Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΠΕΤΡΟΣ- ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ- ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ- ΜΕΤΑΣΤΡΑΦΗΜΕΝΟΣ

PETER – CALLED, CONVICTED AND CONVERTED
(Greek)

από τον Δρ. Ρ. Λ. Χάιμερς, Τζ.
by Dr. R. L. Hymers, Jr.

Ένα μήνυμα που κηρύχτηκε στην Μπάπτιστ Ταμπερνάκλ του Λος Άντζελες
Ημέρα του Κυρίου Πρωί, 14 Φεβρουαρίου 2016
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Morning, February 14, 2016

“Είπε δε ο Κύριος· Σίμων, Σίμων, ιδού ο Σατανάς σας εζήτησε διά να σας κοσκινίση ως τον σίτον· πλην εγώ εδεήθην περί σου διά να μη εκλείψη η πίστις σου· και συ, όταν ποτέ επιστρέψης [σ.μ. η σωστή απόδοση της λέξης από το αρχαίο κείμενο και την KJV είναι ‘μεταστραφείς’], στήριξον τους αδερφούς σου.” (Λουκάς 22:31-32).


Ρωτήστε τον μέσο ιεροκήρυκα πότε ο Πέτρος μεταστράφηκε. Εμπρός! Κάντε το! Σχεδόν όλοι τους θα πουν πως ο Πέτρος μεταστράφηκε όταν ο Χριστός τον κάλεσε να Τον ακολουθήσει (Ματθαίος 4:19). Μερικοί από αυτούς μπορεί να πουν ότι ο Πέτρος μεταστράφηκε όταν είπε, “Συ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος,” και ο Ιησούς απάντησε “σαρξ και αίμα δεν σοι απεκάλυψε τούτο, αλλ’ ο Πατήρ μου ο εν τοις ουρανοίς” (Ματθαίος 16:16, 17). Αλλά καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν δείχνουν την μεταστροφή του Πέτρου. Αν ο Πέτρος είχε μεταστραφεί ακολουθώντας τον Ιησού, αυτό θα ήταν σωτηρία εξ έργων- έτσι αυτό δεν μπορεί να είναι η μεταστροφή του Πέτρου. Αν ο Πέτρος μεταστράφηκε όταν ομολόγησε τον Ιησού ως τον Χριστό, τον Υιό του Θεού, αυτό θα ήταν μεταστροφή μέσω δογματικής πίστης, με φώτιση. Τα δαιμόνια ήξεραν τι αποκαλύφθηκε στον Πέτρο, γιατί διαβάζουμε, “Εξήρχοντο δε και δαιμόνια από πολλών, κράζοντα και λέγοντα ότι Συ είσαι ο Χριστός ο Υιός του Θεού... επειδή εγνώριζον αυτόν ότι είναι ο Χριστός” (Λουκάς 4:41). Έτσι, η κατανόηση του Πέτρου δεν ήταν καλύτερη από εκείνη ενός δαιμονίου! Μετά από προσεκτική μελέτη είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ότι ο Πέτρος δεν είχε ακόμη μεταστραφεί. Παραπατούσε τριγύρω, προσπαθώντας να γίνει Χριστιανός, χωρίς να έχει μεταστραφεί.

Τι απεικόνιση του Πέτρου που έχουμε σε τόσους ευαγγελικούς σήμερα! Όπως και ο Πέτρος, παραπατούν τριγύρω - προσπαθώντας να ακολουθήσουν τον Χριστό! Έχουν κάποια γνώση του ποιος είναι ο Χριστός, αλλά δεν είναι πιο μεταστραφημένοι από ότι ήταν ο Πέτρος πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Πολλοί κήρυκες δεν είναι οι ίδιοι μεταστραφημένοι! Προσπαθούν να ακολουθήσουν τον Χριστό. Ξέρουν ότι Αυτός είναι ο Υιός του Θεού. Αλλά είναι τυφλοί ως προς την πραγματικότητα της μεταστροφής. Νομίζω ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους που υπάρχει τόσο λίγο κήρυγμα του Ευαγγελίου σήμερα. Οι περισσότεροι ποιμένες σπαταλούν το χρόνο τους προσπαθώντας να διδάξουν ανθρώπους που δεν έχουν μεταστραφεί πώς να ζήσουν τη χριστιανική ζωή! Γελοίο! Πώς μπορεί ένα πρόσωπο που είναι "νεκρός στις αμαρτίες" να ζήσει μια χριστιανική ζωή; (Εφεσίους 2:1, 5).

Πολλοί κήρυκες φοβούνται να έχει κάποιον άλλον να κηρύξει το Ευαγγέλιο στους ανθρώπους τους! Ήταν προγραμματισμένο να κηρύξω το Ευαγγέλιο σε μια εκκλησία στον Νότο. Ήταν η Ημέρα της Μητέρας. Σκέφτηκα να κηρύξω ένα πολύ μαλακό κήρυγμα για να μην διαταράξω κανέναν, από τη στιγμή που ήμουν καλεσμένος σ’ εκείνη την εκκλησία. Σκέφτηκα να δώσω τη μαρτυρία της μεταστροφής της δικής μου μητέρας. Μίλησα μόνο για περίπου 12 με 15 λεπτά. Είπα στο εκκλησίασμα πώς η γλυκιά μητέρα μου εμπιστεύτηκε τον Ιησού και σώθηκε. Θα νομίζατε ότι είχα κηρύξει δύο ώρες για την κόλαση από την αντίδραση του εκκλησιάσματος! Ο ποιμένας και η σύζυγός του κυριολεκτικά έφυγαν από την εκκλησία χωρίς καν να με χαιρετήσουν. Οι άνθρωποι της εκκλησίας στάθηκαν και κοίταξαν τη γυναίκα μου και εμένα σαν να είχα διδάξει κάποιο παράξενο νέο δόγμα που δεν είχαν ακούσει ποτέ! Στο τέλος, μια ηλικιωμένη γυναίκα ήρθε και μας χαιρέτησε. Χαμογέλασε και είπε, “Ήταν υπέροχο κήρυγμα. Έχω να ακούσω τέτοιο κήρυγμα χρόνια!” Δεν ήταν καν κήρυγμα! Ήταν μόνο μία σύντομη μαρτυρία δώδεκα ή δεκατριών λεπτών για τη μεταστροφή της γλυκιάς μητέρας μου!

Καθώς η γυναίκα μου και εγώ φεύγαμε, σκέφτηκα, “Ήταν στ’ αλήθεια τόσο κακό; Είμαστε εδώ στα βάθη του Νότου, σε μια ανεξάρτητη φονταμεταλιστική Βαπτιστική Εκκλησία, και αυτοί ταράχτηκαν και “σοκαρίστηκαν” από την απλή ιστορία της μεταστροφής της μητέρας μου!

Σε μια άλλη φονταμεταλιστική Βαπτιστική εκκλησία, έκανα ένα σύντομο κήρυγμα για τη δική μου τη μεταστροφή. Στη συνέχεια μια ηλικιωμένη γυναίκα ρώτησε τη γυναίκα μου, αν θα μπορούσα να πάω για να οδηγήσω τον ηλικιωμένο σύζυγό της στον Χριστό. Η γυναίκα μου πρότεινε ότι θα πρέπει να ζητήσει από τον δικό της ποιμένα να οδηγήσει τον άντρα της στον Ιησού. Η γυναίκα είπε, "Ω, δεν θα το κάνει. Του το έχω ζητήσει πολλές φορές. Νομίζω ότι φοβάται μήπως ο σύζυγός μου θυμώσει.”

Είναι πραγματικά τόσο άσχημα τα πράγματα, Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers); Ω, ναι! Είναι πραγματικά φρικτά! Ακόμα και οι καλύτεροι ποιμένες μιλάνε ασταμάτητα, αραδιάζουν λόγια, χωρίς πάθος, χωρίς συναίσθημα, χωρίς συμπόνια– γεμίζοντας απλά ένα μισάωρο την Κυριακή το πρωί, ταΐζοντας χυλό με το κουτάλι τις πεινασμένες ψυχές! Η μέσος ευαγγελικός ποιμένας μιλάει σαν μισοπεθαμένος επισκοπικός ιερέας. Και οι Βαπτιστές ποιμένες μας δεν είναι καλύτεροι. Οι άνθρωποι κλείνουν τα μάτια τους και αποκοιμιούνται κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «επεξηγηματικών» κηρυγμάτων. Δεν προσφέρουν καμία πρόκληση για τους νέους και καμία ελπίδα σε αυτούς που χάνονται. Ποιμένες, όπως αυτοί δεν είναι τίποτα παραπάνω από φύλακες μουσείου! Τίποτα παραπάνω από πνευματικοί νεκροθάφτες! Ο Θεός να μας βοηθήσει! Οι εκκλησίες μας δεν πεθαίνουν - είναι νεκρές! Ποιος κηρύττει το αιματοβαμμένο κόκκινο Ευαγγέλιο τώρα; Ποιος βροντά λέγοντας "Πρέπει να αναγεννηθείς» τώρα; Ποιος τολμά να σταθεί για το μήνυμα του Σταυρού και τη μεταστροφή αμαρτωλών τώρα; Σε κάποιες μεσήλικες κυρίες στην εκκλησία μπορεί να μην αρέσει! Ω, δεν πρέπει να διαταράξουμε αυτές τις κυρίες! Έτσι, οι νέοι μας φεύγουν από τις εκκλησίες σαν ποντίκια που κολυμπούν μακριά από ένα πλοίο που βυθίζεται!

Είμαι πεπεισμένος ότι οι εκκλησίες μας ποτέ δεν θα κάνουν αντίκτυπο στο έθνος μας χωρίς τα ντεμοντέ κηρύγματα του Ευαγγελίου! Η εκκλησία μας είναι γεμάτη με νέους σε φοιτητική ηλικία! Κηρύττω πάνω στην αμαρτία - την κόλαση - και τη πραγματική μεταστροφή κάθε Κυριακή! Οι νέοι είναι μαγεμένοι από τον κόσμο! Ποτέ δεν άκουσαν κάτι παρόμοιο! Και έχουμε πολλές μεταστροφές μεταξύ τους. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαμε επτά μεταστροφές - νέους από μη-χριστιανικό υπόβαθρο.

Ένας από τους τρόπους που μπορούμε να μάθουμε για τις πραγματικές μεταστροφές είναι να μελετήσουμε τις μεταστροφές στη Βίβλο. Αυτό θα κάνω σήμερα το πρωί. Θα συλλογιστούμε τη μεταστροφή του Σίμωνα Πέτρου. Ο Πέτρος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χριστιανούς όλων των εποχών. Αλλά πώς μεταστράφηκε; Πώς έγινε Χριστιανός;

I. Πρώτον, ο Πέτρος καλέστηκε.

Τα Ευαγγέλιο του Ματθαίου λέει,

“Περιπατών δε ο Ιησούς παρά την θάλασσαν της Γαλιλαίας, είδε δύο αδελφούς, Σίμωνα τον λεγόμενον Πέτρον και Ανδρέαν τον αδελφόν αυτού, ρίπτοντας δίκτυον εις την θάλασσαν· διότι ήσαν αλιείς· και λέγει προς αυτούς· Έλθετε οπίσω μου και θέλω σας κάμει αλιείς ανθρώπων. Οι δε αφήσαντες ευθύς τα δίκτυα, ηκολούθησαν αυτόν”
(Ματθαίος 4:18-20).

Αυτό ήταν αρκετά εύκολο! Ή έτσι φαινόταν. Αμέσως άφησαν τα δίκτυα τους, και ακολούθησαν τον Χριστό. Γιατί ήταν τόσο εύκολο για τον Πέτρο; Η Αγία Γραφή λέει,

“Ο λαός σου θέλει είσθαι πρόθυμος εν τη ημέρα της δυνάμεώς σου” (Ψαλμός 110:3).

Εκείνους τους οποίους ο Θεός επέλεξε να σώσει γίνονται πρόθυμοι να κάνουν το πρώτο βήμα, όπως έκανε ο Πέτρος.

Καθώς έγραφα αυτή τη φράση η γυναίκα μου μου έφερε μια καρτ ποστάλ από το γκαράζ. Την αναγνώρισα αμέσως. Είχε μια φωτογραφία πάνω από την πρώτη μου εκκλησία στο Χάντινγκτον Παρκ (Huntington Park). Η ταχυδρομική σφραγίδα ήταν από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, πριν μεταστραφώ. Η κάρτα ήταν από την υπεύθυνη του Κυριακού Σχολείου, την κα Μπόκερ (Bocker). Έγραφε,

Αγαπητέ Μπόμπ,

Ελπίζω να μην είσαι άρρωστος, όπως είναι πολλοί από τους ανθρώπους μας. Μας λείπεις, οπότε σε παρακαλώ έλα πίσω, όποιος κι αν είναι ο λόγος που απομακρύνθηκες.

      Κα Μπόκερ (Mrs. Bocker)

Αυτή η καλή γυναίκα προσπαθούσε να με κάνει να έρθω πίσω στην εκκλησία. Ήμουν απλά ένας έφηβος που χαζολογούσε. Αλλά παρατήρησα την ημερομηνία πάνω στην κάρτα. Ήταν μόλις λίγους μήνες μετά που δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα για να με κρατήσεις έξω από την εκκλησία. Τι συνέβη μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες; Μπορώ μόνο να πω ότι ο Θεός με κάλεσε με μια ισχυρή κλήση. Έγινα πρόθυμος την ημέρα της δικής Του δύναμης.

“Ο λαός σου θέλει είσθαι πρόθυμος εν τη ημέρα της δυνάμεώς σου” (Ψαλμός 110:3).

Όταν ο Θεός με έλκυσε, εγώ δεν χρειαζόμουν την κα Μπόκερ (Bocker) ούτε κανέναν άλλον να προσπαθήσει να με φέρει πίσω στην εκκλησία. Όταν η δύναμη του Θεού με έλκυσε, δεν μπορούσες να με κρατήσεις έξω από την εκκλησία ούτε με μια ομάδα άγριων αλόγων!

Και έτσι ήταν και με τον Πέτρο. Δεν είχε σωθεί ακόμα. Αλλά ούτε εγώ είχα σωθεί όταν η κα Μπόκερ (Bocker) μου έστειλε αυτή την κάρτα. Η δύναμη του Θεού με έκανε πρόθυμο - και έτσι ήταν και με τον Πέτρο. Ήταν το ίδιο χαμένος όπως ήμουν κι εγώ, αλλά ο Θεός τον έκανε πρόθυμο να ακολουθήσει τον Ιησού. Και έτσι ο Πέτρος άφησε αμέσως τα δίχτυα του και ακολούθησε τον Ιησού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είχε σωθεί ακόμα.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μερικοί νέοι που φέρνουμε στην εκκλησία έρχονται μέσα τόσο γρήγορα; Είναι επειδή η δύναμη του Θεού τους έλκυσε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν σωθεί ακόμα. Ο Ιησούς είπε, “Πολλοί είναι οι κεκλημένοι, ολίγοι δε οι εκλεκτοί” (Ματθαίος 20:16; 22:14). Ο Θεός καλεί πολλούς. Σε κάλεσε σήμερα το πρωί. Μας έδωσες το όνομα σου και το τηλέφωνό σου. Γι 'αυτό στείλαμε ένα αυτοκίνητο να σε παραλάβει. “Πολλοί είναι οι κεκλημένοι” – ακριβώς όπως εσύ καλέστηκες. “Ολίγοι δε οι εκλεκτοί.” Δεν τα καταλαβαίνω όλα. Αλλά ξέρω από μακρά εμπειρία, ότι αν είσαι ένας από τους εκλεκτούς του Θεού, Εκείνος θα σε ελκύσει πίσω, και θα σε κρατήσει εδώ, και θα σε κρατήσει εδώ μέχρι να μεταστραφείς! Εάν δεν είσαι ένας από τους εκλεκτούς του Θεού, αργά ή γρήγορα θα εγκαταλείψεις την εκκλησία - γιατί “πολλοί είναι οι κεκλημένοι, ολίγοι δε οι εκλεκτοί”!

Σωσμένος μόνο από τη χάρη,
   Αυτός είναι όλος μου ο ισχυρισμός.
Ο Ιησούς πέθανε για όλη μας την αμαρτία,
   Και ο Ιησούς πέθανε για μένα.
(“Grace! ‘Tis a Charming Sound” του Philip Doddridge, 1702-1751·
      επωδός από τον Ποιμένα).

II. Δεύτερον, ο Πέτρος ελέγχτηκε.

Θα παρακάμψω τα τρία χρόνια που ο Πέτρος ακολουθούσε τον Ιησού. Ο Πέτρος είχε πολλές εμπειρίες κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ετών. Αλλά το μόνο πράγμα που πραγματικά είχε αντίκτυπο στη ζωή του ήταν η ομολογία του για το ποιος ήταν ο Ιησούς. Το ανέφερα νωρίτερα, στην αρχή αυτού του κηρύγματος. Ο Πέτρος είπε, “Συ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος.” “Απεκρίθη ο Ιησούς και είπε προς αυτόν... σαρξ και αίμα δεν σοι απεκάλυψε τούτο, αλλ’ ο Πατήρ μου ο εν τοις ουρανοίς” (Ματθαίος 16:16, 17).

Αυτό αποκαλείται “φωτισμός.” Μπορεί να συμβεί πριν τη μεταστροφή, κατά τη διάρκεια της μεταστροφής και μετά την μεταστροφή! Στην περίπτωση του Πέτρου ο Θεός φώτισε την αλήθεια τού ποιος ήταν ο Χριστός πριν ο Πέτρος να μεταστραφεί. Αυτό ήταν που συνέβη σε μένα. Για χρόνια θεωρούσα τον Χριστό έναν καλό άνθρωπο, ο οποίος σκοτώθηκε ως μάρτυρας από τους εχθρούς Του. Μόνο λίγες μέρες πριν από τη μεταστροφή μου, ο Θεός μού αποκάλυψε ότι ο Ιησούς είναι ο Θεός ενσαρκωμένος. Η σκέψη μού ήρθε, ενώ έψελνα τον ύμνο του Τσαρλς Γουέσλεϊ (Charles Wesley)- “Θαυμάσια Αγάπη, πώς είναι δυνατόν, Εσύ ο Θεός μου, να πεθάνεις για μένα;/ Amazing love, how can it be, that Thou, my God, should die for me?” Αυτός ο ύμνος φώτισε τον νου μου, παρόλο που ακόμα δεν είχα μεταστραφεί. Ούτε και ο Πέτρος!

Τώρα ανοίξτε στον Λουκά 18:31-34 και θα δείτε ξεκάθαρα ότι ο Πέτρος και οι άλλοι Μαθητές δεν ήταν ακόμα σωσμένοι.

“Παραλαβών δε τους δώδεκα, είπε προς αυτούς· Ιδού, αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα, και θέλουσιν εκτελεσθή πάντα τα γεγραμμένα διά των προφητών εις τον Υιόν του ανθρώπου. Διότι θέλει παραδοθή εις τα έθνη και θέλει εμπαιχθή και υβρισθή και εμπτυσθή, και μαστιγώσαντες θέλουσι θανατώσει αυτόν, και τη τρίτη ημέρα θέλει αναστηθή. Και αυτοί δεν ενόησαν ουδέν εκ τούτων, και ήτο ο λόγος ούτος κεκρυμμένος απ’ αυτών, και δεν ενόουν τα λεγόμενα” (Λουκάς 18:31-34).

Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Ιησούς εξήγησε το Ευαγγέλιο στον Πέτρο και τους άλλους. Ο Χριστός θα μαστιγωνόταν, και θα Τον θανάτωναν, και την τρίτη μέρα θα ανασταινόταν από τους νεκρούς. Αυτό είναι το Ευαγγέλιο - το βασικό μήνυμα του χριστιανισμού, όπως διακηρύττεται στην Α’ προς Κορινθίους 15: 1-4. Αλλά ο Πέτρος δεν καταλάβαινε τίποτα από αυτά τα πράγματα, και αυτός ο λόγος ήταν "κεκρυμμένος απ’" αυτόν. Ο Πέτρος δεν πίστευε στο Ευαγγέλιο!

Εάν δεν έχεις σωθεί ακόμη - δεν είναι η περίπτωσή σου παρόμοια με του Πέτρου; "Καλέστηκες" σε αυτή την εκκλησία. Σε έφεραν εδώ είτε οι γονείς σου ή κάποιος άλλος. Ήρθες στα πάρτι γενεθλίων. Έτρωγες μεσημεριανό και δείπνο μαζί μας κάθε Κυριακή. Σε στείλαμε ακόμα έξω για ευαγγελισμό. Με άκουσες να κηρύττω δύο φορές κάθε Κυριακή. Με άκουσες να μιλάω για τη σταύρωση του Χριστού, για το Αίμα Του, για το πώς αναστήθηκε από τους νεκρούς. Αλλά το μυαλό σου μπορεί να παρασύρθηκε μακριά όταν μιλούσα για το Αίμα του Χριστού και την ανάσταση Του. Το άκουσες ξανά και ξανά, αλλά δεν σε "άρπαξε". Δεν σου φάνηκε πραγματικό ή τόσο σημαντικό! Ό, τι κι αν σκέφτηκες - δεν ήταν σαφές γιατί αυτά τα πράγματα ήταν τόσο σημαντικά. Είσαι ακριβώς όπως ήταν ο Πέτρος πριν να ελεγχτεί περί αμαρτίας!

“και μαστιγώσαντες θέλουσι θανατώσει αυτόν, και τη τρίτη ημέρα θέλει αναστηθή. Και αυτοί δεν ενόησαν ουδέν εκ τούτων, και ήτο ο λόγος ούτος κεκρυμμένος απ’ αυτών, και δεν ενόουν τα λεγόμενα” (Λουκάς 18:33-34).

Τώρα σταθείτε και ανοίξτε τη Βίβλο σας στον Λουκά 22:31.

“Είπε δε ο Κύριος· Σίμων, Σίμων, ιδού, ο Σατανάς σας εζήτησε διά να σας κοσκινίση ως τον σίτον· πλην εγώ εδεήθην περί σου διά να μη εκλείψη η πίστις σου· και συ, όταν ποτέ επιστρέψης [μεταστραφείς], στήριξον τους αδελφούς σου. Ο δε είπε προς αυτόν· Κύριε, έτοιμος είμαι μετά σου να υπάγω και ει φυλακήν και εις θάνατον. Ο δε είπε· Σοι λέγω, Πέτρε, δεν θέλει φωνάξει σήμερον ο αλέκτωρ, πριν απαρνηθής τρίς ότι δεν με γνωρίζεις” (Λουκάς 22:31-34).

Μπορείτε να καθίσετε.

Διαβάζω ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο, Ο Σίμων Πέτρος στην Αγία Γραφή και Μνήμη /Simon Peter in Scripture and Memory (Baker Academic, 2012). Γράφτηκε από τον Δρ Μάρκους Μπόκμουελ (Dr. Markus Bockmuehl). Είναι καθηγητής Βιβλικών και Παλαιοχριστιανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία. Αυτός ο διάσημος λόγιος μπαίνει κατευθείαν στο θέμα. Μας δείχνει άφοβα ότι ο Πέτρος δεν είχε ακόμη μεταστραφεί το βράδυ πριν σταυρωθεί ο Ιησούς. Και είναι ακριβώς έτσι! Άλλοι σχολιαστές δεν έχουν κατασταλάξει σε αυτό, ή το παραβλέπουν. Αλλά όχι ο Δρ Μπόκμουελ (Dr. Bockmuehl)! Το εξηγεί ξεκάθαρα! Ακούστε τον.

“Είπε δε ο Κύριος· Σίμων, Σίμων, ιδού, ο Σατανάς σας εζήτησε διά να σας κοσκινίση ως τον σίτον· πλην εγώ εδεήθην περί σου διά να μη εκλείψη η πίστις σου· και συ, όταν ποτέ επιστρέψης [μεταστραφείς], στήριξον τους αδελφούς σου” (Λουκάς 22:31-32).

Ο Δρ. Μπόκμουελ (Dr. Bockmuehl) είπε,

“«Υπάρχει σαφώς μια αναφορά εδώ για την [επικείμενη] πάλη του Πέτρου ενάντια στον Σατανά, στην οποία θα δοκιμαστεί σοβαρά [και θα αποτύχει], εξ ου και η συζήτηση «της επιστροφής [μεταστροφής]». Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το «όταν επιστρέψεις [μεταστραφείς]», αν και αποδίδεται σωστά από πολλές μεταφράσεις, δεν υποστηρίζεται καθόλου στην Ελληνική» (Dr. Bockmuehl, ό.π., σσ. 156, 157).

Έτσι, οι NIV, NASV, ESV και άλλες σύγχρονες μεταφράσεις είναι λανθασμένες. “Η συζήτηση της ‘επιστροφής [μεταστροφής]’ αν και αποδίδεται σωστά από πολλές μεταφράσεις, δεν υποστηρίζεται καθόλου στην Ελληνική.” Ο Δρ Μπόκμουελ (Dr. Bockmuehl) συνεχίζει λέγοντας ότι η ελληνική λέξη “επιστρέφω” πρέπει να αποδοθεί ως “μεταστραφής” εδώ. Κι έτσι, άλλη μια φορά, βρίσκω ότι η μετάφραση του Κινγκ Τζέιμς (KJV) είναι σωστή και ότι οι σύγχρονες μεταφράσεις προκαλούν σύγχυση! Αλλά ο Δρ Μπόκμουελ (Dr. Bockmuehl) συνεχίζει,

“"Πότε, πού ή πώς συνέβη η στροφή [μεταστροφή] του Πέτρου; Εδώ είναι που ερχόμαστε στην ουσία του προβλήματος. Ακόμη και την τελευταία νύχτα της διακονίας του, ο Ιησούς στον Λουκά [ακόμα μιλάει] για τη μεταστροφή του Πέτρου, ως κάτι μελλοντικό» (ό.π., σελ. 156).” (ό.π., σ. 156).

“Στο Λουκάς 22:32 η μεταστροφή του Πέτρου φαίνεται να βρίσκεται στο μέλλον” (‘ο.π.).

«Όταν επιστρέψης [μεταστραφείς] [μέλλον]» (ό.π., σ. 156). “Ο Ιησούς προφανώς βλέπει μπροστά τη μεταστροφή του Πέτρου ως κάτι που βρίσκεται ακόμα στο μέλλον” (ό.π., σ. 158).

Αλλά ο Πέτρος είναι πεποισμένος ότι δεν χρειάζεται να μεταστραφεί. Λέει,

“Κύριε, έτοιμος είμαι μετά σου να υπάγω και εις φυλακήν και εις θάνατον” (Λουκάς 22:33).

Ο Ιησούς απάντησε, “Πέτρε, δεν θέλει φωνάξει σήμερον ο αλέκτωρ [πετεινός], πριν απαρνηθής τρίς ότι δεν με γνωρίζεις” (Λουκάς 22:34). Ο Πέτρος νομίζει ότι μπορεί να σταθεί ενάντια στον Διάβολο και να ζήσει για τον Χριστό χωρίς να μεταστραφεί (επιστρέψει). Πόσο λάθος κάνει! Και πόσο λάθος κάνεις εσύ!

Συνέλαβαν τον Ιησού και Τον έσυραν στο σπίτι του αρχιερέα. “Ο δε Πέτρος ηκολούθει μακρόθεν” (Λουκάς 22:54). Ο Πέτρος κάθισε μαζί με τους ανθρώπους έξω. Ένα νεαρό κορίτσι είπε, “Και ούτος ήτο μετ’ αυτού [τον Ιησού]” (Λουκάς 22:56). Ο Πέτρος είπε, “Δεν γνωρίζω Αυτόν.” Μετά από λίγο ένας άντρας είπε ότι ο Πέτρος ήταν ένας από τους ακόλουθους του Χριστού. Ο Πέτρος είπε, “Άνθρωπε, δεν είμαι.” Μετά από μία ώρα ένα τρίτο άτομο έδειξε τον Πέτρο και είπε, “Επ’ αληθείας και ούτος μετ’ αυτού ήτο.” Ο Πέτρος είπε, “Άνθρωπε, δεν εξεύρω τι λέγεις.” Όσο ο Πέτρος μιλούσε ο πετεινός λάλησε.

Η σύζυγός μου και εγώ έχουμε πάει στο μέρος στην Ιερουσαλήμ, όπου συνέβη αυτό. Ο οδηγός μάς έδειξε που στεκόταν ο Ιησούς και που στεκόταν ο Πέτρος. Και ο Ιησούς έστρεψε το κεφάλι Του και κοίταξε τον Πέτρο. Και ο Πέτρος κοίταξε στα μάτια του Ιησού.

“Και εξελθών έξω ο Πέτρος έκλαυσε πικρώς” (Λουκάς 22:62).

Τώρα, επιτέλους ο Πέτρος είναι κάτω από τον έλεγχο της αμαρτίας. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να εμπειριστείς μια αληθινή μεταστροφή μέχρι να έχεις μια εμπειρία ελέγχου περί αμαρτίας τουλάχιστον όπως αυτή που είχε ο Πέτρος.

“Και εξελθών έξω ο Πέτρος έκλαυσε πικρώς” (Λουκάς 22:62).

III. Τρίτον, ο Πέτρος μεταστράφηκε.

Παρακαλώ ανοίξτε στο Λουκάς 24:34. Φαίνεται σαν ένα ασήμαντο εδάφιο, αλλά ο Δρ Μπόκμουελ (Dr. Bockmuehl) λέει ότι τότε είναι που μεταστράφηκε ο Πέτρος. “Ο Ιησούς στράφηκε και κοίταξε τον Πέτρο για να τον ελέγξει την ενοχή του (Λουκάς 22:61), και η πρωινή πασχαλινή συνάντηση του Πέτρου με τον Ιησού (Λουκάς 24:34) τον έστρεψε από το σκοτάδι στο φως” (Bockmuehl, σ. 163). Και ο Απόστολος Παύλος μας λέει επίσης για την πρωινή πασχαλινή συνάντηση του Πέτρου με τον Ιησού. Ο Παύλος λέει, “Και ότι εφάνη εις τον Κηφάν [Πέτρος], έπειτα εις τους δώδεκα” (Α΄ Κορινθίους 15:5).

Γιατί η Αγία Γραφή μας λέει τόσα πολλά για την κλήση του Πέτρου, το πρόσκομμά του, την έλλειψη πίστης του, και την τύφλωση του σχετικά με το Ευαγγέλιο και τα πάθη του Ιησού; Γιατί ξοδεύει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για να μας πει για τον Πέτρο που αρνήθηκε τον Χριστό και έκλαψε πικρά από τον έλεγχο της συνείδησής του; Και κατόπιν, μετά από όλα αυτά, μας δίνει μόνο ένα μικρό εδάφιο για να δείξει τη μεταστροφή του Πέτρου, “Όντως ανέστη ο Κύριος και εφάνη εις τον Σίμωνα [Πέτρος].” Μα – επειδή το πρόσκομμα και ο έλεγχος είναι τα πιο σημαντικά πράγματα σε μια αληθινή μεταστροφή. Μέχρι να φτάσεις στο σημείο να βγεις έξω και να “κλαύσεις πικρώς” για την αμαρτία σου, υπάρχει ελάχιστη ελπίδα για σένα. Μέχρι να νιώσεις όπως ένιωσε ο Πέτρος, το Ευαγγέλιο δεν θα σημαίνει τίποτα σε σένα! Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πεθάνεις μέσα στις αμαρτίες σου. Πρέπει να νιώσεις την ανάγκη για τον Ιησού πριν να Τον εμπιστευτείς και να καθαριστείς από την αμαρτία σου με το Αίμα Το. Αμήν.

Αν αυτό το κήρυγμα σας ευλόγησε, ο Δρ Χάιμερς θα ήθελε να ακούσει από σας. ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net. (κάνε κλικ στο λίνκ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων
(copyright). Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ. Χάιμερς
(Dr. Hymers) προστατεύονται με προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και
μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Περικοπή που Διαβάστηκε Πριν το Κήρυγμα από τον κ. Άβελ Προύντχομ (Mr. Abel Prudhomme): Λουκάς 22:31-34.
Σόλο που Τραγουδήθηκε Πριν το Κήρυγμα από τον κ. Μπέντζαμιν Κίνκαϊντ Γκρίφιθ (Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Grace! ‘Tis a Charming Sound”
(του Philip Doddridge, 1702-1751· επωδός από τον Ποιμένα).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΠΕΤΡΟΣ- ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ- ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ- ΜΕΤΑΣΤΡΑΦΗΜΕΝΟΣ

PETER – CALLED, CONVICTED AND CONVERTED

από τον Δρ. Ρ. Λ. Χάιμερς, Τζ.

Ένα μήνυμα που κηρύχτηκε στην Μπάπτιστ Ταμπερνάκλ του Λος Άντζελες
Ημέρα του Κυρίου Πρωί, 14 Φεβρουαρίου 2016
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Morning, February 14, 2016

“Είπε δε ο Κύριος· Σίμων, Σίμων, ιδού ο Σατανάς σας εζήτησε διά να σας κοσκινίση ως τον σίτον· πλην εγώ εδεήθην περί σου διά να μη εκλείψη η πίστις σου· και συ, όταν ποτέ επιστρέψης [μεταστραφείς], στήριξον τους αδερφούς σου.” (Λουκάς 22:31-32).

(Ματθαίος 4:19, 16:16, 17, Λουκάς 4:41, Εφεσίους 2:1, 5)

I.    Πρώτον, ο Πέτρος καλέστηκε, Ματθαίος 4:18-20, Ψαλμός 110:3,
Ματθαίος 20:16, 22:14.

II.   Δεύτερον, ο Πέτρος ελέγχτηκε, Ματθαίος 16:16, 17, Λουκάς 18:31-34, Λουκάς 22:31-34, 54, 56, 62.

III.  Τρίτον, ο Πέτρος μεταστράφηκε, Λουκάς 24:34, Α’ Κορινθίους 15:5.