Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!

THREE WORDS GIVE THE SECRET
OF THE EARLY CHURCH!
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 19 Νοεμβρίου 2017
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Evening, November 19, 2017

“Καὶ καθ᾿ ἡμέραν ἐμμένοντες ὁμοθυμαδὸν ἐν τῷ ἱερῷ καὶ κόπτοντες τὸν ἄρτον κατ᾿ οἴκους, μετελάμβανον τὴν τροφήν ἐν ἀγαλλιάσει καὶ ἁπλότητι καρδίας, δοξολογοῦντες τὸν Θεὸν καὶ εὑρίσκοντες χάριν ἐνώπιον ὅλου τοῦ λαοῦ. Ὁ δὲ Κύριος προσέθετε καθ᾿ ἡμέραν εἰς τὴν ἐκκλησίαν τοὺς σωζομένους” (Πράξεις β΄. 46, 47).


Οι εκκλησίες μας διασπώνται και πεθαίνουν. Χάνουν περισσότερο από το 88% των νέων τους μεταξύ των 16 και 30 ετών. Ο Τζορτζ Μπάρνα (George Barna), γνωστός για τις δημοσκοπήσεις του, μας το λέει εδώ και χρόνια. “Το συμβούλιο Νοτίων Βαπτιστών επάνω στην οικογενειακή ζωή/The Southern Baptist Council on Family Life”, δήλωσε: “Το 88% των παιδιών που μεγαλώνουν σε ευαγγελικά σπίτια εγκαταλείπουν την εκκλησία στην ηλικία των 18 ετών (περίπου) και δεν επιστρέφουν ποτέ” (Baptist Press, 12 Ιουνίου 2002). Επίσης, είναι γνωστό ότι οι εκκλησίες μας δεν κερδίζουν σχεδόν καθόλου νέους ανθρώπους από τον κόσμο. Ο Δρ Τζέιμς Ντόμπσον (Dr. James Dobson) δήλωσε πως “το 80% της εκκλησιαστικής ανάπτυξης προέρχεται από μετακομίσεις μελών” (“Focus on the Family Newsletter”, Αύγουστος 1998). Η Τζεν Χάτμεϊκερ (Jen Hatmaker), μία ευαγγελική συγγραφέας, είπε: “Όχι μόνο δεν μπορούμε να ελκύσουμε νέους ανθρώπους (στην εκκλησία), αλλά δεν μπορούμε καν να κρατήσουμε αυτούς που έχουμε. Περίπου το ήμισυ όλων των αμερικανικών εκκλησιών δεν προόσθεσε ούτε ένα νέο άτομο μέσω μεταστροφής πέρυσι... Το 94% των εκκλησιών ή δεν μεγάλωναν, ή έχαναν ανθρώπους στις κοινότητες που διακονούν... Η τάση είναι σαφώς καθοδική, και μ' αυτόν το ρυθμό, (διακυβεύεται η ‘επιβίωση’ του Χριστιανισμού)” (Interrupted: When Jesus Wrecks Your Comfortable Christianity, NavPress, 2014, pp. 79, 80).

Τώρα κοιτάξτε τους Νότιους Βαπτιστές. Σύμφωνα με μια αναφορά της Κάρολ Πάιπς (Carol Pipes) στην εφημερίδα “Νότιοι Βαπτιστές της Καλιφόρνια/California Southern Baptist”, “Οι εκκλησίες έχασαν περισσότερα από 200.000 μέλη (πέρυσι), η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1881 (Ετήσιο προφίλ της εκκλησίας)... Οι βαπτίσεις έχουν πέσει οκτώ από τα τελευταία 10 χρόνια, με το περασμένο έτος να είναι το χαμηλότερο από το 1947. Ο Τομ Ρανίερ (Thom Ranier) (επίσημο μέλος της SBC) δήλωσε: ‘Μου ραγίζει την καρδιά το γεγονός ότι το θέμα της εκκλησίας μας είναι... αυτό της πτώσης.’ Ο Δρ Φρανκ Πέιτζ (Dr. Frank Page), (άλλη ηγετική μορφή των Νοτίων Βαπτιστών) είπε: ‘Η αλήθεια είναι ότι έχουμε λιγότερους ανθρώπους στις εκκλησίες μας που δίνουν λιγότερα χρήματα επειδή δεν κερδίζουμε ανθρώπους για τον Χριστό, και δεν τους εκπαιδεύουμε στους πνευματικούς κανόνες του Κυρίου μας’. Στη συνέχεια είπε: ‘Ο Θεός να μας συγχωρέσει... Ο Θεός να μας βοηθήσει ώστε να είμαστε τόσο σοβαροί για... την μαθητεία όσο και οι εκκλησίες του πρώτου αιώνα.’” (ibid., p. 4).

Αυτά τα στοιχεία δίνουν μια θλιβερή, καταθλιπτική εικόνα των εκκλησιών στην Αμερική. Χάνουν τα μέλη τους, και δεν κερδίζουν σχεδόν κανέναν από τον χαμένο κόσμο. Ακόμα και οι υπερ-εκκλησίες προσθέτουν πολύ λίγους νέους πιστούς από τον χαμένο κόσμο.

Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα των εκκλησιών μας στην Αμερική και στον Δυτικό κόσμο. Τώρα συγκρίνετε τις εκκλησίες μας με την αρχαία εκκλησία στο βιβλίο των Πράξεων. Θα διαβάσω ξανά το κείμενό μας,

“Καὶ καθ᾿ ἡμέραν ἐμμένοντες ὁμοθυμαδὸν ἐν τῷ ἱερῷ καὶ κόπτοντες τὸν ἄρτον κατ᾿ οἴκους, μετελάμβανον τὴν τροφήν ἐν ἀγαλλιάσει καὶ ἁπλότητι καρδίας, δοξολογοῦντες τὸν Θεὸν καὶ εὑρίσκοντες χάριν ἐνώπιον ὅλου τοῦ λαοῦ. Ὁ δὲ Κύριος προσέθετε καθ᾿ ἡμέραν εἰς τὴν ἐκκλησίαν τοὺς σωζομένους” (Πράξεις β΄. 46, 47).

Τι αντίθεση! Ήταν γεμάτοι αγαλλίαση! Συναθροίζονταν κάθε μέρα! Δόξαζαν τον Θεό συνέχεια! “Ὁ δὲ Κύριος προσέθετε καθ᾿ ἡμέραν εἰς τὴν ἐκκλησίαν τοὺς σωζομένους” (Πράξεις β΄. 47).

Ο Δρ Μάρτιν Λόιντ-Τζόουνς (Dr. Martyn Lloyd-Jones) είπε: “Το μέρος που πρέπει να πάμε είναι το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων. Εδώ είναι το τονωτικό φάρμακο, εδώ είναι το μέρος της ανανέωσης, που νιώθουμε τη ζωή του Θεού να πάλλεται μέσα στην αρχαία εκκλησία” (Authentic Christianity, volume 1 (Acts 1-3), The Banner of Truth Trust, p. 225). Οι καρδιές μας συναρπάζονται όταν διαβάζουμε για τη χαρά, τον ζήλο και τη δύναμη της εκκλησίας του πρώτου αιώνα! Έχω εμπνευστεί από την ανάγνωση του βιβλίου του Δρ Μάικλ Γκριν (Dr. Michael Green), Ευαγγελισμός στην αρχαία εκκλησία/Evangelism in the Early Church (Eerdmans, 2003 edition). Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, καθώς και διαβάζοντας το βιβλίο των Πράξεων, βλέπω ότι υπάρχουν κάποιες ελληνικές λέξεις στην Καινή Διαθήκη που μας δείχνουν την εικόνα της ζωής των εκκλησιών στον πρώτο αιώνα.

I. Πρώτον, η λέξη “Κύριος”.

Αυτή η λέξη σημαίνει “κυρίαρχος”, “δεσπότης”, “ιδιοκτήτης”, “άρχοντας”. Είναι η λέξη που ο απόστολος Πέτρος χρησιμοποίησε όταν μίλησε για τον Ιησού στις Πράξεις ι΄. 36,

“Εὐαγγελιζόμενος εἰρήνην διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ· οὗτος εἶναι ὁ Κύριος πάντων” (Πράξεις ι΄. 36).

Ακούστε τον Δρ Γκριν καθώς μας μιλάει για τον τρόπο με τον οποίον οι αρχαίοι Χριστιανοί έδιναν μαρτυρία και κήρυτταν για τον Ιησού,

Τους βρίσκουμε να διαδίδουν τα καλά νέα ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας, ή ότι μέσω αυτού οι αρχαίες υποσχέσεις έχουν εκπληρωθεί. Τους βρίσκουμε να διακηρύττουν τα καλά νέα της ειρήνης μέσω του Ιησού, της Κυριαρχίας του Ιησού, του σταυρού του Ιησού, της ανάστασης του Ιησού, ή απλά του ίδιου του Ιησού... οι αρχαίοι κήρυκες των καλών νέων είχαν ένα και μόνο θέμα, τον Ιησού!... Ο Ωριγένης (185-254) είπε: “Είναι καλό πράγμα η ζωή: αλλά ο Ιησούς είναι η ζωή. Άλλο καλό πράγμα είναι το φως του κόσμου: αλλά ο Ιησούς είναι το φως. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την αλήθεια, τη θύρα, την ανάσταση. Ο Σωτήρας διδάσκει πως ο ίδιος είναι όλα αυτά τα πράγματα.” Ο Ωριγένης “επαναλαμβάνει την Χριστοκεντρική φύση του Ευαγγελίου, όπως οι αρχικοί απόστολοι και οι άλλοι (που έμαθαν απ' αυτούς)”... Ο Ωριγένης έδωσε ολόκληρο τον σκοπό του ευαγγελιστικού κηρύγματος: “Για να διαιωνίζει τη γνώση της ζωής του Χριστού στη γη και για να προετοιμάζει για τη δεύτερη παρουσία του” (Green, ibid., pp. 80, 81).

Οι αρχαίοι Χριστιανοί δεν άκουγαν κηρύγματα αυτοβοήθειας. Δεν άκουγαν τις εδάφιο-εδάφιο “εξηγήσεις” της Βίβλου. Αυτό που άκουγαν συνεχώς ήταν το Ευαγγέλιο – τον θάνατο, την ταφή και την ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού! “Οὗτος εἶναι ὁ Κύριος πάντων” (Πράξεις ι΄. 36).

Κάποιος από μία άλλη εκκλησία με επέκρινε που τελειώνω κάθε κήρυγμα με τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού. Το σκέφτηκα για πολύ καιρό. Τότε θυμήθηκα τι είπε ο Σπέρτζεον (Spurgeon): “Παίρνω ένα κείμενο, το εξηγήσω και στη συνέχεια πηγαίνω κατευθείαν στον σταυρό”. Ο Σπέρτζεον, όπως και οι αρχαίοι Χριστιανοί, ήταν εντελώς Χριστοκεντρικός – επικεντρωμένος στον Ίδιο τον Ιησού Χριστό, στον Κύριο Ιησού Χριστό! Η αρχαία εκκλησία θα μπορούσε να είχε ψάλλει αυτό το ρεφραίν:

Είσαι Κύριος, είσαι Κύριος,
   Έχεις αναστηθεί από τους νεκρούς
Και είσαι Κύριος.
   Κάθε γόνατο θα λυγίσει, κάθε γλώσσα θα ομολογήσει,
Πως ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος.
   (“He Is Lord” του Marvin V. Frey, 1918-1992).

Ψάλλετέ το μαζί μου!

Είσαι Κύριος, είσαι Κύριος,
   Έχεις αναστηθεί από τους νεκρούς
Και είσαι Κύριος.
   Κάθε γόνατο θα λυγίσει, κάθε γλώσσα θα ομολογήσει,
Πως ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος.

Η πρώτη λέξη, “Κύριος”, δείχνει την κεντρική θέση του Χριστού ως κύριο σημείο του μηνύματός τους και ως Κύριο της ζωής τους! Γι' αυτό και ο Απόστολος Παύλος είπε:

“Ἡμεῖς κηρύττομεν Χριστὸν ἐσταυρωμένον” (Α΄ Κορινθίους α΄. 23).

“Ἀπεφάσισα νὰ μή ἐξεύρω μεταξὺ σας ἄλλο τι εἰμή Ἰησοῦν Χριστόν, καὶ τοῦτον ἐσταυρωμένον” (Α΄ Κορινθίους β΄. 2).

Πρέπει να κηρύττουμε συνεχώς τον Χριστό που σταυρώθηκε και αναστήθηκε από τους νεκρούς. Αυτό πρέπει να είναι το κύριο μήνυμά μας, παντοτινά! Ξέρω πως οι περισσότερες εκκλησίες δεν το κάνουν και πολύ. Και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίον πεθαίνουν σήμερα!

Οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές καλούν τους ανθρώπους να πάνε μαζί τους και να πεθάνουν. Χιλιάδες νέοι στην Αμερική και στη Δύση κάνουν ακριβώς αυτό. Το ISIS τούς βάζει να δένουν βόμβες επάνω τους, και να πηγαίνουν να σκοτώνουν ανθρώπους. Αυτό δεν το κάνει ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Σας καλεί να έρθετε σ' Αυτόν για το δώρο της αιώνιας ζωής. Ο Χριστός είπε: “Ἐγὼ δίδω εἰς αὐτὰ ζωήν αἰώνιον, καὶ δὲν θέλουσιν ἀπολεσθῆ εἰς τὸν αἰῶνα” (Ιωάννην ι΄. 28). Και ο Κύριος Ιησούς Χριστός σάς καλεί να γίνετε μαθητές Του. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είπε: “Ἐὰν τις θέλῃ νὰ ἔλθῃ ὀπίσω μου, ἄς ἀπαρνηθῇ ἑαυτὸν καὶ ἄς σηκώσῃ τὸν σταυρὸν αὑτοῦ καὶ ἄς μὲ ἀκολουθῇ” (Ματθαίον ιϛ΄. 24). Ο Χριστός σάς καλεί να εισέλθετε στην εκκλησία μας και να αρχίσετε να κερδίζετε ψυχές. Σας καλεί να μας βοηθήσετε να φέρουμε κι άλλους εδώ για να σωθούνε!

Καλώ εσάς τους νέους να γίνετε ριζοσπαστικοί Χριστιανοί! Ναι, θέλω να είστε ριζοσπαστικοί! Γίνετε μαθητές! Να είστε ριζοσπαστικοί για τον Ιησού Χριστό – και για την εκκλησία του Παντοκράτορα Θεού! Ελάτε την Κυριακή το πρωί. Ελάτε μαζί μας για να κερδίσουμε ψυχές το απόγευμα της Κυριακής. Επιστρέψτε την Κυριακή το βράδυ. Γίνετε ριζοσπαστικοί μαθητές του Χριστού! Κάντε το! Κάντε το! Δεν είναι καιρός κάποιος βαπτιστής ιεροκήρυκας να το πει αυτό στους νέους μας; Σηκώστε τον σταυρό σας και ακολουθήστε τον Χριστό! Γίνετε μαθητές! Γίνετε στρατιώτες στον στρατό του Χριστού! Είναι ο αριθμός 8 στο φύλλάδιο των ύμνων. Ψάλλετέ το!

Του Χριστού στρατιώτες προχωρείτ' εμπρός,
   Οδηγός μπροστά σας πάει ο σταυρός,
Μόνος αρχηγός μας είν' ο Ιησούς,
   Και μ' Αυτόν νικούμε όλους τους εχθρούς.
Του Χριστού στρατιώτες προχωρείτ' εμπρός,
   Οδηγός μπροστά σας πάει ο σταυρός.
(“Onward, Christian Soldiers” του Sabine Baring-Gould, 1834-1924).

Κι αυτό μας φέρνει στη δεύτερη ελληνική λέξη στην Καινή Διαθήκη.

II. Δεύτερον, η λέξη “ἀγάπη”.

Ο Ου. Ε. Βάιν (W. E. Vine) είπε πως η ἀγάπη είναι “η χαρακτηριστική λέξη του Χριστιανισμού”. Σημαίνει να δίνεις τον εαυτό σου. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη όταν μίλησε στους πρώτους μαθητές. Ο Ιησούς είπε:

“Ἐντολήν καινήν σᾶς δίδω, Νὰ ἀγαπᾶτε ἀλλήλους, καθὼς ἐγὼ σᾶς ἠγάπησα καὶ σεῖς νὰ ἀγαπᾶτε ἀλλήλους. Ἐκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ὅτι εἶσθε μαθηταὶ μου, ἐὰν ἔχητε ἀγάπην πρὸς ἀλλήλους” (Ιωάννην ιγ΄. 34, 35).

Ο Δρ Τίμοθι Λιν (Dr. Timothy Lin) ήταν ποιμένας μου για πολλά χρόνια στην κινεζική εκκλησία. Ο Δρ Λιν είπε:

Οι Απόστολοι έλαβαν αυτήν την εντολή αγάπης απευθείας από τον Κύριό μας, και αργότερα την ασκούσαν... συνεχώς. Ως αποτέλεσμα, το “Κοιτάξτε πόσο αγαπούν οι Χριστιανοί ο ένας τον άλλον!” έγινε μια δήλωση θαυμασμού από τους μη-Χριστιανούς. Σήμερα το “ἀγαπᾶτε ἀλλήλους” είναι μονάχα ένα σλόγκαν που οι εκκλησίες ψάλλουν μηχανικά... (με αποτέλεσμα) να είναι αδύνατον ο Θεός να είναι μαζί τους. Ο Θεός να μας ελεήσει! (Timothy Lin, S.T.M., Ph.D., The Secret of Church Growth, FCBC, 1992, p. 33).

Ο Δρ Μάικλ Γκριν (Dr. Michael Green), στο βιβλίο του για τους Χριστιανούς του πρώτου και δεύτερου αιώνα, μίλησε γι' αυτό το θέμα. Ο Δρ Γκριν είπε πως ο Χριστιανισμός άρεσε στους ειδωλολάτρες Ρωμαίους λόγω της “δύναμης που είχαν αυτοί οι Χριστιανοί να αγαπούν ο ένας τον άλλον” (Michael Green, Evangelism in the Early Church, Eerdmans, 2003, p. 158).

III. Τρίτον, η λέξη “κοινωνία”.

Σημαίνει συντροφικότητα, σχέση, καλή παρέα, φιλία. Η κοινωνία είναι η επέκταση της αγάπης του ενός προς τον άλλον μέσα στην εκκλησία.

Κάποιοι κήρυκες μου έχουν πει πως δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε μη-Χριστιανούς να έχουν κοινωνία μαζί μας. Από μία άποψη έχουν δίκιο. Η Βίβλος λέει: “Μή συγκοινωνεῖτε εἰς τὰ ἔργα τὰ ἄκαρπα τοῦ σκότους, μᾶλλον δὲ καὶ ἐλέγχετε” (Εφεσίους ε΄. 11). Αυτό το εδάφιο έχει μπερδέψει πολλούς ανθρώπους στις άλλες εκκλησίες. Νομίζουν ότι σημαίνει πως πρέπει να κρατάνε τα “παιδιά της εκκλησίας” μακριά από τους καινούργιους ανθρώπους. Ο Δρ Τζ. Βέρνον Μαγκί (Dr. J. Vernon McGee) έχει μια καλή σημείωση επάνω σ' αυτό το θέμα. Είναι βασικά το ίδιο με αυτό που είπε ο Δρ Τόμας Χέιλ (Dr. Thomas Hale): “Ο Παύλος λέει να μην έχουμε σχέση με τὰ ἔργα τοῦ σκότους· δεν λέει να μην έχουμε σχέση με χαμένους ανθρώπους... αφού, κι ο Ίδιος ο Ιησούς έτρωγε με αμαρτωλούς” (Thomas Hale, M.D., The Applied New Testament Commentary, Kingsway Publications, 1997 edition, p. 780, σημείωση στην επιστολή προς Εφεσίους ε΄. 11).

Μου αρέσει αυτό που λέει ο Δρ Γκριν για τις αρχαίες εκκλησίες του πρώτου αιώνα. Είπε: “Δεν υπήρχε απόκρυψη διδασκαλίας προς τους ενδιαφερόμενους· δεν υπήρχε παρακράτηση της κοινωνίας” (ibid., p. 218). “Οι μη-μεταστραμμένοι ειδωλολάτρες έρχονταν στην εκκλησία, και στην κοινωνία, αν και δεν βαπτίζονταν για περίπου τρία χρόνια” (ibid.).

Οι βαπτιστικές μας εκκλησίες σήμερα το κάνουν ανάποδα. Βαπτίζουν νέους καινούργιους ανθρώπους αμέσως, αλλά δεν θέλουν τα παιδιά τους να έχουν κοινωνία μαζί τους. Οι αρχαίες εκκλησίες το έκαναν σωστά.

Ο Τζακ Χάιλς (Jack Hyles) είχε ακόμη και δύο κτίρια. Ένα κτίριο ήταν για τα καινούργια παιδιά που είχαν φέρει με το λεωφορείο. Είχαν ακόμη και ξεχωριστή συνάθροιση λατρείας! Αλλά η “αληθινή” εκκλησία συναθροιζόταν στο αρχικό κτίριο. Τα “παιδιά της εκκλησίας” τα κρατούσαν μακριά από τα καινούργια παιδιά. Φοβόντουσαν πως τα καινούργια παιδιά θα χαλάσουν τα “πολύτιμα” παιδιά της εκκλησίας!

Όταν πήγα για πρώτη φορά στην εκκλησία ως έφηβος, ανακάλυψα πως τα παιδιά της εκκλησίας έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να χαλάσουν εμένα! Τους άκουγα να λένε πως θα κάνουν πράγματα πολύ χειρότερα απ' αυτά που έκαναν τα χαμένα παιδιά του κόσμου. Οπότε αυτή η μέθοδος του να κρατάς ξεχωριστά τα παιδιά που δεν είναι της εκκλησίας, δεν υπάρχει μέσα στη Βίβλο, και δεν ήταν αυτό που έκαναν οι πρώτες εκκλησίες, οι οποίες μοιράζονταν το Ευαγγέλιο, κυριολεκτικά, με εκατομμύρια άτομα!

Νομίζω πως πρέπει να ξεφορτωθούμε μερικές από τις “Κυριακού σχολείου” ιδέες μας. Φέρτε μέσα τα μη-σωσμένα παιδιά. Δώστε τους ένα καλό γεύμα. Κάντε τους ένα πάρτι γενεθλίων. Ας περάσουν καλά – “αφού, κι ο Ίδιος ο Ιησούς έτρωγε με αμαρτωλούς” (Thomas Hale, ibid.). Ψάλλετε το ρεφραίν του “Φέρτε τα μέσα”!

Φέρτε τα μέσα, φέρτε τα μέσα,
   Φέρτε τα μέσα από τα χωράφια της αμαρτίας,
Φέρτε τα μέσα, φέρτε τα μέσα,
   Φέρτε στον Ιησού αυτά που περιπλανώνται.
(“Bring Them In” του Alexcenah Thomas, 19ος αιώνας).

Οι στριφνοί, γέροι θρησκευτικοί ηγέτες διαφωνούσαν με τον Ιησού. Ο Ματθαίος ήταν τελώνης. Ο Ιησούς τον κάλεσε, και ο Ματθαίος ακολούθησε τον Ιησού. Στη συνέχεια, ο Ματθαίος έκανε ένα μεγάλο συμπόσιο στο σπίτι του. Ο Ιησούς και οι δώδεκα μαθητές Του ήταν εκεί. Πολλοί τελώνες και αμαρτωλοί ήρθαν να φάνε με τον Ιησού. Οι θρησκευτικοί ηγέτες διαφωνούσαν με τον Ιησού. Είπαν: “Διὰ τί τρώγει μετὰ τῶν ἁμαρτωλῶν;” Ο Ιησούς απάντησε: “Δὲν ἦλθον διὰ νὰ καλέσω δικαίους ἀλλὰ ἁμαρτωλοὺς εἰς μετάνοιαν” (Ματθαίον θ΄. 13).

Εκείνοι οι ιεροκήρυκες που φοβούνται ότι θα έχουν πολλούς αμαρτωλούς, θα πρέπει να το σκεφτούν αυτό! Εγώ λέω, “Φέρτε μέσα τους αμαρτωλούς! Φέρτε όσους μπορείτε να βρείτε! Όσοι περισσότεροι, τόσο το καλύτερο!” Φέρτε τους μέσα στην κοινωνία, όπως έκανε ο Ιησούς, όπως έκανε η αρχαία εκκλησία! “Φέρτε τα μέσα.” Ψάλλετε το ρεφραίν!

Φέρτε τα μέσα, φέρτε τα μέσα,
   Φέρτε τα μέσα από τα χωράφια της αμαρτίας,
Φέρτε τα μέσα, φέρτε τα μέσα,
   Φέρτε στον Ιησού αυτά που περιπλανώνται.

Ακούστε τη ζωντανή, ισχυρή εκκλησία του πρώτου αιώνα,

“Ἐνέμενον ἐν τῇ διδαχῇ τῶν ἀποστόλων καὶ ἐν τῇ κοινωνίᾳ καὶ ὁ Κύριος προσέθετε καθ᾿ ἡμέραν εἰς τὴν ἐκκλησίαν τοὺς σωζομένους” (Πράξεις β΄. 42, 47).

Ο Τζακ Χάιλς, και ο μοιχός γιος του, και ο γαμπρός του που πόρνευσε με μία έφηβη – αυτοί είναι που θα έπρεπε να ήταν στο “άλλο” κτίριο! Κρατήστε αυτούς μακριά, μπορεί αυτοί να βλάψουν τα μη-σωσμένα καινούργια παιδιά! Κρατήστε αυτά τα “σκυλιά” της διακονίας μακριά από τους χαμένους νέους! Και φέρτε τους χαμένους νέους μέσα στην κύρια εκκλησία. Ακριβώς, φέρτε μέσα τους χαμένους – και αποκλείστε τους πόρνους Βαπτιστές Φαρισαίους και τα κακομαθημένα παλιόπαιδα του Κυριακού σχολείου! Φέρτε μέσα τα χαμένα παιδιά και θα κάνουμε δείπνο και πάρτι γενεθλίων – και θα δούμε παλιά κινούμενα σχέδια Ποπάυ! Αμήν! Και θα ακούσουμε αυτόν τον γερο-κήρυκα, θα ψάλλουμε μερικούς ύμνους, θα επευφημήσουμε και θα φωνάξουμε “Αμήν” – και θα περάσουμε πολύ καλά!

Αυτές οι τρεις ελληνικές λέξεις μας δείχνουν μια ζωντανή, ισχυρή εκκλησία! “Κύριος”, ο Χριστός είναι ο Κύριός μας! Ξαναελάτε και μάθετε για τον Χριστό, και ακολουθήστε τον Χριστό, και αγαπήστε τον Χριστό με όλη σας την καρδιά! “Ἀγάπη” – χριστιανική αγάπη! Ξαναελάτε και θα σας αγαπήσουμε. Και εμείς θέλουμε πάρα πολύ να μας αγαπήσετε. Οι παλιοί χίπις μιλούσαν για τα “μέρη αγάπης” (love in). Αποκάλεσαν το Γούντστοκ “μέρος αγάπης”. Το αληθινό “μέρος αγάπης” είναι εδώ στην εκκλησία! Ξαναελάτε στο μέρος αγάπης μας! Θα κάνει το Γούντστοκ να μοιάζει με πικνίκ Κυριακού σχολείου! Και μετά υπάρχει η λέξη “κοινωνία”. Σημαίνει φιλία, συντροφικότητα, καλή παρέα! Η κοινωνία είναι η επέκταση της αγάπης μέσα στην τοπική εκκλησία!

Εδώ είμαστε! Σας περιμένουμε! Ελάτε την επόμενη Κυριακή το πρωί! Ελάτε την επόμενη Κυριακή το βράδυ! Επιστρέψτε το βράδυ του Σαββάτου! Ελάτε και βοηθήστε μας να φέρουμε κι άλλους! Ελάτε και βοηθήστε μας να κάνουμε αυτήν την εκκλησία ένα μέρος όπου θα μπορούν να έρχονται οι νέοι και να κάνουν καλές φιλίες· όπου οι νέοι μπορούν να έρθουν και να περάσουν καλά· όπου οι νέοι μπορούν να έρθουν για να γίνουν μαθητές του Χριστού – και στρατιώτες του σταυρού! Αμήν! Ψάλλετε τον ύμνο νούμερο οκτώ – “Του Χριστού στρατιώτες!” Ψάλλετε!

Του Χριστού στρατιώτες προχωρείτ' εμπρός,
   Οδηγός μπροστά σας πάει ο σταυρός,
Μόνος αρχηγός μας είν' ο Ιησούς,
   Και μ' Αυτόν νικούμε όλους τους εχθρούς.
Του Χριστού στρατιώτες προχωρείτ' εμπρός,
   Οδηγός μπροστά σας πάει ο σταυρός.

Δρ Τσαν (Dr. Chan), παρακαλώ προσευχηθείτε για μας.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “The Church’s One Foundation”
(του Samuel J. Stone, 1839-1900).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!

THREE WORDS GIVE THE SECRET
OF THE EARLY CHURCH!

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Καὶ καθ᾿ ἡμέραν ἐμμένοντες ὁμοθυμαδὸν ἐν τῷ ἱερῷ καὶ κόπτοντες τὸν ἄρτον κατ᾿ οἴκους, μετελάμβανον τὴν τροφήν ἐν ἀγαλλιάσει καὶ ἁπλότητι καρδίας, δοξολογοῦντες τὸν Θεὸν καὶ εὑρίσκοντες χάριν ἐνώπιον ὅλου τοῦ λαοῦ. Ὁ δὲ Κύριος προσέθετε καθ᾿ ἡμέραν εἰς τὴν ἐκκλησίαν τοὺς σωζομένους” (Πράξεις β΄. 46, 47).

I.   Πρώτον, η λέξη “Κύριος”, Πράξεις ι΄. 36, Α΄ Κορινθίους α΄. 23, β΄. 2
Ιωάννην ι΄. 28, Ματθαίον ιϛ΄. 24.

II.  Δεύτερον, η λέξη “ἀγάπη”, Ιωάννην ιγ΄. 34, 35.

III. Τρίτον, η λέξη “κοινωνία”, Εφεσίους ε΄. 11, Ματθαίον θ΄. 13,
Πράξεις β΄. 42, 47.