Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ

PRAYING FOR REVIVAL
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Παρασκευή βράδυ, 19 Αυγούστου 2016
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Friday Evening, August 19, 2016


Παρακαλώ πηγαίνετε στις Πράξεις των Αποστόλων α΄. 8. Είναι στη σελίδα 1148 της Βίβλου με τα σχόλια του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible). Παρακαλώ σταθείτε καθώς θα διαβάζω. Αυτά είναι τα λόγια του Χριστού στους πρώτους Χριστιανούς:

“Αλλά θέλετε λάβει δύναμιν, όταν επέλθη το Άγιον Πνεύμα εφ' υμάς, και θέλετε είσθαι εις εμέ μάρτυρες και εν Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης” (Πράξεις α΄. 8).

Μπορείτε να καθήσετε.

Κάποιοι κήρυκες λένε πως αυτό αναφέρεται μόνο στην έκχυση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής. Λένε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε το Άγιο Πνεύμα να κατέβει σε μας όπως το έκανε τότε. Πολλοί απ' αυτούς φοβούνται πως τα άτομα του ποιμνίου τους θα γίνουν Πεντηκοστιανοί αν τους έλεγαν πως μια έκχυση του Πνεύματος θα μπορούσε να έρθει σήμερα. Κι έτσι πνίγουν το έργο της πίστης και της μεταστροφής επειδή φοβούνται τον Πεντηκοστιανισμό. Αλλά κάνουν λάθος όταν λένε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε το Άγιο Πνεύμα να κατέβει στον καιρό μας. Οι τελευταίες πέντε λέξεις του κειμένου μας δείχνουν πως αυτοί οι άνθρωποι κάνουν λάθος: “Και έως εσχάτου της γης”. Μια πιο σύγχρονη μετάφραση λέει: “και έως το πιο απόμακρο μέρος της γης”. Αφού αυτοί οι πρώιμοι Χριστιανοί δεν πήγαν στο “έσχατο” ή “πιο απόμακρο” μέρος της γης, ο Ιησούς μιλούσε σε όλους τους Χριστιανούς, όλων των εποχών. Είπε σ' αυτούς, και σ' εμάς: “Θέλετε λάβει δύναμιν, όταν επέλθη το Άγιον Πνεύμα εφ' υμάς”. Αυτό αποδεικνύεται από το τι είπε ο Πέτρος λίγο αργότερα, στις Πράξεις β΄. 39. Πηγαίνετε εκεί.

“Διότι προς εσάς είναι η επαγγελία (του Αγίου Πνεύματος) και προς τα τέκνα σας και προς πάντας τους εις μακράν, όσους αν προσκαλέση Κύριος ο Θεός ημών” (Πράξεις β΄. 39).

Κι έτσι οι μαθητές επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ και μπήκαν μέσα στο ανώγειο για να προσευχηθούν. Για ποιο πράγμα προσευχήθηκαν; Προσευχήθηκαν για τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που τους είχε υποσχεθεί ο Ιησούς όταν είπε: “Αλλά θέλετε λάβει δύναμιν, όταν επέλθη το Άγιον Πνεύμα εφ' υμάς” (Πράξεις α΄. 8). Συμφωνώ απολύτως με τον Ίαν Χ. Μάρεϊ (Iain H. Murray). Είπε:

Αν και η Πεντηκοστή εισήγαγε μία νέα εποχή, το έργο του Χριστού στην παραχώρηση του Αγίου Πνεύματος δεν σταμάτησε εκεί. Η πιο πλήρης κοινωνία του Πνεύματος που θα χαρακτήριζε ολόκληρη την (χριστιανική) εποχή, και ξεκίνησε την Πεντηκοστή, δεν θα ήταν συνεχής και αμετάβλητη· αν ήταν έτσι, για ποιο λόγο να προσεύχονται οι μαθητές για περισσότερο από το Πνεύμα του Θεού, όπως τους ειπώθηκε ξεκάθαρα να κάνουν; Ως απάντηση στο αίτημα ‘δίδαξέ μας να προσευχόμαστε’ ο Ιησούς είπε: “Εάν λοιπόν σεις, πονηροί όντες, εξεύρετε να δίδητε καλάς δόσεις εις τα τέκνα σας, πόσω μάλλον ο Πατήρ ο ουράνιος θέλει δώσει Πνεύμα Άγιον εις τους αιτούντας παρ' αυτού” (Λουκάν ια΄. 13). Αυτή η υπόσχεση συνεχίζει να έχει ισχύ για τους Χριστιανούς μονάχα αν υπάρχει πάντα κάτι παραπάνω να λάβουν (Iain H. Murray, Pentecost Today? The Biblical Understanding of Revival, The Banner of Truth Trust, 1998, p. 21).

Ο Αλεξάντερ Μούντι Στιούαρτ (Alexander Moody Stuart) είπε: “Αν και το Άγιο Πνεύμα είναι πάντα παρών στην εκκλησία του, υπάρχουν φορές που έρχεται πιο κοντά και δίνει περισσότερη ενέργεια και δύναμη” (Murray, ibid., p. 22).

Αλλά έχουμε δει πολύ λίγο απ' αυτό το πράγμα από τον καιρό της μεγάλης πνευματικής αναζωπύρωσης του 1859, πάρα πολύ λίγο. Είμαι πεπεισμένος πως ο βασικός λόγος είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι ευαγγελικοί δεν πιστεύουν πια πως οι μεταστροφές είναι θαύματα. Οι περισσότεροι ευαγγελικοί σήμερα νομίζουν πως οι μεταστροφές δεν είναι τίποτα παραπάνω από ανθρώπινες αποφάσεις. Νομίζουν πως το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να πείσεις έναν χαμένο άνθρωπο να πει τα λόγια της αποκαλούμενης “προσευχής μετανοίας”. Απλά πες αυτά τα λόγια και σώθηκες! Ο Τζόελ Όστιν (Joel Osteen) το λέει αυτό στο τέλος κάθε κηρύγματος. Βάζει τον κόσμο να πει τα λόγια της προσευχής. Μετά λέει: “Πιστεύουμε πως αν είπατε αυτά τα λόγια, τότε μόλις αναγεννηθήκατε”. Βλέπετε, δεν χρειαζόμαστε το Άγιο Πνεύμα να κάνει θαύμα! Αν είπατε αυτά τα λόγια “τότε μόλις αναγεννηθήκατε”.

Αυτό το πράγμα είναι επιστροφή στην αρχαία αίρεση του Πελαγιανισμού – μια διδασκαλία που λέει πως ο άνθρωπος μπορεί να επιφέρει τη δική του σωτηρία – στη προκειμένη περίπτωση, λέγοντας μερικά λόγια! Ή με το να σηκωθείς και να “πας μπροστά” σε μια χριστιανική συνάθροιση – ή σηκώνοντας το χέρι σου! “Όσοι θέλετε να σωθείτε, απλά σηκώστε το χέρι σας.” Αυτό το πράγμα είναι ωμός Πελαγιανισμός! Είναι επιστροφή σε εκείνη την αρχαία αίρεση, που διδάσκει πως ένας χαμένος άνθρωπος μπορεί να σώσει τον εαυτό του διαμέσου κάποιας πράξης, ή λέγοντας τα λόγια μιας προσευχής. Εγώ την αποκαλώ “μαγική προσευχή”. Είναι περισσότερο σαν “μαγεία” παρά σαν Χριστιανισμός. Στη μαγεία λες κάποιες λέξεις, ή κάνεις κάποιες πράξεις, και αυτές οι λέξεις ή πράξεις παράγουν ένα υπερφυσικό αποτέλεσμα. “Μαγικές” ιδέες υπάρχουν επίσης στις σύγχρονες ευαγγελικές ιδέες σχετικά με τη μεταστροφή! Για μία λεπτομερή εξήγηση αυτού του προβλήματος διαβάστε το βιβλίο του Ντέιβιντ Μάλκολμ Μπένετ (David Malcolm Bennett), The Sinner’s Prayer: Its Origins and Dangers, Even Before Publishing, n.d., διαθέσιμο στο Amazon.com.

Κάθε αληθινή μεταστροφή είναι ένα θαύμα. Παρακαλώ πηγαίνετε μαζί μου στο Κατά Μάρκον ι΄. 26. Είναι στη σελίδα 1059 στη Βίβλο με τα σχόλια του Σκόφιλντ.

“Εκείνοι δε σφόδρα εξεπλήττοντο, λέγοντες προς εαυτούς· Και τις δύναται να σωθή; Εμβλέψας δε εις αυτούς ο Ιησούς, λέγει· Παρά ανθρώποις είναι αδύνατον…” (Μάρκον ι΄. 26, 27).

Τον ρώτησαν: “Και τις δύναται να σωθή;” Ο Ιησούς απάντησε: “Παρά ανθρώποις είναι αδύνατον”. Ο άνθρωπος στην κατάσταση της αμαρτίας δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να σωθεί ή ακόμη και για να βοηθήσει τον εαυτό του να σωθεί! Αλλά τότε ο Ιησούς είπε: “αλλ' ουχί παρά τω Θεώ· διότι τα πάντα είναι δυνατά παρά τω Θεώ”. Η σωτηρία ενός ανθρώπου είναι θαύμα από τον Θεό! Έχουμε δει κάποιες ελπιδοφόρες μεταστροφές φέτος, μία χθες το βράδυ. Κάθε αληθινή μεταστροφή είναι ένα θαύμα. O Πολ Κουκ (Paul Cook) είπε πολύ σωστά: “Τα χαρακτηριστικά της αναζωπύρωσης δεν διαφέρουν από τα χαρακτηριστικά οποιασδήποτε κανονικής ενέργειας του Αγίου Πνεύματος παρά στο βαθμό της έντασης και της έκτασης” (Fire From Heaven, EP Books, 2009, p. 117).

Όταν ένα άτομο μεταστρέφεται είναι θαύμα από τον Θεό. Όταν πολλά άτομα μεταστρέφονται σε μικρό χρονικό διάστημα είναι θαύμα από τον Θεό. Η μόνη διαφορά είναι “στο βαθμό της έντασης και της έκτασης”. Όταν προσευχόμαστε για αναζωπύρωση, προσευχόμαστε το Άγιο Πνεύμα να δράσει στις καρδίες πολλών ανθρώπων μαζί.

Τι κάνει το Άγιο Πνεύμα κατά τη μεταστροφή; Πρώτον, “και ελθών εκείνος θέλει ελέγξει...περί αμαρτίας” (Ιωάννην ιϛ΄. 8). Ο Πολ Κουκ είπε: “Οι άνθρωποι από τη φύση τους δεν ελέγχονται περί αμαρτίας· από τη φύση τους αυτοδικαιώνονται. Απαιτείται ένα συγκεκριμένο έργο του Πνεύματος. Και όταν ενεργεί το Πνεύμα, η αμαρτία γίνεται απεχθής (απαίσια, αποκρουστική), οδηγώντας τον άνθρωπο να τη μισήσει και να την εγκαταλείψει”. Όπως είπε ένα κορίτσι: “Αηδίασα με τον εαυτό μου”. Αυτός είναι ο καλύτερος ορισμός του ελέγχου περί αμαρτίας που έχω ακούσει ποτέ. “Αηδίασα με τον εαυτό μου.” Αν δεν ελεγχθείτε περί αμαρτίας τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, δεν θα έχετε πραγματική μεταστροφή. Άρα πρέπει να προσευχηθούμε ώστε το Άγιο Πνεύμα να ελέγξει περί αμαρτίας αυτούς που δεν είναι σωσμένοι.

Το δεύτερο πράγμα που κάνει το Άγιο Πνεύμα στη μεταστροφή, είναι να γνωστοποιήσει τον Χριστό σε αυτόν που ελέγχεται περί αμαρτίας. Ο Ιησούς είπε: “Εκ του εμού θέλει λάβει και αναγγείλει προς εσάς” (Ιωάννην ιϛ΄. 14). Μια σύγχρονη μετάφραση θα μπορούσε να λέει: “Θα λάβει αυτό που είναι δικό μου, και θα σας το γνωστοποιήσει”. Ένας χαμένος άνθρωπος ποτέ δεν θα γνωρίσει προσωπικά τον Χριστό αν δεν του Τον γνωστοποιήσει το Άγιο Πνεύμα. Αλλά αν δεν έχετε ελεγχθεί περί αμαρτίας, το Άγιο Πνεύμα δεν θα σας παρουσιάσει τον Χριστό με σωτήριο τρόπο.

Οπότε, όταν προσευχόμαστε ώστε το Άγιο Πνεύμα να κατέβει με δύναμη, ζητάμε κυρίως από τον Θεό να στείλει το Πνεύμα για να (1) ελέγξει τον χαμένο άνθρωπο περί της απαίσιας αμαρτωλής φύσης του, και (2) πρέπει να προσευχηθούμε ώστε το Άγιο Πνεύμα να αποκαλύψει τον Χριστό σ' αυτόν τον άνθρωπο, για να γνωρίσει πραγματικά τη δύναμη του Αίματος του Χριστού να τον καθαρίζει από την αμαρτία. Ο έλεγχος περί αμαρτίας και ο εξαγνισμός διαμέσου του Αίματος του Χριστού είναι τα δύο βασικά έργα του Πνεύματος του Θεού στην αληθινή μεταστροφή, όπως αποκαλύπτεται στο 16ο κεφάλαιο του κατά Ιωάννη ευαγγελίου. Ο Μπράιαν Χ. Έντουαρντς (Brian H. Edwards) είπε: “Οι περισσότεροι Χριστιανοί σήμερα δεν ξέρουν για ποιο πράγμα να προσευχηθούν, όταν τους προτείνεται να προσευχηθούν για αναζωπύρωση” (Brian H. Edwards, Revival, Evangelical Press, 2004 edition, p. 80).

Ένας απ' τους λόγους που δεν ξέρουν για ποιο πράγμα να προσευχηθούν, είναι επειδή οι περισσότεροι Χριστιανοί δεν βλέπουν την ανάγκη να έρθουν υπό τον έλεγχο της αμαρτίας οι χαμένοι άνθρωποι, και δεν πιστεύουν στην “μεταστροφή της κρίσης” όπως οι πατέρες μας. Αλλά σας έχω πει πως πρέπει να προσευχηθούμε ώστε το Άγιο Πνεύμα να κατέβει και να ελέγξει τους χαμένους ανθρώπους που παρευρίσκονται στην εκκλησία μας. Αν δεν ελεγχθούν περί αμαρτίας δεν πρόκειται να σωθούν.

Και μετά, ο άλλος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι ευαγγελικοί δεν ξέρουν για ποιο πράγμα να προσευχηθούν, είναι επειδή οι περισσότεροι ευαγγελικοί δεν πιστεύουν στην μεταστροφή της “κρίσης”, όπως πίστευαν οι πατέρες μας. Οι πατέρες μας έλεγαν πως ένας άνθρωπος υπό τον έλεγχο της αμαρτίας είχε “ξυπνήσει”, αλλά δεν είχε ακόμη σωθεί. Οι πατέρες μας έλεγαν πως ένας άνθρωπος που είχε ξυπνήσει έπρεπε να περάσει το μαρτύριο του να γυρίσει την πλάτη στην αμαρτία, που το παρομοιάζανε με τους πόνους της γυναίκας που γεννάει ένα μωρό. Μόνο μ' αυτόν τον τρόπο, έλεγαν οι πατέρες μας, μπορούσε κάποιος πραγματικά να βιώσει μεταστροφή (βλ. τη μεταστροφή του “Χριστιανού” στην Πορεία του αποδημητή / Pilgrim’s Progress).

Ο Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν (John Samuel Cagan) βίωσε μια ξεκάθαρη μεταστροφή κρίσης. Η μεταστροφή του ήταν σαν του Ιωάννη Βουνιάνου (John Bunyan), όχι σαν την υποτιθέμενη σωτηρία των σύγχρονων ευαγγελικών.

      Πριν από τη μεταστροφή μου ένιωθα πως πέθαινα...Δεν μπορούσα να βρω κάποιο ίχνος ειρήνης...Το Άγιο Πνεύμα άρχισε να με ελέγχει περί της αμαρτίας μου εκείνον τον καιρό, αλλά με ολόκληρη τη θέλησή μου απέρριπτα όλες τις σκέψεις που είχα για τον Θεό και τη μεταστροφή. Αρνιόμουν να το σκεφτώ, αλλά δεν μπορούσα να σταματήσω να νιώθω βασανισμένος. Όταν έφτασε το πρωινό της Κυριακής, στις 21 Ιουνίου 2009, ήμουν εξουθενωμένος. Τα είχα βαρεθεί όλα. Άρχισα να μισώ τον εαυτό μου, να μισώ την αμαρτία μου και το πώς με έκανε να νιώθω.
      Καθώς κήρυττε ο Δρ Χάιμερς, η υπερηφάνειά μου προσπαθούσε απεγνωσμένα να το απορρίψει, να μην ακούσει, αλλά καθώς κήρυττε μπορούσα κυριολεκτικά να νιώσω όλη την αμαρτία να βαραίνει την ψυχή μου. Μετρούσα τα δευτερόλεπτα μέχρι να τελειώσει το κήρυγμα, αλλά ο ποιμένας συνέχιζε να κηρύττει, και οι αμαρτίες μου γίνονταν όλο και χειρότερες. Δεν μπορούσα πια να κλοτσώ τα καρφιά, έπρεπε να σωθώ! Ακόμη κι όταν δόθηκε η πρόσκληση αντιστάθηκα, αλλά δεν άντεχα πια. Ήξερα πως ήμουν ο χειρότερος αμαρτωλός, και ο Θεός ήταν δίκαιος να με καταδικάσει και να με στείλει στην Κόλαση. Με είχε κουράσει η πάλη, με είχε κουράσει το ποιος ήμουν. Ο ποιμένας με συμβούλεψε, και μου είπε να έρθω στον Χριστό, αλλά δεν ήθελα. Ακόμη κι όταν όλη η αμαρτία μου με καταδίκαζε, δεν ήθελα τον Ιησού. Αυτές οι στιγμές ήταν οι χειρότερες, επειδή ένιωθα πως δεν μπορούσα να σωθώ και πως θα έπρεπε τελικά να πάω στην Κόλαση. “Προσπαθούσα” να σωθώ, “προσπαθούσα” να εμπιστευτώ τον Χριστό και δεν μπορούσα, δεν μπορούσα να κάνω τον εαυτό μου να έρθει στον Χριστό, και απελπίστηκα. Ένιωθα την αμαρτία μου να με σπρώχνει προς την Κόλαση αλλά ένιωθα το πείσμα μου να διώχνει τα δάκρυά μου. Ήμουν κολλημένος μέσα σ' αυτή τη μάχη.
      Ξαφνικά τα λόγια από ένα κήρυγμα που είχε δοθεί πριν από χρόνια ήρθαν στο μυαλό μου: “Ενέδωσε στον Χριστό! Ενέδωσε στον Χριστό!” Η ιδέα πως έπρεπε να παραδωθώ στον Ιησού με άγχωσε τόσο πολύ, που αρνήθηκα να το κάνω για κάτι που μου φάνηκε σαν μια αιωνιότητα. Ο Ιησούς είχε δώσει τη ζωή Του για μένα. Ο πραγματικός Ιησούς είχε σταυρωθεί για μένα όταν ήμουν εχθρός Του και εγώ δεν ήθελα να ενδώσω σ' Αυτόν. Αυτή η σκέψη με κατέστρεψε· έπρεπε να τα παρατήσω όλα. Δεν μπορούσα να συγκρατηθώ άλλο, έπρεπε να έχω τον Ιησού! Εκείνη τη στιγμή ενέδωσα σ' Αυτόν και ήρθα στον Ιησού με πίστη. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα πως άφησα τον εαυτό μου να πεθάνει, και τότε ο Χριστός μού έδωσε ζωή! Δεν υπήρχε κάποια πράξη ή βούληση του νου μου αλλά με την καρδιά μου, αναπαύτηκα στον Χριστό, και με έσωσε! Ξέπλυνε την αμαρτία μου με το Αίμα Του! Εκείνη τη στιγμή, σταμάτησα να αντιστέκομαι στον Χριστό. ΄Ηταν τόσο ξεκάθαρο πως το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να Τον εμπιστευτώ· θυμάμαι τη στιγμή που σταμάτησα να κοιτάζω στον εαυτό μου και έβλεπα μόνον τον Χριστό. Έπρεπε να ενδώσω! Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κάποια σωματική αίσθηση ή κάποιο εκτυφλωτικό φως, δεν χρειαζόμουν κάποιο τέτοιο αίσθημα, είχα τον Χριστό! Και όταν εμπιστεύτηκα τον Χριστό ένιωσα να αφαιρείται η αμαρτία μου από την ψυχή μου. Στράφηκα από την αμαρτία μου, και κοίταξα προς τον Ιησού και μόνο! Ο Ιησούς με έσωσε.
      Πόσο πρέπει να με αγαπούσε ο Ιησούς για να συγχωρέσει τον χειρότερο αμαρτωλό που είχε μεγαλώσει μέσα σε μια καλή εκκλησία αλλά συνέχισε να Του εναντιώνεται! Τα λόγια δεν μπορούν πραγματικά να περιγράψουν το τι βίωσα όταν μεταστράφηκα και την αγάπη που νιώθω για τον Χριστό. Ο Χριστός έδωσε τη ζωή Του για μένα και γι' αυτό δίνω τα πάντα σ' Αυτόν. Ο Ιησούς θυσίασε το θρόνο Του για έναν σταυρό για μένα ακόμη κι όταν έφτυνα την εκκλησία Του και κορόιδευα τη σωτηρία Του· πώς να μπορέσω επαρκώς να ανακηρύξω την αγάπη Του και το έλεός Του; Ο Ιησούς πήρε το μίσος μου και τον θυμό μου, και στη θέση τους μου έδωσε αγάπη. Δεν μου έδωσε απλά μια νέα αρχή – μου έδωσε μια νέα ζωή.

Συμφωνώ με τον Δρ Μάρτιν Λόιντ-Τζόουνς (Dr. Martyn Lloyd-Jones) πως ο Απόστολος Παύλος μάς δίνει ένα παράδειγμα αληθινής μεταστροφής στα δύο τελευταία εδάφια του 7ου κεφαλαίου της επιστολής προς Ρωμαίους. Ο Δρ Λόιντ-Τζόουνς είπε πως αυτά τα εδάφια περιγράφουν τη μεταστροφή του ίδιου του Παύλου. Συμφωνώ. Ο Παύλος είπε:

“Ταλαίπωρος άνθρωπος εγώ· τις θέλει με ελευθερώσει από του σώματος του θανάτου τούτου;” (Ρωμαίους ζ΄. 24).

Αυτό είναι έλεγχος περί αμαρτίας! – όταν ο αμαρτωλός σταματάει να ελπίζει στον εαυτό του και αηδιάζει με την αμαρτωλή του καρδιά που τον έχει υποδουλώσει. Αλλά τότε ο Παύλος είπε:

“Ευχαριστώ εις τον Θεόν διά Ιησού Χριστού του Κυρίου ημών”
      (Ρωμαίους ζ΄. 25).

Αυτό είναι μεταστροφή – όταν ένας βασανισμένος αμαρτωλός λυτρώνεται από τον Κύριο Ιησού Χριστό! Εδώ είναι, για πρώτη φορά, που ο αμαρτωλός, έχοντας δει πως είναι ένας απελπισμένος δούλος της αμαρτίας, επιτέλους στρέφεται στον Ιησού και καθαρίζεται από την αμαρτία διαμέσου του Αίματός Του. Μία απ' τις μεγαλύτερες τραγωδίες των καιρών μας είναι πως οι περισσότεροι ευαγγελικοί δεν επιτρέπουν ποτέ σε κανέναν να βιώσει αυτά τα δύο πολυσήμαντα πράγματα. Με το πρώτο τσίμπημα της συνείδησης, ή ίσως και χωρίς αυτό, ο ντεσιζιονιστής θα τους βάλει να πουν την προσευχή μετανοίας. Εγώ πιστεύω πως αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίον δεν έχουμε δει κάποια αναζωπύρωση σε εθνικό επίπεδο στην Αμερική από το 1859.

Οπότε, για αυτά τα πράγματα πρέπει να προσεύχεστε αν θέλετε η εκκλησία μας να βιώσει μια αναζωπύρωση. Πρώτον, προσευχηθείτε ώστε ο Θεός να στείλει το Πνεύμα Του να ελέγξει χαμένους ανθρώπους περί αμαρτίας. Δεύτερον, προσευχηθείτε ώστε το Πνεύμα του Θεού να τους αποκαλύψει τον Ιησού και να τους ελκύσει σ' Αυτόν, για συγχώρεση διαμέσου του θανάτου Του επάνω στο Σταυρό, και εξαγνισμό από την αμαρτία διαμέσου του πολύτιμου Αίματός Του!

Ο Ποιμένας Μπράιαν Χ. Έντουαρντς είπε πως οι προσευχές αναζωπύρωσης εστιάζουν “στους μεταστραμμένους, στους αγχωμένους (που έχουν ξυπνήσει), και στους κοιμισμένους” (Revival, Evangelical Press, 2004 edition, p. 127). Γιατί εστιάζουν οι προσευχές αναζωπύρωσης στους “μεταστραμμένους” και όχι μόνο στους “αγχωμένους” και “κοιμισμένους”; Επειδή αυτοί που έχουν μεταστραφεί μπορεί να έχουν ολισθήσει. Στην Α΄ Κινεζική Βαπτιστική Εκκλησία η αναζωπύρωση ξεκίνησε με τους σωσμένους ανθρώπους που είχαν αμαρτία στην καρδία τους. Άρχισαν να ομολογούν ανοιχτά την αμαρτία τους, με δάκρυα, ενώπιον όλων. Κάποιοι ήταν σκληροί προς τους άλλους στην εκκλησία. Κάποιοι είχαν επιτρέψει κρυφές αμαρτίες να εισβάλουν στη ζωή τους. Δικαιολογούσαν την αμαρτία τους, λέγοντας πως δεν πειράζει. Αλλά καθώς κατέβηκε το Άγιο Πνεύμα, ράγισε η καρδιά τους. Κατάλαβαν πως ήταν κρύοι και νεκροί στις προσευχές τους. Κατάλαβαν πως ήταν πικραμένοι και νευριασμένοι με άλλα άτομα της εκκλησίας. Άλλοι είχαν αρνηθεί να κάνουν κάτι που ήξεραν πως ο Θεός τούς ήθελε να κάνουν.

Μπορεί να υπάρχει κάποιος Χριστιανός στην εκκλησία μας που αρνείται να υπακούσει τον Θεό σε κάτι. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την πνευματική αναζωπύρωση! Όταν ήρθε αναζωπύρωση στο Κολλέγιο Άζμπερι (Asbury College) στο Γουίλμορ του Κεντάκι το 1970 εκατοντάδες πραγματικά μεταστραμμένοι φοιτητές ένιωσαν πως έπρεπε να ομολογήσουν… δημοσίως. Στεκόντουσαν σε μια σειρά, μερικές φορές για ώρες, περιμένοντας να πάρουν το μικρόφωνο μέσα στην εκκλησία και να μπορέσουν να ομολογήσουν…(την ανυπακοή τους) και να ζητήσουν προσευχή.

Ο άνθρωπος που ηγούσε τη συνάθροιση του Άζμπερι δεν κήρυξε. Απλά μίλησε για το πώς έγινε Χριστιανός, και μετά προσκάλεσε τους φοιτητές να μιλήσουν για τις δικές τους χριστιανικές εμπειρίες. Δεν υπήρχε κάτι το ιδιαίτερα ασυνήθιστο σ' αυτό. Ένας φοιτητής σηκώθηκε να μιλήσει. Κι άλλος ένας. Κι άλλος ένας. “Και τότε άρχισαν να πλημμυρίζουν το μπροστινό μέρος της αίθουσας,” είπε. “Απλά, ξέσπασε.” Σιγά σιγά, ανεξήγητα, φοιτητές και καθηγητές μαζί άρχισαν να προσεύχονται, να κλαίνε, να ψάλλουν. Έψαχναν να βρουν άτομα στα οποία είχαν πράξει άσχημα και ζητούσαν συγχώρεση. Η συνάθροιση της εκκλησίας συνεχίστηκε για οχτώ ημέρες (24 ώρες το 24ωρο).

Αυτό ακριβώς έγινε και στην Α΄ Κινεζική Βαπτιστική Εκκλησία, περίπου τον ίδιο καιρό με την αναζωπύρωση του Άζμπερι. Συνεχίστηκε για ώρες, καθώς οι νεαροί Κινέζοι ομολογούσαν και προσεύχονταν. Η δημόσια ομολογία ήταν κοινή και στην Κορεάτικη αναζωπύρωση του 1910. Σήμερα η δημόσια ομολογία των Χριστιανών, με δάκρυα, είναι κοινή στην Κίνα, στη μεγάλη αναζωπύρωση που γίνεται εκεί. Ο Έβαν Ρόμπερτς (Evan Roberts) έκραξε: “Κύριε, λύγισέ με”, καθώς ενέδωσε στην δύναμη του Θεού και έγινε ο ηγέτης της Ουαλικής Αναζωπύρωσης του 1905. Εσείς; Θα προσευχηθείτε στον Θεό να σας λυγίσει; Ψάλλετε το “Δοκίμασόν με, Θεέ”.

“Δοκίμασόν με, Θεέ, και γνώρισον την καρδίαν μου·
εξέτασόν με και μάθε τους στοχασμούς μου·
και ιδέ, αν υπάρχη εν εμοί οδός ανομίας·
και οδήγησόν με εις την οδόν την αιώνιον. ”
   (Ψαλμός ρλθ΄ 23, 24).

Πνεύμα του ζωντανού Θεού, προσευχόμαστε να κατέβεις.
Πνεύμα του ζωντανού Θεού, προσευχόμαστε να κατέβεις.
Λιώσε μας, πλάσε μας, σπάσε μας, λύγισέ μας.
Πνεύμα του ζωντανού Θεού, προσευχόμαστε να κατέβεις.

Αυτό μπορεί να γίνει στην εκκλησία μας αν ο Θεός στείλει το Πνεύμα Του για αναζωπύρωση. “Δοκίμασόν με, Θεέ.” Ψάλλετέ το απαλά.

“Δοκίμασόν με, Θεέ, και γνώρισον την καρδίαν μου·
εξέτασόν με και μάθε τους στοχασμούς μου·
και ιδέ, αν υπάρχη εν εμοί οδός ανομίας·
και οδήγησόν με εις την οδόν την αιώνιον. ”
   (Ψαλμός ρλθ΄ 23, 24).

Αμήν.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.