Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΟΙ ΔΥΟ ΑΔΑΜ –

ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ
ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ!
(ΚΗΡΥΓΜΑ #90 ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΗΣ)

THE TWO ADAMS –
THE KIND OF SERMON WE NEED TO HEAR
IN OUR DYING CHURCHES TODAY!
(SERMON #90 ON THE BOOK OF GENESIS)
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 4 Δεκεμβρίου 2016
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Evening, December 4, 2016

“Προσέταξε δὲ Κύριος ὁ Θεὸς εἰς τὸν Ἀδὰμ λέγων, ἀπὸ παντὸς δένδρου τοῦ παραδείσου ἐλευθέρως θέλεις τρώγει, ἀπὸ δὲ τοῦ ξύλου τῆς γνώσεως τοῦ καλοῦ καὶ τοῦ κακοῦ δὲν θέλεις φάγει ἀπ᾿ αὐτοῦ· διότι καθ᾿ ἥν ἡμέραν φάγῃς ἀπ᾿ αὐτοῦ, θέλεις ἐξάπαντος ἀποθάνει” (Γένεση β΄. 16-17).


Ο Θεός δημιούργησε τον πρώτο άνθρωπο από το χώμα της γης. Δεν το πίστευα αυτό όταν ήμουν νέος. Πίστευα στη θεωρία της εξέλιξης μέχρι την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, του 1961. Στις 28 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους βίωσα μία ξαφνική αλλαγή, μία μεταστροφή που μου άλλαξε τη ζωή. Μέσα σε εκείνη τη μία εβδομάδα άλλαξαν τα πάντα. Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές ήταν η γερή πίστη στη Βίβλο. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα κατάλαβα πως η θεωρία της εξέλιξης ήταν μία απάτη, επιστημονική φαντασία, ψέμα όπως το Βιβλίο του Μόρμον, ψέμα όπως το Κοράνι. Όταν μεταστράφηκα άλλαξε η γνώμη μου, από πίστη στον Δαρβινισμό σε μία απόλυτη δέσμευση στην προφορική έμπνευση κάθε εβραϊκής και ελληνικής λέξης μέσα στη Βίβλο. Γνώρισα μέσα στην ψυχή μου πώς “Ὅλη ἡ γραφή εἶναι θεόπνευστος καὶ ὠφέλιμος” (Β΄ Τιμόθεο γ΄. 16). Αφού κάθε λέξη της Γραφής ήταν θεόπνευστη δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρχει λάθος μέσα στη Βίβλο – αφού κάθε λέξη μέσα σ' αυτήν – από τη Γένεση μέχρι την Αποκάλυψη – δόθηκε στους ανθρώπους που έγραψαν αυτό το άγιο Βιβλίο! Η Βίβλος είπε, “Καὶ ἔπλασε Κύριος ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον ἀπὸ χώματος ἐκ τῆς γῆς. Καὶ ἐνεφύσησεν εἰς τοὺς μυκτῆρας αὐτοῦ πνοήν ζωῆς, καὶ ἔγεινεν ὁ ἄνθρωπος εἰς ψυχήν ζῶσαν” (Γένεση β΄. 7). Ήξερα τότε πως ο Θεός δημιούργησε τον πρώτο άνθρωπο, και πως ο άνθρωπος δεν εξελίχθηκε από κατώτερες μορφές ζωής. Ήξερα πως το ιστορικό της Δημιουργίας του ανθρώπου στη Γένεση ήταν κυριολεκτικά αληθινό, και κατάλαβα τότε πως η θεωρία της εξέλιξης ήταν ένα σατανικό ψέμα.

Τότε ο Θεός έβαλε τον άνθρωπο μέσα σε έναν πανέμορφο Κήπο, έναν κήπο γεμάτο θρεπτικούς και πεντανόστιμους καρπούς. Πολλά από αυτά τα υγιεινά δέντρα και φρούτα δεν υπάρχουν πια επειδή καταστράφηκαν από τον Κατακλυσμό.

Αλλά στη μέση του Κήπου υπήρχαν δύο πολύ σημαντικά δέντρα – το δέντρο της ζωής και το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού. Ο Θεός έδωσε στον Αδάμ έναν μόνο νόμο που έπρεπε να ακολουθήσει, “Ἀπὸ δὲ τοῦ ξύλου τῆς γνώσεως τοῦ καλοῦ καὶ τοῦ κακοῦ δὲν θέλεις φάγει ἀπ᾿ αὐτοῦ· διότι καθ᾿ ἥν ἡμέραν φάγῃς ἀπ᾿ αὐτοῦ, θέλεις ἐξάπαντος ἀποθάνει” (Γένεση β΄. 17). Η λέξη “γνώση” στη Γένεση β΄. 17 προέρχεται από τη ρίζα “γιαντά”. Σημαίνει “το να γνωρίζεις κάποιον, να είσαι οικείος μαζί του” (Strong). Αν έτρωγαν από τον απαγορευμένο καρπό θα εθίζονταν. Μία σεξουαλική εμπειρία εκτός γάμου παραμένει μέσα στο μυαλό για πάντα επειδή ο άνθρωπος που το κάνει έχει τώρα γνωρίσει την πράξη. Μία ή δύο εμπειρίες με συγκεκριμένα ναρκωτικά δίνουν στον άνθρωπο ένα αίσθημα που οδηγεί στον εθισμό. Η αθωότητά του έχει χαθεί για πάντα. Αν έτρωγε από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού, ο άνθρωπος θα κατέστρεφε την αθωότητά του για πάντα, πρώτα με πνευματικό θάνατο και εν τέλει με σωματικό θάνατο.

Ο Διάβολος το γνώριζε αυτό πολύ καλά. Γι' αυτόν τον λόγο έβαλε σε πειρασμό τον άνθρωπο ώστε να φάει τον απαγορευμένο καρπό. Ήξερε πως ο άνθρωπος θα έχανε την αθωότητά του, καθώς θα γινόταν για πάντα αμαρτωλός. Αν υπέκυπτε στον πειρασμό θα καταστρεφόταν η συνείδηση του ανθρώπου. Θα ήταν αμαρτωλός για πάντα. Η συνείδησή του θα πέθαινε τη στιγμή που θα έτρωγε τον απαγορευμένο καρπό. Τώρα θα κρυβόταν από τον Θεό. Η ψυχή του θα ήταν “νεκρὴ διὰ τὰς παραβάσεις καὶ τὰς ἁμαρτίας” (Εφεσίους β΄. 1). Θα ήταν “νεκρός διὰ τὰ ἁμαρτήματα” (Εφεσίους β΄. 5). Θα είχε φρόνημα της σάρκας και θα έβλεπε τον Θεό σαν εχθρό (Ρωμαίους η΄. 7). Όχι μόνο θα πέθαινε πνευματικά, αλλά το σώμα του θα γέρναγε και στο τέλος θα πέθαινε σωματικά. Ως νεκρός δεν θα μπορούσε να “δέχεται τὰ τοῦ Πνεύματος τοῦ Θεοῦ”… αφού τώρα οι αλήθειες του Θεού θα ήταν “μωρία εἰς αὐτόν” (Α΄ Κορινθίους β΄. 14).

Αλλά ακόμη χειρότερα, την κατεστραμμένη του φύση και τον πνευματικό θάνατο θα τον κληρονομούσαν όλοι οι απόγονοί του, κάθε άνθρωπος επάνω στη γη, αφού “διὰ τῆς παρακοῆς τοῦ ἑνὸς ἀνθρώπου οἱ πολλοὶ κατεστάθησαν ἁμαρτωλοί” (Ρωμαίους ε΄. 19). Έτσι λοιπόν “δι᾿ ἑνὸς ἁμαρτήματος ἦλθε κατάκρισις εἰς πάντας ἀνθρώπους” (Ρωμαίους ε΄. 18). “Το προπατορικό αμάρτημα του Αδάμ σημαίνει πως η αμαρτωλότητα χαρακτηρίζει κάθε άνθρωπο από τη γέννησή του, με μία καρδιά κεκλιμένη προς την αμαρτία…Η εσωτερική αμαρτωλότητα είναι η ρίζα και η πηγή όλων των πραγματικών αμαρτιών· μεταδίδεται σε μας από τον Αδάμ (ή κληρονομείται)…Δεν είμαστε αμαρτωλοί επειδή αμαρτάνουμε, αλλά αμαρτάνουμε επειδή είμαστε αμαρτωλοί, γεννημένοι με μία φύση υποδουλωμένη στην αμαρτία” (The Reformation Study Bible; σημείωμα στη σελίδα 781). “Ο άνθρωπος…νεκρός μέσα στην αμαρτία, δεν είναι ικανός με τη δική του δύναμη να μεταστρέψει τον εαυτό του” (Westminster Confession, IX, 3).

Η αμαρτία του Αδάμ μεταδίδεται σε όλους τους απογόνους του (ολόκληρη την ανθρωπότητα). Αυτό είναι αποδεδειγμένο γεγονός. Αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το πρώτο παιδί του Αδάμ ήταν ο Κάιν, ο οποίος δολοφόνησε τον αδερφό του (δείτε Γένεση δ΄. 8). Άρα είστε παιδιά του Αδάμ. Είστε αμαρτωλοί από τη φύση σας. Δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να πείτε ή να κάνετε που θα σας σώσει. Δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε που θα σας βοηθήσει να σωθείτε. Από τη φύση σας είστε αμαρτωλοί. Το να έρχεστε στην εκκλησία δεν θα σας σώσει. Οι προσευχές σας δεν θα σας σώσουν. Το να είστε όσο περισσότερο καλοί θα μπορούσατε να γίνετε δεν θα σας σώσει. Δεν υπάρχει τίποτα – επαναλαμβάνω – τίποτα που μπορείτε να κάνετε ή να πείτε που θα σας σώσει. Είστε χαμένοι αμαρτωλοί. Κάποιοι από τους χειρότερους αμαρτωλούς που έχω γνωρίσει ποτέ είναι κήρυκες – άντρες που μελετάνε τη Βίβλο κάθε μέρα. Κάποιοι από τους πιο ανυπάκοους αμαρτωλούς που έχω γνωρίσει ποτέ ήταν γεννημένοι από χριστιανούς γονείς, αλλά μεγαλώσανε και γίνανε ανυπότακτοι, ανυπότακτοι στον Θεό, ανυπότακτοι στον Χριστό, ανυπότακτοι στους γονείς τους, ανυπότακτοι στα πάντα που έμαθαν στην εκκλησία. Μπορεί να γνωρίζουν τη Βίβλο καλά, αλλά δεν υποτάσσονται σ' αυτήν. Δεν υποτάσσονται στον ποιμένα που κηρύττει τη Βίβλο. Δεν υποτάσσονται επειδή στις καρδιές τους μισούν την αλήθεια. Έχω γνωρίσει “παιδιά της εκκλησίας” που είναι τόσο πονηρά όσο ο Διάβολος. Κορίτσια μεγαλωμένα μέσα στην εκκλησία που δελέασαν νέα παλικάρια να κάνουν σεξ μαζί τους. Την επόμενη Κυριακή έψαλλαν ύμνους σαν μικρά αγγελούδια, ενώ στην πραγματικότητα ήταν άθλιες αμαρτωλές. Έχω γνωρίσει “παιδιά της εκκλησίας” που ήταν αυτά τα νέα παλικάρια που είχαν κάνει σεξ με εκείνα τα κορίτσια, και υπερηφανεύονταν για την αμαρτία τους μπροστά σε νεότερα αγόρια, και έτσι αποτυπωνόταν στο μυαλό αυτών των νέων αγοριών η λαγνεία που θα μπορούσε να τα καταστρέψει.

Θα μου πείτε, “Ποτέ δεν έχουμε κάνει κάτι τέτοιο!” Αλλά έχετε σκεφτεί να το κάνετε. Έχετε κάνει βρώμικα πράγματα μέσα στο μυαλό σας, έτσι δεν είναι; Ο Ιησούς είπε πως και αυτό αμαρτία είναι!

Λέτε πως αγαπάτε τον Θεό, αλλά Τον υπακούτε; Αγαπάτε τον Θεό με όλη σας την καρδιά; Θέλετε να διαβάζετε τη Βίβλο κάθε μέρα; Θέλετε να είστε μόνοι με τον Θεό και να προσεύχεστε σ' Αυτόν κάθε μέρα; Ή περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και παρακολουθώντας αθλητικά στην τηλεόραση – χωρίς να σας περνάει ποτέ από το νου να περάσετε αυτόν το χρόνο σε προσευχή ή με διάβασμα της Βίβλου; Εγώ λέω πώς αυτό δείχνει πως δεν αγαπάτε τον Θεό – όχι πραγματικά – απλώς λέτε ότι αγαπάτε τον Θεό. Αλλά στην πραγματικότητα απεχθάνεστε τον Θεό. Στην πραγματικότητα αγαπάτε μόνο τον εαυτό σας. Σκεφτείτε το! Έτσι δεν είναι; Δεν είστε στην πραγματικότητα αμαρτωλοί που απεχθάνονται τον Θεό; Δεν φοβάστε τον ποιμένα; Γιατί με φοβάστε; Δεν είναι επειδή σας κάνω να σκέφτεστε τον Θεό και την αμαρτία; Αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο με φοβάστε;

Δεν ήταν πολύ καλό το μήνυμα του Τζον Κέιγκαν (John Cagan) επάνω στο θέμα των ραντεβού; Δώσατε μεγάλη προσοχή και ακούσατε με ενδιαφέρον. Δεν το κάνετε αυτό όταν κηρύττω για την αμαρτία, τη σωτηρία και τον Χριστό! Η ιδέα του να βγείτε ραντεβού με κάποιον σας φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το να με ακούσετε να κηρύττω για τον Χριστό – για τον θάνατό Του επάνω στο Σταυρό για να σας σώσει από την αμαρτία. Αν ισχύει αυτό, και ξέρετε ότι έχω δίκιο, αποδεικνύει πως είστε ανυπότακτοι αμαρτωλοί χωρίς πραγματική αγάπη για τον Χριστό στην καρδιά σας. Παραδεχτείτε το. Πρέπει να το παραδεχτείτε και να νιώσετε ότι είστε χαμένοι αμαρτωλοί. Πρέπει να το παραδεχτείτε αλλιώς δεν έχετε ελπίδα. Καμία ελπίδα!

“Ὁ κρύπτων τὰς ἁμαρτίας αὑτοῦ δὲν θέλει εὐοδωθῆ· ὁ δὲ ἐξομολογούμενος καὶ παραιτῶν αὐτὰς θέλει ἐλεηθῆ” (Παροιμίες κη΄. 13).

Ομολογήστε την εσωτερική αμαρτωλότητα της αμαρτωλής καρδιάς σας τώρα, αλλιώς θα περάσετε την αιωνιότητα μέσα στη λίμνη της φωτιάς! Αυτή είναι η αλήθεια. Σας μιλάω ως ενήλικας. Αυτό δεν είναι ένα όμορφο μάθημα κυριακού σχολείου. Αυτό δεν είναι μία γλυκιά ομιλία από τον (Τζόελ Όστιν) Joel Osteen. Αυτό δεν είναι μία εδάφιο-εδάφιο ερμηνεία από τον Τζον Μακάρθουρ (John MacArthur). Αυτό είναι ένα καλό παλιομοδίτικο μήνυμα με σκοπό να σας κάνει να ξυπνήσετε. Αυτό είναι ένα ευαγγελιστικό μήνυμα παλιάς σχολής. Αυτό είναι ένα μήνυμα που μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο Θεός για να σας ξυπνήσει σχετικά με το γεγονός ότι έχετε αμαρτωλή καρδιά, μία καρδιά που είναι νεκρή μέσα στην αμαρτία. Σας μιλάω όπως θα έπρεπε να μιλάει κάθε κήρυκας. Δεν θέλω τα λεφτά σας! Να πάνε στο διάολο τα λεφτά σας. Εγώ θέλω την ψυχή σας. Θέλω να σας δω σωσμένους από τον Ιησού. Θέλω να δω τον Θεό να μεταστρεφεί την αμαρτωλή καρδιά σας, να την αλλάζει και να την κάνει καθαρή διαμέσου του Αίματος του Χριστού. Αυτό θέλω. Θέλω να γίνετε ευτυχισμένοι Χριστιανοί και όχι υποκριτές όπως είστε τώρα! Υποκριτής είναι ο άνθρωπος που δείχνει να είναι Χριστιανός, αλλά από μέσα του έχει μία καρδιά “γέμουσιν ὀστέων νεκρῶν καὶ πάσης ἀκαθαρσίας…ἔξωθεν μὲν φαίνεσθε εἰς τοὺς ἀνθρώπους δίκαιοι, ἔσωθεν ὅμως εἶσθε πλήρεις ὑποκρίσεως καὶ ἀνομίας” (Ματθαίον κγ΄. 27, 28). Και σας αρέσει αυτό που είστε. Η καρδιά σας είναι τόσο αμαρτωλή που προσπαθείτε με όλη σας τη δύναμη να δείχνετε ότι είστε Χριστιανοί – αλλά κοιτάξτε την καρδιά σας! Η καρδιά σας είναι γεμάτη αμαρτωλότητα, λαγνεία και απιστία. Η καρδιά σας είναι τόσο ανυπότακτη όσο ήταν και η καρδιά του Κάιν.

Η Γένεση ε΄. 1, 3 αποδεικνύει πως η αμαρτία του Αδάμ κατέστρεψε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτός είναι ο λόγος που η καρδιά σας είναι νεκρή μέσα στην αμαρτία. Στη Γένεση ε΄. 1, βλέπουμε πως “ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν Ἀδάμ, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν” (Γένεση ε΄. 1). Αλλά ο Αδάμ δεν υποτάχτηκε και αμάρτησε, χάνοντας την αθωότητά του. Μετά διαβάζουμε πως ο Αδάμ “ἐγέννησεν υἱὸν κατὰ τὴν ὁμοίωσιν αὑτοῦ, κατὰ τὴν εἰκόνα αὑτοῦ” (Γένεση ε΄. 3). Όταν ο Αδάμ ήταν αθώος ειπώθηκε πώς δημιουργήθηκε κατά την ομοίωση του Θεού – αθώος σαν τον Θεό! Αλλά αφού αμάρτησε, έκανε “υἱὸν κατὰ τὴν ὁμοίωσιν αὑτοῦ” – ένοχο περί αμαρτίας, αμαρτωλό από τη φύση του! (Γένεση ε΄. 3).

Και αυτή είναι η ομοίωση με την οποία γεννηθήκατε – είστε αμαρτωλοί από τη φύση σας, σαν τον Αδάμ όταν δεν υπάκουσε τον Θεό. Είστε αμαρτωλοί από τη φύση σας. Οι γονείς σας είναι αμαρτωλοί από τη φύση τους. Όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζετε στο σχολείο ή στη δουλειά είναι αμαρτωλοί από τη φύση τους. Αδιόρθωτοι αμαρτωλοί που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αλλάξουν την πονηρή καρδιά τους. “Τι;” θα μου πείτε, “Η μητέρα μου έχει αμαρτωλή καρδιά;” Ναι! Η καρδιά της είναι τόσο ανυπότακτη όσο και η δική σας, ή όσο κάθε άλλου απογόνου του Αδάμ. Ολόκληρη η ανθρωπότητα καταστράφηκε, και ο θάνατος έρχεται σε όλους. Έρχεται εξαιτίας της αμαρτίας του Αδάμ. Σημειώστε, είχε προειδοποιηθεί. Σημειώστε, δεν είχε λόγο να μην υπακούσει. Σημειώστε, ήξερε πολύ καλά πως θα πεθάνει και πως θα κατέστρεφε κάθε άλλον άνθρωπο που θα γεννιόταν. Σημειώστε, ο Αδάμ, που ήταν ένας τόσο καλός και καθαρός άνθρωπος – μεταμορφώθηκε εξαιτίας της αμαρτίας σε τέρας! Κάθε άνθρωπος που έχει σώας τας φρένας μισεί τον Χίτλερ επειδή δολοφόνησε 6 εκατομμύρια Εβραίους. Αλλά ο Χίτλερ ήταν αγγελούδι σε σύγκριση με τον Αδάμ. Ο Χίτλερ σκότωσε 6 εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά ο Αδάμ σκότωσε ολόκληρη την ανθρωπότητα! Δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια ανθρώπους! Ο Αδάμ κατέστρεψε την καρδιά σας. Ο Αδάμ σάς έκανε υποκριτές που πάνε στην εκκλησία – υποκριτές που δεν μπορούν να αλλάξουν την καρδιά τους – υποκριτές που οδεύουν προς την Κόλαση, και που τους αξίζει να πάνε εκεί εξαιτίας της κληρονομημένης αμαρτωλής φύσης τους, και επειδή απορρίπτουν το ένα πρόσωπο που μπορεί να τους σώσει – τον Ιησού, τον έσχατο Αδάμ. Ο πρώτος Αδάμ σάς έδωσε μία ανυπότακτη αμαρτωλή καρδιά. Ο έσχατος Αδάμ, ο Χριστός, είναι το ένα και μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να σας δώσει μία καινούργια καρδιά. Μόνο ο Χριστός μπορεί να σας αφαιρέσει την πέτρινη καρδιά και να “δώσει εἰς ἐσᾶς καρδίαν σαρκίνην” (Ιεζεκιήλ λϛ΄. 26). Αυτή είναι η αναγέννηση. Aυτή είναι γέννηση από επάνω.

Kαι τώρα φτάνουμε στα δύσκολα. Πώς γίνεται να σωθεί ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να αλλάξει την καρδιά του; Πρέπει να αναγεννηθείτε. Η αναγέννηση είναι μία υπερβολικά σημαντική διδασκαλία. Δεν ακούω κήρυκες να μιλάνε γι' αυτήν πια. Γι' αυτόν τον λόγο οι εκκλησίες μας πεθαίνουν! Η λέξη “αναγέννηση” αναφέρεται σε ένα έργο του Θεού, κατά το οποίο αλλάζει την καρδιά και την φέρνει από τον θάνατο στη ζωή. Ο Χριστός αναφέρθηκε στην αναγέννηση ως “γέννηση από επάνω”, μία πνευματική μεταμόρφωση, δημιουργία μιας καινούργιας καρδιάς διαμέσου ενός έργου του Αγίου Πνεύματος, ένα έργο διαμέσου του οποίου ένας άνθρωπος από γιος του Αδάμ γίνεται γιος του Θεού. Η αναγέννηση είναι έργο του Θεού και μόνο, ένα έργο διαμέσου του οποίου ξαναζωντανεύει τη νεκρή καρδιά που κληρονομήθηκε από τον Αδάμ. Η αναγέννηση είναι αναγκαία επειδή η καρδιά σας είναι νεκρή πριν αναγεννηθεί.

Η καλύτερη ομολογία μεταστροφής που έχω ακούσει ποτέ από νέον άνθρωπο ήταν η ομολογία του Τζον Κέιγκαν. Είναι τόσο ορθή που ένα άτομο που τη διάβασε μου είπε πως δεν γίνεται να την έγραψε ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι. Αυτό το άτομο με κατηγόρησε πως την έγραψα εγώ, ή πως τουλάχιστον την διόρθωσα και πρόσθεσα σ' αυτήν. Αλλά ο ίδιος ο Τζον κάθεται εδώ στην πλατφόρμα μαζί μου. Θα σας επιβεβαιώσει πως ούτε την έγραψα, ούτε και την άλλαξα με κανέναν τρόπο – ούτε και ο πατέρας του, ο Δρ Κέιγκαν, έκανε κάτι τέτοιο. Έχουμε δει ανθρώπους να σώζονται απλά και μόνο διαβάζοντάς την ή ακούγοντάς την.

Ο θάνατος της καρδιάς του ανθρώπου διαμέσου του πρώτου Αδάμ έπρεπε να αντιστραφεί, έπρεπε να ξαναζωντανέψει διαμέσου του Χριστού, του εσχάτου Αδάμ. Αυτό το λέει ξεκάθαρα ο Απόστολος Παύλος,

“Καθὼς λοιπὸν δι᾿ ἑνὸς ἁμαρτήματος (του Αδάμ) ἦλθε κατάκρισις εἰς πάντας ἀνθρώπους, οὕτω καὶ διὰ μιᾶς δικαιοσύνης (του Χριστού)… Διότι καθὼς διὰ τῆς παρακοῆς τοῦ ἑνὸς ἀνθρώπου (του Αδάμ) οἱ πολλοὶ κατεστάθησαν ἁμαρτωλοί, οὕτω καὶ διὰ τῆς ὑπακοῆς τοῦ ἑνὸς (του Χριστού) οἱ πολλοὶ θέλουσι κατασταθῆ δίκαιοι” (Ρωμαίους ε΄. 18, 19).

Ξανά, ο Απόστολος αντιπαραθέτει τον Αδάμ με τον Χριστό,

“Ὁ πρῶτος ἄνθρωπος Ἀδὰμ ἔγεινεν εἰς ψυχήν ζῶσαν ὁ ἔσχατος Ἀδὰμ (ο Χριστός) εἰς πνεῦμα ζωοποιοῦν” (Α΄ Κορινθίους ιε΄. 45).

Μόνον ο Χριστός (ο έσχατος Αδάμ) μπορεί να ξαναζωντανέψει τη νεκρή καρδιά ενός αμαρτωλού. Ο Χριστός αλλάζει την καρδιά που είναι υποδουλωμένη στην αμαρτία σε μία καινούργια καρδιά, μία καρδιά που αγαπάει τον Θεό. Αυτό το έργο ξεκινάει όταν το Πνεύμα του Θεού σάς ελέγχει περί της αμαρτωλής σας καρδιάς (Ιωάννην ιϛ΄. 8). Μετά, το Πνεύμα του Θεού σάς φανερώνει τον Χριστό (Ιωάννην ιϛ΄. 14, 15). Και τέλος, ο Θεός σάς ελκύει στον Χριστό (Ιωάννην ϛ΄. 44). Αυτά τα 3 βήματα της αναγέννησης φαίνονται στην ομολογία του Τζον Κέιγκαν. Στην πρώτη παράγραφο ο Τζον μιλάει για την αμαρτωλή καρδιά του, την οποία κληρονόμησε από τον Αδάμ. Στη δεύτερη παράγραφο, ο Τζον μιλάει για το πώς ο Θεός τον έλεγξε τόσο δυνατά που ένιωσε βασανισμένος. Είπε, “Άρχισα να μισώ τον εαυτό μου, να μισώ την αμαρτία μου και το πώς με έκανε να νιώθω”. Στην τρίτη παράγραφο, ο Τζον μάς μιλάει για την αμαρτωλή καρδιά του που μισούσε το κήρυγμα μου, και για το γεγονός ότι απέρριπτε τον Χριστό. Ήταν μία τιτάνια μάχη μεταξύ της αμαρτωλής καρδιάς του και του Θεού, και της ανικανότητάς του να έρθει στον Χριστό. Στην τέταρτη παράγραφο, ο Τζον μάς λέει πως σκεφτόταν αυτά που πέρασε ο Χριστός επάνω στο Σταυρό, για να τον σώσει από την αμαρτία. Αυτή η σκέψη κατέρριψε την πεισματική του βούληση, και στο τέλος αναπαύτηκε στον Χριστό. Στο τέλος, αφού ο Τζον μεταστράφηκε, είπε, “Ο Χριστός έδωσε τη ζωή Του για μένα και γι' αυτόν τον λόγο δίνω τα πάντα σ' Αυτόν… επειδή Αυτός με άλλαξε.” Αυτό είναι σίγουρο! Ήταν πολύ δυσάρεστος έφηβος! Αλλά τώρα είναι άνθρωπος του Θεού!

Τον επόμενο μήνα ο Τζον Κέιγκαν θα αρχίσει να φοιτεί σε ένα θεολογικό σεμινάριο ως προετοιμασία για να γίνει βαπτιστής κήρυκας.

Όποιοι κι αν είστε – είστε χαμένοι αμαρτωλοί, και η καρδιά σας είναι νεκρή, νεκρή επειδή είστε αλυσοδεμένοι στην αμαρτία του Αδάμ. Αν είστε έτσι, ο Ιησούς Χριστός είναι η μόνη σας ελπίδα – επειδή μόνο Αυτός “μπορεί να σπάσει τα δεσμά της αμαρτίας και να ελευθερώσει τον φυλακισμένο” όπως είπε ο Τσαρλς Ουέσλι (Charles Wesley). Ο Χριστός έχει τη δύναμη να σας αλλάξει την καρδιά και να την καθαρίσει διαμέσου του Αίματός Του. Εμπιστευτείτε Τον και θα σας σώσει.

Αν θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη σωτηρία από την αμαρτία διαμέσου του Ιησού, παρακαλώ ελάτε και μιλήστε με τον Δρ Κέιγκαν, τον Τζον Κέιγκαν, κι εμένα. Ελάτε και μιλήστε μαζί μας καθώς ο Κος Γκρίφιθ (Mr. Griffith) θα ψάλλει το “Εν τω Ιησού” δύο φορές, και τις τρεις στροφές.

Έχω προσπαθήσει με χίλιους τρόπους
   Τους φόβους να καθησυχάσω, τις ελπίδες να ανεβάσω,
Αλλά αυτό που χρειάζομαι, λέει η Βίβλος,
   Είναι μόνο ο Ιησούς.

Η ψυχή μου είναι νύχτα, η καρδιά μου είναι ατσάλι –
   Δεν βλέπω, δεν νιώθω,
Για φως, για ζωή, πρέπει να απευθυνθώ
   Με απλή πίστη στον Ιησού.

Αν και κάποιοι θα γελάσουν, και κάποιοι θα κατηγορήσουν,
   Θα πάω με όλη μου την ενοχή και την ντροπή,
Θα πάω σ' Αυτόν επειδή το Όνομά Του,
   Πάνω από κάθε άλλο, είναι Ιησούς.
(“In Jesus” του James Procter, 1913).


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Κο Νόα Σονγκ
(Mr. Noah Song): Ρωμαίους ε΄. 17-19.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “In Jesus”
(του James Procter, 1913).