Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
Ύμνοι πριν από το μήνυμα, με επικεφαλής τον Δρ Χάιμερς:
      “Εκπλήρωσε το όραμά μου” (της Avis Burgeson Christiansen, 1895-1985)
“Δοκίμασόν με, Θεέ” (Ψαλμός ρλθ΄. 23-24).

ΣΑΤΑΝΑΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ

SATAN AND REVIVAL
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Πέμπτη βράδυ, 15 Σεπτεμβρίου 2016
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Thursday Evening, September 15, 2016


Παρακαλώ σταθείτε και πηγαίνετε στη σελίδα 1255 στη Βίβλο με τα σχόλια του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible). Είναι η επιστολή προς Εφεσίους ϛ΄. 11-12.

“Ενδύθητε την πανοπλίαν του Θεού, διά να δυνηθήτε να σταθήτε εναντίον εις τας μεθοδείας του διαβόλου· διότι δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου· εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις” (Εφεσίους ϛ΄. 11-12).

Μπορείτε να καθήσετε.

Αυτά τα εδάφια δείχνουν πως οι δαιμονικές δυνάμεις του Σατανά είναι οι εχθροί του αληθινού Χριστιανισμού. Ο Δρ Μέριλ Φ. Άνγκερ (Dr. Merrill F. Unger) είπε, “Η πιο ενδιαφέρουσα ονομασία των πονηρών πνευματικών δυνάμεων... είναι ‘Οι κοσμοκράτορες του σκότους’...αυτά τα πονηρά κυβερνώντα πνεύματα” (Biblical Demonology, Kregel Publications, 1994, p. 196). Ο Δρ Τσαρλς Ράιρι (Dr. Charles Ryrie) έκανε το εξής σχόλιο σχετικά με το εδάφιο Δανιήλ ι΄. 13, “Ο άρχοντας της βασιλείας της Περσίας...Ένα υπερφυσικό πλάσμα που προσπάθησε να κατευθύνει τους ηγέτες της Περσίας ενάντια στο σχέδιο του Θεού. Πονηροί άγγελοι [δαιμονικές ‘δυνάμεις του κόσμου’] προσπαθούν να κυβερνήσουν τις υποθέσεις των εθνών... η μάχη μεταξύ καλών και πονηρών αγγέλων για τον έλεγχο των εθνών συνεχίζεται” (Ryrie Study Bible; σημείωμα στον Δανιήλ ι΄. 13).

Είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει κάποιος κυβερνών δαίμονας που έχει πάρει τον έλεγχο της Αμερικής και του Δυτικού κόσμου. Το σημείωμα του Σκόφιλντ στον Δανιήλ ι΄. 20 λέει, “τους δαίμονες τους απασχολεί το παγκόσμιο σύστημα του Σατανά”. Αυτό το σημείωμα αναφέρεται στον “άρχοντα της βασιλείας της Περσίας”. Αυτός ο “άρχοντας” ήταν ένας ηγετικός δαίμονας που είχε τον έλεγχο της Περσικής βασιλείας. Σήμερα ο “άρχοντας της Δύσης” έχει τον έλεγχο της Αμερικής και των συμμάχων της. Και στον βασικό δαίμονα που ελέγχει την Αμερική και τη Δύση έχει δοθεί δύναμη να κάνει τον πολιτισμό μας εντελώς υλιστικό. Αυτός ο ηγετικός δαίμονας του υλισμού αποτρέπει τις πνευματικές αναζωπυρώσεις, παρεμποδίζει τις προσευχές μας, και υποδουλώνει το λαό μας. Τι έχει κάνει αυτός ο ηγετικός δαίμονας στο λαό μας; Μιλώντας για τους δαίμονες, ο Δρ Λόιντ-Τζόουνς (Dr. Lloyd-Jones) μάς είπε τι κάνει αυτή η δαιμονική δύναμη. Είπε πως η δαιμονική δύναμη έχει τυφλώσει το νου του λαού μας. Είπε, ‘ολόκληρη η ιδέα του πνευματικού έχει εξαφανιστεί. Η ίδια η πίστη στον Θεό έχει στην ουσία εξαφανιστεί...αυτή η πίστη για τον Θεό και τη θρησκεία και τη σωτηρία έχει απορριφθεί και ξεχαστεί” (Revival, Crossway Books, 1992, p. 13). Αυτό έχει γίνει εξαιτίας του έργου του “άρχοντα της Δύσης” και των κατώτερών του δαιμόνων.

Αυτό δεν ισχύει για τα άλλα έθνη. Υπάρχουν έθνη τριτοκοσμικά όπου ο μεγάλος δαίμονας του “υλισμού” δεν κυβερνάει με την ίδια δύναμη όπως στην Αμερική και στη Δύση. Εκατομμύρια νέα άτομα στην Κίνα, στην Αφρική, στην Ινδοκίνα, ακόμη και σε μουσουλμανικά έθνη – εκατομμύρια νέα άτομα μεταστρέφονται. Εκατομμύρια γίνονται νέοι Χριστιανοί. Αλλά στην Αμερική και στη Δύση, εκατομμύρια νεαρά άτομα εγκαταλείπουν τις εκκλησίες. Και πολύ λίγα νεαρά άτομα γίνονται αληθινοί Χριστιανοί στην Αμερική και στον Δυτικό κόσμο. Οι εκκλησίες μας είναι ανίσχυρες. Οι συναθροίσεις για προσευχή είναι ερημωμένες. Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν πάθος για τον Θεό. Μας λένε πως το 88% των νέων εγκαταλείπουν τις εκκλησίες μας μέχρι την ηλικία των 25 ετών, και “δεν επιστρέφουν ποτέ”, σύμφωνα με τον δημοσκόπο Τζορτζ Μπάρνα (George Barna). Είναι κολλημένοι με την πορνογραφία, την οποία παρακολουθούν για ώρες στο διαδίκτυο. Είναι κολλημένοι με ναρκωτικά όπως η μαριχουάνα και το Έκσταση. Γελάνε όταν ακούνε για προσευχή, αλλά είναι υπνωτισμένοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ώρες ατελείωτες. Έχουν τα smartphones στα χέρια τους συνεχώς. Είναι συνεχώς υπό τον έλεγχο αυτών των μικρών μηχανημάτων. Ξοδεύουν κάθε ελεύθερη στιγμή ατενίζοντάς τα. Τα ατενίζουν όπως οι αρχαίοι Ισραηλίτες ατένιζαν τα είδωλά τους τον καιρό του προφήτη Ωσηέ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το είδωλο που χρησιμοποιεί ο Σατανάς για να έχει τον έλεγχο των νέων ανθρώπων. Και σχεδόν όλοι οι ποιμένες μας στην Αμερική και στη Δύση δεν καταλαβαίνουν γιατί οι εκκλησίες τους είναι τόσο κοσμικές και αδύναμες! Δεν καταλαβαίνουν πως αντιμετωπίζουν δαιμονικές δυνάμεις, όπως είπε ο Δρ Λόιντ-Τζόουνς!

Τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα τον καιρό του Ωσηέ που ο Θεός είπε, “(Ο Ισραήλ) προσεκολλήθη εις τα είδωλα· αφήσατε αυτόν” (Ωσηέ δ΄. 17). Ο Θεός παρέδωσε το έθνος. Ο Θεός τους εγκατέλειψε. Του άφησε μόνους, υπό τη δύναμη των δαιμόνων. Υπό δυνατών δαιμόνων που υποδουλώνουν τους νέους άνθρωπους στην πορνογραφία, στη μαριχουάνα, και στα μέσα κοινωνκής δικτύωσης κάθε στιγμή! Διαμέσου των δαιμόνων που αλυσοδένουν τους νέους ανθρώπους σε χαμένους φίλους. Το είδος δαιμόνων που υποδουλώνουν τους νέους ανθρώπους στον υλισμό, που υποδουλώνουν κάποιους απ' αυτούς σε καριέρες που τους αποτρέπουν από το να γίνουν πνευματικοί Χριστιανοί, που υποδουλώνουν άλλους στην ατελείωτη αναζήτηση του σεξ εκτός γάμου και στην πορνογραφία. “(Ο Ισραήλ) προσεκολλήθη εις τα είδωλα· αφήσατε αυτόν” (Ωσηέ δ΄. 17). Κάποιοι από εσάς εδώ απόψε είστε υποδουλωμένοι από πνευματικές δυνάμεις.

Έρχεστε στην εκκλησία μας. Αλλά ο Θεός δεν είναι εδώ. Το νιώθετε πως ο Θεός δεν είναι εδώ! Ο προφήτης Ωσηέ είπε, πηγαίνουν... “να ζητήσωσι τον Κύριον· αλλά δεν θέλουσιν ευρεί· απεμακρύνθη απ' αυτών” (Ωσηέ ε΄. 6). Ο Θεός έχει φύγει! Έχει αφήσει τις εκκλησίες μας. Έχει αφήσει την εκκλησία μας. Είναι απών. Δεν είναι απών επειδή δεν υπάρχει. Είναι απών επειδή υπάρχει! Ο Θεός υπάρχει – και γι' αυτό μας έχει αφήσει! Είναι εντελώς Άγιος. Είναι εντελώς οργισμένος με την αμαρτία μας. Και γι' αυτό σας έχει αφήσει μόνους. Μόνους στο σπίτι σας. Μόνους στις προσευχές σας. Μόνους ακόμη και στην εκκλησία σας. Μόνους χωρίς να νιώθετε την παρουσία του Θεού. Γνωρίζω από την δική μου εμπειρία πόσο απαίσια ένιωσα όταν πήγα ως έφηβος σε μια λευκή εκκλησία και ο Θεός δεν ήταν εκεί για μένα. Ήμουν μόνος – εκεί στην εκκλησία. Μόνος, όπως είπαν οι Green Day σε ένα δημοφιλές τραγούδι,

Μερικές φορές εύχομαι κάποιος εκεί έξω να με βρει
Έως τότε θα περπατάω μόνος.
   (Green Day, “Boulevard of Broken Dreams,” 2004).

Ξέρω πώς νιώθετε. Περπατούσα μόνος στους δρόμους του Λος Άντζελες όταν ήμουν έφηβος, μόνος, όταν ήμουν νέος σαν εσάς! Ήμουν μόνος και όταν πήγαινα σε μια λευκή εκκλησία, πριν γίνω μέλος μιας κινεζικής βαπτιστικής εκκλησίας. Ω, ναι! Θυμάμαι πώς ένιωθα! Και το μισώ! Μισώ τον δαίμονα του υλισμού που κατέστρεψε την αγάπη στα σπίτια σας, που κατέστρεψε τη χαρά σας, που κατέστρεψε την καρδιά σας και σας έκανε τόσο μοναχικούς. Μισώ τον δαίμονα που έκανε την εκκλησία μας τόσο ψυχρή και μη-φιλική. Μισώ την αμαρτία της Αμερικής που σας έκλεψε τα καλά πράγματα που ο Θεός έφτιαξε για σας! Κάποιοι από σας ακολουθήσατε κάποιον προεδρικό υποψήφιο επειδή σας υποσχέθηκε τα πάντα. Αλλά έφυγε και σας άφησε με ένα τίποτα! Το ίδιο έκαναν και πολλοί κήρυκες. Σας υποσχέθηκαν τα πάντα. Αλλά δεν είχαν τίποτα αληθινό να σας δώσουν! Είστε υπό την τυφλωτική επήρεια των δαιμόνων! Και εξαιτίας αυτών των σατανικών επιρροών είστε μόνοι! Ο Θεός έχει εγκαταλείψει την Αμερική και τη Δύση! Ο Θεός μάς έχει αφήσει μόνους εξαιτίας της αμαρτίας μας! Και ο Θεός έχει αφήσει εσάς μόνους εξαιτίας της αμαρτίας σας.

Πρέπει να έχουμε τον Θεό στην εκκλησία μας! Πρέπει να έχουμε την παρουσία Του μαζί μας! Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε εσάς τους νέους. Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε καθόλου. Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε παρά μονάχα αν ο Θεός κατέβει. Πρέπει να μετανοήσουμε από τις αμαρτίες μας! Πρέπει να κλαίμε όταν προσευχόμαστε. Οι προσευχές μας δεν είναι παρά μονάχα λέξεις αν δεν κλαίμε! Κλαίνε στην Κίνα και ο Θεός κατεβαίνει! Χωρίς τον Θεό δεν έχουμε να δώσουμε τίποτα σε εσάς τους νέους ανθρώπους! Μπορούμε να σας δώσουμε ένα πάρτυ. Αλλά δεν μπορούμε να σας δώσουμε τον Θεό! Μπορούμε να σας δώσουμε έναν αγώνα μπάσκετ. Αλλά δεν μπορούμε να σας δώσουμε τον Θεό! Και αν δεν μπορούμε να σας δώσουμε τον Θεό δεν έχουμε τίποτα για σας. Δεν έχουμε τίποτα που μπορεί να θεραπεύσει τη μοναξιά σας! Δεν έχουμε τίποτα που μπορεί να ενθαρρύνει τις καρδιές σας! Δεν έχουμε τίποτα που μπορεί να σώσει τις ψυχές σας! Έρχεστε σε εμάς, και δεν έχουμε τίποτα να βάλουμε μπροστά σας. Απλώς ένα πάρτυ. Απλώς μία τούρτα γενεθλίων! Απλώς ένα παλιό καρτούν. Δεν έχουμε τίποτα να βάλουμε μπροστά σας, να σας βοηθήσει, να σας σώσει από τη φωτιά της Κολάσεως! Δεν έχουμε τίποτα για σας αν δεν έχουμε τον Θεό! Απλώς κανά δυο ύμνους, απλώς κάποιες λέξεις μιας προσευχής. Δεν έχουμε τίποτα παρά ένα μισοπεθαμένο κήρυγμα. Είμαστε άγονοι. Είμαστε ανήμποροι. Δεν έχουμε τίποτα που να το χρειάζεστε. Δεν έχουμε τίποτα για σας αν δεν έχουμε τον Θεό!

Πριν από δύο Σάββατα, σας ζήτησα να απαγγείλετε τα εδάφια απομνημόνευσης. Αρκετοί από σας τα απαγγείλατε.

“Είθε να έσχιζες τους ουρανούς, να κατέβαινες, να διελύοντο τα όρη εν τη παρουσία σου, ως πυρ καίον θάμνους, ως πυρ κάμνον το ύδωρ να κοχλάζη, διά να γείνη το όνομά σου γνωστόν εις τους εναντίους σου, να λάβη τρόμος τα έθνη εν τη παρουσία σου. Ότε έκαμες τρομερά πράγματα, οποία δεν επροσμέναμεν, κατέβης, και τα όρη διελύθησαν εν τη παρουσία σου” (Ησαΐας ξδ΄. 1-3).

Ένιωσα τον Θεό να κατεβαίνει όταν απαγγείλατε αυτά τα λόγια. Συγκινήθηκα. Συγκινήθηκα με τη δύναμη του Θεού. Έκανα μια πρόσκληση. Δεν έκανα κάποιο κήρυγμα. Δεν είπα κάποια προσευχή. Απλώς αυτά τα λόγια,

“Είθε να έσχιζες τους ουρανούς, να κατέβαινες, να διελύοντο τα όρη εν τη παρουσία σου, ως πυρ καίον θάμνους, ως πυρ κάμνον το ύδωρ να κοχλάζη, διά να γείνη το όνομά σου γνωστόν εις τους εναντίους σου, να λάβη τρόμος τα έθνη εν τη παρουσία σου. Ότε έκαμες τρομερά πράγματα, οποία δεν επροσμέναμεν, κατέβης, και τα όρη διελύθησαν εν τη παρουσία σου” (Ησαΐας ξδ΄. 1-3).

Και η Κα _____ προσευχήθηκε με δάκρυα! Και τότε ο Τζέισον ______ αναστέναξε και έκραξε με δυνατή φωνή. Η Ρεμπέκα ______ ήρθε εδώ μπροστά κλαίγοντας. Κάποιος φώναξε, “Τι θα γίνει με τον Έιμπραχαμ ______;” Ξεκίνησε να έρχεται. Αλλά στράφηκε και άρχισε να τρέχει. Τρεις άνδρες τον κυνήγησαν. Βγήκαν δαίμονες. Υπήρξαν δάκρυα. Άνθρωποι παρακαλούσαν. Του ήρθε επιτέλους ειρήνη. Μερικές ημέρες αργότερα είχε σωθεί! Τότε ήρθε η Χριστίνα ______. Ο Τζον Κέιγκαν (John Cagan) τής είπε μερικά λόγια πριν τον καλέσω να μιλήσει με κάποιο άλλο πρόσωπο. Αυτή ήρθε στον Χριστό από μόνη της – και ο Δρ Κέιγκαν άκουσε την μαρτυρία της και είπε, “Έχει μεταβεί από τον θάνατο στη ζωή”. Σώθηκε διαμέσου του Αίματος του εσταυρωμένου Σωτήρα. Αφού προσευχηθήκαμε με τον Έιμπραχαμ ______, ο Τζακ Νιαν (Jack Ngann) κι εγώ ψάλλαμε τη δοξολογία. Είχαμε 13 πιθανές μεταστροφές μέσα σε τρεις ημέρες, 18, 27 και 28 Αυγούστου. Το είπα σε έναν κήρυκα και μου είπε, “Βιώνετε κάποια πνευματική αναζωπύρωση”. Όντως, αλλά ξεκίνησε με μεταστροφές. Συνήθως ξεκινάει με Χριστιανούς να ομολογούν τις αμαρτίες τους. Αλλά μόνο 4 Χριστιανοί ομολόγησαν τις αμαρτίες τους και αναζωπυρώθηκαν. Μόνο τέσσερις Χριστιανοί! Οι υπόλοιποι από εσάς είσασταν ψυχροί και άψυχοι όσο ποτέ.

Ο Κ_____ ______ είναι πάνω από 1,85 στο ύψος. Ένας μεγάλος Αφροαμερικανός με θυμωμένο πρόσωπο. Έπεσε στα γόνατα και έκλαψε μέχρι που ολόκληρο το πρόσωπό του ήταν γεμάτο δάκρυα. Ήταν το τελευταίο πρόσωπο που σώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής.

Αλλά πρόσεξα δύο πράγματα σε εκείνες τις συναθροίσεις που με προβλημάτισαν, και με προβληματίζουν ακόμα. Το πρώτο πράγμα που με προβλημάτισε ήταν το γεγονός πως δεν σας είδα να χαίρεστε για τα 13 άτομα που μεταστράφηκαν. Τους εξέτασε δύο ή τρεις φορές ο Δρ Κέιγκαν. Είπε πως είχαν σωθεί. Εσείς δεν χαρήκατε. Ακόμη κι όταν σας είπα πως ο Δρ Κέιγκαν τούς άκουσε και είπε πως ευελπιστούσε πως είχαν σωθεί. Μόνο ο Τζακ κι εγώ ψάλλαμε τη δοξολογία αυθόρμητα! Δεν υπήρχαν φωνές δοξολογίας. Δεν υπήρχαν αίνοι προς τον Θεό. Απλώς χλιαρό χειροκρότημα. Απλώς ένα χαλαρό, χλιαρό χειροκρότημα. Ούτε μια φωνή χαράς όπως διαβάζουμε στις πνευματικές αναζωπυρώσεις. Εσείς που είστε Χριστιανοί δεν χαρήκατε για τις 13 μεταστροφές σ' αυτές τις σύντομες συναθροίσεις! Δεν υπήρχαν χαμόγελα! Δεν υπήρχαν αλληλούια! Δεν υπήρχαν φωνές χαράς όπως έχω δει σε αναζωπυρώσεις. Δεν υπήρχαν ξεσπάσματα ευχαριστίας όπως έχουμε διαβάσει στις αναζωπυρώσεις του παρελθόντος! Τίποτα χαρμόσυνο. Απλώς λίγο χλιαρό χειροκρότημα όταν διάβασα τα ονόματα αυτών που είχαν σωθεί. Νόμιζα πως θα σηκωνόσασταν και θα φωνάζατε “Δόξα στον Θεό” με εκκωφαντικό χειροκρότημα. Αλλά, όχι. Απλώς λίγο, ευγενικό χειροκρότημα – για μία τόσο μεγάλη νίκη! Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που με προβλημάτισε.

Το δεύτερο πράγμα που με πείραξε ήταν το γεγονός πως μόνο τέσσερις άνθρωποι που είναι Χριστιανοί εδώ και πολύ καιρό, αναζωπυρώθηκαν σε εκείνες τις συναθροίσεις. Μόνο τέσσερις! Κάθε άλλος Χριστιανός παρέμεινε ψυχρός και απαθής όσο ποτέ! Ένα άτομο είπε, “Αναζωπυρώθηκα. Αλλά όχι όπως η Κα _____”. Αγαπητά μου αδέλφια, αν δεν γίνατε όπως η Κα _____, δεν αναζωπυρωθήκατε καθόλου! Δεν σας άγγιξε ο Θεός καθόλου αν δεν γίνατε όπως η Κα _____!

Ρώτησα τον Τζον Κέιγκαν γιατί υπήρξε τόσο λίγη αναζωπύρωση ανάμεσα σε εσάς που είστε σωσμένοι. Είπε πως ήσασταν κυνικοί και άπιστοι. Νομίζω πως είχε δίκιο. Έγινε ένα σπουδαίο κίνημα από το Πνεύμα και 13 άνθρωποι μεταστράφηκαν, αλλά εσείς ήσασταν κυνικοί. Δεν το πιστέψατε. Είχαμε ένα σπουδαίο κίνημα του Θεού, αλλά εσείς δεν το πιστέψατε πραγματικά. Γιατί δεν το πιστέψατε πραγματικά; Θα σας πω γιατί. Επειδή υπάρχει πρόβλημα με εσάς! Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με εσάς! Δεν είχατε δάκρυα χαράς. Δεν παρουσιάσατε κάποια χαρούμενη απόκριση. Δεν είχατε χαρά επειδή η καρδιά σας έχει πρόβλημα. Και η καρδιά σας έχει πρόβλημα επειδή δεν την έχετε εξετάσει προσεκτικά. Σας έχει ξεγελάσει ο Σατανάς. Δεν το καταλαβαίνετε καν. Δεν καταλαβαίνετε καν πως έχετε ξεγελαστεί από τις “μεθοδείας του διαβόλου”. Δεν καταλαβαίνετε καν πως ο Διάβολος σάς έχει ξεγελάσει και σας έχει εξαπατήσει! Ω, πώς θα μπορέσετε να “ενδυναμούσθε εν Κυρίω και εν τω κράτει της ισχύος αυτού”; Πώς θα μπορέσετε να έχετε “πάλη εναντίον” του Διαβόλου αν δεν γνωρίζετε καν πως σας έχει ξεγελάσει και εξαπατήσει; (βλ. Εφεσίους ϛ΄. 10-11). Ο Δρ Μέριλ Φ. Άνγκερ από το Θεολογικό Σεμινάριο του Ντάλας (Dallas Theological Seminary) είπε, “(Οι Χριστιανοί) που θέλουν να είναι πνευματικοί και να ζήσουν μια νικηφόρα ζωή αντιμετωπίζουν μια τρομερή μάχη με τον Σατανά και τους δαίμονες, (δαίμονες) που αντιτίθενται βιαίως στην αληθινή πνευματικότητα και στην χριστιανική χρησιμότητα” (Biblical Demonology, Kregel, 1994, p. 101).

Αδέλφια, πρέπει να εξετάζουμε τις καρδιές μας. Πρέπει να ομολογούμε τις αμαρτίες μας, “διά να μη υπερισχύση καθ' ημών ο Σατανάς· διότι δεν αγνοούμεν τα διανοήματα αυτού” (Β΄ Κορινθίους β΄. 11). Ο Δρ Λόιντ-Τζόουνς είπε, “Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που η εκκλησία είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση σήμερα, είναι επειδή έχει ξεχαστεί ο διάβολος... Η εκκλησία είναι ναρκωμένη και παραπλανημένη· είναι κοιμισμένη, και δεν αντιλαμβάνεται τη μάχη καθόλου” (Christian Warfare, Banner of Truth, 1976, pp. 292, 106). Δεν αντιλαμβάνεται τη μάχη καθόλου. Δεν αντιλαμβάνεστε πως οι αμαρτίες σας έχουν ναρκώσει την καρδιά σας. Δεν αντιλαμβάνεστε πως η ανομολόγητη αμαρτία σάς έχει χωρίσει από τον Θεό!

Πώς μπορείτε να υπερισχύσετε του Διαβόλου; Πρέπει πρώτ' απ' όλα να ζητήσουμε από τον Θεό να μας δείξει τις αμαρτίες της καρδιάς μας. Πρέπει αληθινά να προσευχηθούμε,

“Δοκίμασόν με, Θεέ, και γνώρισον την καρδίαν μου· εξέτασόν με και μάθε τους στοχασμούς μου· και ιδέ, αν υπάρχη εν εμοί οδός ανομίας” (Ψαλμός ρλθ΄. 23, 24).

Μην επαναπαύεστε στο έργο που κάνετε για την εκκλησία. Πολλοί από εσάς εργάζεστε σκληρά μέσα στην εκκλησία μας. Εργάζεστε σκληρά, αλλά έχετε αμαρτίες μέσα στις καρδιές σας. Μην επαναπαύεστε καν στις προσευχές σας. Μπορεί να προσεύχεστε κάθε μέρα αλλά να έχετε κακία μέσα στις καρδιές σας. Ρώτησα έναν κύριο στην εκκλησία μας, “Είσαι καλά;” Μου είπε, “Καλά είμαι.” Πραγματικά νόμιζε πως ήταν καλά. Αλλά μετά του τόνισα μια δυνατή αμαρτία που τον κατέστρεφε. Μου είπε, “Ποτέ δεν το σκέφτηκα αυτό ως αμαρτία”. Θα μπορούσε να ισχύει αυτό στην καρδιά σας; Θα μπορούσε να υπάρχει αμαρτία στην καρδιά σας που να μην την έχετε σκεφτεί ποτέ;

Παραμείνατε πιστοί στην εκκλησία μας όταν άλλοι έφυγαν με το εκκλησιαστικό σχίσμα. Μην επαναπαύεστε σ' αυτό! Μπορεί να είστε σταθεροί στην εκκλησία αλλά να έχετε αμαρτία στην καρδιά σας που δεν την “έχετε σκεφτεί ποτέ”. Κάποιοι από εσάς προσεύχεστε να σωθούν τα παιδιά σας. Αλλά οι προσευχές σας δεν έχουν απαντηθεί. Θα μπορούσε άραγε να υπάρχει κάποια κρυφή αμαρτία στην καρδιά σας; Κάποια αμαρτία που δεν την έχετε σκεφτεί ποτέ. Αλλά είναι αμαρτία, και προσεύχομαι τώρα να τη νιώσετε. Οι προσευχές σας για τα παιδιά σας δεν θα απαντηθούν αν δεν ομολογήσετε την αμαρτία σας. Ο Λόγος του Θεού λέει, “Εάν εθεώρουν αδικίαν εν τη καρδία μου, ο Κύριος δεν ήθελεν ακούσει” (Ψαλμός ξϛ΄. 18). Μόνο στους καθαρούς Χριστιανούς μπορούν να απαντηθούν οι προσευχές. Έχετε προσευχηθεί για τη σωτηρία του αδελφού σας ή της αδελφής σας. Αλλά οι προσευχές σας δεν έχουν απαντηθεί. Μπορεί να παρηγορείτε τον εαυτό σας λέγοντας πως “προσεύχεστε με επιμονή” μέχρι να έρθει η απάντηση. Αλλά δεν μπορείτε να “προσευχηθείτε με επιμονή” γι' αυτούς στην κατάσταση που βρισκόσαστε. “Εάν εθεώρουν αδικίαν εν τη καρδία μου, ο Κύριος δεν ήθελεν ακούσει” (Ψαλμός ξϛ΄. 18). Αλλά, εσείς λέτε, “Είναι απλώς μια μικρή αμαρτία”. Ο Διάβολος σάς είπε πως είναι “μικρή” – αλλά πρέπει να δείτε πως σας εμποδίζει τις προσευχές. Πρέπει να ομολογήσετε τις αμαρτίες της καρδιάς σας στον Θεό. Πρέπει να τις ομολογήσετε αλλιώς ο Κύριος δεν θα σας ακούσει.

Ο νεαρός ευαγγελιστής Έβαν Ρόμπερτς (Evan Roberts) χρησιμοποιήθηκε από τον Θεό για την πνευματική αναζωπύρωση του 1904 στην Ουαλία. Ο Έβαν Ρόμπερτς είπε πως πριν έρθει το Πνεύμα με αναζωπύρωση, “Πρέπει να ξεφορτωθούμε από την εκκλησία όλα τα άσχημα συναισθήματα – όλη την κακία (το μίσος, την πικρία), τη ζήλεια, την προκατάληψη (το να κρίνουμε άλλους), και τις παρεξηγήσεις (τις διαφωνίες, την υπερηφάνεια). Μην προσευχηθείτε έως ότου όλα τα σκάνδαλα (με τα άλλα άτομα της εκκλησίας) έχουν (ομολογηθεί) και συγχωρεθεί, αλλά αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να συγχωρέσετε, γονατίστε, και ζητήστε να σας δοθεί πνεύμα συγχώρεσης. Τότε θα σας δοθεί” (Brian H. Edwards, Revival, Evangelical Press, 2004, p. 113)... “Υπό κανονικές συνθήκες οι Χριστιανοί συνεχίζουν να κρατάνε αυτά τα πράγματα...Αλλά όταν υπάρχει αληθινή αναζωπύρωση οι κρυφές αμαρτίες θα έρθουν...στο μυαλό του Χριστιανού, και δεν θα υπάρξει ειρήνη μέχρι να ομολογηθούν τα πάντα” (Edwards, ibid., p. 114).

Στην κινεζική βαπτιστική εκκλησία το 1969 και το 1970 υπήρχε τρομερός έλεγχος περί αμαρτίας στην καρδιά των Χριστιανών. Τον είδα. Μερικές φορές ο έλεγχος περί αμαρτίας ήταν συντριπτικός. Οι άνθρωποι έκλαιγαν ανεξέλεγκτα. Αλλά δεν υπάρχει αναζωπύρωση (μεταξύ Χριστιανών) χωρίς έλεγχο και λύπη. Στη μία πλευρά της αίθουσας κάποιος άρχισε να κλαίει. Μετά όλοι έκλαιγαν. Οι συναθροίσεις συνεχίζονταν για ώρες με ομολογίες, κλάματα, προσευχές και απαλούς ύμνους. Όλοι ξέχασαν το τι θα σκέφτονταν οι άλλοι. Βρισκόντουσαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Θεό.

Δεν υπάρχει αναζωπύρωση χωρίς Χριστιανούς που έχουν έναν βαθύ, άβολο και ταπεινωτικό έλεγχο περί αμαρτίας. Η σιωπή διακόπτοταν από τα κλάματα εκείνων των Χριστιανών τους οποίους ο Θεός τους αντιμετώπιζε. Ο κινέζος ποιμένας μου, ο Δρ Τίμοθι Λιν (Dr. Timothy Lin), ήξερε τι να κάνει. Το επέτρεψε να γίνει επειδή γνώριζε λόγω της εμπειρίας του στην Κίνα πως αυτό γίνεται όταν ο Θεός κινείται ανάμεσα στον λαό Του. Ήταν οι πιο υπέροχες συναθροίσεις που έχω δει ποτέ. Πόσο προσεύχομαι να δούμε τον Θεό να το κάνει αυτό στην εκκλησία μας. Είχαμε ένα “άγγιγμα αναζωπύρωσης” όταν τέσσερις Χριστιανοί ελέγχθηκαν περί της αμαρτίας της καρδιάς τους και την ομολόγησαν. Το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε και 13 χαμένοι άνθρωποι μεταστράφηκαν. Αλλά κάθε άλλο μέλος της εκκλησίας μας παρέμεινε εντελώς ασυγκίνητο. Αν 13 άτομα μεταστράφηκαν με μόλις τέσσερις Χριστιανούς να αναζωπυρώνονται, φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει στην εκκλησία μας αν 15 ή 20 από εσάς ομολογούσατε τις αμαρτίες της καρδιάς σας όπως έκανε η Κα _____ ! Θα ομολογήσετε τις αμαρτίες σας απόψε; Ή θα επιστρέψετε στα σπίτια σας απόψε χωρίς χαρά; Χωρίς ομολογία; Χωρίς δάκρυα; Χωρίς αναβιωμένη καρδιά; Ψυχροί όσο ποτέ;

Ο Κος Κιου Ντονγκ Λι (Mr. Kyu Dong Lee) είπε, “Είμαι ένας από τους ‘39’. Παρέμεινα στην εκκλησία μας όταν οι φίλοι μου και άλλοι έφυγαν τον καιρό του μεγάλου εκκλησιαστικού σχίσματος. Σώθηκα. Όταν ο Δρ Χάιμερς μού είπε πως είχα ξανακυλήσει, σκέφτηκα, ‘Τι παραπάνω χρειάζομαι; Είμαι ήδη μεταστραμμένος. Τι παραπάνω χρειάζομαι;’ Δεν είχα καταλάβει πως είχα χάσει την πρώτη μου αγάπη για τον Ιησού. Ο Δρ Χάιμερς μου ανέφερε την Αποκάλυψη β΄. 4 και 5, ‘Πλην έχω τι κατά σου, διότι την αγάπην σου την πρώτην αφήκας. Ενθυμού λοιπόν πόθεν εξέπεσες και μετανόησον’ (Αποκάλυψη β΄. 4, 5). Τότε κατάλαβα πως δεν ήμουν όπως ήμουν όταν πρωτοσώθηκα. Έκλαιγα από την χαρά μου όταν ψάλλαμε ύμνους όπως το ‘Καθώς ειμί ελεεινός’ και το ‘Θαυμάσια χάρη’. Τώρα απλώς έψαλλα τα λόγια χωρίς κάποια αγάπη ή χαρά. Τώρα οι προσευχές μου ήταν μεγαλόφωνες, αλλά οι προσευχές μου ήταν απλώς λέξεις, καλές λέξεις, αλλά απλώς κενές προσευχές. Προσευχήθηκα με τάξη και επιχειρήματα, αλλά προσευχήθηκα χωρίς να περιμένω πραγματικά τον Θεό να μου απαντήσει. Οι μεγαλόφωνες προσευχές μου ήταν απλώς λόγια. Ήταν κενές προσευχές. Ήξερα εκείνη τη στιγμή πως έπρεπε να ομολογήσω τις αμαρτίες μου, τις αμαρτίες της καρδιάς μου. Θυμήθηκα πως η Βίβλος λέει,

‘Εάν ομολογώμεν τας αμαρτίας ημών, είναι πιστός και δίκαιος, ώστε να συγχωρήση εις ημάς τας αμαρτίας και καθαρίση ημάς από πάσης αδικίας’ (Α΄ Ιωάννου α΄. 9).

Θυμήθηκα πως ο ψαλμωδός προσευχήθηκε, ‘Απόδος μοι την αγαλλίασιν της σωτηρίας σου’ (Ψαλμός να΄. 12). Θυμήθηκα πως είπε, ‘Θυσίαι του Θεού είναι πνεύμα συντετριμμένον· καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην, Θεέ, δεν θέλεις καταφρονήσει’ (Ψαλμός να΄. 17).”

Ο Κος Λι ήταν ένας από τους “39” που έσωσε την εκκλησία μας από την πτώχευση. Ήταν πιστός υποψήφιος διάκονος. Καθόταν στην πλατφόρμα από πίσω μου όταν κήρυττα. Ήταν παράδειγμα προς μίμηση για τους ανθρώπους μας. Είπε, “Τι παραπάνω χρειάζομαι;” Τότε ο Θεός τού έδειξε πως έπρεπε να ομολογήσει τις αμαρτίες της καρδιάς του. Σηκώθηκε και ομολόγησε τις αμαρτίες του. Έκλαψε τόσο πολύ που το πρόσωπό του έγινε κόκκινο. Και ο Θεός τον συγχώρεσε και επανέφερε τη χαρά στην καρδιά του. Τώρα προσεύχεται με δάκρυα και με τη χαρά που είχε χάσει. Είπε, “Έχουμε κενές προσευχές. Έχουμε εύπλαστα χαμόγελα, ψεύτικα χαμόγελα, όταν χαιρετάμε ο ένας τον άλλον. Δεν υπάρχει αληθινή αγάπη. Μόνο ψεύτικα χαμόγελα.”

Ο Κος Λι είναι ηγετική μορφή της εκκλησίας. Αλλά πως να ηγείσαι της εκκλησίας αν έχεις χάσει την πρώτη σου αγάπη; Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να οδηγήσεις τους νέους ανθρώπους προς την ίδια κενή θρησκεία που έχεις εσύ ο ίδιος. Κάθε ηγούμενος της εκκλησία μας πρέπει να ομολογήσει την αμαρτία του, αλλιώς δεν υπάρχει ελπίδα για την εκκλησία μας. Είπα, “Ο κόσμος που μας επισκέπτεται νομίζει πως η εκκλησία μας είναι σπουδαία. Δεν καταλαβαίνουν πως έχουμε απλώς μία ψεύτικη θρησκεία χωρίς πραγματική αγάπη. Η εκκλησία μας θα καταλήξει σύντομα να είναι άλλη μία νεκρή ευαγγελική εκκλησία εκτός και αν οι ηγούμενοί μας και τα μέλη μας νιώσουν την ανάγκη για τον Θεό, ομολογήσουν τις αμαρτίες τους με δάκρυα, και αποκατασταθούν διαμέσου του Αίματος του Ιησού, που έχυσε το Αίμα Του για να θεραπεύσει τις καρδιές μας, και για να μας δώσει την άγια αγάπη που είχαμε όταν πρωτοσωθήκαμε”. Ο Ιησούς είπε, “Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους” (Ιωάννην ιγ΄. 35). Αδέλφια, ποτέ δεν θα έχουμε αληθινή αγάπη στην εκκλησία μας εκτός και αν πολλοί από εμάς, γέροι και νέοι, ομολογήσουμε τις αμαρτίες μας.

Προσεύχομαι να με ακούσετε και να ομολογήσετε τις αμαρτίες σας απόψε. Παρακαλώ σταθείτε και ψάλλετε, “Δοκίμασόν με, Θεέ”.

“Δοκίμασόν με, Θεέ, και γνώρισον την καρδίαν μου·
εξέτασόν με και μάθε τους στοχασμούς μου·
και ιδέ, αν υπάρχη εν εμοί οδός ανομίας·
και οδήγησόν με εις την οδόν την αιώνιον”
   (Ψαλμός ρλθ΄. 23, 24).

Τώρα ψάλλετε, “Εκπλήρωσε το όραμά μου, μην αφήσεις την αμαρτία”.

Εκπλήρωσε το όραμά μου, μην αφήσεις την αμαρτία
   Να επισκιάσει το φως που λάμπει μέσα μου.
Το ευλογητό Σου πρόσωπό μόνο να δω,
   Να χορτάσει η ψυχή μου με την απέραντη χάρη Σου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, θείε Σωτήρα,
   Έως ότου με τη δόξα Σου να λάμψει το πνεύμα μου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, ώστε να δουν όλοι,
   Την αγία ομοίωσή Σου να αντανακλάται μέσα μου.
(“Fill All My Vision” της Avis Burgeson Christiansen, 1895-1985).

Παρακαλώ μην φοβηθείτε να έρθετε και να ομολογήσετε τις αμαρτίες σας εδώ μπροστά. Παρακαλώ μην φοβηθείτε να έρθετε. Παρακαλώ κάντε το για να ξαναζήσει η εκκλησία μας.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Revive Thy Work”
(του Albert Midlane, 1825-1909).