Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΗΡΩΔΗΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗΣ

HEROD AND JOHN
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 12 Νοεμβρίου 2017
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Evening, November 12, 2017

“Διότι ὁ Ἡρώδης ἐφοβεῖτο τὸν Ἰωάννην, γνωρίζων αὐτὸν ἄνδρα δίκαιον καὶ ἅγιον, καὶ διεφύλαττεν αὐτὸν καὶ ἔκαμνε πολλὰ ἀκούων αὐτοῦ καὶ εὐχαρίστως ἤκουεν αὐτοῦ”
     (Μάρκον ϛ΄. 20).


Η ιστορία του Βασιλιά Ηρώδη και του Ιωάννη του Βαπτιστή είναι μία από τις μεγάλες τραγωδίες της Βίβλου και της Ιστορίας. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν ένας φλογερός και νεαρός ευαγγελιστής. Εναντιώνεται στον Βασιλιά Ηρώδη – έναν ταλαντευόμενο, αδύναμο μονάρχη. Ήθελε να υπακούσει τον Ιωάννη. Ήθελε να έχει ειρήνη με τον Θεό. Αλλά η αδυναμία και η αναποφασιστικότητά του οδήγησαν στην καταστροφή του – και στη δολοφονία του Ιωάννη του Βαπτιστή, αφού στο τέλος ο Ηρώδης αποκεφάλισε τον Ιωάννη!

Όταν διαβάζω για τον Βασιλιά Ηρώδη, πάντα τον λυπάμαι. Αλλά μετά θυμώνω μαζί του. Ήταν τόσο θλιβερός και ανόητος. Έφτασε τόσο κοντά στη σωτηρία. Αλλά ποτέ δεν σώθηκε. Έφτασε τόσο κοντά στη μεταστροφή. Αλλά πήγε στην Κόλαση. Όταν σκέφτομαι τον Ηρώδη, ο ύμνος που έψαλλε ο Κος Γκρίφιθ (Mr. Griffith) πάντα με ανατριχιάζει,

Παρ' ολίγον πεπεισμένος να πιστέψει,
Παρ' ολίγον πεπεισμένος τον Χριστό να δεχτεί,
Το παρ' ολίγον δεν φτάνει, το παρ' ολίγον θα αποτύχει!
Θλιβερό, θλιβερό το πικρό κλάμα, παρ' ολίγον αλλά χαμένος!
   (“Almost Persuaded” του Philip P. Bliss, 1838-1876).

Παρ' ολίγον πεπεισμένος! Θλιβερό, θλιβερό το πικρό κλάμα –
Παρ' ολίγον αλλά χαμένος!

Η ιστορία του Ηρώδη και του Ιωάννη του Βαπτιστή μάς δείχνει πολλές μεγάλες χριστιανικές αλήθειες.

Πρώτον, το μήνυμα της σωτηρίας πάντα σε καλεί να πάρεις μια απόφαση. Για εμάς η λέξη “απόφαση” (ντεσίζιον) φαίνεται κακή – όπως λέμε “ντεσιζιονισμός”. Αλλά ο “ντεσιζιονισμός” είναι κακός επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την λάθος απόφαση! Ο Ηρώδης θα μπορούσε να είχε πάρει τη σωστή απόφαση. Αλλά αντί αυτού ταλαντευόταν πέρα-δώθε – και ποτέ δεν στάθηκε για την αλήθεια που ο Ιωάννης ο Βαπτιστής τού κήρυξε. Το πιο σημαντικό πράγμα στο κήρυγμα του Ιωάννη ήταν η πρόκλησή του να πάρεις μία απόφαση. Κήρυττε τη μετάνοια και απαιτούσε μια απόφαση από εκείνους που τον άκουγαν να κηρύττει. Κήρυττε με τόση δύναμη που ο κόσμος φώναζε, “Τί λοιπὸν θέλομεν κάμει;” (Λουκάν γ΄. 10). Όταν ήρθε ο Χριστός, κήρυττε με τον ίδιο τρόπο. Έδινε στον κόσμο μόνο δύο επιλογές. Ουρανός ή Κόλαση, ευρύς δρόμος προς την απώλεια ή στενός δρόμος προς τη ζωή. Το σπίτι επάνω στην άμμο ή το σπίτι επάνω στην πέτρα. Θεός ή Μαμωνάς. Ο κόσμος έπρεπε να διαλέξει πλευρά, είτε υπέρ του Χριστό, είτε εναντίον Του. Το κήρυγμα του Χριστού απαιτούσε να αποφασίσουν υπέρ ή κατά Του. Έτσι κήρυξε και ο Πέτρος την ημέρα της Πεντηκοστής. Ο Πέτρος απαίτησε να πάρουν μία απόφαση. Και ο κόσμος απάντησε, “Τί πρέπει νὰ κάμωμεν;” (Πράξεις β΄. 37). Στο τελευταίο κεφάλαιο των Πράξεων, το κήρυγμα του Παύλου χώρισε τον κόσμο σε δύο ομάδες. “Καὶ ἄλλοι μὲν ἐπείθοντο εἰς τὰ λεγόμενα, ἄλλοι δὲ ἠπίστουν” (Πράξεις κη΄. 24). Έπρεπε να πάρουν μια απόφαση! Και σε κάθε πνευματική αναζωπύρωση ολόκληρης της χριστιανικής Ιστορίας, οι άνθρωποι του Θεού κήρυτταν με αυτόν τον τρόπο. Όσοι τους άκουγαν έπρεπε να πάρουν μια απόφαση!

Σήμερα ακούμε διαφορετικό είδος κηρύγματος. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις. Κάποιοι κήρυκες καλούν γλυκά τον κόσμο να θεραπευτεί. Κάποιοι κήρυκες τους δίνουν απαλές και ανακουφιστικές ιστορίες. Και κάποιοι κήρυκες τους δίνουν στεγνές εξηγήσεις της Βίβλου χωρίς εξιλέωση Αίματος. Πού είναι η φλόγα; Πού είναι η πρόκληση; Φυσικά και τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι φεύγουν από τις εκκλησίες μας! Τα περισσότερα κηρύγματα σήμερα δεν αξίζουν ούτε έναν κουβά ζεστού φτυσίματος – όπως είπε και ο Αντιπρόεδρος Τζον Νανς Γκάρνερ (Vice President John Nance Garner) (1933-1941) για ένα άλλο θέμα. Η ιστορία του Ηρώδη και του Ιωάννη του Βαπτιστή μάς δείχνει πόσο άχρηστο είναι αυτό το είδος κηρύγματος. Μας υπενθυμίζει πως ο Χριστός μας καλεί να πάρουμε μια απόφαση. Παρεμπιπτόντως, εσείς έχετε πάρει απόφαση; Έχει επηρεάσει τη ζωή σας; Σας έχει αλλάξει;

Ο Ηρώδης “εὐχαρίστως ἤκουεν αὐτοῦ”. Του άρεσε του Ηρώδη ο κήρυκας. Του άρεσε επίσης να τον ακούει να κηρύττει. Αλλά δεν είχε καμία επίδραση επάνω του. Ποτέ δεν αρέσει να ακούω τον κόσμο να μου λέει πόσο τους άρεσε το κήρυγμά μου. Δεν μου δίνει καθόλου χαρά. Χαίρομαι μόνο όταν βλέπω κάποιον που αποφασίζει να μετανοήσει από την αμαρτία του και που ελπίζει στο έλεος του Ιησού. Το μόνο πράγμα που με ευχαριστεί είναι όταν κάποιος παίρνει μια οριστική απόφαση να εμπιστευτεί τον Ιησού με μια πραγματική μεταστροφή και αλλαγή ζωής. Αυτό είναι το κριτήριο για το αν το κήρυγμά μου είναι ευλογημένο από το Θεό! Δεν είναι το αν σας αρέσει. Δεν είναι το αν σας ενοχλεί, ούτε το αν σας αρέσω και είστε ευχαριστημένοι με το κήρυγμά μου. Το κριτήριο είναι αυτό – σας έχει οδηγήσει να πάρετε μια απόφαση, μια σαφή πράξη εμπιστοσύνης στον Χριστό με όλη σας την καρδιά και όλη σας τη ζωή; Ένα άτομο είπε, “Τι περισσότερο θέλουν;” Ο Χριστός θέλει ολόκληρη τη ζωή σας – ολόκληρη!

Αλλά υπάρχει κάτι το θλιβερό σε ανθρώπους σαν τον Ηρώδη. Σχεδόν το πήρε απόφαση. Ήταν σχεδόν πεπεισμένος να εμπιστευτεί τον Χριστό και να γίνει πραγματικός Χριστιανός. Πόσο θλιβεροί και αξιολύπητοι είναι οι άνθρωποι σαν τον Ηρώδη. Έρχεστε στην εκκλησία. Μας ακούτε να κηρύττουμε. Και συγκινήστε. Νιώθετε πως πρέπει να εμπιστευτείτε τον Ιησού. Λέτε πως θέλετε να Τον εμπιστευτείτε. Αλλά ποτέ δεν το κάνετε. Αντί του να εμπιστευτείτε τον Ιησού, ψάχνετε για κάποιο συναίσθημα για να αποδείξετε ότι Τον εμπιστευτήκατε. Δεν θα συμβεί ποτέ! Ποτέ! Ποτέ! Γιατί; Πώς είναι δυνατόν να έχετε “συναίσθημα” ότι Τον εμπιστευθήκατε πριν Τον εμπιστευθείτε; Είναι γελοίο! Ο μόνος τρόπος να εμπιστευτείτε τον Ιησού είναι να εμπιστευτείτε Αυτόν, και όχι κάποιο συναίσθημα. Είστε ένα μόλις βήμα μακριά από την εμπιστοσύνη στον Ιησού. Αλλά ποτέ δεν το κάνετε. Τι παράξενοι άνθρωποι που είστε. Έρχεστε τη μία Κυριακή μετά την άλλη. Αλλά αρνείστε να εμπιστευτείτε τον Σωτήρα. Έρχεστε ακόμη και να μας μιλήσετε μετά από το κήρυγμα – αλλά δεν έχετε σκοπό να Τον εμπιστευθείτε. Σας ρωτάω, “Τον εμπιστευτήκατε;” Λέτε, “όχι”. Λέτε “όχι” εμφατικά – σαν να είστε πολύ σίγουροι πως δεν το κάνατε. Γιατί είστε τόσο σίγουροι; Πρέπει να είναι επειδή ψάχνετε για κάποιο συναίσθημα! Αυτός πρέπει να είναι ο λόγος! Αλλά επιτρέψτε μου να γίνω εντελώς ειλικρινής μαζί σας. Αυτό το “συναίσθημα” που θέλετε είναι δαίμονας! Ο Διάβολος παρουσιάζει αυτόν τον δαίμονα μπροστά στο μυαλό σας. “Πρέπει να έχω αυτό το συναίσθημα! Το θέλω τόσο πολύ! Ποτέ δεν θα είμαι ικανοποιημένος αν δεν έχω αυτόν τον δαίμονα του συναισθήματος!” Όταν ο Διάβολος σάς έχει υπό τον έλεγχό του, και είστε αιχμάλωτοι σ' αυτόν – θα σας δώσει ένα συναίσθημα! Και τότε θα μαγευτείτε και θα γοητευτείτε απ' αυτό τόσο πολύ που ποτέ δεν θα σωθείτε! Αυτός ο δαίμονας του “συναισθήματος” θα είναι ο αγαπημένος σας, ο εραστής σας, το είδωλό σας. Όταν συμβεί αυτό, θα είστε υπό τη δύναμη ένός τόσου ισχυρού, υπνωτικού ξορκιού που ποτέ δεν θα μπορέσετε να εμπιστευτείτε τον πραγματικό Ιησού, αυτόν που πέθανε επάνω στον Σταυρό για να σας σώσει! Και ο δαίμονας του “συναισθήματος” θα σας σύρει προς τα κάτω, υποδουλωμένους, αιχμαλωτισμένους, στα σπλάχνα της Κολάσεως. Μπορώ σχεδόν να ακούσω τον δαίμονα του “συναισθήματος” να γελάει μαζί σας! “Τώρα σ' έπιασα! Τώρα σ' έπιασα! Τώρα είσαι δούλος μου στην Κόλαση για πάντα!” Μη χαμογελάτε. Εκατομμύριοι άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν το Άγιο Πνεύμα – όταν αυτό που έχουν πραγματικά είναι δαίμονας. Αντί του να είναι πλήρεις με το Πνεύμα, είναι δαιμονισμένοι! Προειδοποιώ όλους εσάς που αναζητάτε ένα συναίσθημα για να σιγουρευτείτε πως είστε σωσμένοι – σας προειδοποιώ! Παίζετε με τον αποκρυφισμό! Παίζετε με τη φωτιά! Ξεφορτωθείτε τον δαίμονα του “συναισθήματος” και δώστε τον εαυτό σας στον Ιησού, τον Υιό του Θεού, Αυτόν που μάτωσε και πέθανε επάνω στον Σταυρό για να σας σώσει!

Υπάρχουν κάποιοι κήρυκες που γίνονται πηγές υποδούλωσης. Έχω γνωρίσει κήρυκες που προσέλκυαν κόσμο στον εαυτό τους, και τους υπόσχονταν σωτηρία, ενώ αυτό που έκαναν είναι στην ουσία δαιμονικό. Δέσμευαν τους οπαδούς τους στον εαυτό τους παρά στον Χριστό. Σε καμία περίπτωση δεν βάζω τον Ιωάννη τον Βαπτιστή σε αυτήν την κατηγορία.

Ο Ηρώδης είχε βάλει τον Ιωάννη στη φυλακή, επειδή η γυναίκα του, η Ηρωδιάδα μισούσε τον Ιωάννη επειδή την αποκαλούσε μοιχαλίδα. Η Βίβλος λέει πως “ὁ Ἡρώδης ἐφοβεῖτο τὸν Ἰωάννην, γνωρίζων αὐτὸν ἄνδρα δίκαιον καὶ ἅγιον”. Έβλεπε τον Ιωάννη ως άγιο άνθρωπο. Γι' αυτό ο Ηρώδης πήγαινε να δει τον Ιωάννη ξανά και ξανά στη φυλακή. Το κείμενο λέει πως “διεφύλαττεν αὐτὸν”. Αυτό σημαίνει πως ο Ηρώδης “τον κρατούσε με ασφάλεια”. Ο Ηρώδης ήξερε πως υπήρχε κάτι το άγιο και διαφορετικό με τον Ιωάννη. “Εὐχαρίστως ἤκουεν (τον Ιωάννη)”. Ήταν σαν πολλούς ανθρώπους που λατρεύουν κάποιον άγιο. Ξέρουν ότι ο άγιος ήταν άνθρωπος του Θεού, όπως ο Άγιος Αυγουστίνος. Μπορεί να διαβάζουν και να μελετούν τα λόγια του αγίου, αλλά ποτέ δεν εμπιστεύονται τον Χριστό, αν και οι άνθρωποι όπως ο Αυγουστίνος τούς λένε να το κάνουν. Νομίζω ότι ο Ηρώδης έβλεπε τον Ιωάννη, όπως οι Καθολικοί βλέπουν τους αγίους. “Εὐχαρίστως ἤκουεν αὐτοῦ.” Αλλά δεν τον βοήθησε!

Ο Ηρώδης κατέβαινε στη φυλακή για να επισκεφτεί τον Ιωάννη. Ήξερε πως αυτό το πράγμα ενοχλούσε τη γυναίκα του. Ωστόσο συνέχισε να πηγαίνει. Κάτι τον έλκυε. Τον έλκυε κάτι το ακαταμάχητο. Όταν πήγαινε να ακούσει τον Ιωάννη, “εὐχαρίστως ἤκουεν αὐτοῦ”. Το Άγιο Πνεύμα τον έλκυε να ακούσει τον προφήτη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έρχονται στην εκκλησία για τον ίδιο λόγο. Τους αρέσει να βρίσκονται στην εκκλησία, ακόμη κι αν το κήρυγμα τούς καταδικάζει. Αλλά δεν παραδίδονται στον Χριστό. Ο Ηρώδης ήρθε σχεδόν στο σημείο της μεταστροφής. Αλλά δεν μεταστράφηκε ποτέ. Και γιατί ο Ηρώδης έκοψε αργότερα το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή; Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αυτόν τον άνθρωπο, τον Ηρώδη;

Υπό το κήρυγμα του Ιωάννη, ο Ηρώδης ένιωθε την παρουσία και τη δύναμη του Θεού. Ήξερε πως ο Ιωάννης είχε δίκιο. Ωστόσο, δεν παραδιδόταν στον Χριστό. Καταλάβαινε αυτά που του κήρυττε ο Ιωάννης. Αλλά δεν εμπιστευόταν τον Χριστό. Συνέχιζε να μαθαίνει όλο και περισσότερα, αλλά ποτέ δεν αποφάσισε σίγουρα να εμπιστευτεί τον Ιησού. Δεν ήθελε να αλλάξει τη ζωή του. Θα έπρεπε να χωρίσει από εκείνη την πονηρή γυναίκα, την Ηρωδιάδα. Θα έπρεπε να αλλάξει πράγματα στη ζωή του. Πολλοί νεαροί Ασιάτες είναι έτσι. Οι γονείς τους τους επιτρέπουν να έρχονται στην εκκλησία μας, αλλά δεν συμφωνούν πλήρως με αυτά που κηρύττουμε. Πιστεύουν πως είμαστε πολύ απόλυτοι. Τα παιδιά τους έρχονται στην εκκλησία μας – αλλά τα τραβάνε. Ισχύει αυτό για σας; Πιστεύουν οι γονείς σας πως είμαστε πολύ απόλυτοι; Σας αφήνουν να έρχεστε, αλλά μας επικρίνουν όταν σας μιλάνε. Σας λένε να μην ξοδεύετε τόσο χρόνο στην εκκλησία. Λένε πράγματα όπως, “Πρέπει να πηγαίνεις τόσο πολύ;” Έτσι, διχάζεστε μεταξύ των γονέων σας και αυτής της εκκλησίας. Ξέρετε πως έχουμε δίκιο, αλλά θέλετε να ευχαριστήσετε τους γονείς σας. Φοβάστε να σταθείτε μαζί μας, εναντίον των μη-Χριστιανών γονέων σας. Ξεχνάνε αυτό που είπε ο Ιησούς, “Ὅστις ἀγαπᾷ πατέρα ἤ μητέρα ὑπὲρ ἐμέ, δὲν εἶναι ἄξιος ἐμοῦ” (Ματθαίον ι΄. 37). Ο Ηρώδης ήθελε να γίνει Χριστιανός, αλλά ήθελε επίσης να ευχαριστήσει την Ηρωδιάδα. Η Βίβλος λέει, “Ἄνθρωπος δίγνωμος εἶναι ἀκατάστατος ἐν πάσαις ταῖς ὁδοῖς αὑτοῦ” (Ιακώβου α΄. 8). Ο Δρ Τσαρλς Κ. Ράιρι (Dr. Charles C. Ryrie) δήλωσε, “Ο δίγνωμος άνθρωπος είναι άνθρωπος διχασμένης υποταγής” (Ryrie Study Bible). Αυτό δεν ήταν το πρόβλημα με τον Ηρώδη; Ήθελε να γίνει Χριστιανός, αλλά ήθελε να ευχαριστήσει την Ηρωδιάδα. Ήταν δίγνωμος. Επομένως δεν μπορούσε να γίνει πραγματικός Χριστιανός.

Πρόσφατα είχαμε μια τέτοια κοπέλα Ασιάτισσα. Ήθελε να ευχαριστήσει τους μη-Χριστιανούς γονείς της. Αλλά ήθελε επίσης να γίνει Χριστιανή. Ήταν διχασμένη μέχρι που τελικά κατάλαβε ότι πρέπει να έρθει στον Ιησού πλήρως. Αποφάσισε να πάει ενάντια στους γονείς της και να έρθει πλήρως στον Ιησού. Τη στιγμή που το έκανε, μεταστράφηκε ξεκάθαρα. Αποφάσισε να κάνει τον Ιησού Κύριο της ζωής της. Η σύγχυση έφυγε και είναι τώρα υπέροχη Χριστιανή. Αλλά ο Ηρώδης δεν αποφάσιζε μεταξύ του Ιωάννη του Βαπτιστή και της Ηρωδιάδας. Ως εκ τούτου δεν έγινε ποτέ πραγματικός Χριστιανός. Πέθανε και πήγε στην Κόλαση. Η Βίβλος λέει, “Ἐκλέξατε σήμερον ποῖον θέλετε νὰ λατρεύητε” (Ιησούς του Ναυή κδ΄. 15). Πρέπει να διαλέξετε μεταξύ των χαμένων γονέων σας και του Χριστού. Πρέπει να διαλέξετε μεταξύ των χαμένων φίλων σας και του Χριστού. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σωθείτε και να έχετε ξεκάθαρη μαρτυρία για τον Χριστό. Μην ταλαντευόσαστε πέρα-δώθε όπως ο Ηρώδης. Επιλέξτε τον Χριστό και την εκκλησία. Πάρτε μια ξεκάθαρη απόφαση. “Ἐκλέξατε σήμερον ποῖον θέλετε νὰ λατρεύητε.” “Ἄνθρωπος δίγνωμος εἶναι ἀκατάστατος ἐν πάσαις ταῖς ὁδοῖς αὑτοῦ” (Ιακώβου α΄. 8). Ο Ιησούς είπε, “Ὅστις ἀγαπᾷ πατέρα ἤ μητέρα ὑπὲρ ἐμέ, δὲν εἶναι ἄξιος ἐμοῦ” (Ματθαίον ι΄. 37).

Ο Ηρώδης πήγε να ακούσει τον Ιωάννη να κηρύττει και “ἔκαμνε πολλὰ ἀκούων αὐτοῦ”. Ναι, έκανε πολλά πράγματα. Ναι, τα πάντα εκτός από το ένα πράγμα που είναι το πιο σημαντικό. Σίγουρα εγκατέλειψε ορισμένες αμαρτίες. Ναι, “ἔκαμνε πολλὰ”, αλλά ποτέ δεν έκανε το ένα πράγμα που του ζήτησε ο Ιωάννης να κάνει. Ποτέ δεν εμπιστεύτηκε τον Χριστό! Αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίον είστε σχεδόν Χριστιανοί; Σχεδόν, αλλά ακόμα χαμένοι! Τα “πολλὰ” δεν αρκούν. Μία νεαρή κοπέλα είπε, “Τι περισσότερο θέλουν;” Θα έπρεπε να είχε πει, “Τι περισσότερο θέλει ο Θεός;” Ο Δρ Μάρτιν Λόιντ-Τζόουνς (Dr. Martyn Lloyd-Jones) κήρυξε αρχικά αυτό το μήνυμα, το οποίο το έχω προσαρμόσει. Ο Δρ Λόιντ-Τζόουνς είπε, “Τι είναι αυτό που σας κρατάει; Εξετάστε τον εαυτό σας. Να είστε σοφοί και εγκαταλείψτε το! Τα ‘πολλὰ’ δεν είναι αρκετά. Ο Θεός θέλει ολόκληρη την υποταγή σας, όχι απλώς να εγκαταλείψετε ορισμένες αμαρτίες, αλλά ολόκληρο το θέλημά σας,” ολόκληρη η ζωή σας πρέπει να δοθεί στον Χριστό! (D. Martyn Lloyd-Jones, M.D., “Missing the Mark”).

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα ακόμη που θέλω να σας πω. Στο εδάφιο 24, η Ηρωδιάδα είπε στην κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή. Ο Ηρώδης λυπήθηκε πολύ, αλλά “διὰ τοὺς συγκαθημένους δὲν ἠθέλησε νὰ ἀπορρίψῃ τὴν αἴτησιν αὐτῆς” (Μάρκον ϛ΄. 26). Ω, ορίστε – ανησυχία για τη δική του φήμη και την καλή γνώμη των άλλων. Στην καρδιά του γνώριζε ότι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν λάθος. Από την άλλη, θαύμαζε τον Ιωάννη και ήξερε πως είχε δίκιο. Ωστόσο, παραδόθηκε στους αμαρτωλούς και απέρριψε το κήρυγμα του Ιωάννη. Εγκατέλειψε την αιώνια σωτηρία και πήγε στην Κόλαση, απλά και μόνο επειδή φοβόταν για το τι θα σκεφτόταν ο κόσμος γι' αυτόν. Ω, τι παράνοια! Ακόμη κι αν ολόκληρος ο κόσμος γελάει μαζί σας, και σας κοροϊδεύει, ακόμη κι αν ολόκληρη η οικογένειά σας συμφωνεί πως έχετε γίνει φανατικοί, ακόμη κι αν όλοι σάς αποκαλούν ανόητους, τι σημασία έχει – εφ' όσον είστε αποδεκτοί από τον Θεό; Αφού Αυτός είναι ο μόνος κριτής!

Κάντε αυτό που σας λέει ο Θεός. Εμπιστευτείτε τον Ιησού, τον Υιό του. Και δείξτε στην οικογένειά σας και στους φίλους σας, και σε ολόκληρο τον κόσμο, πως έχετε απομακρυνθεί απ' αυτόν τον βρώμικο κόσμο – και πως δίνετε πλήρως τη ζωή σας στον Ιησού Χριστό!

Απο τη στιγμή που θα γνωρίσετε ότι ο Χριστός είναι σωστός και αληθινός, δεν θα έχετε ποτέ ειρήνη μέχρι να δώσετε τον εαυτό σας σ' Αυτόν πλήρως. Καημένε Ηρώδη! Πόσο απαίσια ήταν η ζωή του αφού αποκεφάλισε τον Ιωάννη! Ο Ιωάννης στοίχειωνε και βασάνιζε τη ζωή του. Όταν ο Ηρώδης άκουσε για τον Ιησού, νόμιζε ότι ήταν ο Ιωάννης, αναστημένος από τους νεκρούς. Ο Ιωάννης στοίχειωνε και βασάνιζε τα όνειρά του τη νύχτα! Ονειρευόταν το πιάτο με το κεφάλι του Ιωάννη να τον πλησιάζει. Αν και απορρίπτετε την αλήθεια, δεν έχετε τελειώσει μαζί της. Θα σας στοιχειώνει και θα σας βασανίζει για πάντα. Δεν θα σας αφήσει να έχετε ησυχία ή ειρήνη. Ο Ηρώδης ονειρευόταν άγριους εφιάλτες για τον Ιωάννη – “Ω, Ιωάννη, γιατί δεν σε άκουσα; Ω, Ιωάννη, γιατί πέταξα την ψυχή μου; Ω, Ιωάννη, γιατί φοβόμουν τόσο πολύ για το τι θα σκέφτονταν για μένα; Ω, Ιωάννη, τι ανόητος που ήμουν.”

Φανταστείτε τη ζωή του Ηρώδη αφού αποκεφάλισε τον Ιωάννη. Αυτή θα είναι η ζωή σας, και ακόμη πιο απαίσια, αν δεν αποφασίσετε να αφήσετε τον κόσμο και να εμπιστευτείτε τον Ιησού Χριστό, και να δώσετε τον εαυτό σας σ' Αυτόν. Δεν φοβάμαι να κατηγορηθώ ότι προσπαθώ να σας τρομάξω. Φυσικά και προσπαθώ να σας τρομάξω. Αν η θαυμάσια αγάπη του Ιησού Χριστού δεν σας ελκύει, θα κάνω ό,τι μπορώ για να σας φοβήσω με τη φρίκη μιας αιωνιότητας χωρίς τον Χριστό. Αιώνια ενοχή, αιώνια δυστυχία, ακατανόμαστα βάσανα. Αυτά είναι που περιμένουν όλους εσάς που δεν εγκαταλείπετε τα πάντα για να αγκαλιάσετε τον Χριστό ολόψυχα. Είθε ο Χριστός να σας σώσει από την αμαρτία σας, όπως περιμένει να κάνει. Ελάτε στον Χριστό με πίστη και εμπιστευτείτε Τον, ό,τι και να γίνει – και θα σωθείτε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αμήν. Τζον Κέιγκαν (John Cagan), έλα σε παρακαλώ και προσευχήσου ώστε κάποιος να δώσει ολόκληρη τη ζωή του στον Ιησού.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Almost Persuaded”
(του Philip P. Bliss, 1838-1876).