Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΑΑΚ

(ΚΗΡΥΓΜΑ #85 ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΗΣ)
LIFE LESSONS FROM ABRAHAM AND ISAAC
(SERMON #85 ON THE BOOK OF GENESIS)
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 29 Νοεμβρίου 2015
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Evening, November 29, 2015

“Και αυτός είπε προς αυτούς• Ω ανόητοι και βραδείς την καρδίαν εις το να πιστεύητε εις πάντα όσα ελάλησαν οι προφήται. Και αρχίσας από Μωϋσέως και από πάντων των προφητών, διηρμήνευεν εις αυτούς τα περί εαυτού γεγραμμένα εν πάσαις ταις γραφαίς” (Λουκάν κδ΄. 25, 27).


Ο Χριστός είπε στους μαθητές Του πως ο Μωϋσής και όλοι οι προφήτες μιλούσαν γι' Αυτόν. Η Παλαιά Διαθήκη δίνει πολλές εικόνες του Χριστού. Υπάρχουν λεκτικές εικόνες του Χριστού, και του Θεού. Το σπουδαιότερο κήρυγμα όλων των εποχών έγινε τον καιρό του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων – πριν γραφτεί η Καινή Διαθήκη. Τι κήρυτταν; Κήρυτταν για τον Θεό και τον Χριστό από την Παλαιά Διαθήκη! Κάποια από τα σπουδαιότερα κηρύγματα που έχω ακούσει ποτέ ήταν από την Παλαιά Διαθήκη. Ο Δρ Τίμοθι Λιν (Dr. Timothy Lin), που ήταν ποιμένας μου για πολλά χρόνια, ήταν σπουδαίος λόγιος της Παλαιάς Διαθήκης. Αν και έχουν περάσει πενήντα χρόνια, θυμάμαι ακόμα το κήρυγμά του επάνω στον Ιερεμία α΄.10, το κήρυγμά του στον Δανιήλ ι΄. 13, 20, 21, στον Μαλαχία δ΄. 6, και στη Γένεση γ΄. 21. Ένα από τα σπουδαιότερα κηρύγματα που έχω ακούσει ποτέ ήταν από τον Δρ Ρ. Γκ. Λι (Dr. R. G. Lee) με τίτλο “Ημέρα πληρωμής κάποια ημέρα” (Payday Someday) – επάνω στην κατάκριση του Αχαάβ και της Ιεζάβελ – που κηρύχτηκε από το βιβλίο Α΄ Βασιλέων στην Παλαιά Διαθήκη. Και ποτέ δεν θα ξεχάσω που άκουσα προσωπικά τον Δρ Μ. Ρ. Ντιχάν (Dr. M. R. DeHaan) να κηρύττει μια σειρά κηρυγμάτων από τα κεφάλαια λζ΄ έως λθ΄ του Ιεζεκιήλ. Άκουσα επίσης ηχογραφημένα μέρη ενός πεντάωρου κηρύγματος από τον Δρ Ου. Α. Κρίσγουελ (Dr. W. A. Criswell), που λεγόταν “Η πορφυρή κλωστή που διαπερνάει τη Βίβλο” (The Scarlet Thread Through the Bible), που κηρύχτηκε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1961, στη σπουδαία Α΄ Βαπτιστική Εκκλησία του Ντάλας στο Τέξας. Όταν έχετε πέντε ώρες στη διάθεσή σας, μπορείτε να ακούσετε την ηχογράφηση στο www.wacriswell.org. Περισσότερο από το μισό αυτού του δυναμικού κηρύγματος είναι εξήγηση ολόκληρης της Παλαιάς Διαθήκης! Άκουγα επίσης τον Δρ Τζ. Βέρνον Μαγκί (Dr. J. Vernon McGee) σχεδόν κάθε μέρα για δέκα περίπου χρόνια, καθώς δίδασκε ολόκληρη την Παλαιά Διαθήκη στο ραδιόφωνο. Από αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους του Θεού έμαθα να εμπιστεύομαι και να αγαπώ την Παλαιά Διαθήκη. Και έμαθα πως ο Ιησούς Χριστός αναφέρεται προφητικά σε σχεδόν κάθε σελίδα της Παλαιάς Διαθήκης. Κάποιες φορές αναφέρεται με συγκεκριμένα λόγια όπως: “Ιδού, η παρθένος θέλει συλλάβει και γεννήσει υιόν, και θέλει καλεσθή το όνομα αυτού Εμμανουήλ” (Ησαΐας ζ΄. 14). Άλλες φορές αναφέρεται με εικόνες ή τύπους. Όπως είδαμε σήμερα το πρωί, ο τύπος είναι ένα πρόσωπο, μέρος ή πράγμα στην Παλαιά Διαθήκη που απεικονίζει ένα πρόσωπο, μέρος ή πράγμα στην Καινή Διαθήκη.

Το κεφάλαιο κβ΄ της Γένεσης είναι πλούσιο σε τύπους του Θεού Πατρός, και του Χριστού του Υιού. Θα ήθελα να πάτε εκεί μέσα στη Βίβλο σας. Είναι στις σελίδες 32 και 33 της Βίβλου με τα σχόλια του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible). Παρακαλώ κρατήστε ανοιχτή τη Βίβλο σας εκεί καθόλη τη διάρκεια του κηρύγματος.

Το κεφάλαιο κβ΄ της Γένεσης είναι ένα από τα σπουδαιότερα χριστολογικά κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης. Στον Ψαλμό κβ΄ και στον Ησαΐα νγ΄, διαβάζουμε προφητείες για τα παθήματα του Χριστού για την αμαρτία μας. Αλλά στη Γένεση κβ΄. μαθαίνουμε ξεκάθαρα πως ο Ιησούς Χριστός είναι η αντικαταστατική θυσία. Και μας δίνεται επίσης μια εικόνα του Θεού Πατρός και του Ανθρώπου μέσα στην αμαρτία. Έχω διαβάσει αυτό το σπουδαίο κεφάλαιο ξανά και ξανά, και πιστεύω με σιγουριά πως

απεικονίζει τον Αβραάμ ως τύπο του πραγματικού Χριστιανού,
απεικονίζει τον Αβραάμ ως τύπο του Θεού Πατρός.

Πως

απεικονίζει τον γιο του, τον Ισαάκ ως τύπο του Χριστού,
και επίσης, απεικονίζει τον Ισαάκ ως τύπο του χαμένου αμαρτωλού.

Εδώ λοιπόν είναι οι εικόνες ή οι τύποι.

I. Πρώτον, το κείμενο απεικονίζει τις δοκιμασίες των Χριστιανών.

Δείτε τη Γένεση κβ΄. 1, 2,

“Μετά δε τα πράγματα ταύτα ο Θεός εδοκίμασε τον Αβραάμ, και είπε προς αυτόν, Αβραάμ• ο δε είπεν, Ιδού, εγώ. Και είπε, Λάβε τώρα τον υιόν σου τον μονογενή, τον οποίον ηγάπησας, τον Ισαάκ, και ύπαγε εις τον τόπον Μοριά, και πρόσφερε αυτόν εκεί εις ολοκαύτωμα, επί ενός των ορέων, το οποίον θέλω σοι ειπεί” (Γένεση κβ΄. 1, 2).

Ο Δρ Ράιρι (Dr. Ryrie) είπε: “Ο Θεός δεν βάζει κανέναν σε πειρασμό για αμαρτία (Ιακώβου α΄. 13), αλλά...μας δοκιμάζει, όπως στην περίπτωση του Αβραάμ” (Ryrie Study Bible, σημείωση στη Γένεση κβ΄. 1). Θυμάμαι που με επέπληξαν πριν από πολλά χρόνια, όταν είχα δώσει την ίδια ακριβώς ερμηνεία με τον Δρ Ράιρι. Αλλά είχα δίκιο τότε, και έχω δίκιο απόψε, πάνω από πενήντα χρόνια αργότερα. Η επιστολή Ιακώβου α΄. 13 μάς λέει πως ο Θεός δεν μας βάζει σε πειρασμό για να αμαρτήσουμε. Αλλά η Γένεση κβ΄. 1 λέει πως ο Θεός μάς δοκιμάζει στη χριστιανική μας ζωή. Ο Αβραάμ εδώ, είναι τύπος του Χριστιανού που δοκιμάζεται, όπως όλοι μας δοκιμαζόμαστε.

Η σημείωση του Σκόφιλντ λέει πολύ σωστά: “Η πνευματική εμπειρία του Αβραάμ σηματοδοτήθηκε από τέσσερις μεγάλες και κρίσιμες στιγμές, η κάθε μία από τις οποίες τού απαιτούσε να εγκαταλείψει κάτι που από τη φύση του ήταν υπερβολικά αγαπητό”. Αυτές οι κρίσιμες στιγμές ήταν οι εξής:

1. Ο Αβραάμ έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα του και τους συγγενείς του (Γένεση ιβ΄. 1). Είμαι πεπεισμένος πως ο Αβραάμ δεν θα σωζόταν αν δεν υπακούσε τον Θεό σ' αυτό το σημείο. Πολλοί άνθρωποι (κυρίως νέοι) δεν βιώνουν ποτέ τη σωτηρία επειδή δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τους εγκόσμιους φίλους. Τους κρατάνε με επιμονή – και ως αποτέλεσμα δεν σώζονται ποτέ.

2. Ο Αβραάμ έπρεπε να εγκαταλείψει τον ανιψιό του, τον Λωτ, με τον οποίον ήταν πολύ δεμένος, και ο οποίος ήταν πιθανός κληρονόμος, Γένεση ιγ΄. 1-8.

3. Ο Αβραάμ έπρεπε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για τον άλλον γιο του, τον Ισμαήλ, Γένεση ιζ΄. 17, 18.

4. Ο Αβραάμ έπρεπε να εγκαταλείψει τον γιο του, που αγαπούσε από τα βάθη της ψυχής του, Γένεση κβ΄. 1, 2.

“Και είπε, Λάβε τώρα τον υιόν σου τον μονογενή, τον οποίον ηγάπησας, τον Ισαάκ, και ύπαγε εις τον τόπον Μοριά, και πρόσφερε αυτόν εκεί εις ολοκαύτωμα, επί ενός των ορέων, το οποίον θέλω σοι ειπεί” (Γένεση κβ΄. 2).

Παράδωσε τον Ισαάκ! Παράδωσε τον Ισαάκ! Παράδωσε τον Ισαάκ! Μα, ο Αβραάμ περίμενε μια ζωή γι' αυτό το αγόρι! Και τώρα ο Θεός τού λέει να τον προσφέρει σε ολοκαύτωμα! Αυτή είναι η δοκιμασία! Ο Θεός σε ρωτάει: “Τι θα εγκαταλείψεις για εμένα;”

Ήθελα να γίνω ιεραπόστολος σε κάποια άλλη χώρα. Και αυτό που ήθελα, ο Θεός μού το πήρε. Έχτισα μια εκκλησία που είχε πάνω από 1.000 άτομα, και ο Θεός μου την πήρε.

Αν και η οδός φαίνεται ευθεία και στενή,
   Όσα κρατούσα σκορπίστηκαν,
Οι φιλοδοξίες μου, τα σχέδιά μου και οι ελπίδες μου,
   Είναι στάχτες που κείτονται στα πόδια μου.
(“I Will Praise Him” της Mrs. Margaret J. Harris, 1865-1919).

Έχεις θέσει τα πάντα στο βωμό της θυσίας;
   Ελέγχει την καρδιά σου το Πνεύμα;
Μπορείς να ευλογηθείς και να έχεις ειρήνη και ανάπαυση,
   Αν παραδώσεις σ' Αυτόν το σώμα σου και την ψυχή σου.
(“Is Your All on the Altar?” του Elisha A. Hoffman, 1839-1929).

Όλοι οι πραγματικά σπουδαίοι Χριστιανοί της Ιστορίας έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους και τις ελπίδες τους. Όλοι τους έπρεπε να κάνουν κάποιες θυσίες για να ευχαριστήσουν τον Θεό.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος εξορίστηκε από την αυτοκράτειρα Ευδοξία.
   Ο Μαρτίνος Λούθηρος αφορίστηκε από την Καθολική Εκκλησία.
      Ο Ρίτσαρντ Μπάξτερ φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου.
         Ο Ιωάννης Βουνιάνος πήγε στη φυλακή για δώδεκα χρόνια.
            Ο Τζον Ουέσλι εκδιώχθηκε από την Αγγλικανική Εκκλησία.
               Ο Τζορτζ Ουίτφιλντ εκδιώχθηκε από κάθε εκκλησία στο Λονδίνο.
                  Ο Τζόναθαν Έντουαρντς απολύθηκε από την δικιά του την εκκλησία.
                     Ο Σπέρτζεον λογοκρίθηκε από την Βαπτιστική Ένωση.
                        Ο Τζ. Γκ. Μέικεν αφορίστηκε από την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία.
                           Ο Τζον Ρ. Ράις αποκλείστηκε από τους Νότιους Βαπτιστές.
                              Ο Τζιμ Έλιοτ δολοφονήθηκε από Ινδιάνους.
                                 Ο Ρίτσαρντ Γουέρμπραντ φυλακίστηκε για 14 χρόνια.
                                    Ο Απόστολος Παύλος ραβδίστηκε και λιθοβολήθηκε,
                                       φυλακίστηκε και αποκεφαλίστηκε.

Όλοι οι Απόστολοι εκτελέστηκαν εκτός απ' τον Ιωάννη. Πέθαναν με φρικτούς θανάτους αντί του να απαρνηθούν τον Χριστό. Τους αρχαίους Χριστιανούς τους πετάγανε μέσα στο Κολοσσαίο για να τους ξεσκίσουν τα λιοντάρια και οι αρκούδες ενώπιον των ειδωλολατρών που ζητωκραύγαζαν. Οι Ναζί κρέμασαν απ' το λαιμό τον Ντίτριχ Μπονχέφερ (Dietrich Bonhoeffer) με ατσαλόσυρμα, λίγες ημέρες πριν οι Συμμαχικές δυνάμεις απελευθερώσουν τη Γερμανία. Στον Δρ Μάρτιν Λόιντ-Τζόουνς (Dr. Martyn Lloyd-Jones) ασκήθηκε βαριά κριτική και εξοστρακισμός επειδή δεν υποστήριξε τον “ντεσιζιονισμό” των “σταυροφοριών” (ευαγγελιστικών περιοδειών) του Μπίλλυ Γκράχαμ (Billy Graham). Ο Δρ Χάρολντ Λίντσελ (Dr. Harold Lindsell) δέχτηκε επίθεση και εξοστρακισμό επειδή έγραψε τη “Μάχη για τη Βίβλο” (The Battle for the Bible), εκθέτοντας τον φιλελευθερισμό των θεολογικών σεμιναρίων. Ο Δρ Μπιλ Πάουελ (Dr. Bill Powell) πέθανε μόνος και εξόριστος, επειδή δημοσιοποίησε επιθέσεις κατά της Βίβλου σε θεολογικά σεμινάρια Νοτίων Βαπτιστών. Χιλιάδες Χριστιανοί σήμερα αποκεφαλίζονται από Μουσουλμάνους.

Ο Αβραάμ περίμενε 100 χρόνια μέχρι να του δώσει ο Θεός τον γιο του, τον Ισαάκ. Τότε ο Θεός τον δοκίμασε λέγοντάς του να πάρει τον γιο του που αγαπούσε και να τον θανατώσει, και να τον προσφέρει σε ολοκαύτωμα στον τόπο Μοριά. Κάθε καλός Χριστιανός χάνει κάτι που αγαπάει, αλλιώς δεν περνάει τη δοκιμασία που του στέλνει ο Θεός. Κάθε καλός Χριστιανός ξέρει τι εννοούσε η Κα Χάρις όταν έγραψε αυτούς τους στίχους:

Αν και η οδός φαίνεται ευθεία και στενή,
   Όσα κρατούσα σκορπίστηκαν,
Οι φιλοδοξίες μου, τα σχέδιά μου και οι ελπίδες μου,
   Είναι στάχτες που κείτονται στα πόδια μου.

Όλοι ξέρουν τι εννοούσε ο Κος Χόφμαν όταν έκανε εκείνη τη διεισδυτική ερώτηση:

Έχεις θέσει τα πάντα στο βωμό της θυσίας;
   Ελέγχει την καρδιά σου το Πνεύμα;
Μπορείς να ευλογηθείς και να έχεις ειρήνη και ανάπαυση,
   Αν παραδώσεις σ' Αυτόν το σώμα σου και την ψυχή σου.

II. Δεύτερον, ο Αβραάμ απεικονίζει τον Θεό Πατέρα.

Αν και μάλλον δεν είναι τύπος, ο Αβραάμ σίγουρα απεικονίζει τον Θεό Πατέρα, που στέλνει τον μονογενή Υιό Του να υποφέρει και να πεθάνει επάνω στο Σταυρό. Σίγουρα, η Γένεση κβ΄. 2 μάς δίνει μια εικόνα της καρδιάς του Θεού Πατέρα. Παίρνει τον Υιό Του, τον οποίον αγαπάει, στον Γολγοθά, που είναι στη ίδια κορυφογραμμή με τον Μοριά, και εκεί Τον προσφέρει για να πληρώσει το τίμημα για τις αμαρτίες της ανθρωπότητας.

Δείτε τη Γένεση κβ΄. 9, το δεύτερο μισό του εδαφίου. Ο Αβραάμ “δέσας τον Ισαάκ τον υιόν αυτού έβαλεν αυτόν επί το θυσιαστήριον επάνω των ξύλων”. Η σημείωση του Σκόφιλντ στο κάτω μέρος της σελίδας λέει: “Αβραάμ, τύπος του Πατέρα, που ‘τον ίδιον εαυτού Υιόν δεν εφείσθη, αλλά παρέδωκεν αυτόν υπέρ πάντων ημών’ (Ρωμαίους η΄. 32).” Μήπως έχουμε ακούσει το Κατά Ιωάννην γ΄. 16 τόσο συχνά που δεν το σκεφτόμαστε πια;

“Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή...” (Ιωάννην γ΄. 16).

Σκεφτείτε το Κατά Ιωάννην γ΄. 16 καθώς ξανακοιτάτε τη Γένεση κβ΄. 2,

“Λάβε τώρα τον υιόν σου τον μονογενή...τον οποίον ηγάπησας...και πρόσφερε αυτόν εκεί” (Γένεση κβ΄. 2).

Ο Δρ Τζ. Βέρνον Μαγκί είπε: “Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ωρών, εκείνος ο σταυρός μετατράπηκε σε βωμό επάνω στον οποίον προσφέρθηκε ο Αμνός του Θεού που σηκώνει την αμαρτία του κόσμου. Η συναλλαγή ήταν μεταξύ του Πατρός και του Υιού επάνω στο σταυρό...Η εικόνα είναι η ίδια εδώ: είναι μόνο ο Αβραάμ με τον Ισαάκ” (Thru the Bible, vol. 1, p. 91).

Ο Δρ Μ. Ρ. Ντιχάν είπε: “Αυτό που συνέβη μεταξύ του (Θεού) Πατρός και του Υιού Του, του Ιησού Χριστού, κατά τη διάρκεια εκείνων των παθημάτων των μερικών ωρών, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να το διαλογιστούμε. Ήταν μια συναλλαγή μεταξύ Πατρός και Υιού. Κανένα ανθρώπινο μάτι δεν μπορούσε να δει τη σκηνή (αφού υπήρχε σκοτάδι επάνω σε όλη τη γη)...Όταν ήρθε η τελική κρίση και έγινε η τελική θυσία, ο Θεός (έστειλε σκοτάδι)...μέχρι που ήρθε στο τέλος το αποκορύφωμα με τη σπαρακτική κραυγή (του Ιησού επάνω στο σταυρό), ‘Θεέ μου, Θεέ μου, διά τι με εγκατέλιπες;’” (M. R. DeHaan, M.D., Portraits of Christ in Genesis, Zondervan Publishing House, 1966, p. 137).

Σίγουρα, η καρδιά του Αβραάμ ράγισε με τη σκέψη του θανάτου του Ισαάκ. Και επίσης είναι σίγουρο, πως η καρδιά του Θεού ράγισε όταν γύρισε την πλάτη και άφησε τον Υιό Του τον Ιησού να κράζει σ' Αυτόν μέσα στο σκοτάδι, “Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή” – για να σώσει εσάς και εμένα από την αμαρτία και την Κόλαση. Σίγουρα ο Θεός άκουσε τη φωνή του Υιού Του να κράζει σ' Αυτόν επάνω στο Σταυρό, “Θεέ μου, Θεέ μου, διά τι με εγκατέλιπες;” Σίγουρα ο Θεός έκλαψε όταν γύρισε την πλάτη καθώς ο Ιησούς βάσταζε τις αμαρτίες μας σ' εκείνον το σταυρό!

III. Τρίτον, ο Ισαάκ απεικονίζει τον Ιησού.

Η σημείωση του Σκόφιλντ λέει: “Ισαάκ, τύπος του Χριστού, ‘γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου’ (Φιλιππησίους β΄. 5-8).”

“Και ευρεθείς κατά το σχήμα ως άνθρωπος, εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού” (Φιλιππησίους β΄. 8).

Τώρα δείτε το εδάφιο 6,

“Και λαβών ο Αβραάμ τα ξύλα της ολοκαυτώσεως, επέθεσεν επί τον Ισαάκ τον υιόν αυτού” (Γένεση κβ΄. 6).

Αυτό απεικονίζει τον Χριστό που κουβαλάει το Σταυρό Του,

“Και βαστάζων (ο Χριστός) τον σταυρόν αυτού, εξήλθεν εις τον λεγόμενον Κρανίου τόπον, όστις λέγεται Εβραϊστί Γολγοθά, όπου εσταύρωσαν αυτόν” (Ιωάννην ιθ΄. 17, 18).

Τώρα δείτε τα εδάφια 7 και 8,

“Τότε ελάλησεν ο Ισαάκ προς Αβραάμ τον πατέρα αυτού και είπε, Πάτερ μου. Ο δε είπεν, Ιδού, εγώ, τέκνον μου. Και είπεν ο Ισαάκ, Ιδού, το πυρ και τα ξύλα• αλλά που το πρόβατον διά την ολοκαύτωσιν; Και είπεν ο Αβραάμ, Ο Θεός, τέκνον μου, θέλει προβλέψει εις εαυτόν το πρόβατον διά την ολοκαύτωσιν. Και επορεύοντο οι δύο ομού” (Γένεση κβ΄. 7, 8).

Ο Ισαάκ λέει: “Ιδού, το πυρ και τα ξύλα• αλλά που το πρόβατον διά την ολοκαύτωσιν;” Ο Αβραάμ λέει: “Ο Θεός, τέκνον μου, θέλει προβλέψει εις εαυτόν το πρόβατον διά την ολοκαύτωσιν”. Τώρα δείτε το εδάφιο 9,

“Αφού δε έφθασαν εις τον τόπον τον οποίον είπε προς αυτόν ο Θεός, ωκοδόμησεν εκεί ο Αβραάμ το θυσιαστήριον και διέθεσε τα ξύλα, και δέσας τον Ισαάκ τον υιόν αυτού έβαλεν αυτόν επί το θυσιαστήριον επάνω των ξύλων” (Γένεση κβ΄. 9).

Αυτό απεικονίζει τον Ιησού, όπως μας λέει ο Ησαΐας,

“Εφέρθη ως αρνίον επί σφαγήν, και ως πρόβατον έμπροσθεν του κείροντος αυτό άφωνον, ούτω δεν ήνοιξε το στόμα αυτού” (Ησαΐας νγ΄. 7).

Ο Δρ Μαγκί τόνισε πως ο Ισαάκ ήταν περίπου 33 ετών. Έφτασε σ' αυτό το συμπέρασμα μελετώντας προσεκτικά ολόκληρη την αφήγηση στη Γένεση. Ο Ισαάκ, υπάκουα, επέτρεψε στον πατέρα του να τον δέσει και να τον θέσει επάνω στα ξύλα. Τώρα δείτε το εδάφιο 10,

“Και εκτείνας ο Αβραάμ την χείρα αυτού, έλαβε την μάχαιραν διά να σφάξη τον υιόν αυτού” (Γένεση κβ΄. 10).

Αν και ο Αβραάμ δεν καταλάβαινε τι έκανε, είχε μάθει προ πολλού να υπακούει τον Θεό όταν του έλεγε να κάνει κάτι. Και, μ' αυτόν τον τρόπο, πέρασε τη δοκιμασία. Δείτε το εδάφιο 12,

“Και είπε, Μη επιβάλης την χείρα σου επί το παιδάριον, και μη πράξης εις αυτό μηδέν• διότι τώρα εγνώρισα ότι συ φοβείσαι τον Θεόν, επειδή δεν ελυπήθης τον υιόν σου τον μονογενή δι' εμέ” (Γένεση κβ΄. 12).

Ο Δρ Μαγκί είπε: “Ο Θεός δοκίμασε τον Αβραάμ. Πιστεύω πως αν ο Θεός καλέσει έναν άνθρωπο...αν ο Θεός χρησιμοποιεί έναν άνθρωπο, θα τον βάλει σε δοκιμασία...για να δυναμώσει την πίστη μας, για να μας στηρίξει, και για να μας κάνει άξιους να Τον υπηρετήσουμε” (ibid., σημείωση στη Γένεση κβ΄. 12). Ακούστε ξανά τον ύμνο της Κας Χάρις,

Αν και η οδός φαίνεται ευθεία και στενή,
   Όσα κρατούσα σκορπίστηκαν,
Οι φιλοδοξίες μου, τα σχέδιά μου και οι ελπίδες μου,
   Είναι στάχτες που κείτονται στα πόδια μου.

Αλλά συνεχίζει,

Τότε άναψε η φωτιά του Θεού
   Επάνω στο βωμό της καρδιάς μου·
Ποτέ δεν θα σταματήσω να Τον αινώ,
   Δόξα, δόξα στο όνομά Του!
Θα Τον αινώ! Θα Τον αινώ!
   Αινείτε το Αρνίο που σφαγιάστηκε για τους αμαρτωλούς,
Δώστε Του δόξα, όλοι οι λαοί,
   Αφού το αίμα Του καθαρίζει κάθε κηλίδα.

Νομίζω αυτή ήταν η μαρτυρία της. Όλα όσα κρατούσε σκορπίστηκαν. Οι φιλοδοξίες της, τα σχέδιά της και οι ελπίδες της έγιναν στάχτες που κείτονταν στα πόδια της. “Τότε” – ω, αυτό είναι καλό! “Τότε άναψε η φωτιά του Θεού επάνω στο βωμό της καρδιάς μου· ποτέ δεν θα σταματήσω να Τον αινώ! Δόξα, δόξα στο όνομά Του!” Όπως είπε κι ο Κος Χόφμαν: “Μπορείς να ευλογηθείς και να έχεις ειρήνη και ανάπαυση, αν παραδώσεις σ' Αυτόν το σώμα σου και την ψυχή σου”.

Σκεφτείτε τώρα όλους τους πιστούς ανθρώπους που έσωσαν την εκκλησία μας από οικονομική καταστροφή. Κάθε ένας απ' αυτούς έπρεπε να περάσει τις δοκιμασίες που τους έστειλε ο Θεός. Άλλοι το έβαλαν στα πόδια όταν ο εκκλησία σχίστηκε στα δύο. Αλλά οι πιστοί άνθρωποι έμειναν, αν και τους κόστισε πολύ το να μείνουν και να περάσουν τη δοκιμασία. Θυμάμαι τι κόστισε στην Κα Σαλαζάρ (Mrs. Salazar). Θυμάναι τι κόστισε στον Κο Προύντχομ (Mr. Prudhomme). Ξέρω τι κόστισε στη σύζυγό μου, τι κόστισε στον Δρ Τσαν (Dr. Chan), στον Δρ Κέιγκαν (Dr. Cagan), στην Κα Κέιγκαν (Mrs. Cagan), στην Κα Μπιμπό (Mrs. Bebout), και στους υπόλοιπους. Αυτοί μπορούσαν να πουν: “Όλα όσα κρατούσα σκορπίστηκαν. Οι φιλοδοξίες μου, τα σχέδιά μου και οι ελπίδες μου είναι στάχτες που κείτονται στα πόδια μου”. Αυτό έγινε στον πατέρα μας τον Αβραάμ, όταν ύψωσε το μαχαίρι για να σφάξει τον γιο που αγαπούσε πιο πολύ κι από την ίδια τη ζωή! Όλες οι φιλοδοξίες του, τα σχέδια και οι ελπίδες έγιναν στάχτες που κείτονταν στα πόδια του! Και μ' αυτόν τον τρόπο, αυτός και όλοι οι υπόλοιποι πέρασαν τη δοκιμασία. Αναρωτιέστε γιατί η Κα Σαλαζάρ είναι τέτοια αγία? Όλες οι φιλοδοξίες της, τα σχέδιά της και οι ελπίδες της έγιναν στάχτες που κείτονταν στα πόδια της!

Δεν γίνεσαι σπουδαίος Χριστιανός μελετώντας απλά τη Βίβλο. Γίνεσαι σπουδαίος Χριστιανός όταν προσφέρεις ως θυσία στον Θεό τις φιλοδοξίες σου, και τα σχέδιά σου και τις ελπίδες σου! Γίνεσαι σπουδαίος Χριστιανός με τον ίδιο τρόπο που έγινε και ο Αβραάμ! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος! Παρακαλώ σταθείτε και ψάλλετε τον ύμνο νούμερο 4, “Ιησού, το σταυρό μου σήκωσα” (Jesus, I My Cross Have Taken),

Ιησού, το σταυρό μου σήκωσα, για να αφήσω τα πάντα και να Σε ακολουθήσω,
   Άπορος, περιφρονημένος, εγκατελειμμένος, από εδώ και στο εξής Εσύ θα είσαι τα πάντα για μένα·
Αλίμονο κάθε φιλοδοξία, όλα όσα ζήτησα, έλπισα, και γνώρισα·
   Αλλά πόσο πλούσιος είμαι, αφού ο Θεός και ο Ουρανός είναι δικοί μου!

Ο κόσμος ας με περιφρονήσει κι ας με αφήσει, τον Σωτήρα μου επίσης άφησαν.
   Οι καρδιές και τα βλέμματα των ανθρώπων με εξαπατούν, Εσύ δεν είσαι αναληθής σαν αυτούς·
Και ενώ Εσύ μου χαμογελάς, Θεέ σοφίας, αγάπης και δύναμης,
   Οι εχθροί με μισούν, και οι φίλοι με αποφεύγουν· δείξε μου το πρόσωπό Σου, και όλα είναι φωτεινά.

Ο Άνθρωπος μού προκαλεί προβλήματα και δυστυχία, αλλά θα με οδηγήσει στην αγκαλιά Σου·
   Η ζωή με δοκιμασίες θα με δυσκολέψει· ο Ουρανός θα μου δώσει μεγαλύτερη ανάπαυση.
Η λύπες δεν μπορούν να με καταβάλουν, όσο έχω ακόμα την αγάπη Σου·
   Οι χαρές δεν θα μπορούσαν να με γοητεύσουν, αν δεν είχα χαρά σε Σένα.

Προχώρα από τη χάρη στη δόξα, με όπλο την πίστη, και φτερά την προσευχή·
   Η αιώνια ημέρα του Ουρανού μπροστά σου, το ίδιο το χέρι του Θεού θα σε οδηγήσει εκεί.
Σύντομα θα τελειώσει η εγκόσμια αποστολή σου, γρήγορα θα περάσουν οι παρεπίδημες ημέρες,
   Η ελπίδα θα γίνει ευτυχισμένη πραγματικότητα, η πίστη όραση, και η προσευχή αίνος.
(“Jesus, I My Cross Have Taken” του Henry F. Lyte, 1793-1847).

Μπορείτε να καθήσετε.

Δεν είχα σχεδιάσει έτσι το κήρυγμά μου! Είχα ετοιμάσει ένα υπέροχο σχεδιάγραμμα, πριν ξεκινήσω να γράφω το κήρυγμα. Μου πήρε όλη μέρα, την Παρασκευή. Στο τέλος, το υπέροχο σχεδιάγραμμά μου “σκορπίστηκε, και έγινε στάχτη που κείτεται στα πόδια μου!” Ας είναι! Κι όμως πιστεύω πως δίνει το μήνυμα του Αβραάμ και του Ισαάκ, ίσως καλύτερα απ' ό,τι αν είχα ακολουθήσει το υπέροχο σχεδιάγραμμά μου!

Ο Δρ Ντιχάν είπε: “Εδώ η τυπολογία αλλάζει και έχουμε ένα παράδειγμα διπλού τύπου. Ο Ισαάκ μπορούσε να είναι τύπος του Χριστού μόνο μέχρι ενός σημείου, αφού ο ίδιος ο Ισαάκ (ήταν αμαρτωλός που) χρειαζόταν έναν αντικαταστάτη να σφαγιαστεί στη θέση του. Κι έτσι η φιγούρα αλλάζει, από τον Ισαάκ ως εικόνα του Χριστού, σε ένα κριάρι ως αντικατάσταση για τον Ισαάκ” (ibid., p. 141). Τώρα δείτε το εδάφιο 13,

“Και υψώσας ο Αβραάμ τους οφθαλμούς αυτού είδε• και ιδού, κριός όπισθεν αυτού, κρατούμενος από των κεράτων αυτού εις φυτόν πυκνόκλαδον• και ελθών ο Αβραάμ, έλαβε τον κριόν και προσέφερεν αυτόν εις ολοκαύτωμα αντί του υιού αυτού” (Γένεση κβ΄. 13).

Προσέξτε τη φράση, “αντί (ή στη θέση) του υιού αυτού”. Είναι μια εικόνα του αντικαταστατικού θανάτου του Χριστού, στη θέση των αμαρτωλών. Το κριάρι που θυσιάστηκε στη θέση του Ισαάκ είναι μια τέλεια εικόνα του Ιησού που θυσιάστηκε στη θέση σας, για να πληρώσει για τις αμαρτίες σας επάνω στο Σταυρό· του Ιησού, ο οποίος “τας αμαρτίας ημών αυτός εβάστασεν εν τω σώματι αυτού επί του ξύλου (στο Σταυρό)”, Α΄ Πέτρου β΄. 24.

Σας ζητάω να εμπιστευτείτε τον Ιησού. Τη στιγμή που Τον εμπιστευτείτε, ο θάνατός Του επάνω στο Σταυρό πληρώνει το πλήρες τίμημα για την αμαρτία σας. Και το Αίμα που έχυσε επάνω στο Σταυρό θα σας καθαρίσει από κάθε αμαρτία – τη στιγμή που Τον εμπιστευτείτε με όλη σας την καρδιά. Μόνο εμπιστευτείτε Τον. Μόνο εμπιστευτείτε Τον. Μόνο εμπιστευτείτε Τον τώρα. Θα σας σώσει. Θα σας σώσει. Θα σας σώσει τώρα. Αμήν.

Αν αυτό το κήρυγμα σας ευλόγησε, ο Δρ Χάιμερς θα ήθελε να ακούσει από σας. ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net. (κάνε κλικ στο λίνκ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων
(copyright). Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers) προστατεύονται με προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και
μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Κο Άβελ Προύντχομ (Mr. Abel Prudhomme): Γένεση κβ΄. 1-14.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ (Mr. Benjamin Kincaid Griffith):
“Is Your All on the Altar?” (του Elisha A. Hoffman, 1839-1929).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΑΑΚ

(ΚΗΡΥΓΜΑ #85 ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΗΣ)
LIFE LESSONS FROM ABRAHAM AND ISAAC
(SERMON #85 ON THE BOOK OF GENESIS)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Και αυτός είπε προς αυτούς• Ω ανόητοι και βραδείς την καρδίαν εις το να πιστεύητε εις πάντα όσα ελάλησαν οι προφήται. Και αρχίσας από Μωϋσέως και από πάντων των προφητών, διηρμήνευεν εις αυτούς τα περί εαυτού γεγραμμένα εν πάσαις ταις γραφαίς” (Λουκάν κδ΄. 25, 27).

(Ησαΐας ζ΄. 14)

I.   Πρώτον, το κείμενο απεικονίζει τις δοκιμασίες των Χριστιανών, Γένεση κβ΄. 1, 2, Ιακώβου α΄. 13, Γένεση ιβ΄. 1, ιγ΄. 1-8, ιζ΄. 17, 18, κβ΄. 1, 2.

II.   Δεύτερον, ο Αβραάμ απεικονίζει τον Θεό Πατέρα, Γένεση κβ΄. 9,
Ρωμαίους η΄. 32, Ιωάννην γ΄. 16, Γένεση κβ΄. 2.

III. Τρίτον, ο Ισαάκ απεικονίζει τον Ιησού, Φιλιππησίους β΄. 8, Γένεση
κβ΄. 6, Ιωάννην ιθ΄. 17, 18, Γένεση κβ΄. 7, 8, 9, Ησαΐας νγ΄. 7, Γένεση
κβ΄. 10, 12, 13, Α΄ Πέτρου β΄. 24.