Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ – ΜΕΡΟΣ Α΄

ORDER AND ARGUMENT IN PRAYER – PART I
(Greek)

από τον Κο Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν (Mr. John Samuel Cagan)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Παρασκευή βράδυ, 2 Σεπτεμβρίου 2016
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Friday Evening, September 2, 2016

“Είθε να ήξερα πού να τον βρώ! Θα πήγαινα μέχρι το θρόνο του! Θα έβαζα σε τάξη την υπόθεσή μου ενώπιόν του, και θα γέμιζα το στόμα μου με επιχειρήματα” (Ιώβ κγ΄. 3-4).


Αυτό που ακολουθεί είναι βασισμένο στο κήρυγμα “Τάξη και επιχείρημα στην προσευχή” από τον Τσ. Χ. Σπέρτζεον (C. H. Spurgeon). Θα έχουμε μια σύνοψη των σκέψεων του Σπέρτζεον στα απλά Αγγλικά (εδώ μεταφρασμένα στα Ελληνικά). Επίσης, με τη βοήθεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers) και του Δρ Κέιγκαν (Dr. Cagan), έχω προσθέσει κάποιες σκέψεις και κάποια Βιβλικά εδάφια.

Στο εδάφιο που μόλις διάβασα, ο Ιώβ ήθελε να βρει τον Θεό και να Του προσευχηθεί. Δεν ήθελε να μιλήσει στον Θεό με τον συνηθισμένο τρόπο. Υπήρχε κάτι πολύ σοβαρό στις προθέσεις του Ιώβ. Ήθελε να προσευχηθεί με αυτόν τον τρόπο: “Θα έβαζα σε τάξη την υπόθεσή μου ενώπιόν του, και θα γέμιζα το στόμα μου με επιχειρήματα” (Ιώβ κγ΄. 4). Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορούμε να μάθουμε απ' αυτό το εδάφιο για την πραγματική προσευχή – για την σοβαρή προσευχή.

I. Πρώτον, η σοβαρή προσευχή είναι σε τάξη – οργανωμένη.

Ο Ιώβ είπε, “ Θα έβαζα σε τάξη την υπόθεσή μου ενώπιόν του” (Ιώβ κγ΄. 4).

Σκεφτείτε για ποιο πράγμα θέλετε να προσευχηθείτε. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε. Συγκεντρωθείτε επάνω σ' αυτό το πράγμα. Πρέπει να είναι σημαντικό για σας. Όταν κάποιος ζητούσε από τον Τζον Ρ. Ράις (John R. Rice) να προσευχηθεί για κάτι, ποτέ δεν συμφωνούσε πως όντως θα προσευχηθεί γι' αυτό. Αλλά έλεγε σ' εκείνο το πρόσωπο πως θα ζητούσε από τον Θεό να τον κάνει να νιώσει την ανάγκη να προσευχηθεί γι' αυτό το πράγμα. Αλλιώς δεν θα τον ενδιέφερε πραγματικά και η προσευχή του δεν θα ήταν πραγματική προσευχή. Τι θέλετε πραγματικά; Σκεφτείτε γιατί το θέλετε. Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί δεν έχει γίνει. Αναλογιστείτε γιατί είναι εκτός της δύναμής σας. Αν δεν έχετε πάθος γι' αυτό, ζητήστε από τον Θεό να σας δώσει πάθος. Οι βαριεστημένες προσευχές τείνουν να είναι ανοργάνωτες. Οι βαριεστημένες προσευχές γίνονται με μισή καρδιά. Αν προσεγγίσετε κάτι με μισή καρδιά, μάλλον δεν θα είστε προετοιμασμένοι. Προετοιμαστείτε πριν προσευχηθείτε. Ειδικά αν πρόκειται να προσευχηθείτε δημοσίως για άλλα άτομα, είτε στο σπίτι είτε στην εκκλησία, μην αυτοσχεδιάζετε. Η καρδιά σας πρέπει να είναι αφοσιωμένη στο έργο που έχετε μπροστά σας. Πρέπει να εστιάσετε στην συγκεκριμένη κατάσταση. Χρειάζεστε κάτι. Χρειάζεστε κάτι απεγνωσμένα. Αλλά δεν μπορείτε να το φτάσετε. Είναι εκτός της δύναμής σας. Είναι εκτός του ελέγχου σας. Και γι' αυτό πρόκειται να προσεγγίσετε τον Θεό του σύμπαντος στο όνομα του Ιησού. Θα προσεγγίσετε τον Θεό στην προσπάθεια να πείσετε τον Θεό. Να πείσετε τον Θεό πως πρέπει να σας δώσει αυτό που έχετε ανάγκη. Είναι σοβαρή υπόθεση. Δεν πρέπει να γίνεται χωρίς να το έχετε σκεφτεί σοβαρά. Σκεφτείτε για ποιο πράγμα θέλετε να προσευχηθείτε.

Οργανώστε την προσευχή σας. Κάποια άτομα νομίζουν πως προσευχή είναι να επαναλαμβάνεις τα ίδια αιτήματα ξανά και ξανά. Κάποια άτομα νομίζουν πως προσευχή είναι να λες τα ίδια πράγματα κάθε φορά που προσεύχεσε. Αν κάποιος προσεύχεται το ίδιο πράγμα κάθε φορά, δεν έχει σκεφτεί την προσευχή του. Δεν έχει δοθεί ολοκληρωτικά στην αίτηση που έχει προς τον Θεό. Κάποια άτομα νομίζουν πως προσευχή είναι να λες θρησκευτικές λέξεις. Αλλά οι επιλογές λέξεων δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ειλικρινές επιχείρημα. Αν ήθελα να μου δανείσετε κάποια χρήματα, δεν θα βασιζόμουνα σε μεγάλες λέξεις για να κάνω πειστικό το επιχείρημά μου. Δεν θα σας έπειθα αν απλά άλλαζα το λεξιλόγιό μου αλλά η ουσία αυτών που έλεγα δεν έβγαζε νοήμα. Οι θρησκευτικές λέξεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα συνεπές επιχείρημα

.

Κάποια άτομα όταν προσεύχονται φωνάζουν προς τον Θεό. Αλλά η ένταση της φωνής δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα επιχείρημα. Ούτε το να πηδάς απ' το ένα θέμα στο άλλο. Αν κάποιο αίτημα είναι σημαντικό για σένα, δεν βγάζει νόημα να προχωράς γρήγορα στο επόμενο αίτημα και μετά στο επόμενο αίτημα χωρίς πρώτα να έχεις παρουσιάσει την υπόθεσή σου. Κάποια άτομα προσεύχονται γενικά και αόριστα: “Θεέ μου, ευλόγησε την εκκλησία, σώσε τους χαμένους, ευλόγησε εμένα και την οικογένειά μου”. Αλλά αυτό δεν θέλει και ιδιαίτερη προσπάθεια. Αυτό δείχνει έλλειψη ειλικρίνιας. Αυτό δεν είναι οργανωμένη προσευχή· δεν είναι προσευχή σε τάξη.

Αν πηγαίνατε στο δικαστήριο για να μιλήσετε στον δικαστή, θα σκεφτόσασταν αυτά που θα θέλατε να πείτε. Θα σκεφτόσασταν προσεκτικά αυτά που θα ζητούσατε. Θα σκεφτόσασταν πώς θα μπορούσατε να πείσετε τον δικαστή να σας δώσει αυτό που θα θέλατε. Επίσης πιστεύω πως η προετοιμασία σας γι' αυτήν τη συζήτηση θα αυξανόταν ανάλογα με τη σοβαρότητα του αιτήματος. Αν θέλατε να ζητήσετε κάτι από το αφεντικό σας στη δουλειά, θα σκεφτόσασταν το τι θα πείτε και το πώς θα το πείτε. Κάντε το ίδιο με τον Θεό στην προσευχή. Μην προσεγγίζετε τον Θεό με ρηχές σκέψεις. Μην προσεγγίζετε τον Θεό με ατελείς ιδέες. Αφοσιωθείτε.

Αναλογιστείτε τις διάφορες οπτικές γωνίες της υπόθεσης. Το πώς η συγκεκριμένη υπόθεση έχει επιπτώσεις όχι μόνο σε εσάς αλλά και στα άτομα γύρω σας. Τι επίπτωση έχει η συγκεκριμένη υπόθεση στη δόξα του Θεού; Τι επίπτωση έχει η υπόθεση στη διακονία του Θεού και στην πρόοδο της βασιλείας Του; Ποιες θα είναι οι συνέπειες αν δεν σας δώσει αυτό που ζητάτε; Τι θα γίνει αν ο Θεός δεν δεχτεί το αίτημά σας; Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γωνίες σε κάθε υπόθεση. Ένα απλό συμβάν ή ένα απλό αίτημα δεν έχει να κάνει μόνο με εσάς. Αυτό το αίτημα είναι σημαντικό. Είναι σημαντικό για σας. Ίσως να είναι σημαντικό και για την οικογένειά σας, ή για την εκκλησία σας, ή για τον φίλο σας, ή ακόμη και για τον Θεό. Να θυμάστε πως ο Θεός ακούει. Ο Θεός είναι πολύ υψηλότερος και μεγαλύτερος από ένα αφεντικό ή έναν δικαστή.

Τι στάση θα πρέπει να έχετε όταν προσεύχεστε; Να θυμάστε πως δεν είμαστε παρά “χώμα και στάχτη” (Γένεση ιη΄. 27). Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα από μόνοι μας να ζητήσουμε τίποτα από τον Θεό. Αλλά διαμέσου του Ιησού Χριστού μπορούμε να “πλησιάζωμεν λοιπόν μετά παρρησίας εις τον θρόνον της χάριτος” (Εβραίους δ΄. 16). Εν Χριστώ και διαμέσου του Χριστού μπορείτε να έρθετε ευθέως στον Πατέρα. Αν προσεύχεστε στο όνομα του Ιησού, θα σας ακούσει όπως ακούει τον ίδιο Του τον Υιό τον Ιησού Χριστό. Αν έχετε εμπιστευτεί τον Χριστό, διαμέσου Αυτού κάθε ένας από εσάς είναι γιος ή κόρη του Θεού. Δεν είναι μικρό θέμα. Σας αγαπάει και σας δέχεται λόγω του Ιησού. Ο Θεός θα σας ακούσει!

Σκεφτείτε το τι θέλετε να ζητήσετε. Κάντε ξεκάθαρο αυτό που θέλετε. Ο Ιησούς μάς είπε να προσευχόμαστε, “Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος εις ημάς σήμερον” (Ματθαίον ϛ΄. 11). Όταν δίδασκε τους μαθητές Του για την προσευχή, ο Ιησούς έδωσε το εξής παράδειγμα, “Φίλε, δάνεισόν μοι τρείς άρτους” (Λουκάν ια΄. 5).

Αν θέλετε να προσευχηθείτε για κάτι, προσευχηθείτε συγκεκριμένα γι' αυτό. Ο Αβραάμ προσευχήθηκε, “Είθε ο Ισμαήλ να ζήση ενώπιόν σου!” (Γένεση ιζ΄. 18). Ο Σπέρτζεον είπε, “Αν εννοείτε ‘Ισμαήλ’, πείτε ‘Ισμαήλ’ ”.

Αν προσεύχεστε για κάποιον να μεταστραφεί, προσευχηθείτε για το συγκεκριμένο άτομο με το όνομά του. Αν προσεύχεστε δημοσίως με πολλά άτομα, μπορείτε να παρουσιάζετε στον Θεό το όνομα του προσώπου με τη σκέψη σας. Ακόμη κι αν είναι αμίλητο, μπορείτε να πείτε στον Θεό για ποιο άτομο μιλάτε. Ο Θεός μπορεί να ακούσει τους στεναγμούς και τα λόγια της καρδιάς σας. Αν έχετε κάποιο αίτημα, ζητήστε το συγκεκριμένα. “Βοήθησέ με να πάρω αυτήν τη δουλειά.” “Θεράπευσε την αρρώστιά μου (ή την αρρώστια κάποιου άλλου προσώπου).” “Βοήθησέ με να πάρω ονόματα και αριθμούς τηλεφώνων. Άνοιξε την καρδια και το νου των ανθρώπων που θα συναντήσω απόψε ώστε να μου δώσουν τα ονόματά τους και τους αριθμούς των τηλεφώνων τους.”

Αν ξεπετάτε τις προσευχές σας χωρίς να σκέφτεστε, τότε προσεύχεστε “βαττολογώντας”, δηλαδή φλυαρώντας. Ο Ιησούς είπε, “Όταν δε προσεύχησθε, μη βαττολογήσητε ως οι εθνικοί· διότι νομίζουσιν ότι με την πολυλογίαν αυτών θέλουσιν εισακουσθή” (Ματθαίον ϛ΄. 7). Αν ξεπετάτε μια λίστα στις προσευχές σας χωρίς να σκέφτεστε, τότε κάθε φορά που προσεύχεστε – στο σπίτι ή στην εκκλησία – προσεύχεστε βαττολογώντας. Είναι σαν να μουρμουρίζετε με το καθολικό ροζάριο ή να ψάλλετε βουδιστικούς ύμνους.

Αν λέτε το ίδιο πράγμα σε κάθε συμπροσευχή της εκκλησίας, απλά και μόνο για να σταθείτε και να πείτε κάτι, μην περιμένετε ο Θεός να απαντήσει στην προσευχή σας. Σκεφτείτε το τι θέλετε να προσευχηθείτε. Ζητάτε από τον Θεό – ένα Πρόσωπο – για κάτι συγκεκριμένο. Μετά μίληστε με τον Θεό και ζητήστε Του αυτό που θέλετε.

II. Δεύτερον, η σοβαρή προσευχή χρησιμοποιεί επιχειρήματα – λόγους.

Ο Ιώβ είπε, “Θα γέμιζα το στόμα μου με επιχειρήματα” (Ιώβ κγ΄. 4). “Θα γέμιζα το στόμα μου με λόγους για τους οποίους ο Θεός θα έπρεπε να μου δώσει αυτό που Του ζητάω.” Τι είδους επιχειρήματα – αιτιολογίες – θα πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Πρώτον, μιλήστε για τα γνωρίσματα του Θεού – αυτά που Τον χαρακτηρίζουν. Ο Αβραάμ προσευχήθηκε στον Θεό να μην καταστρέψει τα Σόδομα. Είπε,

“Μήπως θέλεις απολέσει τον δίκαιον μετά του ασεβούς; εάν ήναι πεντήκοντα δίκαιοι εν τη πόλει, θέλεις άρα γε απολέσει αυτούς; και δεν ήθελες συγχωρήσει εις τον τόπον διά τους πεντήκοντα δικαίους, τους εν αυτώ; μη γένοιτο ποτέ συ να πράξης τοιούτον πράγμα, να θανατώσης δίκαιον μετά ασεβούς, και ο δίκαιος να ήναι ως ο ασεβής μη γένοιτο ποτέ εις σε ο κρίνων πάσαν την γην δεν θέλει κάμει κρίσιν;”
   (Γένεση ιη΄. 23-25).

Ο Αβραάμ επικαλέστηκε τη δικαιοσύνη του Θεού. Του έλεγε, “Αν υπάρχουν 50 δίκαιοι άνθρωποι, θα τους θανατώσεις μαζί με τους ασεβείς;” Θα ήταν αυτό δίκαιο; “Ο κρίνων πάσαν την γην δεν θέλει κάμει κρίσιν;” Και μάλιστα, συνέχισε να προσεύχεται μέχρι που ο Θεός συμφώνησε να μην καταστρέψει την πόλη αν υπήρχαν εκεί 10 δίκαιοι άνθρωποι. Προσέξτε πως ο Αβραάμ επέμενε. Ο Αβραάμ είχε το κουράγιο να ζητήσει από τον Θεό το λόγο, παρά την οργή Του. Ο Αβραάμ είχε την πίστη να ζητήσει από τον Θεό έλεος, παρά την αμαρτία. Ο Αβραάμ είχε τόση εμπιστοσύνη στα γνωρίσματα του Θεού που αποφάσισε να ξεκινήσει αυτό το επιχείρημα. Ο Αβραάμ δεν είχε έλλειψη σεβασμού. Ο Αβραάμ σεβόταν τόσο πολύ τον Θεό που μπορούσε να επικαλεστεί την αρετή του χαρακτήρα του Θεού. Αν ο Αβραάμ δεν πίστευε πως ο Θεός ήταν δίκαιος, καλά θα έκανε να μην μιλήσει. Αλλά, ο Αβραάμ ήξερε πως ο Θεός ήταν δίκαιος. Και γι' αυτό ο Αβραάμ συζήτησε και διαδικάστηκε με τον Θεό.

Ο Θεός είναι ίδιος σήμερα. Η Βίβλος λέει, “Εγώ είμαι ο Κύριος, δεν αλλάζω” (Μαλαχίας γ΄. 6). Η Βίβλος λέει, “Ο Ιησούς Χριστός είναι ο ίδιος χθες και σήμερα και στους αιώνες” (Εβραίους ιγ΄. 8). Ο Θεός είναι ίδιος τώρα όπως ήταν τότε. Μπορείτε να προσευχηθείτε στον Θεό και θα σας ακούσει, όπως ο Θεός άκουγε και τότε τους ανθρώπους που προσεύχονταν σ' Αυτόν. Σε ένα δικαστήριο, οι δικηγόροι συχνά επικαλούνται κάποια προηγούμενη δικαστική απόφαση. Η προηγούμενη δικαστική απόφαση χρησιμοποιείται ως παράδειγμα που πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν σε παρόμοιες περιπτώσεις. Όταν διαβάζετε τη Βίβλο ή όταν ακούτε τη Βίβλο να κηρύττεται, να θυμάστε αυτά που διαβάσατε και αυτά που ειπώθηκαν. Σκεφτείτε με ποιον τρόπο αυτά που έκανε ο Θεός στο παρελθόν μπορούν να εφαρμοστούν στο τι μπορεί να κάνει σήμερα ο Θεός. Δώστε προσοχή στο τι έχει κάνει ο Θεός στη ζωή σας. Χρησιμοποιήστε το ως αναφορά για το τι μπορεί να κάνει ο Θεός για σας στο μέλλον. Θυμηθείτε τι έχει κάνει ο Θεός στις ζωές των ανθρώπων γύρω σας. Ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του να αγρυπνούν και να προσεύχονται. Συνδέστε φαινομενικά άσχετα γεγονότα διαμέσου της γέφυρας της δύναμης του Θεού όταν απαντάει στις προσευχές. Σκεφτείτε με ποιον τρόπο σχετίζονται με τον χαρακτήρα του Θεού. Θυμηθείτε τι έχει κάνει ο Θεός στο παρελθόν. Επικαλεστείτε τον χαρακτήρα του Θεού. Προσευχηθείτε στον Θεό με τον ίδιο τρόπο που προσεύχονταν τα σπουδαία άτομα της Βίβλου.

Δεύτερον, μπορείτε να επικαλεστείτε την ύπαρξη του Θεού. Ο Ηλίας ήρθε αντιμέτωπος με τους προφήτες του Βάαλ. Ο Θεός δεν απάντησε τις προσευχές αυτών των ψευδοπροφητών. Αλλά ο Ηλίας προσευχήθηκε στον Θεό να δεχτεί την δική του θυσία. Ο Ηλίας είπε,

“Κύριε, Θεέ του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ισραήλ, ας γείνη γνωστόν σήμερον, ότι συ είσαι Θεός εν τω Ισραήλ και εγώ δούλος σου, και κατά τον λόγον σου έκαμα πάντα ταύτα τα πράγματα· επάκουσόν μου, Κύριε, επάκουσόν μου, διά να γνωρίση ο λαός ούτος ότι συ Κύριος είσαι ο Θεός
   (Α΄ Βασιλέων ιη΄. 36-37).

Ο Ηλίας προσευχήθηκε, “Δείξε μας πως εσύ είσαι ο αληθινός Θεός”. Και ο Θεός απάντησε στον Ηλία. Ο Θεός έστειλε φωτιά από τον Ουρανό και κατέφαγε τη θυσία του Ηλία.

Χρόνια αργότερα, αφού ο Θεός πήρε τον Ηλία στον Ουρανό, ο μαθητής του ο Ελισσαίος προσευχήθηκε, “Πού είναι ο Κύριος ο Θεός του Ηλία;” (Β΄ Βασιλέων β΄. 14). “Πού είσαι Θεέ;” Ο Θεός παρουσιάστηκε και χώρισε στα δύο τα νερά του Ιορδάνη ποταμού για τον Ελισσαίο. Ο Θεός έδειξε πως ήταν αληθινός.

Τρίτον, μιλήστε για τις υποσχέσεις του Θεού – επειδή θα είναι πιστός στον Λόγο Του. Στο Β΄ Σαμουήλ, κεφάλαιο 7, ο Θεός υποσχέθηκε στον Δαβίδ, διαμέσου του προφήτη Νάθαν, πως ο Δαβίδ θα είχε έναν γιο, που θα έχτιζε το ναό του Θεού, και που θα καθόταν στο θρόνο του στην Ιερουσαλήμ, και πως ο λαός του Ισραήλ θα συνεχιζόταν για πάντα. Ο Δαβίδ είπε στον Θεό,

“Διότι εστερέωσας εις σεαυτόν τον λαόν σου Ισραήλ, διά να ήναι λαός σου εις τον αιώνα· και συ, Κύριε, έγεινες Θεός αυτών. Και τώρα, Κύριε Θεέ, τον λόγον τον οποίον ελάλησας περί του δούλου σου και περί του οίκου αυτού ας στερεωθή εις τον αιώνα, και κάμε ως ελάλησας. Και ας μεγαλυνθή το όνομά σου έως αιώνος, ώστε να λέγωσιν, Ο Κύριος των δυνάμεων είναι ο Θεός επί τον Ισραήλ· και ο οίκος του δούλου σου Δαβίδ ας ήναι εστερεωμένος ενώπιόν σου. Διότι συ, Κύριε των δυνάμεων, Θεέ του Ισραήλ, απεκάλυψας εις τον δούλον σου, λέγων, Οίκον θέλω οικοδομήσει εις σέ· διά τούτο ο δούλος σου εύρηκε την καρδίαν αυτού ετοίμην να προσευχηθή προς σε την προσευχήν ταύτην. Και τώρα, Δέσποτα Κύριε, συ είσαι ο Θεός, και οι λόγοι σου θέλουσιν είσθαι αληθινοί, και συ υπεσχέθης τα αγαθά ταύτα προς τον δούλον σου· τώρα λοιπόν ευδόκησον να ευλογήσης τον οίκον του δούλου σου, διά να ήναι ενώπιόν σου εις τον αιώνα· διότι συ, Δέσποτα Κύριε, ελάλησας· και υπό της ευλογίας σου ας ήναι ο οίκος του δούλου σου ευλογημένος εις τον αιώνα”
   (Β΄ Σαμουήλ ζ΄. 24-29).

Ο Δαβίδ προσευχήθηκε στον Θεό να κρατήσει τις υποσχέσεις Του και να κάνει αυτά που είπε. Η Βίβλος λέει, “Έστω ο Θεός αληθής, πας δε άνθρωπος ψεύστης” (Ρωμαίους γ΄. 4). Στα πιο σύγχρονα Ελληνικά θα μπορούσαμε να πούμε, “Ακόμη κι αν κάθε άνθρωπος είναι ψεύτης, ο Θεός είναι αληθής”. Η Βίβλος λέει, “Ο Κύριος ο Θεός σου αυτός είναι ο Θεός, ο Θεός ο πιστός, ο φυλάττων την διαθήκην και το έλεος προς τους αγαπώντας αυτόν” (Δευτερονόμιο ζ΄. 9). Ο Θεός κρατάει τις υποσχέσεις Του. Μπορείτε να μιλήσετε για τις υποσχέσεις του Θεού όταν προσεύχεστε. Θα συνεχίσω με αυτό το θέμα στο επόμενο μήνυμα.

Η τάξη και το επιχείρημα στην προσευχή απαιτεί προσεκτική σκέψη και προετοιμασία. Προετοιμαστείτε απομονόνωντας αυτό που πραγματικά θέλετε από τον Θεό. Σκεφτείτε προσεκτικά, για να είστε σίγουροι πως πρέπει να εξαρτηθείτε από τον Θεό για αυτό το αίτημα. Όταν είστε πεπεισμένοι πως χρειάζεστε τον Θεό να σας δώσει αυτό που έχετε ανάγκη, κατευθύνετε τις σκέψεις σας προς το γιατί πρέπει να γίνει. Γιατί είναι σημαντικό αυτό το αίτημα; Γιατί είναι σημαντικό να σας δοθεί αυτήν τη στιγμή αυτό που ζητάτε; Επιτρέψτε σ' αυτήν τη σκέψη να γίνει κάτι το επείγον και αναγκαίο. Η επιθυμία του να σας απαντηθεί η προσευχή θα σας αναγκάσει να παρουσιάσετε σωστά επιχειρήματα. Αν δεν ενδιαφέρεστε πραγματικά, δεν θα φέρετε κάποιο δυνατό επιχείρημα. Προσεγγίστε το αίτημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αποφύγετε τις προσευχές που εξαρτώνται από την ένταση της φωνής ή την φλυαρία. Μην επαναλαμβάνετε τις προσευχές σας απερίσκεπτα. Αποφύγετε τις προσευχές που είναι γενικές και αόριστες. Να είστε συγκεκριμένοι όταν προσεύχεστε. Να οικοδομείτε τις προσευχές σας με αναφορές στο τι έχει κάνει ο Θεός μέσα στη Βίβλο. Να οικοδομείτε τις προσευχές σας με αναφορές στο τι έχει κάνει ο Θεός στη ζωή σας. Λέγοντας τις ίδιες λέξεις ξανά και ξανά δεν ανεβάζετε τις πιθανότητες να σας απαντήσει ο Θεός. Αλλά, είναι καλύτερο να διαδικαστείτε με τον Θεό με προσευχές που έχουν τάξη και επιχειρήματα. Διαδικαστείτε με τον Θεό. Επικαλεστείτε τα γνωρίσματα του Θεού. Επικαλεστείτε την ύπαρξη του Θεού. Επικαλεστείτε τις υποσχέσεις του Θεού. Ο Θεός θα τιμήσει τις υποσχέσεις Του. Ο Θεός θα ακούσει τα ειλικρινά και σωστά επιχειρήματά σας όταν προσεύχεστε.

“Είθε να ήξερα πού να τον βρώ! Θα πήγαινα μέχρι το θρόνο του! Θα έβαζα σε τάξη την υπόθεσή μου ενώπιόν του, και θα γέμιζα το στόμα μου με επιχειρήματα” (Ιώβ κγ΄. 3-4).


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ – ΜΕΡΟΣ Α΄

από τον Κο Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν

“Είθε να ήξερα πού να τον βρώ! Θα πήγαινα μέχρι το θρόνο του! Θα έβαζα σε τάξη την υπόθεσή μου ενώπιόν του, και θα γέμιζα το στόμα μου με επιχειρήματα” (Ιώβ κγ΄. 3-4).

I.    Πρώτον, η σοβαρή προσευχή είναι σε τάξη – οργανωμένη,
Γένεση ιη΄. 27, Εβραίους δ΄. 16, Ματθαίον ϛ΄. 11, Λουκάν ια΄. 5,
Γένεση ιζ΄. 18, Ματθαίον ϛ΄. 7.

II.   Δεύτερον, η σοβαρή προσευχή χρησιμοποιεί επιχειρήματα – λόγους,
Γένεση ιη΄. 23-25, Μαλαχίας γ΄. 6, Εβραίους ιγ΄. 8,
Α΄ Βασιλέων ιη΄. 36-37, Β΄ Βασιλέων β΄. 14, Β΄ Σαμουήλ ζ΄. 24-29, Ρωμαίους γ΄. 4, Δευτερονόμιο ζ΄. 9.