Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
“Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΗΣ” ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΙΤΦΙΛΝΤ, ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

“THE METHOD OF GRACE” BY GEORGE WHITEFIELD,
CONDENSED AND ADAPTED TO MODERN ENGLISH
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Μήνυμα που κηρύχθηκε από τον Κο Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν
στο Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 8 Ιανουαρίου 2017
A sermon preached by Mr. John Samuel Cagan
at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Evening, January 8, 2017

“Καὶ ἱάτρευσαν τὸ σύντριμμα τῆς θυγατρὸς τοῦ λαοῦ μου ἐπιπολαίως, λέγοντες, Εἰρήνη, εἰρήνη· καὶ δὲν ὑπάρχει εἰρήνη” (Ιερεμίας ϛ΄. 14).


Εισαγωγή: Ο Τζορτζ Ουίτφιλντ (George Whitefield) γεννήθηκε στο Γκλόστερ της Αγγλίας το 1714. Ήταν γιος ενός ιδιοκτήτη ταβέρνας. Σε αυτό το περιβάλλον δεν είχε μεγάλη χριστιανική επιρροή ως παιδί, αλλά είχε ασυνήθιστη ικανότητα στο σχολείο. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έγινε φίλος με τον Τζον και τον Τσαρλς Ουέσλι (John & Charles Wesley) και έγινε μέλος της ομάδας συμπροσευχής και βιβλικής συμμελέτης που είχαν.

Ενώ φοιτούσε στην Οξφόρδη, μεταστράφηκε. Λίγο αργότερα χειροτονήθηκε στην Εκκλησία της Αγγλίας. Το κήρυγμά του για την απόλυτη αναγκαιότητα της νέας γέννησης είχε ως αποτέλεσμα οι εκκλησίες να του κλείνουν τις πόρτες, αφού οι σαρκικοί ποιμένες φοβούνταν πως τα κηρύγματά του σχετικά με την αναγκαιότητα της νέας γέννησης θα προκαλούσαν θυμό στους εκκλησιαζομένους. Έτσι, αναγκάστηκε να φύγει από τις εκκλησίες, και να κηρύξει σε ανοικτούς χώρους, για τα οποίο και έγινε διάσημος.

Ο Ουίτφιλντ ταξίδεψε στην Αμερική το 1738 και ίδρυσε ένα ορφανοτροφείο. Στη συνέχεια ταξίδεψε σε όλες τις αμερικανικές αποικίες και στη Μεγάλη Βρετανία, κηρύττοντας και συγκεντρώνοντας χρήματα για την υποστήριξη των ορφανών. Κήρυξε στην Ισπανία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Αγγλία, στην Ουαλία και στη Σκωτία, και έκανε δεκατρία υπερατλαντικά ταξίδια για να κηρύξει στην Αμερική.

Ήταν στενός φίλος με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin), τον Τζόναθαν Έντουαρντς (Jonathan Edwards) και τον Τζον Ουέσλι, και ήταν αυτός που έπεισε τον Ουέσλι να κηρύξει σε ανοιχτούς χώρους, όπως έκανε κι ο ίδιος. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος κάποτε υπολόγισε πως ο Ουίτφιλντ μίλησε σε ακροατήριο τριάντα χιλιάδων ανθρώπων. Οι υπαίθριες συναντήσεις του ξεπερνούσαν συχνά τα 25.000 άτομα. Κάποτε κήρυξε κοντά στη Γλασκώβη της Σκωτίας σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε μία συγκέντρωση – τον καιρό που δεν υπήρχαν μικρόφωνα! Δέκα χιλιάδες άνθρωποι δήλωσαν πως μεταστράφηκαν σε εκείνη τη συγκέντρωση.

Θεωρείται από πολλούς ιστορικούς ως ο σπουδαιότερος αγγλόφωνος ευαγγελιστής όλων των εποχών. Αν και ο Μπίλι Γκράχαμ (Billy Graham) έχει μιλήσει σε περισσότερους ανθρώπους με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μικροφώνων, η επίδραση του Ουίτφιλντ στον πολιτισμό ήταν αναμφισβήτητα μεγαλύτερη.

Ο Ουίτφιλντ ήταν η κορυφαία φυσιογνωμία της Πρώτης Μεγάλης Αφύπνισης, της έντονης πνευματικής αναζωπύρωσης που διαμόρφωσε τον χαρακτήρα της Αμερικής στα μέσα του 18ου αιώνα. Οι αποικίες στη χώρα μας αναζωπυρώνονταν όταν αυτός κήρυττε. Το αποκορύφωμα αυτής της αναζωπύρωσης ήρθε το 1740 κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας κηρυγμάτων του Ουίτφιλντ στην Νέα Αγγλία, διάρκειας έξι εβδομάδων. Σε μόλις σαράντα πέντε ημέρες κήρυξε πάνω από εκατόν εβδομήντα πέντε κηρύγματα προς δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, αφήνοντας την περιοχή σε πνευματική ταραχή, μια από τις πιο αξιοσημείωτες περιόδους του αμερικανικού Χριστιανισμού.

Τον καιρό του θανάτου του είχε κερδίσει το θαυμασμό και την προσοχή ολόκληρου του αγγλόφωνου κόσμου. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Πρίνστον (Princeton University), του Κολλεγίου Ντάρτμουθ (Dartmouth College) και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας (University of Pennsylvania). Πέθανε λίγο μετά το κήρυγμά του στο Νιούμπεριπορτ της Μασαχουσέτης, το 1770, έξι χρόνια πριν από την Αμερικανική Επανάσταση. Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον ήταν ο πατέρας της πατρίδας μας, αλλά ο Τζορτζ Ουίτφιλντ ήταν ο παππούς της.

Το κήρυγμα του Ουίτφιλντ που ακολουθεί, θα δοθεί με σύγχρονη ορολογία. Είναι το πραγματικό του κήρυγμα, αλλά έχω τροποποιήσει τις λέξεις για να το κάνω πιο κατανοητό στην εποχή μας.

“Καὶ ἱάτρευσαν τὸ σύντριμμα τῆς θυγατρὸς τοῦ λαοῦ μου ἐπιπολαίως, λέγοντες, Εἰρήνη, εἰρήνη· καὶ δὲν ὑπάρχει εἰρήνη” (Ιερεμίας ϛ΄. 14).

Κήρυγμα: Η μεγαλύτερη ευλογία που μπορεί ο Θεός να στείλει σε ένα έθνος είναι οι καλοί και πιστοί ιεροκήρυκες. Αλλά η μεγαλύτερη κατάρα που ο Θεός μπορεί να στείλει σε ένα έθνος είναι να επιτρέψει στις εκκλησίες να διοικούνται από χαμένους κήρυκες που ενδιαφέρονται μόνο για τα χρήματα. Αλλά, σε κάθε εποχή υπήρχαν ψευδοκήρυκες που έδιναν καθησυχαστικά κηρύγματα. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι κήρυκες που διαφθείρουν και στρεβλώνουν τη Βίβλο για να εξαπατήσουν τον κόσμο.

Έτσι ήταν τον καιρό του Ιερεμία. Και ο Ιερεμίας μίλησε εναντίον τους με πιστή υπακοή στον Θεό. Άνοιξε το στόμα του και κήρυξε ενάντια σε αυτούς τους σαρκικούς κήρυκες. Αν διαβάσετε το βιβλίο του, θα δείτε πως κανείς δεν μίλησε πιο έντονα κατά των ψευδοπροφητών από τον Ιερεμία. Μίλησε έντονα εναντίον τους στο κεφάλαιο που περιέχει το κείμενό μας.

“Καὶ ἱάτρευσαν τὸ σύντριμμα τῆς θυγατρὸς τοῦ λαοῦ μου ἐπιπολαίως, λέγοντες, Εἰρήνη, εἰρήνη· καὶ δὲν ὑπάρχει εἰρήνη” (Ιερεμίας ϛ΄. 14).

Ο Ιερεμίας είπε πως κηρύττουν μόνο για χρήματα. Στο δέκατο τρίτο εδάφιο, ο Ιερεμίας είπε,

“Διότι ἀπὸ μικροῦ αὐτῶν ἕως μεγάλου αὐτῶν πᾶς τις ἐδόθη εἰς τὴν πλεονεξίαν· καὶ ἀπὸ προφήτου ἕως ἱερέως πᾶς τις πράττει ψεῦδος” (Ιερεμίας ϛ΄. 13).

Είναι πλεονέκτες και κηρύττουν ψευδώς.

Στο κείμενο μας, ο Ιερεμίας δείχνει έναν από τους τρόπους που κηρύττουν ψευδώς. Ο προφήτης δείχνει τον δόλιο τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν τις χαμένες ψυχές,

“Καὶ ἱάτρευσαν τὸ σύντριμμα τῆς θυγατρὸς τοῦ λαοῦ μου ἐπιπολαίως, λέγοντες, Εἰρήνη, εἰρήνη· καὶ δὲν ὑπάρχει εἰρήνη” (Ιερεμίας ϛ΄. 14).

Ο Θεός είχε πει στον Ιερεμία να προειδοποιήσει τον λαό για έναν ερχόμενο πόλεμο. Ο Θεός ήθελε να τους πει πως τα σπίτια τους θα καταστραφούν – πως ερχόταν πόλεμος (βλ. Ιερεμίας ϛ΄. 11-12).

Ο Ιερεμίας έδωσε ένα βροντερό μήνυμα. Θα έπρεπε να τρομοκρατήσει πολλούς ανθρώπους και να τους φέρει στο σημείο της μετάνοιας. Αλλά οι σαρκικοί προφήτες και ιερείς έδιναν στον λαό ψεύτικη παρηγοριά. Έλεγαν πως ο Ιερεμίας ήταν ένας τρελός φανατικός. Έλεγαν πως δεν θα γίνει πόλεμος. Έλεγαν στον λαό πως θα υπήρχε ειρήνη, όταν ο Ιερεμίας έλεγε πως δεν θα υπήρχε ειρήνη.

“Καὶ ἱάτρευσαν τὸ σύντριμμα τῆς θυγατρὸς τοῦ λαοῦ μου ἐπιπολαίως, λέγοντες, Εἰρήνη, εἰρήνη· καὶ δὲν ὑπάρχει εἰρήνη” (Ιερεμίας ϛ΄. 14).

Τα λόγια του κειμένου αναφέρονται κυρίως στην εξωτερική ειρήνη. Αλλά έχουν μια περαιτέρω αναφορά στην ψυχή. Πιστεύω επίσης πως αναφέρονται σε ψευδοκήρυκες που λένε στους ανθρώπους πως είναι αρκετά καλοί, παρόλο που δεν έχουν αναγεννηθεί. Οι αμετανόητοι άνθρωποι λατρεύουν αυτού του είδους το κήρυγμα. Η ανθρώπινη καρδιά είναι τόσο πονηρή και απατηλή. Ο Θεός ξέρει πόσο δόλια είναι η καρδιά του ανθρώπου.

Πολλοί από εσάς λέτε πως έχετε ειρήνη με τον Θεό, όταν δεν υπάρχει πραγματική ειρήνη! Πολλοί από εσάς πιστεύετε πως είστε Χριστιανοί, αλλά δεν είστε. Ο Διάβολος είναι αυτός που σας έχει δώσει ψεύτικη ειρήνη. Ο Θεός δεν σας έδωσε αυτήν την “ειρήνη”. Δεν είναι η ειρήνη που υπερέχει κάθε νου. Είναι ψεύτικη ειρήνη αυτή που έχετε.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε αν έχετε πραγματική ειρήνη με τον Θεό ή όχι. Όλοι θέλουν ειρήνη. Η ειρήνη είναι μεγάλη ευλογία. Επομένως πρέπει να σας πω πώς να βρείτε πραγματική ειρήνη με τον Θεό. Πρέπει να είμαι καθαρός από το αίμα σας. Πρέπει να σας αναγγείλω ολόκληρη τη βουλή του Θεού. Από τα λόγια του κειμένου, θα προσπαθήσω να σας δείξω τι πρέπει να συμβεί σε σας, και τι πρέπει να αλλάξει μέσα σας για να έχετε ειρήνη με τον Θεό.

I. Πρώτον, προτού μπορέσετε να έχετε ειρήνη με τον Θεό, πρέπει να δείτε, να νιώσετε, να κλάψετε, και να θρηνήσετε για τις αμαρτίες σας κατά του νόμου του Θεού.

Η Βίβλος λέει, “ἡ ψυχή ἡ ἁμαρτήσασα, αὐτή θέλει ἀποθάνει” (Ιεζεκιήλ ιη΄. 4). Κάθε άνθρωπος είναι επικατάρατος που δεν κάνει συνεχώς όλα όσα είναι γραμμένα στον νόμο του Θεού.

Πρέπει όχι μόνο να κάνετε κάποια πράγματα, αλλά πρέπει να κάνετε όλα τα πράγματα αλλιώς είστε επικατάρατοι:

“Ἐπειδή εἶναι γεγραμμένον· Ἐπικατάρατος πᾶς ὅστις δὲν ἐμμένει ἐν πᾶσι τοῖς γεγραμμένοις ἐν τῷ βιβλίῳ τοῦ νόμου, ὥστε νὰ πράξῃ αὐτά” (Γαλάτες γ΄. 10).

Η παραβίαση οποιουδήποτε νόμου του Θεού, είτε στη σκέψη, είτε στον λόγο, είτε στην πράξη, σας κάνει να αξίζετε αιώνια τιμωρία, σύμφωνα με τον νόμο του Θεού. Και αν μια πονηρή σκέψη, αν ένας πονηρός λόγος, αν μια πονηρή πράξη αξίζει αιώνια καταδίκη, πώς μπορείτε να ξεφύγετε από την Κόλαση; Προτού μπορέσετε να έχετε αληθινή ειρήνη μέσα στην καρδιά σας, πρέπει να δείτε τι τρομερό πράγμα είναι το να διαπράτετε αμαρτίες κατά του νόμου του Θεού.

Εξετάστε την καρδιά σας. Και επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω – υπήρχε ποτέ καιρός που η σκέψη των αμαρτιών σας ήταν οδυνηρή για σας; Υπήρχε ποτέ καιρός που το βάρος των αμαρτιών σας ήταν αφόρητο; Είδατε ποτέ πως η οργή του Θεού θα μπορούσε πολύ σωστά να πέσει επάνω σας, λόγω των παραβάσεών σας κατά των νόμων Του; Λυπόσασταν ποτέ μέσα σας για τις αμαρτίες σας; Μπορούσατε ποτέ να πείτε, “Δεν μπορώ να αντέξω το βάρος των αμαρτιών μου”; Βιώσατε ποτέ κάτι τέτοιο; Αν όχι, μην ονομάζετε τον εαυτό σας Χριστιανό! Μπορεί να λέτε πως έχετε ειρήνη, αλλά δεν υπάρχει αληθινή ειρήνη για σας. Ας σας ξυπνήσει ο Κύριος! Ας σας μεταστρέψει ο Κύριος!

II. Δεύτερον, προτού μπορέσετε να έχετε ειρήνη με τον Θεό, η καταδίκη πρέπει να πάει βαθύτερα· πρέπει να πειστείτε για την αμαρτωλή σας φύση, την ολική διαφθορά της ψυχής σας.

Πρέπει να πειστείτε για τις πραγματικές αμαρτίες σας. Πρέπει να τρέμετε γι' αυτές. Αλλά η καταδίκη πρέπει να πάει ακόμη πιο βαθιά. Πρέπει να νιώσετε την καταδίκη της παραβίασης των νόμων του Θεού. Αλλά επίσης, πρέπει να νιώσετε την αμαρτία που έχετε από τη φύση σας, έμφυτη μέσα στην καρδιά σας, η οποία θα σας στείλει στην Κόλαση.

Πολλοί άνθρωποι που νομίζουν πως είναι έξυπνοι λένε πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η εκ φύσεως αμαρτία. Πιστεύουν πως ο Θεός είναι άδικος να τους στείλει στην Κόλαση για το γεγονός ότι έχουν κληρονομήσει την αμαρτία του Αδάμ. Λένε πως δεν γεννηθήκαμε μέσα στην αμαρτία. Λένε πως δεν χρειάζεται να αναγεννηθούμε. Ωστόσο, κοιτάξτε τον κόσμο γύρω σας. Είναι ο παράδεισος τον οποίον ο Θεός υποσχέθηκε στην ανθρωπότητα; Όχι! Τα πάντα στον κόσμο είναι ακατάστατα! Είναι επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την ανθρώπινη φυλή. Το προπατορικό αμάρτημα είναι αυτό που έχει καταστρέψει τον κόσμο.

Ασχέτως από το πόσο σθεναρά μπορεί να το αρνήστε, όταν αφυπνιστείτε, θα δείτε πως η αμαρτία στη ζωή σας προέρχεται από τη δική σας διεφθαρμένη καρδιά – μια καρδιά δηλητηριασμένη από το προπατορικό αμαρτημα.

Όταν το μη-μεταστραμμένο άτομο αφυπνιστεί για πρώτη φορά, αρχίζει και αναρωτιέται, “Πώς έγινα τόσο κακός;” Στη συνέχεια, το Πνεύμα του Θεού τού δείχνει πως δεν έχει τίποτα καλό μέσα στη φύση του. Τότε βλέπει πως είναι εντελώς αμαρτωλός. Τότε ο άνθρωπος βλέπει τελικά πως ο Θεός θα είχε δίκιο να τον καταδικάσει. Βλέπει πως είναι τόσο δηλητηριασμένος και επαναστατικός από την ίδια του τη φύση που θα ήταν σωστό για τον Θεό να τον καταδικάσει, ακόμα κι αν δεν είχε διαπράξει ούτε μια εξωτερική αμαρτία σε όλη του τη ζωή.

Το βιώσατε ποτέ αυτό; Το νιώσατε ποτέ αυτό – πως θα ήταν σωστό και πως θα ήταν δίκαιο για τον Θεό να σας καταδικάσει; Συμφωνήσατε ποτέ πως είστε από τη φύση σας τέκνα οργής; (Εφεσίους β΄. 3).

Αν είχατε ποτέ αναγεννηθεί πραγματικά, θα το είχατε νιώσει αυτό. Και αν δεν έχετε νιώσει ποτέ το βάρος της εκ φύσεως αμαρτίας, μην αποκαλείτε τον εαυτό σας Χριστιανό! Η εκ φύσεως αμαρτία είναι το μεγαλύτερο βάρος ενός αληθινού Χριστιανού. Ο άνθρωπος που έχει πραγματικά αναγεννηθεί θρηνεί για την εκ φύσεως αμαρτία του και την δηλητηριασμένη φύση του. Ένα πραγματικά μεταστραμμένο άτομο συχνά φωνάζει, “Ω, ποιος θα με ελευθερώσει από το σώμα αυτού του θανάτου, από αυτήν την έμφυτη αμαρτία της καρδιάς μου” (αναφ. Ρωμαίους ζ΄. 24). Αυτό είναι που ταράζει τον αφυπνισμένο άνθρωπο περισσότερο – η εσωτερική καρδιά της αμαρτίας. Αν δεν έχετε συνειδητοποιήσει ποτέ αυτήν την εσωτερική αμαρτωλότητα στη φύση σας, δεν υπάρχει πιθανότητα να βρείτε πραγματική ειρήνη στην καρδιά σας.

III. Τρίτον, προτού μπορέσετε να έχετε αληθινή ειρήνη με τον Θεό, πρέπει όχι μόνο να ενοχλείστε από τις αμαρτίες της ζωής σας, και τις αμαρτίες της φύσης σας, αλλά και από τις αμαρτίες των καλύτερών σας αποφάσεων, δεσμεύσεων, και της λεγόμενης “χριστιανικής ζωής”.

Φίλοι μου, τι υπάρχει στη θρησκεία σας που θα σας εγκρίνει στον Θεό; Είστε αδικαιολόγητοι και αμετανόητοι από τη φύση σας. Αξίζετε να καταδικαστείτε στην Κόλαση δέκα φορές για τις εξωτερικές σας αμαρτίες. Τι καλό θα σας κάνουν οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις; Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα καλό αν δεν έχετε μεταστραφεί.

“Ὅσοι δὲ εἶναι τῆς σαρκὸς δὲν δύνανται νὰ ἀρέσωσιν εἰς τὸν Θεόν” (Ρωμαίους η΄. 8).

Είναι αδύνατο για ένα μη-μεταστραμμένο άτομο να κάνει κάτι για τη δόξα του Θεού.

Ακόμη και μετά την μεταστροφή μας, είμαστε ανανεωμένοι μόνο εν μέρει. Η εσωτερική αμαρτία συνεχίζει μέσα μας. Υπάρχει ακόμα ένα μείγμα διαφθοράς σε όλα τα καθήκοντά μας. Έτσι, μετά την μεταστροφή μας, αν ο Ιησούς Χριστός ήταν να μας δεχτεί σύμφωνα με τα “καλά” μας έργα, τα έργα μας θα μας καταδίκαζαν. Δεν μπορούμε ούτε να προσευχηθούμε χωρίς να υπάρχει κάποια αμαρτία, κάποιος εγωισμός, τεμπελιά, ηθική ατέλεια κάποιου είδους. Δεν ξέρω τι νομίζετε, αλλά εγώ δεν μπορώ να προσευχηθώ χωρίς να αμαρτάνω. Δεν μπορώ να σας κηρύξω χωρίς να αμαρτάνω. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα χωρίς να αμαρτάνω. Πρέπει να μετανοήσω για την μετάνοιά μου, και τα δάκρυα μου να πλυθούν στο πολύτιμο Αίμα του Λυτρωτή μου, Ιησού Χριστού!

Οι καλύτερες αποφάσεις μας, τα καλύτερα καθήκοντά μας, η καλύτερη θρησκεία μας, είναι τόσες πολλές αμαρτίες. Τα θρησκευτικά μας καθήκοντα είναι γεμάτα αμαρτίες. Προτού μπορέσετε να έχετε ειρήνη στην καρδιά σας, πρέπει όχι μόνο να έχετε αηδιάσει από την εκ φύσεως αμαρτία σας και τις εξωτερικές αμαρτίες σας, αλλά πρέπει να έχετε αηδιάσει από τη δική σας δικαιοσύνη, τα δικά σας καθήκοντα και τη δική σας θρησκευτικότητα. Πρέπει να υπάρχει μια βαθιά καταδίκη για να εγκαταλείψετε την αυταρέσκειά σας. Αν δεν αισθανθήκατε ποτέ πως δεν έχετε δική σας δικαιοσύνη, δεν μπορείτε να σωθείτε από τον Ιησού Χριστό. Δεν έχετε ακόμη μεταστραφεί.

Κάποιος μπορεί να πει, “Λοιπόν, τα πιστεύω όλα αυτά”. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του “πιστεύω” και του “νιώθω”. Έχετε νιώσει ποτέ την έλλειψη του Χριστού; Έχετε νιώσει ποτέ πως χρειαζόσασταν τον Χριστό επειδή δεν είχατε δική σας καλοσύνη; Και μπορείτε τώρα να πείτε, “Κύριε, μπορείς να με καταδικάσεις για τα καλύτερα θρησκευτικά έργα που θα μπορούσα να κάνω”. Αν δεν έχετε εγκαταλείψει τον εαυτό σας έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ειρήνη με τον Θεό.

IV. Τέταρτον, προτού μπορέσετε να έχετε ειρήνη με τον Θεό, υπάρχει μία συγκεκριμένη αμαρτία που πρέπει να σας ενοχλήσει πολύ. Ωστόσο, φοβάμαι πως λίγοι από εσάς θα την σκεφτείτε. Είναι η πιο καταδικαστική αμαρτία του κόσμου, κι όμως ο κόσμος δεν την θεωρεί αμαρτία. Θα ρωτήσετε, “Ποια αμαρτία είναι;” Είναι η αμαρτία για την οποία οι περισσότεροι από εσάς νομίζετε πως είστε αθώοι – είναι η αμαρτία της απιστίας.

Προτού μπορέσετε να έχετε ειρήνη, πρέπει να ανησυχείτε για την απιστία της καρδιάς σας, πως εσείς δεν πιστεύετε πραγματικά στον Κύριο Ιησού Χριστό.

Απευθύνομαι στην καρδιά σας. Φοβάμαι πως δεν έχετε περισσότερη πίστη στον Ιησού Χριστό από τον ίδιο τον Διάβολο. Νομίζω πως ο Διάβολος πιστεύει περισσότερο τη Βίβλο από εσάς. Πιστεύει στη θεότητα του Ιησού Χριστού. Πιστεύει και τρέμει. Τρέμει περισσότερο από χιλιάδες που αυτοαποκαλούνται Χριστιανοί.

Νομίζετε πως πιστεύετε επειδή πιστεύετε τη Βίβλο ή επειδή πηγαίνετε στην εκκλησία. Μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά χωρίς πραγματική πίστη στον Χριστό. Το να πιστεύετε απλά ότι υπήρχε ένα άτομο όπως ο Χριστός δεν θα σας βοηθήσει περισσότερο από το να πιστεύετε πως υπήρχε ένας άνθρωπος όπως ο Καίσαρας ή ο Μέγας Αλέξανδρος. Η Βίβλος είναι ο Λόγος του Θεού. Είμαστε ευγνώμονες γι' αυτήν. Αλλά μπορείτε να την πιστεύετε, και όμως να μην εμπιστεύεστε τον Κύριο Ιησού Χριστό.

Αν σας ρωτήσω εδώ και πόσο καιρό πιστεύετε στον Ιησού Χριστό, πολλοί από εσάς θα μου πείτε πως πάντα πιστεύατε σ' Αυτόν. Δεν θα μπορούσατε να μου δώσετε μεγαλύτερη απόδειξη πως δεν έχετε πιστέψει ακόμη στον Ιησού Χριστό. Αυτοί που πραγματικά εμπιστεύονται τον Χριστό ξέρουν πως υπήρχε μία εποχή που δεν Τον εμπιστεύονταν.

Πρέπει να μιλήσω περισσότερο γι' αυτό, επειδή είναι μια μεγάλη πλάνη. Πολλοί χάνονται εξαιτίας της – νομίζοντας πως έχουν ήδη πιστέψει. Άκουσα για έναν άνθρωπο που είχε απαριθμήσει όλες τις αμαρτίες του κάτω από τις Δέκα Εντολές, και στη συνέχεια πήγε σε έναν ποιμένα και ρώτησε γιατί δεν μπορούσε να βρει ειρήνη. Ο ποιμένας κοίταξε τη λίστα του και είπε, “Μακριά! Δεν βρίσκω ούτε μία λέξη για την αμαρτία της απιστίας στην λίστα σου”. Είναι το έργο του Πνεύματος του Θεού να σας πείσει για την απιστία σας – ότι δεν έχετε πίστη. Ο Ιησούς Χριστός είπε σχετικά με το Άγιο Πνεύμα:

“Ἐκεῖνος θέλει ἐλέγξει τὸν κόσμον περὶ ἁμαρτίας… Περὶ ἁμαρτίας μέν, διότι δὲν πιστεύουσιν εἰς ἐμέ” (Ιωάννην ιϛ΄. 8-9).

Τώρα, αγαπητοί μου φίλοι, σας έδειξε ποτέ ο Θεός πως δεν είχατε αληθινή πίστη στον Ιησού; Μήπως θρηνήσατε ποτέ εξαιτίας της σκληρής σας καρδιάς της απιστίας; Προσευχηθήκατε ποτέ, “Κύριε, βοήθησέ με να εμπιστευτώ τον Χριστό”; Σας έπεισε ποτέ ο Θεός για την ανικανότητά σας να έρθετε στον Χριστό, ώστε να κράξετε με προσευχή για πίστη στο Χριστό; Αν όχι, δεν θα βρείτε ειρήνη στην καρδιά σας. Είθε ο Θεός να σας αφυπνήσει, και να σας δώσει αληθινή ειρήνη με πίστη στον Ιησού, πριν πεθάνετε και δεν έχετε άλλη δυνατότητα.

V. Πέμπτον, προτού μπορέσετε να έχετε ειρήνη με τον Θεό, πρέπει να εμπιστευτείτε πλήρως τη δικαιοσύνη του Χριστού.

Πρέπει όχι μόνο να είστε πεπεισμένοι για την πραγματική και την εκ φύσεως αμαρτία σας, τις αμαρτίες της δικής σας δικαιοσύνης, και την αμαρτία της απιστίας, αλλά πρέπει να είστε σε θέση να εμπιστευτείτε την τέλεια δικαιοσύνη του Κυρίου Ιησού Χριστού. Πρέπει να δεχτείτε τη δικαιοσύνη του Χριστού. Τότε θα έχετε ειρήνη. Ο Ιησούς είπε:

“Ἔλθετε πρὸς με, πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, καὶ ἐγὼ θέλω σᾶς ἀναπαύσει” (Ματθαίον ια΄. 28).

Αυτό το εδάφιο ενθαρρύνει όλους όσους είναι κουρασμένοι και με βαρύ φορτίο, αλλά κανέναν άλλο. Ωστόσο, η υπόσχεση της ανάπαυσης δίνεται μόνο σε εκείνους που έρχονται και εμπιστεύονται τον Ιησού Χριστό. Πριν μπορέσετε να έχετε ειρήνη με τον Θεό, πρέπει να δικαιωθείτε διαμέσου της πίστης στον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Πρέπει να έχετε τον Ίδιο τον Χριστό, ώστε η δική Του δικαιοσύνη να γίνει δική σας δικαιοσύνη.

Αγαπητοί μου φίλοι, ήσασταν ποτέ παντρεμένοι με τον Χριστό; Έδωσε ποτέ ο Ιησούς Χριστός τον εαυτό Του σε σας; Ήρθατε ποτέ στον Χριστό με ζωντανή πίστη; Προσεύχομαι στον Θεό να έρθει ο Χριστός και να σας φέρει ειρήνη. Πρέπει να βιώσετε αυτά τα πράγματα για να αναγεννηθείτε.

Μιλαώ τώρα για τις αόρατες πραγματικότητες ενός άλλου κόσμου, του εσωτερικού Χριστιανισμού, για το έργο του Θεού επάνω στην καρδιά ενός αμαρτωλού. Μιλαώ τώρα για πράγματα μεγάλης σημασίας για εσάς. Πρέπει να ανησυχείτε πολύ γι' αυτά. Αφορούν τις ψυχές σας. Η αιώνια σωτηρία σας εξαρτάται απ' αυτά.

Μπορεί να νιώσετε ειρήνη χωρίς τον Χριστό. Ο Διάβολος σάς έχει κοιμήσει και σας έχει δώσει ψευδή ασφάλεια. Θα προσπαθήσει να σας κρατήσει κοιμισμένους μέχρι να σας στείλει στην Κόλαση. Εκεί θα ξυπνήσετε, αλλά θα είναι τρομακτική αφύπνιση το να βρείτε τον εαυτό σας μέσα σε φλόγες, όπου είναι πολύ αργά για να σωθείτε. Στην Κόλαση θα καλείτε για όλη την αιωνιότητα για μια σταγόνα νερό ώστε να δροσίσετε τη γλώσσα σας, και δεν θα σας δοθεί νερό.

Είθε να μην βρείτε ανάπαυση στην ψυχή σας μέχρι να αναπαυθείτε στον Ιησού Χριστό! Σκοπός μου είναι να φέρω χαμένους αμαρτωλούς στον Σωτήρα. Είθε ο Θεός να σας φέρει στον Ιησού. Το Άγιο Πνεύμα να σας πείσει πως είστε αμαρτωλοί, και να σας στρέψει από τους πονηρούς σας δρόμους στον Ιησού Χριστό. Αμήν.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Προσευχή πριν το κήρυγμα: Κος Νόα Σονγκ (Mr. Noah Song).
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “O Lord, How Vile Am I” (του John Newton, 1725-1807).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

“Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΗΣ” ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΙΤΦΙΛΝΤ, ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

“THE METHOD OF GRACE” BY GEORGE WHITEFIELD,
CONDENSED AND ADAPTED TO MODERN ENGLISH

Μήνυμα γραμμένο από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ
και κηρυγμένο από τον Κο Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν

“Καὶ ἱάτρευσαν τὸ σύντριμμα τῆς θυγατρὸς τοῦ λαοῦ μου ἐπιπολαίως, λέγοντες, Εἰρήνη, εἰρήνη· καὶ δὲν ὑπάρχει εἰρήνη” (Ιερεμίας ϛ΄. 14).

(Ιερεμίας ϛ΄. 13)

I.   Πρώτον, προτού μπορέσετε να έχετε ειρήνη με τον Θεό, πρέπει να
δείτε, να νιώσετε, να κλάψετε, και να θρηνήσετε για τις αμαρτίες
σας κατά του νόμου του Θεού, Ιεζεκιήλ ιη΄. 4, Γαλάτες γ΄. 10.

II.  Δεύτερον, προτού μπορέσετε να έχετε ειρήνη με τον Θεό, η καταδίκη
πρέπει να πάει βαθύτερα· πρέπει να πειστείτε για την αμαρτωλή
σας φύση, την ολική διαφθορά της ψυχής σας, Εφεσίους β΄. 3,
Ρωμαίους ζ΄. 24.

III. Τρίτον, προτού μπορέσετε να έχετε αληθινή ειρήνη με τον Θεό,
πρέπει όχι μόνο να ενοχλείστε από τις αμαρτίες της ζωής σας, και
τις αμαρτίες της φύσης σας, αλλά και από τις αμαρτίες των
καλύτερών σας αποφάσεων, δεσμεύσεων, και της λεγόμενης
“χριστιανικής ζωής”, Ρωμαίους η΄. 8.

IV. Τέταρτον, προτού μπορέσετε να έχετε ειρήνη με τον Θεό, πρέπει να
ενοχληθείτε σχετικά με την καταδικαστική αμαρτία της απιστίας
προς τον Ιησού, Ιωάννην ιϛ΄. 8,9.

V.  Πέμπτον, προτού μπορέσετε να έχετε ειρήνη με τον Θεό, πρέπει να
εμπιστευτείτε πλήρως τη δικαιοσύνη του Χριστού,
Ματθαίον ια΄. 28.