Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

THE GOSPEL PICTURED BY THE ARK OF NOAH
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 18 Ιουνίου 2017
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Evening, June 18, 2017

“Ως ἄνθρωπος ἀπὸ τοῦ ὁποίου ἀποστρέφει τις τὸ πρόσωπον, κατεφρονήθη καὶ ὡς οὐδὲν ἐλογίσθημεν αὐτόν”
     (Ησαΐας νγ΄. 3).


Αυτό κάνετε κι εσείς αν δεν έχετε μεταστραφεί. Κρύβετε το πρόσωπό σας από τον Χριστό. Καταφρονείτε τον Χριστό. Δεν εκτιμάτε τον Χριστό. Έτσι σκέφτεστε για τον Χριστό. Μπορεί να λέτε πως δεν είστε έτσι. Μπορεί να λέτε πως δεν σκέφτεστε για τον Ιησού με αυτόν τον τρόπο. Νομίζετε πως αγαπάτε τον Ιησού, αλλά εξαπατάτε τον εαυτό σας. Ο προφήτης Ιερεμίας είπε, “Ἡ καρδία εἶναι ἀπατηλή ὑπὲρ πάντα” (Ιερεμίας ιζ΄. 9). Υποθέτετε πως η καρδιά σας έχει δίκιο όταν σας λέει πως αγαπάτε τον Ιησού. Υποθέτετε πως η καρδιά σας είναι ειλικρινής, αλλά κάνετε λάθος. Είναι απατηλή “ὑπὲρ πάντα”. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απατηλό από την καρδιά σας. Είναι γεμάτη από διπροσωπία, ψευδαίσθηση και ατιμία. Η καρδιά σας είναι ανέντιμη “ὑπὲρ πάντα”. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανέντιμο από την καρδιά σας.

Παρηγορείτε τον εαυτό σας λέγοντας πως η καρδιά σας δεν είναι πιο ανέντιμη από των άλλων ανθρώπων. Και έχετε δίκιο. Με μία έννοια αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν έχετε σκεφτεί το γεγονός ότι αυτό είναι αλήθεια επειδή η καρδιά ολονών είναι διεφθαρμένη από το προπατορικό αμάρτημα. Για τρία τέταρτα ενός αιώνα, ψάχνω να βρω έναν άλλο λόγο. Αλλά είμαι αναγκασμένος να επιστρέψω στο προπατορικό αμάρτημα, αφού δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος, τον οποίο γνωρίζω, που να μπορεί να εξηγήσει γιατί κάθε άνθρωπος που έχω γνωρίσει “ἀποστρέφει τὸ πρόσωπον” απ' Αυτόν, όπως κι ο Αδάμ έκρυψε το πρόσωπό του από τον προ-ενσαρκωμένο Χριστό στον Κήπο της Εδέμ.

“Ως ἄνθρωπος ἀπὸ τοῦ ὁποίου ἀποστρέφει τις τὸ πρόσωπον, κατεφρονήθη καὶ ὡς οὐδὲν ἐλογίσθημεν αὐτόν” (Ησαΐας νγ΄. 3).

Δεν εκτιμάτε τον Ιησού. Νομίζετε πως ο Ιησούς δεν είναι σημαντικός.

Ζείτε με την ψευδαίσθηση πως αυτό το εδάφιο είναι ψευδές – πως πραγματικά αγαπάτε τον Ιησού, πως πραγματικά τρέφετε μεγάλη εκτίμηση γι' Αυτόν. Αλλά αντί του να δέχεστε τι σας λέει η καρδιά σας, που είναι δηλητηριασμένη και διεστραμμένη από το προπατορικό αμάρτημα και από την προσωπική σας αμαρτία – θα πρέπει να αμφιβάλλετε την αξιολόγηση της καρδιάς σας.

Έχετε εσωτερικές σκέψεις για την ωραιότητα του Χριστού; Θα μπορούσατε να το πείτε αυτό; Ακούστε και ρωτήστε τον εαυτό σας αν θα μπορούσατε να πείτε με ειλικρίνεια (να είστε ειλικρινείς) – θα μπορούσατε να πείτε, “Το Ευαγγέλιο, το οποίο στο παρελθόν ήταν τόσο βαρετό και άψυχο, είναι συγκλονιστικό όταν ακούω για τον Ιησού”; Θα μπορούσατε να το πείτε ειλικρινά αυτό; Αν όχι, αυτό αποδεικνύει πως δεν εκτιμάτε τον Ιησού, όπως Τον εκτιμάει η Έμι Ζαμπαλάγκα (Emi Zabalaga)!

Ή θα μπορούσατε να πείτε το εξής, “Ο Ιησούς σταυρώθηκε για μένα, όταν ήμουν εχθρός του, και δεν παραδινόμουν σ' Αυτόν. Αυτή η σκέψη με κατέστρεψε. Ο Χριστός έδωσε τη ζωή Του για μένα, και γι' αυτό θα δώσω τα πάντα σ' Αυτόν... Ο Ιησούς είναι ο Λυτρωτής μου, η Ανάπαυσή μου, και ο Σωτήρας μου. Όσα και να κάνω για τον Χριστό θα είναι λίγα. Το να υπηρετώ τον Ιησού είναι η χαρά μου”; Θα μπορούσατε να πείτε αυτά τα λόγια με ειλικρίνεια – όπως τα είπε ο Τζον Κέιγκαν (John Cagan); Αν διστάζετε, δεν είναι επειδή γνωρίζετε πως εσείς οι ίδιοι κρύβεστε από τον Ιησού, πως δεν εκτιμάτε ιδιαίτερα τον Ιησού;

Ένας άλλος τρόπος να εξετάσετε την αγάπη σας για τον Ιησού είναι να νιώσετε το βάρος της αμαρτίας σας. Αν δεν νιώσετε αμαρτωλοί για την απόρριψη του Ιησού, ποτέ δεν θα εκτιμήσετε τον Ιησού Χριστό! Ο Ιησούς το είπε,

“Καὶ ἐλθὼν ἐκεῖνος (το Άγιο Πνεύμα) θέλει ἐλέγξει τὸν κόσμον περὶ ἁμαρτίας… περὶ ἁμαρτίας μέν, διότι δὲν πιστεύουσιν εἰς ἐμέ” (Ιωάννην ιϛ΄. 8, 9).

Αν δεν νιώθετε το βάρος της αμαρτίας σας για την απόρριψη του Ιησού, είναι σίγουρο σημάδι πως “τον θεωρήσατε ως ένα τίποτα”. Ο Δρ Ου. Γκ. Θ. Σεντ (Dr. W. G. T. Shedd) μάς είπε, “Το Άγιο Πνεύμα, συνήθως, δεν αναγεννά έναν άνθρωπο που δεν έχει ελεγχθεί περί αμαρτίας”. Η αίσθηση της ενοχής προετοιμάζει τον άνθρωπο για να ελευθερωθεί απ' αυτήν από τον Κύριο.

Δεν θα δείτε πόσο πολύτιμος είναι ο Χριστός μέχρι να
  σταματήσετε τα παιχνίδια.
    φοβηθείτε τον θάνατο.
      εγκαταλείψετε τον εαυτό σας.
        ελεγχθείτε περί αμαρτίας.

Κάποιος μπορεί να πει, “Αυτές είναι πολύ σκληρές προετοιμασίες”. Αλλά αυτές είναι οι προετοιμασίες που χρειάζεστε!

Ο Ιησούς είναι το μεγάλο θέμα ολόκληρης της Βίβλου. Όταν ο Ιησούς συνάντησε δύο μαθητές, τους μίλησε εκτενώς. Πηγαίντε στο Κατά Λουκάν κδ΄. 25-27. Βρίσκεται στη σελίδα 1112 της Βίβλου με τα σχόλια του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible). Σταθείτε καθώς το διαβάζω.

“Καὶ αὐτὸς εἶπε πρὸς αὐτούς· Ὦ ἀνόητοι καὶ βραδεῖς τὴν καρδίαν εἰς τὸ νὰ πιστεύητε εἰς πάντα ὅσα ἐλάλησαν οἱ προφῆται· δὲν ἔπρεπε νὰ πάθῃ ταῦτα ὁ Χριστὸς καὶ νὰ εἰσέλθῃ εἰς τὴν δόξαν αὑτοῦ; Καὶ ἀρχίσας ἀπὸ Μωϋσέως καὶ ἀπὸ πάντων τῶν προφητῶν, διηρμήνευεν εἰς αὐτοὺς τὰ περὶ ἑαυτοῦ γεγραμμένα ἐν πάσαις ταῖς γραφαῖς” (Λουκάν κδ΄. 25-27).

Ο Ιησούς χρειάστηκε αρκετές ώρες για να τα διδάξει όλα αυτά. Η Παλαιά Διαθήκη είναι μεγάλη, 984 σελίδες στο αντίγραφό μου της Μετάφρασης Βασιλέως Ιακώβου. Όταν ο Ιησούς έφτασε στο 6ο, 7ο και 8ο κεφάλαιο της Γένεσης, θα εξήγησε το πώς η Κιβωτός του Νώε είχε να κάνει με Αυτόν. Όταν έφτασε στην ιστορία του Νώε, του Κατακλυσμού, και της κιβωτού, θα πρέπει να τους έδειξε “τὰ περὶ ἑαυτοῦ γεγραμμένα” (Λουκάν κδ΄. 27). Αυτά τα κεφάλαια της Γένεσης είναι τόσο σημαντικά που δεν θα μπορούσε να τα περάσει χωρίς σχόλιο.

Πράγματι, το έκτο, έβδομο και όγδοο κεφάλαιο της Γένεσης είναι γεμάτα τύπους, παραδείγματα και εικόνες του Χριστού. Και αφού ξεκίνησε από τα γραπτά του Μωϋσή, τον ανθρώπινο συγγραφέα της Γένεσης, και εξήγησε εκεί “τὰ περὶ ἑαυτοῦ γεγραμμένα ἐν πάσαις ταῖς γραφαῖς” (Λουκάν κδ΄. 27), αναμφίβολα θα τους είπε πως η κιβωτός απεικόνιζε Αυτόν.

Ναι, ο Ιησούς είναι το μεγάλο θέμα ολόκληρης της Βίβλου, και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε γι' Αυτόν με τη μελέτη της κιβωτού. Εδώ είναι μερικά σημεία του Ευαγγελίου για τα οποία ο Ιησούς αναμφίβολα θα μίλησε, καθώς “διηρμήνευεν εἰς αὐτοὺς τὰ περὶ ἑαυτοῦ γεγραμμένα ἐν πάσαις ταῖς γραφαῖς” (Λουκάν κδ΄. 27).

I. Πρώτον, η κιβωτός απεικονίζει τον Χριστό ως μη ελκυστικό.

Όπως έχω πει, η κιβωτός του Νώε δεν ήταν ένα όμορφο, πολύχρωμο καράβι που οι ανόητοι δάσκαλοι συχνά δείχνουν στους μαθητές του Κυριακού σχολείου. Οχι! Οχι! Η κιβωτός ήταν ένα γιγάντιο μαύρο κουτί από ξύλο. Ήταν καλυμμένη με μαύρη πίσσα, τόσο μέσα όσο και έξω. Ο Θεός είπε:

“Κάμε εἰς σεαυτὸν κιβωτὸν ἐκ ξύλων Γόφερ· κατὰ δωμάτια θέλεις κάμει τὴν κιβωτόν, καὶ θέλεις ἀλείψει αὐτήν ἔσωθεν καὶ ἔξωθεν μὲ πίσσαν” (Γένεση ϛ΄. 14).

Η κιβωτός ήταν ένα κατάμαυρο κουτί με επίπεδο πάτο. Είχε περίπου 150 μέτρα μήκος. Είχε περίπου 30 μέτρα πλάτος και 20 μέτρα ύψος. Χτίστηκε μόνο για να επιπλέει, όχι για να ταξιδεύει σαν καράβι. Ήταν ένα άσχημο, μαύρο σκάφος, τόσο μέσα όσο και έξω. Δεν υπήρχε τίποτα το όμορφο σ' αυτήν. Αυτή είναι μια εικόνα του Ιησού Χριστού. Η Βίβλος λέει το εξής για τον Χριστό:

“Δὲν ἔχει εἶδος οὐδὲ κάλλος· καὶ εἴδομεν αὐτὸν καὶ δὲν εἶχεν ὡραιότητα ὥστε νὰ ἐπιθυμῶμεν αὐτόν. Καταπεφρονημένος καὶ ἀπερριμμένος ὑπὸ τῶν ἀνθρώπων… καὶ ὡς ἄνθρωπος ἀπὸ τοῦ ὁποίου ἀποστρέφει τις τὸ πρόσωπον, κατεφρονήθη καὶ ὡς οὐδὲν ἐλογίσθημεν αὐτόν” (Ησαΐας νγ΄. 2-3).

Αυτός δεν είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίον οι περισσότεροι άνθρωποι έβλεπαν την κιβωτό, όταν την είδαν να κάθεται εκεί στο έδαφος, πριν έρθει ο Κατακλυσμός; Δεν είχε καμία ομορφιά ή μεγαλοπρέπεια. Δεν την επιθυμούσαν. Καταφρονήθηκε και απορρίφθηκε από τους ανθρώπους, όπως συνέβη και με τον Ιησού. Έκρυψαν τα πρόσωπά τους από την κιβωτό, ακριβώς όπως έκρυψαν τα πρόσωπά τους από τον Ιησού. Η κιβωτός καταφρονήθηκε και την θεώρησαν ως ένα τίποτα. Γι' αυτό αρνήθηκαν να μπουν στην κιβωτό, ακριβώς όπως αργότερα αρνήθηκαν να έρθουν στον Χριστό.

“Πώς γίνεται αυτό το άσχημο, μαύρο κατασκεύασμα να μας σώσει;” πρέπει να είπαν. Και σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται να έρθουν στον Χριστό και να σωθούν για τον ίδιο λόγο. Σκέφτονται, “Γιατί να εγκαταλείψουμε την καθημερινή μας ζωή, και τις απολαύσεις μας, για να μπούμε σε αυτό το πανάσχημο, μαύρο σκάφος;” Στο Κατά Ματθαίον κδ΄. 37 και παρακάτω, μας λέει:

“Καὶ καθὼς αἱ ἡμέραι τοῦ Νῶε, οὕτω θέλει εἶσθαι καὶ ἡ παρουσία τοῦ Υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου. Διότι καθὼς ἐν ταῖς ἡμέραις ταῖς πρὸ τοῦ κατακλυσμοῦ ἦσαν τρώγοντες καὶ πίνοντες, νυμφευόμενοι καὶ νυμφεύοντες, ἕως τῆς ἡμέρας καθ᾿ ἥν ὁ Νῶε εἰσῆλθεν εἰς τὴν κιβωτόν, καὶ δὲν ἐνόησαν, ἑωσοῦ ἦλθεν ὁ κατακλυσμὸς καὶ ἐσήκωσε πάντας, οὕτω θέλει εἶσθαι καὶ ἡ παρουσία τοῦ Υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου” (Ματθαίον κδ΄. 37-39).

Αυτό μας δείχνει πως δεν ήθελαν να σταματήσουν να τρώνε και να πίνουν σε μεγάλες γιορτές. Δεν ήθελαν να σταματήσουν να παρευρίσκονται στους πολυτελείς και μεγάλους γάμους στους οποίους οι άνθρωποι ήταν τόσο εθισμένοι εκείνη την εποχή. Μα, θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα πάρτι, το “κλάμπινγκ”, τον χορό και το ποτό – τη διασκέδαση – για να μπουν μέσα σε μια μαύρη παλιόβαρκα, όπου δεν υπήρχε καθόλου “διασκέδαση”.

Αλλά έκαναν λάθος φυσικά. Το μόνο μέρος στον κόσμο όπου οτιδήποτε “διασκεδαστικό” και ευχάριστο συνέβη κατά τη διάρκεια του Κατακλυσμού ήταν μέσα στην κιβωτό. Ο Νώε και η οικογένειά του είχαν μεγάλη συντροφικότητα καθώς συνεργάζονταν για να φροντίσουν και να ταΐσουν τα ζώα κατά τη διάρκεια του καιρού που τα νερά κάλυπταν τη γη.

Η κιβωτός ήταν η μόνη εκκλησία σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της τρομερής εποχής του Κατακλυσμού. Ο Νώε και τα επτά μέλη της οικογένειάς του ήταν η μόνη εκκλησία στη γη εκείνη την εποχή, και είχαν θαυμάσιες στιγμές κοινωνίας, αγάπης, λατρείας και ευσεβούς απόλαυσης μέσα στην κιβωτό.

Μα έτσι δεν βλέπουν την τοπική εκκλησία μας οι μη-μεταστραμμένοι άνθρωποι; Πολλοί χαμένοι γονείς λένε, “Γιατί θέλουν τόσο πολύ αυτοί οι νέοι να πάνε σε εκείνη την εκκλησία; Τι τους προσελκύει; Δεν έχουν ποτά, ναρκωτικά ή τρελά πάρτι σε εκείνη την εκκλησία. Δεν έχουν περιστασιακό σεξ σε εκείνη την εκκλησία. Αλλά φαίνεται πως θέλουν να είναι εκεί όλη την ώρα. Τι έχει εκείνο το άσχημο, παλιό κτίριο εκκλησίας στο κέντρο της πόλης, που κάνει το γιο μου ή την κόρη μου να θέλει να είναι εκεί όλη την ώρα;”

Λοιπόν, μπορείτε να απαντήσετε στην άπιστη οικογένειά σας και στους άπιστους φίλους σας με αυτό τον τρόπο: “Η εκκλησία είναι η κιβωτός μας. Μας σώζει από τον κουρασμένο, μοναχικό κόσμο που ζούσαμε. Τώρα ζούμε σε αυτήν την τοπική Βαπτιστική εκκλησία. Έχουμε πιο καθαρή και πιο καλή διασκέδαση εδώ στην εκκλησία απ' ό,τι φανταζόμασταν δυνατό! Γιατί να είστε μόνοι; Ελάτε σπίτι – στην εκκλησία! Σε αυτό το άσχημο και κάπως άβολο παλιό εκκλησιαστικό κτίριο, βρήκαμε καταφύγιο από έναν ψυχρό και μοναχικό κόσμο. Ελάτε μέσα και θα βρείτε τη χαρά και τη φιλία και την ασφάλεια που βρήκαμε εμείς στην τοπική εκκλησία, τον οίκο του ζωντανού Θεού. Παρακαλούμε να έρχεστε τακτικά σε αυτήν την κιβωτό, σε αυτήν την εκκλησία, όπου θα ανακαλύψετε την ίδια ειρήνη και απόλαυση που βρήκαμε εμείς.”

Ναι, η κιβωτός ήταν ένα άσχημο, μαύρο πράγμα, αλλά ήταν ένα μέρος χαράς, φιλίας και αγάπης. Ελάτε σπίτι! Μπείτε μαζί μας σε αυτήν την καταφρονημένη παλιά κιβωτό της τοπικής εκκλησίας. Θα σωθείτε, και θα βιώσετε μια ευτυχισμένη ζωή μαζί μας!

II. Δεύτερον, η κιβωτός απεικονίζει το Αίμα του Χριστού.

Παρακαλώ πηγαίντε μέσα στη Βίβλο σας στη Γένεση, κεφάλαιο έξι, εδάφιο δεκατέσσερα. Ο Θεός είπε στον Νώε:

“Κάμε εἰς σεαυτὸν κιβωτὸν ἐκ ξύλων Γόφερ· κατὰ δωμάτια θέλεις κάμει τὴν κιβωτόν, καὶ θέλεις ἀλείψει αὐτήν ἔσωθεν καὶ ἔξωθεν μὲ πίσσαν” (Γένεση ϛ΄. 14).

Ο συντηρητικός σχολιαστής Χ. Κ. Λούπολντ (Η. C. Leupold) το μεταφράζει, “Και άλειψέ την με πίσσα εντός και εκτός” (Exposition of Genesis, Baker, 1976, volume 1, p. 269).

Ο Δρ Λούπολντ στη συνέχεια μας λέει για τα δωμάτια της κιβωτού και για την πίσσα η οποία κάλυψε την κιβωτό.

Η λέξη για τα “δωμάτια” (κιννίμ) χρησιμοποιείται και για “φωλιές”. Επομένως, αυτά τα δωμάτια έχουν σκοπό να ταιριάζουν στις ανάγκες διαφόρων ζώων... Αυτό δεν ήταν πλοίο, αλλά ένα τεράστιο πλεούμενο κουτί με διαστάσεις σχεδόν ανάλογες προς εκείνες ενός πλοίου. Αυτό το σκάφος δεν προοριζόταν για ιστιοπλοΐα ή πλοήγηση οποιουδήποτε είδους. Σχεδιάστηκε για να επιπλέει. Ήταν υδατοστεγές με μια γενναιόδωρη επίστρωση μέσα και έξω με “πίσσα” (κοφέρ) (ibid., p. 270).

Ο Δρ Λούπολντ στη συνέχεια εξηγεί πως η λέξη “καφάρ” προέρχεται από το “κοφέρ” (ibid.).

“Καφάρ” είναι η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται “εξιλέωση” μέσα στη Βίβλο. Το ρήμα της λέξης “καφάρ” μεταφράζεται ως “εξιλέωση” εβδομήντα φορές στην Παλαιά Διαθήκη.

Το Λευιτικόν ιζ΄. 11 μάς δίνει την έννοια αυτής της λέξης.

“Διότι ἡ ζωή τῆς σαρκὸς εἶναι ἐν τῷ αἵματι καὶ ἐγὼ ἔδωκα αὐτὸ εἰς ἐσᾶς, διὰ νὰ κάμνητε ἐξιλέωσιν ὑπὲρ τῶν ψυχῶν σας ἐπὶ τοῦ θυσιαστηρίου· διότι τὸ αἷμα τοῦτο κάμνει ἐξιλασμὸν ὑπὲρ τῆς ψυχῆς” (Λευιτικόν ιζ΄. 11).

Οι λέξεις “εξιλέωση/εξιλασμός” είναι μετάφραση του “καφάρ”, που σημαίνει “κάλυψη”. Το Αίμα του Ιησού Χριστού “καλύπτει/σκεπάζει” τις αμαρτίες μας. Αυτό μας το λέει ξεκάθαρα η Καινή Διαθήκη:

“Μακάριοι ἐκεῖνοι, τῶν ὁποίων συνεχωρήθησαν αἱ ἀνομίαι καὶ τῶν ὁποίων ἐσκεπάσθησαν αἱ ἁμαρτίαι” (Ρωμαίους δ΄. 7).

Η κιβωτός ήταν καλυμμένη με πίσσα για να κρατήσει έξω τα νερά κρίσης του Κατακλυσμού. Όταν μπείτε μέσα στον Χριστό, είστε καλυμμένοι από το Αίμα Του, και η κρίση του Θεού δεν θα σας βλάψει. Ο Θεός είπε στον Νώε, “Εἴσελθε… εἰς τὴν κιβωτόν” (Γένεση ζ΄. 1). Όταν ο Νώε εισήλθε, ήταν περιτριγυρισμένος από τοίχους που ήταν καλυμμένοι με πίσσα. Η πίσσα είναι τύπος του Αίματος του Χριστού. Όταν έρχεστε στον Χριστό, περιβάλλεστε από το Αίμα του Χριστού, και “ἐσκεπάσθησαν αἱ ἁμαρτίαι” σας (Ρωμαίους δ΄. 7)!

“Τὸ αἷμα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ Υἱοῦ αὐτοῦ καθαρίζει ἡμᾶς ἀπὸ πάσης ἁμαρτίας” (Α΄ Ιωάννην α΄. 7).

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο Ιησούς πέθανε επάνω στον Σταυρό – ώστε το Αίμα Του να σας καθαρίσει από τις ανομίες σας και να καλύψει τις αμαρτίες σας.

“Μακάριοι ἐκεῖνοι, τῶν ὁποίων συνεχωρήθησαν αἱ ἀνομίαι καὶ τῶν ὁποίων ἐσκεπάσθησαν αἱ ἁμαρτίαι” (Ρωμαίους δ΄. 7).

III. Τρίτον, η κιβωτός απεικονίζει την ανάσταση.

Η κιβωτός είναι τύπος της ανάστασης. Η κιβωτός έκατσε στο όρος Αραράτ την ημέρα που ο Χριστός θα ανασταινόταν από τους νεκρούς.

Τώρα θέλω να προσέξετε κάτι άλλο. Ακούστε τη Γένεση, κεφάλαιο οκτώ, εδάφιο δεκαοχτώ:

“Καὶ ἐξῆλθεν ὁ Νῶε, καὶ οἱ υἱοὶ αὐτοῦ, καὶ ἡ γυνή αὐτοῦ, καὶ αἱ γυναῖκες τῶν υἱῶν αὐτοῦ μετ᾿ αὐτοῦ (Γένεση η΄. 18).

Αυτό απεικονίζει την ανάσταση του Ιησού Χριστού από τους νεκρούς:

“Ἀφοῦ δὲ ἐπέρασε τὸ σάββατον, περὶ τὰ χαράγματα τῆς πρώτης ἡμέρας τῆς ἑβδομάδος ἦλθε Μαρία ἡ Μαγδαληνή καὶ ἡ ἄλλη Μαρία, διὰ νὰ θεωρήσωσι τὸν τάφον. Καὶ ἰδοὺ ἔγεινε σεισμὸς μέγας· διότι ἄγγελος Κυρίου καταβὰς ἐξ οὐρανοῦ ἦλθε καὶ ἀπεκύλισε τὸν λίθον ἀπὸ τῆς θύρας καὶ ἐκάθητο ἐπάνω αὐτοῦ. Ἦτο δὲ ἡ ὄψις αὐτοῦ ὡς ἀστραπή καὶ τὸ ἔνδυμα αὐτοῦ λευκὸν ὡς χιών. Καὶ ἀπὸ τοῦ φόβου αὐτοῦ ἐταράχθησαν οἱ φύλακες καὶ ἔγειναν ὡς νεκροί. Ἀποκριθεὶς δὲ ὁ ἄγγελος εἶπε πρὸς τὰς γυναῖκας· Μή φοβεῖσθε σεῖς· διότι ἐξεύρω ὅτι Ἰησοῦν τὸν ἐσταυρωμένον ζητεῖτε· δὲν εἶναι ἐδώ· διότι ἀνέστη, καθὼς εἶπεν. Ἔλθετε, ἴδετε τὸν τόπον ὅπου ἔκειτο ὁ Κύριος” (Ματθαίον κη΄. 1-6).

Όπως ο Νώε βγήκε από την κιβωτό, έτσι και ο Χριστός βγήκε από τον τάφο το πρωί του Πάσχα. Λέει, “Καὶ ἐξῆλθεν ὁ Νῶε, καὶ οἱ υἱοὶ αὐτοῦ, καὶ ἡ γυνή αὐτοῦ, καὶ αἱ γυναῖκες τῶν υἱῶν αὐτοῦ μετ᾿ αὐτοῦ”. Αυτό απεικονίζει τους Χριστιανοί που αρπάζονται, για να συναντήσουν τον Χριστό στον αέρα (Α΄ Θεσσαλονικείς δ΄. 16-17). Ο Νώε που βγαίνει από την κιβωτό είναι μια εικόνα του Χριστού που βγαίνει από τον τάφο. Η οικογένειά του, που βγαίνει από την κιβωτό μετά από αυτόν, είναι μια εικόνα των Χριστιανών που αρπάζονται.

Όλα αυτά είναι σύμβολα και τύποι. Ο Δρ Τζον Ουόργουικ Μοντγκόμερι (Dr. John Warwick Montgomery) είπε:

Το έργο της σωτηρίας του Νώε – με τη χάρη του Θεού μόνον, διαμέσου του ύδατος και της κιβωτού – οδήγησε την αρχαία εκκλησία, μια και καλή, να δει ολόκληρο το γεγονός ως τυπολογικό πρόδρομο της σωτηρίας όπως προσφέρεται στην Καινούργια Διαθήκη. Η ίδια η κιβωτός κατανοήθηκε ως σύμβολο της εκκλησίας (μόνο όσοι αναζητούν τη χάρη που προσφέρεται εκεί μπορούν να επιβιώσουν από τον κατακλυσμό ενός αμαρτωλού κόσμου)· η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική ήταν ανεξίτηλα σφραγισμένη με αυτήν την απεικόνιση (π.χ., ο ναός, “nave” από το λατινικό “navis”, “πλοίο”). Σε αρχαίες χριστιανικές ζωγραφιές – στις κατακόμβες για παράδειγμα – η κιβωτός χρησιμοποιήθηκε για να συμβολίσει τον τόπο της ταφής ή του φέρετρου, από το οποίο ο Θεός θα ανέσταινε τον πιστό κατά την Έσχατη Ημέρα, όπως και ελευθέρωσε τον Νώε από τα θανατηφόρα νερά του Κατακλυσμού (John Warwick Montgomery, Ph.D., The Quest for Noah’s Ark, Bethany, 1972, p. 284).

Κατά το πρώτο μισό του δεύτερου αιώνα, ο Ιουστίνος ο Μάρτυρας είπε:

Ο δίκαιος Νώε μαζί με τους άλλους ανθρώπους του Κατακλυσμού, και συγκεκριμένα την σύζυγό του, τους τρεις γιους του και τις συζύγους των γιων του, ήταν όλοι μαζί οχτώ, συμβολίζοντας την όγδοη ημέρα, όγδοη σε αριθμό αλλά πρώτη σε δύναμη, κατά την οποία ο Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς. Τώρα ο Χριστός, “ὁ πρωτότοκος πάσης κτίσεως”, έχει γίνει με μία καινούργια έννοια η κεφαλή μιας νέας φυλής, εκείνων που έχει αναγεννήσει διαμέσου του νερού, της πίστης και του ξύλου που κρατά τα μυστήρια του Σταυρού, όπως κι ο Νώε που σώθηκε μέσα στο ξύλο της Κιβωτού, επιπλέοντας στα νερά με την οικογένειά του (Ιουστίνος Μάρτυρας, Διάλογος προς Τρύφωνα, 137, 1-2).

Όπως παρατήρησαν οι πρώτοι Χριστιανοί, ολόκληρο το Ευαγγέλιο απεικονίζεται στην κιβωτό του Νώε. (1) Ήταν μια άσχημη κιβωτός, όχι ελκυστική στα μάτια ή στο νου. Έτσι, ο Χριστός δεν είναι ελκυστικός στον άνθρωπο, και το ευαγγέλιο φαίνεται ανόητο. (2) Η κιβωτός ήταν καλυμμένη με ένα παχύ στρώμα πίσσας, μέσα και έξω. Αυτό απεικονίζει το Αίμα του Χριστού που καλύπτει τον πιστό, ώστε ο Θεός να μην μπορεί να δει τις αμαρτίες του. (3) Η κιβωτός έκατσε στο όρος Αραράτ, και ο Νώε βγήκε απ' αυτήν ζωντανός. Πρόκειται για μια εικόνα του Χριστού που βγαίνει από τον τάφο, αφού έχει αναστηθεί από τους νεκρούς, το πρωί του Πάσχα.

Κάτι ακόμη. Η κιβωτός έκατσε στην κορυφή του βουνού. Αυτή είναι μια εικόνα του Χριστού που ανεβαίνει στο Όρος Σιών, στην Πόλη του Θεού, στον Τρίτο Ουρανό. Ο Χριστός είναι τώρα στον Ουρανό, στα δεξιά του Θεού. Ελάτε στον Χριστό και θα σωθείτε. Ελάτε στον Χριστό και οι αμαρτίες σας θα καλυφθούν με την “πίσσα” του Αίματός Του. Ελάτε στον Χριστό, και θα είστε σε θέση να πάτε στον Ουρανό. Όπως ο Νώε και η οικογένειά του γλύτωσαν από τον Κατακλυσμό, έτσι κι εσείς θα γλυτώσετε από την Κόλαση. Πρέπει να εισέλθετε στον Χριστό, όπως ο Νώε εισήλθε στην κιβωτό!


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Κο Νόα Σονγκ (Mr. Noah Song): Ματθαίον κη΄. 1-6.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ (Mr. Benjamin Kincaid Griffith):
“Saved by the Blood” (του S. J. Henderson, 19ος αιώνας).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

THE GOSPEL PICTURED BY THE ARK OF NOAH

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Ως ἄνθρωπος ἀπὸ τοῦ ὁποίου ἀποστρέφει τις τὸ πρόσωπον, κατεφρονήθη καὶ ὡς οὐδὲν ἐλογίσθημεν αὐτόν”
     (Ησαΐας νγ΄. 3).

(Ιερεμίας ιζ΄. 9, Ιωάννην ιϛ΄. 8, 9, Λουκάν κδ΄. 24-27)

I.   Πρώτον, η κιβωτός απεικονίζει τον Χριστό ως μη ελκυστικό,
Γένεση ϛ΄. 14, Ησαΐας νγ΄. 2-3, Ματθαίον κδ΄. 37-39.

II.  Δεύτερον, η κιβωτός απεικονίζει το Αίμα του Χριστού,
Γένεση ϛ΄. 14, Λευιτικόν ιζ΄. 11, Ρωμαίους δ΄. 7, Γένεση ζ΄. 1,
Α΄ Ιωάννη α΄. 7.

III. Τρίτον, η κιβωτός απεικονίζει την ανάσταση, Γένεση η΄. 18,
Ματθαίον κη΄. 1-6, Α΄ Θεσσαλονικείς δ΄. 16-17.