτος ὁ τελώνης· νηστεύω δὶς τῆς ἑβδομάδος, ἀποδεκατίζω πάντα ὅσα ἔχω. Καὶ ὁ τελώνης μακρόθεν ἱστάμενος, δὲν ἤθελεν οὐδὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς νὰ ὑψώσῃ εἰς τὸν οὐρανόν, ἀλλ᾿ ἔτυπτεν εἰς τὸ στῆθος αὑτοῦ, λέγων· Ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ. Σᾶς λέγω, Κατέβη οὗτος εἰς τὸν οἶκον αὑτοῦ δεδικαιωμένος μᾶλλον παρὰ ἐκεῖνος· διότι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν θέλει ταπεινωθῆ, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν θέλει ὑψωθῆ” (Λουκάν ιη΄. 9-14).

I.   Πρώτον, ο “καλός” άνθρωπος που χάθηκε, Λουκάν ιη΄. 11-12,
Ησαΐας νγ΄. 21, Ιερεμίας ιζ΄. 9, Ησαΐας λγ΄. 14, Ματθαίον ζ΄. 23.

II.  Δεύτερον, ο κακός άνθρωπος που σώθηκε, Λουκάν ιη΄. 13, Ψαλμός να΄. 3, Ρωμαίους ζ΄. 24.