Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ!

RESURRECTION NOW!
(Greek)

Από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 2 Μαΐου 2010

A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Evening, May 2, 2010

“Ὁ Θεὸς ὅμως πλούσιος ὤν εἰς ἔλεος, διὰ τὴν πολλήν ἀγάπην αὑτοῦ μὲ τὴν ὁποίαν ἠγάπησεν ἡμᾶς, καὶ ἐνῷ ἤμεθα νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα, ἐζωοποίησεν ἡμᾶς μετὰ τοῦ Χριστοῦ· κατὰ χάριν εἶσθε σεσωσμένοι· καὶ συνανέστησε καὶ συνεκάθισεν ἐν τοῖς ἐπουρανίοις διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ” (Εφεσίους β΄. 4-6).


Τα θαύματα του Χριστού έγιναν για να απεικονίσουν πνευματικές αλήθειες. Άνοιξε τα μάτια των τυφλών για να δείξει ότι μπορεί να ανοίξει πνευματικά τυφλές καρδιές. Θεράπευσε λεπρούς για να δείξει ότι μπορεί να θεραπεύσει τις πνευματικά ακάθαρτες ψυχές. Αλλά τρεις φορές ανέστησε νεκρούς. Στο πέμπτο κεφάλαιο του Κατά Μάρκον μάς λέει ότι ανέστησε από τους νεκρούς την κόρη του Ιαείρου. Στο έβδομο κεφάλαιο του Κατά Λουκάν μάς λέει ότι ανέστησε από τους νεκρούς τον γιο της χήρας στη Ναΐν. Στο ενδέκατο κεφάλαιο του Κατά Ιωάννην διαβάζουμε ότι ανέστησε από τους νεκρούς τον Λάζαρο. Το μάθημα που μαθαίνουμε απ' αυτές τις αναστάσεις είναι ότι ο Ιησούς μπορεί να αναστήσει στη ζωή αυτούς που είναι “νεκροί διὰ τὰς παραβάσεις καὶ τὰς ἁμαρτίας” (Εφεσίους β΄. 1). Στη συνάθροισή μας απόψε έχουμε πολλές κόρες του Ιαείρου· πολλούς γιους της χήρας· πολλούς αναστημένους Λαζάρους – επειδή πολλοί από εμάς είμασταν νεκροί μέσα στις παραβάσεις και στις αμαρτίες, αλλά μέσω της δύναμης του Χριστού έχουμε αναστηθεί από τον πνευματικό θάνατο, για να περπατήσουμε σε νέα ζωή! Η ανάσταση που έχουμε βιώσει ονομάζεται “αναγέννηση” – ένας όρος που μιλάει για ζωή από το θάνατο, επίσης γνωστός και ως νέα γέννηση. Ο Δρ Ου. Γκ. Θ. Σεντ (Dr. W. G. T. Shedd) επεσήμανε ότι η Βίβλος χρησιμοποιεί συχνά την “ανάσταση για να δηλώσει την αναγέννηση”... “μιλώντας για αναγέννηση ως πνευματική ανάσταση” (W. G. T. Shedd, Ph.D., Dogmatic Theology, P and R Publishing, 2003 edition, pp. 864, 865). Η σχέση μεταξύ σωματικής και πνευματικής ανάστασης γίνεται σαφής στο δεύτερο κεφάλαιο της επιστολής προς τους Εφεσίους,

“Ὁ Θεὸς ὅμως πλούσιος ὤν εἰς ἔλεος, διὰ τὴν πολλήν ἀγάπην αὑτοῦ μὲ τὴν ὁποίαν ἠγάπησεν ἡμᾶς, καὶ ἐνῷ ἤμεθα νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα, ἐζωοποίησεν ἡμᾶς μετὰ τοῦ Χριστοῦ· κατὰ χάριν εἶσθε σεσωσμένοι· καὶ συνανέστησε καὶ συνεκάθισεν ἐν τοῖς ἐπουρανίοις διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ” (Εφεσίους β΄. 4-6).

Από αυτά τα εδάφια μαθαίνουμε τρεις μεγάλες αλήθειες για τη νέα γέννηση – τρεις αλήθειες για την αναγέννηση μέσω της δύναμης του αναστημένου Χριστού.

I. Πρώτον, ήμασταν νεκροί.

Σύμφωνα με τη Βίβλο όλοι οι άνθρωποι είναι πνευματικά νεκροί. Κάποιοι άνθρωποι μας λένε ότι τραυματιστήκαμε από την Πτώση – αλλά δεν πιστεύουν ότι σκοτωθήκαμε απ' αυτήν. Αλλά ο Λόγος του Θεού είναι πολύ σαφής. Δεν λέει απλά ότι τραυματιστήκαμε, αλλά ότι ήμασταν “νεκροί διὰ τὰς παραβάσεις καὶ τὰς ἁμαρτίας” (Εφεσίους β΄. 1). Ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι μας λένε ότι υπάρχει πολύ καλοσύνη μέσα στον άνθρωπο, ότι η ίδια η φύση του ανθρώπου δεν είναι νεκρή μέσα στις αμαρτίες. Ο Τσ. Γκ. Φίνεϊ (C. G. Finney) παρουσίασε αυτήν την ψευδή θέση όταν είπε:

Γιατί είναι η αμαρτία τόσο φυσιολογική για την ανθρωπότητα; Όχι επειδή η ίδια η φύση τους είναι αμαρτωλή... Αυτή η διδασκαλία... ατιμάζει αφάνταστα τον Θεό, και είναι βδέλυγμα τόσο προς τον Θεό όσο και προς την ανθρώπινη διάνοια, και πρέπει να διωχθεί από κάθε άμβωνα, και από κάθε δογματική διδασκαλία, και από τον κόσμο. Είναι ένα λείψανο ειδωλολατρικής φιλοσοφίας, και κατατάχθηκε μεταξύ των δογμάτων του Χριστιανισμού από τον Αυγουστίνο (C. G. Finney, Finney’s Systematic Theology, Bethany House Publishers, 1994 edition, pp. 268, 263).

Λοιπόν, η διδασκαλία που λέει ότι ο άνθρωπος είναι νεκρός στην αμαρτία έχει διωχθεί από τους περισσότερους άμβωνές μας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η ηθική και πνευματική αναρχία που βλέπουμε σήμερα – αυτό είναι το αποτέλεσμα!

Η διδασκαλία του ανθρώπου ως νεκρού μέσα στην αμαρτία εφευρέθηκε από τον Αυγουστίνο; Όχι! Το ότι ο άνθρωπος είναι απελπιστικά και ανήμπορα αμαρτωλός διδάσκεται σε ολόκληρη τη Βίβλο. Στις ημέρες του Νώε:

“Καὶ εἶδεν ὁ Κύριος ὅτι ἐπληθύνετο ἡ κακία τοῦ ἀνθρώπου ἐπὶ τῆς γῆς, καὶ πάντες οἱ σκοποὶ τῶν διαλογισμῶν τῆς καρδίας αὐτοῦ ἦσαν μόνον κακία πάσας τὰς ἡμέρας” (Γένεση ϛ΄. 5).

Στο βιβλίο του Ιώβ διαβάζουμε:

“Τίς δύναται νὰ ἐξαγάγῃ καθαρὸν ἀπὸ ἀκαθάρτου; οὐδείς”
(Ιώβ ιδ΄. 4).

“Τί εἶναι ὁ ἄνθρωπος, ὥστε νὰ ἦναι καθαρὸς; καὶ ὁ γεγεννημένος ἐκ γυναικός, ὥστε νὰ ἦναι δίκαιος;” (Ιώβ ιε΄. 14).

Ο Ψαλμωδός είπε:

“Ἰδού, συνελήφθην ἐν ἀνομίᾳ, καὶ ἐν ἁμαρτίᾳ μὲ ἐγέννησεν μήτηρ μου” (Ψαλμός να΄. 5).

“Ἀπεξενώθησαν οἱ ἀσεβεῖς ἐκ μήτρας· ἐπλανήθησαν ἀπὸ κοιλίας οἱ λαλοῦντες ψεῦδος” (Ψαλμός νη΄. 3).

Ο Βασιλιάς Σολομών είπε:

“Ἡ καρδία τῶν υἱῶν τῶν ἀνθρώπων εἶναι πλήρης κακίας” (Εκκλησιαστής θ΄. 3).

Ο προφήτης Ιερεμίας είπε:

“Ἡ καρδία εἶναι ἀπατηλή ὑπὲρ πάντα καὶ σφόδρα διεφθαρμένη· τίς δύναται νὰ γνωρίσῃ αὐτήν;” (Ιερεμίας ιζ΄. 9).

Και ο Απόστολος Παύλος μάς είπε:

“Καὶ ἐσᾶς ὄντας νεκροὺς διὰ τὰς παραβάσεις καὶ τὰς ἁμαρτίας ἐζωοποίησεν... καὶ ἤμεθα ἐκ φύσεως τέκνα ὀργῆς, ὡς καὶ οἱ λοιποί” (Εφεσίους β΄. 1, 3).

Ξανά, προς του Κολοσσαείς, ο Απόστολος είπε:

“Καὶ ἐσᾶς, ὄντας νεκροὺς εἰς τὰ ἁμαρτήματα” (Κολοσσαείς β΄. 13).

Ο Finney επιτέθηκε στη διδασκαλία του ανθρώπου νεκρού στην αμαρτία, αποδίδοντάς την στον Αυγουστίνο. Ωστόσο, όπως έχω δείξει, αυτή η διδασκαλία διδάσκεται από το ένα άκρο της Βίβλου στο άλλο. Στην πραγματικότητα, οι ιδέες του Φίνεϊ προέρχονται από τον αιρετικό Πελάγιο (354-420 μ.Χ.). Οι αιρετικές του ιδέες κυκλοφορούν εδώ και αιώνες. Αυτό που δίδασκε ο Φίνεϊ ήταν καθαρός Πελαγιανισμός! Ας προσκολλήσουμε σ' αυτές τις διδασκαλίες που διδάσκονται ξεκάθαρα στη Γραφή! Ο άνθρωπος, στη μη-αναγεννημένη κατάσταση, είναι νεκρός μέσα στην αμαρτία! Ο άνθρωπος δεν είναι άρρωστος. Είναι νεκρός ως προς τα πράγματα του Θεού!

“Καὶ ἐσᾶς ὄντας νεκροὺς διὰ τὰς παραβάσεις καὶ τὰς ἁμαρτίας ἐζωοποίησεν” (Εφεσίους β΄. 1).

“Ἐνῷ ἤμεθα νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα” (Εφεσίους β΄. 5).

Τι θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο απ' αυτό; Τίποτα!

“Νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα” – δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα του ανθρώπου στη φυσική του κατάσταση; Ο μεγάλος Σπέρτζεον (Spurgeon) είπε:

Παρατηρήστε αυτό το πτώμα· μπορείτε να το χαστουκίσετε, να το χτυπήσετε, αλλά δεν θα βγάλει φωνή· μπορείτε να συσσωρεύσετε βάρη επάνω του, αλλά δεν θα κουραστεί· μπορείτε να το κλείσετε μέσα στο σκοτάδι, αλλά δεν θα νιώσει κατήφεια. Έτσι μη-μεταστραμμένος άνθρωπος είναι φορτωμένος με το βάρος της αμαρτίας του, αλλά δεν τον κουράζει· είναι κλεισμένος στη φυλακή της δικαιοσύνης του Θεού, αλλά δεν διψάει για ελευθερία· είναι κάτω από την κατάρα του Θεού... αλλά αυτή η κατάρα δεν προκαλεί αναστάτωση στο πνεύμα του, επειδή είναι νεκρός... Ω! αν ήσασταν ζωντανοί, δεν θα ησυχάζατε μέχρι να σωθείτε από την επερχόμενη οργή. Ο άνθρωπος παραμένει αναίσθητος ως προς τα πνευματικά πράγματα, και ασυγκίνητος προς αυτά, επειδή, με πνευματική έννοια, είναι νεκρός (C. H. Spurgeon, “Resurrection With Christ,” The Metropolitan Tabernacle Pulpit, Pilgrim Publications, volume 14, pp. 207, 208).

Μπορείτε να κάθεστε στην εκκλησία και να ακούτε κηρύγματα που δεν έχουν καμιά επίδραση επάνω σας – επειδή είστε “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα”. Μπορείτε να ακούτε για τα παθήματα του Χριστού, για το μαστίγωμα και το κάρφωμα επάνω στο Σταυρό, και να μην έχετε κάποια σοβαρή ανησυχία – επειδή είστε “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα”. Μπορείτε να ακούτε ότι ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς και εμφανίστηκε στους μαθητές Του “διὰ πολλῶν τεκμηρίων” (Πράξεις α΄. 3) και να μην συγκινήστε από τη δύναμη και την μεγαλειότητα της ανάστασής Του – επειδή είστε “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα”. Μπορείτε να ακούτε για το Αίμα Του, που μπορεί να σας καθαρίσει από τις αμαρτίες σας, και να μην νιώθετε την ανάγκη για καθαρισμό – επειδή είστε “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα”. Μπορείτε να ακούτε τους άλλους να προσεύχονται με έντονο ζήλο, και να μην μπορείτε να προσευχηθείτε κι εσείς έτσι – επειδή είστε “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα”. Μπορείτε να αγοράσετε μια μεγάλη, μαύρη Βίβλο και να την διαβάσετε, αλλά οι λέξεις δεν έχουν ζωή· είναι απλά λέξεις για σας – επειδή είστε “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα”. Άλλοι έχουν χαρά στην πίστη τους, αλλά εσείς δεν έχετε χαρά – επειδή είστε “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα”. Άλλοι γνωρίζουν τον Χριστό, και χαίρονται που Τον γνωρίζουν, αλλά εσείς δεν Τον γνωρίζετε· είστε γεμάτοι αμφιβολίες και φόβους – επειδή είστε “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα”. Άλλοι σας λένε να έρθετε στον Χριστό, αλλά το μόνο που μπορείτε να πείτε, ξανά και ξανά, είναι “πώς”; “Πώς μπορώ να έρθω σ' Αυτόν;” Η απάντηση σας ξεφεύγει και δεν μπορείτε να την καταλάβετε – επειδή είστε “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα”.

Σας λέω τώρα ότι αν προσπαθείτε να σωθείτε με την εκμάθηση θα είναι πάντα το ίδιο. Δεν θα μπορέσετε ποτέ να “μάθετε” πώς να σωθείτε! Ποτέ, ούτε με πενήντα χρόνια Βιβλικής μελέτης – ποτέ δεν θα μπορέσετε να μάθετε πώς να σωθείτε – επειδή είστε “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα”. Και όσο περισσότερο μελετάτε, και κάνετε ερωτήσεις, τόσο χειρότερη θα είναι η κατάστασή σας, συνεχίζοντας και συνεχίζοντας έως ότου θα έχει εξαφανιστεί το ελάχιστο ενδιαφέρον που κάποτε είχατε, και θα κάθεστε μέσα στην εκκλησία χωρίς ελπίδα ότι κάτι μπορεί ποτέ να αλλάξει – επειδή είστε “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα” – “Πάντοτε μανθάνουσι καὶ ποτὲ δὲν δύνανται νὰ ἔλθωσιν εἰς τὴν γνῶσιν τῆς ἀληθείας” (Β΄ Τιμόθεον γ΄. 7). Και στο τέλος, θα πεθάνετε μέσα στις αμαρτίες σας και θα βρεθείτε στον επόμενο κόσμο, όπου θα είστε μέσα σε βασανιστήρια, μακριά από την παρουσία του Θεού για πάντα, σε απόγνωση, σε φλόγες, χωρίς ελπίδα, στο “ζοφερὸν σκότος τετηρημένον εἰς τὸν αἰῶνα” (Ιούδα 13) – επειδή είστε “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα”.

Αλλά τώρα το κείμενό μας μας προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας – κι αυτή η ελπίδα βρίσκεται αποκλειστικά στο έλεος και στη χάρη του Θεού μέσω του Χριστού. Αυτή ήταν η δική μου εμπειρία, και προσεύχομαι ότι θα γίνει και δική σας. Δόξα τω Θεώ, όσοι από εμάς έχουμε σωθεί μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ζωοποιηθεί διαμέσου του αναστημένου Χριστού!

II. Δεύτερον, έχουμε ζωοποιηθεί.

Παρακαλώ σηκωθείτε και διαβάστε τα εδάφια τέσσερα και πέντε.

“Ὁ Θεὸς ὅμως πλούσιος ὤν εἰς ἔλεος, διὰ τὴν πολλήν ἀγάπην αὑτοῦ μὲ τὴν ὁποίαν ἠγάπησεν ἡμᾶς, καὶ ἐνῷ ἤμεθα νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα, ἐζωοποίησεν ἡμᾶς μετὰ τοῦ Χριστοῦ· κατὰ χάριν εἶσθε σεσωσμένοι” (Εφεσίους β΄. 4-5).

Μπορείτε να καθήσετε.

Άκουσέ το, αμαρτωλέ! Άκουσε τα ευλογημένα λόγια του Αποστόλου, “ Θεὸς ὅμως.” Υπάρχει ελπίδα σ' αυτά τα λόγια! “Ὁ Θεὸς ὅμως.” Είσαι νεκρός εξαιτίας των αμαρτιών, “ὁ Θεὸς ὅμως!” Δοξάστε Τον γι' αυτά τα λόγια! Χαρείτε και χορέψτε όταν τα ακούτε! “Ὁ Θεὸς ὅμως!” Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε αυτές τις λέξεις ξανά και ξανά στην ιστορία της πίστης. Όταν τα πράγματα ήταν απελπιστικά, ο Ίδιος ο Θεός επανειλημμένα παρενέβη, και θα μπορούσε να ειπωθεί, με τα λόγια της Προς Εφεσίους επιστολής β΄. 4, “Ὁ Θεὸς ὅμως!”

Όλος ο κόσμος έγινε τόσο διεφθαρμένος από την αμαρτία που ο Θεός είπε: “Θέλω ἐξαλείψει τὸν ἄνθρωπον, τὸν ὁποῖον ἐποίησα” (Γένεση ϛ΄. 7). “Ὁ δὲ Νῶε εὗρε χάριν ἐνώπιον Κυρίου” (Γένεση ϛ΄. 8). “Ὁ Θεὸς ὅμως” παρενέβη και έσωσε τον Νώε και την οικογένειά του από τον μεγάλο Κατακλυσμό. Οι γιοι Ισραήλ αναστέναξαν όταν ήταν δούλοι του Φαραώ στην Αίγυπτο. Ο Θεός όμως είπε στον Μωϋσή: “Θέλω σᾶς ἐκβάλει ὑποκάτωθεν τῶν φορτίων τῶν Αἰγυπτίων καὶ θέλω σᾶς ἐλευθερώσει ἀπὸ τῆς δουλείας αὐτῶν καὶ θέλω σᾶς λυτρώσει μὲ βραχίονα ἐξηπλωμένον καὶ μὲ κρίσεις μεγάλας· καὶ θέλω σᾶς λάβει εἰς ἐμαυτὸν διὰ λαὸν μου καὶ θέλω εἶσθαι Θεὸς ὑμῶν· καὶ θέλετε γνωρίσει ὅτι ἐγὼ εἶμαι Κύριος ὁ Θεὸς ὑμῶν, ὅστις σᾶς ἐκβάλλω ὑποκάτωθεν τῶν φορτίων τῶν Αἰγυπτίων” (Έξοδος ϛ΄. 6-7). “Ὁ Θεὸς ὅμως.” Την εποχή των Κριτών, “ἐπτώχευσε σφόδρα ὁ Ἰσραήλ ἐξ αἰτίας τῶν Μαδιανιτῶν” (Κριτές ϛ΄. 6). Ο Θεός όμως ήρθε στον Γεδεών καθώς αλώνιζε το σιτάρι “διὰ νὰ κρύψῃ αὐτὸν ἀπὸ τῶν Μαδιανιτῶν” (Κριτές ϛ΄. 11). “Καὶ εἶπε πρὸς (τον Γεδεών) ὁ Κύριος, Ἀλλ᾿ ἐγὼ θέλω εἶσθαι μετὰ σοῦ καὶ θέλεις πατάξει τοὺς Μαδιανίτας ὡς ἄνδρα ἕνα” (Κριτές ϛ΄. 16). Και ο Γεδεών φώναξε: “Σηκώθητε· διότι ὁ Κύριος παρέδωκεν εἰς τὴν χεῖρά σας τὸ στρατόπεδον τοῦ Μαδιάμ” (Κριτές ζ΄. 15). “Ὁ Θεὸς ὅμως.” Ο Ιησούς συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε, καρφώθηκε σε έναν σταυρό, πέθανε και θάφτηκε σε σφραγισμένο τάφο. Ο Θεός όμως Τον ανέστησε από τους νεκρούς, “Τοῦτον ὁ Θεὸς ἀνέστησε τὴν τρίτην ἡμέραν καὶ ἔκαμεν αὐτὸν νὰ ἐμφανισθῆ” (Πράξεις ι΄. 40). “Ὁ Θεὸς ὅμως.” Ο αρχιερέας και οι άνδρες του πήραν τους Αποστόλους και τους κλείδωσαν “εἰς δημοσίαν φυλακήν” (Πράξεις ε΄. 18) για να τους σταματήσουν από το να κηρύττουν το Ευαγγέλιο. “Ἄγγελος ὅμως Κυρίου διὰ τῆς νυκτὸς ἤνοιξε τὰς θύρας τῆς φυλακῆς, καὶ... εἶπεν· Ὑπάγετε, καὶ σταθέντες λαλεῖτε ἐν τῷ ἱερῷ πρὸς τὸν λαὸν πάντας τοὺς λόγους τῆς ζωῆς ταύτης” (Πράξεις ε΄. 19, 20). “Ὁ Θεὸς ὅμως” άνοιξε τις πόρτες των φυλακών και ευλόγησε το κήρυγμά τους.

Ξανά και ξανά, σε ολόκληρη τη Βίβλο, μας δίνεται το ένα παράδειγμα μετά το άλλο για το έλεος του Θεού.

“Ὁ Θεὸς ὅμως πλούσιος ὤν εἰς ἔλεος, διὰ τὴν πολλήν ἀγάπην αὑτοῦ μὲ τὴν ὁποίαν ἠγάπησεν ἡμᾶς, καὶ ἐνῷ ἤμεθα νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα, ἐζωοποίησεν ἡμᾶς μετὰ τοῦ Χριστοῦ· κατὰ χάριν εἶσθε σεσωσμένοι” (Εφεσίους β΄. 4-5).

Και αφού ο Θεός έδειξε έλεος την εποχή του Νώε, και την εποχή του Μωϋσή, και την εποχή του Γεδεών, και την εποχή των Αποστόλων, και την εποχή της ανάστασης του Χριστού – δεν νομίζετε ότι μπορεί να δείξει έλεος σε εσάς;

“Ὁ Θεὸς ὅμως πλούσιος ὤν εἰς ἔλεος, διὰ τὴν πολλήν ἀγάπην αὑτοῦ μὲ τὴν ὁποίαν ἠγάπησεν ἡμᾶς, καὶ ἐνῷ ἤμεθα νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα, ἐζωοποίησεν ἡμᾶς μετὰ τοῦ Χριστοῦ· κατὰ χάριν εἶσθε σεσωσμένοι” (Εφεσίους β΄. 4-5).

Δείτε αυτούς που έχουν “ζωοποιηθεί” ανάμεσά μας. Δείτε αυτούς που έχουν παρθεί από τους νεκρούς, και έχουν ζωοποιηθεί από τη χάρη του Θεού μέσω του Χριστού! Ιδού – όλοι οι διάκονοί μας, όλοι οι ηγούμενοι της εκκλησίας μας – όλοι κάποτε ήταν “νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα”. Αλλά τώρα, δείτε – έχουν “ζωοποιηθεί μαζί με τον Χριστό” – είναι ζωντανοί εν Χριστώ – σωσμένοι δια της χάρης! Ποιος μπορεί να πει ότι δεν έχουν “ζωοποιηθεί... μαζί με τον Χριστό”; Ποιος μπορεί να αμφιβάλει ότι έχουν αναστηθεί από τους νεκρούς “μαζί με τον Χριστό”; Ο Σπέρτζεον είπε:

Η καημένη η Μάρθα ήταν έκπληκτη όταν ο Χριστός ανέστησε τον αδελφό της (τον Λάζαρο) από τους νεκρούς, αλλά της είπε, σαν να θέλει να την εκπλήξει ακόμα περισσότερο: “Πᾶς ὅστις ζῇ καὶ πιστεύει εἰς ἐμὲ δὲν θέλει ἀποθάνει εἰς τὸν αἰῶνα. Πιστεύεις τοῦτο;” (Ιωάννην ια΄. 26). Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να πιστέψουμε, ότι όταν έχουμε λάβει πνευματική ζωή, είναι ενωμένη με τη ζωή του Χριστού, και συνεπώς δεν μπορεί ποτέ να πεθάνει (Spurgeon, ibid., p. 214).

Ναι! “Δεν θα πεθάνεις ποτέ!” Απορρίπτουμε την ψευδή δήλωση του Φίνεϊ για εκείνους που αναγεννιούνται. Ο Φίνεϊ είπε: “Eνημερώνονται ξεκάθαρα, ότι η σωτηρία τους εξαρτάται από την επιμονή τους στην αγιότητα μέχρι το τέλος. Καλούνται... να φοβούνται... μήπως και χαθούν” (Charles G. Finney, Finney’s Systematic Theology, Bethany House Publishers, 1994 reprint of 1878 edition, p. 546). Ναι, ο Φίνεϊ είπε ότι ένας σωσμένος μπορεί να χάσει τη σωτηρία του! Και μάλιστα, ο Φίνεϊ είπε ότι ένας Χριστιανός μπορεί να πέσει από τον Ουρανό και να χάσει τη σωτηρία του, αφού έχει πεθάνει! Εδώ είναι το ακριβές απόσπασμα από το βιβλίο θεολογίας του Φίνεϊ: “Οι άγιοι στον ουρανό μπορούν με φυσική δυνατότητα να αποστατήσουν, να πέσουν και να χαθούν” (C. G. Finney, ibid., p. 508). Ναι, ο Φίνεϊ είπε ότι ένας Χριστιανός μπορεί να πέσει από τον Ουρανό και να χαθεί!

Αυτή είναι η πελαγιανική αίρεση. Την απορρίπτουμε! Αυτός που έχει μεταστραφεί δεν μπορεί να “αντιμεταστραφεί”. Ο αναγεννημένος δεν μπορεί να “αντιαναγεννηθεί”!

“Καὶ ἐνῷ ἤμεθα νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα, (ο Θεός) ἐζωοποίησεν ἡμᾶς μετὰ τοῦ Χριστοῦ· κατὰ χάριν εἶσθε σεσωσμένοι” (Εφεσίους β΄. 5).

Ο Σπέρτζεον είπε: “Αφού έχει λάβει θεία ζωή, δεν θα την χάσει ποτέ. Ο Θεός... δεν μας ζωοποιεί με την εσωτερική ζωή, ώστε να μας αφήσει στη συνέχεια να απολεστούμε... Δεν σώζει σήμερα, και καταδικάζει αύριο... Δόξα τω Θεώ, λοιπόν, εσείς που ζείτε με πίστη στον Χριστό ζείτε μια αθάνατη ζωή... χαρείτε σε αυτήν, και δώστε στον Θεό σας όλον τον έπαινο!” (Spurgeon, ibid., p. 215). Αλλά υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο. Ήμασταν νεκροί. Έχουμξε ζωοποιηθεί. Αλλά,

III. Τρίτον, έχουμε αναστηθεί.

Παρακαλώ σηκωθείτε και διαβάστε τα εδάφια πέντε και έξι.

“Καὶ ἐνῷ ἤμεθα νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα, ἐζωοποίησεν ἡμᾶς μετὰ τοῦ Χριστοῦ· κατὰ χάριν εἶσθε σεσωσμένοι· καὶ συνανέστησε καὶ συνεκάθισεν ἐν τοῖς ἐπουρανίοις διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ” (Εφεσίους β΄. 5-6).

Μπορείτε να καθήσετε.

Με ρωτάνε: “Πώς έρχομαι στον Χριστό;” Απορούν επειδή ξέρουν πού βρίσκεται ο Χριστός – στον τρίτο ουρανό (Β΄ Κορινθίους ιβ΄. 2). Ξέρουν ότι ο Χριστός είναι εκεί, πάνω από την ατμόσφαιρα, πέρα από τα αστέρια του γαλαξία, σε εκείνο το μέρος που αποκάλεσε “παράδεισο” (Λουκάν κγ΄. 43). Έχουν διαβάσει στη Βίβλο ότι ο Χριστός βρίσκεται εκεί, καθισμένος στο δεξί χέρι του Θεού. “Πώς μπορώ να φτάσω εκεί πάνω;” ρωτούν. “Πώς μπορώ να έρθω στον Χριστό εκεί πέρα – σε έναν άλλο κόσμο;”

Φυσικά, η απάντηση θα πρέπει να είναι προφανής. Δεν μπορείτε να φτάσετε μόνοι σας! Αλλά, ο “ντεσιζιονισμός” έχει τυφλώσει πολλούς. Νομίζουν ότι μπορούν να έρθουν στον Χριστό με τη δική τους προσπάθεια! Γι' αυτό σκοντάφτουν όταν διαβάζουν το Κατά Ιωάννην ϛ΄. 44,

“Οὐδεὶς δύναται νὰ ἔλθῃ πρὸς ἐμέ, ἐὰν δὲν ἑλκύσῃ αὐτὸν ὁ Πατήρ ὁ πέμψας με, καὶ ἐγὼ θέλω ἀναστήσει αὐτὸν ἐν τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ” (Ιωάννην ϛ΄. 44).

Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πιστεύουν ότι ο Θεός θα τους ελκύσει στον αέρα για να συναντήσουν τον Χριστό κατά την Αρπαγή (βλ. Α΄ Θεσσαλονικείς δ΄. 16-17, Α΄ Κορινθίους ιε΄. 51-53). Ωστόσο, έχουν μεγάλο πρόβλημα να πιστέψουν το ίδιο πράγμα όταν πρόκειται για τη σωτηρία! Αλλά και τα δύο πράγματα βρίσκονται ξεκάθαρα στο Κατά Ιωάννην ϛ΄. 44,

“Οὐδεὶς δύναται νὰ ἔλθῃ πρὸς ἐμέ, ἐὰν δὲν ἑλκύσῃ αὐτὸν ὁ Πατήρ ὁ πέμψας με, καὶ ἐγὼ θέλω ἀναστήσει αὐτὸν ἐν τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ” (Ιωάννην ϛ΄. 44).

Η ίδια ισχυρή δύναμη του Θεού, που θα ελκύσει τους Χριστιανούς να συναντήσουν τον Χριστό στον αέρα, πρέπει τώρα να σας ελκύσει στον Χριστό στο δεξί χέρι του Θεού! Ο Θεός είναι που ελκύει έναν αμαρτωλό στον Χριστό – όχι ο ίδιος ο αμαρτωλός – αλλά ο Θεός. “Οὐδεὶς δύναται νὰ ἔλθῃ πρὸς ἐμέ, ἐὰν δὲν ἑλκύσῃ αὐτὸν ὁ Πατήρ.” Είναι σαν την Αρπαγή – μόνο που συμβαίνει τώρα – όταν έρχεσαι στον Χριστό! Και τότε, εκείνη την υπέροχη στιγμή, συμβαίνει το Προς Εφεσίους β΄. 6! Κοιτάξτε το! Σηκωθείτε και διαβάστε το δυνατά!

“Καὶ συνανέστησε καὶ συνεκάθισεν ἐν τοῖς ἐπουρανίοις διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ” (Εφεσίους β΄. 6).

Μπορείτε να καθήσετε.

Ο Δρ Χέντρικσεν (Dr. Hendriksen) είπε γι' αυτό το εδάφιο: “Εμείς οι ίδιοι... ζωοποιηθήκαμε, αναστηθήκαμε και καθίσαμε στα επουράνια” (William Hendriksen, Ph.D., New Testament Commentary, Baker Book House, 1981 reprint, p. 118; σημείωση στην επιστολή προς Εφεσίους β΄. 6). Η Βίβλος Μεταρρύθμισης με σχόλια/The Reformation Study Bible λέει το εξής:

...μας ζωοποίησε... μας ανέστησε... μας κάθισε. Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα από τη ζωή του Χριστού: η ανάστασή Του από τους νεκρούς και η ενθρόνισή Του στο δεξί χέρι του Θεού. Αλλά ο Παύλος τα εφαρμόζει και στο τι έχει συμβεί στους πιστούς. Ο Παύλος διδάσκει την ένωση μεταξύ του Χριστού και εκείνων που έρχονται σε... Αυτόν... ώστε αυτό που μπορεί να ειπωθεί για τον Λυτρωτή μπορεί να ειπωθεί και για τους λυτρωμένους (The Reformation Study Bible, Ligonier Ministries, 2005, p. 1706; σημείωση στην επιστολή προς Εφεσίους β΄. 5, 6).

Ο ερχομός στον Χριστό είναι δυνατός μόνο μέσω της χάρης και της δύναμης του Θεού, που ελκύει τις ψυχές μας στον Χριστό όταν μεταστρεφόμαστε!

Τότε τι πρέπει να κάνετε εσείς, αν είστε ακόμα χαμένοι; Ο Ιησούς είπε: “Ἀγωνίζεσθε νὰ εἰσέλθητε” (Λουκάν ιγ΄. 24). Διαβάστε και ξαναδιαβάστε αυτά τα κηρύγματα. “Ἀγωνίζεσθε” με όλη την ύπαρξή σας “νὰ εἰσέλθητε”. “Κρούετε καὶ θέλει σᾶς ἀνοιχθῆ” (Λουκάν ιζ΄. 9). Οι ελληνικές λέξεις μας λένε να “συνεχίσουμε να χτυπάμε, να συνεχίσουμε να προσευχόμαστε”. Προσευχηθείτε όσο πιο συχνά γίνεται να σας δείξει ο Θεός την αμαρτωλή, χαμένη σας κατάσταση. Προσευχηθείτε να σας ζωοποιήσει την ψυχή, να σας κάνει ζωντανούς, και να σας ελκύσει στον Χριστό. Σκεφτείτε τις φρίκες της Κόλασης, και την αιωνιότητα χωρίς τον Χριστό. “Ἀγωνίζεσθε νὰ εἰσέλθητε” και ο Θεός “θα σας ζωοποιήσει μαζί με τον Χριστό”... και θα σας αναστήσει “ἐν τοῖς ἐπουρανίοις διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ”. Ας έρθει σύντομα για σας αυτή η ευτυχισμένη στιγμή! Ας μπορέσετε σύντομα να ζωοποιηθείτε – να σας ελκύσει “ἐν τοῖς ἐπουρανίοις διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ”. Εσείς που είστε νεκροί στις αμαρτίες, ας βιώσετε την ανάσταση τώρα! Ας αναγεννηθείτε από τη δύναμη του Θεού μέσω του Χριστού! Αμήν.

“Ὁ Θεὸς ὅμως πλούσιος ὤν εἰς ἔλεος, διὰ τὴν πολλήν ἀγάπην αὑτοῦ μὲ τὴν ὁποίαν ἠγάπησεν ἡμᾶς, καὶ ἐνῷ ἤμεθα νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα, ἐζωοποίησεν ἡμᾶς μετὰ τοῦ Χριστοῦ· κατὰ χάριν εἶσθε σεσωσμένοι· καὶ συνανέστησε καὶ συνεκάθισεν ἐν τοῖς ἐπουρανίοις διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ” (Εφεσίους β΄. 4-6).


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα: Εφεσίους β΄. 1-7.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα:
“Come, Ye Sinners” (του Joseph Hart, 1712-1768;
με τη μελωδία του “Yes, I Know” της Anna W. Waterman, 1920).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ!

RESURRECTION NOW!

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Ὁ Θεὸς ὅμως πλούσιος ὤν εἰς ἔλεος, διὰ τὴν πολλήν ἀγάπην αὑτοῦ μὲ τὴν ὁποίαν ἠγάπησεν ἡμᾶς, καὶ ἐνῷ ἤμεθα νεκροὶ διὰ τὰ ἁμαρτήματα, ἐζωοποίησεν ἡμᾶς μετὰ τοῦ Χριστοῦ· κατὰ χάριν εἶσθε σεσωσμένοι· καὶ συνανέστησε καὶ συνεκάθισεν ἐν τοῖς ἐπουρανίοις διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ” (Εφεσίους β΄. 4-6).

(Εφεσίους β΄. 1)

I.   Πρώτον, ήμασταν νεκροί, Εφεσίους β΄. 1, Γένεση ϛ΄. 5, Ιώβ ιδ΄. 4, Ιώβ ιε΄. 4, Ψαλμός να΄. 5, Ψαλμός νη΄. 3, Εκκλησιαστής θ΄. 3, Ιερεμίας ιζ΄. 9, Εφεσίους β΄. 1, 3, Κολοσσαείς β΄. 13, Εφεσίους β΄. 1, 5, Πράξεις α΄. 3,
Β΄ Τιμόθεον γ΄. 7, Ιούδα 13.

II.  Δεύτερον, έχουμε ζωοποιηθεί, Εφεσίους β΄. 4-5, Γένεση ϛ΄. 7, 8,
Έξοδος ϛ΄. 6-7, Κριτές ϛ΄. 6, 11, 16, ζ΄. 15, Πράξεις ι΄. 40,
Πράξεις ε΄. 18, 19, 20, Ιωάννην ια΄. 26.

III. Τρίτον, έχουμε αναστηθεί, Εφεσίους β΄. 5-6, Β΄ Κορινθίους ιβ΄. 2,
Λουκάν κγ΄. 43, Ιωάννην ϛ΄. 44, Α΄ Θεσσαλονικείς δ΄. 16-17,
Α΄ Κορινθίους ιε΄. 51-53, Λουκάν ιγ΄. 24, ια΄. 9.