Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ –

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΣΤΑ 75Α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ
THE STRENGTH OF A MAN’S CHARACTER –
A TRIBUTE TO DR. HYMERS ON HIS 75TH BIRTHDAY
(Greek)

από τον Δρ Κ. Λ. Κέιγκαν (Dr. C. L. Cagan)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 10 Απριλίου 2016
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Evening, April 10, 2016

“Εάν μικροψυχήσης εν τη ημέρα της συμφοράς, μικρά είναι η δύναμίς σου”
(Παροιμίες κβ΄. 10).


Πώς μπορούμε να υπολογίζουμε την αξία ενός ανθρώπου; Ο κόσμος βαθμολογεί ανάλογα με το ποσό των χρημάτων. Αλλά ο Ιησούς είπε: “Η ζωή αυτού δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων αυτού” (Λουκάν ιβ΄. 15). Δεν είναι τα χρήματα – ούτε οι τίτλοι, ούτε το γόητρο, ούτε οι απολαύσεις – που δείχνουν την πραγματική αξία. Τι είναι λοιπόν; Το κείμενο μας λέει:

“Εάν μικροψυχήσης εν τη ημέρα της συμφοράς, μικρά είναι η δύναμίς σου” (Παροιμίες κβ΄. 10).

Η λέξη “συμφορά” σημαίνει “οι καιροί όταν οι καταστάσεις είναι εναντίον σου”. “Μικροψυχώ” σημαίνει “τα παρατάω”. Ο Μάθιου Πόουλ (Matthew Poole), στα ερμηνευτικά του σχόλια, είπε: “Αυτό είναι σημάδι που δείχνει πως έχεις πολύ λίγη χριστιανική δύναμη ή χριστιανικό θάρρος, αυτά φαίνονται στον καιρό της συμφοράς”. Η αξία ενός ανθρώπου φαίνεται από το τι κάνει όταν οι καταστάσεις είναι εναντίον του! Στα σχόλια της Βίβλου της Γενεύης του 1599 λέει: “Η δοκιμασία της δύναμης του ανθρώπου έρχεται όταν έχει δυσκολίες” (σημείωμα ‘b’ στις Παροιμίες κβ΄. 10).

Αυτή είναι η πραγματική δοκιμασία ενός ανθρώπου – όχι όταν τα πάντα είναι φωτεινά, αλλά όταν τα πάντα είναι σκοτεινά. Σύμφωνα με αυτήν τη δοκιμασία, ο ποιμένας μας, ο Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers) είναι εξαιρετικός Χριστιανός! Στη ζωή του πέρασε πολλές συμφορές. Αν και πολλές φορές ένιωσε αδύναμος, ποτέ δεν τα παράτησε. Ο Δρ Μπομπ Τζόουνς Σίνιορ (Dr. Bob Jones, Sr.) (1883-1968) είπε: “Το κριτήριο του χαρακτήρα σου, είναι το τι θα σε κάνει να σταματήσεις”. Ας το πούμε λίγο διαφορετικά. “Το κριτήριο του χαρακτήρα σου, είναι το τι δεν θα σε σταματήσει.” “Αν τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει, έχεις σπουδαίο χαρακτήρα.” Αυτό έχει ο ποιμένας μας!

Απόψε γιορτάζουμε τα 75α γενέθλιά του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του είχε πολλές δυσκολίες. Οι καταστάσεις ήταν εναντίον του. Οι άνθρωποι ήταν εναντίον του. Αλλά αυτός συνέχιζε. Δεν ήταν με τη δική του τη δύναμη. Το εδάφιο επάνω στο οποίο βασίζει τη ζωή του είναι από την επιστολή προς Φιλιππησίους δ΄. 13: “Τα πάντα δύναμαι διά του ενδυναμούντός με Χριστού”. Απόψε τιμάμε τον ποιμένα μας – και ευχαριστούμε τον Χριστό!

Θέλω να σας μιλήσω για τη ζωή του Δρ Χάιμερς ως προς το τι έπρεπε να αντιμετωπίσει. Η ζωή του είναι μια ιστορία δύναμης και επιμονής και νίκης διαμέσου του Χριστού! Το επίπεδο των δυσκολιών δείχνει το επίπεδο της δύναμής του.

Ακόμη και στα νεανικά του χρόνια είχε πολλές δυσκολίες. Δεν μεγάλωσε σε χριστιανικό σπίτι. Και μάλιστα, μεγάλωσε ως παιδί χωρισμένων γονιών. Ο πατέρας του έφυγε όταν ήταν μόλις δύο ετών. Η μητέρα του, η Σεσίλια, τον αγαπούσε και τον φρόντιζε μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών. Από τότε συνεχώς μεταπηδούσε από σπίτι σε σπίτι, ζώντας με συγγενείς. Έζησε σε 22 διαφορετικά σπίτια μέχρι να τελειώσει το λύκειο. Στο σχολείο ήταν πάντα “το καινούργιο παιδί” – ο ξένος. Στη ζωή του ήταν “ουσιαστικά ορφανός” – χωρίς υποστήριξη ή αγάπη ή φροντίδα.

Ο Θεός ήταν μαζί του, ακόμη και τότε. Η Βίβλος λέει: “Αγαθός ο Κύριος προς πάντας· και οι οικτιρμοί αυτού επί πάντα τα ποιήματα αυτού” (Ψαλμός ρμε΄. 9). Ο Θεός φροντίζει τα παιδιά Του, ακόμη και πριν σωθούν. Ο Ρέι Φίλλιπς (Ray Phillips), ο καθηγητής ομιλίας και δραματικής του Δρ Χάιμερς, αναγνώρισε το ταλέντο του στην υποκριτική και την ομιλία. Ενδιαφέρθηκε για τον ποιμένα μας και του έδωσε γνήσια φροντίδα. Ο Κος Φίλλιπς ήταν καλός και ευγενικός μαζί του. Αλλά χαίρομαι που ο Δρ Χάιμερς αργότερα κατάλαβε πως το θέατρο ήταν ματαιοδοξία, και έγινε κήρυκας του Ευαγγελίου!

Ο Δρ Χάιμερς δεν μεγάλωσε μέσα στην εκκλησία. Δεν είχε φυσιολογική οικογένεια. Αν είχε, θα ήταν ανοιχτός και κοινωνικός – θα ήταν εξωστρεφής. Αλλά η συνεχείς μετακομίσεις και απορρίψεις τον έκαναν εσωστρεφή – άνθρωπο που κοιτάει προς τα μέσα. Κοίταξε σοβαρά τον εαυτό του, και άρχισε να σκέφτεται για τον Θεό. Μπορεί να μην βλέπετε τον Δρ Χάιμερς ως εσωστρεφή, επειδή κηρύττει τόσο καλά, και μιλάει τόσο συχνά με ανθρώπους. Αλλά μέσα του είναι ευαίσθητος άνθρωπος, που αναγνωρίζει την αδυναμία του. Δεν στηρίζεται στον εαυτό του, αλλά στον Θεό.

Μέσα σ' αυτήν τη ζωή των δυσκολιών, ο Θεός έδειξε την αγάπη Του διαμέσου αυτού που αποκαλώ “παράθυρα χάρης”. Ο Δρ Μακ Γκόουαν και η σύζυγός του (Dr. and Mrs. McGowan) ήταν γείτονες του ποιμένα μας. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν παράθυρο χάρης σ' αυτόν. Ήταν ευγενικοί μαζί του. Τον προσκαλούσαν για φαγητό. Τον έφεραν στην εκκλησία τους, όπου και έγινε Βαπτιστής. Ο Θεός ήταν αγαθός στον ποιμένα μας όταν ήταν ένας μοναχικός νέος.

Ως έφηβος ο Δρ Χάιμερς αποφάσισε να μην είναι σαν τους συγγενείς του. Τους έβλεπε να πίνουν και να βρίζουν. Αποφάσισε πως θα πάει στην εκκλησία και πως θα ζήσει ως Χριστιανός. Δεν είχε μεταστραφεί ακόμα. Αλλά ήταν σαν τον Αβραάμ όταν ο Θεός τού είπε: “Έξελθε εκ της γης σου, και εκ της συγγενείας σου...εις την γην την οποίαν θέλω σοι δείξει” (Γένεση ιβ΄. 1). Και

“Διά πίστεως υπήκουσεν ο Αβραάμ, ότε εκαλείτο να εξέλθη εις τον τόπον τον οποίον έμελλε να λάβη εις κληρονομίαν, και εξήλθε μη εξεύρων που υπάγει” (Εβραίους ια΄. 8).

Ο Αβραάμ δεν ήξερε πλήρως τι είχε ο Θεός στο μυαλό Του. Δεν είχε μεταστραφεί ακόμα. Αλλά “υπήκουσεν· και εξήλθε”. Αυτό έκανε κι ο Δρ Χάιμερς. Δεν είχε μεταστραφεί ακόμα. Αλλά άλλαξε τη ζωή του. Οι θεολόγοι το αποκαλούν αυτό: “πίστη πριν την πίστη” – ανταποκρινόμενος στον Θεό πριν τη μεταστροφή.

Ο ποιμένας μας δεν δέχτηκε υποστήριξη ή επιδοκιμασία για το γεγονός ότι πήγαινε στη εκκλησία. Οι συγγενείς του τον κορόιδευαν και έλεγαν: “Ο Ρόμπερτ έγινε θρήσκος”. Αλλά παρά τους χλευασμούς, ο ποιμένας μας ακολούθησε το κάλεσμα του Θεού. Το κείμενό μας λέει: “Εάν μικροψυχήσης εν τη ημέρα της συμφοράς, μικρά είναι η δύναμίς σου”. Δόξα τω Θεώ που δεν μικροψύχησε. Η δύναμή του δεν ήταν μικρή, επειδή ο Θεός τού έδωσε δύναμη!

Ο Ιησούς είπε: “Ουδείς δύναται να έλθη προς εμέ, εάν δεν ελκύση αυτόν ο Πατήρ ο πέμψας με” (Ιωάννην ς΄. 44). Με ποιον τρόπο ελκύει: Συνήθως, νομίζουμε πως κινείται επάνω στην ψυχή του ανθρώπου, τη στιγμή που εμπιστεύεται τον Χριστό, ή ακριβώς πριν τη μεταστροφή. Αλλά ο Θεός μπορεί να αρχίσει να ελκύει πολύ νωρίτερα. Όταν ο Θεός χρησιμοποίησε το ζεύγος Μακ Γκόουαν για να φέρει τον Δρ Χάιμερς στην Βαπτιστική εκκλησία, είχε αρχίσει να τον ελκύει.

Στα δεκαεπτά του, ο Δρ Χάιμερς άκουσε τον ποιμένα του, τον Δρ Μέιπλς (Dr. Maples) να λέει: “Υπάρχει ένας νέος εδώ που πρέπει να παραδώσει τον εαυτό του στη διακονία του Λόγου”. Ο Δρ Χάιμερς θαύμαζε τον ποιμένα του και ήθελε να του μοιάσει. Ποιος έβαλε αυτήν τη σπίθα εκεί; Ο Θεός. Ο Δρ Χάιμερς παρέδωσε τη ζωή του στη διακονία του Λόγου. Ποιος τον κίνησε να το κάνει; Ο Θεός ήταν που τον ελκούσε. Αν και τις πρώτες φορές που κήρυξε ήταν σκέτη αποτυχία, δεν τα παράτησε. Αργότερα, θέλησε να γίνει ιεραπόστολος στους Κινέζους. Κι έτσι πήγε στην Α΄ Κινεζική Βαπτιστική Εκκλησία. Κι αυτό, επίσης, έγινε επειδή τον ελκούσε ο Θεός.

Το φθινόπωρο του 1961 ο ποιμένας μας άρχισε να φοιτεί στο πανεπιστήμιο Μπαϊόλα (Biola College). Ο Δρ Τσαρλς Τζ. Γούντμπριτζ (Dr. Charles J. Woodbridge) κήρυξε εκεί για μία εβδομάδα. Ο Δρ Γούντμπριτζ ήταν γεννημένος στην Κίνα. Άφησε το θεολογικό σεμινάριο Φούλερ (Fuller Seminary) επειδή το σεμινάριο δεν ήταν πια συντηρητικό. Έτσι, για αυτούς τους δύο λόγους, ο Δρ Χάιμερς εντυπωσιάστηκε με αυτόν τον ομιλητή και τον άκουσε προσεχτικά. Ποιος το οργάνωσε αυτό; Ο Θεός! Εκείνη την εβδομάδα κηρυγμάτων, ο Δρ Χάιμερς έψαλλε τον ύμνο του Τσαρλς Ουέσλι (Charles Wesley), “Απίστευτη αγάπη! Πώς γίνεται, εσύ ο Θεός μου, να πεθάνεις για μένα;” Κατάλαβε πως ο Ιησούς τον αγαπούσε και πως είχε πεθάνει γι' αυτόν. Καθώς κήρυττε ο Δρ Γούντμπριτζ, στις 10:30 το πρωί, στις 28 Σεπτεμβρίου 1961, ο Δρ Χάιμερς εμπιστεύτηκε τον Ιησού και μεταστράφηκε!

Έτσι, ξεκίνησε τη χριστιανική του ζωή. Δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε να πάει στο πανεπιστήμιο. Ήταν δύσκολο γι' αυτόν. Οι συγγενείς του δεν είχαν πάει πανεπιστήμιο. Δεν είχε ενθάρρυνση και δεν είχε χρήματα. Ένιωθε πως δεν μπορούσε να τα καταφέρει. Αλλά έπρεπε να πάει πανεπιστήμιο για να γίνει ιεραπόστολος, κι έτσι πήγε. Ο Θεός τού έδωσε το εδάφιο επάνω στο οποίο θα βάσιζε τη ζωή του: “Τα πάντα δύναμαι διά του ενδυναμούντός με Χριστού” (Φιλιππησίους δ΄. 13). Με τη δύναμη του Χριστού, έκανε αυτό που ένιωθε πως δεν μπορούσε να κάνει! Δούλευε πλήρες ωράριο την ημέρα και πήγαινε πανεπιστήμιο το βράδυ – για χρόνια, ενώ εργαζόταν και πολλές ώρες στην εκκλησία. Δεν μικροψύχησε, αν και ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος. Δεν πήρε μόνο πτυχίο (Bachelor) και μεταπτυχιακό (Master), αλλά και τρία διδακτορικά πτυχία (Doctorate). Εν Χριστώ, είχε δύναμη. “Εάν μικροψυχήσης εν τη ημέρα της συμφοράς, μικρά είναι η δύναμίς σου” (Παροιμίες κδ΄. 10). Αλλά εν Χριστώ, η δύναμή του ήταν μεγάλη!

Ο Δρ Χάιμερς μου ζήτησε να αναφέρω ένα άλλο πρόσωπο. Ήταν μια μεσήλικη γυναίκα η οποία ήταν δακτυλογράφος εκεί που δούλευε ο Δρ Χάιμερς. Ήταν θλιμμένος λόγω των πολλών χρόνων στο νυχτερινό σχολείο. Αυτή η γυναίκα, που την έλεγαν Γκουέν Ντέβλιν (Gwen Devlin), μιλούσε μαζί του κάθε βράδυ μετά τη δουλειά και τον ενθάρρυνε. Συχνά μου λέει πως δεν θα τα είχε καταφέρει χωρίς αυτήν.

Αφού κήρυξα αυτό το μήνυμα, ο Δρ Χάιμερς μου ζήτησε να σας πω για άλλα τέσσερα άτομα που τον βοήθησαν. Ο Μέρφι και η Λόρνα Λαμ (Murphy & Lorna Lum) ήταν ένα νεαρό ζευγάρι στην κινεζική εκκλησία. Όταν ο Δρ Χάιμερς πρωτοπήγε εκεί, τον φρόντισαν και τον έβλεπαν σαν μικρό τους αδελφό. Τον δέχτηκαν στο σπίτι στους. Τον πήγαιναν για φαγητό τα βράδια της Κυριακής μετά τη βραδινή λειτουργία, και ήταν πραγματικοί φίλοι. Το τρίτο πρόσωπο, που ο Δρ Χάιμερς ήθελε να αναφέρω, ήταν ο Κος Γιουτζίν Ουίλκερσον (Mr. Eugene Wilkerson). Ήταν ένας ηλικιωμένος λευκός κύριος στην κινεζική εκκλησία. Ήταν γραμματέας της εκκλησίας και έκανε πολλές ακόμη δουλειές εκεί. Αυτός ο κύριος παρέμεινε φίλος του Δρ Χάιμερς όλη του τη ζωή. Ο ποιμένας μας πέρασε πολλές ώρες μαζί του, και ο Δρ Χάιμερς τον πήγαινε σπίτι του αργά κάθε Σάββατο βράδυ αφού είχε δακτυλογραφήσει το φυλλάδιο για τη λειτουργία της Κυριακής. Όταν πέθανε, η οικογένειά του ζήτησε από τον Δρ Χάιμερς να κάνει την κηδεία του στην Α΄ Κινεζική Βαπτιστική Εκκλησία. Άλλος ένας φίλος που βοήθησε τον Δρ Χάιμερς ήταν ο Τζάκσον Λάου (Jackson Lau) ένας νεαρός Κινέζος που έγινε ο καλύτερός του φίλος.

Στην κινεζική εκκλησία, ο Δρ Χάιμερς εργαζόταν υπό του ποιμένα του, του Δρ Τίμοθι Λιν (Dr. Timothy Lin) (1911-2009). Ο Δρ Λιν ήταν εξαιρετικός σπουδαστής της Βίβλου. Ήταν άγιος άνθρωπος που πίστευε πως ο Χριστιανισμός δεν ήταν μια εξωτερική τελετή, αλλά μια ζώσα πραγματικότητα. Ο Θεός τοποθέτησε τον ποιμένα μας υπό του Δρ Λιν για να τον εκπαιδεύσει για να γίνει και ο ίδιος ένας δυνατός άνθρωπος του Θεού.

Εκείνα τα χρόνια δεν ήταν εύκολα. Ο Δρ Χάιμερς ήταν ο μόνος νεαρός λευκός στην εκκλησία. Η φορτίο ήταν βαρύ, κήρυττε και δίδασκε την Παρασκευή το βράδυ, το Σάββατο το βράδυ, και όλη μέρα την Κυριακή. Η πειθαρχία ήταν αυστηρή. Αλλά ήταν για το καλό του. Η Βίβλος λέει: “Καλόν εις τον άνθρωπον να βαστάζη ζυγόν εν τη νεότητι αυτού” (Θρήνοι γ΄. 27). Ο Θεός το χρησιμοποίησε για να τον κάνει έναν δυνατό άνθρωπο του Θεού. Αυτό ήταν το πραγματικό του θεολογικό σεμινάριο. Ο Θεός χρησιμοποίησε εκείνη την εποχή για να του δείξει τι σημαίνει χριστιανική διακονία. Εκείνα τα χρόνια ήταν δύσκολα. Η δυσκολία του μονοπατιού δείχνει τη δύναμη του χαρακτήρα του ποιμένα μας. Ο Δρ Χάιμερς δεν μικροψύχησε. Δύσκολος ήταν ο δρόμος – αλλά μεγάλη ήταν η δύναμη!

Η κινεζική εκκλησία ήταν εκκλησία Νοτίων Βαπτιστών (Southern Baptist). Έτσι, ο Δρ Χάιμερς πήγε σε ένα θεολογικό σεμινάριο Νοτίων Βαπτιστών. Αλλά δεν ήταν συντηρητικό σεμινάριο και οι καθηγητές επιτίθονταν στη Βίβλο. Ο Θεός δίδαξε στον ποιμένα μας να μένει σταθερός στη Βίβλο, ακόμη κι όταν δεν υπήρχε κανένας στο πλευρό του. Ο Θεός τον ενδυνάμωνε και τον παρηγορούσε όταν ένιωθε μόνος και λυπημένος. “Τα πάντα δύναμαι διά του ενδυναμούντός με Χριστού” (Φιλιππησίους δ΄. 13).

Ως κήρυκας, ο Δρ Χάιμερς ήταν τολμηρός και πιστός. Αυτές τις ημέρες, πολλοί κήρυκες προτιμούν την εύκολη λύση. Δεν λένε τίποτα και δεν κάνουν τίποτα. Είναι σαν τους κήρυκες στο Ισραήλ, όταν ο Ιερεμίας είπε:

“Από προφήτου έως ιερέως πας τις πράττει ψεύδος...λέγοντες, Ειρήνη, ειρήνη· και δεν υπάρχει ειρήνη” (Ιερεμίας ς΄. 13, 14).

Αλλά ο Δρ Χάιμερς έλεγε την αλήθεια όταν δεν ήταν εύκολο. Αντιστάθηκε στους μη-συντηρητικούς στα σεμινάρια των Νοτίων Βαπτιστών. Έγραψε βιβλίο εκθέτοντας το πρόβλημα, και έστειλε γραπτά σε όλες τις εκκλησίες εκθέτοντάς το ξανά και ξανά. Σήμερα, εκείνα τα σεμινάρια είναι συντηρητικά.

Στάθηκε ενάντια στον αντινομισμό – την ιδέα πως μπορείς να είσαι Χριστιανός και να ζεις μια ζωή αμαρτίας. Οι νεο-ευαγγελικοί δεν πήγαιναν εκκλησία τη Κυριακή, χόρευαν, κάπνιζαν μαριχουάνα, και έκαναν σεξ εκτός γάμου. Ο Δρ Χάιμερς έλεγε τότε – και λέει τώρα – πως οι άνθρωποι που ζουν με αυτόν τον τρόπο δεν είναι Χριστιανοί!

Ο ποιμένας μας στάθηκε ενάντια στις εκτρώσεις. Αυτό δεν ήταν εύκολο. Ο Δρ Χάιμερς στάθηκε μπροστά σε κλινικές εκτρώσεων με αστυνομικούς να στέκονται στην άλλη πλευρά του δρόμου, έτοιμους να τον χτυπήσουν και να τον συλλάβουν. Αλλά η εκκλησία μας κατάφερε και έκλεισε δύο κλινικές εκτρώσεων. Τα προβλήματα ήταν μεγάλα, αλλά ο Δρ Χάιμερς δεν μικροψύχησε. Τι άνθρωπος του Θεού!

Το Χόλυγουντ έβγαλε μια βλάσφημη ταινία που λεγόταν: “Ο τελευταίος πειρασμός”. Είναι αλήθεια πως υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που δεν συμφωνούσαν με την ταινία. Αλλά μόνο ο Δρ Χάιμερς πολέμησε σκληρά εναντίον της! Ήταν αυτό που οι στρατιώτες αποκαλούν “point man,” αυτός που προχωράει μπροστά από τους υπόλοιπους, ρισκάροντας τη ζωή του ενάντια στα εχθρικά πυρά. Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες, αλλά ο Δρ Χάιμερς δεν μικροψύχησε. Τον Αύγουστο του 1988, στο περιοδικό Christianity Today, ο Δρ Μπομπ Τζόουνς Τζούνιορ (Dr. Bob Jones, Jr.), ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μπομπ Τζόουνς (Bob Jones University), είπε: “Μου φαίνεται πως οι διαδηλώσεις του Χάιμερς ήταν οι μόνες που είχαν κάποιο αποτέλεσμα!” Το Χόλυγουντ δεν ξαναέφτιαξε τέτοια ταινία! Η δυσκολία και ο πόνος στο μονοπάτι του Δρ Χάιμερς, δείχνουν τι σόι άνθρωπος είναι. Ο Πρόεδρος Θεόδωρος Ρούζβελτ (President Theodore Roosevelt) είπε:

Δεν είναι ο κριτικός που μετράει· αυτός που τονίζει το πώς σκοντάφτει ο ισχυρός, ή το πώς θα μπορούσε ο άνθρωπος που κάνει έργα, να τα κάνει καλύτερα. Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι ο ίδιος μέσα στην αρένα, του οποίου το πρόσωπο έχει αμαυρωθεί από σκόνη και ιδρώτα και αίμα, ο οποίος αγωνίζεται γενναία...που ξοδεύει τον εαυτό του για έναν άξιο σκοπό, που στην καλύτερη γνωρίζει τον θρίαμβο του υψηλού κατορθώματος και που στη χειρότερη, αν αποτύχει, τουλάχιστον αποτυγχάνει με μεγάλη τόλμη, ώστε η θέση του δεν θα είναι ποτέ με εκείνες τις χλιαρές και δειλές ψυχές που δεν γνωρίζουν ούτε νίκη ούτε ήττα.

Ο Δρ Χάιμερς είναι άνθρωπος μέσα στην αρένα, που αγωνίζεται με αίμα και ιδρώτα – για τον Σωτήρα του!

Ο Δρ Χάιμερς εργάστηκε πιστά ως ποιμένας. Ξεκίνησε δύο εκκλησίες. Η μία από τις δύο είαι η εκκλησία μας. Αλλά παντού υπήρχαν συμφορές και κίνδυνοι, κατά τη διάρκεια σχεδόν σαράντα χρόνων μαχών και αναποδιών. Ήταν όπως είπε ο Απόστολος Παύλος: “Ηνοίχθη εις εμέ θύρα μεγάλη και ενεργητική, και είναι πολλοί εναντίοι” (Α΄ Κορινθίους ις΄. 9). Ήταν σαράντα χρόνια δύσκολων καταστάσεων, με τόσους πολλούς εναντίον του. Ήταν όπως είπε ο Απόστολος Παύλος: “Εις κινδύνους εκ του γένους, κινδύνους εξ εθνών, κινδύνους εν πόλει, κινδύνους εν ερημία, κινδύνους εν θαλάσση, κινδύνους εν ψευδαδέλφοις” (Β΄ Κορινθίους ια΄. 26). Ο Δρ Χάιμερς βάσταξε το φορτίο που βάσταξε και ο Παύλος, “τη μέριμνα πασών των εκκλησιών” (Β΄ Κορινθίους ια΄. 28). Κι όμως, ο Δρ Χάιμερς δεν τα παράτησε. Ένιωθε ανεπαρκής, και θλιμμένος. Αλλά ποτέ δεν τα παράτησε. Η δύναμη του χαρακτήρα του ήταν μεγάλη!

Ναι, υπήρχαν παράθυρα χάρης. Ο Θεός έδωσε στον Δρ Χάιμερς μια υπέροχη γυναίκα και δύο γιους – και μία εγγονή. Και το καλύτερο απ' όλα, άνθρωποι μεταστράφηκαν. Πολλοί λίγοι ποιμένες σήμερα, μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους να μεταστραφούν από τον κόσμο. Απλά, έχουν ανθρώπους που έχουν έρθει από άλλες εκκλησίες. Είναι άξιο τιμής το γεγονός πως ο Δρ Χάιμερς κερδίζει ψυχές για τον Χριστό που δεν έχουν χριστιανικό παρελθόν. Τιμή σ' αυτόν!

Αλλά και πάλι, υπήρχαν χρόνια με μάχες και προδοσίες και αναποδιές. Η εκκλησία έκανε δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω – και συχνά δύο βήματα μπροστά, τρία βήματα πίσω. Του συμπεριφέρθηκαν άσχημα και ένιωσε άσχημα. Αλλά ήταν πιστός. Δεν μικροψύχησε!

Έγινε μια μεγάλη συμφορά. Ένας “πρώην ηγούμενος” της εκκλησίας μας έφυγε και πήρε μαζί του 400 ενήλικες. Η εκκλησία μας παραλίγο να χάσει αυτό το κτίριο. Παραλίγο να χρεοκοπήσουμε. Ένας γνωστός κήρυκας πρόσφερε στον Δρ Χάιμερς να τον βάλει σε μία εκκλησία κοντά στο Σαν Χοσέ. Του είπε: “Είναι η τελευταία σου ευκαιρία να φύγεις”. Πολλοί ποιμένες θα έφευγαν. Αλλά παρά το γεγονός πως πολλά μέλη έφευγαν και πως η εκκλησία είχε οικονομικά προβλήματα – ο Δρ Χάιμερς έμεινε! Χάρη σ' αυτόν και στους “τριάντα εννέα” πιστούς ανθρώπους που έδωσαν το χρόνο τους και τα χρήματά τους, έχουμε εκκλησία για εσάς!

Ήξερα τότε πως η αξία ενός ανθρώπου φαίνεται από τι κάνει σε καιρούς που έχει προβλήματα. Για είκοσι χρόνια τα πράγματα φαινόντουσαν πολύ άσχημα. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ποιμένας μας δείχνουν τη δύναμη του χαρακτήρα του. Μεγάλες ήταν οι συμφορές. Πόσο μεγάλη ήταν η δύναμη!

Δεν έχουμε σχίσμα στην εκκλησία μας αυτήν τη στιγμή. Αλλά έχουμε άλλων ειδών προβλήματα. Πριν από μερικά χρόνια, ο Δρ Χάιμερς μού είπε πως είχε ακόμη πολλές δοκμασίες μπροστά του. Ήταν πάνω από 70 ετών. Κι εγώ είχα περάσει τα εξήντα. Αλλά δεν κατάλαβα. Είπα: “Τι; Δεν πρόκειται να απαρνηθείς τον Χριστό λίγο πριν πεθάνεις!” Αλλά υπήρξαν δοκιμασίες, και εν Χριστώ ο ποιμένας μας έχει περάσει τις δοκιμασίες της ηλικίας με άριστα και με τιμή.

Στα 75 του χρόνια, με καρκίνο και με αδυναμία λόγω της φαρμακευτικής αγωγής, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν πάρει σύνταξη. Αλλά ο ποιμένας μας συνεχίζει για την εκκλησία μας και για τον Θεό! Τον έχω δει να σέρνεται στον άμβωνα και να κηρύττει, με δυσκολία στο περπάτημα, με κράμπες στο στομάχι και με πολύ λίγο ύπνο το προηγούμενο βράδυ. Και πώς κηρύττει; Σαν λιοντάρι! Το πιο κουρασμένο του μήνυμα θα είναι καλύτερο από τα μηνύματα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που γνωρίζω. Γι' αυτόν το λόγο πάνω από 140.000 άνθρωποι διάβασαν τα γραπτά του κηρύγματα, και παρακολούθησαν τα βιντεοσκοπημένα κηρύγματά του σε 217 χώρες τον περασμένο μήνα. Γι' αυτόν τον λόγο, πολλοί ποιμένες σε όλον τον κόσμο κηρύττουν τα μηνύματά του στις εκκλησίες τους. Ο ίδιος είναι η απόδειξη του εδαφίου: “Τα πάντα δύναμαι διά του ενδυναμούντός με Χριστού” (Φιλιππησίους δ΄. 13).

Προσεύχομαι να υπερισχύσει του καρκίνου και να έχει περισσότερα χρόνια στην διακονία του Λόγου. Αλλά ο Δρ Χάιμερς δεν θα ζήσει για πάντα. Η Βίβλος λέει: “Δίδαξον ημάς να μετρώμεν ούτω τας ημέρας ημών, ώστε να προσκολλώμεν τας καρδίας ημών εις την σοφίαν” (Ψαλμός Ϟ΄. 12). Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται πόσο μικρή είναι η ζωή. Ούτε και οι περισσότεροι ποιμένες δεν το σκέφτονται. Δεν σχεδιάζουν για το τι θα γίνει όταν θα έχουν φύγει. Κι έτσι οι εκκλησίες τους ή έχουν σχίσμα, ή σιγά σιγά γίνονται αδύναμες και πεθαίνουν. Δόξα τω Θεώ ο ποιμένας μας ενδιαφέρεται για την εκκλησία μας! Δεν είναι λόγω κάποιας αδυναμίας ή μεμψιμοιρίας που μιλάει για τον μελλοντικό του θάνατο και παροτρύνει εσάς τους νέους – είναι πράξη θάρρους και πιστότητας! Όταν ενθαρρύνει τους νεαρούς Χριστιανούς να κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν στη διακονία – είναι πράξη ευθύνης και καθήκοντος, σεβασμού και αγάπης!

Σήμερα, ο ποιμένας μας είναι αντιμέτωπος με την ηλικία, την αρρώστια, και τη βραχύτητα της ζωής. Η αξία ενός ανθρώπου φαίνεται στις δυσκολίες, όταν οι καταστάσεις είναι εναντίον του. Στον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ, βλέπουμε, πραγματικά, έναν σπουδαίο άνθρωπο!

Πώς τα έκανε όλα αυτά τα πράγματα; Πώς τα κατάφερε; Εν Χριστώ! Ο ποιμένας μας ευχαρίστως θα έλεγε πως έχει τη δύναμη να κάνει “τα πάντα, διά του ενδυναμούντός (αυτόν) Χριστού”. Πού είναι η δύναμη; Χριστός, Χριστός, και πάλι Χριστός!

Ο Απόστολος Παύλος είπε: “Μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς και εγώ του Χριστού” (Α΄ Κορινθίους ια΄. 1). Λέω σε εσάς, γίνετε μιμητές του ποιμένα μας, καθώς αυτός είναι μιμητής του Χριστού. Εμπιστευτείτε τον Χριστό. Υπηρετήστε Τον όσο καλύτερα μπορείτε. Σας λέω, Χριστός, Χριστός, και πάλι Χριστός!

Απόψε γιορτάζουμε τα 75α γενέθλια του ποιμένα μας. Έχουμε δώσει μια προσφορά αγάπης γι' αυτόν. Αλλά υπάρχει κάτι πιο σημαντικό που θα μπορούσατε να δώσετε. Δώστε του μια σπουδαία εκκλησία! Σκέφτομαι το τι θα μπορούσε να είναι η εκκλησία μας, τι μπορεί να είναι, και με τη χάρη του Θεού, τι θα είναι! Δώστε του μια εκκλησία γεμάτη νέους ανθρώπους! Να προσεύχεστε και να ευαγγελίζετε και να αγαπάτε τους ανθρώπους μέχρι να έχουμε μια εκκλησία όπως την θέλει ο Θεός! Δώστε του μια σπουδαία εκκλησία!

Τώρα σας ρωτώ, έχετε τον Χριστό του ποιμένα μας; Έχετε τον Σωτήρα του; Έχετε εμπιστευτεί τον Χριστό; Χωρίς τον Χριστό έχετε μόνο αμαρτία. Αν τον εμπιστευτείτε θα έχετε συγχώρεση διαμέσου του Αίματός Του. Αν Τον εμπιστευτείτε, θα αναγεννηθείτε με αιώνια ζωή. Προσεύχομαι να εμπιστευτείτε τον Ιησού σύντομα. Αμήν.

Αν αυτό το κήρυγμα σας ευλόγησε, ο Δρ Χάιμερς θα ήθελε να ακούσει από σας. ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net. (κάνε κλικ στο λίνκ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων
(copyright). Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers) προστατεύονται με προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και
μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Κο Άβελ Προύντχομ (Mr. Abel Prudhomme):
Ο αγαπημένος Ψαλμός του Δρ Χάιμερς, Ψαλμός κζ΄. 1-14.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ (Mr. Benjamin Kincaid Griffith):
“The Master Hath Come” (της Sarah Doudney, 1841-1926).