Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΣΩΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ

RESCUE THE PERISHING
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 14 Φεβρουαρίου 2016
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Evening, February 14, 2016

“Και εσύ, όταν μεταστραφείς, στήριξε τους αδελφούς σου”
(Λουκάν κβ΄. 32).


Οι περισσότερες σύγχρονες μεταφράσεις το λένε διαφορετικά. Λένε: “Όταν επιστρέψεις, στήριξε τους αδελφούς σου”. Σήμερα το πρωί σάς είπα πως ένας ξακουστός καθηγητής της Καινής Διαθήκης διαφωνεί μ' αυτές τις μεταφράσεις. Σας είπα πως ο Δρ Μάρκους Μπόκμιουελ (Dr. Markus Bockmuehl) είπε: “Το ‘όταν επιστρέψεις (ή γυρίσεις πίσω),’ αν και χρησιμοποιείται από πολλούς μεταφραστές, δεν υποστηρίζεται στα Ελληνικά” (Markus Bockmuehl, Ph.D., Simon Peter in Scripture and Memory, Baker Academic, 2012, σελ. 156). Στη συνέχεια έδειξε πως η αρχαία ελληνική λέξη “επιστρέφω”, στα νέα ελληνικά σημαίνει “μεταστρέφω”, και έτσι πρέπει να μεταφράζεται στο κατά Λουκάν ευαγγέλιον (ibid.). Ο Δρ Μπόκμιουελ είναι καθηγητής της Μελέτης του Βιβλικού και Αρχαίου Χριστιανισμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τονίζει πως ο Πέτρος μεταστράφηκε όταν ελέγχθηκε περί αμαρτίας και συνάντησε τον αναστημένο Χριστό. Αυτή ήταν πάντα η θέση μου, αλλά χαίρομαι που συμφωνεί μαζί μου ένας καθηγητής της Οξφόρδης! Για ακόμη μια φορά, η Μετάφραση Βασιλέως Ιακώβου είναι σωστή και οι σύγχρονες μεταφράσεις είναι λάθος.

Γιατί κάνουν λάθος οι σύγχρονοι μεταφραστές; Επειδή δεν καταλαβαίνουν τη “μεταστροφή”. Την σκέφτονται ως μία “απόφαση”. Αλλά οι παλιοί μεταφραστές της Μετάφρασης Βασιλέως Ιακώβου ήξεραν τι ήταν οι πραγματικές μεταστροφές – και έτσι μετάφρασαν το “επιστρέφω” σωστά – ως “μεταστρέφω”.

“Και εσύ, όταν μεταστραφείς, στήριξε τους αδελφούς σου” (Λουκάν κβ΄. 32).

Είναι σπουδαίο κείμενο, και θέλω να τονίσω δύο πράγματα σ' αυτό.

I. Πρώτον, ο Χριστός μίλησε για την πραγματική μεταστροφή που θα είχε ο Πέτρος.

Το πρώτο μέρος της μεταστροφής είναι το έργο του Αγίου Πνεύματος που ελέγχει περί αμαρτίας.

“Και ελθών εκείνος θέλει ελέγξει τον κόσμον περί αμαρτίας και περί δικαιοσύνης και περί κρίσεως” (Ιωάννην ις΄. 8).

Ο Πουριτανός συγγραφέας Ουίλιαμ Γκάθρι (William Guthrie) (1620-1665) είπε:

“Κανονικά, ο Κύριος προετοιμάζει την ψυχή με το έργο της ταπείνωσης, και δείχνει στον άνθρωπο την αμαρτία του και την αθλιότητά του, και με αυτά τον παρακινεί, ώστε να επιθυμεί τον γιατρό Χριστό Ιησού” (William Guthrie, The Christian’s Great Interest, The Banner of Truth Trust, 1969 reprint, σελ. 193).

Αυτό έγινε στον Πέτρο το βράδυ πριν τη σταύρωση του Χριστού. Οι λέξεις “όταν μεταστραφείς...” δείχνουν πως ο Πέτρος δεν είχε ακόμη μεταστραφεί, αν και ακολουθούσε τον Ιησού για περίπου τρία χρόνια. Εκείνο το βράδυ, που κάποιοι αποκαλούν “Μεγάλη Παρασκευή”, Ο Πέτρος επιτέλους κατάλαβε πως ήταν υπερήφανος, αμαρτωλός και πως θεωρούσε τον εαυτό του δίκαιο. Προσποιόταν πως αγαπούσε τον Ιησού με όλη του την καρδιά. Αλλά απαρνήθηκε τον Κύριο όταν δοκιμάστηκε. Μια νεαρή κοπέλα είπε πως ο Πέτρος ήταν μαθητής του Χριστού. Ο Πέτρος απαρνήθηκε τον Χριστό. Άλλη μια νεαρή κοπέλα είπε: “Και ούτος ήτο μετά Ιησού του Ναζωραίου” (Ματθαίον κς΄. 71). Ο Πέτρος αναθεμάτισε και ορκίστηκε: “Δεν γνωρίζω τον άνθρωπον” (κς΄. 72). Στην ουσία ο Πέτρος είπε: “Αν λέω ψέματα, ας είμαι αναθεματισμένος” (Τόμας Χέιλ / Thomas Hale).

Ο Ιησούς είπε στον Πέτρο, πως θα Τον απαρνηθεί τρεις φορές πριν λαλήσει ο πετεινός. Και ο πετεινός λάλησε! “Και εξελθών έξω ο Πέτρος έκλαυσε πικρώς” (Λουκάν κβ΄. 62). Η αρχαία ελληνική λέξη “κλαίω” αναφέρεται σε “λυγμούς και αναφιλητά”. Η ελληνική λέξη “πικρώς” σημαίνει “με μεγάλη στεναχώρια και λύπη”. Δεν λέω πως κάθε άνθρωπος που βιώνει τον έλεγχο του Αγίου Πνεύματος εκδηλώνει τέτοιου είδους κλάματα. Αλλά συνήθως βλέπουμε δάκρυα στα μάτια αυτών που έχουν ελεγχθεί περί αμαρτίας. Και στις πραγματικές πνευματικές αναζωπυρώσεις υπάρχοιυν συχνά έντονα κλάματα απ' αυτούς που έχουν ελεγχθεί περί αμαρτίας. Έχω παρακολουθήσει διάφορα βίντεο της πνευματικής αναζωπύρωσης που συμβαίνει στην Κίνα, όπου δεκάδες άνθρωποι κλαίνε πικρά, έχοντας ελεγχθεί περί αμαρτίας. Στην κορνουαλική αναζωπύρωση του 1823 στην Αγγλία, ο Ουίλιαμ Καρβόσο (William Carvosso) αναφέρθηκε σε χαμένους ανθρώπους που “έπεφταν στα γόνατα με θλίψη ψυχής, σπαράζοντας προς τον Θεό για τη σωτηρία της ψυχής τους” (Paul E. Cook, Fire From Heaven, σελ. 87). Αυτό γίνεται συχνά σήμερα στην Κίνα και σε άλλες χώρες του Τρίτου Κόσμου, όταν ο Θεός στέλνει αναζωπύρωση. Ακόμη κι εδώ, στην άθεη και υλιστική χώρα της Αμερικής, είδα εκατοντάδες νέους ανθρώπους να κλαίνε, έχοντας ελεγχθεί για τις αμαρτίες τους, σε μια πνευματική αναζωπύρωση στα τέλη της δεκαετίας του '60. Ακόμη και τώρα, στην δικιά μας εκκλησία, έρχονται δάκρυα στα μάτια αυτών που έρχονται στην αίθουσα συζήτησης, όταν ελέγχονται περί αμαρτίας. Τα άτομα που δεν περιμένεις, οι πιο ήσυχοι και εσωστρεφείς άνθρωποι, είναι συχνά αυτοί που κλαίνε περισσότερο όταν το Πνεύμα του Θεού τούς αναγκάζει να δουν τις αμαρτίες τους με μεγάλη πίκρα. Προσέξτε – δεν λυπούνται τον εαυτό τους. Αν λυπάσαι τον εαυτό σου δεν θα μεταστραφείς. Πρέπει να λυπάσαι για την αμαρτία σου.

Δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ο Πέτρος δεν ήταν ο μόνος που ελέγχθηκε πριν μεταστραφεί. Ο Απόστολος Παύλος πέρασε τα ίδια. Ο Παύλος ελέγχθηκε τόσο πολύ που μπορούσε να πει:

“Ταλαίπωρος άνθρωπος εγώ· τις θέλει με ελευθερώσει από του σώματος του θανάτου τούτου;” (Ρωμαίους ζ΄. 24).

Έλεγχος περί αμαρτίας έγινε και σε τρεις χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα της Πεντηκοστής.

“Ήλθεν εις κατάνυξιν (συντριβή) η καρδία αυτών, και είπον προς τον Πέτρον και τους λοιπούς αποστόλους· Τι πρέπει να κάμωμεν, άνδρες αδελφοί;” (Πράξεις β΄. 37).

Ο παλιός ερμηνευτής Μάθιου Χένρι (Matthew Henry) είπε: “Στους αμαρτωλούς, όταν ανοίγουν τα μάτια τους, δεν μπορεί παρά να συντριφτεί η καρδιά τους εξαιτίας της αμαρτίας...Αυτοί που πραγματικά λυπούνται για τις αμαρτίες τους, και ντρέπονται γι' αυτές, φοβούνται τις συνέπειες των αμαρτιών, και η καρδιά τους συντρίβεται... ‘Όλες οι καλές ιδέες που είχα για τον εαυτό μου, και η αυτοπεποίθηση που είχα καταρρέουν’” (Matthew Henry’s Commentary on the Whole Bible; σημείωση στις Πράξεις β΄. 37). Οι άνθρωποι έκλαψαν όταν ο Θεός του έλεγξε. Μια αμαρτωλή γυναίκα στεκόταν πίσω από τον Ιησού κλαίγοντας. “Και είπε προς αυτήν· Συγκεχωρημέναι είναι αι αμαρτίαι σου” (Λουκάν ζ΄. 48).

Οι πιστοί στους παλιούς καιρούς έρχονταν στον Ιησού έχοντας δυνατό έλεγχο περί αμαρτίας. Όχι μόνο ο Πέτρος και ο Παύλος, αλλά και οι περισσότεροι άλλοι επίσης. Διαβάστε για τη μεταστροφή του Αυγουστίνου. Διαβάστε για τη μεταστροφή του Λουθήρου. Διαβάστε για τη μεταστροφή του Ιωάννη Βουνιάνου, του Τζορτζ Ουίτφιλντ (George Whitefield), του Τζον Ουέσλι (John Wesley), του Χάουελ Χάρις (Howell Harris) του Σπέρτζεον (Spurgeon), των νέων στη Νήσο Λιούις τα έτη 1949-52. Όλοι ξεκινούν με έναν βαθύ έλεγχο περί αμαρτίας. Άκουσα μια κοπέλα να λέει: “Είχα αηδιάσει με τον εαυτό μου” πριν εμπιστευτεί τον Ιησού.

Ακούστε τώρα το γράμμα του Πίτερ Μπόλερ (Peter Boehler) προς τον Κόμη Ζίνζεντορφ (Count Zinzendorf) σχετικά με τη μεταστροφή του Τζον Ουέσλι.

Στάθηκε και είπε: “Ας ψάλλουμε τον ύμνο υπ' αριθμόν 456, ‘Η ψυχή μου προσκυνεί ενώπιόν Σου’”. Κατά τη διάρκεια του ύμνου, σκούπιζε συνέχεια τα δάκρυα από τα μάτια του, και αμέσως μετά με κάλεσε στο δωμάτιό του και ομολόγησε πως ήταν πεπεισμένος για την αλήθεια αυτών που του είχα πει για την (σωτήρια) πίστη και πως δεν θα την αμφισβητούσε πια, αλλά πως δεν είχε ακόμη φτάσει σε αυτήν τη χάρη. Πώς μπορούσε να εξασφαλίσει μια τέτοια πίστη; Δεν είχε αμαρτήσει τόσο άσχημα όσο άλλοι. Του απάντησα πως το να μην πιστεύει στον Σωτήρα ήταν ήδη τεράστια αμαρτία, και τον πρότρεψα να εκζητήσει τον Χριστό, μέχρι να τον βρει. Ένιωσα μεγάλη ανάγκη να προσευχηθώ γι' αυτόν και ζήτησα από τον Λυτρωτή να δείξει έλεος σε αυτόν τον αμαρτωλό. Μετά την προσευχή, ο Ουέσλι είπε πως όταν το δώρο της σωτήριας πίστης ήταν δικό του, δεν θα κήρυττε επάνω σε κανένα άλλο θέμα... Τον παρακάλεσα ένθερμα να μην σκέφτεται τη χάρη του Σωτήρα ως κάτι μακρινό και μελλοντικό, αλλά να πιστέψει πως ήταν κάτι τωρινό, κοντινό σ' αυτόν, πως η καρδιά του Ιησού ήταν ανοιχτή και η αγάπη του γι' αυτόν πολύ μεγάλη. Έκλαψε πικρά και μου ζήτησε να προσευχηθώ μαζί του. Μπορώ πραγματικά να πω πως ο Τζον Ουέσλι είναι ένας φτωχός αμαρτωλός με ραγισμένη καρδιά, που αναζητάει μια καλύτερη δικαιοσύνη απ' αυτήν που είχε ήδη, συγκεκριμένα την δικαιοσύνη του Ιησού Χριστού. Το βράδυ κήρυξε από την Α΄ επιστολή προς Κορινθίους α΄. 23, 24, “ημείς δε κηρύττομεν Χριστόν εσταυρωμένον...” Είχε περισσότερους από τέσσερις χιλιάδες ακροατές, και μίλησε με τέτοιο τρόπο που όλοι θαύμασαν...Τα πρώτα του λόγια ήταν: “Ειλικρινά ομολογώ πως είμαι ανάξιος να σας κηρύξω για τον εσταυρωμένο Ιησού”. Πολλοί αφυπνίστηκαν από αυτό το κήρυγμα (αναφορά από τον Τζον Γκρίνφιλντ [John Greenfield], When the Spirit Came: The Moravian Revival, Strategic Press, χωρίς ημερομηνία, σελ. 28).

Ο Τζον Ουέσλι στάθηκε, και με δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπό του, κήρυξε σωτηρία διαμέσου του Χριστού – πριν ο ίδιος μεταστραφεί! Πάνω από πενήντα χρόνια αργότερα, όταν ήταν ετοιμοθάνατος, τον άκουγαν να ψιθυρίζει ξανά και ξανά:

Ο πρώτος των αμαρτωλών είμαι εγώ,
Αλλά ο Χριστός πέθανε για μένα.

Αυτό βίωσε ο Πέτρος εκείνο το βράδυ που συνελήφθη ο Ιησούς. Ο Δρ Τόμας Χέιλ είπε αυτό το ιστορικό ανέκδοτο:

Έχει ειπωθεί από έναν αρχαίο συγγραφέα, πως για την υπόλοιπη ζωή του, όποτε ο Πέτρος άκουγε τον πετεινό να λαλεί, έκλαιγε, επειδή θυμόταν εκείνη τη νύχτα που απαρνήθηκε τον Κύριό του (Thomas Hale, M.D., The Applied New Testament Commentary, Kingsway Publications, 1997, σελ. 286, σημείωση στο κατά Μάρκον ευαγγέλιον ιδ΄. 72).

II. Δεύτερον, ο Χριστός μίλησε για το τι θα έκανε ο Πέτρος μετά τη μεταστροφή του.

“Και εσύ, όταν μεταστραφείς, στήριξε τους αδελφούς σου” (Λουκάν κβ΄. 32).

Ο Δρ Τζ. Βέρνον Μαγκί (Dr. J. Vernon McGee) είπε: “Ο Πέτρος μπόρεσε αργότερα να στηρίξει τους αδελφούς του. Ο άνθρωπος που έχει δοκιμαστεί είναι ο άνθρωπος που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους άλλους” (Thru the Bible; σημείωση στο κατά Λουκάν ευαγγέλιον κβ΄. 32). Ο άνθρωπος που έχει ελεγχθεί περί αμαρτίας είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει κι άλλους που ελέγχονται περί αμαρτίας. Ο άνθρωπος που έχει σωθεί από τον Ιησού είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει κι άλλους να σωθούν από τον Ιησού. Ο άνθρωπος που ξέρει πόσο αδύναμος είναι μπορεί να βοηθήσει κι άλλους που είναι αδύναμοι.

Πάντα αγαπούσα τον Τζον Ουέσλι. Ένας απ' τους λόγους που τον αγαπάω είναι επειδή, σαν κι εμένα, νόμιζε πως μπορούσε να σωθεί ζώντας μια αυστηρή ζωή. Αυτό ακριβώς νόμιζα. Είπε σε έναν μοραβιανό ιεραπόστολο, τον Πίτερ Μπόλερ, πως δεν είχε σωτήρια πίστη. Ο Μπόλερ είπε πως ο Ουέσλι σκεφτόταν: “Πώς μπορούσε να εξασφαλίσει μια τέτοια πίστη; Δεν είχε αμαρτήσει τόσο άσχημα όσο άλλοι.” Αυτό ήταν που εμπόδιζε τον Ουέσλι, όπως κι εμένα. Ο Μπόλερ τού είπε πως το να μην πιστεύει στον Ιησού ήταν ήδη τεράστια αμαρτία. “Έκλαψε πικρά και μου ζήτησε να προσευχηθώ μαζί του.” Αφού ο Ιησούς τον έσωσε, ο Τζον Ουέσλι πέρασε την υπόλοιπη ζωή του βοηθώντας χαμένους αμαρτωλούς και στηρίζοντας τους αδελφούς. Ταξίδευε 4.500 μίλια τον χρόνο, επάνω σε άλογο, και κήρυττε δύο ή παραπάνω κηρύγματα την ημέρα, για το υπόλοιπο της ζωής του! Τον ύμνο που έψαλλε ο Κος Γκρίφιθ (Mr. Griffith) λίγο νωρίτερα, θα μπορούσε εύκολα να τον είχε γράψει ο Ουέσλι.

Σώσε αυτούς που χάνονται, φρόντισε αυτούς που πεθαίνουν,
   Άρπαξέ τους από την αμαρτία και τον τάφο,
Κλάψε για τον πλανεμένο, σήκωσε τον πεσμένο,
   Πες τους για τον Ιησού, τον ισχυρό που σώζει.
Σώσε αυτούς που χάνονται, φρόντισε αυτούς που πεθαίνουν,
   Ο Ιησούς είναι ελεήμων, ο Ιησούς θα σώσει.

Ψάλλετε το ρεφραίν μαζί μου!

Σώσε αυτούς που χάνονται, φρόντισε αυτούς που πεθαίνουν,
   Ο Ιησούς είναι ελεήμων, ο Ιησούς θα σώσει.
(“Rescue the Perishing” της Fanny J. Crosby, 1820-1915).

“Και εσύ, όταν μεταστραφείς, στήριξε τους αδελφούς σου” (Λουκάν κβ΄. 32).

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος είναι πραγματικά μεταστραμμένος; Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι πραγματικά σωσμένος; “Και εσύ, όταν μεταστραφείς, στήριξε τους αδελφούς σου.” Όταν μεταστρέφεσαι, ο Χριστός σού αλλάζει τις επιθυμίες. Αυτά που αγαπούσες πριν, θα τα αγαπάς λιγότερο απ' όσο θα αγαπάς τους αδελφούς. Θα αγαπάς την εκκλησία με όλη σου την καρδιά. Θα αγαπάς τους πραγματικούς Χριστιανούς με όλη σου την ψυχή. Θα θέλεις να κάνεις ό,τι μπορείς για να τους στηρίξεις και για να τους βοηθήσεις. Θα προσεύχεσαι γι' αυτούς, και θα τους βοηθάς και θα τους αγαπάς με καρδιά σαν του Χριστού. Ο Απόστολος Ιωάννης το έκανε ξεκάθαρο. Είπε:

“Ημείς εξεύρομεν ότι μετέβημεν εκ του θανάτου εις την ζωήν, διότι αγαπώμεν τους αδελφούς· όστις δεν αγαπά τον αδελφόν μένει εν τω θανάτω” (Α΄ Ιωάννη γ΄. 14).

Αυτός είναι ένας τρόπος για να καταλάβετε αν είστε μεταστραμμένοι. Με το αν πραγματικά αγαπάτε τους αδελφούς και τις αδελφές στην εκκλησία, και κάνετε ό,τι μπορείτε για να τους βοηθήσετε. Κοιτάξτε πώς η Λάρα και η Κάρεν και άλλα καινούργια κορίτσια βοηθάνε την Κα Χάιμερς (Mrs. Hymers)! Δεν γίνεται παρά να γνωρίζουμε πως είναι μεταστραμμένες!

Αλλά υπάρχει κι άλλος τρόπος για να καταλάβετε αν είστε μεταστραμμένοι. Πηγαίνετε στη Βίβλο σας στο κατά Λουκάν ευαγγέλιον κεφάλαιο ιδ΄. Είναι στη σελίδα 1096 της Βίβλου με τις σημειώσεις του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible). Εδώ έχουμε την παραβολή του Μεγάλου Δείπνου. Ο “άνθρωπος” που έκανε ένα μεγάλο δείπνο είναι ο Χριστός. Ο δούλος τον οποίον έστειλε για να καλέσει τον κόσμο είναι ο πραγματικός Χριστιανός. Τώρα δείτε τι λέει ο Ιησούς στον πραγματικό Χριστιανό. Είναι στο εδάφιο 23. Σταθείτε και διαβάστε το δυνατά.

“Και είπεν ο κύριος προς τον δούλον· Έξελθε εις τας οδούς και φραγμούς και ανάγκασον να εισέλθωσι, διά να γεμισθή ο οίκος μου” (Λουκάν ιδ΄. 23).

Μπορείτε να καθήσετε. Πάρτε ένα μολύβι ή ένα στυλό και υπογραμμίστε τις λέξεις “Έξελθε εις τας οδούς και φραγμούς και ανάγκασον να εισέλθωσι, διά να γεμισθή ο οίκος μου” (Λουκάν ιδ΄. 23). Αυτό κάνουμε κάθε Πέμπτη βράδυ, κάθε Σάββατο βράδυ, και κάθε Κυριακή απόγευμα. Στέλνουμε κάποιον για να κερδίσει ψυχές.

Αλλά βλέπω πως υπάρχουν κάποιοι που απλά κάθονται και μιλάνε, ή κάνουν κάτι άλλο για να περάσει η ώρα. Κι έτσι δεν μας δίνουν ποτέ κάποιο όνομα για το οποίο να προσευχηθούμε, ή δίνουν πολύ λίγα ονόματα. Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτούς που δεν φέρνουν ονόματα; Υπάρχουν δύο πιθανότητες: Ή είναι χαμένοι, ή έχουν ξανακυλήσει. Ο καλός Χριστιανός αναζητάει τους χαμένους ανθρώπους. Οι μη-σωσμένοι και αυτοί που έχουν ξανακυλήσει, κάνουν χαζομάρες για να περάσει η ώρα. Αν έχετε ξανακυλήσει, προσοχή! Θα χάσετε τη χαρά της σωτηρίας σας αν δεν μετανοήσετε. Ο Ιησούς λέει σε σας: “Ενθυμού λοιπόν πόθεν εξέπεσες και μετανόησον και κάμε τα πρώτα έργα” (Αποκάλυψη β΄. 5). “Κάμε τα πρώτα έργα.” Επιστρέψτε στο να κερδίζετε ψυχές. Φέρτε ονόματα. Κάντε τα πρώτα έργα όπως στο παρελθόν.

Αλλά υπάρχουν κάποιοι από σας που ποτέ δεν το κάνατε. Ποτέ δεν θέλατε να το κάνετε, και δεν θέλετε να το κάνετε τώρα. Το μάτια σας γουρλώνουν και το πρόσωπό σας σκληραίνει. Και σκέφτεστε: “Ποτέ δεν θα με πείσει εμένα να το κάνω!” Γιατί; Είναι φανερό πως δεν είστε μεταστραμμένοι. Περιμένετε να σας “διδάξουμε” πώς να είστε μεταστραμμένοι, ενώ δεν έχετε καμία πρόθεση να υπακούσετε τον Χριστό. Ο Χριστός λέει: “Ανάγκασον να εισέλθωσι” – αλλά εσείς λέτε: “Όχι! Δεν θα υπακούσω τον Χριστό!” Καημένε άνθρωπε! Καημένη κοπέλα! Ποτέ δεν θα βρεις ειρήνη και χαρά εν Χριστώ με αυτόν τον τρόπο!

Υπάρχουν εκατοντάδες χαμένοι και μοναχικοί νέοι άνθρωποι σε αυτήν την μεγάλη πόλη. Περιμένουν κάποιον να είναι ευγενικός μαζί τους, να ενδιαφερθεί γι' αυτούς, να τους δείξει την καλύτερη οδό. Αλλά εσείς δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε αν είστε οι ίδιοι χαμένοι. Για χάρη αυτών των ανθρώπων, σας ικετεύω να μετανοήσετε και να εμπιστευτείτε τον Ιησού. Ελάτε στον Ιησού δια της πίστεως. Παραδώστε τη ζωή σας στη φροντίδα Του. Αυτός θα σας σώσει. Θα σας καθαρίσει από την αμαρτία σας με το Αίμα Του. Και θα σας στείλει να φέρετε τους χαμένους και να βοηθήσετε τους αδελφούς!

“Και εσύ, όταν μεταστραφείς, στήριξε τους αδελφούς σου” (Λουκάν κβ΄. 32).

Παρακαλώ σταθείτε και ψάλλετε τον ύμνο υπ' αριθμόν 6 στο υμνολόγιό σας.

Ακούστε! Είναι η φωνή του Ποιμένα που ακούω,
   Έξω στην σκοτεινή και ψυχρή ερημιά,
Καλεί τα πρόβατα που έχουν ξεστρατήσει
   Μακριά από την αυλή του Ποιμένα.
Φέρτε τα μέσα, φέρτε τα μέσα,
   Φέρτε τα μέσα από τα χωράφια της αμαρτίας.
Φέρτε τα μέσα, φέρτε τα μέσα,
   Φέρτε τα πλανημένα πρόβατα στον Ιησού.

Ποιος θα πάει να βοηθήσει τον καλό Ποιμένα,
   Να βρει τα πλανημένα πρόβατα;
Ποιος θα φέρει τα χαμένα πρόβατα στην αυλή,
   Όπου θα προστατευτούν από το κρύο;
Φέρτε τα μέσα, φέρτε τα μέσα,
   Φέρτε τα μέσα από τα χωράφια της αμαρτίας.
Φέρτε τα μέσα, φέρτε τα μέσα,
   Φέρτε τα πλανημένα πρόβατα στον Ιησού.

Έξω στην ερημιά ακούστε την κραυγή τους,
   Έξω στα άγρια και ψηλά βουνά.
Ακούστε! Είναι ο Δεσπότης που σας μιλάει,
   “Βρείτε τα πρόβατά μου, όπου κι αν είναι.”
Φέρτε τα μέσα, φέρτε τα μέσα,
   Φέρτε τα μέσα από τα χωράφια της αμαρτίας.
Φέρτε τα μέσα, φέρτε τα μέσα,
   Φέρτε τα πλανημένα πρόβατα στον Ιησού.

Δρ Τσαν (Dr. Chan), παρακαλώ προσευχηθείτε για μας. Αμήν.

Αν αυτό το κήρυγμα σας ευλόγησε, ο Δρ Χάιμερς θα ήθελε να ακούσει από σας. ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net. (κάνε κλικ στο λίνκ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων
(copyright). Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers) προστατεύονται με προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και
μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Κο Άβελ Προύντχομ (Mr. Abel Prudhomme): Λουκάν κβ΄. 31-34.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Rescue the Perishing” (της Fanny J. Crosby, 1820-1915).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΣΩΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ

RESCUE THE PERISHING

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Και εσύ, όταν μεταστραφείς, στήριξε τους αδελφούς σου”
(Λουκάν κβ΄. 32).

I.     Πρώτον, ο Χριστός μίλησε για την πραγματική μεταστροφή
που θα είχε ο Πέτρος, Ιωάννην ις΄. 8, Ματθαίον κς΄. 71, 72,
Λουκάν κβ΄. 62, Ρωμαίους ζ΄. 24, Πράξεις β΄. 37,
Λουκάν ζ΄. 48, Α΄ Κορινθίους α΄. 23-24.

II.   Δεύτερον, ο Χριστός μίλησε για το τι θα έκανε ο Πέτρος μετά τη μεταστροφή του, Α΄ Ιωάννη γ΄. 14, Λουκάν ιδ΄. 23, Αποκάλυψη β΄. 5.