Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ

PRAYER AND FASTING IN THE AGE OF OBAMA
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ οβ Λος Άντζελες (Βαπτιστική εκκλησία)
Κυριακή βράδυ, 12 Ιουλίου 2015
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Evening, July 12, 2015

“Και όταν μπήκε μέσα σ' ένα σπίτι, οι μαθητές του τον ρωτούσαν κατ' ιδίαν: Γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να το βγάλουμε; Και τους είπε: Αυτό το γένος δεν μπορεί να βγει με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μονάχα με προσευχή και νηστεία” (Μάρκον θ΄. 28, 29).


Η ιστορία είναι απλή. Ο Ιησούς είχε ανέβει σε ένα βουνό. Όταν κατέβηκε είδε ένα μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από τους μαθητές. Ο Ιησούς τούς ρώτησε τι γινόταν. Ένας άντρας βγήκε από το πλήθος και είπε στον Ιησού πως ο γιος του ήταν δαιμονισμένος. Είπε πως ο δαίμονας προκαλούσε στον γιο του παροξυσμούς. Είπε πως ζήτησε από τους μαθητές να εκδιώξουν το δαίμονα, αλλά δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν. Ο Ιησούς είπε στον άνθρωπο να Του φέρει τον γιο του. Ο Ιησούς επέπληξε τον δαίμονα και είπε: “Βγες απ' αυτόν, και στο εξής μη μπεις μέσα σ' αυτόν.” Ο δαίμονας έκραξε και βγήκε από το αγόρι. Ο Ιησούς πήρε το αγόρι απ' το χέρι και τον σήκωσε, και έγινε καλά. Μερικά λεπτά αργότερα ο Ιησούς μπήκε μέσα σε ένα σπίτι. Ήρθαν σ' Αυτόν οι μαθητές και είπαν: “Γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να το βγάλουμε;” (Μάρκον θ΄. 28).

Ο Δρ Μάρτιν Λόιντ-Τζόουνς (Dr. Martyn Lloyd-Jones) είπε: “Είχαν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαν, αλλά είχαν αποτύχει. Είχαν επιτυχία σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Εδώ απέτυχαν εντελώς. Κι όμως μέσα σε μια στιγμή και με υπερβολική ευκολία, ο Κύριός μας (Ιησούς Χριστός) μίλησε έναν απλό λόγο και το αγόρι θεραπεύτηκε. ‘Γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να το βγάλουμε;’ ρώτησαν, και (ο Χριστός) απάντησε και είπε: ‘Αυτό το γένος δεν μπορεί να βγει με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μονάχα με προσευχή και νηστεία’” (Martyn Lloyd-Jones, M.D., Revival, Crossway Books, 1994 edition, p. 9; σχόλιο στο Κατά Μάρκον θ΄. 28, 29).

Αυτή η αναφορά στον δαίμονα που δεν μπορούσε να εκδιωχθεί από τους μαθητές είναι πολύ σημαντική. Ήταν τόσο σημαντική που το Άγιο Πνεύμα την κατέγραψε τρεις φορές μέσα στην Καινή Διαθήκη – στον Ματθαίο, στον Μάρκο, και ξανά στον Λουκά. Ο Δρ Λόιντ-Τζόουνς είπε πως ήταν πολύ σημαντική για εμάς σήμερα. Συμφωνώ απολύτως μαζί του. Αλλά πριν εφαρμόσω το νόημα της ιστορίας στην εκκλησία μας, πρέπει να μιλήσω για τους κριτικούς της Βίβλου που αφαίρεσαν τις λέξεις “και νηστεία” σε όλες τις σύγχρονες μεταφράσεις.

Οπότε, πριν προχωρήσω στο μήνυμα, θέλω να σας μιλήσω για τις δύο τελευταίες λέξεις στο εδάφιο 29 – “και νηστεία.” Η υποσημείωση του Σκόφιλντ (Scofield) λέει: “Τα δύο καλύτερα χειρόγραφα παραλείπουν το ‘και νηστεία.’” Αυτό σημαίνει πως ακόμη και το πολύ συντηρητικό Σκόφιλντ Στάντι Μπάιμπλ (Scofield Study Bible) επηρεάστηκε από τους καταστροφικούς κριτικούς της Βίβλου στα τέλη του 19ου αιώνα. Γιατί λένε πως τα δύο παλιά χειρόγραφα που παραλείπουν τη νηστεία είναι “τα καλύτερα χειρόγραφα”; Το βασικό χειρόγραφο που χρησιμοποίησαν οι κριτικοί ήταν ο Σιναϊτικός Κώδικας. Η θεωρία των κριτικών είναι πως το παλαιότερο είναι πάντα καλύτερο. Αλλά πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι για αυτή τη θεωρία;

Πριν μερικά χρόνια, η γυναίκα μου κι εγώ ήμασταν στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, στους πρόποδες του Όρους Σινά. Είδαμε το πού βρέθηκε το χειρόγραφο – σε έναν σωρό από μπάζα μέσα σ' αυτό το αρχαίο μοναστήρι. Στη πόρτα του μοναστηρίου είναι ένας μεγάλος σωρός από ανθρώπινα κρανία. Αυτά είναι τα κρανία των μοναχών που ζούσαν εκεί ανά τους αιώνες. Μέσα είναι μία από τις πιο σκοτεινές και σατανικής αισθήσεως εκκλησίες που έχω δει ποτέ. Δεκάδες αυγά στρουθοκάμηλων κρέμονταν από το ταβάνι. Το μέρος φωτίζεται από παραμορφωμένα κεριά. Είναι σαν τα μέρη από τους “Κυνηγούς της χαμένης κιβωτού”! Δεν θα ήθελα να περάσω μια βραδιά σε αυτό το απαίσιο μέρος! Σε αυτό το σκοτεινό και ζοφερό μέρος βρήκε ο Τίσεντορφ (Tischendorf) αυτό το παλιό χειρόγραφο των Ευαγγελίων. Αργότερα, η γυναίκα μου κι εγώ είδαμε το ίδιο το χειρόγραφο στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Είμαι πεπεισμένος πως οι αρχαίοι μοναχοί σ' εκείνο το μοναστήρι ήταν επηρεασμένοι από τον Γνωστικισμό. Εννοείται πως οι Γνωστικοί δεν θα ήθελαν να δώσουν έμφαση στη νηστεία. Γι' αυτό το λόγο, εκείνοι οι μοναχοί επηρεασμένοι από τον Γνωστικισμό, παρέλειψαν τη λέξη “νηστεία” όταν αντέγραψαν στο χέρι το κατά Μάρκον ευαγγέλιο.

Και υπάρχει κι άλλος λόγος που νομίζω πως η λέξη “νηστεία” ήταν γραμμένη από τον ίδιο τον Μάρκο. Αφού, η πρόταση δεν βγάζει νόημα αν παραλείψουμε τη λέξη “νηστεία”. Στη μετάφραση NIV, όπως και σε όλες τις σύγχρονες μεταφράσεις, λέει, “αυτό το γένος δεν μπορεί να βγει με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μονάχα με προσευχή”. Απλά χρησιμοποιήστε το μυαλό σας. Δεν το ξέρετε πως οι μαθητές είχαν προσευχηθεί; Και βέβαια είχαν προσευχηθεί! Αλλά “αυτό το γένος” χρειαζόταν κάτι περισσότερο από την προσευχή. Δεν είναι φανερό; Όπως τόνισε ο Κ. Σ. Λιούις (C. S. Lewis) σε μία από τις εκθέσεις του, αυτοί οι κριτικοί της Βίβλου θα έπρεπε να είχαν μελετήσει αγγλική λογοτεχνία. Αν είχαν μελετήσει σύνθεση, θα είχαν καταλάβει πως κάτι λείπει. “Αυτό το γένος δεν μπορεί να βγει με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μονάχα με προσευχή”; Παράλογο! Εννοείται πως είχαν προσευχηθεί. Η πρόταση δεν βγάζει νόημα εκτός κι αν λέει, “αυτό το γένος δεν μπορεί να βγει με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μονάχα με προσευχή και νηστεία”.

Αλλά υπάρχει και τρίτος λόγος. Καθ' όλη τη μακρά Ιστορία του Χριστιανισμού, οι Χριστιανοί πίστευαν πως υπήρχε ανάγκη όχι μόνο να προσεύχονται αλλά και να νηστεύουν, όταν κάποιες σατανικές δυνάμεις σταματούσαν το έργο του Θεού. Όλοι οι μεγάλοι κήρυκες στους καιρούς πνευματικών αναζωπυρώσεων του παρελθόντος ήξεραν πως υπήρχαν καιροί που έπρεπε να νηστέψουν. Αλλά σήμερα δεν ενθαρρύνονται να νηστέψουν λόγω της παράληψης των λέξεων, “προσευχή και νηστεία”. Το ξέρατε πως ο Τζον Γουέσλι (John Wesley) νήστευε δυο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα πριν την Πρώτη Μεγάλη Αφύπνιση; Το ξέρατε πως ο Τζόναθαν Έντουαρντς (Jonathan Edwards) νήστεψε για τρεις μέρες πριν κηρύξει το “Αμαρτωλοί στα χέρια ενός οργισμένου Θεού”; Εκείνο το κήρυγμα οδήγησε σε μία εκπληκτική αναζωπύρωση στην εκκλησία του, που εξαπλώθηκε σε όλη τη Νέα Αγγλία – και μετά στην ίδια την Αγγλία. Θα είχε έρθει αυτή η αναζωπύρωση αν ο Έντουαρντς προσευχόταν χωρίς να νηστεύει; Ένα είναι το σίγουρο – ο Θεός προκάλεσε την αναζωπύρωση, όχι μόνο όταν προσευχήθηκε, αλλά και όταν νήστεψε! Μήπως η απουσία της νηστείας είναι ένας από τους λόγους που δεν έχουμε αναζωπυρώσεις σήμερα; Ένα είναι σίγουρο – δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναζωπύρωση σήμερα, και συγχρόνως δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νηστεία! Αυτό είναι σίγουρο!

Αλλά υπάρχει και τέταρτος λόγος να κρατήσουμε τις λέξεις “και νηστεία”. Ο Λούθηρος μίλησε για την “αναλογία” της Γραφής. Εννοούσε πως πρέπει να κοιτάμε σε άλλα παρόμοια εδάφια της Γραφής για να δούμε τι λένε, όταν ερμηνεύουμε ένα κείμενο. Ποιο είναι το πιο γνωστό κείμενο της Βίβλου σχετικά με τη νηστεία; Σίγουρα ένας μελετητής της Βίβλου θα πρέπει να γνωρίζει πως πρόκειται για τον Ησαΐα νη΄. 6.

“Η νηστεία την οποίαν εγώ εξέλεξα, δεν είναι αύτη; το να λύης τους δεσμούς της κακίας, το να διαλύης τα βαρέα φορτία και το να αφίνης ελευθέρους τους καταδεδυναστευμένους και το να συντρίβης πάντα ζυγόν;” (Ησαΐας νη΄. 6).

Ο Ιησούς γνώριζε το βιβλίο του Ησαΐα πολύ καλά. Μίλησε από τον Ησαΐα ξα΄. 1,2 όταν κήρυξε στη συναγωγή στη Ναζαρέτ. Σίγουρα ο Ιησούς έκανε τουλάχιστον νύξη στον Ησαΐα νη΄. 6 όταν είπε: “Αυτό το γένος δεν μπορεί να βγει με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μονάχα με προσευχή και νηστεία” (Μάρκον θ΄. 29).

“Η νηστεία την οποίαν εγώ εξέλεξα, δεν είναι αύτη; το να λύης τους δεσμούς της κακίας, το να διαλύης τα βαρέα φορτία και το να αφίνης ελευθέρους τους καταδεδυναστευμένους και το να συντρίβης πάντα ζυγόν;” (Ησαΐας νη΄. 6).

Όπως και στον Ησαΐα, ο Ιησούς έλεγε στους μαθητές πως η προσευχή και η νηστεία μπορούσαν “να αφήσουν ελεύθερους τους καταδυναστευμένους” – και να συντρίψουν κάθε ζυγό του Σατανά! Αυτή είναι η “αναλογία” της Γραφής! Έτσι αφήνουμε την ίδια τη Βίβλο να είναι ο καλύτερος ερμηνευτής του κειμένου μας. Είμαι σίγουρος πως ο Λούθηρος θα συμφωνούσε μαζί μου.

Ένας πέμπτος λόγος να δεχτούμε το “και νηστεία” έρχεται από το γεγονός πως αυτοί που εκδιώχνουν δαίμονες πάντα δίδασκαν πως η νηστεία βοηθάει σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο σεβαστός Τζον Γουέσλι, μιλώντας για το παράλληλο κείμενο στο Κατά Ματθαίο ιζ΄. 21, είπε, “Αυτό το γένος διαβόλων δεν μπορεί να βγει παρά μονάχα με προσευχή και νηστεία – τι μαρτυρία δίνεται εδώ για την αποτελεσματικότητα της νηστείας, όταν συνδυάζεται με ένθερμη προσευχή. Κάποια γένη διαβόλων οι απόστολοι τα είχαν εκβάλει χωρίς νηστεία” αλλά αυτό το γένος διαβόλων δεν μπορεί να βγει με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μονάχα με προσευχή και νηστεία (John Wesley, M.A., Wesley’s Notes on the New Testament, Baker Book House, 1983, volume I; σημείωμα στο Κατά Ματθαίον ιζ΄. 21).

Ο Τζον Γουέσλι (1703-1791) ήξερε πολλά σχετικά με την απελευθέρωση από δαιμόνια στην μακρά διακονία του ως ιδρυτής του Γουέσλιαν Μεθοδισμού (Wesleyan Methodism).

Ο Δρ Τόμας Χέιλ (Dr. Thomas Hale) ήταν ιατρικός ιεραπόστολος στην Ταϊλάνδη. Έχοντας έρθει αντιμέτωπος με δαιμονικές δυνάμεις πολλές φορές στις αποστολές του, ο Δρ Χέιλ, στα ερμηνευτικά του σχόλια, υποστήριζε τη νηστεία. Σχολιάζοντας το Κατά Μάρκον θ΄. 29, ο Δρ Χέιλ είπε: “Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαίο να νηστεύουμε για να μας δοθεί αυτό που ζητήσαμε από τον Θεό...Όταν, με τη νηστεία, δείχνουμε στον Θεό πως σοβαρευόμαστε...Αυτός ανταποκρίνεται στις προσευχές μας δίνοντάς μας, σε μεγαλύτερο βαθμό, δύναμη και σοφία και πνευματική ευλογία”. Μετά την αντιμετώπιση δαιμονικών δυνάμεων στις αποστολές του, ο Δρ Χέιλ είπε πως θα έπρεπε να κρατήσουμε το “και νηστεία” μέσα στο κείμενο. (Thomas Hale, M.D., The Applied New Testament Commentary, Kingsway Publications, 1997, p. 265; σημείωμα στο Κατά Μάρκον θ΄. 29).

Τώρα σας δίνω τον έκτο και τελευταίο λόγο για να κρατήσουμε το “και νηστεία”. Υπάρχουν μόνο δύο χειρόγραφα που το παραλείπουν, αλλά υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες χειρόγραφα, πολύ αρχαία χειρόγραφα, που το έχουν. Οι κριτικοί αποφάσισαν να πάνε με τα δύο που το παραλείπουν και ξέχασαν τα εκατοντάδες άλλα χειρόγραφα που το έχουν. Ο Θεός βοηθός! Δεν νομίζω πως πρόκειται να ξαναέχουμε αναζωπυρώσεις, εκτός και αν επιστρέψουμε στη νηστεία μαζί με την προσευχή!

Ορίστε, σας έδωσα έξι λόγους για να απορρίψετε τις σύγχρονες μεταφράσεις σε αυτό το εδάφιο! Ποτέ δεν διδάσκω απ' αυτές. Δεν τις εμπιστεύομαι. Γι' αυτό διδάσκω μόνο από τη Βίβλο Βασιλέως Ιακώβου (King James Bible). Γι' αυτό θέλω να απομνημονεύετε εδάφια από τη Βίβλο Βασιλέως Ιακώβου, και πάντα να κάνετε τη καθημερινή σας ανάγνωση της Βίβλου διαβάζοντας μόνο από τη Βίβλο Βασιλέως Ιακώβου. Θα σας ευλογήσει και μπορείτε να την εμπιστευτείτε!

“Αυτό το γένος δεν μπορεί να βγει με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μονάχα με προσευχή και νηστεία” (Μάρκον θ΄. 29).

Τώρα, για το υπόλοιπο κήρυγμα θα απαντήσω δύο ερωτήματα:


(1) Τι είναι “αυτό το γένος”;

(2) Πώς να υπερισχύσουμε ενάντια σε “αυτό το γένος”;


Δεν πρόκειται να σπαταλήσω το χρόνο μου προσπαθώντας να σας αποδείξω πως οι δαίμονες και ο Σατανάς υπάρχουν. Αν είστε άνθρωποι που κερδίζετε ψυχές, γνωρίζετε ήδη, από εμπειρία, την πραγματικότητα των δαιμόνων. Οπότε προχωράω χωρίς να προσπαθήσω να σας πείσω για την ύπαρξή τους.

“Αυτό το γένος” αναφέρεται στους δαίμονες που μας σταματάνε, που δεν φαίνεται πως μπορούμε να υπερισχύσουμε εναντίον τους με τις συνηθισμένες μεθόδους. Η Βίβλος λέει πως οι δαίμονες τυφλώνουν “τον νου των απίστων” (Κορινθίους Β΄ δ΄. 4). Κι αυτό ισχύει για κάθε άνθρωπο στον κόσμο πριν τη μεταστροφή. Αντιμετωπίζουμε “αυτό” το γένος εδώ και πολύ καιρό. Και συχνά έχουμε δει τον Χριστό να υπερισχύει ενάντια σε “αυτό” το γένος ως απάντηση στις προσευχές μας.

Γνωρίζουμε επίσης πως “αυτό” το γένος αφαιρεί τον λόγο από την καρδιά του άπιστου – “έπειτα έρχεται ο διάβολος και αφαιρεί τον λόγον από της καρδίας αυτών” (Λουκάν η΄. 12). Και συχνά έχουμε δει τον Χριστό να υπερισχύει ενάντια σε “αυτό” το γένος ως απάντηση στις προσευχές μας.

Ο Διάβολος στέλνει δαίμονες να κάνουν αυτά τα δύο πράγματα από την αρχή του κόσμου. Τύφλωσε τον νου του Αδάμ και της Εύας στον κήπο της Εδέμ. Αφαίρεσε το λόγο από την καρδιά τους από εκείνα τα πρώτα χρόνια.

Μπορούμε να πούμε πάνω-κάτω πως αυτοί ήταν οι δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους ο Διάβολος υποδούλωνε τους ανθρώπους στην Αμερική και τη Δύση μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Μέχρι τη σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι γενικώς πίστευαν στον Θεό. Οι άνθρωποι γενικώς πίστευαν πως η Βίβλος ήταν ο Λόγος του Θεού. Ο νους τους ήταν τυφλωμένος. Ο λόγος είχε αφαιρεθεί από την καρδιά τους. Αλλά πίστευαν, με έναν γενικό τρόπο, στον Θεό και στη Βίβλο. Μπορούμε να μιλάμε γι' αυτούς ως “προμοντερνιστές” άνδρες και γυναίκες. Ως προμοντερνιστές δεν έβλεπαν τον Χριστιανισμό με επικριτική νοοτροπία. Μπορεί να μην εμπιστεύονταν τον Χριστό – αλλά δεν ήταν επικριτικοί λέγοντας πράγματα όπως “δεν υπάρχει Θεός” ή “ο Θεός είναι νεκρός” – και τα λοιπά. Οπότε το μόνο που χρειαζόταν να κάνεις με προμοντερνιστές ανθρώπους ήταν να κηρύξεις το Ευαγγέλιο και να προσευχηθείς γι' αυτούς. Ήταν σχετικά εύκολο.

Αλλά μετά μπήκαμε στην περίοδο του “μοντερνισμού”. Αυτή η περίοδος εξελίχθηκε από τον λεγόμενο Διαφωτισμό, που ξεκίνησε στα τέλη του 17ου αιώνα και συνεχίστηκε με τον Βολταίρο (1694-1778). Εκείνη την περίοδο οι άνθρωποι άρχισαν να γίνονται υλιστές και επικριτικοί προς τον Θεό και τη Βίβλο. Αλλά αυτή η επικριτική νοοτροπία δεν εξαπλώθηκε στον κοινό άνθρωπο μέχρι τον 19ο αιώνα. Η “μοντέρνα νοοτροπία” ήθελε τα πάντα να “αποδειχθούν” με την λεγόμενη “επιστημονική μέθοδο”. Ήταν επικριτική προς οτιδήποτε πνευματικό. Στο κήρυγμά του πάνω στο Κατά Ιωάννη γ΄. 16, ο πασίγνωστος ευαγγελιστής Μπίλλυ Γκράχαμ (Billy Graham) είπε, “Δεν γίνεται να βάλεις τον Θεό σε πειραματικό σωλήνα”. Κήρυττε στον “μοντέρνο” άνθρωπο. Αλλά είναι γενικώς αποδεκτό πως η “μοντέρνα” περίοδος πέθανε με τη γενιά των Χίπις.

Σήμερα ζούμε σε αυτό που οι φιλόσοφοι αποκαλούν “μεταμοντέρνα” περίοδο – την περίοδο μετά τον μοντερνισμό. Η μεταμοντέρνα νοοτροπία των νέων ανθρώπων σήμερα είναι χωρίς συνείδηση ηθικής. Δεν υπάρχει ηθική. Έχει κάποιες “πολιτικά ορθές” ιδέες, αλλά δεν έχει κάποια ηθική βάση. “Αυτό είναι σωστό για εσένα, αλλά όχι για εμένα.” Δεν υπάρχουν ηθικά κριτήρια ως προς το σωστό και το λάθος. “Αν σου φαίνεται σωστό, είναι σωστό” είναι το μεταμοντέρνο σλόγκαν. Αντί του να πούνε “δεν υπάρχει Θεός” όπως έλεγαν οι μοντέρνοι – λένε “Αν ο Θεός είναι αληθινός για εσένα, καλώς – αλλά άσε με να έχω τους δικούς μου θεούς”. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένα κριτήριο. Ό,τι σε βολεύει είναι καλό – για εσένα.

Αυτό είναι “αυτό το γένος” – έτσι σκέφτονται οι νέοι σήμερα – με εκείνες τις ασαφείς, μεταβαλλόμενες, αβέβαιες σκέψεις του στυλ “ό,τι σε βολεύει”. Αυτό είναι “αυτό το γένος”. Αυτοί είναι οι δαίμονες με τους οποίους παλεύουμε τώρα! Ακούω πιο ηλικιωμένους ανθρώπους να λένε, και πολύ σωστά, πως από τότε που ήρθε ο Ομπάμα, υπάρχει σκοτάδι. Τα πάντα έχουν διαφορετική αίσθηση. Τίποτα δεν είναι βέβαιο ή σταθερό. Ναι, θα μπορούσες να το αποκαλέσεις το πνεύμα του “Ομπάμα”, ο μεταμοντέρνος δαίμονας που καταστρέφει οτιδήποτε παλιό – χωρίς να βάζει τίποτα στη θέση του. Επηρεάζει τις εκκλησίες μας; Ω, ναι! Οι Σάδερν Μπάπτιστς (Southern Baptists) έχασαν 2000 εκκλησίες πέρσι! Ανήκουστο! Ποτέ δεν ξανάγινε κάτι τέτοιο! Ο Δρ Λόιντ-Τζόουνς είπε: “Πρέπει να καταλάβουμε πως πολεμάμε για τις ζωές μας εναντίον μιας τρομερής δύναμης. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν δυνατό εχθρό” (Studies in the Sermon on the Mount, part 2, p. 148).

“Αυτό το γένος” είναι υπερβολικά δυνατό για 'μας. Δεν μπορεί να κατανικηθεί μόνο με προσευχή. Όχι – πρέπει να έχουμε “προσευχή και νηστεία” αλλιώς όλες οι ευαγγελιστικές μας προσπάθειες θα αποτύχουν. Γι' αυτό και σας ζητάω να νηστέψετε και να προσευχηθείτε το επόμενο Σάββατο. Μην νηστέψετε αν έχετε προβλήματα υγείας. Ρωτήστε κάποιον γιατρό αν έχετε αμφιβολίες ιατρικές. Αν όντως νηστέψετε μαζί μας, φροντίστε να πιείτε μπόλικο νερό, περίπου ένα ποτήρι νερό την ώρα, και θα σταματήσουμε τη νηστεία το Σάββατο στις 5:30 μ.μ. με ένα γεύμα εδώ στην εκκλησία. “Αυτό το γένος δεν μπορεί να βγει με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μονάχα με προσευχή και νηστεία.” Φροντίστε να προσευχηθείτε αρκετές φορές το Σάββατο, ζητώντας από τον Θεό να φέρει μέσα αυτούς που έχουν χαθεί και να τους κρατήσει εδώ, και να τους ελκύσει στον Χριστό για σωτηρία διαμέσου του Αίματος και της δικαιοσύνης Του. Ουράνιε Πατέρα, ας γίνει αυτό. Στο όνομα του Ιησού, αμήν.

Αν αυτό το κήρυγμα σε ευλόγησε παρακαλώ στείλε e-mail στον
Δρ.Χάιμερς(Dr.Hymers) και πες του το. Παρακαλώ πες του επίσης
από ποια χώρα του γράφεις. Το e-mail Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers)
είναι το rlhymersjr@sbcglobal.net (κάνε κλικ στο λίνκ). Μπορείς να
γράψεις στον Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers) σε οποιαδήποτε γλώσσα,
αλλά αν μπορείς, γράψε του στα Αγγλικά.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς στο Ίντερνετ,
στο www.rlhsermons.com ή www.realconversion.com.
Κάντε κλικ στο “ Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Μπορείτε να στείλετε email στον Δρ Χάιμερς στα Αγγλικά στο rlhymersjr@sbcglobal.net.
Μπορείτε να του γράψετε στη διεύθυνση P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015.
Τηλεφωνήστε του στο (818)352-0452.

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers) προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Κο Άβελ Προύντχομ (Mr. Abel Prudhomme): Μάρκον θ΄. 14-29.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “O For a Thousand Tongues to Sing”
(του Charles Wesley, 1707-1788; με τη μελωδία του “O Set Ye Open Unto Me).