Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΤΙΚΟ ΑΙΜΑ
ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

THE INCORRUPTIBLE AND REDEEMING
BLOOD OF JESUS CHRIST
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ οβ Λος Άντζελες (Βαπτιστική εκκλησία)
Κυριακή βράδυ, 13 Σεπτεμβρίου 2015
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Evening, September 13, 2015

"Εξεύροντες ότι δεν ελυτρώθητε…διά φθαρτών, αργυρίου ή χρυσίου, αλλά διά του τιμίου αίματος του Χριστού, ως αμνού αμώμου και ασπίλου" (Α΄ Πέτρου α΄. 18-19).


O Ουίλιαμ Κάουπερ (William Cowper) (1731-1800) έγραψε αυτά τα υπέροχα λόγια ενός πασίγνωστου ύμνου:

Από τότε που δια της πίστης, είδα το ποτάμι
Που παράγουν οι ματωμένες πληγές Σου,
Η λυτρωτική αγάπη θα είναι το θέμα του ύμνου μου,
Και θα είναι μέχρι να πεθάνω.

Αυτός ήταν ο αγαπημένος ύμνος του Τσ. Χ. Σπέρτζεον (C. H. Spurgeon) (1834-1892). Ο μεγάλος κήρυκας είπε:

Για εμένα δεν υπάρχει κάτι που να αξίζει να σκέφτομαι ή να κηρύττω περισσότερο απ' αυτό το μεγάλο θέμα. Το Αίμα του Ιησού Χριστού είναι η ζωή του ευαγγελίου (C. H. Spurgeon, "The Blood of Sprinkling," February 28, 1886, Metropolitan Tabernacle Pulpit, vol. 32, p. 121, reprinted by Dr. Bob Ross of Pilgrim Publications, P.O. Box 66, Pasadena, Texas 77501).

Γιατί ο Σπέρτζεον, ο πρίγκιπας των ιεροκηρύκων, να κάνει μια τόση δυνατή δήλωση; Γιατί είπε: "Για εμένα δεν υπάρχει κάτι που να αξίζει να σκέφτομαι ή να κηρύττω" παρά το Αίμα του Χριστού; Διαβάζοντας τα εκατοντάδες κηρύγματά του, που είναι τυπωμένα στο Μετροπόλιταν Τάμπερνακλ Πούλπιτ / Metropolitan Tabernacle Pulpit, μπορείτε να δείτε πως αυτό ήταν αλήθεια. Αλλά γιατί; Για ποιο λόγο, ο σπουδαιότερος κήρυκας του αγγλόφωνου κόσμου να κάνει το Αίμα του Χριστού το βασικό του θέμα κηρύγματος; Επειδή, πολύ απλά, δεν υπάρχει σημαντικότερο θέμα μέσα στη Βίβλο!

Η Βίβλος διδάσκει πως δεν υπάρχει σωτηρία για την ανθρωπότητα χωρίς το Αίμα του Ιησού Χριστού. Θέλω να εστιάσουμε την προσοχή μας απόψε, σε δύο πράγματα σχετικά με το Αίμα του Χριστού. Και τα δύο σημεία είναι από το κείμενό μου στην επιστολή Α΄ Πέτρου α΄. 18-19.


1. Το Αίμα του Χριστού είναι άφθαρτο.

2. Το Αίμα του Χριστού είναι απαραίτητο για τη λύτρωσή σας.

I. Πρώτον, το Αίμα του Χριστού είναι άφθαρτο.

Στους Ψαλμούς, ο Λόγος του Θεού έδωσε αυτήν την προφητεία, η οποία εκπληρώθηκε με τον Χριστό:

"Διότι δεν θέλεις εγκαταλείψει την ψυχήν μου εν τω άδη, ουδέ θέλεις αφήσει τον Οσιόν σου να ίδη διαφθοράν" (Ψαλμός ις΄. 10).

Η εβραϊκή λέξη που χρησιμοποιείται για τη "διαφθορά" σημαίνει "καταστροφή" ή "φθορά".

Σε αυτό το εδάφιο από τον Ψαλμό γίνεται αναφορά στην Καινή Διαθήκη:

"Διότι δεν θέλεις εγκαταλείψει την ψυχήν μου εν τω άδη ουδέ θέλεις αφήσει τον όσιόν σου να ίδη διαφθοράν…(Ο Δαβίδ) προϊδών ελάλησε περί της αναστάσεως του Χριστού ότι δεν εγκατελείφθη η ψυχή αυτού εν τω άδη ουδέ η σαρξ αυτού είδε διαφθοράν" (Πράξεις β΄. 27, 31).

Κάποιοι στις ημέρες μας λένε πως η Σάρκα του Χριστού αναστήθηκε, αλλά πως το Αίμα Του απορροφήθηκε από το χώμα γύρω από το Σταυρό και χάθηκε. Αλλά η Βίβλος μάς δίνει ένα εδάφιο που λέει πως το Αίμα του Χριστού ήταν επίσης άφθαρτο:

"Εξεύροντες ότι δεν ελυτρώθητε…διά φθαρτών, αργυρίου ή χρυσίου, αλλά διά του τιμίου αίματος του Χριστού" (Α΄. Πέτρου α΄. 18-19).

Η λέξη "φθαρτό" σ' αυτό το εδάφιο σημαίνει κάτι που μπορεί να "χαθεί" ή να "καταστραφεί". Το εδάφιο δείχνει πως το Αίμα του Χριστού δεν μπορεί να χαθεί ή να καταστραφεί. Το ασήμι και το χρυσό είναι τα λιγότερα φθαρτά στοιχεία στον κόσμο, αλλά ακόμη και το ασήμι και το χρυσό θα καταστραφούν όταν ο κόσμος κατακαεί στην κρίση του Θεού. Η Βίβλος μάς λέει πως "τα στοιχεία δε πυρακτούμενα θέλουσι διαλυθή, και η γη και τα εν αυτή έργα θέλουσι κατακαή…πάντα ταύτα διαλύονται" (Β΄. Πέτρου γ΄. 10-11). Τα ίδια τα στοιχεία θα κατακαούν. Τα πάντα που είναι στον κόσμο θα "διαλυθούν" από τη φωτιά του Θεού. Αυτό συμπεριλαμβάνει το ασήμι και το χρυσό· "πάντα ταύτα διαλύονται".

Αλλά το Α΄ Πέτρου α΄. 18-19 μάς λέει πως δεν λυτρωθήκαμε από κάτι φθαρτό, "αλλά διά του τιμίου αίματος του Χριστού". Αυτό το εδάφιο μάς δείχνει ξεκάθαρα το άφθαρτο, ακατάλυτο, ανέπαφο Αίμα του Χριστού!

Ένα άρθρο στο περιοδικό Frontline είπε:

Όταν χύθηκε το Αίμα του Χριστού, δεν έπηξε και δεν εξαφανίστηκε στη σκόνη του εδάφους. Δεν γίνεται, επειδή ο Λόγος του Θεού λέει πως είναι άφθαρτο Αίμα. Τα χώματα του Γολγοθά δεν απορρόφησαν το πολύτιμο Αίμα του Αμνού του Θεού. Αφού το "άφθαρτο" όταν έχει να κάνει με το σώμα του Χριστού αναφέρεται στην ανάσταση του σώματος, το άφθαρτο Αίμα πρέπει να σημαίνει πως το Αίμα του Χριστού αναστήθηκε με την ίδια υπερφυσική ενέργεια (Frontline magazine, March/April 2001, p. 5).

Όταν ο Ιησούς αναστήθηκε από τους νεκρούς, είπε:

"Ίδετε τας χείρας μου και τους πόδας μου, ότι αυτός εγώ είμαι· ψηλαφήσατέ με και ίδετε, διότι πνεύμα σάρκα και οστέα δεν έχει, καθώς εμέ θεωρείτε έχοντα" (Λουκάν κδ΄. 39).

Οι μαθητές εκπλάγηκαν όταν είδαν τον αναστημένο Χριστό. Εκείνοι "ενόμιζον ότι έβλεπον πνεύμα" (Λουκάν κδ΄. 37). Πολλοί άνθρωποι σήμερα νομίζουν πως ο Ιησούς αναστήθηκε ως Πνεύμα. Αυτά τα εδάφια διορθώνουν την ιδέα ενός "Δοκητικού" πνεύματος-Χριστού. Όχι, αναστήθηκε με σώμα σάρκας και οστών. Είπε στους μαθητές να κοιτάξουν τις ανοιχτές πληγές στα χέρια Του και στα πόδια Του.

"Έπειτα λέγει προς τον Θωμάν· Φέρε τον δάκτυλόν σου εδώ και ίδε τας χείρας μου, και φέρε την χείρα σου και βάλε εις την πλευράν μου, και μη γίνου άπιστος αλλά πιστός" (Ιωάννην κ΄. 27).

Ο Χριστός είπε στον Θωμά να βάλει το χέρι του στην τρύπα στο πλευρό Του, που έγινε από την λόγχη του στρατιώτη όταν ήταν επάνω στο Σταυρό.

Αυτό που λέω είναι το εξής: Ο Χριστός είπε στους μαθητές να δουν τις τρύπες στα χέρια Του, στα πόδια Του, και στο πλευρό Του. Το Αίμα θα ξεχυνόταν από εκείνες τις πληγές, αν είχε απομείνει Αίμα στο αναστημένο σώμα "σάρκας και οστών". Αλλά δεν είχε απομείνει Αίμα μέσα στο Σώμα. Το Αίμα είχε ήδη αναστηθεί από τη δύναμη του Θεού.

Όταν η Μαρία Μαγδαληνή συνάντησε τον Ιησού αφού είχε αναστηθεί από τους νεκρούς, της είπε:

"Μη μου άπτου· διότι δεν ανέβην έτι προς τον Πατέρα μου. Αλλ' ύπαγε προς τους αδελφούς μου και ειπέ προς αυτούς· Αναβαίνω προς τον Πατέρα μου και Πατέρα σας και Θεόν μου και Θεόν σας" (Ιωάννην κ΄. 17).

Όμως, λίγο αργότερα, οι μαθητές "προσελθούσαι επίασαν τους πόδας αυτού" (Ματθαίον κη΄. 9). Δεν άφησε τη Μαρία να Τον αγγίξει, επειδή δεν είχε ανέβει ακόμη προς τον Θεό, αλλά μετά από λίγη ώρα, επέτρεψε στους μαθητές να Τον πιάσουν απ' τα πόδια. Το σημείωμα του Σκόφιλντ / Scofield δίνει την εξής εξήγηση, που μου φαίνεται απολύτως Βιβλική:

Ο Ιησούς μιλάει στη Μαρία ως ο Αρχιερέας που εκπληρώνει την ημέρα του εξιλασμού (Λευιτικόν ις΄). Έχοντας ολοκληρώσει τη θυσία, όδευε να παρουσιάσει το ιερό αίμα στον ουρανό, κι αυτό έγινε στο ενδιάμεσο της συνάντησης με τη Μαρία στον Κήπο, και της συνάντησης στο Κατά Ματθαίον κη΄. 9, όπου είχε ανέβει και είχε ξαναεπιστρέψει, κάτι που είναι σε αρμονία με τους τύπους (Scofield σημείωμα στο εδάφιο Κατά Ιωάννην κ΄. 17).

Αυτό είναι το ίδιο πράγμα που πίστευε κι ο Δρ Τζον Ρ. Ράις (Dr. John R. Rice).

Ο Αρχιερέας στην Παλαιά Διαθήκη έπαιρνε αίμα και το έβαζε επάνω στο ιλαστήριο μέσα στα Άγια των Αγίων. Έτσι, ο Χριστός, πήγε το Αίμα Του στον Ουρανό μεταξύ της συνάντησής Του με τη Μαρία, και της συνάντησής Του με τους μαθητές:

"Ελθών δε ο Χριστός αρχιερεύς των μελλόντων αγαθών διά της μεγαλητέρας και τελειοτέρας σκηνής, ουχί χειροποιήτου, τουτέστιν ουχί ταύτης της κατασκευής, ουδέ δι' αίματος τράγων και μόσχων, αλλά διά του ιδίου αυτού αίματος, εισήλθεν άπαξ εις τα άγια, αποκτήσας αιωνίαν λύτρωσιν" (Εβραίους θ΄. 11-12).

Προσέξτε πως το κείμενο λέει πως εισήλθε "'άπαξ εις τα άγια". Αυτό πρέπει να έγινε κάποια άλλη φορά πέραν την αναλήψεώς Του, επειδή η Βίβλος λέει:

"Ο μεν λοιπόν Κύριος, αφού ελάλησεν προς αυτούς, ανελήφθη εις τον ουρανόν και εκάθισεν εκ δεξιών του Θεού" (Μάρκον ις΄. 19).

Η Καινή Διαθήκη μάς λέει επανειλημμένα πως ο Χριστός κάθεται στα δεξιά του Πατέρα, κι αυτό το εδάφιο μάς λέει πως πήγε να καθήσει εκεί αμέσως μετά την ομιλία Του με τους μαθητές και την ανάληψή Του. Άρα είναι τουλάχιστον πιθανό πως είχε προηγουμένως ανέβει και είχε τοποθετήσει το Αίμα Του στα "άγια" (Εβραίους θ΄. 12) στον Ουρανό.

"Εξεύροντες ότι δεν ελυτρώθητε…διά φθαρτών, αργυρίου ή χρυσίου, αλλά διά του τιμίου αίματος του Χριστού" (Α΄ Πέτρου α΄. 18-19).

Το Αίμα του Χριστού βρίσκεται τώρα στο ιλαστήριο στον Ουρανό. Είναι άφθαρτο. Δεν μπορεί να χαθεί ή να διαλυθεί. Όλα αυτά είναι υπερφυσικά. Βεβαίως! Αν αφαιρέσουμε το υπερφυσικό στοιχείο δεν υπάρχει Χριστιανισμός – μόνο ηθικότητα. Αλλά αυτά δεν είναι μαγικά. Δεν μπορείς να χειραγωγήσεις το Αίμα του Χριστού. Δεν είναι μαγεία! Το Αίμα είναι υπερφυσικό, αλλά δεν ανταποκρίνεται στη μαγεία. Ο “ντεσιζιονισμός” είναι μαγεία! Γι' αυτό τον απορρίπτουμε. Ο Θεός είναι αυτός που αποφασίζει να σε καθαρίσει με το Αίμα.

Ξέρω πως ο Δρ Τζον Μακάρθουρ (Dr. John MacArthur) δεν το πιστεύει αυτό το πράγμα. Ξέρω επίσης πως βρήκε τις λανθασμένες ιδέες του σχετικά με το Αίμα από έναν παράξενο άνθρωπο που τον έλεγαν Συνταγματάρχη Ρ. Μπ. Θιμ Τζούνιορ (Colonel R. B. Thieme, Jr.). Ήμουν παρών το φθινόπωρο του 1961 όταν ο νέος Τζον Μακάρθουρ παρευρέθηκε σε μια σειρά Βιβλικών μελετών από τον Θιμ, στην οποία ο Θιμ δίδαξε τα ίδια πράγματα που έχει διδάξει και ο Μακάρθουρ από εκείνα τα χρόνια έως σήμερα. Είμαι πεπεισμένος πως ο Δρ Μακάρθουρ πήρε τις ιδέες του από τον Ρ. Μπ. Θιμ, επειδή τον είδα να παίρνει σημειώσεις πάνω σ' αυτά τα πράγματα. Ο Θιμ δίδασκε πως η λέξη “αίμα” σημαίνει “θάνατος” – όχι “κάποιο αόριστο αίμα που αιωρείται κάπου”. Αυτές είναι σκέψεις που εμφανίζονται από καιρό σε καιρό στα κηρύγματα του Δρ Μακάρθουρ, και προσωπικά πιστεύω πως πήρε αυτές τις ιδέες από τον Συνταγματάρχη Ρ. Μπ. Θιμ. Αυτό είναι τραγικό, επειδή ο Δρ Μακάρθουρ έχει καλή διδασκαλία πάνω σε άλλα θέματα. Η εκκλησία μας προσεύχεται για τον Δρ Μακάρθουρ κάθε εβδομάδα, ώστε να στραφεί από τις παράξενες διδασκαλίες του Ρ. Μπ. Θιμ επάνω στο Αίμα του Χριστού.

II. Δεύτερον, το Αίμα του Χριστού είναι απαραίτητο για τη λύτρωσή σας.

Το κείμενο μας λέει πως δεν λυτρωθήκατε από φθαρτά πράγματα, αλλά πως μπορείτε να λυτρωθείτε από το Αίμα του Χριστού. Η λέξη "ελυτρώθητε" στο Α΄ Πέτρου α΄. 18 σημαίνει "απολύω" ή "απελευθερώνω", έχει να κάνει με απελευθέρωση.

Αν δεν "απολυθείτε" και "απελευθερωθείτε" δια του Αίματος του Χριστού, θα είστε για πάντα

1.   Κάτω από την "κατάρα του νόμου" (Γαλάτες γ΄. 13). Είστε επικατάρατοι από το νόμο επειδή δεν μπορείτε να τον υπακούσετε. Δεν μπορείτε να υπακούσετε τις εντολές του νόμου του Θεού σε τέλειο βαθμό. Γι' αυτό ο νόμος σάς καταράσεται. Σας δείχνει πως είστε ένοχοι και δεν σας δίνει κάποιο τρόπο να ξεφύγετε την κρίση. Μόνο το Αίμα του Ιησού μπορεί να σας καθαρίσει από τις αμαρτίες σας, ώστε να "απολυθείτε" και να "απελευθερωθείτε" από την κατάρα του Νόμου.

2.   Αν δεν "απολυθείτε" και "απελευθερωθείτε" από το Αίμα του Χριστού θα είστε για πάντα κάτω από την κυριαρχία του Σατανά, "υπό του οποίου είναι πεπαγιδευμένοι εις το θέλημα εκείνου" (Β΄ Τιμόθεον β΄. 26). Τίποτα δεν μπορεί να σας "απολύσει" από το χέρι του, ή να σας "απελευθερώσει", παρά μονάχα το Αίμα του Ιησού Χριστού!

3.   Αν δεν "απολυθείτε" και "απελευθερωθείτε" από το Αίμα του Χριστού θα είστε για πάντα κάτω από την οργή και την κρίση ενός άγιου Θεού. Μόνο το Αίμα του Ιησού Χριστού μπορεί να σας "απολύσει" και να σας "απελευθερώσει" από την κρίση του Θεού.


Ω, φίλε μου, πρέπει να έχεις το Αίμα του Χριστού! Πρέπει να έχεις το Αίμα του Χριστού για να σε απελευθερώσει από την κατάρα του Νόμου, για να σε απελευθερώσει από την δουλεία στον Σατανά, και για να σε απελευθερώσει από την οργή ενός θυμωμένου Θεού! Ω, πρέπειπρέπει – να έχεις το πολύτιμο Αίμα του Ιησού Χριστού για να σε λυτρώσει από την κατάρα, από τη δουλεία, από την οργή. Επαναλαμβάνω, πρέπει να έχεις το Αίμα του Χριστού! Προσεύχομαι να εμπιστευτείς τον Ιησού σύντομα!

σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net. (κάνε κλικ στο λίνκ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς στο Ίντερνετ,
στο www.rlhsermons.com ή www.realconversion.com.
Κάντε κλικ στο “ Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Μπορείτε να στείλετε email στον Δρ Χάιμερς στα Αγγλικά στο rlhymersjr@sbcglobal.net.
Μπορείτε να του γράψετε στη διεύθυνση P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015.
Τηλεφωνήστε του στο (818)352-0452.

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers) προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Προσευχή πριν το κήρυγμα απ' τον Κο Άβελ Προύντχομ (Mr. Abel Prudhomme).
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith):
“Jesus, Thy Blood and Righteousness”
(του Count Nicholas von Zinzendorf, 1700-1760; μετάφραση του John Wesley, 1703-1791).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΤΙΚΟ ΑΙΜΑ
ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

THE INCORRUPTIBLE AND REDEEMING
BLOOD OF JESUS CHRIST

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

"Εξεύροντες ότι δεν ελυτρώθητε…διά φθαρτών, αργυρίου ή χρυσίου, αλλά διά του τιμίου αίματος του Χριστού, ως αμνού αμώμου και ασπίλου" (Α΄ Πέτρου α΄. 18-19).

I.       Πρώτον, το Αίμα του Χριστού είναι άφθαρτο, Ψαλμός ις΄. 10,
Πράξεις β΄. 27, 31, Α΄ Πέτρου α΄. 18-19, Β΄ Πέτρου γ΄. 10-11,
Λουκάν κδ΄. 39, 37, Ιωάννην κ΄. 27, 17, Ματθαίον κη΄. 9,
Εβραίους θ΄. 11-12, Μάρκον ις΄. 19.

II.      Δεύτερον, το Αίμα του Χριστού είναι απαραίτητο για τη λύτρωσή
σας, Γαλάτες γ΄. 13, Β΄ Τιμόθεον β΄. 26, Ψαλμός ζ΄. 11.