Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΕΓΙΝΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ!

(ΚΗΡΥΓΜΑ #88 ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΗΣ)
HOW CHINA BECAME A WORLD POWER!
(SERMON #88 ON THE BOOK OF GENESIS)
(Greek)

από τον Δρ K. Λ. Κέιγκαν (Dr. C. L. Cagan)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή πρωί, 7 Φεβρουαρίου 2016
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Morning, February 7, 2016

“Και ευλόγησεν ο Θεός τον Νώε και τους υιούς αυτού· και είπε προς αυτούς, Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε, και γεμίσατε την γήν” (Γένεση θ΄. 1).


Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει την Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι η πιο σημαντική κινέζικη γιορτή. Ξεκίνησε δύο χιλιάδες χρόνια προ Χριστού, όταν ο αυτοκράτορας Χουάνγκ Ντι παρουσίασε το πρώτο ημερολόγιο. Όπως και το Δυτικό ημερολόγιο, το κινέζικο ημερολόγιο μετράει κάθε χρόνο. Αλλά σε αντίθεση με το Δυτικό ημερολόγιο, το Κινέζικο ημερολόγιο βασίζεται στην τροχιά της σελήνης. Το Δυτικό ημερολόγιο βασίζεται στην τροχιά της γης γύρω από τον ήλιο. Η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο μια φορά το χρόνο, δημιουργώντας τις εποχές, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη.

Το Κινέζικο ημερολόγιο βασίζεται στην τροχιά της σελήνης γύρω από τη γη. Η σελήνη δεν περιφέρεται γύρω από τη γη ακριβώς δώδεκα φορές το χρόνο. Γι' αυτό η Κινέζικη Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρόνο, σαν το Πάσχα στην ιουδαϊκή θρησκεία, και την Ανάσταση του Χριστού στη χριστιανική θρησκεία. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά μπορεί να πέσει οπουδήποτε μεταξύ τέλη Ιανουαρίου και μέσα Φεβρουαρίου. Φέτος η Κινέζικη Πρωτοχρονιά πέφτει αύριο, στις 8 Φεβρουαρίου. Παραδοσιακά η γιορτή διαρκεί αρκετές ημέρες, οπότε μπορούμε να γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά σήμερα.

Ένας πλήρης κινέζικος σεληνιακός κύκλος είναι 60 χρόνια, και αποτελείται από πέντε κύκλους των 12 χρόνων ο καθένας. Το Κινέζικο ημερολόγιο ονομάζει κάθε ένα από τα 12 χρόνια σύμφωνα με κάποιο θηλαστικό, ερπετό ή πτηνό – τον ποντικό, το βούβαλο, την τίγρη, το λαγό, το δράκοντα, το φίδι, το άλογο, την κατσίκα, τον πίθηκο, τον πετεινό, το σκύλο και το χοίρο. Φέτος (2016 μ.Χ.) είναι η Χρονιά του Πιθήκου. Υπάρχουν διάφορες μορφές αυτής της πρωτοχρονιάτικης γιορτής σε χώρες που έχουν επηρεαστεί από του Κινέζους, όπως η Κορέα, η Καμπότζη, το Βιετνάμ, η Μογγολία, η Ταϋλάνδη, η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, το Ταϊβάν, οι κινέζικες κοινωνίες σε όλον τον κόσμο, και ακόμη και η Ιαπωνία μέχρι το 1873, όταν και υιοθέτησε το Δυτικό ημερολόγιο.

Η Κίνα είναι ένα από τα σπουδαία έθνη του κόσμου. Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό από κάθε άλλη χώρα – σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια άτομα, περισσότερο από τέσσερις φορές τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα έχει γίνει μεγάλη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Με την παρακμή της Αμερικής και της Δύσης, η Κίνα ίσως να είναι σύντομα η ηγετική χώρα του κόσμου.

Η Βίβλος προφήτευσε για μια μεγάλη πνευματική αναζωπύρωση στην Κίνα. Εφτακόσια χρόνια προ Χριστού, ο Ησαΐας είπε: “Ιδού, ούτοι θέλουσιν ελθεί μακρόθεν· και ιδού, ούτοι από βορρά και από νότου και ούτοι από της γης του Σινείμ” (Ησαΐας μθ΄. 12). Η προφητεία εκπληρώνεται από την έκρηξη του Χριστιανισμού στην Κίνα. Υπάρχουν τώρα πάνω από 130 εκατομμύρια Χριστιανοί εκεί. “Σινείμ” είναι η αρχαία ονομασία της Κίνας. Ο Δρ Χένρι Μ. Μόρις (Dr. Henry M. Morris) και πολλοί ακόμη μελετητές έχουν συνταυτίσει το “Σινείμ” με την Κίνα (The Defender’s Study Bible; σημείωμα στον Ησαΐα μθ΄. 12). Η προφητεία εκπληρώνεται σήμερα. Κάθε Κυριακή πρωί, περισσότεροι άνθρωποι πάνε εκκλησία στην Κίνα απ' ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, και στην Ευρώπη – συνολικά! Πολλοί νέοι Κινέζοι έρχονται στην εκκλησία μας. Κάποιοι απ' αυτούς έχουν εμπιστευτεί τον Χριστό, και ευχαριστούμε τον Θεό γι' αυτούς!

Η Κίνα έχει μεγάλη Ιστορία. Ο πολιτισμός της Κίνας ξεκίνησε κοντά στον Κίτρινο Ποταμό, δυο χιλιάδες χρόνια προ Χριστού υπό της Δυναστείας Χσία. Ο κινέζικος πολιτισμός δυνάμωσε υπό της Δυναστείας Σανγκ, 1600 χρόνια προ Χριστού.

Υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν στην Κίνα περίπου διακόσια χρόνια μετά τον Κατακλυσμό του Νώε. Ο Θεός καταδίκασε την ανθρώπινη φυλή με τον Μεγάλο Κατακλυσμό. Ο κόσμος καλύφθηκε με νερό. Μόνο ο Νώε και η οικογένειά του επέζησαν μέσα στην Κιβωτό. Τα νερά υποχώρησαν. Ο Νώε και η οικογένειά του βγήκαν από την Κιβωτό. Παρακαλώ πηγαίνετε μέσα στις Βίβλους σας στη Γένεση θ΄. 1. Είναι στη σελίδα 16 της Βίβλου με τα σχόλια του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible). Ο Θεός τούς είπε: “Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε, και γεμίσατε την γήν” (Γένεση θ΄. 1).

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: “Ισχύει αυτό; Είναι σύμφωνο με την Ιστορία της Κίνας; Πώς μπόρεσε η ανθρωπότητα να αυξηθεί από οχτώ ανθρώπους σε εκατομμύρια, μέσα σε δύο ή τρεις αιώνες – ώστε οι άνθρωποι να χτίσουν πόλεις στην Κίνα, στην Ινδία, στην Αίγυπτο, και αλλού;” Αυτές τις ερωτήσεις θέλω να απαντήσω σήμερα το πρωί.

Πρώτον, σκεφτείτε τι έγινε πριν τον Κατακλυσμό. Πριν από περισσότερο από έξι χιλιάδες χρόνια, ο Θεός είπε στους πρώτους μας γονείς: “Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και γεμίσατε την γην” (Γένεση α΄. 28). Ο Θεός τούς είπε να κάνουν παιδιά και να γεμίσουν τη γη.

Ο Αδάμ και οι απόγονοί του όντως γέμισαν τη γη. Εκείνον τον καιρό οι άνθρωποι ζούσαν 800 ή 900 χρόνια. Το περιβάλλον ήταν καλύτερο απ' ό,τι είναι τώρα. Η γη ήταν καλυμμένη με ένα στρώμα υδρατμών που έδιναν προστασία από την ραδιενέργεια που ερχόταν από το διάστημα. Δεν υπήρχε βροχή. Αλλά αντιθέτως “ο ατμός δε ανέβαινεν από της γης και επότιζε παν το πρόσωπον της γης” (Γένεση β΄. 6). Ήταν σαν θερμοκήπιο, ένα ευχάριστο μέρος για ζωή. Τα φυτά και τα ζώα ευημερούσαν. Το ίδιο και οι άνθρωποι. Ζούσαν μέχρι τα 900 χρόνια, ή και περισσότερο. Η Βίβλος λέει: “Και έγειναν πάσαι αι ημέραι του Αδάμ, τας οποίας έζησεν, εννεακόσια τριάκοντα έτη” (Γένεση ε΄. 5).

Αλλά ο Αδάμ είχε αμαρτήσει, και είχε φέρει την αμαρτία και το θάνατο στην ανθρώπινη φυλή. Γι' αυτό ο πρώτος γιος του Αδάμ, ο Κάιν, σκότωσε τον αδελφό του, τον Άβελ (Γένεση δ΄. 8). Ο Θεός είπε στον Κάιν: “Πλανήτης και φυγάς θέλεις είσθαι επί της γης” (Γένεση δ΄. 12). Ο Κάιν έφυγε και κατοίκησε “εν τη γη Νωδ, προς ανατολάς της Εδέμ” (Γένεση δ΄. 16). “Η γη Νωδ” κυριολεκτικά σημαίνει “η γη περιπλάνησης”. Ο Δρ Μ. Ρ. Ντιχάν (Dr. M. R. DeHaan) είπε: “Η παράδοση λέει πως ο Κάιν πήγε στην Ινδία και στην Κίνα και σε άλλες απόμακρες χώρες” (The Days of Noah, Zondervan, 1971, p. 33). Ο Κάιν έχτισε μια πόλη μακριά από τους γονείς του (δείτε Γένεση δ΄. 17).

Ο Κάιν είχε φύγει. Ο Άβελ ήταν νεκρός. Ο Αδάμ και η Εύα έκαναν κι άλλον γιο που τον έλεγαν Σηθ (Γένεση δ΄. 25). Γέννησαν “υιούς και θυγατέρας” (Γένεση ε΄. 4). Στα 930 χρόνια που έζησε, ο Αδάμ έκανε πολλά παιδιά. Σύμφωνα με την ιουδαϊκή παράδοση, ο Αδάμ και η Εύα έκαναν 56 παιδιά!

Ο Σηθ έζησε 912 χρόνια. Γέννησε “υιούς και θυγατέρας” (Γένεση ε΄. 7, 8). Ο γιος του Σηθ, ο Ενώς έζησε μέχρι τα 905. Γέννησε “υιούς και θυγατέρας” (Γένεση ε΄. 10, 11). Ο γιος του Ενώς, ο Καϊνάν έζησε μέχρι τα 910. Γέννησε “υιούς και θυγατέρας” (Γένεση ε΄. 13, 14). Το πέμπτο κεφάλαιο της Γένεσης δίνει τα ονόματα και τις ηλικίες των σπουδαίων ανθρώπων εκείνης της εποχής. Οι περισσότεροι απ' αυτούς έζησαν περισσότερο από 900 χρόνια. Έκαναν πολλά παιδιά. Η ανθρώπινη φυλή γέμισε τη γη.

Υπήρχαν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι, ακόμη και δισεκατομμύρια τον καιρό του Κατακλυσμού. Έπρεπε να εξαπλωθούν στα πλάτη της γης. Γι' αυτό και ήταν παγκόσμιος ο Κατακλυσμός. Ο Κατακλυσμός κάλυψε ολόκληρη τη γη επειδή οι άνθρωποι είχαν καλύψει ολόκληρη τη γη!

Είχαν γεμίσει τη γη ως αμαρτωλοί. “Και είδεν ο Κύριος έτι επληθύνετο η κακία του ανθρώπου επί της γης, και πάντες οι σκοποί των διαλογισμών της καρδίας αυτού ήσαν μόνον κακία πάσας τας ημέρας” (Γένεση ς΄. 5). “Διεφθάρη δε η γη ενώπιον του Θεού, και ενεπλήσθη η γη αδικίας” (Γένεση ς΄. 11).

Ο Θεός καταδίκασε την ανθρώπνη φυλή με τον Κατακλυσμό. Τα νερά κάλυπταν τη γη για 150 ημέρες (Γένεση ζ΄. 24). Μόνο ο Νώε και η οικογένειά του – οχτώ άνθρωποι – έμειναν ζωντανοί μέσα στη Κιβωτό. Οι υπόλοιποι πνίγηκαν και πήγαν στην Κόλαση. Τα νερά του Κατακλυσμού υποχώρησαν. Η Κιβωτός κάθησε επάνω στα βουνά Αραράτ, στην Αρμενία (Γένεση η΄. 4). Όταν ο Νώε και η οικογένειά του βγήκαν από την Κιβωτό, ο Θεός τούς είπε: “Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε, και γεμίσατε την γήν” (Γένεση θ΄. 1).

Αυτή ήταν η ίδια εντολή που είχε δώσει ο Θεός στον Αδάμ και στην Εύα. Ήταν εύκολο να γίνει. Οι άνθρωποι ζούσαν ακόμη για αιώνες – όχι για όσο και πριν τον Κατακλυσμό, αφού το κάλυμμα υδρατμών είχε πέσει. Αλλά ένα ζευγάρι θα μπορούσε ακόμα να κάνει 20, 30 ή και περισσότερα παιδιά.

Σταθείτε και ψάλλετε τον ύμνο: “Σε δοξάζουμε, Βασιλιά του Ουρανού / Praise, My Soul, the King of Heaven.”

Σε δοξάζουμε, Βασιλιά του Ουρανού, και θα Σου αποτίσουμε φόρο τιμής,
   Λυτρωμένοι, θεραπευμένοι, ανανεωμένοι, συγχωρεμένοι, θα Σου ψάλλουμε.
Σε δοξάζουμε! Σε δοξάζουμε! Δόξα στον αιώνιο Βασιλιά.
   (“Praise, My Soul, the King of Heaven,” απ' τον ψαλμό 103,
      του Henry F. Lyte, 1793-1847).

Μπορείτε να καθήσετε.

Ήταν εύκολο να εξαπλωθούν στη γη. Έκανε περισσότερο κρύο μετά τον Κατακλυσμό. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτήν την περίοδο την “Εποχή των Παγετώνων”. Πολύ από το νερό μετατράπηκε σε τεράστιες μάζες πάγων. Τα βουνά είχαν σπρωχτεί προς τα πάνω, και οι ωκεανοί είχαν υποχωρήσει. Ήταν εύκολο να περάσεις από την Ασία στη Βόρεια Αμερική. Το νερό ανάμεσα στη Ρωσία και την Αλάσκα είχε υποχωρήσει. Υπήρχε μια γέφυρα στεριάς μεταξύ Ρωσίας και Αλάσκας. Οι επιστήμονες έχουν δείξει πως οι ιθαγενείς “Ινδιάνοι” – από την Αλάσκα έως τη Νότια Αμερική, συγγενεύουν με τους Κινέζους.

Υπάρχει κι άλλος λόγος που ήταν εύκολο να γεμίσει ο κόσμος μέσα σε δύο ή τρεις αιώνες. Οι άνθρωποι γνώριζαν ήδη την γεωγραφία του κόσμου. Πριν τον Κατακλυσμό γνώριζαν τη μορφή της στεριάς. Οι πρόγονοί τους είχαν ήδη ζήσει στην Ινδία και στην Κίνα. Ήξεραν πού πήγαιναν!

Το να γεμίζουν τη γη ξανά θα ήταν εύκολο. Πήρε περισσότερο χρόνο απ' ό,τι θα 'πρεπε. Θα εξηγήσω το γιατί λίγο αργότερα. Αλλά όταν οι άνθρωποι όντως εξαπλώθηκαν, γέμισαν τη γη και τη γέμισαν γρήγορα! Οι γιοι του Νώε ήταν ο Σημ, ο Χαμ και ο Ιάφεθ (Γένεση ι΄. 1). Ο Σημ ήταν ο πρόγονος των σημιτικών λαών, των λαών της Μέσης Ανατολής. Ο Αβραάμ ήταν απόγονος του Σημ. Διαμέσου του γιου του, του Ισαάκ, ο Αβραάμ ήταν ο πατέρας των Ιουδαίων. Διαμέσου του γιου του, του Ισμαήλ, ο Αβραάμ ήταν ο πατέρας των Αράβων. Και οι Ιουδαίοι και οι Άραβες είναι σημιτικοί λαοί.

Ο Ιάφεθ ήταν ο πρόγονος των εθνών της Ευρώπης και της Ασίας. Ένας απ' τους γιους του ήταν ο Γομέρ, ο πατέρας πολλών εθνών της Δυτικής Ευρώπης. Άλλος ένας γιος του ήταν ο Μαγώγ, ο πρόγονος των λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ένας εγγονός του Ιάφεθ ήταν ο Θαρσείς, ο πρόγονος του λαού της Ισπανίας. Ο λαός της Κίνας κατάγεται από τον Ιαφέθ.

Ο Χαμ ήταν ο πρόγονος των χαμιτικών λαών, των εθνών της Αφρικής. Ένας από τους απογόνους του Χαμ ήταν ο Μισραΐμ (Γένεση ι΄. 6), που είναι το εβραϊκό όνομα για την Αίγυπτο, την πρώτη χώρα της Αφρικής στην οποία έφτασαν οι άνθρωποι.

Οι απόγονοι του Νώε γέμισαν τη γη σε μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά αυτό δεν έγινε αμέσως! Αρχικά αρνήθηκαν να υπακούσουν τον Θεό. Όπως λέει η Καινή Διαθήκη: “Το φρόνημα της (μη-μεταστραμμένης) σαρκός είναι έχθρα εις τον Θεόν” (Ρωμαίους η΄. 7). Είναι στη φύση του αμαρτωλού ανθρώπου να επαναστατεί κατά του Θεού. Οι άνθρωποι αρνήθηκαν να εξαπλωθούν και να γεμίσουν τη γη. Τι έγινε;

Ένας απ' τους γιους του Χαμ ήταν ο Χους, που ήταν ο πατέρας του Νεβρώδ (Γένεση ι΄. 6-9). Ο Νεβρώδ ήταν περήφανος και πονηρός άνθρωπος. Έχτισε ένα βασίλειο, κυβερνώντας από την πόλη της Βαβέλ (Βαβυλώνα), στη γη Σενναάρ (που αργότερα ονομάστηκε Βαβυλωνία). Με τον Βασιλιά Νεβρώδ, οι άνθρωποι αρνήθηκαν να γεμίσουν τη γη. Είπαν: “Ας οικοδομήσωμεν εις εαυτούς πόλιν και πύργον, του οποίου η κορυφή να φθάνη έως του ουρανού· και ας αποκτήσωμεν εις εαυτούς όνομα, μήπως διασπαρώμεν επί του προσώπου πάσης της γης” (Γένεση ια΄. 4). Δεν ήθελαν να εξαπλωθούν. Ήθελαν να χτίσουν μια πόλη και έναν πύργο, μία δυναμική βάση για να επιδεικνύουν τη δική τους δόξα.

Αλλά ο Θεός τους κατέκρινε. Σταμάτησε την κατασκευή του πύργου. Μέχρι εκείνον τον καιρό όλοι μιλούσαν την ίδια γλώσσα. “Και ήτο πάσα η γη μιας γλώσσης και μιας φωνής” (Γένεση ια΄. 1). Και ο Θεός είπε:

“Ας καταβώμεν και ας συγχύσωμεν εκεί την γλώσσαν αυτών, διά να μη εννοή ο εις του άλλου την γλώσσαν. Και διεσκόρπισεν αυτούς ο Κύριος εκείθεν επί του προσώπου πάσης της γής· και έπαυσαν να οικοδομώσι την πόλιν. Διά τούτο ωνομάσθη το όνομα αυτής Βαβέλ (η λέξη ‘Βαβέλ’ σημαίνει ‘σύγχυση’)· διότι εκεί συνέχεεν (σύγχυσε) ο Κύριος την γλώσσαν πάσης της γής· και εκείθεν διεσκόρπισεν αυτούς ο Κύριος επί το πρόσωπον πάσης της γης” (Γένεση ια΄. 7-9).

Ο Θεός σύγχυσε τις γλώσσες τους. Το όνομα “Βαβέλ” σημαίνει “σύγχυση”. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν. Κάθε άνθρωπος μπορούσε να μιλήσει μόνο με άλλους από την ίδια γλωσσική ομάδα. Δεν μπορούσαν να τελειώσουν τον πύργο. Η κοινωνία τους διαλύθηκε. Όλοι χωρίστηκαν και έμειναν με τους ανθρώπους που μπορούσαν να συνεννοηθούν – τους κοντικούς συγγενείς. Γέμισαν τη γη – όταν αναγκάστηκαν να το κάνουν. Η Βίβλος λέει πως εκείνες τις ημέρες “διεμερίσθη η γή” (Γένεση ι΄. 25).

Αυτό έγινε 100 περίπου χρόνια μετά τον Κατακλυσμό. Η ανθρώπινη φυλή ήταν ένας λαός. Και ακόμα είναι! Η Βίβλος λέει πως ο Θεός “έκαμεν εξ ενός αίματος παν έθνος ανθρώπων” (Πράξεις ιζ΄. 26). Γι' αυτό μπορεί οποιοσδήποτε άνδρας να παντρευτεί οποιαδήποτε γυναίκα και μαζί να κάνουν παιδιά. Όλη η βιολογική ποικιλία της ανθρώπινης φυλής συμπεριλαμβανόταν μέσα στον Νώε και στην οικογένειά του. Αλλά μετά τον Πύργο της Βαβέλ, οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε μικρότερες γλωσσικές ομάδες. Για εκατοντάδες χρόνια παντρευόντουσαν μόνο άτομα της ίδιας ομάδας. Σύντομα η μία ομάδα ατόμων δεν έμοιαζε με τις υπόλοιπες. Από εδώ προέρχονται οι διαφορετικές φυλές, οι διαφορετικές γλώσσες και τα διαφορετικά έθνη. Κάποιοι πήγαν στην Ευρώπη και μιλούσαν τις γλώσσες τους εκεί. Άλλοι πήγαν στην Αφρική. Άλλοι πήγαν στην Κίνα και μιλούσαν Κινέζικα ο ένας στον άλλον.

Αυτή η διαδικασία δεν διήρκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές οι γλωσσικές ομάδες εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι απόγονοι του Ιαφέθ πήγαν στην Ευρώπη, στην Ινδία και στην Κίνα, και εν τέλει έφτασαν και στην αμερικανική ήπειρο. Οι απόγονοι του Χαμ πήγαν στην Αφρική. Οι απόγονοι του Σημ γέμισαν την Μέση Ανατολή.

Όπου και να πήγαιναν, οι άνθρωποι θυμόντουσαν τον Κατακλυσμό. Γι' αυτόν τον λόγο τόσες φυλές σε όλον τον κόσμο έχουν θρύλους σχετικά με τον Κατακλυσμό. Οι ιθαγενείς πληθυσμοί (Ινδιάνοι) των βορειοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών μιλάνε για έναν άνθρωπο που έχτισε ένα καράβι. Ο λαός των νήσων Φίτζι έχουν ένα θρύλο για τον Κατακλυσμό.

Όπου και να πήγαιναν, οι άνθρωποι γνώριζαν πως υπήρχε ένας Θεός. Το είχαν μάθει αυτό από τον Νώε και τους γιους του. Οι φυλές της Βόρειας Αμερικής πίστευαν σε έναν Θεό που τον αποκαλούσαν το Μεγάλο Πνεύμα. Στην πρωτοϊνδοευρωπαϊκή γλώσσα, η οποία εξελίχτηκε στις γλώσσες της Ευρώπης και της Ινδίας, ακούμε για τον “Διεύς-Πάτερ,” τον “Θεό-Πατέρα”, τον Πατέρα-Θεό στον Ουρανό. Από τον Διεύς-Πάτερ προήλθαν το όνομα Ζεύς, του θεού των Ελλήνων, και το Γιούπιτερ, του θεού των Ρωμαίων.

Οι Μογγόλοι πίστευαν στον Τενγκρί, έναν μεγάλο θεό του ουρανού που τον πήραν από τον Θεό Πατέρα. Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν σε έναν Θεό. Ο Δρ Τζέιμς Λέγκ (Dr. James Legge) (1815-1897) ήταν καθηγητής Κινέζικης Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Oxford University). Στο βιβλίο του, Οι θρησκείες της Κίνας / The Religions of China (Charles Scribner’s Sons, 1881), ο Δρ Λεγκ έδειξε πως η αρχική θρησκεία της Κίνας ήταν η πίστη σε έναν Θεό, που τον αποκαλούσαν Σανγκ Τι (Βασιλιά του Ουρανού). Δύο χιλιάδες χρόνια προ Χριστού, πολλούς αιώνες πριν γεννηθούν ο Κομφούκιος και ο Βούδας, ο λαός της Κίνας λάτρευε έναν Θεό – τον Θεό Πατέρα, τον Βασιλιά του Ουρανού.

Η αρχική θρησκεία της Κίνας δεν ήταν ο Βουδισμός. Ο Βούδας δεν ήταν Κινέζος! Ζούσε στην Ινδία. Ο Βουδισμός ήρθε στην Κίνα από την Ινδία. Η αρχική θρησκεία της Κίνας ήταν μονοθεϊσμός, η πίστη σε έναν Θεό – τον Σανγκ Τι, τον Βασιλιά του Ουρανού. Αργότερα προστέθηκαν τα σφάλματα και οι δεισιδαιμονίες. Αλλά ο Σανγκ Τι, ο Βασιλιάς του Ουρανού, ήταν ο αρχικός Θεός της Κίνας! “Σε δοξάζουμε, Βασιλιά του Ουρανού.” Σταθείτε και ψάλλετέ το!

Σε δοξάζουμε, Βασιλιά του Ουρανού, και θα Σου αποτίσουμε φόρο τιμής,
   Λυτρωμένοι, θεραπευμένοι, ανανεωμένοι, συγχωρεμένοι, θα Σου ψάλλουμε.
Σε δοξάζουμε! Σε δοξάζουμε! Δόξα στον αιώνιο Βασιλιά.

Μπορείτε να καθήσετε.

Γιατί εγκατέλειψε, ο λαός της Κίνας, τον πραγματικό Θεό; Επειδή ήταν αμαρτωλοί. Όλοι οι άνθρωποι του κόσμου είναι αμαρτωλοί. Οι αρχαίοι λαοί σε κάθε χώρα ήταν αμαρτωλοί. Η καρδιά τους ήταν “έχθρα εις τον Θεόν” (Ρωμαίους η΄. 7). Δεν ήθελαν τον Θεό. Κι έτσι εφηύραν δεισιδαιμονίες και είδωλα και ψευδοθρησκείες. Η Βίβλος λέει:

“Διότι γνωρίσαντες τον Θεόν, δεν εδόξασαν ως Θεόν ουδέ ευχαρίστησαν, αλλ' εματαιώθησαν εν τοις διαλογισμοίς αυτών, και εσκοτίσθη η ασύνετος αυτών καρδία· λέγοντες ότι είναι σοφοί εμωράνθησαν, και ήλλαξαν την δόξαν του αφθάρτου Θεού εις ομοίωμα εικόνος φθαρτού ανθρώπου και πετεινών και τετραπόδων και ερπετών” (Ρωμαίους α΄. 21-23).

Αυτό έγινε σε όλη την ανθρωπότητα. Έγινε στην Αίγυπτο, στην Βαβυλωνία, στην Ευρώπη, στην Ινδία, και έγινε και στην Κίνα. Έτσι δημιουργήθηκαν οι ψευδοθρησκείες του κόσμου. Οι αμαρτωλοί άνθρωποι απέρριψαν την αλήθεια και δέχτηκαν κάθε είδους ψέματα. Το φως έγινε αμυδρό. Ήρθε το σκοτάδι. Με τον άνθρωπο δεν υπάρχει ελπίδα.

Ο Θεός ήταν αυτός που έκανε την πρώτη κίνηση. Ο Θεός κοίταξε σε μία αμαρτωλή πόλη που λεγόταν Ουρ των Χαλδαίων. Εκεί, ο Θεός είπε σε έναν άνθρωπο που τον έλεγαν Αβραάμ: “Έξελθε εκ της γης σου... και θέλω σε κάμει εις έθνος μέγα· και θέλω σε ευλογήσει... και θέλεις είσθαι εις ευλογίαν... και θέλουσιν ευλογηθή εν σοι πάσαι αι φυλαί της γης” (Γένεση ιβ΄. 1-3). Ο Θεός τού είπε: “Έχω ένα κάλεσμα για σένα”. Ο Αβραάμ πίστεψε στον αληθινό Θεό. Έγινε ο πατέρας του ιουδαϊκού λαού, του εκλεκτού λαού του Θεού στη γη.

Ο Θεός χρησιμοποίησε τον ιουδαϊκό λαό για να μας δώσει τη Βίβλο. Και ο Θεός έστειλε τον Υιό Του να γεννηθεί από μια ιουδαία κοπέλα που την έλεγαν Μαρία. Εκεί στο Ισραήλ ο Ιησούς ενηλικιώθηκε. Εκεί στο Ισραήλ πέθανε επάνω στο Σταυρό για να πληρώσει για τις αμαρτίες μας. Έδωσε το Αίμα Του για να ξεπλύνει τις αμαρτίες μας. Αναστήθηκε από τους νεκρούς για να μας δώσει ζωή. Ο Ιησούς πέθανε για όλη την ανθρωπότητα – όχι μόνο για τους Ιουδαίους, αλλά για τους ανθρώπους της Κίνας και όλου του κόσμου! Ο Χριστός “είναι ιλασμός περί των αμαρτιών... όλου του κόσμου” (Α΄ Ιωάννη β΄. 2). Ο Χριστιανισμός είναι η μόνη αληθινή θρησκεία για όλη την ανθρωπότητα. Δεν είναι “η θρησκεία των Αμερικανών”. Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν είναι πραγματικοί Χριστιανοί. Ο Χριστός δεν είναι για ένα έθνος ή για έναν πολιτισμό. Υπάρχουν Χριστιανοί σε κάθε χώρα του κόσμου, επειδή ο Χριστός πέθανε “περί των αμαρτιών όλου του κόσμου” – για τους Κινέζους, τους Κορεάτες, τους ισπανόφωνους, τους Αφρικανούς – και για σας! Άτομα από την Κίνα και από όλον τον κόσμο εμπιστεύονται τον Ιησού. Ο Ιησούς σάς λέει: “Έλθετε προς με” (Ματθαίον ια΄. 28). Ελάτε στον Ιησού. Εμπιστευτείτε Τον.

Ο άνθρωπος ποτέ δεν θα μπορούσε να βρει τον Θεό μόνος του. Η Βίβλος λέει: “Δύνασαι να εξιχνιάσης τα βάθη του Θεού;” (Ιώβ ια΄. 7). Και μάλιστα, κανείς δεν θέλει να βρει τον Θεό. Η Βίβλος λέει: “Δεν υπάρχει κανείς που να εκζητάει τον Θεό” (Ρωμαίους γ΄. 11). Ο Θεός είναι που εκτείνεται για να σώσει εμάς τους αμαρτωλούς.

Πριν την δημιουργία του κόσμου, ο Θεός σχεδίασε να λυτρώσει κάποιους ανθρώπους στη γη. Ήταν πάντα το σχέδιο του Θεού να στείλει τον Υιό Του, τον Ιησού να πεθάνει για τους αμαρτωλούς. Η Βίβλος αναφέρεται στον Ιησού ως “το Αρνίο το εσφαγμένο από καταβολής κόσμου” (Αποκάλυψη ιγ΄. 8). Αυτό ήταν το σχέδιο του Θεού για τον λαό Του πάντου. Ο Χριστός πέθανε για κάθε έναν απ' αυτούς που σώζει.

Η Βίβλος λέει: “Ο Θεός δεικνύει την εαυτού αγάπην εις ημάς, διότι ενώ ημείς ήμεθα έτι αμαρτωλοί, ο Χριστός απέθανεν υπέρ ημών” (Ρωμαίους ε΄. 8). Η Βίβλος λέει: “Εν τούτω είναι η αγάπη, ουχί ότι ημείς ηγαπήσαμεν τον Θεόν (δεν Τον αγαπήσαμε), αλλ' ότι αυτός ηγάπησεν ημάς και απέστειλε τον Υιόν αυτού ιλασμόν (πλήρωσε το τίμημα) περί των αμαρτιών ημών” (Α΄ Ιωάννη δ΄. 10). Ο Θεός σάς αγαπάει τόσο πολύ που έστειλε τον Υιό Του, τον Ιησού να πεθάνει επάνω στο Σταυρό για να πληρώσει για την αμαρτία σας. Ο Ιησούς έχυσε το Αίμα Του για να σας ξεπλύνει από την αμαρτία. Προσεύχομαι να εμπιστευτείτε τον Ιησού σύντομα.

Σταθείτε και ψάλλετε ξανά – “Σε δοξάζουμε, Βασιλιά του Ουρανού”.

Σε δοξάζουμε, Βασιλιά του Ουρανού, και θα Σου αποτίσουμε φόρο τιμής,
   Λυτρωμένοι, θεραπευμένοι, ανανεωμένοι, συγχωρεμένοι, θα Σου ψάλλουμε.
Σε δοξάζουμε! Σε δοξάζουμε! Δόξα στον αιώνιο Βασιλιά.

Αμήν.

Αν αυτό το κήρυγμα σας ευλόγησε, ο Δρ Χάιμερς θα ήθελε να ακούσει από σας. ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net. (κάνε κλικ στο λίνκ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων
(copyright). Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers) προστατεύονται με προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και
μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Κο Άβελ Προύντχομ (Mr. Abel Prudhomme): Ρωμαίους α΄. 21-23.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Jesus Shall Reign” (του Dr. Isaac Watts, 1674-1748).