Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗΣ

A VISION OF REVIVAL
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 3 Ιουλίου 2016
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Evening, July 3, 2016


Πηγαίνετε μαζί μου στον Ησαΐα ξδ΄. 1. Είναι στη σελίδα 768 της Βίβλου με τα σχόλια του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible).

“Είθε να έσχιζες τους ουρανούς, να κατέβαινες, να διελύοντο τα όρη εν τη παρουσία σου, ως πυρ καίον θάμνους, ως πυρ κάμνον το ύδωρ να κοχλάζη, διά να γείνη το όνομά σου γνωστόν εις τους εναντίους σου, να λάβη τρόμος τα έθνη εν τη παρουσία σου. Ότε έκαμες τρομερά πράγματα, οποία δεν επροσμέναμεν, κατέβης, και τα όρη διελύθησαν εν τη παρουσία σου. Διότι εκ του αιώνος δεν έμαθον οι άνθρωποι, τα ώτα αυτών δεν ήκουσαν, οι οφθαλμοί αυτών δεν είδον Θεόν εκτός σου, όστις να έκαμε τοιαύτα εις τους επικαλουμένους αυτόν” (Ησαΐας ξδ΄. 1-4).

Αμήν. Μπορείτε να καθήσετε.

Η πνευματική αναζωπύρωση συνήθως έρχεται σ' αυτούς που είναι ήδη μεταστραμμένοι. Αλλά δεν έχουν πραγματική επίγνωση του Θεού στη ζωή τους. Έρχονται στην εκκλησία από συνήθεια, αλλά δεν έχουν ζωντανή συναίσθηση της παρουσίας του Θεού. Προσεύχονται, αλλά έχουν την αίσθηση πως απλά μιλάνε χωρίς νόημα. Δεν έχουν την αίσθηση πως ο Θεός πραγματικά τους ακούει. Νιώθουν πως οι προσευχές τους δεν θα έχουν απάντηση. Νιώθουν πως ο Θεός δεν τους ακούει. Ίσως να προσεύχονται πολύ όμορφα στις συμπροσευχές. Οι προσευχές τους μπορεί να ακούγονται δυναμικές. Αλλά δεν έχουν κάποια εσωτερική συζήτηση με τον Θεό. Συχνά στις αναζωπυρώσεις, αυτοί που φαίνεται πως ηγούνται στις προσευχές με μεγάλη δύναμη, είναι οι πρώτοι που καταλαβαίνουν πως “αι αμαρτίαι (τους) έκρυψαν το πρόσωπον αυτού από (αυτούς), διά να μη ακούη” (Ησαΐας νθ΄. 2).

Συχνά η αναζωπύρωση ξεκινά όταν κάποιος ηγούμενος που είναι καλός Χριστιανός νιώθει πως η αμαρτία του τον έχει κάνει να χάσει την αγία και τρυφερή αίσθηση της παρουσίας του Θεού. Σε ένα λεπτό θα σας διαβάσω την ιστορία μιας σπουδαίας πνευματικής αναζωπύρωσης. Πώς ξεκίνησε; Ξεκίνησε σε μια συμπροσευχή ένα Σάββατο βράδυ. Υπήρχαν οι συνήθεις προσευχές, αλλά καμία αίσθηση της παρουσίας του Θεού στη συνάθροιση. “Τότε ένας ποιμένας λύγισε και άρχισε να κλαίει. Αυτό ήταν κάτι πολύ ασυνήθιστο.” Ομολόγησε μπροστά σε όλους πως “είχε σκληρή καρδιά”. Καθώς μιλούσε με δάκρυα στα μάτια, ο έλεγχος της αμαρτίας “εξαπλώθηκε στο σημείο που υπήρχαν δάκρυα, κλάματα, βογγητά...από όλη τη συνάθροιση”. Αυτοί ήταν όλοι μεταστραμμένοι άνθρωποι, αλλά η ομολογία του ποιμένα τούς έκανε όλους να καταλάβουν πως κι αυτοί είχαν καρδιές που είχαν γίνει σκληρές. “Η συμπροσευχή συνεχίστηκε μέχρι τις δύο η ώρα το πρωί...Και ήταν σε αυτό το σημείο που το Άγιο Πνεύμα έπεσε επάνω στη συνάθροιση.”

Όταν αναφέρω την πνευματική αναζωπύρωση, κάποιοι από εσάς που είστε εδώ για πολλά χρόνια, δεν θέλετε να ακούσετε. Αυτό είναι επειδή δεν έχετε ξαναδεί αναζωπύρωση και δεν ξέρετε τι χάνουμε. Ο Τζον Κέιγκαν (John Cagan) μού είπε πως θέλω αναζωπύρωση επειδή μπορώ να τη “γευτώ”. Είδα μια αναζωπύρωση και μου άρεσε η “γεύση” της και τη θέλω ξανά. Εσείς δεν την έχετε γευτεί και γι' αυτό σκέφτεστε: “Τι λέει ο ποιμένας; Γιατί μιλάει συνέχεια για αναζωπύρωση;” Αν τη γευτείτε ποτέ, θα τη θέλετε κι εσείς. Θα την επιθυμείτε κι εσείς. Θα επιθυμείτε την παρουσία του Θεού να κατέβει ανάμεσά μας.

Σήμερα το πρωί κήρυξα για το “Καινούργιο Μπάπτιστ Τάμπερνακλ”. Αλλά δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια εκκλησία με το να αλλάξουμε μερικά πράγματα, και με το να παίξουμε με τους “μηχανισμούς” της εκκλησίας. Χρειαζόμαστε καινούργια ζωή! Και η καινούργια ζωή μπορεί να έρθει μόνο από τον Θεό. Ο Δρ Ε. Ου. Τόουζερ (Dr. A. W. Tozer) είπε: “Ο Θεός προσφέρει ζωή, αλλά όχι μια βελτιωμένη παλιά ζωή. Προσφέρει ζωή από τον θάνατο...Για τη ζωή είμαστε εντελώς και συνεχώς εξαρτώμενοι από τον Θεό, αφού Αυτός είναι το λίκνο και η πηγή της ζωής.” Δεν μπορούμε να έχουμε ένα “καινούργιο” Μπάπτιστ Τάμπερνάκλ αν οι καρδιές μας δεν ανακαινιστούν, ανανεωθούν, αποκατασταθούν και αναπτερωθούν από το Άγιο Πνεύμα του Θεού. Υπάρχει μία λέξη που το περιγράφει αυτό το πράγμα. Αυτή η λέξη είναι αναζωπύρωση! Για αναζωπύρωση προσευχόταν ο Ησαΐας στο κείμενό μας,

“Είθε να έσχιζες τους ουρανούς, να κατέβαινες, να διελύοντο τα όρη εν τη παρουσία σου, ως πυρ καίον θάμνους, ως πυρ κάμνον το ύδωρ να κοχλάζη, διά να γείνη το όνομά σου γνωστόν εις τους εναντίους σου, να λάβη τρόμος τα έθνη εν τη παρουσία σου. Ότε έκαμες τρομερά πράγματα, οποία δεν επροσμέναμεν, κατέβης, και τα όρη διελύθησαν εν τη παρουσία σου. Διότι εκ του αιώνος δεν έμαθον οι άνθρωποι, τα ώτα αυτών δεν ήκουσαν, οι οφθαλμοί αυτών δεν είδον Θεόν εκτός σου, όστις να έκαμε τοιαύτα εις τους επικαλουμένους αυτόν” (Ησαΐας ξδ΄. 1-4).

Δεν μπορώ να σταματήσω να ψάλλω το “Εκπλήρωσε το όραμά μου/Fill All My Vision.” Καθώς περπατάω στο πάρκο και προσεύχομαι, το ψάλλω. Όταν προετοιμάζω το μήνυμα, το ψάλλω. Πιάνω τον εαυτό μου να το ψάλλει όλη μέρα. Είναι το τελευταίο πράγμα που ψάλλω στον εαυτό μου όταν πηγαίνω για ύπνο το βράδυ.

Εκπλήρωσε το όραμά μου, θείε Σωτήρα,
   Έως ότου με τη δόξα σου να λάμψει το πνεύμα μου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, ώστε να δουν όλοι,
   Την αγία ομοίωσή Σου να αντανακλάται μέσα μου.
(“Fill All My Vision” της Avis Burgeson Christiansen, 1895-1985).

Σταθείτε και ψάλλετε το ρεφραίν μαζί μου.

Εκπλήρωσε το όραμά μου, θείε Σωτήρα,
   Έως ότου με τη δόξα σου να λάμψει το πνεύμα μου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, ώστε να δουν όλοι,
   Την αγία ομοίωσή Σου να αντανακλάται μέσα μου.

Μπορείτε να καθήσετε.

Ο Ησαΐας προσευχήθηκε: “Είθε να έσχιζες τους ουρανούς, να κατέβαινες, να διελύοντο τα όρη εν τη παρουσία σου” (Ησαΐας ξδ΄. 1). Ο Δρ Λόιντ-Τζόουνς (Dr. Lloyd-Jones) την αποκάλεσε την “απόλυτη προσευχή για αναζωπύρωση” (Martyn Lloyd-Jones, M.D., Revival, Crossway Books, 1992 edition, page 305).

Πραγματικά λυπάμαι που δεν έχω κάποιο ημερολόγιο από τον καιρό που ήρθε αναζωπύρωση στην εκκλησία μου, την Α΄ Κινεζική Βαπτιστική Εκκλησία του Λος Άντζελες. Θα σας έδινε μια ιδέα για το τι να προσευχηθείτε. Αλλά, δυστυχώς, δεν έχω καμία γραπτή αναφορά. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να σας δώσω μια ιστορία μιας άλλης αναζωπύρωσης, μίας που ήταν παρόμοια με τη μεγάλη αναζωπύρωση που είδα στην κινεζική εκκλησία στα τέλη της δεκαετίας του '60. Αυτή η ιστορία δόθηκε από τον Αιδ. Ντέιβιντ Ντέιβιζ (Rev. David Davies) το 1989. Θα σας δώσω μερικά αποσπάσματα απ' αυτήν. Ο Αιδ. Ντέιβιζ είπε,

     …δεν πρόκειται για ευαγγελιστική εκστρατεία, και δεν είναι κάτι που το προετοιμάζεις στα γρήγορα. Πνευματική αναζωπύρωση είναι όταν ο Θεός κατεβαίνει με την παρουσία Του.

Είπε,

     Ήμουν ο ηγούμενος σε μερικές εκκλησίες της περιοχής μας. Ήταν πολυάσχολες εκκλησίες με πολλές δραστηριότητες. Είχαμε πολλές συναθροίσεις….Αλλά οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να χαλαρώνουν· δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να έρθουν στις συμπροσευχές όπως στο παρελθόν. Χωρίς αμφιβολία υπήρχε σωτηρία και οι άνθρωποι ήταν μεταστραμμένοι, αλλά κάτι έλειπε. Ένας κήρυκας μού είπε, “Φαινόμαστε καλοί στους απ' έξω”. (Σχόλιό μου: Δεν νιώθετε μερικές φορές πως κάτι λείπει από τις συναθροίσεις μας;)
     Κάποιος παρότρυνε τους ηγούμενους να έχουν μια ολόκληρη μέρα προσευχής κάθε μήνα. Το κάναμε. Αρκετοί από μας καταλάβαμε πως δεν είχαμε πάθος για τον Θεό. Καταλάβαμε πως υπήρχαν άσχημες σχέσεις, και διορθώσαμε το πρόβλημα.
     Η αναζωπύρωση, στην πραγματικότητα, ξεκίνησε ένα Σάββατο βράδυ όταν είχαμε Βιβλική συμμελέτη και συμπροσευχή. Για αρκετό καιρό η συμμελέτη ήταν επάνω στις Πράξεις των Αποστόλων, εστιασμένη επάνω στη λατρεία του Θεού στην αρχαία εκκλησία. Οι κήρυκες ανησυχούσαν πως δε υπήρχε ελευθερία στην προσευχή, και πως οι συναθροίσεις ήταν χλιαρές. Τότε ένας ποιμένας λύγισε και άρχισε να κλαίει. Αυτό ήταν κάτι πολύ ασυνήθιστο. Εξήγησε πως είχε σκληρή καρδιά, και καθώς μιλούσε, ο έλεγχος της αμαρτίας εξαπλώθηκε – στο σημείο που υπήρχαν δάκρυα, κλάματα, βογγητά, ακόμη και ουρλιαχτά, από όλη τη συνάθροιση. Οι άνθρωποι ήταν πεσμένοι με τα πρόσωπά τους κατά γης, με κλάματα και προσευχές. Θυμήθηκα τον Σπέρτζεον (Spurgeon) που κάποτε προσευχήθηκε, “Κύριε, δώσε μας έναν καιρό ένδοξης ακαταστασίας”. Οι ηγούμενοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά απέτυχαν, και η συνάθροιση συνεχίστηκε μέχρι τις δύο η ώρα το πρωί.
     Ο ίδιος ο αδελφός μου άκουσε για την αναζωπύρωση και ήταν εναντίον της επειδή του φάνηκε πως ήταν απλά υπερβολική συγκίνηση. Προσευχόταν για αναζωπύρωση, και είπε στον Θεό πως δεν την ήθελε με αυτόν τον τρόπο. Τότε του μίλησε ο Θεός για την πέτρινη και άπιστη καρδιά του, που προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά της αναζωπύρωσης. Και σ' αυτό το σημείο ήταν που το Πνεύμα του Θεού έπεσε επάνω στη συνάθροιση. (Σχόλιό μου: Σ' αυτό το σημείο είναι που εμφανίζεται ο Θεός, και βλέπουμε αυτό που ο Σπέρτζεον αποκάλεσε, “ένδοξη ακαταστασία”.)

Ο Αιδ. Ντέιβιζ είπε,

     Τώρα ήταν σειρά μου να έχω αμφιβολίες. Ταράχτηκα όταν ο αδελφός μου χρησιμοποίησε ακραία λόγια για να περιγράψει αυτό που γινόταν. Αλλά η πνευματική αναζωπύρωση είναι πάντα κάτι το διαφορετικό επειδή δεν έχει οργανωθεί από τον άνθρωπο. Η αναζωπύρωση εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά για εκατοντάδες χιλιόμετρα, αγγίζοντας κι άλλες εκκλησίες.
     Ένας νεαρός κήρυκας έδωσε ένα δυναμικό μήνυμα, αλλά τίποτα δεν έγινε. Κι έτσι ψάλλαμε τον τελευταίο ύμνο και τελειώσαμε τη συνάντηση με προσευχή. Καθώς τα άτομα έφευγαν, ένας νεαρός δάσκαλος ήρθε και έκατσε μπροστά. Έτρεμε ασταμάτητα και έκλαιγε. Μια νεαρή κοπέλα φώναζε: “Τι να κάνω; Τι να κάνω; Θα πάω στην Κόλαση!” Ο κόσμος επέστρεψε στην εκκλησία. Η κοπέλα ήταν γνωστή ως καλή Χριστιανή. Είχε ελεγχεί περί της αμαρτίας της εξαπάτησης. Ο νεαρός άνδρας ήταν ένοχος με την αμαρτία της ζήλιας, για πολλούς κάτι μικρό, αλλά αυτός είχε τρομοκρατηθεί.
     Συμβούλευα αυτούς που ζητούσαν βοήθεια, όταν κάποιος μου είπε πως η γυναίκα μου με χρειαζόταν στο σπίτι. Βρήκα έναν καλό Χριστιανό στο πάτωμα να φωνάζει ξανά και ξανά: “Τι να κάνω; Τι να κάνω;” Μετά από λίγη ώρα ομολόγησε τις αμαρτίες του και είπε με χαρά: “Η καρδιά μου είναι καθαρή διαμέσου του αίματος του Ιησού.” Επιστρέψαμε όλοι στην εκκλησία για άλλη μία συνάντηση. Η επόμενη μέρα ήταν μια μέρα δημόσιας εξομολόγησης, και διόρθωσης σχέσεως μεταξύ μας. Ξαφνικά ο Θεός κατέβηκε και είχαμε επίσκεψη από τον Ουρανό.
     Δεν είχαμε τον έλεγχο. Ο Θεός είχε τον έλεγχο, και τα πάντα ήταν σε τέλεια τάξη. Πρόσεξα πως την πρώτη μέρα οι ηγούμενοι της εκκλησίας είχαν επηρεαστεί. Τη δεύτερη μέρα ήταν οι εργάτες που ένιωσαν τον ελέγχο περί αμαρτίας. Την τρίτη μέρα, ήταν οι γυναίκες, την τέταρτη μέρα τα αγόρια από το σχολείο, και την πέμπτη μέρα τα κορίτσια από το σχολείο. Εμείς οι κήρυκες είμασταν σαν θεατές, παρακολουθώντας τον Θεό να εργάζεται.
     Εκείνον τον καιρό ήταν αναζωπύρωση μεταξύ ανθρώπων που ήταν μεταστραμμένοι. Πολλοί λίγοι άπιστοι σώθηκαν στους πρώτους δυο-τρεις μήνες. Ο Θεός καθάριζε την εκκλησία πρώτα. Οι καρδιές ελέγχονταν. Κάποιοι άνθρωποι είχαν αμαρτίες που τις έκρυβαν για χρόνια· και είχαν νιώσει πως αυτές οι αμαρτίες δεν είχαν σημασία. Ο Θεός αντιμετώπισε κάθε άνθρωπο προσωπικά με επώδυνο τρόπο. Ένας μεγάλος (δυνατός) κήρυκας έτρεμε, με τα δάκρυά του να πέφτουν στο έδαφος. Αυτός ο άνθρωπος είχε οδηγήσει πολλούς στον Χριστό. Άλλά είχε αμαρτία που έπρεπε να ομολογήσει, και δεν μπορούσε να έχει ειρήνη μέχρι που στάθηκε ενώπιον της εκκλησίας και ομολόγησε τα πάντα. Τα λόγια του ήταν σαν ηλεκτροσόκ και ο κόσμος έπεφτε στο πάτωμα με μετάνοια. Σ' αυτό το σημείο ολόκληρη η πόλη μιλούσε για τον Θεό. (Σχόλιό μου: Όταν οι Χριστιανοί είναι ανοιχτοί και δεν υποκρίνονται, οι χαμένοι εντυπωσιάζονται.)
     Μερικές φορές ο έλεγχος περί αμαρτίας ήταν τρομερό πράγμα, και αυτοί που δεν ήθελαν να ομολογήσουν δημοσίως τις αμαρτίες τους υπέφεραν περισσότερο. Ένας άνθρωπος λιποθύμησε. Μια γυναίκα ένιωσε πως θα τρελαινόταν υπό τον έλεγχο της αμαρτίας μέχρι που ομολόγησε την αμαρτία της ενώπιον όλων. Αυτό ήταν το τίμημα αυτών που που προσπαθούσαν να κρύψουν την αμαρτία τους, και να αντισταθούν στον Θεό. Το φαινόμενο πέρασε σχετικά γρήγορα, αλλά oι διαρκείς καρποί της αναζωπύρωσης ήταν η αγιότητα, η τρυφερότητα, η αγάπη για τη Βίβλο και την προσευχή, και η εξύψωση του προσώπου και του έργου του Χριστού. (Σχόλιό μου: Όταν οι Χριστιανοί βγάζουν τις μάσκες τους και σταματούν να υποκρίνονται δημιουργείται μια νέα τρυφερότητα και αγάπη μέσα στην εκκλησία. Οι παλιές ζήλιες, οι παλιοί φόβοι και οι παλιές προκαταλήψεις αντικαθίστανται από πραγματική συμπόνια και τρυφερή αγάπη.)
     Όλοι έρχονταν στις συναντήσεις, που συχνά συνεχίζονταν για αρκετή ώρα. Δεν ήταν ασυνήθιστο να ξεκινήσει μια συνάντηση στις 6:30 το πρωί και να μην έχει τελειώσει στις 12 το μεσημέρι. Ο κόσμος μίλαγε ψιθυριστά επειδή ένιωθε πως ο Θεός ήταν πολύ κοντά. Ένας κύριος είπε: “Φαίνεται πως μας έχει περικυκλώσει η παρουσία του Θεού.” Έχω πάει σε συναντήσεις όπου ο Θεός ήταν τόσο πραγματικός που δεν τολμούσες να κάτσεις καν σε καρέκλα. Θυμήθηκα τον Ιώβ μβ΄. 5, “Ήκουον περί σου με την ακοήν του ωτίου, αλλά τώρα ο οφθαλμός μου σε βλέπει.”
     Οι άνθρωποι δεν είχαν ξαναπροσευχηθεί με τέτοιον τρόπο. Οι ταυτόχρονες προσευχές ήταν κάτι το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της αναζωπύρωσης, αλλά ποτέ δεν φαινόταν σαν κάτι ακατάστατο ή άτακτο. Οι άνθρωποι είχαν επίσης πάθος για ευαγγελισμό. Εκατοντάδες, ή ακόμη και χιλιάδες άτομα σώθηκαν. (Σχόλιό μου: Το είδα αυτό να γίνεται σε δύο αναζωπυρώσεις.)

Ο Αιδ. Ντέιβιζ είπε,

     Είχε διάρκεια; Έπαιρνα σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο για δεκαοχτώ μήνες, και στο τέλος αυτής της περιόδου η δύναμη του Θεού ήταν ακόμα εκεί. Τριάντα χρόνια αργότερα οι ηγούμενοι της εκκλησίας είναι αυτοί που ευλογήθηκαν από την αναζωπύρωση. Αλλά υπάρχει μια καινούργια γενιά που χρειάζεται τη δική της πνευματική αναζωπύρωση – επειδή, “εσηκώθη άλλη γενεά μετ' αυτούς, ήτις δεν εγνώρισε τον Κύριον ουδέ τα έργα, τα οποία έκαμεν υπέρ του Ισραήλ” (Κριτές β΄. 10). Αλλά δεν μπορείτε να προσεύχεστε να έρθει αναζωπύρωση στην εκκλησία σας αν δεν είστε πρόθυμοι να έρθει σε έσας προσωπικά – αν δεν “εξομολογείσθε εις αλλήλους τα πταίσματά σας και εύχεσθε υπέρ αλλήλων” (Ιακώβου ε΄. 16).

Αυτή η ιστορία είναι από τον Αιδ. Ντέιβιντ Ντέιβιζ. Την παράφρασα σε μερικά σημεία, και παρέλειψα κάποιες λέξεις για ευκολότερη κατανόηση, αναφορά από τον Μπράιαν Χ. Έντουαρντς, Brian H. Edwards, Revival! A People Saturated With God, Evangelical Press, 1991 edition, pp. 258-262.

Ο Αιδ. Ντέιβιζ είπε: “Όταν ο Θεός κατεβαίνει με δύναμη αναζωπύρωσης είναι διαφορετικό απ' οτιδήποτε που μπορείτε να φανταστείτε…αναζωπύρωση είναι όταν ο Θεός κατεβαίνει με την παρουσία του. Ξεκίνησε όταν ένας ηγούμενος μιας εκκλησίας λύγισε και άρχισε να κλαίει. Εξήγησε πως είχε σκληρή καρδιά, και καθώς μιλούσε, ο έλεγχος της αμαρτίας εξαπλώθηκε σε αυτούς που ήταν ήδη μεταστραμμένοι, στο σημείο που υπήρχαν δάκρυα, κλάματα και βογγητά. Οι άνθρωποι έκλαιγαν και προσεύχονταν, η συνάθροιση συνεχίστηκε μέχρι τις δύο η ώρα το πρωί.”

Αυτή η ιστορία μοιάζει πολύ με την αναζωπύρωση που είδα στην Κινεζική Βαπτιστική Εκκλησία στα τέλη της δεκαετίας του '60. Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναζωπύρωσης ήταν τα δάκρυα, οι προσευχές, και η δημόσια εξομολόγηση αμαρτίας ενώπιον ολόκληρης της εκκλησίας. Ήταν πολύ διαφορετική κατάσταση από μία χαρισματική ή Πεντηκοστιανή συνάθροιση. Δεν υπήρχαν “γλώσσες” ή θεραπείες, ή ειδική μουσική. Δεν υπήρχε “λατρεία”. Ήταν απλά δημόσια εξομολόγηση αμαρτιών, κλάματα, και άνθρωποι που ζητούσαν ο ένας από τον άλλον συγχώρεση. Μετά από μερικές εβδομάδες κάποια άτομα εκτός εκκλησίας ήρθαν και σώθηκαν. Ο Τζον Κέιγκαν με ρώτησε πως βρέθηκαν εκεί τα χαμένα άτομα. Μου ήταν δύσκολο να απαντήσω. Ο κόσμος απλά έφερνε φίλους και συγγενείς μαζί του. Δεν ήταν τίποτα κανονισμένο. Απλώς έγινε. Στο τέλος περίπου 2.000 άνθρωποι ήρθαν στην κινεζική εκκλησία και σώθηκαν, βαπτίστηκαν και έγιναν σοβαρά μέλη της εκκλησίας. Εκατοντάδες απ' αυτούς είναι ακόμη εκεί σήμερα! Τέσσερις ακόμη εκκλησίες δημιουργήθηκαν από εκείνην την έκχυση του Αγίου Πνεύματος.

“Είθε να έσχιζες τους ουρανούς, να κατέβαινες, να διελύοντο τα όρη εν τη παρουσία σου, ως πυρ καίον θάμνους, ως πυρ κάμνον το ύδωρ να κοχλάζη, διά να γείνη το όνομά σου γνωστόν εις τους εναντίους σου, να λάβη τρόμος τα έθνη εν τη παρουσία σου. Ότε έκαμες τρομερά πράγματα, οποία δεν επροσμέναμεν, κατέβης, και τα όρη διελύθησαν εν τη παρουσία σου” (Ησαΐας ξδ΄. 1-3).

Παρακαλώ σταθείτε και ψάλλετε τον ύμνο νούμερο οχτώ.

Εκπλήρωσε το όραμά μου, Σωτήρα, σου ζητώ,
   Σήμερα μόνον τον Ιησού να δω.
Αν και με οδηγείς μέσα από την κοιλάδα,
   Η ανεξίτηλη δόξα Σου με περιβάλλει.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, θείε Σωτήρα,
   Έως ότου με τη δόξα Σου να λάμψει το πνεύμα μου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, ώστε να δουν όλοι,
   Την αγία ομοίωσή Σου να αντανακλάται μέσα μου.

Εκπλήρωσε το όραμά μου, κάθε επιθυμία,
   Για τη δική Σου δόξα, ενέπνευσε την ψυχή μου,
Με την τελειότητά Σου, την αγία αγάπη Σου,
   Πλημμύρισε το μονοπάτι μου με ουράνιο φως.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, θείε Σωτήρα,
   Έως ότου με τη δόξα Σου να λάμψει το πνεύμα μου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, ώστε να δουν όλοι,
   Την αγία ομοίωσή Σου να αντανακλάται μέσα μου.

Εκπλήρωσε το όραμά μου, μην αφήσεις την αμαρτία
   Να επισκιάσει το φως που λάμπει μέσα μου.
Το ευλογητό Σου πρόσωπό μόνο να δω,
   Να χορτάσει η ψυχή μου με την απέραντη χάρη Σου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, θείε Σωτήρα,
   Έως ότου με τη δόξα Σου να λάμψει το πνεύμα μου.
Εκπλήρωσε το όραμά μου, ώστε να δουν όλοι,
   Την αγία ομοίωσή Σου να αντανακλάται μέσα μου.
(“Fill All My Vision” της Avis Burgeson Christiansen, 1895-1985).

Μην σταματάτε να προσεύχεστε στον Θεό να στείλει πνευματική αναζωπύρωση. Μην σταματάτε να προσεύχεστε στον Θεό να σχίσει τους ουρανούς και να κατέβει ανάμεσά μας! Μην σταματάτε να προσεύχεστε στον Θεό να μας κάνει να “(εξομολογηθούμε) εις αλλήλους τα πταίσματά (μας) και (να προσευχηθούμε) υπέρ αλλήλων, διά να (γιατρευτούμε)” από την χλιαρότητά μας και τις αμαρτίες μας (Ιακώβου ε΄. 16). Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των αναζωπυρώσεων που συμβαίνουν στην Κίνα και σε άλλα μέρη του Τρίτου Κόσμου. Μην σταματάτε να προσεύχεστε στον Θεό να κατέβει και να γιατρέψει τις καρδιές μας και να μας δώσει ένα καινούργιο και γεμάτο αγάπη και δύναμη Μπάπτιστ Τάμπερνακλ! Θέλω ο Ααρόν Γιάνσι (Aaron Yancy) και ο Τζον Κέιγκαν να σταθούν και να προσευχηθούν στον Θεό να κατέβει ανάμεσά μας. Πρώτα ο Ααρόν, μετά ο Τζον. Κάποιος άλλος; Παρακαλώ σταθείτε και προσευχηθείτε!

Ο Ιησούς Χριστός κατέβηκε στη γη για να υποφέρει και να πεθάνει επάνω στο Σταυρό στη θέση των αμαρτωλών. Αν δεν έχετε σωθεί ακόμη, πρέπει να απορρίψετε τον αμαρτωλό και εγωιστικό τρόπο ζωής. Πρέπει να μετανοήσετε και να εμπιστευτείτε τον Ιησού, τον μονογενή Υιό του Θεού. Μόνον Αυτός μπορεί να καθαρίσει τις αμαρτίες σας με το Αίμα Του. Μόνον Αυτός μπορεί να σας σώσει από τις φλόγες της Κολάσεως. Μόνον ο Ιησούς μπορεί να σας σώσει από τις αμαρτίες σας. Αν χρειάζεστε κάποιες συμβουλές πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον Δρ Κέιγκαν (Dr. Cagan) την Πέμπτη το βράδυ. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε για ραντεβού ή μπορείτε να του μιλήσετε μετά το τέλος της συνάθροισης. Αμήν.

Αν αυτό το κήρυγμα σας ευλόγησε, ο Δρ Χάιμερς θα ήθελε να ακούσει από σας. ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net. (κάνε κλικ στο λίνκ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων
(copyright). Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers) προστατεύονται με προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και
μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Κο Άβελ Προύντχομ (Mr. Abel Prudhomme): Ησαΐας ξδ΄. 1-3.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Fill All My Vision”
(της Avis Burgeson Christiansen, 1895-1985).