Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΧΡΙΣΤΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟΣ

(ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΣΤΟΝ ΗΣΑΪΑ 53)
CHRIST – UNIVERSALLY DEVALUED
(SERMON NUMBER 4 ON ISAIAH 53)
(Greek)

από τον Δρ Ρ.Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ οβ Λος Άντζελες (Βαπτιστική εκκλησία)
Σάββατο βράδυ, 16 Μαρτίου 2013
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Saturday Evening, March 16, 2013

"Καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων· άνθρωπος θλίψεων και δόκιμος ασθενείας· και ως άνθρωπος από του οποίου αποστρέφει τις το πρόσωπον, κατεφρονήθη και ως ουδέν ελογίσθημεν αυτόν" (Ησαΐας νγ΄. 3).


Ο Δρ Έντουαρντ Τζ. Γιανγκ (Dr. Edward J. Young) είπε,

Η απιστία που παρουσιάζει εδώ ο Ησαΐας είναι η ίδια απιστία που βρίσκουμε παντού γύρω μας σήμερα. Οι άνθρωποι λένε όμορφα και φιλοφρονητικά πράγματα για [τον Χριστό]. Επαινούν την ηθική Του, τη διδασκαλία Του, δηλώνουν πως ήταν καλός άνθρωπος και μεγάλος προφήτης, ο μόνος που έχει απαντήσεις στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Ωστόσο, δεν θα παραδεχτούν πως είναι αμαρτωλοί, άξιοι αιώνιας τιμωρίας, και ότι ο θάνατος του Χριστού ήταν θυσία στη θέση μας, σχεδιασμένη να ικανοποιήσει τη δικαιοσύνη του Θεού και να συμφιλιώσει έναν προσβεβλημένο Θεό με τον αμαρτωλό. Οι άνθρωποι δεν δέχονται αυτά που λέει ο Θεός για τον Υιό Του. Ακόμη και σήμερα, ο Δούλος [ο Χριστός] είναι καταφρονημένος και απερριμένος από τους άνθρώπους, και τον θεωρούν σαν ένα τίποτα (Edward J. Young, Ph.D., The Book of Isaiah, William B. Eerdmans Publishing Company, 1972, volume 3, p. 344).

Ο Λούθηρος (Luther) είπε πως το πεντηκοστό τρίτο κεφάλαιο του Ησαΐα ήταν η καρδιά της Βίβλου. Νομίζω είχε δίκιο. Αν το δεχτείτε αυτό, τότε το κείμενό μας έχει τρομερή σημασία. Πιστεύω πως αυτό το εδάφιο είναι από τα πιο ξεκάθαρα σχετικά με την ολοκληρωτική εξαχρείωση της ανθρωπότητας που παρουσιάζεται μέσα στη Βίβλο. Όταν λέμε "εξαχρείωση" εννοούμε "διαφθορά". Όταν λέμε "ολοκληρωτική" εννοούμε "πλήρη". Ο Άνθρωπος διεφθάρη πλήρως από την αμαρτία των πρώτων γονιών μας. Όπως λέει η Κατήχηση της Χαϊδελβέργης (Heidelberg Catechism), η φθορά της ανθρώπινης φύσης προέρχεται "από την πτώση και ανυπακοή των προπατόρων μας, του Αδάμ και της Εύας, στον Κήπο της Εδέμ· με την οποία η ανθρώπινη ζωή μας μολύνθηκε τόσο πολύ ώστε όλοι μας συλλαμβανόμαστε και γεννιόμαστε στην κατάσταση της αμαρτίας" (Κατήχηση της Χαϊδελβέργης / The Heidelberg Catechism, Ερώτηση 7). Η ολοκληρωτική εξαχρείωση φαίνεται από την έχθρα του Ανθρώπου προς τον Θεό,

"Διότι το φρόνημα της σαρκός είναι έχθρα εις τον Θεόν" (Προς Ρωμαίους η΄. 7).

Αυτή η έχθρα επεκτείνεται στον Χριστό, ο οποίος είναι ο Θεός Υιός. Η ολοκληρωτική εξαχρείωση εξηγεί γιατί οι ρωμαίοι στρατιώτες που Τον συνέλαβαν

"εμπτύσαντες εις αυτόν έλαβον τον κάλαμον και έτυπτον εις την κεφαλήν αυτού" (Κατά Ματθαίον κζ΄. 30).

Η ολοκληρωτική εξαχρείωση εξηγεί γιατί ο ρωμαίος ηγεμόνας Πιλάτος

"τον δε Ιησούν μαστιγώσας παρέδωκε διά να σταυρωθή" (Κατά Ματθαίον κζ΄. 26).

Η ολοκληρωτική εξαχρείωση εξηγεί γιατί οι άνθρωποι Τού φώναζαν και Τον προσέβαλαν ενώ πέθαινε κρεμασμένος στον Σταυρό.

Η ολοκληρωτική εξαχρείωση εξηγεί γιατί ακόμη και σήμερα, είναι

"Καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων· άνθρωπος θλίψεων και δόκιμος ασθενείας· και ως άνθρωπος από του οποίου αποστρέφει τις το πρόσωπον, κατεφρονήθη και ως ουδέν ελογίσθημεν αυτόν" (Ησαΐας νγ΄. 3).

I. Πρώτον, η ολοκληρωτική εξαχρείωση είναι η αιτία που η ανθρωπότητα περιφρονεί και απορρίπτει τον Χριστό.

"Καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων..." (Ησαΐας νγ΄. 3).

Εδώ περιγράφεται η γενική απόρριψη του Χριστού που βλέπουμε σήμερα στον κόσμο. Την βλέπουμε στα εξώφυλλα αμερικανικών περιοδικών όπως τα Τάιμ (Time) και Νιούζγουϊκ (Newsweek), τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Αυτά τα ειδησεογραφικά περιοδικά, κατά κανόνα παρουσιάζουν πρωτοσέλιδο άρθρο που έχει σχέση με τον Χριστό, κάθε Δεκέμβριο και κάθε Απρίλιο. Αλλά σας διαβεβαιώνω πως ποτέ δεν είναι κολακευτικές ιστορίες. Πάντα επιλέγουν κάποια αλλόκοτη εικόνα του Χριστού από τον Μεσαίωνα για το εξώφυλλο του περιοδικού· μια εικόνα που κάνει τον Χριστό να δείχνει παράξενος και παρωχημένος στο σύγχρονο νου. Φυσικά το κάνουν επίτηδες. Κατά κανόνα, το άρθρο είναι γραμμένο από ανθρώπους του ακραίου θρησκευτικού φιλελευθερισμού, από ανθρώπους που δεν δέχονται τον Χριστό ως μονογενή Υιό του Θεού, και ως το μόνο μέσο σωτηρίας. Είμαι σίγουρος πως αυτά τα πράγματα τυπώνονται στα βρετανικά ταμπλόιντ, και σε περιοδικά σε όλον τον κόσμο. Συχνά, στην τηλεόραση και στις ταινίες επιτίθενται ανοιχτά κατά του Χριστού.

Στο κοσμικό σας λύκειο ή πανεπιστήμιο, εσείς που είστε μαθητές και φοιτητές γνωρίζετε πολύ καλά πως οι καθηγητές σας δεν έχουν ποτέ να πουν καλό λόγο για τον Ιησού ή τον Χριστιανισμό. Οι καθηγητές σας συνεχώς επιτίθενται και μειώνουν τον Χριστό και τις διδασκαλίες Του.

"Καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων" (Ησαΐας νγ΄. 3).

Οι συμμαθητές σας στο σχολείο, και οι συνεργάτες σας στη δουλειά, χρησιμοποιούν το όνομα του Χριστού ως βρισιά, και μιλάνε άσχημα γι' Αυτόν σε καθημερινή σχεδόν βάση.

Αν προέρχεστε από μη χριστιανικό σπίτι, ούτε κι εκεί μπορείτε να βρείτε καταφύγιο! Γνωρίζετε πολύ καλά πως οι μη χριστιανοί γονείς σας καταφρονούν και απορρίπτουν τον Σωτήρα. Πολλοί από εσάς γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να υπομένεις τη συκοφαντία και τη γελοιοποίηση που συσσωρεύουν εναντίον του Χριστού - και εναντίον εσάς επειδή πιστεύετε σ' Αυτόν και είστε σοβαροί Χριστιανοί σε βαπτιστική εκκλησία. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εχθρικής και εξαχρειωμένης καρδιάς της ανθρωπότητας.

"Καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων" (Ησαΐας νγ΄. 3).

II. Δεύτερον, η ολοκληρωτική εξαχρείωση είναι η αιτία της θλίψεως και της λύπης του Χριστού.

"Καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων· άνθρωπος θλίψεων και δόκιμος ασθενείας [λύπης]..." (Ησαΐας νγ΄. 3).

Τι προκαλεί θλίψη και λύπη στον Χριστό; Τι άλλο, μα η εχθρότητα και η απόρριψη του χαμένου κόσμου εναντίον Του!

Όταν ζούσε στη γη, οι γραμματείς, οι Φαρισαίοι και οι αρχιερείς ήταν τόσο εχθρικοί μαζί Του, και Του εναντιώθηκαν τόσο σφοδρά, ώστε έκραξε με μεγάλο πόνο ψυχής:

"Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ, η φονεύουσα τους προφήτας και λιθοβολούσα τους απεσταλμένους προς αυτήν, ποσάκις ηθέλησα να συνάξω τα τέκνα σου καθ' ον τρόπον η όρνις τα ορνίθια εαυτής υπό τας πτέρυγας, και δεν ηθελήσατε" (Κατά Λουκάν ιγ΄. 34).

Ο Χριστός ήταν τόσο συντετριμμένος από λύπη και θλίψη, Τον βάραινε τόσο πολύ η αμαρτία του Ανθρώπου, ώστε στον κήπο της Γεσθημανής, τη νύχτα πριν Τον σταυρώσουν,

"έγεινε δε ο ιδρώς αυτού ως θρόμβοι αίματος καταβαίνοντες εις την γην" (Κατά Λουκάν κβ΄. 44).

Εκεί ο Θεός μου βάσταξε την ενοχή μου,
   Μπορείς να το πιστέψεις δια της χάρης,
Αλλά τη φρίκη που υπέφερε
   Δεν μπορείς να τη συλλάβεις.
Κανείς δεν μπορεί να σε διαπεράσει,
   Ζοφερή, σκοτεινή Γεσθημανή!
Κανείς δεν μπορεί να σε διαπεράσει,
   Ζοφερή, σκοτεινή Γεσθημανή!
(“Gethsemane” από τον Joseph Hart, 1712-1768;
      τροποποιήθηκε από τον Ποιμένα, με τη μελωδία του “Come, Ye Sinners”).

Τι προκάλεσε τέτοιο μαρτύριο στο σώμα και στη ψυχή του Χριστού, αν δεν ήταν η αμαρτία σας; Τι προκάλεσε την λύπη και τη θλίψη Του, αν δεν ήταν εχθρότητα της εξαχρειωμένης φύσης σας, που έφερε την κρίση του Θεού εναντίον Του, καθιστώντας το απαραίτητο γι' Αυτόν να βαστάξει τις αμαρτίες σας από τη Γεσθημανή ως στο Σταυρό;

Άνθρωπος θλίψεων, τι όνομα
Για τον Υιό του Θεού που ήρθε
Κατεστραμμένους αμαρτωλούς να επαναφέρει!
Αλληλούια! Τι Σωτήρας!

Βαστάζοντας ντροπή και χλευασμούς,
Στάθηκε στη θέση μου, καταδικασμένος,
Σφράγησε τη άφεσή μου με το αίμα Του,
Αλληλούια! Τι Σωτήρας!
   (“Hallelujah! What a Saviour!” από τον Philip P. Bliss, 1838-1876).

Και τι είναι αυτό μέσα σας σήμερα που προκαλεί θλίψη και λύπη στον Ιησού, καθώς σας κοιτάει από τον Ουρανό; Λυπάται και θλίβεται με το γεγονός πως εσείς, οι ίδιοι, Τον καταφρονείτε και Τον απορρίπτετε. Μπορεί να λέτε ότι Τον αγαπάτε. Αλλά το γεγονός ότι αρνήστε να Τον εμπιστευτείτε δείχνει ότι στην πραγματικότητα Τον καταφρονείτε και Τον απορρίπτετε. Να είστε ειλικρινείς με τους εαυτούς σας! Αν δεν Τον καταφρονείτε και δεν Τον απορρίπτετε, ποιος άλλος λόγος μπορεί να υπάρχει που σας κρατάει από το να Τον εμπιστευτείτε; Η άρνησή σας να Τον εμπιστευτείτε, Του προκαλεί μεγάλη θλίψη και λύπη απόψε.

"Καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων· άνθρωπος θλίψεων και δόκιμος ασθενείας [λύπης]..." (Ησαΐας νγ΄. 3)

III. Τρίτον, η ολοκληρωτική εξαχρείωση είναι η αιτία που η ανθρωπότητα αποστρέφει το πρόσωπό της από τον Χριστό.

Κοιτάξτε την τρίτη φράση του κειμένου,

"Καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων· άνθρωπος θλίψεων και δόκιμος ασθενείας· και ως άνθρωπος από του οποίου αποστρέφει τις το πρόσωπον..." (Ησαΐας νγ΄. 3).

Ο Δρ Γκιλ (Dr. Gill) είπε, "Ως άνθρωπος από τον οποίο κάποιος αποστρέφει το πρόσωπο, ως άνθρωπος απεχθής και αποτρόπαιος, που προκαλεί απέχθεια και αποστροφή, που μπορεί να κοιταχτεί μόνο με περιφρόνηση, ανάξιος οποιασδήποτε προσοχής" (John Gill, D.D., An Exposition of the Old Testament, The Baptist Standard Bearer, 1989 reprint, volume I, pp. 311-312).

Στην φυσική τους κατάσταση εξαχρείωσης, οι άνθρωποι αποστρέφουν το πρόσωπό τους από τον Χριστό. Μπορεί, όπως είπε ο Δρ Γιανγκ, να πουν "όμορφα και φιλοφρονητικά πράγματα για Αυτόν...[Αλλά] δεν θα παραδεχτούν πως είναι αμαρτωλοί, άξιοι αιώνιας τιμωρίας, και ότι ο θάνατος του Χριστού ήταν θυσία στη θέση μας, σχεδιασμένη να ικανοποιήσει τη δικαιοσύνη του Θεού και να συμφιλιώσει έναν προσβεβλημένο Θεό με τον αμαρτωλό. Οι άνθρωποι δεν δέχονται αυτά που λέει ο Θεός για τον Υιό Του" (Young, ibid.).

Οι μη χριστιανικές θρησκείες, ή απορρίπτουν τον Ιησού εντελώς, ή Τον υποβιβάζουν στην κατηγορία ενός απλού "προφήτη" ή "διδασκάλου". Άρα, απορρίπτουν τον αληθινό Χριστό, όπως αποκαλύπτεται στη Βίβλο. Οι αιρέσεις επίσης απορρίπτουν τον αληθινό Χριστό. Απορρίπτουν τον ορθόδοξο Χριστιανισμό και τοποθετούν στη θέση του αληθινού Χριστού, "άλλον Ιησούν, τον οποίον ημείς δεν εκηρύξαμεν" (Προς Κορινθίους Β΄ ια΄. 4). Ο Ιησούς προφήτεψε γι' αυτό, όταν είπε "θα σηκωθούν ψευδόχριστοι" (Κατά Ματθαίον βδ΄. 24). Ο μόνος αληθινός Χριστός είναι αυτός που φανερώνεται στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Όλες οι άλλες αντιλήψεις του Χριστού είναι "χευδόχριστοι", ή όπως είπε ο Απόστολος Παύλος, "άλλος Ιησούς, τον οποίον εμείς δεν κηρύξαμε". Οι Μορμόνοι έχουν ψευδόχριστο. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν ψευδόχριστο. Επίσης πολλοί Ευαγγελικοί έχουν σήμερα έναν ψευδή "Πνεύμα-Χριστό", έναν γνωστικό Χριστό, όπως εξηγεί ο Δρ Μάικλ Χόρτον (Dr. Michael Horton) στο βιβλίο του Κράιστλες Κριστιάνιτι (Christless Christianity) (Baker Books, 2008). Όταν πιστεύουν σε έναν ψευδόχριστο, αποστρέφουν το πρόσωπό τους από τον αληθινό Χριστό που φανερώνεται στην Αγία Γραφή.

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει συχνά μεταξύ των ευαγγελικών Χριστιανών. Ο Δρ Α. Ου. Τόζερ (Dr. A. W. Tozer), ένας ευαγγελικός συγγραφέας υψηλής εκτίμησης, το έκανε ξεκάθαρο όταν είπε,

     Υπάρχουν πολλοί ψευδείς Χριστοί ανάμεσά μας [των ευαγγελικών] αυτές τις μέρες. Ο Τζον Όουεν (John Owen), ο παλιός Πουριτανός προειδοποίησε τους ανθρώπους στις ημέρες του: "Έχετε έναν Χριστό της φαντασίας σας, και αν είστε ικανοποιημένοι με έναν Χριστό της φαντασίας σας, θα πρέπει να είστε ικανοποιημένοι και με μια σωτηρία της φαντασίας σας"... Αλλά υπάρχει μόνο ένας αληθινός Χριστός, και ο Θεός έχει πει πως είναι ο Υιός Του... Ακόμη και ανάμεσα σ' αυτούς που αναγνωρίζουν τη θεία φύση του Χριστού, πολλοί αποτυγχάνουν συχνά να αναγνωρίσουν την ανθρώπινη φύση Του. Δηλώνουμε ευθέως πως όταν περπατούσε στη γη ήταν Θεός με τους ανθρώπους, αλλά παραβλέπουμε την αλήθεια που είναι εξίσου σημαντική, πως εκεί που κάθεται τώρα, μεσιτεύοντας στον θρόνο Του [στον Ουρανό] είναι άνθρωπος με τον Θεό. Η διδασκαλία της Καινής Διαθήκης είναι ότι τώρα, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας άνθρωπος στον ουρανό που παρουσιάζεται ενώπιον του Θεού για εμάς. Είναι τόσο άνθρωπος όσο ήταν και ο Αδάμ ή ο Μωϋσής ή ο Παύλος. Είναι άνθρωπος δοξασμένος, αλλά ο δοξασμός Του δεν αφαίρεσε την ανθρώπινη φύση Του. Σήμερα είναι αληθινός άνθρωπος, από την ανθρώπινη φυλή.
     Η σωτηρία δεν έρχεται όταν "δεχόμαστε το εκπληρωμένο έργο Του" ή όταν "παίρνουμε μια απόφαση για τον Χριστό". [Η σωτηρία] έρχεται όταν πιστεύουμε στον Κύριο Ιησού Χριστό, τον πλήρη, ζωντανό, νικηφόρο Κύριο, ο οποίος ως Θεός και άνθρωπος, πολέμησε τη μάχη μας και την κέρδισε, δέχτηκε το χρέος [της αμαρτίας] μας και το πλήρωσε, πήρε τις αμαρτίες μας και πέθανε για αυτές, και αναστήθηκε για να μας ελευθερώσει. Αυτός είναι ο αληθινός Χριστός, και τίποτα λιγότερο δεν φτάνει (A. W. Tozer, D.D,. “Jesus Christ is Lord,” Gems From Tozer, Christian Publications, 1969, με την άδεια του Send the Light Trust – 1979, pp. 24, 25).

Η εκ φύσεως εξαχρείωση της ανθρώπινης καρδιάς είναι η αιτία που οι μη σωσμένοι άνθρωποι αποστρέφουν το πρόσωπό τους από τον αληθινό Χριστό.

"Και ως άνθρωπος από του οποίου αποστρέφει τις το πρόσωπον" (Ησαΐας νγ΄. 3).

IV. Τέταρτον, η ολοκληρωτική εξαχρείωση είναι η αιτία που η ανθρωπότητα υποτιμάει τον Χριστό.

Κοιτάξτε το τέλος του κειμένου μας, στο εδάφιο τρία. Ας σταθούμε και ας διαβάσουμε δυνατά την τελευταία φράση, ξεκινώντας με τη λέξη "κατεφρονήθη..."

"Κατεφρονήθη και ως ουδέν ελογίσθημεν αυτόν" (Ησαΐας νγ΄. 3).

Μπορείτε να καθήσετε. Αναφερόμενος σε αυτές τις λέξεις "ως ουδέν ελογίσθημεν αυτόν [τον θεωρήσαμε σαν ένα τίποτα]", ο Σπέρτζεον (Spurgeon), ο "πρίγκιπας των ιεροκηρύκων", είπε,

Αυτή πρέπει να είναι η παγκόσμια ομολογία της ανθρώπινης φυλής. Από τον ανώτερο μονάρχη μέχρι τον κατώτερο χωριάτη, από το υψηλότερο μυαλό μέχρι το πιο ευτελή νου, από τον άνθρωπο που όλοι θαυμάζουν μέχρι τον πιο άγνωστο και ασήμαντο, έρχεται αυτή η ομολογία: "Τον θεωρήσαμε σαν ένα τίποτα"... ακόμη και οι μεγαλύτεροι άγιοι... κάποτε τον θεωρούσαν "σαν ένα τίποτα"... υπήρχε καιρός που τον θεωρούσαν "σαν ένα τίποτα [πριν μεταστραφούν]" (C. H. Spurgeon, “Why Christ is Not Esteemed,” The Metropolitan Tabernacle Pulpit, Pilgrim Publications, 1978 reprint, volume LIII, p. 157).

Στο ίδιο αυτό κήρυγμα, με τίτλο, "Γιατί ο Χριστός δεν εκτιμάται" (Why Christ is Not Esteemed), ο Σπέρτζεον έδωσε τέσσερις λόγους γιατί αυτός ο χαμένος κόσμος δεν εκτιμά τον Χριστό, γιατί οι άνθρωποι που δεν έχουν μεταστραφεί δεν βλέπουν την αξία του Χριστού, δεν Τον εκτιμούν και δεν Τον λατρεύουν. Ο Σπέρτζεον είπε πως οι μη σωσμένοι άνθρωποι δεν Τον εκτιμούν για τους τέσσερις εξής λόγους:

(1) Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν τον Χριστό επειδή εκτιμούν υπερβολικά τον εαυτό τους. Η "αυτοεκτίμηση", είπε, "αποκλείει τον Ιησού... και όσο αυξάνεται η αυτοεκτίμησή μας, τόσο πιο σφιχτά κλείνουμε την πόρτα στον Χριστό. Η αγάπη του εαυτού μας εμποδίζει την αγάπη προς τον Σωτήρα."

(2) Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν τον Χριστό, επειδή εκτιμούν υπερβολικά τον κόσμο. Ο Σπέρτζεον είπε, "Τον θεωρήσαμε σαν ένα τίποτα επειδή αγαπήσαμε τη γη και όλες τις ανοησίες της."

(3) Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν τον Χριστό επειδή δεν Τον γνωρίζουν. Ο Σπέρτζεον είπε, "Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να γνωρίζεις κάτι για τον Χριστό και του να γνωρίζεις τον ίδιο τον Χριστό... Αυτοί που πιστεύουν λανθασμένα για τον Χριστό, ποτέ δεν τον έχουν γνωρίσει... 'τον θεωρήσαμε σαν ένα τίποτα'... επειδή δεν τον γνωρίσαμε."

(4) Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν τον Χριστό επειδή είναι πνευματικά νεκροί. Ο Σπέρτζεον είπε, "Δεν πρέπει να προκαλεί εκπληξη το γεγονός ότι δεν εκτιμήσαμε τον Χριστό, αφού ήμασταν πνευματικά νεκροί... ήμασταν 'νεκροί μέσα στις παραβάσεις και στις αμαρτίες', και σαν τον Λάζαρο μέσα στον τάφο, βλέπαμε μεγαλύτερη φθορά με κάθε στιγμή που πέρναγε."


Αυτοί είναι οι λόγοι που έδωσε ο Σπέρτζεον για τους οποίους η ανθρωπότητα απορρίπτει τον Σωτήρα, για το γεγονός ότι δεν βλέπουν κάποια αξία σ' Αυτόν. Αναρωτιέμαι, αυτό το κείμενο μιλάει για εσάς;

"Καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων· άνθρωπος θλίψεων και δόκιμος ασθενείας· και ως άνθρωπος από του οποίου αποστρέφει τις το πρόσωπον, κατεφρονήθη και ως ουδέν ελογίσθημεν αυτόν" (Ησαΐας νγ΄. 3).

Σας έχουν κάνει, τα λόγια αυτού του κηρύγματος, να σκεφτείτε την εξαχρείωσή σας, την επίμονη αντίσταση της καρδιάς σας προς τον Χριστό; Έχετε νιώσει λίγο την διαφθορά της καρδιάς σας, που απορρίπτει τον Χριστό και δεν Τον εκτιμάει; Αν νιώθετε καθόλου αυτή την απαίσια διαφθορά μέσα σας, σας διαβεβαιώνω πως είναι μόνο εξαιτίας της χάρης του Θεού. Όπως είπε ο Τζον Νιούτον (John Newton),

Θαυμάσια χάρη! Τι γλυκειά
   Που έσωσε κι εμέ!
Χαμένος ήμουν, μ' ευρήκε
   Μ' ελευθέρωσε.

Η Χάρη με παρηγορεί,
   Τους φόβους μου σκορπά,
Μου δίν' ελπίδα και χαρά,
   Τους δισταγμούς νικά.
(“Θαυμάσια χάρη / Amazing Grace” από τον John Newton, 1725-1807).

Αν νιώθετε πως η επίμονη καρδιά σας είναι κλειδωμένη κατά του Χριστού, και αν νιώθετε τον βαθμό στον οποίο η άθλια εξαχρείωσή σας απορρίπτει τον Χριστό, θα υποταχθείτε τώρα σ' Αυτόν; Θα εμπιστευτείτε τον Χριστό, τον οποίο ο κόσμος καταφρονεί και απορρίπτει; Όταν εμπιστευτείτε τον Χριστό θα σωθείτε στιγμιαία από την αμαρτία και την Κόλαση, διαμέσου του Αίματός Του και της δικαιοσύνης Του. Αμήν.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς στο Ίντερνετ,
στο www.rlhsermons.com ή www.realconversion.com.
Κάντε κλικ στο “ Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Μπορείτε να στείλετε email στον Δρ Χάιμερς στα Αγγλικά στο rlhymersjr@sbcglobal.net.
Μπορείτε να του γράψετε στη διεύθυνση P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015.
Τηλεφωνήστε του στο (818)352-0452.

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers) προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που διαβάστηκε πριν το κήρυγμα από τον Ποιμένα: Ησαΐας νβ΄. 13-νγ΄. 3.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Θαυμάσια χάρη / Amazing Grace” (από τον John Newton, 1725-1807).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟΣ

(ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΣΤΟΝ ΗΣΑΪΑ 53)
CHRIST – UNIVERSALLY DEVALUED
(SERMON NUMBER 4 ON ISAIAH 53)

από τον Δρ Ρ.Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

"Καταπεφρονημένος και απερριμμένος υπό των ανθρώπων· άνθρωπος θλίψεων και δόκιμος ασθενείας· και ως άνθρωπος από του οποίου αποστρέφει τις το πρόσωπον, κατεφρονήθη και ως ουδέν ελογίσθημεν αυτόν" (Ησαΐας νγ΄. 3).

(Προς Ρωμαίους η΄. 7, Κατά Ματθαίον βζ΄. 30, 26)

I.   Πρώτον, η ολοκληρωτική εξαχρείωση είναι η αιτία που η ανθρωπότητα
περιφρονεί και απορρίπτει τον Χριστό, Ησαΐας νγ΄. 3α.

II.  Δεύτερον, η ολοκληρωτική εξαχρείωση είναι η αιτία της θλίψεως και
της λύπης του Χριστού, Ησαΐας νγ΄. 3β, Κατά Λουκάν ιγ΄. 34, κβ΄. 44.

III. Τρίτον, η ολοκληρωτική εξαχρείωση είναι η αιτία που η ανθρωπότητα
αποστρέφει το πρόσωπό της από τον Χριστό,
Ησαΐας νγ΄. 3γ, Προς Κορινθίους Β΄ ια΄. 4, Κατά Ματθαίον κδ΄. 24.

IV. Τέταρτον, η ολοκληρωτική εξαχρείωση είναι η αιτία που η
ανθρωπότητα υποτιμάει τον Χριστό, Ησαΐας νγ΄. 3δ.