Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΚΑΪΑΦΑΣ – Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!

CAIAPHAS – THE MAN WHO
PLANNED THE MURDER OF CHRIST!
(Greek)

Κήρυγμα του Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ
που κηρύχθηκε από τον Κο Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν
στο Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή πρωί, 9 Απριλίου 2017
A sermon written by Dr. R. L. Hymers, Jr.
and preached by Mr. John Samuel Cagan
at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Morning, April 9, 2017

“Εἷς δὲ τις ἐξ αὐτῶν, ὁ Καϊάφας, ὅστις ἦτο ἀρχιερεὺς τοῦ ἐνιαυτοῦ ἐκείνου, εἶπε πρὸς αὐτούς· Σεῖς δὲν ἐξεύρετε τίποτε, οὐδὲ συλλογίζεσθε ὅτι μᾶς συμφέρει νὰ ἀποθάνῃ εἷς ἄνθρωπος ὑπὲρ τοῦ λαοῦ καὶ νὰ μή ἀπολεσθῇ ὅλον τὸ ἔθνος. Τοῦτο δὲ ἀφ᾿ ἑαυτοῦ δὲν εἶπεν, ἀλλ᾿ ἀρχιερεὺς ὤν τοῦ ἐνιαυτοῦ ἐκείνου προεφήτευσεν ὅτι ἔμελλεν ὁ Ἰησοῦς νὰ ἀποθάνῃ ὑπὲρ τοῦ ἔθνους, καὶ οὐχὶ μόνον ὑπὲρ τοῦ ἔθνους, ἀλλὰ καὶ διὰ νὰ συνάξῃ εἰς ἕν τὰ τέκνα τοῦ Θεοῦ τὰ διεσκορπισμένα. Ἀπ᾿ ἐκείνης λοιπὸν τῆς ἡμέρας συνεβουλεύθησαν, διὰ νὰ θανατώσωσιν αὐτόν” (Ιωάννην ια΄. 49-53).


Αυτό συνέβη στο τέλος της διακονίας του Χριστού. Αφού ο Ιησούς ανέστησε τον Λάζαρο από τους νεκρούς, αποχώρησε στην ύπαιθρο. Δεν επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ μέχρι την τελευταία εβδομάδα πριν από τη σταύρωσή Του. Θα περιμέναμε πως η ανάσταση του Λαζάρου από τους νεκρούς θα είχε πείσει τους θρησκευτικούς ηγέτες, αλλά δεν το έκανε. Ο Ιησούς είχε πει προηγουμένως,

“Ἐὰν τὸν Μωϋσῆν καὶ τοὺς προφήτας δὲν ἀκούωσιν, οὐδὲ ἐὰν τις ἀναστηθῇ ἐκ νεκρῶν θέλουσι πεισθῆ” (Λουκάν ιϛ΄. 31).

Οι άνθρωποι συχνά δεν πείθονται βλέποντας θαύματα. Το θαύμα που χρειάζονται είναι το έργο του ελέγχου του Πνεύματος του Θεού στις ψυχές τους, οι οποίες είναι “νεκρές διὰ τὰς παραβάσεις καὶ τὰς ἁμαρτίας” (Εφεσίους β΄. 1). Εάν ένας άνθρωπος δεν ελεγχθεί περί της αμαρτίας με θαυματουργό τρόπο, δεν πρόκειται να μεταστραφεί. Δεν θα μεταστραφεί ακόμη κι αν κάποιος “ἀναστηθῇ ἐκ νεκρῶν” (Λουκάν ιϛ΄. 31). Ο αφυπνιστικός έλεγχος του Πνεύματος του Θεού, που κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν το βάρος της αμαρτίας τους, είναι το θαύμα που πρέπει να λάβουν για να βιώσουν πραγματική μεταστροφή.

Τα θαύματα μπορούν ακόμη και να κάνουν τους ανθρώπους να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τις καρδιές τους ενάντια στον Θεό. Τώρα, όταν οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι είδαν πως ο Ιησούς έκανε “πολλὰ θαύματα”, κάλεσαν ένα “συνέδριον” (Ιωάννην ια΄. 47). Σ' αυτό το συνέδριο, συνέβη κάτι παράξενο. Ο αρχιερέας Καϊάφας έδωσε μια ακριβή προφητεία σχετικά με τον Χριστό. Το New Testament Commentary (Σχολιασμός της Καινής Διαθήκης) περιγράφει τη σκηνή: Ο Καϊάφας ήταν “χειραγωγός, καιροσκόπος, που δεν γνώριζε το νόημα του σωστού και του δικαίου... Δεν δίσταζε να χύσει αθώο αίμα. Παρουσίασε το επιχείρημά του ως κάτι αναγκαίο για την ευημερία του λαού. Ο Καϊάφας ζήλευε τον Ιησού. Ο Καϊάφας ήθελε να δολοφονήσει τον Ιησού επειδή έτσι τον βόλευε. Για να καταδικάσει τον Ιησού, έκανε πολλούς έξυπνους υπολογισμούς... Ήταν υποκριτής, αφού στην τελική δίκη... όταν ήταν γεμάτος με εσωτερική χαρά επειδή είχε βρει αυτό που θεωρούσε δικαιολογία ώστε να καταδικάσει τον Χριστό, έσχισε τα ιερατικά ιμάτιά του σαν να είχε συγκλονιστεί από βαθιά θλίψη! Αυτός ήταν ο Καϊάφας. Βλ. επίσης Ιώσηπος, Ιουδαϊκή αρχαιολογία, XVIII, δ΄. 3” (William Hendriksen, Th.D., New Testament Commentary, Baker Book House, 1981 edition, volume I, p. 163, σημείωση στο Κατά Ιωάννην ια΄. 49-50). Τώρα προσέξτε ξανά πως αυτός ο πονηρός Αρχιερέας έδωσε μια προφητεία. Όπως ο Βαλαάμ στην Παλαιά Διαθήκη, αυτός ο πονηρός άνθρωπος πραγματικά έδωσε μια αληθινή προφητεία,

“Εἷς δὲ τις ἐξ αὐτῶν, ὁ Καϊάφας, ὅστις ἦτο ἀρχιερεὺς τοῦ ἐνιαυτοῦ ἐκείνου, εἶπε πρὸς αὐτούς· Σεῖς δὲν ἐξεύρετε τίποτε, οὐδὲ συλλογίζεσθε ὅτι μᾶς συμφέρει νὰ ἀποθάνῃ εἷς ἄνθρωπος ὑπὲρ τοῦ λαοῦ καὶ νὰ μή ἀπολεσθῇ ὅλον τὸ ἔθνος. Τοῦτο δὲ ἀφ᾿ ἑαυτοῦ δὲν εἶπεν, ἀλλ᾿ ἀρχιερεὺς ὤν τοῦ ἐνιαυτοῦ ἐκείνου προεφήτευσεν ὅτι ἔμελλεν ὁ Ἰησοῦς νὰ ἀποθάνῃ ὑπὲρ τοῦ ἔθνους, καὶ οὐχὶ μόνον ὑπὲρ τοῦ ἔθνους, ἀλλὰ καὶ διὰ νὰ συνάξῃ εἰς ἕν τὰ τέκνα τοῦ Θεοῦ τὰ διεσκορπισμένα” (Ιωάννην ια΄. 49-52).

Αλλά στη συνέχεια η Βίβλος λέει,

“Ἀπ᾿ ἐκείνης λοιπὸν τῆς ἡμέρας συνεβουλεύθησαν, διὰ νὰ θανατώσωσιν αὐτόν” (Ιωάννην ια΄. 53).

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Καϊάφας έστειλε μερικούς από τους φρουρούς του Ναού να συλλάβουν τον Ιησού ενώ προσευχόταν στον Κήπο της Γεθσημανής. Αυτοί οι φρουροί τον πήραν στον Καϊάφα, ο οποίος του είπε, “Νὰ εἴπῃς πρὸς ἡμᾶς ἄν σὺ ἦσαι ὁ Χριστὸς, ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ” (Ματθαίον κϛ΄. 63). Όταν ο Ιησούς απάντησε καταφατικά,

“Τότε ὁ ἀρχιερεὺς διέσχισε τὰ ἱμάτια αὑτοῦ, λέγων ὅτι ἐβλασφήμησε· τί χρείαν ἔχομεν πλέον μαρτύρων; ἰδού, τώρα ἠκούσατε τὴν βλασφημίαν αὐτοῦ· τί σᾶς φαίνεται; Καὶ ἐκεῖνοι ἀποκριθέντες εἶπον· Ἔνοχος θανάτου εἶναι. Τότε ἐνέπτυσαν εἰς τὸ πρόσωπον αὐτοῦ καὶ ἐγρόνθισαν αὐτόν, ἄλλοι δὲ ἐρράπισαν, λέγοντες· Προφήτευσον εἰς ἡμᾶς, Χριστέ, τίς εἶναι ὅστις σὲ ἐκτύπησεν;” (Ματθαίον κϛ΄. 65-68).

Ο Αρχιερέας δεν είχε την εξουσία να εκτελεί ανθρώπους. Ως εκ τούτου, ο Καϊάφας έσυρε τον Ιησού στον Πόντιο Πιλάτο, τον ρωμαίο κυβερνήτη – και ζήτησε από τους Ρωμαίους να Τον σταυρώσουν.

Είναι δύσκολη η προετοιμασία ενός βιογραφικού κήρυγματος όπως αυτό, αλλά μπορούμε να βγάλουμε δύο γενικά συμπεράσματα από τα λόγια και τις ενέργειες αυτού του ανθρώπου, του Ιωσήφ Καϊάφα, του Αρχιερέα που σχεδίασε τη σταύρωση του Χριστού.

I. Πρώτον, ο Καϊάφας ήταν πολύ θρήσκος, και είπε μάλιστα μία βαθιά αλήθεια για την εξιλεωτική θυσία του Χριστού.

Ο Καϊάφας ήταν ο επί θυγατρί γαμπρός του παλαιού Αρχιερέα Άννα. Διατήρησε τη θέση του Αρχιερέα για 18 χρόνια, περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλον εκείνη την περίοδο.

Δυστυχώς, μπορούμε να γνωρίσουμε τι είδους άνθρωπος ήταν. Για παράδειγμα, αρκετές φορές, όταν ο Δρ Χάιμερς ήταν νέος, του είχαν πει, “Δεν μπορείς να το κηρύξεις αυτό” ή “Δεν μπορείς να κηρύξεις έτσι”. Καθώς τα χρόνια πέρασαν, έχει καταστεί εμφανές πως αυτές οι συμβουλές ήταν λάθος. Οι άνθρωποι που του είπαν αυτά τα πράγματα ανησυχούσαν περισσότερο για τις θέσεις τους παρά για την αλήθεια, όπως αυτή δίνεται στη Βίβλο. Ένας ιεροκήρυκας δεν μπορεί να αρέσει σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση της δουλειάς τους, και που φοβούνται να μην αναστατώσουν κανέναν. Ο Καϊάφας ήταν αυτό το είδος ανθρώπου. Ήξερε πως ο Ιησούς έκανε “πολλά θαύματα” (Ιωάννην ια΄. 47), αλλά ενδιαφερόταν μόνο να σταματήσει τον Ιησού λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Σκέφτηκε, “Αν Τον αφήσουμε, θα χάσουμε κάτι”.

Ο Ιησούς είπε αυτά που είπε και έκανε αυτά που έκανε από αγάπη και υπακοή στον Θεό. Ο Καϊάφας είπε αυτά που είπε και έκανε αυτά που έκανε χωρίς καμία σκέψη για τον Θεό. Υπάρχουν πολλοί σαν αυτόν σήμερα στις εκκλησίες μας. Ήταν πολύ θρήσκος. Χωρίς να το συνειδητοποιήσει μάλιστα, είπε την αλήθεια για την αντικαταστατική εξιλέωση του Χριστού, όταν είπε,

“Μᾶς συμφέρει νὰ ἀποθάνῃ εἷς ἄνθρωπος ὑπὲρ τοῦ λαοῦ” (Ιωάννην ια΄. 50).

Έτσι, μίλησε για την βαθιά αλήθεια του θανάτου του Χριστού ως αντικαταστάτη των αμαρτωλών, επαναδιατυπώνοντας τα λόγια του Ησαΐα,

“Ἀλλ᾿ αὐτὸς ἐτραυματίσθη διὰ τὰς παραβάσεις ἡμῶν, ἐταλαιπωρήθη διὰ τὰς ἀνομίας ἡμῶν· ἡ τιμωρία, ἥτις ἔφερε τὴν εἰρήνην ἡμῶν, ἦτο ἐπ᾿ αὐτόν· καὶ διὰ τῶν πληγῶν αὐτοῦ ἡμεῖς ἰάθημεν” (Ησαΐας νγ΄. 5).

Αλλά πρόσεξτε! Μπορείτε να γνωρίζετε αυτές τις λέξεις χωρίς να λαμβάνετε κανένα όφελος από αυτές! Έτσι ήταν η περίπτωση του Καϊάφα. Ήξερε τα σωστά λόγια, αλλά δεν είχαν καμία απολύτως επίδραση στη ζωή του.

Αυτός είναι ο ίδιος Αρχιερέας που απείλησε τον Πέτρο όταν κήρυξε για την ανάσταση του Ιησού από τους νεκρούς. Αλλά επειδή φοβόταν τον λαό, απείλησε τον Πέτρο και τον άφησε να φύγει (Πράξεις δ΄. 21). Ξανά, ο Καϊάφας είναι ο ίδιος Αρχιερέας που έριξε τους Αποστόλους στη φυλακή (Πράξεις ε΄. 17-18). Αλλά ο Θεός έστειλε έναν άγγελο να ανοίξει την πόρτα της φυλακής και να τους ελευθερώσει. Και τότε ο Καϊάφας έστειλε αξιωματικούς για να φέρουν τον Πέτρο ενώπιον του συνεδρίου “οὐχὶ μετὰ βίας... μή λιθοβοληθῶσι” (Πράξεις ε΄. 26). Τόσοι πολλοί άνθρωποι άκουγαν τους Αποστόλους που ο Καϊάφας φοβόταν πως θα τον λιθοβολούσαν μέχρι θανάτου αν τους έβλαπτε! Ένας από τους άνδρες του συνεδρίου, που λεγόταν Γαμαλιήλ, είπε στον Καϊάφα και στους υπόλοιπους

“ἀφήσατε αὐτούς· διότι ἐὰν ἡ βουλή αὕτη ἤ τὸ ἔργον τοῦτο ἦναι ἐξ ἀνθρώπων, θέλει ματαιωθῆ· ἐὰν ὅμως ἦναι ἐκ Θεοῦ, δὲν δύνασθε νὰ ματαιώσητε αὐτό, καὶ προσέχετε μήπως εὑρεθῆτε καὶ θεομάχοι” (Πράξεις ε΄. 38-39).

Ο Καϊάφας και οι υπόλοιποι συμφώνησαν με τον Γαμαλιήλ. Αλλά τι έκαναν; Μήπως σκέφτηκαν τον Θεό; Όχι! Έδειραν τους Αποστόλους και “παρήγγειλαν νὰ μή λαλῶσιν ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Ἰησοῦ, καὶ ἀπέλυσαν αὐτούς” (Πράξεις ε΄. 40).

“Καὶ πᾶσαν ἡμέραν ἐν τῷ ἱερῷ καὶ κατ᾿ οἶκον δὲν ἔπαυον διδάσκοντες καὶ εὐαγγελιζόμενοι τὸν Ἰησοῦν Χριστόν” (Πράξεις ε΄. 42).

Έτσι, αφήνουμε τον Καϊάφα – εξασθενημένο, ανίκανο να σταματήσει το κήρυγμα του Ευαγγελίου και την εξάπλωση του Χριστιανισμού. Δεν του πέρασε ποτέ απ' το μυαλό να σκεφτεί τον Θεό και να μετανοήσει για την αμαρτία του. Συνέχισε να το παίζει πολιτικός – γεμάτος θρησκεία, χωρίς κανένα φόβο Θεού – μέχρι που εκδιώχθηκε από την ιεροσύνη από τον διάδοχο του Πιλάτου, τον Ουιτέλιο, δύο χρόνια αργότερα, το 36 μ.Χ. σύμφωνα με τον Ιώσηπο (Ιουδαϊκή αρχαιολογία, XVIII: 4, 2). Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε μετά την εκδίωξή του. Ένα ασβεστολιθικό κουτί (οστεοφυλάκιο) που περιείχε οστά νεκρών ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1991, με μία επιγραφή που είχε το όνομα Καϊάφας – το οποίο πιστεύουν οι αρχαιολόγοι πως είναι το φέρετρό του (Archaeological Study Bible, Zondervan, 2005, p. 1609, σημείωση στο Κατά Ματθαίον κϛ΄. 3). Το μόνο για το οποίο τον θυμούνται είναι πως ήταν “υπεύθυνος σε τεράστιο βαθμό για τη δικαστική δολοφονία του Ιησού, του αθώου φυλακισμένου” (John D. Davis, D.D., Davis Dictionary of the Bible, Baker Book House,1978 edition, p. 114).

II. Δεύτερον, ο Καϊάφας, όπως κι ο Κάιν, ποτέ δεν μετανόησε – και ποτέ δεν σώθηκε.

Υπάρχει ένας πραγματικός παραλληλισμός μεταξύ του Καϊάφα και του Κάιν. Ο Κάιν ήξερε πως έπρεπε να φέρει μια θυσία αίματος, όπως έκανε ο Άβελ. Αλλά ο Κάιν δεν μετανόησε. Αντί αυτού,

“Σηκωθεὶς ὁ Κάϊν κατὰ τοῦ ἀδελφοῦ αὑτοῦ Ἄβελ ἐφόνευσεν αὐτόν” (Γένεση δ΄. 8).

Υπάρχει μια σύνδεση στη Καινή Διαθήκη μεταξύ του Κάιν και των ανθρώπων όπως ο Καϊάφας. Ο Απόστολος Ιωάννης είπε,

“Οὐχὶ καθὼς ὁ Κάϊν ἦτο ἐκ τοῦ πονηροῦ καὶ ἔσφαξε τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ· καὶ διὰ τί ἔσφαξεν αὐτόν; διότι τὰ ἔργα αὐτοῦ ἦσαν πονηρά, τὰ δὲ τοῦ ἀδελφοῦ αὐτοῦ δίκαια. Μή θαυμάζετε, ἀδελφοὶ μου, ἄν ὁ κόσμος σᾶς μισῇ” (Α΄ Ιωάννη γ΄. 12-13).

Ο Καϊάφας, όπως και ο Κάιν, επηρεάστηκε από τον Σατανά, “τον πονηρό”. Όπως κι ο Κάιν, ο Καϊάφας ήταν “του κόσμου”. Ποτέ δεν σταμάτησε να ακούει τον Σατανά. Ποτέ δεν εγκατέλειψε τον “κόσμο” για να υπηρετήσει τον Θεό. Οι Εσσαίοι της ιουδαϊκής κοινότητας Κουμράν, που παρήγαγαν τα Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας, ήταν πολύ επικριτικοί απέναντι στον Καϊάφα, τον οποίον αποκαλούσαν “πονηρό ιερέα” (Archaeological Study Bible, ibid.).

Ο Κάιν και ο Καϊάφας δίνουν μια φοβερή προειδοποίηση σε όσους παραμένουν θρήσκοι αλλά χαμένοι. Τόσο ο Κάιν όσο και ο Καϊάφας γνώριζαν για τη θυσία του αίματος. Τόσο στον Κάιν όσο και στον Καϊάφα μίλησε απευθείας ο Θεός. Ο Θεός Υιός μίλησε απευθείας στον Καϊάφα – όπως έκανε και με τον Κάιν (Γένεση δ΄. 6-7). Τόσο ο Κάιν όσο και ο Καϊάφας αγνόησαν τη φωνή του Θεού, που μιλούσε στη συνείδησή τους, και βυθίστηκαν στις εγωκεντρικές ζωές τους. Τόσο ο Κάιν όσο και ο Καίαφας θα σταθούν ενώπιον του Χριστού στην Τελική Κρίση, και Αυτός θα τους πει,

“Ποτὲ δὲν σᾶς ἐγνώρισα· φεύγετε ἀπ᾿ ἐμοῦ οἱ ἐργαζόμενοι τὴν ἀνομίαν” (Ματθαίον ζ΄. 23).

Και στη συνέχεια “θέλουσιν ἐκβληθῆ εἰς τὸ σκότος τὸ ἐξώτερον· ἐκεῖ θέλει εἶσθαι ὁ κλαυθμὸς καὶ ὁ τριγμὸς τῶν ὀδόντων” (Ματθαίον η΄. 12).

Σας προειδοποιώ σήμερα το πρωί – φροντίστε να σκεφτείτε τον Θεό! Φροντίστε να σκεφτείτε την αμαρτία σας! Φροντίστε πως δεν λέτε απλά τα “σωστά λόγια”. Φροντίστε να παραδεχτείτε τις αμαρτίες σας!

“Κακοπαθήσατε καὶ πενθήσατε καὶ κλαύσατε· ὁ γέλως σας ἄς μεταστραφῇ εἰς πένθος καὶ ἡ χαρὰ εἰς κατήφειαν” (Ιακώβου δ΄. 9).

Φροντίστε να βιώσετε μια πραγματική μεταστροφή – να έρθετε πραγματικά πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ιησού Χριστό και να καθαριστείτε “ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν μὲ τὸ αἷμα αὑτοῦ” (Αποκάλυψη α΄. 5). Μην περιμένετε! Μην αρνηθείτε να έρθετε στον Ιησού! Μην χρονοτριβείτε μέχρι να σας εγκαταλείψει ο Θεός, και να σας παραδώσει σε αδόκιμο νου!

Πολύ καιρό παραμελούσα τον Σωτήρα.
   Πάρα πολύ καιρό συγκρατούσα την αμαρτία μου.
Πολύ καιρό δικαιολογούσα την απόρριψή μου,
Και τώρα είμαι χαμένος χωρίς Αυτόν.
Είναι αργά, Ω, τόσο αργά! Ωστόσο, Αυτός κρούει τη θύρα,
   Και ο Ιησούς, ο γλυκός Σωτήρας, καλεί για άλλη μια φορά.
(“Too Long I Neglected” του Dr. John R. Rice, 1895-1980).

Δρ Χάιμερς, παρακαλώ ελάτε και κλείστε τη λειτουργία.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Too Long I Neglected”
(του Dr. John R. Rice, 1895-1980).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΚΑΪΑΦΑΣ – Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!

CAIAPHAS – THE MAN WHO
PLANNED THE MURDER OF CHRIST!

Κήρυγμα του Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ
που κηρύχθηκε από τον Κο Τζον Σαμουήλ Κέιγκαν

“Εἷς δὲ τις ἐξ αὐτῶν, ὁ Καϊάφας, ὅστις ἦτο ἀρχιερεὺς τοῦ ἐνιαυτοῦ ἐκείνου, εἶπε πρὸς αὐτούς· Σεῖς δὲν ἐξεύρετε τίποτε, οὐδὲ συλλογίζεσθε ὅτι μᾶς συμφέρει νὰ ἀποθάνῃ εἷς ἄνθρωπος ὑπὲρ τοῦ λαοῦ καὶ νὰ μή ἀπολεσθῇ ὅλον τὸ ἔθνος. Τοῦτο δὲ ἀφ᾿ ἑαυτοῦ δὲν εἶπεν, ἀλλ᾿ ἀρχιερεὺς ὤν τοῦ ἐνιαυτοῦ ἐκείνου προεφήτευσεν ὅτι ἔμελλεν ὁ Ἰησοῦς νὰ ἀποθάνῃ ὑπὲρ τοῦ ἔθνους, καὶ οὐχὶ μόνον ὑπὲρ τοῦ ἔθνους, ἀλλὰ καὶ διὰ νὰ συνάξῃ εἰς ἕν τὰ τέκνα τοῦ Θεοῦ τὰ διεσκορπισμένα. Ἀπ᾿ ἐκείνης λοιπὸν τῆς ἡμέρας συνεβουλεύθησαν, διὰ νὰ θανατώσωσιν αὐτόν” (Ιωάννην ια΄. 49-53).

(Λουκάν ιϛ΄. 31, Εφεσίους β΄. 1, Ιωάννην ια΄. 47-48, 49-52, 53,
Ματθαίον κϛ΄. 63, 65-68)

I.   Πρώτον, ο Καϊάφας ήταν πολύ θρήσκος, και είπε μάλιστα μία βαθιά
αλήθεια για την εξιλεωτική θυσία του Χριστού, Ιωάννην ια΄. 47, 50,
Ησαΐας νγ΄. 5, Πράξεις δ΄. 21, ε΄. 17-18, 26, 38-39, 40, 42.

II.  Δεύτερον, ο Καϊάφας, όπως κι ο Κάιν, ποτέ δεν μετανόησε – και ποτέ δεν
σώθηκε, Γένεση δ΄. 8, Α΄ Ιωάννη γ΄. 12-13, Γένεση δ΄. 6-7,
Ματθαίον ζ΄. 23, η΄. 12, Ιακώβου δ΄. 9, Αποκάλυψη α΄. 5.