Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ!

ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΔΡ Ρ. Λ. ΧΑΪΜΕΡΣ ΤΖΟΥΝΙΟΡ
THE FIGHT FOR LIVING CHRISTIANITY!
AN INTRODUCTION OF DR. R. L. HYMERS, JR.
(Greek)

από τον Κο Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν (Mr. John Samuel Cagan)


Σε καιρούς κρίσης, η Ιστορία γράφεται από αυτούς που πιστεύουν σε κάτι ανώτερο από τον εαυτό τους. Η Ιστορία δεν γράφεται από τον μέσο άνθρωπο. Υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της μετριότητας. Υπάρχουν αυτοί που φοβούνται τόσο πολύ την αποτυχία που δεν προσπαθούν ποτέ να κάνου τίποτα. Υπάρχουν αυτοί που δεν θα επιτύχουν ποτέ τίποτα σπουδαίο επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν το τίμημα της έντονης αντοχής. Υπάρχουν αυτοί που δεν θα αλλάξουν τίποτα, που δεν θα έχουν καμία επίδραση επάνω στον κόσμο, και που θα πεθάνουν σαν να μην είχαν ζήσει ποτέ. Σε έναν καιρό γεμάτο με τέτοιους ανθρώπους, ο Θεός έχει σηκώσει τον Δρ Χάιμερς.

Οι περισσότεροι άντρες που αποφασίζουν να γίνουν κήρυκες υποστηρίζονται με σχεδόν κάθε τρόπο. Ωστόσο, ο Δρ Χάιμερς, πλήρωσε μόνος του το κολέγιο, δουλεύοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας και σπουδάζοντας τη νύχτα. Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές αποθαρρύνθηκε από το να ακολουθήσει τη διακονία, εξαιτίας της οικογένειας και των φίλων, έθεσε ως στόχο του το όνειρο του να γίνει υπηρέτης του Θεού, και δεν θα εγκατέλειπε το στόχο του ό,τι δυσκολίες και να αντιμετώπιζε. Άντεξε τη μάχη του να γίνει κήρυκας του Θεού παρά τις δαιμονικές επιθέσεις και τον συναισθηματικό πόνο. Ο Δρ Χάιμερς άντεξε κάθε δοκιμασία και θλίψη, με σκοπό να κηρύξει την αλήθεια του Θεού. Επειδή άντεξε τις φωτιές της ζωής, ο ίδιος ο Δρ Χάιμερς έκαιγε σαν φωτιά για την αλήθεια.

Ο Δρ Χάιμερς πιστεύει τόσο σθεναρά στην αλήθεια του Λόγου του Θεού που είναι διατεθειμένος να πολεμήσει γι' αυτήν. Δεν είναι άνθρωπος διατεθειμένος να δεχτεί ένα ψέμα, απλά και μόνο επειδή είναι βολικό. Έτσι ήταν σε όλη του τη ζωή. Δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια όταν συκοφαντούσαν τη Βίβλο στο Βιβλοαπορριπτόμενο Θεολογικό σεμινάριο που πήγαινε. Ρισκάροντας την εγγραφή του και την αποφοίτησή του, ο Δρ Χάιμερς πολέμησε τις φιλελεύθερες επιθέσεις κατά της Βίβλου. Έκλεισε τάξεις, έγραψε άρθρα στην σχολική εφημερίδα, έκανε συμπροσευχες στον κοιτώνα του· χρησιμοποίησε κάθε μέσο που είχε στη διάθεσή του για να πολεμήσει τα ψέματα που επιτίθονταν κατά της αλήθειας της Βίβλου. Όταν τον κάλεσαν στο Γραφείο του Προέδρου του Θεολογικού Σεμιναρίου για να του πουν να σταματήσει τις διαμαρτυρίες του για την υπεράσπιση της Βίβλου, ο Δρ Χάιμερς δεν ενέδωσε. Αντιθέτως, έγραψε ένα βιβλίο ενάντια στον φιλελευθερισμό των θεολογικών σεμιναρίων. Στάθηκε δυνατός και αμετακίνητος στη Μάχη για τη Βίβλο.

Κάποιοι έχουν επικρίνει, άλλοι έχουν παραπονεθεί, και κάποιοι άλλοι έχουν υποχωρήσει, αλλά ο Δρ Χάιμερς είναι άνθρωπος πράξεων. Οι πεποιθήσεις του είναι τόσο ισχυρές όσον αφορά την αλήθεια και τον Θεό, που θα τραβήξει το σπαθί του και θα ορμήσει κατά των σατανικών δυνάμεων ακόμη και αν πρόκειται για σίγουρο θάνατο. Ο Δρ Χάιμερς δεν αγαπάει τη ζωή του τόσο πολύ, ώστε να την αγοράσει με το τίμημα των αλυσίδων. Είναι άνθρωπος πολέμου όταν άλλοι θα αγόραζαν την ειρήνη με το κόστος της σκλαβιάς.

Όταν το Χόλυγουντ έφτυσε στο πρόσωπο του Χριστού, ο Δρ Χάιμερς κινήθηκε για να σκουπίσει το πρόσωπο του Σωτήρα του. Δέχτηκε επίθεση γι' αυτό το πράγμα. Ακόμη και όταν γράφτηκαν άρθρα στις εφημερίδες εναντίον του, αυτός υπερασπίστηκε τον Χριστό! Έχασε φίλους γι' αυτό το πράγμα. Ωστόσο, το καθήκον να κάνει αυτό που είναι σωστό ανάγκασε τον Δρ Χάιμερς να ενεργήσει, να διαμαρτυρηθεί, να πολεμήσει.

Όταν ολόκληρη η κοινωνία φαινόταν πως επέτρεπε στη γυναίκα το “δικαίωμα να κάνει έκτρωση”, ο Δρ Χάιμερς αρνήθηκε να αφήσει ένα παιδί να δολοφονηθεί χωρίς ο ίδιος να δώσει μάχη. Ο μέσος άνθρωπος, στην καλύτερη περίπτωση, θα σύμπασχε και θα έκανε δωρεά σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, αλλά ο Δρ Χάιμερς δεν είναι μέσος άνθρωπος. Αυτός και ο πατέρας μου έκατσαν μπροστά από μία κλινική εκτρώσεων. Όταν οι υπόλοιποι έφυγαν υπό τις απειλές των αστυνομικών επάνω στα άλογα, με τα γκλομπ και τα σήματα, ο Δρ Χάιμερς παρέμεινε σταθερός στα πιστεύω του. Δεν μπορούσε να απομακρυνθεί όταν ήξερε πως αυτός ήταν η τελευταία γραμμή μάχης μεταξύ της ζωής ενός παιδιού και το δικαίωμα της γυναίκας. Οδήγησε την εκκλησία του σε μία ολοκληρωτική προσπάθεια να κλείσει δύο κλινικές εκτρώσεων. Στάθηκε δυνατός και αμετακίνητος στη μάχη κατά των εκτρώσεων.

Και μετά υπήρχε η μάχη για την εκκλησία μας. Ένας “πρώην ηγούμενος” της εκκλησίας μας έφυγε. Ως αποτέλεσμα, 400 μέλη άφησαν την εκκλησία μας. Η εκκλησία μας κόντεψε να χάσει αυτό το κτίριο. Η εκκλησία κόντεψε να χρεοκοπήσει. Ένας γνωστός κήρυκας πρόσφερε στον Δρ Χάιμερς μία διέξοδο, να γίνει ποιμένας μιας μεγάλης εκκλησίας στα προάστια. Πρόσφερε στον Δρ Χάιμερς μία ευκαιρία να εγκαταλείψει το πλοίο που βούλιαζε! Είπε, “Αυτή είναι η τελευταία σου ευκαιρία να φύγεις”. Πολλοί ποιμένες θα είχαν φύγει. Αλλά παρά το γεγονός ότι τα μέλη έφευγαν, και η εκκλησία βρισκόταν σε οικονομικό κίνδυνο – ο Δρ Χάιμερς έμεινε! Ο Δρ Χάιμερς ήταν διατεθειμένος να πολεμήσει γι' αυτήν την τοπική εκκλησία. Χάρη στο πνευματικό του κουράγιο και στους πιστούς ανθρώπους που έδωσαν το χρόνο τους και τα χρήματά τους, εμείς έχουμε ακόμα μία εκκλησία στο αστικό κέντρο του Λος Άντζελες! Παρέμεινε και αντιμετώπισε την αδύνατη πρόκληση με αποφασιστικότητα και κουράγιο, όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ που αντιμετώπισε τον Χίτλερ στον πόλεμο για τον Δυτικό Πολιτισμό.

Ο Δρ Χάιμερς είναι πεπεισμένος πως η τοπική εκκλησία είναι πολύ σημαντική. Ο Δρ Χάιμερς έχει πει συχνά πως η επιτυχία αυτής της εκκλησίας είναι ολόκληρη η ζωή του. Έχει μία βαθιά αγάπη, όχι μόνο γι' αυτήν την εκκλησία, αλλά για τις εκκλησίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δύναμη της εκκλησίας είναι το πάθος του. Ο ίδιος ταυτίζεται με τη ζωή της εκκλησίας. Η αποφασιστικότητά του, όσον αφορά το έργο του Χριστού και της εκκλησίας, είναι σαν των σπουδαιότερων αθλητών, των πολιτικών μεγαθήριων, και των κατακτητών. Γνωρίζει πως η εκκλησία είναι η νύφη του Χριστού, και γι' αυτό προσεύχεται, πολεμάει, και κηρύττει για το καλό της εκκλησίας.

Αν και κάποιοι αμφιβάλλουν και αποδοκιμάζουν, πολλοί Διαμαρτυρόμενοι ηγέτες που έχουν παραμείνει πιστοί στον Θεό, έχουν θαυμάζει και έχουν υποστηρίξει τον Δρ Χάιμερς. Μεταξύ τους είναι ο ξακουστός – σε εθνικό επίπεδο – ευαγγελιστής και μακροχρόνιος εκδότης του “Βιβλικού Ευαγγελιστή/The Biblical Evangelist”, Δρ Ρόμπερτ Λ. Σάμνερ (Dr. Robert L. Sumner). Περιβαλλόμενος από τις σπουδαιότερες χριστιανικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα, ο Δρ Σάμνερ κάτι ήξερε από αληθινούς άντρες του Θεού. Ο Δρ Σάμνερ έγραψε σχετικά με τον Δρ Χάιμερς,

“Ο Δρ Χάιμερς επίτηδες, εκ προθέσεως θέλησε να εγκαθιστήσει μια εκκλησία που θα κήρυττε το ευαγγέλιο, θα ήταν ευαγγελιστική, και θα δίδασκε τη Βίβλο μέσα στην καρδιά του αμαρτωλού κέντρου του Λος Άντζελες. Αν μη τι άλλο, τον συγχαίρω γι' αυτό, και για το ότι δεν ενώθηκε με άλλες ευαγγελιστικές διακονίες τρέχοντας στα προάστια…Εκτιμώ και θαυμάζω έναν άνθρωπο που είναι διατεθειμένος να σταθεί για την Αλήθεια σύμφωνα με τα πιστεύω του και να σταθεί γι' αυτά ακόμη κι όταν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Ο Ρόμπερτ Λέσλι Χάιμερς είναι τέτοιου είδους χριστιανός δούλος του Χριστού! Πέραν της τοπικής διακονίας στην καρδιά μιας από τις πιο αμαρτωλές πόλεις της Αμερικής, έχει επίσης διατηρήσει μία διεθνή διακονία – ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, οι συναθροίσεις μεταφράζονται ‘ζωντανά’ σε Ισπανικά και Κινέζικα.”

Έχοντας εργαστεί ως ευαγγελιστής για πολλές δεκαετίες, ο Δρ Σάμνερ αναγνώρισε τη σπουδαία δύναμη που χαρακτήριζε τη ζωή και τη διακονία του Δρ Χάιμερς!

Ο Δρ Χάιμερς είναι άνθρωπος με όραμα. Πιστεύει πως ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, όταν κάθε άλλη ελπίδα έχει χαθεί, ο Θεός μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα. Οραματίστηκε έναν ιστότοπο που θα προσφέρει γραπτά κηρύγματα και άλλα υλικά για διάβασμα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο. Μία τέτοια προσπάθεια δεν είχε ξαναγίνει και ήταν ανήκουστη. Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να κάνει τη διαφορά σε χώρες όλου του κόσμου, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο προετοίμαζε τα κηρύγματά του, ώστε να διευκολύνει αυτό το τεράστιο έργο.

Για το μεγαλύτερο μέρος της διακονίας του, ο Δρ Χάιμερς κήρυττε από ένα σχεδιάγραμμα. Ωστόσο, ήθελε τα κηρύγματά του να είναι διαθέσιμα σε Χριστιανούς άλλων χωρών που δεν είχαν στη διάθεσή τους Βίβλους και κηρύγματα. Έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει να γράφει τα κηρύγματά του λέξη-προς-λέξη και να κηρύττει από ένα χειρόγραφο. Οι περισσότεροι κήρυκες που έχουν περάσει ένα μεγάλο διάστημα στη διακονία, δεν θα άλλαζαν τον τρόπο προετοιμασίας τους, αλλά ο Δρ Χάιμερς είναι άνθρωπος με όραμα. Χρόνια αργότερα, τα γραπτά κηρύγματα του Δρ Χάιμερς διαβάζονται σε σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου, και ο ιστοτόπος του είχε πάνω από ενάμιση εκατομμύριο επισκέψεις το 2016 και μόνο.

Επειδή ο Δρ Χάιμερς ήταν πάντα το είδος ποιμένα που ενδιαφερόταν για ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων, ξεκίνησε το συγκεκριμένο έργο του να έχει τα κηρύγματά του μεταφρασμένα σε άλλες γλώσσες. Αρχικά, τα γραπτά κηρύγματα μεταφράζονταν σε λίγες μόνο γλώσσες. Ωστόσο, ο Δρ Χάιμερς συνέχισε με το όραμά του να προσπαθεί να αγγίξει ολόκληρο τον κόσμο, παρά το εμπόδιο της γλώσσας.

Σήμερα, τα γραπτά κηρύγματα του Δρ Χάιμερς μεταφράζονται σε 35 γλώσσες! Αυτά τα κηρύγματα είναι ευλογία και βοήθεια σε ιεραποστόλους και ποιμένες στον Τρίτο Κόσμο. Έχουν χρησιμοποιηθεί ως μέσα χάρης για να ξυπνήσουν και να βοηθήσουν ψυχές να δούνε την ανάγκη τους για τον Ιησού, και κάποιοι έχουν μεταστραφεί διαβάζοντας και μόνο τα κηρύγματα. Η μετάφραση των κηρυγμάτων σε 35 γλώσσες χρειάστηκε όραμα και προσήλωση, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί από τον Θεό με δυναμικό αντίκτυπο στον χριστιανικό κόσμο.

Όσο σκληρή και να ήταν η μάχη, Ο Δρ Χάιμερς έχει αγωνιστεί για τον Θεό, σαν άντρας μέσα σε αρένα. Έχει κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού ακόμη και όταν τόσοι άλλοι το έχουν ξεχάσει. Έχει κηρύξει με το παλιομοδίτικο στυλ παθιασμένου και φλογερού κηρύγματος ενώ όλοι οι άλλοι το έχουν εγκαταλείψει. Πιστεύει στην αληθινή μεταστροφή από τη χάρη και τη δύναμη του Θεού, διαμέσου της πίστης στον Ιησού Χριστό, και δεν θα επαναπαυτεί με τίποτα λιγότερο, αφού δεν θα αφήσει κανέναν να καταλήξει στην Κόλαση, που είναι διατεθειμένος να ακούσει.

Σε έναν καιρό που η προσευχή είναι μία απλή τυπικότητα, ο Δρ Χάιμερς πιστεύει στη δύναμη του Θεού να απάντησει στις προσευχές. Σε έναν καιρό που οι άλλοι κυνηγάνε την ελπίδα μεγαλύτερων χρηματικών προσφορών, κλέβοντας μέλη από άλλες εκκλησίες, ο Δρ Χάιμερς πιστεύει στον ευαγγελισμό των νέων ανθρώπων του κόσμου. Όταν άλλοι σταματάνε τη μία συνάθροιση μετά την άλλη, ο Δρ Χάιμερς πιστεύει στη σπουδαιότητα και τη ζωτικότητα της εκκλησίας. Όταν τόσοι άλλοι είναι ευχαριστημένοι με το να τρέφονται από το πτώμα που εδώ και καιρό έχει χάσει τη ζωή του και τη δύναμή του, ο Δρ Χάιμερς αγωνίζεται και πιστεύει στον ζωντανό Χριστιανισμό.

Σε ένα λεπτό ο Δρ Χάιμερς θα έρθει να κηρύξει. Αλλά πρώτα ο Κος Γκρίφιθ (Mr. Griffith) θα έρθει να ψάλλει έναν από τους αγαπημένους ύμνους του Δρ Χάιμερς, το “Του Χριστού στρατιώτες/Onward, Christian Soldiers.”

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

(ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΚΡΑΥΓΩΝ)
THE BATTLE FOR SUNDAY NIGHT
(NUMBER ONE IN A SERIES OF BATTLE CRIES)
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή πρωί, 15 Ιανουαρίου 2017
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Morning, January 15, 2017

“Ἀγαπητοί, ἐπειδή καταβάλλω πᾶσαν σπουδήν νὰ σᾶς γράφω περὶ τῆς κοινῆς σωτηρίας, ἔλαβον ἀνάγκην νὰ σᾶς γράψω, προτρέπων εἰς τὸ νὰ ἀγωνίζησθε διὰ τὴν πίστιν, ἥτις ἅπαξ παρεδόθη εἰς τοὺς ἁγίους” (Ιούδα 3).

Σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουμε μία σειρά πολεμικών κραυγών. Με αυτές θα “αγωνιστούμε για την πίστη”. Θα μιλήσουμε ενάντια στις πολλές λανθασμένες διδασκαλίες και συνήθειες των εκκλησιών μας.

Το 1963 ο Πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι έκανε τον Τσώρτσιλ τον πρώτο επίτιμο πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πρόεδρος είπε για τον τρανό ήρωα πολέμου, “Κινητοποίησε την αγγλική γλώσσα και την έστειλε στη μάχη”. Σε μία από τις σπουδαιότερες ομιλίες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τσώρτσιλ είπε, “Όταν γίνονται μεγάλα πράγματα στον κόσμο, που εξεγείρουν τις ψυχές των ανθρώπων, που τους τραβάνε από τα σπίτια τους και τα τζάκια τους, που διώχνουν την άνεση, τον πλούτο και την επιδίωξη της ευτυχίας επειδή οι λόγοι είναι συγχρόνως απαίσιοι και ακαταμάχητοι, καταλαβαίνουμε πως δεν είμαστε ζώα, και πως κάτι γίνεται στο χώρο και στο χρόνο, ακόμη και πέρα από το χώρο και το χρόνο, που, είτε μας αρέσει είτε όχι, σημαίνει καθήκον.”

Εμείς οι ίδιοι έχουμε περάσει πολλές μάχες. Πληρώσαμε, μοιράσαμε, και ταχυδρομήσαμε σε κάθε εκκλησία των Νοτίων Βαπτιστών (Southern Baptists) της Aμερικής, τις απαίσιες ψευδoδιδασκαλίες που διδάσκονταν σε άτομα που εκπαιδεύονταν να γίνουν κήρυκες στα θεολογικά σεμινάρια τους. Η νέα λατινοαμερικάνα σύζυγός μου ήταν έξι μηνών έγκυος όταν μοίραζε αυτά τα φυλλάδια στο Συνέδριο Νοτίων Βαπτιστών (Southern Baptist Convention) στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια. Αν και έβλεπαν πώς ήταν μικρόσωμη και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ολόκληροι άντρες τσαλάκωσαν τα φυλλάδια και έφτυσαν στο πρόσωπό της. Όταν επιστρέψαμε στο δωμάτιό μας, η καημένη σύζυγός μου με ρώτησε κάτι που δεν μπορούσα να απαντήσω. Είπε, “Ρόμπερτ, πώς γίνεται αυτοί οι άνθρωποι να είναι αληθινοί Χριστιανοί;” Πολλοί απ' αυτούς έμοιαζαν περισσότερο με δαίμονες από την Κόλαση παρά με Νότιους Βαπτιστές. Είχαν εξοργιστεί μαζί της επειδή τους έδινε φυλλάδια με αναφορές από καθηγητές στα σεμινάριά τους, που έλεγαν πως το σώμα του Ιησού δεν αναστήθηκε από τους νεκρούς – αλλά πώς το έφαγαν άγρια σκυλιά, πως δεν έχει υπήρχε ο άνθρωπος Μωυσής, και πως οι επιστολές του Παύλου ήταν πλαστογραφίες, που δεν είχαν γραφτεί από τον Απόστολο. Αλλά εμείς συνεχίσαμε να πληρώνουμε για τα φυλλάδια, να τα ταχυδρομούμε και να τα μοιράζουμε κάθε χρόνο – μέχρι που στο τέλος κερδίσαμε, και εκείνοι οι δαιμονισμένοι ψευδοδιδάσκαλοι απολύθηκαν από όλα τα θεολογικά σεμινάρια των Νοτίων Βαπτιστών της Αμερικής. Με τη βοήθεια του Θεού, κερδίσαμε εκείνη τη μάχη!

Όταν άλλες ομάδες μάζευαν χρήματα (που τα έβαζαν στις δικές τους τσέπες) για να σταματήσουν τη δολοφονία των παιδιών στο ολοκαύτωμα των εκτρώσεων – ενώ απλά μάζευαν χρήματα για τον εαυτό τους, η εκκλησία μας έστειλε τους ανθρώπους μας που μπόρεσαν και έκλεισαν δύο από εκείνες τις αιματοβαμμένες κλινικές! Σε μία περίπτωση ο Δρ Κέιγκαν κι εγώ καθίσαμε στο πεζοδρόμιο μπροστά από μία απ' αυτές τις κλινικές – και μείναμε εκεί καθώς οι αστυνομικοί επάνω στα άλογα μας περικύκλωσαν και μας απείλησαν πως θα μας βάλουν χειροπέδες και θα μας πάνε στη φυλακή. Αλλά όταν είδαν πως δεν είχαμε σκοπό να μετακινηθούμε, έκαναν στροφή με τα άλογά τους και έφυγαν. Ξανά, με τη βοήθεια του Θεού, κερδίσαμε εκείνη τη μάχη!

Όταν ο Λου Ουάσερμαν (Lew Wasserman), η κεφαλή της εταιρίας Universal Pictures, έκανε την παραγωγή σε μία αηδιαστική ταινία, μία ταινία που έδειχνε τον Χριστό να κάνει σεξ με τη Μαρία Μαγδαληνή, πήγαμε μπροστά στο σπίτι του Ουάσερμαν στο Μπέβερλι Χιλς για να διαμαρτυρηθούμε. Η διαμαρτυρία μας έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες ολόκληρου του κόσμου, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Γαλλία, και προκάλεσε ταραχές και επεισόδια κατά της ταινίας στην Ελλάδα! Οι διαμαρτυρίες μας ήταν σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς για πάνω από δύο εβδομάδες – κάθε βράδυ. Η εταιρεία Universal Pictures φοβήθηκε τόσο πολύ τις διαδηλώσεις μας που ποτέ δεν ξαναέκανε ταινία που συκοφαντούσε τον Χριστό! Ξανά, με τη βοήθεια του Θεού, κερδίσαμε εκείνη τη μάχη!

Όταν ένας άνθρωπος με το όνομα Πίτερ Σ. Ράκμαν (Peter S. Ruckman) άρχισε να διδάσκει πώς οι λέξεις της Βίβλου Βασιλέως Ιακώβου ήταν αλάνθαστες, άρχισε να διορθώνει τα Ελληνικά και τα Εβραϊκά από τα οποία η Βίβλος έχει μεταφραστεί, και εκατοντάδες εκκλησίες άρχισαν να έχουν σχίσματα εξαιτίας της αιρέσεως του Ράκμαν. Έγραψα ένα βιβλίο που λέγεται “Ρακμανισμός εκτεθειμένος/Ruckmanism Exposed” – που στάλθηκε σε πολλές εκκλησίες. Είναι σχεδόν ξεχασμένο θέμα σήμερα, σε μεγάλο βαθμό χάρη σε εκείνο το βιβλίο, που μπορείτε να το διαβάσετε στον ιστοτόπο μας στο www.sermonsfortheworld.com. Και, ναι, σε εκείνη τη μάχη εναντίον της δαιμονικής διδασκαλίας του Ρακμανισμού, με τη βοήθεια του Θεού, κερδίσαμε ξανά!

Τότε ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Ρίτσαρντ Όλιβας (Richard Olivas) μας άφησε και πήρε μαζί του 400 άτομα από την εκκλησία μας. Καθοδήγησα τους ανθρώπους μας ώστε να σταθούμε και να πληρώσουμε $16.000 κάθε μήνα, πολλά περισσότερα από τα δέκατα και τις προσφορές τους, μέχρι που αυτό το κτίριο σώθηκε, και σταματήσαμε το σχέδιο του Όλιβας να καταστρέψει την εκκλησία μας. Για μία ακόμη φορά, με τη βοήθεια του Θεού, κερδίσαμε εκείνη τη μάχη!

Αλλά έχουμε μία ακόμη πιο επικίνδυνη μάχη σήμερα – έναν ύπουλο πόλεμο που θα μπορούσε στο τέλος να καταστρέψει σχεδόν όλες τις εκκλησίες μας. Και είναι καθήκον μου ως δούλος του Χριστού να σας προειδοποιήσω γι' αυτήν. Καταστρέφει και αφανίζει τις εκκλησίες μας. Είναι η ψευδοδιδασκαλία του Λαοδικισμού. Είναι ιδέα πως οι εκκλησίες μας δεν χρειάζονται να έχουν κυριακάτικες βραδινές συναθροίσεις. Κατά αυτής της ψευδής και επικίνδυνης διδασκαλίας θα “αγωνιστούμε” (Ιούδα 3). Θα πολεμήσουμε εναντίον της με όλη μας τη δύναμη.

Στο Κατά Ματθαίον κε΄. 5, ο Ιησούς έδωσε την τέλεια περιγραφή της κατάστασης των εκκλησιών μας. Εκατομμύριοι ευαγγελικοί φονταμενταλιστές νυστάζουν και κοιμούνται. Η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού είναι όλο και πιο κοντά, αλλά οι εκκλησίες μας κοιμούνται! Βλέπουμε τώρα την μία εκκλησία μετά την άλλη να σταματάει τις βραδινές συναθροίσεις της. Είμαι πεπεισμένος πώς αυτό είναι ένα από τα σημεία των εσχάτων ημερών – οι νυσταγμένες εκκλησίες κλείνουν τις πόρτες τους – καθώς πλησιάζει το τέλος του παρόντος αιώνα – και έρχεται το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε. Ο Ιησούς είπε,

“Καὶ ἐπειδή ὁ νυμφίος ἐβράδυνεν, ἐνύσταξαν πᾶσαι καὶ ἐκοιμῶντο” (Ματθαίον κε΄. 5).

Ακόμη και αν η προφητεία φαίνεται να είναι εναντίον μας – θα συνεχίσουμε να πολεμάμε – και κάποιοι θα ακούσουν και θα σωθούν.

Η διακοπή της κυριακάτικης βραδινής συναθροίσης είναι η τελευταία τάση μεταξύ Βαπτιστικών και άλλων εκκλησιών. Νότιοι Βαπτιστές και ανεξάρτητοι Βαπτιστές, “προοδευτικές” εκκλησίες της Διεθνούς Βαπτιστικής Βιβλικής Κοινωνίας (BBFI), ακόμη και κάποιες φονταμενταλιστικές Μπομπ Τζόουνς (Bob Jones) εκκλησίες, κλείνουν τις πόρτες μετά από την κυριακάτικη πρωινή συνάθροιση – από το ένα άκρο της Αμερικής στο άλλο. Η κυριακάτικη βραδινή συνάθροιση εξελίσσεται ραγδαία σε κάτι που ανήκει στο παρελθόν.

Αυτό δείχνει την χρόνια ασθένεια των εκκλησιών μας. Σίγουρα δεν είναι ενθαρρυντικό σημάδι. Όπως με κάθε χρόνια ασθένεια, ο γιατρός δεν γίνεται να συνιστήσει κάποια θεραπεία αν δεν έχει γίνει πρώτα σωστή διάγνωση. Σε αυτό το μήνυμα, σαν γιατροί, θα εξετάσουμε τον ασθενή (τις εκκλησίες που σταματάνε τις βραδινές συναθροίσεις τους) και θα διαγνώσουμε την αιτία – και τότε θα προτείνουμε μία λύση – ένα φάρμακο και μία θεραπεία. Η αρρώστια αυτών των εκκλησιών μπορεί να διαγνωσθεί με τέσσερις τρόπους.

I. Πρώτον, η διακοπή της κυριακάτικης βραδινής συνάθροισης στις
εκκλησίες μας είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο όσον αφορά τις
γενικές Διαμαρτυρόμενες τάσεις.

Οι Μεθοδιστές ξεκίνησαν να σταματάνε τις κυριακάτικες βραδινές συναθροίσεις γύρω στο 1910. Οι Πρεσβυτεριανοί ξεκίνησαν να σταματάνε τις κυριακάτικες βραδινές συναθροίσεις τους γύρω στο 1925. Οι Αμερικανοί Βαπτιστές (προηγουμένως γνωστοί ως Βόρειοι Βαπτιστές) ξεκίνησαν να σταματάνε τις βραδινές συναθροίσεις τους γύρω στο 1945. Οι Νότιοι Βαπτιστές ξεκίνησαν να το κάνουν αυτό γύρω στο 1985. Πρέπει να θυμόμαστε πως οι Μεθοδιστές, οι Πρεσβυτεριανοί και οι Αμερικανοί Βαπτιστές πίστευαν τη Βίβλο όσο οποιαδήποτε φονταμενταλιστική Βαπτιστική εκκλησία πριν ξεκινήσει αυτή η τάση μεταξύ των “προοδευτικών” ιεροκηρύκων των διαφόρων δογμάτων.

Κοιτάξτε τους Μεθοδιστές, τους Πρεσβυτεριανούς και τους Αμερικανούς Βαπτιστές σήμερα! Οι λίστες των μελών τους μικραίνουν κάθε χρόνο. Οι τρεις αυτές εκκλησίες έχουν χάσει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη από το 1900. Χιλιάδες από τις εκκλησίες τους έχουν κλείσει εντελώς. Η διακοπή της κυριακάτικης βραδινής συνάθροισης δεν τους βοήθησε. Ήταν απλώς ένα κατηφορικό βήμα προς την καταστροφή.

Κι όμως σήμερα πολλοί ανεξάρτητοι Βαπτιστές πιστεύουν πως είναι “προχωρημένοι”, με καινούργια και προοδευτική σκέψη, όταν ακολουθάνε το ίδιο μονοπάτι που κατέστρεψε τους Μεθοδιστές, τους Πρεσβυτεριανούς και τους Αμερικανούς Βαπτιστές. Ένας ανεξάρτητος Βαπτιστής κήρυκας με το όνομα Τζιμ Μπέιζ (Jim Baize), κοντά στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, είπε, “Έκανα το ριζοσπαστικό βήμα! Σταμάτησα την κυριακάτικη βραδινή συνάθροιση!” Πιστεύει πως αυτό θα βοηθήσει την εκκλησία του, αλλά εγώ πιστεύω πώς θα κάνει μονάχα κακό στο ποίμνιό του. Εγώ αποκαλώ έναν άνθρωπο σαν κι αυτόν προδότη – προδότη στο έργο του Χριστού! Αυτό που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που έκαναν οι “επικρατέστερες” εκκλησίες που προανέφερα. Οι Νότιοι Βαπτιστές τώρα χάνουν 200.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Ένας από τους λόγους είναι επειδή τόσες πολλές από τις εκκλησίες τους κλείνουν το βράδυ της Κυριακής.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε κάποτε, “Να μελετάτε την Ιστορία! Να μελετάτε την Ιστορία!” Είπε, “Όσο πιο μακριά μπορούμε να κοιτάξουμε προς τα πίσω, τόσο πιο μακριά θα μπορούμε πιθανόν να κοιτάξουμε μπροστά”. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε τι συνέβη στις “επικρατέστερες” Διαμαρτυρόμενες και Βαπτιστικές εκκλησίες όταν εγκατέλειψαν τις κυριακάτικες βραδινές συναθροίσεις στο παρελθόν. Είναι σημαντικό να δούμε πως αυτό το πράγμα επέφερε τη διάλυση τους, την αποσύνθεσή τους, και εν τέλει το θάνατό τους.

Σήμερα, οι παραδοσιακές “επικρατέστερες” εκκλησίες είναι απλά ένα μικρό υπόλειμμα αυτού που ήταν στο παρελθόν. Πρώτα εγκατέλειψαν τις συμπροσευχές. Μετά σταμάτησαν τις βραδινές συναθροίσεις. Τώρα παραδίδουν το πνεύμα! Αυτό θα είναι επίσης το αναπόφευκτο τέλος των Βαπτιστών και των υπολοίπων που ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι στις μέρες μας.

II. Δεύτερον, η διακοπή της κυριακάτικης βραδινής συνάθροισης στις εκκλησίες μας είναι ένα από τα αποτελέσματα του “ντεσιζιονισμού”.

Όπως τονίσαμε στο βιβλίο μας, Η σημερινή αποστασία/Today’s Apostasy, ο Τσαρλς Γκ. Φίνεϊ (Charles G. Finney) έκανε δημοφιλή τον “ντεσιζιονισμό” στις μεγάλες Διαμαρτυρόμενες και Βαπτιστικές εκκλησίες στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο “ντεσιζιονισμός” του Φίνεϊ αντικατέστησε τη Βιβλική μεταστροφή ως έργο του Θεού μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, με την ιδέα πως ο άνθρωπος σώζεται παίρνοντας μία επιφανειακή “απόφαση για τον Χριστό”. Μία απλή προσευχή ή σωματική αντίδραση αντικατέστησε την αρχαία ιδέα της ριζοσπαστικής Βιβλικής μεταστροφής. Ως αποτέλεσμα, οι Διαμαρτυρόμενες και Βαπτιστικές εκκλησίες πολύ γρήγορα γέμισαν με εκατομμύριους χαμένους ανθρώπους στις λίστες των μελών τους. Οι άνθρωποι που δεν έχουν μεταστραφεί δεν θέλουν να πάνε στην εκκλησία δύο φορές την Κυριακή – έτσι η κυριακάτικη βραδινή συνάθροιση εξαφανίστηκε σ' αυτές τις εκκλησίες μερικές δεκαετίες μετά την υιοθέτηση των μεθόδων του Φίνεϊ. Οι άνθρωποι που δεν έχουν μεταστραφεί δεν θα έρθουν το βράδυ της Κυριακής! Αυτό ακριβώς ξαναγίνεται τώρα στις “συντηρητικές” εκκλησίες ολόκληρης της Αμερικής.

Σε καμία από τις Βαπτιστικές εκκλησίες στις οποίες πήγα όταν ήμουν νέος δεν ήταν όλοι παρόντες το βράδυ της Κυριακής. Τότε καταλαβαίνουμε πως αυτοί που ήταν λιγότερο δεσμευμένοι, ή που ποτέ δεν είχαν μεταστραφεί, δεν θα ερχόντουσαν. Αλλά το κάναμε ούτως ή άλλως. Οι κυριακάτικες βραδινές συναθροίσεις στα νιάτα μου ήταν πάντα οι καλύτερες συναθροίσεις. Ψάλλαμε καλύτερα. Τα μηνύματα ήταν πιο δυναμικά. Αυτό γινόταν επειδή τα χαμένα μέλη της εκκλησίας δεν ήταν εκεί για να ρίξουν τη διάθεση ολονών. Αυτό πιστεύω, καθώς κοιτάω στο παρελθόν των περασμένων 60 ετών.

Στην εκκλησία μας αυτόν τον καιρό, όλοι ξαναέρχονται το βράδυ της Κυριακής. Πιστεύω πως αυτό γίνεται επειδή έχουν εκπαιδευτεί να το κάνουν. Αλλά πιστεύω επίσης πως είναι αποτέλεσμα της προσεχτικής φροντίδας που έχουμε δώσει ώστε να είμαστε σίγουροι πως πριν κάποιος γίνει μέλος της εκκλησίας μας πρέπει να έχει βιώσει γνήσια μεταστροφή. Θα προτιμούσα να περιμένω για κάποιον να μεταστραφεί πραγματικά, παρά να βαπτίσω άλλον έναν χαμένο άνθρωπο, έναν άνθρωπο που δεν θα έρθει στην εκκλησία το βράδυ της Κυριακής!

Ο “ντεσιζιονισμός” έχει γεμίσει τις λίστες των μελών των εκκλησιών μας με χαμένους ανθρώπους – και τώρα πληρώνουμε το τίμημα. Δεν θέλουν να έρθουν το βράδυ της Κυριακής επειδή δεν είναι σωσμένοι! Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Νότιοι Βαπτιστές έχουν χάσει σχεδόν μισό εκατομμύριο μέλη τα περασμένα δύο χρόνια!

III. Τρίτον, η διακοπή της κυριακάτικης βραδινής συνάθροισης φέρνει
πολλά απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πολλά περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα από αυτά που θα αναφέρω. Αλλά θα σας δώσω μερικά που μου έρχονται στο νου.

1.  Οι εκκλησίες που σταματάνε τις κυριακάτικες βραδινές συναθροίσεις τους ανοίγουν την πόρτα για τους ανθρώπους τους να επισκεφτούν άλλες εκκλησίες που θα τους παραπλανήσου. Ένας κήρυκας που πρόσφατα σταμάτησε την κυριακάτικη βραδινή συνάθροισή του είπε, “Μου δίνει την ευκαιρία να πάω σε άλλες εκκλησίες”. Νόμιζε πως ήταν υπέροχο που τώρα μπορούσε να πάει να ακούσει άλλους κήρυκες τα κυριακάτικα βραδιά. Αλλά εγώ σκέφτηκα, “Και με τους δικούς του ανθρώπους τι θα γίνει; Δεν θα έχουν και κάποιοι απ' αυτούς την ίδια ιδέα;” Και τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Θυμηθείτε, Οι καλύτεροι άνθρωποι θα θέλουν ακόμα να πάνε την Κυριακή το βράδυ. Αλλά πού θα πάνε; Θα πάνε στη χαρισματική εκκλησία πιο κάτω; Θα παραπλανηθούν από τον νέο-ευαγγελικό δάσκαλο της Βίβλου με το “έξυπνο” μήνυμα, του οποίου η εκκλησία είναι λίγο πιο πέρα; Εγώ πιστεύω πως κάποιοι θα πάνε – και πως θα χάσουμε κάποιους από τους καλύτερους ανθρώπους μας αν σταματήσουμε την κυριακάτικη βραδινή συνάθροιση.

2.  Οι εκκλησίες που σταματάνε τις κυριακάτικες βραδινές συναθροίσεις χάνουν μία από τις μεγαλύτερες ευαγγελιστικές ευκαιρίες της εβδομάδας. Ένας κήρυκας μου μίλησε για μία εκκλησία που είχε σταματήσει την βραδινή συνάθροιση της Κυριακής. Αντί αυτής, δίνουν στους ανθρώπους τους ένα σάντουιτς μετά την πρωινή συνάθροιση και ξανάπηγαίνουν μέσα στην αίθουσα για δεύτερο μήνυμα. Μ' αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι μπορούν να είναι σπίτι τους στις 2:00 η ώρα το μεσημέρι της Κυριακής. “Ακούνε το ίδιο ποσοστό της Βίβλου,” μου είπε ο κήρυκας. Αλλά είναι ο σκοπός της κυριακάτικης βραδινής συνάθροισης απλά “να ακούσουν περισσότερη Βίβλο”; Όχι, δεν είναι! Για πολλά χρόνια οι καλές εκκλησίες χρησιμοποιούσαν τη βραδινή συνάθροιση της Κυριακής ως ευαγγελιστική συνάθροιση. Πιστεύω πως αυτό ήταν ένα από τα πολύ δυνατά σημεία των Βαπτιστικών εκκλησιών του παρελθόντος. Οι άνθρωποι ενθαρρύνονταν να φέρουν χαμένους συγγενείς, φίλους και γνωστούς για να ακούσουν το Ευαγγέλιο το βράδυ της Κυριακής. Έδινε την ευκαιρία στους καλούς ανθρώπους της εκκλησίας να “μαζέψουν” κάποιο χαμένο πρόσωπο το απόγευμα της Κυριακής και να το φέρουν στη βραδινή συνάθροιση. Μπορείτε να δώσετε ένα γεύμα στους ανθρώπους σας μετά την πρωινή συνάθροιση, και να το ακολουθήσετε με περισσότερη Βιβλική μελέτη, αλλά έτσι καταστρέφεται ο ευαγγελισμός που βοήθησε στην οικοδόμηση των Βαπτιστικών εκκλησιών μας τα βράδια της Κυριακής! Ένας ποιμένας φίλος μου μου είπε πως ένας από τους ισχυρότερους άντρες στην εκκλησία του σώθηκε επειδή “πετάχτηκε” στην εκκλησία ένα κυριακάτικο βράδυ όταν ήταν χαμένος. Πόσους ανθρώπους σαν κι αυτόν θα χάσετε αν αγνοήσετε αυτήν τη μεγάλη ευαγγελιστική ευκαιρία, σταματώντας τις συναθροίσεις το βράδυ της Κυριακής;

3.  Οι εκκλησίες που σταματάνε τις κυριακάτικες βραδινές συναθροίσεις χάνουν μία τεράστια ευκαιρία να μιλήσουν και να μαθητεύσουν τους νέους. Οι νέοι θέλουν να βγουν έξω το βράδυ. Θυμηθείτε, η διακοπή της κυριακάτικης βραδινής συνάθροισης θα είναι ελκυστική στους μεγαλύτερους ανθρώπους, που θέλουν να πάνε σπίτια τους, να δούνε τηλεόραση, και να πάνε για ύπνο νωρίς. Συνήθως οι παντρεμένοι άνθρωποι και οι γηραιότεροι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν θέλουν κυριακάτικες βραδινές συναθροίσεις. Αλλά οι νέοι δεν θα έχουν τι να κάνουν. Πιστεύω πως η τοπική εκκλησία θα 'πρεπε να είναι “δεύτερο σπίτι” για εφήβους και νέους ενήλικες. Πιστεύω πως το μέλλον της εκκλησίας μας είναι με αυτούς. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να πάνε σπίτι νωρίς. Αλλά το μέλλον της εκκλησίας είναι στα χέρια αυτών που είναι νέοι. Πιστεύω πως η βραδινή συνάθροιση της Κυριακής θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα σχεδιασμένη με τους νέους στο μυαλό. Μπορούμε να τους τραβήξουμε την προσοχή, να τους κερδίσουμε για τον Χριστό, και να τους εκπαιδεύσουμε για υπηρεσία στην τοπική εκκλησία, αν έχουμε συναθροίσεις εστιασμένες στους νέους, τα βράδια της Κυριακής. Από την άλλη, αν σταματήσουμε της κυριακάτικες βραδινές συναθροίσεις, οι εκκλησίες μας σύντομα θα έχουν μόνο λίγες γριές με γκρίζα μαλλιά, κουλουριασμένες σε ένα σχεδόν άδειο κτίριο εκκλησίας για μία μόνο ώρα το πρωί της Κυριακής – σαν την εκκλησία των Μεθοδιστών λίγο πιο κάτω – που εγκατέλειψε τις βραδινές συναθροίσεις της Κυριακής πριν από 50 ή 60 χρόνια. Πιστεύω πως οι εκκλησίες που εγκαταλείπουν τις βραδινές συναθροίσεις τους θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση σε μερικά χρόνια από τώρα, εκτός και αν εστιάζουμε το κήρυγμά μας στους νέους ανθρώπους κάθε Κυριακή βράδυ!

IV. Τέταρτον, η διακοπή της κυριακάτικης βραδινής συνάθροισης
μας σταματάει από το να βιώσουμε αληθινή αναζωπύρωση.

Δυο λόγια θα πω επάνω σ' αυτό το θέμα, αλλά έχω διαβάσει αρκετά για την Ιστορία των πνευματικών αναζωπυρώσεων και ξέρω πως συνήθως συμβαίνουν τα βράδια. Και μάλιστα, ο Θεός συνήθως στέλνει αναζωπυρώσεις το βράδυ της Κυριακής!

Ο Δρ Ε. Ου. Τόουζερ (Dr. A. W. Tozer) έγραψε ένα μήνυμα που λεγόταν “Γεννημένος μετά τα μεσάνυχτα/Born After Midnight.” Σ' αυτό το μήνυμα είπε:

Υπάρχει αξιοσημείωτη αλήθεια στην ιδέα πως οι αναζωπυρώσεις γεννιούνται μετά τα μεσάνυχτα, επειδή οι αναζωπυρώσεις… έρχονται μόνο σ' αυτούς που τις θέλουν πραγματικά… και είναι πιο πιθανό, πως η σπάνια ψυχή που συνεχίζει και αγωνίζεται προς αυτήν την ασυνήθιστη εμπειρία (τις αναζωπυρώσεις) φτάνει εκεί μετά τα μεσάνυχτα (A. W. Tozer, “Born After Midnight,” από το The Best of A. W. Tozer, συλλογή από τον Warren W. Wiersbe, Baker, 1978, pp. 37-39).

Σας παρακαλώ να μην κάνετε κάποιο χαζό σχόλιο, πως λέω ότι οι βραδινές συναθροίσεις πρέπει να διαρκούν πάντα έως τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο, έχω γίνει μάρτυρας της σπάνιας εμπειρίας κλασικών αναζωπυρώσεων σε δύο Βαπτιστικές εκκλησίες, που κατέληξαν σε εκατοντάδες μεταστροφές. Και στις δύο περιπτώσεις είχαν βραδινές συναθροίσεις που συνεχίστηκαν αργά μέσα στη νύχτα. Μία απ' αυτές τις εκκλησίες πρόσθεσε αρκετούς χιλιάδες ανθρώπους σε περίπου τρία χρόνια θεόσταλτης αναζωπύρωσης. Πολλές από τις συναθροίσεις συνεχίζονταν αργά μέσα στη νύχτα. Η άλλη εκκλησία πρόσθεσε πάνω από πεντακόσια άτομα μέσα σε τρεις μήνες. Η δεύτερη απ' αυτές τις θεόσταλτες αναζωπυρώσεις ξεκίνησε σε μία κυριακάτικη βραδινή συνάθροιση. Η εκκλησία είχε και κυριακάτικες βραδινές συναθροίσεις και μεσοβδόμαδες συναθροίσεις. Αυτή η εκκλησία βίωσε ουράνια αναζωπύρωση!

Θα είχαν βιώσει αυτές οι δύο Βαπτιστικές εκκλησίες τέτοιες ευλογίες αναζωπύρωσης αν είχαν σταματήσει τις βραδινές συναθροίσεις τους; Όχι, δεν θα τις είχαν βιώσει! Όπως είπε ο Δρ Τόουζερ, οι αναζωπυρώσεις έρχονται μόνο “σ' αυτούς που τις θέλουν πραγματικά”. Αν θέλουμε πραγματική πνευματική αναζωπύρωση, δεν θα σταματήσουμε τη μία συνάθροιση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Θεός τόσο συχνά στέλνει αναζωπυρώσεις.

Στη δική μας εκκλησία ο Θεός έστειλε μία αξιοθαύμαστη αναζωπύρωση πέρσι. 29 νέοι άνθρωποι σώθηκαν μέσα σε λίγες βραδιές – και έχουν μείνει στην εκκλησία μας επειδή πραγματικά μεταστράφηκαν. Σχεδόν όλες από εκείνες τις συναθροίσεις έγιναν το βράδυ.

Τώρα θα πω λίγα λόγια σ' αυτούς που είναι εδώ σήμερα το πρωί που δεν είναι ακόμη σωσμένοι. Εσείς ανησυχείτε για τη σωτηρία σας; Νιώθετε το βάρος της αμαρτίας σας; Θέλετε να σας σώσει ο Ιησούς από την αμαρτία και την Κόλαση; Τότε σας παροτρύνω με όλη μου την καρδιά να ξαναέρθετε απόψε το βράδυ. Ο Τζον Κέιγκαν θα κηρύξει για την “Μάχη για τις χαμένες ψυχές/The Battle for Lost Souls”. Είναι ένα μήνυμα πρόκληση – ένα μήνυμα που θα σας βοηθήσει να βρείτε τον Ιησού και να σωθείτε από την αμαρτία σας διαμέσου του Αγίου Αίματός Του! Φροντίστε να έρθετε και να ακούσετε το δυναμικό μήνυμα του Τζον απόψε!

Αλλά γιατί να πάτε σπίτια σας τώρα χωρίς να έχετε σωθεί; Στραφείτε από την αμαρτία σας και εμπιστευτείτε τον Ιησού τώρα! Ο Ιησούς θα σας καθαρίσει από κάθε αμαρτία αυτήν τη στιγμή αν εμπιστευτείτε Αυτόν και μόνο!

Παρακαλώ σταθείτε και ψάλλετε τον ύμνο νούμερο 7, “Μόνον του Χριστού το αίμα”. Καθώς θα ψάλλουμε, θέλω να έρθετε εδώ μπροστά και να γονατίσετε με προσευχή. Ο Δρ Κέιγκαν, ο Τζον Κέιγκαν κι εγώ θα είμαστε εδώ να σας συμβουλέψουμε και να προσευχηθούμε μαζί σας, ώστε ο Θεός να σας ελκύσει στον Ιησού. Αφού μόνο ο Ιησούς μπορεί να σας σώσει από την αμαρτία, καθαρίζοντάς σας με το Αίμα που έχυσε για να σας σώσει επάνω στο Σταυρό. Ελάτε καθώς θα ψάλλουμε. Παρακαλώ σταθείτε και ψάλλετε τον ύμνο νούμερο 7 στο φυλλάδιο σας. Είναι το “Μόνον του Χριστού το αίμα” και είναι το νούμερο 7 στο φυλλάδιο σας.

Τις θα δυνηθή ποτέ το της αμαρτίας στίγμα
   Να εκπλύνη εντελώς; Μόνον του Χριστού το αίμα.
Ω, πόσον ευτυχής ο ούτω λευκανθείς,
   Άλλος Σωτήρ ουδείς, μόνον του Χριστού το αίμα.

Τις θα δυνηθή ποτέ το διεφθαρμένο πνεύμα
   Να αλλάξη εντελώς; Μόνον του Χριστού το αίμα.
Ω, πόσον ευτυχής ο ούτω λευκανθείς,
   Άλλος Σωτήρ ουδείς, μόνον του Χριστού το αίμα.

Τις θα δυνηθή ποτέ το της καταδίκης γράμμα
   Ν' απαλείψη εντελώς; Μόνον του Χριστού το αίμα.
Ω, πόσον ευτυχής ο ούτω λευκανθείς,
   Άλλος Σωτήρ ουδείς, μόνον του Χριστού το αίμα.
(“Nothing But the Blood” του Robert Lowry, 1826-1899).


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Κο Άβελ Προύντχομ (Mr. Abel Prudhomme): Ιούδα 1-4.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Onward, Christian Soldiers”
(του Sabine Baring-Gould, 1834-1924).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

(ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΚΡΑΥΓΩΝ)
THE BATTLE FOR SUNDAY NIGHT
(NUMBER ONE IN A SERIES OF BATTLE CRIES)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Ἀγαπητοί, ἐπειδή καταβάλλω πᾶσαν σπουδήν νὰ σᾶς γράφω περὶ τῆς κοινῆς σωτηρίας, ἔλαβον ἀνάγκην νὰ σᾶς γράψω, προτρέπων εἰς τὸ νὰ ἀγωνίζησθε διὰ τὴν πίστιν, ἥτις ἅπαξ παρεδόθη εἰς τοὺς ἁγίους” (Ιούδα 3).

(Ματθαίον κε΄. 5)

I.    Πρώτον, η διακοπή της κυριακάτικης βραδινής συνάθροισης στις
εκκλησίες μας είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο όσον αφορά τις
γενικές Διαμαρτυρόμενες τάσεις.

II.   Δεύτερον, η διακοπή της κυριακάτικης βραδινής συνάθροισης στις
εκκλησίες μας είναι ένα από τα αποτελέσματα του “ντεσιζιονισμού”.

III.  Τρίτον, η διακοπή της κυριακάτικης βραδινής συνάθροισης φέρνει
πολλά απρόβλεπτα αποτελέσματα.

IV.  Τέταρτον, η διακοπή της κυριακάτικης βραδινής συνάθροισης
μας σταματάει από το να βιώσουμε αληθινή αναζωπύρωση.