Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ ΤΖΟΝ Ρ. ΡΑΪΣ

I LOVE CHRISTMAS – ADAPTED FROM DR. JOHN R. RICE
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 18 Δεκεμβρίου 2011
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Evening, December 18, 2011

“Kαι ελθόντες εις την οικίαν εύρον το παιδίον μετά Μαρίας της μητρός αυτού, και πεσόντες προσεκύνησαν αυτό, και ανοίξαντες τους θησαυρούς αυτών προσέφεραν εις αυτό δώρα, χρυσόν και λίβανον και σμύρναν” (Ματθαίον β΄. 11).


Ο Δρ Τζον Ρ. Ράις (1895-1980) ήταν ένας καλός και λογικός Χριστιανός. Απόψε θα σας δώσω τα βασικά σημεία ενός κηρύγματός του με το όνομα: “Αγαπώ τα Χριστούγεννα”. Το κήρυγμα θα είναι μικρότερο και σε κάποια μέρη θα είναι διατυπωμένο λίγο διαφορετικά. Ο Δρ Ράις είπε:

Αγαπώ την περίοδο των Χριστουγέννων. Βρίσκω μεγάλη χαρά στο να κηρύττω επάνω στα θέματα των Χριστουγέννων, όπως τους αγγέλους, τους βοσκούς, τη φάτνη, την παρθενογένεση, τους μάγους. Βρίσκω μεγάλη χαρά στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Υπάρχει μια ευτυχισμένη, χαρούμενη νότα λατρείας μέσα στο σπίτι μας, και δόξα τω Θεώ, μέσα στην καρδιά μου, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Χαίρομαι όταν βλέπω την οικογένειά μου και άλλα αγαπημένα πρόσωπα για τα Χριστούγεννα. Μου αρέσει να δίνω δώρα, και χαίρομαι όταν με θυμούνται οι φίλοι μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Αγαπώ την περίοδο των Χριστουγέννων (Dr. John R. Rice, I Love Christmas, Sword of the Lord, 1955, p. 7).

Αλλά ο Δρ Ράις τονίζει πως κάποια άτομα “ξυνίζουν, γκρινιάζουν, και είναι γεμάτοι αντιρρήσεις σχετικά με τα Χριστούγεννα” (ibid.). Επικρίνουν αυτούς που γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού.

I. Πρώτον, λένε πως τα Χριστούγεννα δεν είναι τα γενέθλια του Χριστού.

Είναι αλήθεια πως δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία που γεννήθηκε ο Ιησούς. Η Βίβλος δεν μας τη λέει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι λάθος ή αμαρτία το να θυμόμαστε τη γέννηση του Χριστού την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο Δρ Ράις γνώριζε ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου, δίσεκτος χρόνος. Αφού εκείνη η μέρα εμφανίζεται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, δηλαδή τον δίσεκτο χρόνο, τονίζει πως δεν ήταν λάθος για τους γονείς της να γιορτάζουν τα γενέθλιά της στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ δεν ήταν η πραγματική ημερομηνία της γέννησής της.

Το να γιορτάσουμε τα γενέθλια του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου είναι το κοντινότερο που μπορούμε να υπολογίσουμε. Αγαπάμε τον Κύριο Ιησού, και θέλουμε όλοι να θυμούνται τη γέννησή Του. Θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας για το βρέφος μέσα στη φάτνη, για τους μάγους που ήρθαν από την Ανατολή για να Τον προσκυνήσουν, για την εξαγγελία του αγγέλου στη Μαρία, και για τη χορωδία αγγέλων (που έψαλλαν) στους βοσκούς. Γιατί να γιορτάσουμε αυτά τα πράγματα κάποια άλλη μέρα και όχι στις 25 Δεκεμβρίου; Πιστεύετε πως είναι λάθος να θυμόμαστε τη γέννηση του Χριστού την ημέρα που είναι το κοντινότερο που μπορούμε να υπολογίσουμε για τα γενέθλιά Του;

II. Δεύτερον, λένε πως η λέξη “Χριστούγεννα” (Christmas) σημαίνει “Λειτουργία του Χριστού” (Christ’s Mass), μια Καθολική γιορτή.

Λένε πως η λέξη “Χριστούγεννα” (Christmas) σημαίνει Λειτουργία του Χριστού (Christ’s Mass), πως ξεκίνησε από Καθολικούς, και γι' αυτό οι Διαμαρτυρόμενοι δεν πρέπει να τα γιορτάζουν. Αυτή η αντίρρηση μου φαίνεται λίγο ανόητη.

(Πολλά από τα ονόματα των πόλεων στην Καλιφόρνια προήλθαν από τους Καθολικούς. Το Λος Άντζελες αρχικά ήταν Καθολικό όνομα. Αλλά δεν σκεφτόμαστε τους Καθολικούς όταν χρησιμοποιούμε το όνομα “Λος Άντζελες”. Δεν σκεφτόμαστε τους Καθολικούς όταν λέμε “Σαν Ντιέγκο”, ή “Σαν Φρανσίσκο”, ή “Σακραμέντο”.) Οι λέξεις σημαίνουν αυτό που σημαίνουν, άσχετα με την προέλευσή τους.

Οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας κάνουν μεγάλο θέμα το ότι μαζευόμαστε για λατρεία την Κυριακή, επειδή η Κυριακή (Sunday - Ημέρα του Ήλιου) προέρχεται από τη λατρεία του Ήλιου (Sun). Τους απαντώ πως το Σάββατο (Saturday - Ημέρα του Κρόνου) προέρχεται από τη λατρεία του θεού Κρόνου (Saturn)! Αλλά κανείς σήμερα δεν σκέφτεται να λατρέψει τον Ήλιο όταν χρησιμοποιεί τη λέξη “Sunday”. Είναι ανόητο να δημιουργούμε έναν ψευδοδιαχωρισμό, όταν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο μυαλό και στην καρδιά των ανθρώπων που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Η λέξη “Ιανουάριος” προέρχεται από τον Ιανό που ήταν θεός των Ρωμαίων. Αμαρτάνουν λοιπόν οι Χριστιανοί όταν αποκαλούν αυτόν το μήνα με αυτό το όνομα; Για κάθε λογικό άνθρωπο τα Χριστούγενα απλά σημαίνουν Χριστούγγενα. Δεν μιλάμε για κάποια θεία λειτουργία. Οι Καθολικοί μπορεί να τα γιορτάζουν με λειτουργία, αλλά οι Διαμαρτυρόμενοι όχι.

III. Τρίτον, λένε πως τα Χριστούγεννα ήταν μια πρώην ειδωλολατρική γιορτή.

Πιστεύω πως όντως τα Χριστούγεννα ήταν μια πρώην ειδωλολατρική γιορτή. Αυτό το επιχείρημα δεν είναι σημαντικό. Οι ειδωλολάτρες είχαν γιορτές κάθε ημέρα. Είχαν τελετές για τη σπορά και για το θερισμό, για τις ισημερίες, και για τις νεομηνίες. Οπότε, αν οι ειδωλολάτρες χρησιμοποιούσαν την 25η Δεκεμβρίου για ειδωλολατρεία, γιατί να μην την χρησιμοποιήσουν τώρα οι Χριστιανοί για να τιμήσουν τον Ιησού Χριστό και τη γέννησή Του; Οποιαδήποτε ημέρα και να χρησιμοποιήσουμε για να θυμόμαστε τη γέννηση του Χριστού, θα είναι μια ημέρα που κάποιος άλλος χρησιμοποίησε για κακούς σκοπούς. Αλλά, δόξα τω Θεώ, όλες οι μέρες ανήκουν στον Ιησού Χριστό τώρα, και καμία ημέρα δεν ανήκει σε ειδωλολατρικούς θεούς, συμπεριλαμβανομένης και της 25ης Δεκεμβρίου! Η 25η Δεκεμβρίου θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για την τιμή Του, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

IV. Τέταρτον, λένε πως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και οι στολισμοί είναι βδέλυγμα.

Κάποια άτομα λένε πως η Βίβλος απαγορεύει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στον Ιερεμία ι΄. 3-4. Αλλά αυτή η Γραφή δεν μιλάει για χριστουγεννιάτικα δέντρα. Μιλάει για είδωλα φτιαγμένα από ξύλο, καλυμμένα με ασήμι και χρυσό. Και η υπόλοιπη Γραφή λέει με πόσο περίτεχνο και ακριβό τρόπο το είδωλο φτιάχνεται με ασήμι και χρυσό, και καλύπτεται με πορφυρό ένδυμα. (Σημείωση του Δρ Χάιμερς: αυτό το κείμενο δεν μπορεί να μιλάει για χριστουγεννιάτικα δέντρα για δύο λόγους [1] δεν υπήρχαν ούτε Χριστούγεννα, ούτε χριστουγεννιάτικα δέντρα τον καιρό του Ιερεμία [2] κανένας σήμερα δεν προσκυνάει το χριστουγεννιάτικο δέντρο.) Όχι, η Βίβλος δεν απαγορεύει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. (Δεν διαφέρουν από ένα μπουκέτο λουλούδια που πολλά άτομα έχουν μέσα στα σπίτια τους και στις εκκλησίες τους την περίοδο των Χριστουγέννων.)

Υπάρχει κάποιο κακό στο να στολίζεις το σπίτι σου με πρινάρι, ή γκι, ή άλλα φυτά; Είναι το ίδιο πράγμα με το να στολίζεις το σπίτι με κολοκύθες και κοτσάνια καλαμποκιού την Ημέρα των Ευχαριστιών! Είναι το ίδιο πράγμα με το να στολίζεις τους τάφους με λουλούδια την εθνική Ημέρα Μνήμης (Memorial Day)! Σίγουρα ο Θεός δεν δυσαρεστείται αν δώσουμε προσοχή σε κάποιες από τις φυσικές ομορφιές Του.

(Σημείωση του Δρ Χάιμερς: Έχει ειπωθεί πως το χριστουγεννιάτικο δέντρο προήλθε από τον διαμαρτυρόμενο μεταρρυθμιστή Μαρτίνο Λούθηρο, που είδε τα αστέρια να λάμπουν μέσα από τα φύλλα ενός πεύκου, το οποίο και έφερε μέσα στο σπίτι του και το στόλισε με κεριά, για να του υπενθυμίζει το αστέρι που έλαμπε όταν γεννήθηκε ο Ιησούς. Αν ισχύει αυτός ο θρύλος, τότε το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι διαμαρτυρόμενης προέλευσης.)

Αγαπώ τα Χριστούγεννα και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, και δεν νομίζω πως αυτά τα πράγματα είναι λάθος. Εκφράζουν απλά τη χαρά που έχω στην καρδιά μου όταν σκέφτομαι πως ο Θεός έγινε άνθρωπος, πως ο Δημιουργός έγινε βρέφος, πως “πλούσιος ων επτώχευσε διά σας, διά να πλουτήσητε σεις με την πτωχείαν εκείνου” (Β΄ Κορινθίους η΄. 9).

V. Πέμπτον, φέρνουν αντίρρηση στα Χριστούγεννα εξαιτίας της κοσμικότητας και των μη-χριστιανικών γλεντιών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των εορτών.

Είναι αλήθεια πως πολλοί άνθρωποι δεν τιμάνε τον Ιησού Χριστό την περίοδο των Χριστουγέννων. Νομίζω πως είναι μεγάλη αμαρτία. Κάποιες φορές λένε το χαζό ψέμα για τον Άγιο Βασίλη και εξαπατούν τα μικρά παιδάκια με έναν ειδωλολατρικό θρύλο, όταν θα 'πρεπε να τους λένε για τον Κύριο Ιησού. Νομίζω πως αυτό είναι κακία. Το ψέμα είναι πάντα κακό και πάντα μισητό από τον Θεό. Η απάτη είναι ο χειρότερος τρόπος για να τιμήσουμε τη γέννηση του Ιησού. Σίγουρα το να εξαπατάμε τα μικρά παιδιά με το ψέμα για τον Άγιο Βασίλη είναι αμαρτία. Κανένας Χριστιανός δεν θα 'πρεπε να το δικαιολογεί. Ναι, πολλά άτομα ατιμάζουν τον Θεό την περίοδο των Χριστουγέννων. Και λυπάμαι που το κάνουν. Ελπίζω κανένας Χριστιανός που θα ακούσει αυτό το κήρυγμα δεν θα λυπήσει τον Θεό με τέτοιες αμαρτίες.

Αλλά δεν πρέπει να παραδώσουμε τα Χριστούγεννα στον Σατανά και σε πονηρούς ανθρώπους επειδή κάποια άτομα αμαρτάνουν την περίοδο των Χριστουγέννων. Να παραδώσουμε και την Κυριακή επειδή τόσο συχνά την κακομεταχειρίζονται; Περισσότερα άτομα μεθάνε την Κυριακή, από κάθε άλλη μέρα της εβδομάδας. Έχουν περισσότερα γλέντια. Πρέπει δηλαδή οι Χριστιανοί να εγκαταλείψουν την Κυριακή και να την λογαριάσουν ως ημέρα του Διαβόλου; Φυσικά και όχι! Υπάρχουν πολλά άτομα που διδάσκουν πως το βάπτισμα είναι αναγκαίο για τη σωτηρία. Δίνουν περισσότερη τιμή στο νερό παρά στο Αίμα του Χριστού. Αυτό είναι λάθος. Αλλά θα πρέπει εμείς λοιπόν, να παρακούσουμε τον Ιησού Χριστό επάνω στο θέμα του βαπτίσματος, επειδή κάποιοι το υπερτονίζουν και έχουν ψευδοδιδασκαλίες πάνω σ' αυτό; Φυσικά και όχι!

Η δευτέρα παρουσία του Χριστού έχει καταχραστεί και διαστρεβλωθεί σε τεράστιο βαθμό από πολλούς. Οι διάφορες αιρέσεις έχουν διαστρεβλώσει τη διδασκαλία του ερχομού του Χριστού σε τεράστιο βαθμό. Κάποιοι ορίζουν ημερομηνίες. Θα πρέπει λοιπόν, εμείς οι υπόλοιποι, να αγνοήσουμε τη βιβλική διδασκαλία της επικείμενης δευτέρας παρουσίας του Χριστού, επειδή η διδασκαλία έχει καταχραστεί; Φυσικά και όχι!

Και δεν πρέπει να αγνοούμε τη βιβλική διδασκαλία της πληρότητας του Πνεύματος, απλά και μόνο επειδή πολλά άτομα τη συνδέουν με τη γλωσσολαλιά και με την αναμάρτητη τελειότητα.

Με τον ίδιο τρόπο, θα ήταν πολύ ανόητο εκ μέρους μας αν παραδίδαμε τα Χριστούγεννα στον Σατανά και στους κοσμικούς ανθρώπους. Αν ο κόσμος γιορτάζει την ημέρα των Χριστουγέννων με ξέφρενα πάρτυ, ας την γιορτάσουμε εμείς με χριστιανική αγάπη και κοινωνία, κι ας είναι μια μέρα που τιμάει τον Χριστό!

Είναι η ανταλλαγή δώρων ένα απλό έθιμο; Δεν χρειάζεται να ισχύει αυτό για τους Χριστιανούς. Οι Χριστιανοί μπορούν να δώσουν δώρα εκφράζοντας πραγματική αγάπη.

Είναι κακό να έχουμε μια ημέρα χαράς? Είναι κακό να έχουμε ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο και να στέλνουμε μερίδες σε άλλους; Όχι βέβαια! Όταν το υπόλειμμα του Ισραήλ επέστρεψε στη γη μετά τη βαβυλωνιακή αιχμαλωσία, υπό του Νεεμία, αναγνώστηκε και εξηγήθηκε ο νόμος, και ο λαός έκλαψε. Αλλά ήταν καιρός για χαρά και όχι για λύπη, και γι' αυτό ο Νεεμίας είπε:

“Η ημέρα αύτη είναι αγία εις Κύριον τον Θεόν σας· μη πενθείτε μηδέ κλαίετε. Διότι πας ο λαός έκλαιεν, ως ήκουσαν τους λόγους του νόμου. Και είπε προς αυτούς, Υπάγετε, φάγετε παχέα και πίετε γλυκάσματα, και αποστείλατε μερίδας προς τους μη έχοντας μηδέν ητοιμασμένον· διότι η ημέρα είναι αγία εις τον Κύριον ημών· και μη λυπείσθε· διότι η χαρά του Κυρίου είναι η ισχύς σας” (Νεεμίας η΄. 9-10).

Και το εδάφιο 12 λέει:

“Και απήλθε πας ο λαός, διά να φάγωσι και να πίωσι και να αποστείλωσι μερίδας και να κάμωσιν ευφροσύνην μεγάλην, διότι ενόησαν τους λόγους τους οποίους εφανέρωσαν εις αυτούς” (Νεεμίας η΄. 12).

Αφού εκείνοι οι Ισραηλίτες τίμησαν τον Θεό με μια ημέρα χαράς και φαγητού και στέλνοντας μερίδες σε άλλους επειδή η λατρεία του Θεού είχε αποκατασταθεί, τότε είναι σωστό για τους Χριστιανούς σήμερα να έχουν μια ημέρα χαράς για τη γέννηση του Σωτήρα μας του Ιησού Χριστού!

Ναι, αγαπώ τα Χριστούγεννα! Νιώθω κοντά στον Θεό την περίοδο των Χριστουγέννων. Αγαπώ το Λόγο του Θεού την περίοδο των Χριστουγέννων. Παροτρύνω τους αμαρτωλούς, αυτά τα Χριστούγεννα, να δεχτούν το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο του Θεού, που είναι ο Ιησούς.

Ας έχουμε, λοιπόν, καλά Χριστούγεννα, και πάνω απ' όλα ας δοξάσουμε τον Χριστό αυτήν την ημέρα καθώς τιμάμε τη γέννησή Του!

Αν αυτό το κήρυγμα σας ευλόγησε, ο Δρ Χάιμερς θα ήθελε να ακούσει από σας. ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net. (κάνε κλικ στο λίνκ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων
(copyright). Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers) προστατεύονται με προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και
μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Δρ Κρέιτον Λ. Τσαν (Dr. Kreighton L. Chan): Ματθαίον β΄. 1-12.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Jesus, Baby Jesus”(του Dr. John R. Rice, 1895-1980).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ ΤΖΟΝ Ρ. ΡΑΪΣ

I LOVE CHRISTMAS – ADAPTED FROM DR. JOHN R. RICE

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Kαι ελθόντες εις την οικίαν εύρον το παιδίον μετά Μαρίας της μητρός αυτού, και πεσόντες προσεκύνησαν αυτό, και ανοίξαντες τους θησαυρούς αυτών προσέφεραν εις αυτό δώρα, χρυσόν και λίβανον και σμύρναν” (Ματθαίον β΄. 11).

I.   Πρώτον, λένε πως τα Χριστούγεννα δεν είναι τα γενέθλια του Χριστού.

II.  Δεύτερον, λένε πως η λέξη “Χριστούγεννα” (Christmas) σημαίνει
“Λειτουργία του Χριστού” (Christ’s Mass), μια Καθολική γιορτή.

III. Τρίτον, λένε πως τα Χριστούγεννα ήταν μια πρώην ειδωλολατρική γιορτή.

IV. Τέταρτον, λένε πως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και οι στολισμοί είναι
βδέλυγμα, Β΄ Κορινθίους η΄. 9.

V.  Πέμπτον, φέρνουν αντίρρηση στα Χριστούγεννα εξαιτίας της
κοσμικότητας και των μη-χριστιανικών γλεντιών που λαμβάνουν
χώρα κατά τη διάρκεια των εορτών, Νεεμίας η΄. 9-10,12.